2023-01-25 813 浏览
今日同老公結婚周年紀念,去咗呢度食brunch。本身都好鍾意1881呢個地方,因為度度都好有歐洲古典風味。呢間餐廳可以坐室外露台,整個感覺好有英國的風味,環境一流。❤️我哋叫咗3 courses:😋頭盤:自家醃製三文魚配牛油梨醬,無花果+ 鮮蟹肉配蜜柑,甘筍,茴菜Salad: 燒蝦,羅馬生菜配辣椒+秘制燒烤醬薄切西冷沙律Main course: 帶子,藍青口伴蒜片櫻油意粉+ 香煎比目魚柳配季節燉菜每道菜都色香味俱全😋😍。餐廳知道我哋周年紀念,仲特登送咗個甜品,真係好細心👍

我哋叫咗3 courses:😋

Salad: 燒蝦,羅馬生菜配辣椒+秘制燒烤醬薄切西冷沙律

法國菜
法國菜
2023-01-14 764 浏览
10-Course$1288 per person 今日要同👩🏽男朋友👨🏻慶祝紀念日,再嚟呢一間有情調嘅法國餐廳🪔食晚餐,見到佢哋換咗餐牌,今次嘅主題大部份都係海鮮。當晚我哋七點幾嚟到,咁嘅天氣我哋當然選擇坐出邊,可以👀望到出邊嘅街景。-餐前小食好味指數:7.5/10用咗咖啡☕️豆墊底,上菜已經聞到濃濃嘅咖啡味,加左小小🍍菠蘿肉,溝埋咖啡味嘅煙肉🥓,開胃得嚟有口感,食埋下邊個米紙脆片好有咬口。-西班牙紅蝦薄片好味指數:7.5/10食咗咁多道菜,覺得每一樣都好有特色。西班牙🦐紅蝦薄片,將啲蝦肉切碎左,溝埋日本🇯🇵飛魚子,整到好似一層薄薄😌嘅啫喱咁,配埋側邊三隻唔同味道嘅醬汁,西柚醬,紅菜頭醬,仲有食用花🌸🌺🌼配襯,個口感好得意。-蟹餅薯絲芋片配粟米莎莎好味指數:9.5/10底層用咗好豐富嘅🦀蟹肉絲,同埋🌽粟米粒,仲有個脆餅做底,入口食到蟹肉嘅鮮味之餘,面頭有炸脆咗嘅香芋🍠絲,增加左成道菜嘅口感。-煙燻北海道帶子好味指數:7.5/10上菜嘅時候都幾特別,侍應會用一個透明嘅玻璃兜🫗冚住咗,侍應會喺你面前幫你打開,等你見得到🌫️煙燻嘅效果。厚厚嘅帶子夾住咗爽口嘅萵筍,加埋特調醬汁💦酸酸地,食落去好
10-Course
$1288 per person

-餐前小食

-西班牙紅蝦薄片

-蟹餅薯絲芋片配粟米莎莎
好味指數:9.5/10

-煙燻北海道帶子
好味指數:7.5/10

上菜嘅時候都幾特別,侍應會用一個透明嘅玻璃兜🫗冚住咗,侍應會喺你面前幫你打開,等你見得到🌫️煙燻嘅效果。厚厚嘅帶子夾住咗爽口嘅萵筍,加埋特調醬汁💦酸酸地,食落去好鮮甜🤩開胃。

-鵝肝千層酥
好味指數:9/10

鵝肝又係我最鍾意嘅❤️食物,廚師將鵝肝煎香,等佢啲鵝油滲透🫠出嚟,再夾兩塊脆餅喺面同埋底,配返用梅子特調嘅魚子🐟中和返油份,味道非常平衡。

-松露南瓜湯
好味指數:9.5/10

呢個湯真係🥰好好飲,超濃郁南瓜味,一啲都唔會膩,而且佢有一個優點就係溫度🌡️好足夠,因為湯要夠熱先至好飲, 湯嘅側邊跟咗一個🎃南瓜餡料天婦羅,可以點嚟食又得,就咁食又得,成道菜都食到南瓜嘅鮮甜,應該用咗好多南瓜去炮製。

