2024-10-21
今日老細牛一🎂🎉放工入嚟沙田接埋佢,就去新城市食法國餐!♥️呢間餐廳幾個朋友試過都話唔錯,上到六樓~嘩!門口竟然要排隊?!咁真係應該名不虛傳啦~侍應介紹可以叫二人餐,性價比好高,一於照跟!!服務員態度非常和藹親切,好有禮貌,介紹我哋揀咗一個前菜、兩個main、一個甜品~餐湯:係薯仔雜菜湯,質感同平時飲開嗰啲唔太相同,唔係好滑,相反有少少咬口,但係味道又帶啲酸酸哋,可能落咗酸忌廉啩,都幾開胃!前菜:揀咗香煎帶子,帶子煎得啱啱好,非常juice~帶子底下個忌廉汁仲有啲脆脆大蔥碎,所以質感好豐富,有脆口、有軟滑、有彈牙~老細就梗係食牛啦~今日唔揀rib eye,揀咗tenderloin,牛脊肉比較瘦,medium rare啱啱好!肉味都幾香~最正係佢個醬用咗鵝肝砵酒醬,所以好香濃,同有陣陣酒香味~配菜啲薯仔都整得好好食,仲有蘆筍添!我揀咗香橙油封鴨腿,呢個菜其實我想食好耐,上次去嗰間冇得食,今日一定要試!!我知道個鴨腿製作過程非常繁複,又要燉煮入味,再香煎到個外皮脆口,先至淋返個香橙汁,果然鴨肉好嫩滑好香,又係一度口感豐富嘅餐點!!甜品梗係要食法國傳統嘅crêpe啦!火焰橙酒可麗餅:配埋點咗火
甜品梗係要食法國傳統嘅crêpe啦!火焰橙酒可麗餅:配埋點咗火嘅酒同奶醬,又係好香好吸引!🥰👍🏻😋
我哋叫咗兩杯餐酒,一杯Chardonnay,一杯sparkling wine,CHEERS!完美嘅句號~🥰♥️