餐厅: Odelice! (新城市廣場一期)
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2024-09-24 5246 浏览
見同屋企人未食過法國菜,今日中午經過見呢間有油封鴨腿,之前喺其他店鋪食過好好食想介紹俾屋企人品嚐和回味一下,而且有班尼迪克蛋我都未食過,好想試,所以就入咗呢間鋪試下 當打算叫幾個午市套餐時,侍應話星期一至五冇班尼迪克蛋提供,原因係工序繁複 唯有改叫其他套餐。 最終選咗黑松露雜菌烩飯、法式牛肉漢堡配薯條和香橙油封鴨腿蘆筍燒薯粒。三個餐頭盤要咗個個餐湯、炸黑松露蘑菇球,同埋加錢要西班牙白毛豬火腿(50g)。蔬菜蓉忌廉湯:入口好香菜味同好creamy,另外加係湯嘅金華火腿粒帶少少鹹香炸黑松露蘑菇球:新鮮熱辣炸起勁熱,外脆內軟,好香黑松露味西班牙白毛豬火腿(50g):冇得輸,鹹香啱啱好恰到好處,好好味黑松露雜菌烩飯:整個飯好香黑松露味,飯粒硬度恰到好處。 唯一係鹹咗少少法式牛肉漢堡配薯條:薯條好脆,牛肉漢堡入口好juicy多汁香橙油封鴨腿蘆筍燒薯粒:鴨腿有香橙味,但有少少鹹 而且鴨肉質唔似我在其他食店,入口唔使用力即融嘅感覺,呢間要用少少力咬,比較遜色,蘆筍比較老有啲渣呢間法國餐廳唔算上等衹係普普通通,而且啲位有啲逼枱面唔夠大,叫多幾個餐就冇位放
我都未食過,好想試,所以就入咗呢間鋪試下
唯有改叫其他套餐。 最終選咗黑松露雜菌烩飯法式牛肉漢堡配薯條香橙油封鴨腿蘆筍燒薯粒

蔬菜蓉忌廉湯
炸黑松露蘑菇球:新鮮熱辣炸起勁熱,外脆內軟,好香黑松露味
炸黑松露蘑菇球
西班牙白毛豬火腿(50g)
黑松露雜菌烩飯
法式牛肉漢堡配薯條:薯條好脆,牛肉漢堡入口好juicy多汁
法式牛肉漢堡配薯條
香橙油封鴨腿蘆筍燒薯粒:鴨腿有香橙味,但有少少鹹
香橙油封鴨腿蘆筍燒薯粒
凍檸檬茶
美式咖啡
2024-07-29
蔬菜蓉忌廉湯
炸黑松露蘑菇球
西班牙白毛豬火腿(50g)
法式牛肉漢堡配薯條
凍檸檬茶
美式咖啡
2024-09-07 7058 浏览
Odelice 位於沙田新城市廣場嘅分店採用了半開放式設計,餐廳周圍放置了花草🪴怖置,魷魚置身法國巴黎街頭嘅餐酒館感受到浪漫🌹愜意嘅vibe👍🏻一貫對於法國菜嘅印象都係價錢比較貴,Odelice 有別於其他餐廳,主打家庭式法國菜,以親民價錢就可以品嘗到地道法國菜😌另一大讚嘅係店員嘅服務相當到位,會留意👀食客嘅需要同進食速度,好以安排下一道菜👍🏻👍🏻除咗a la carte menu ,仲有2-5人晚市套餐可以選擇,無論二人晚餐定家族朋友聚會都非常適合🈴我地今晚就揀咗二人晚市套餐,任選兩款小碟,兩款主菜連餐湯及餐前小法包🥖法式點心拼盤拼盤有6款小食點心,法式醃蘿蔔爽爽脆脆,沾上秘製醬料一齊食,別有一番風味☺️西班牙火腿鹹香十足,迷你蛋批同蟹肉塔,細細件一口size 好方便,炸黑松露蘑菇球係小妹最愛,外脆內軟👍🏻👍🏻巴黎式芝士蛋糕🍰芝士蛋糕較一般更濕潤,入口順滑綿密,配上酸酸甜甜嘅紅莓醬,平衡芝士嘅甜膩感。再配上額外加配嘅XTC雪糕,冷熱搭配更加滋味❤️原隻烤龍蝦🦞原隻開半龍蝦面頭鋪滿芝士同芥末荷蘭醬,邪惡感十足🤭龍蝦肉爽甜超級新鮮。記得用埋餐廳提供嘅拆殼用具,大大隻龍蝦鉗入邊仲有好多龍蝦肉🤭

法式點心拼盤

巴黎式芝士蛋糕🍰

原隻烤龍蝦🦞
原隻開半龍蝦面頭鋪滿芝士同芥末荷蘭醬,邪惡感十足🤭龍蝦肉爽甜超級新鮮。記得用埋餐廳提供嘅拆殼用具,大大隻龍蝦鉗入邊仲有好多龍蝦肉🤭仲附上即叫即炸粗薯條,都唔使另外再嗌小食😆