-紅菜頭橘子雪芭
好味指數:8/10

廚師用咗🟣紅菜頭嘅汁,雪凍整成咗一片片嘅紅菜頭啫喱, 喺橘子🍊味雪芭上面,橘子味道酸酸甜甜之後有回甘嘅感,將呢道菜擺喺中間,刺激下味蕾,非常適合👍🏽。

-普羅旺斯式龍蝦伴魚子醬
好味指數:8/10

龍蝦🦞本身已經去殼,有四五舊肉仲有一個蟹鉗,咬落去當然😬非常彈牙,食得出好新鮮,溝埋魚子醬嘅味道鹹鹹香香,將成個龍蝦昇華⬆️。

-檸檬味噌鱈魚
好味指數:9/10

鱈魚🐠輕輕煎過之後,本身有嘅魚油再用檸檬🍋醬汁將成道菜平衡返,用麵豉醬汁代替咗海鹽🧂嘅鹹味好創新,而鱈魚本身整得非常滑溜,食到落去入口即溶,另一半👨🏻非常喜愛。

-日本A5和牛伴黑松露
好味指數:9/10

上菜切完一半之後,餐廳建議我地再切開🥩一塊塊,用火槍🔥幫燒一燒,非常美味,成嚿和牛喺口腔入邊溶化,好有牛🐮味,而和牛內裏嘅溫度亦都啱啱好,側邊仲有一啲煙肉🥓同豆伴碟,我呢個牛魔王就最鍾意。

-栗子蒙布朗
好味指數:9/10

成日出去食甜品,我自己都好鍾意食栗子🌰味嘅甜品,因為我覺得佢哋特別難整,要好有心機,好似呢款就要將栗子全部💥打碎晒,再整成一絲絲,鋪滿好脆嘅餅底度,栗子蓉🥹非常幼滑,味道又唔會太甜,非常推薦。

其實我哋都唔係第一次嚟呢間餐廳,之前都試過好幾次,真係要稱讚🌟呢間餐廳嘅服務,侍應好細心留意到你所需要啲咩,而且菜式亦都非常創新💮,環境裝修好有情調,適合慶祝🪅或者同重要嘅人💓食飯嘅好地點。
1881這棟香港有名的歷史建築,自從重建開放之後,平時常常到此影相和看佈置燈飾。但甚少會想起在這裏用餐。不過今次朋友邀請,就打算在週末去食一個休閒的午餐。1881這裏原本是水警總區總部,不過1994年起便成為香港法定古蹟。1881購物中心13年前正式開幕, 而Lubuds 旗下的ODEA 是這裏最標誌性的法式餐廳。我們叫了兩set Weekend Brunch。首先上枱的是他們的麵包拼盤,配上蜜糖以供醺點。餐前麵包做得實在不錯,我本身不太喜愛吃麵包,但也吃了不少。前菜方面,我們叫了一客煙三文魚配牛油梨醬無花果,還有一客羽衣甘藍蘋果木煙肉。兩道前菜的口感清新,味道開胃,清碟沒有難度。是日餐湯是蕃茄蟹肉湯,溫度適中,我們一邊吃一邊傾偈,也沒有很快變涼。主菜方面,在好奇心驅使之下,加了$128點了牛油焗波士頓龍蝦芝士南瓜花,另外亦點了比目魚柳配季節燉菜。焗龍蝦的口感剛剛好,外面熟,但裏面尚算嫩滑。比目魚柳有多汁鮮甜,口感滑溜,配以白汁,standard 不過不失。整體龍蝦做得比較吸引一些。甜品我們點了伯爵茶法式焦糖燉蛋和白朱古力覆盤子千層酥配紅莓雪芭。非常欣賞的是焦糖燉蛋很夠熱,味道不算很甜

甜品我們點了伯爵茶法式焦糖燉蛋和白朱古力覆盤子千層酥配紅莓雪芭。非常欣賞的是焦糖燉蛋很夠熱,味道不算很甜,蛋底子比較薄但保留濕潤,整體口感濃郁。白朱古力千層酥配雪芭口感,各有千秋千層酥比較膩,但雪芭酸酸甜甜清新,平衡得很好。

我最喜歡的是這裏的餐廳侍應服務態度良好,簡直是無可挑剔,細心之餘又肯懂得看Timing。什麼時候提問,室內溫度和光線等等都照顧得細緻收到。
羽衣甘藍、蘋果木煙肉
香草牛油焗龍蝦配芝士南瓜花
Cream  Brulee
紅莓雪葩配白朱古力千層酥
2022-12-05 3536 浏览
如要講尖沙咀的前水警總部「1881」,小弟也曾經留過不少足跡和飲食體驗。中菜大閘蟹啦、舊水警俱樂部的  Happy Hour 啦、來吃過聖誕西餐啦等等。而且這裏也是影相的好地方,拍拖勝地:最難忘的,應該要數數年前替 NOW TV 主持飲食節目,其中一集是和另一主持小喬來「1881」,這是那輯「食 Guide」系列中我食得最多的一次!先拍在酒吧飲雞尾酒,再去吃龍蝦餐,再再再去拍食中、西式下午茶,你知我們都是堅食的啦,敬業樂業嘛:拍足差唔多大半日,結果剪出來播出只有15分鐘,好多用了 quick shots 展現。不過節目效果是好的,節奏明快,如果原汁原味播放,我諗真係可以係一粒鐘有對白有畫面的節目 XDDD 時移世易,「1881」現隸屬於李氐家族的 FWD ,很多餐廳都改變了,印象深刻的有這間吃現代法國菜的「ODEA」。這已是我今年第二次來光顧「ODEA」,第一次是 business lunch,沒有影相,已留下深刻印象;今次也是和工作拍檔來吃午飯:餐廳主打吃 Modern French。要吃菜式繁多的正統法國菜選擇很多,價錢也不菲;我卻記得有位法國菜名廚說過:「簡約時尚的法國菜,其實殊
而且這裏也是影相的好地方,拍拖勝地:

餐廳主打吃 Modern French。要吃菜式繁多的正統法國菜選擇很多,價錢也不菲;我卻記得有位法國菜名廚說過:「簡約時尚的法國菜,其實殊不簡單。」
此店的廚師是以創新手法及藝術氣質,呈現各種法國 fusion 和創意料理,我覺得每道菜均能刺激食客的味蕾,是足以能交織出一頓美味又有驚喜的感官饗宴。
先上暖烘焙各款法式麵包和芝士條,可無限量添補:
除了牛油,它還會配上廚師自家製的橄欖油法國蜜糖海鹽沾醬,喜歡吃麵包的朋友可不要錯過:
Appetizer「Gravlax Salmon Roulade, Guacamole, Figs and Yuzu Dressing」,自家醃製三文魚配牛油梨無花果,相當精緻的藝術擺盤:
Gravlax Salmon 醃製三文魚,在法國以至北歐地區均非常流行,是用鹽、刁草、糖等材料醃製,通常會配搭沙律作為前菜:
我覺得它少了一分煙三文魚的鹹度,卻多了二分香草味道的氛圍,淋上柚子汁,清新開胃。

Main,有我個人獨享的「Moroccan Style Roasted Chicken & Shrimp, Broccolini
摩洛哥風味烤雞釀蝦配西蘭花苗,它是將雞肉絞碎混合蝦膠,造成長方體,蒸熟後再烤香表面:
依然有法國菜的 DNA,就是精緻的擺盤:
肉汁全被鎖住,質感彈牙:
細看裏面纖細平滑,配的摩洛哥風味醬汁,味道有點像咖喱汁混合法國高湯 consommé soup 調製,令主體味道更濃郁油潤,可說是屬大膽及有點子的食材配搭。

另一主菜「Seared Halibut & Seasonal Vegetable Stew」香煎比目魚柳配季節燉蔬菜,試了一小件,肉是滑得極致:
最後的 Latte ,也是一絲不苟:
除了以上,還有湯、沙律及甜品選擇,2-course $308 / head, 3-course $408 / head, 4-course / head,服務非常殷勤,是商務午餐的不二之選。
怎麼樣?有興趣來一試這滿有新鮮感的現代法國菜嗎?
2022-08-27
  • Gravlax Salmon Roulade Guacamole Figs and Yuzu Dressing
  • Moroccan Style Roasted Chicken & Shrimp Broccolini
2022-11-18 1141 浏览
只由遲book枱只剩餘室內座位,幸運的是有客人取消booking,餐廳員工主動為我地安排環境和氣氛都更好嘅室外座,遇上秋天嘅天氣正合適不過,十分舒適!餐廳侍應熱心介紹左幾款菜式,由於我地都係第一次到餐廳用膳,就決定一試侍應的推介第一個紅蝦刺身很特別,上面有唔少可食用小鮮花,擺盤好靚,每一口都好似食左一個花園!因為我們只叫左一個帶子湯淺嚐一下,員工很細心地幫我們分好2人嘅份量,很有儀式感!帶子浸住湯仍可以彈牙香口很驚喜!還有個龍蝦意粉,意粉軟硬適中,每一條都沾滿龍蝦味,龍蝦肉更是一試難忘!最後還有個鱸魚,唔好睇佢份量好似唔大,但真係幾飽肚!在完成食物後,一位餐廳經理還為我們送上一份桂花蜜芝士和土耳其甜酒以祝賀生日!十分窩心☺️☺️
最後還有個鱸魚,唔好睇佢份量好似唔大,但真係幾飽肚!
2022-11-17 715 浏览
坐喺户外嘆下午菜確實唔錯,環境又靚又靜,好適合坐喺度傾吓偈,嘆下茶。⛲️‼️可惜食物質素實在太令人失望-💔鬆餅個鬆餅好乾好硬,一啲都唔濕潤,唔好食。-💔鹹點魚子醬蟹餅味道尚算可以,鮑魚酥好似好吸引,但係鬆餅底又係好乾好硬,好難食。三文治同紫薯撻冇任何特別。-💔甜點啲甜點唔係極酸,就係好甜,除咗馬卡龍叫做正常啲,其他都好唔掂。-整體來講,係我食過最難食嘅下午茶,真係好失望,絕對冇下次。小插曲,同行嘅朋友係第二次食下午茶,佢話如果呢次係第一次食下午茶,佢應該呢一世都唔會再試第二次。
‼️可惜食物質素實在太令人失望
💔鬆餅
個鬆餅好乾好硬,一啲都唔濕潤,唔好食。
💔鹹點
💔甜點
整體來講,係我食過最難食嘅下午茶,真係好失望,絕對冇下次。
下午茶
2022-11-02 588 浏览
靚景afternoon tea 🫖ODEA ~富衛1881嚟呢度食afternoon tea一定一定要坐室外,食物、環境打卡,拍照一流呢個地方前身係水警總部,現改裝為餐廳酒店,極具有歷史價值…….Tea set以經典嘅三層架,分別有鬆餅、鹹點及甜點,配有茶/咖啡…賣點:鬆餅鬆脆,唔會好乾,口感不錯推介指數:🫖🫖🫖/5ODEA📍 尖沙咀廣東道2A號富衛1881公館主樓地下#foodie #hkfoodie #美食 #美食blogger #美食探店 #人生活得精彩 #生存就是食 #香港 #美食分享 #我的美食日記 #周圍搵食#hkig #相機食先 #afternoontea
靚景afternoon tea 🫖

ODEA ~富衛1881
嚟呢度食afternoon tea一定一定要坐室外,
食物、環境打卡,拍照一流

賣點:鬆餅鬆脆,唔會好乾,口感不錯

推介指數:🫖🫖🫖/5

ODEA
📍 尖沙咀廣東道2A號富衛1881
公館主樓地下

#hkig #相機食先 #afternoontea

2022-01-12
  • Afternoon  Tea  Set
2022-10-23 457 浏览
今日兩女生在這優雅歺廳下,享受兩小時多的下午茶時光。不吃甜的我從a la carte menu點了roasted baby chicken, grill tiger prawns, fresh beetroot, cappuccino and black coffee. 吃著熱烘烘麵包,不久兩主菜來了,好香好看也好味😋整個下午茶時光也是美好的享受。下次要坐terrace,今日都係有冷氣室內雅座更好。記得用LUBUDS Voucher!每$500減$50!
2022-10-23
用餐优惠
優惠券
2022-10-21 535 浏览
成日經過1881地面卻第一次上嚟食嘢揀咗週末享受法式午餐坐最愛嘅balcony 自成一角非常寫意除咗天氣好、環境好、服務好估唔到嘢食由頭盤到甜品都在水平之上幾款麵包都各有特色軟熟與香脆的芝士條配上蜜糖正合秋天沙律、湯、main配菜都盡顯心思ealgrey焦糖燉蛋非常好味雖然質地似mousse再點杯black coffee聽著Franz Liszt連bb都認到旋律😂好開心圓滿的一餐吃擺再遊走映相從來無上過上面兩層原來都好多草地又有馬房的舊閘人煙稀少愜意!.唯獨推bb車搭life嘅置唔係太方便大家可以留意下免得烈日下白行
成日經過1881地面
卻第一次上嚟食嘢
揀咗週末享受法式午餐
坐最愛嘅balcony
自成一角
非常寫意

除咗天氣好、環境好、服務好
估唔到嘢食由頭盤到甜品

唯獨推bb車搭life嘅置唔係太方便
大家可以留意下
免得烈日下白行
2022-10-13 417 浏览
檸檬蜜餞白朱古力$148好味指數:10/10甜品係第二個胃,呢個檸檬🍋整到成個黃色實體咁,但其實佢係用白朱古力🍫整成,咬落去層次好分明,有啲淡淡😌檸檬味嘅cream,食落去入邊個心有啲檸檬蓉青檸味同埋蜜餞碎,甜而不膩,好清新嘅味道。碟邊仲有啲粉紅色嘅嗰🌰果仁碎,加落去食口感增加,更加好味。焦糖西多士配核桃雪糕$138好味指數:10/10淨係擺盆望到都已經好開心☺️,焦糖多士味道一流,外脆內軟,配埋合桃雪糕🍨擺上去食,凍熱口感融為一體,真係好夾,仲有士多啤梨🍓藍莓🫐紅莓酸酸哋吊吓個味道,真是very的good。🤤食完即刻開心晒。
檸檬蜜餞白朱古力
好味指數:10/10

焦糖西多士配核桃雪糕
好味指數:10/10

ODEA | 富衛1881館🌟今日呢間餐廳我收藏咗好耐,今日終於有機會來一試,嚟呢度食Afternoon tea 一定要坐室外,因為室外環境10分吸晴,舒坦🤓打卡拍照一流,包你帶靚相❤️1881呢到前身係水警總部,現在改裝為餐廳酒店,好有歷史價值,入面仲有一些地方可以參觀介紹返以前隨機總部運作🌊講下佢嘅食物,正常的tea set 食物,沒有什麼特別出色或者特別難食,所以我諗嚟呢到主要係慶祝節日同影下靚相😆你講一次,或者可能隔幾年之後先會再嚟,因為食物唔算特別好食,好有衝動想再食🤪
ODEA | 富衛1881館🌟

打卡拍照一流,包你帶靚相❤️

2022-01-12
2022-09-15 569 浏览
尖沙咀中嘅1881呢個地方真係好特別、好古典,聖誕都成日嚟影下相,但食野真係第一次,今次我揀左ODEA。我哋Tea time 嚟,其實見到枱枱都叫左tea set,但不過我地冇訂位留tea set,所以只能散叫左少少野試下。🍽龍蝦意粉好大隻鉗,意粉嘅龍蝦味都好濃,份量唔多,只夠下午茶食嘅😂🍽法式西多士配果仁雪糕即係一片包滿焦糖嘅多士,估唔到係咁好食,脆脆地,配埋雪糕食更正,不過又係份量細左少少。仲叫左2杯咖啡,咖啡都好香。仲有,送嘅麵包都唔錯。總結:埋單$500+,其實呢個環境好適合同閨密嚟high tea 影相打卡傾計,我諗會有機會再同男友食下晚餐。

🍽龍蝦意粉
好大隻鉗,意粉嘅龍蝦味都好濃,份量唔多,只夠下午茶食嘅😂
🍽法式西多士配果仁雪糕
仲叫左2杯咖啡,咖啡都好香。仲有,送嘅麵包都唔錯。

總結:
2022-09-03
2022-08-08 843 浏览
𝑂𝑑𝑒𝑎係前一日臨時臨急book既,座位都冇request,所以坐室內Tea set方面scones明顯少,上枱冇香味及失温,jam味正常,甜品偏甜無什驚喜鹹點salmon出現腥味😅最好食係魚子醬個件飲品如果叫茶係冇牌子,呢個價位嘅tea set嚟講係覺得驚訝,亦都怕伏所以叫咗coffee,coffee係幾好以臨急book黎講算係不錯,食材唔算hea,主要食典雅嘅環境,慶祝生日嚟講算係幾好嘅選擇

鹹點salmon出現腥味😅最好食係魚子醬個件
2022-08-06 775 浏览
bookmark了這間餐廳很久,朋友生日於是來試食。選擇了在戶外露台用餐,環境寧靜,可以休閒享受美食和慢活一個下午。叫了兩個午餐,前菜非常好食, 10分推介,下次來一定會再見。Main course質量不錯,牛也是淋滑的。
2022-07-27 834 浏览
第一次嘆韓國護膚品牌 AMOREPACIFIC X ODEA庭園餐廳攜手呈獻“Camellia Recovery Afternoon Tea Set”第一次嘆韓國護膚品牌 AMOREPACIFIC X ODEA庭園餐廳攜手呈獻「山茶花養肌」二人下午茶($𝟼𝟿𝟾 𝚏𝚘𝚛 2),推出以山茶花為靈感創作的美點,以濟州名物柚子等天然食材入饌。呢度環境休閒舒適🥰 煩惱一掃而空!食完可以去另一邊花藝裝置讓大家打卡同換領最新嘅山茶花原液安瓶體驗裝。 特別介紹紅色山茶花Scone好特別好鬆軟,最鍾意同❤️Clotted Cream一齊食正呀 今次呢個AMOREPACIFC既mousse入面包住果肉,口感清新唔太甜。 快啲約埋閨蜜門一齊去食去打卡😆

快啲約埋閨蜜門一齊去食去打卡😆