阿根廷🇦🇷安格斯牛脊肉
7成熟安格斯牛鄭肉熟度剛好,外面煎到焦糖化而入面仲係粉紅色,切落去啲肉汁即刻流晒出嚟😆😆淨係睇到流晒口🤤🤤沾上鴨肝砵酒醬汁更滋味,伴碟嘅燒薯粒同埋烤蘆筍都唔可以錯過👍🏻

• 法式點心拼盤
  • 炸黑松露蘑菇球
2024-09-04 5714 浏览
呢間餐廳原來有五間分店, 今次就試下新城市廣場既分店先, 佢係走巴黎小酒館風格的法式餐廳, 以法國菜為主, 餐廳以藍色格調和外圍有花草群作裝飾, 裡面感覺優雅, 坐位舒適。晚市雙人套餐 $538包括有兩個頭盤 + 兩主菜。Starter/甜品,可以各一,或者兩個頭盤/兩個甜品都可以, 自由選擇~*餐湯甘荀打蓉製成既濃湯, 湯好濃郁又夠熱, 好飲。配埋小法包, 牛油加左小小鹽, 更有味道~*法式點心拼盤拼盤6款小食各有特色, 小蘿蔔仔好得意爽脆, 點埋特別醬料一齊食, 好有新鮮感, 香濃迷你蛋批和蟹肉他他塔唔錯, 西班牙火腿有鹹香味, 外酥內軟的炸黑松露磨菇球我就最喜歡, 黑松露味道香濃~*煎鴨肝,油封鴨腿意粉 (+$35)鴨肝煎得外脆內軟,食落濃郁, 鴨腿拆肉, 不會太咸, 意粉軟硬適中掛滿忌廉汁,好creamy。*油甘魚海鮮鍋
包括有油甘魚,黑青口,蜆同薯粒。個海鮮濃湯汁味道唔錯。*芒果,紅莓醬可麗餅-椰子雪糕可麗餅上面鋪滿鮮甜的芒果粒和塗上紅莓醬,加上很香的椰子雪糕,味道有層次。我自己完show後, 當然要飲番杯酒開心下啦, 叫左杯 House White Wine, 要fruit
晚市雙人套餐 $538
*餐湯
*法式點心拼盤
*煎鴨肝,油封鴨腿意粉 (+$35)
*油甘魚海鮮鍋

包括有油甘魚,黑青口,蜆同薯粒。個海鮮濃湯汁味道唔錯。
*芒果,紅莓醬可麗餅-椰子雪糕
我自己完show後, 當然要飲番杯酒開心下啦, 叫左杯 House White Wine, 要fruity啲, 店員介紹左(Nuala)俾我, 唔錯, 好香又易入口, 朋友就叫左杯花茶飲(ChamomileTea)~
呢到整體服務良好, 會再次光臨試下其他食物。
2024-09-02
2025-01-15 0 浏览
想係沙田食西餐既話我會揀Odelice! ~~~佢地既食物水準堅高喎, 款款都有驚喜!!!今日6點幾黎到入座仲可以揀位, 但到食完餐廳就已經full house咯, 都係預約穩陣D喇餐廳環境裝修新穎別緻, 帶有高級餐廳既感覺~~好適合同朋友聚餐同情侶約會今日2人點左個2人晚市套餐$538~包餐湯+2小碟(頭盤/ 甜品)+2主菜另外點左杯White wine (有8折喔) & ice lemon tea忌廉湯熱辣辣, creamy得黎又帶點質感餐包外脆內軟, 質感煙韌法式點心拼盤有6款小食~ 包括蟹肉撻, 黑松露球, parma ham, 蛋餅, 三文魚蓉 & 脆酸種麵包~~呢個拼盤款式好特別, 每樣都好好味, 必食丫!!!三文魚蓉配脆酸種麵包黑松露球有滿滿既黑松露, 非常之香呀!!原隻烤龍蝦龍蝦大大隻~ 表面鋪滿濃郁既芝士龍蝦啖啖肉, 肉質潔白飽滿, 爽口彈牙, 味道鮮甜~~阿根廷安格斯肉眼牛扒點左5成熟, 生熟度剛剛好~~肉眼牛扒色澤深紅, 表面烤得微脆, 恰到好處肉質鮮嫩多汁, 油脂分布均勻, 味道濃郁, 肉香四溢, 口感豐富薯條香脆可口!!巴黎式芝士蛋糕第一次食熱既芝士蛋糕, 感
想係沙田食西餐既話我會揀Odelice! ~~~
佢地既食物水準堅高喎, 款款都有驚喜!!!

餐廳環境裝修新穎別緻, 帶有高級餐廳既感覺~~
好適合同朋友聚餐同情侶約會

今日2人點左個2人晚市套餐$538~
包餐湯+2小碟(頭盤/ 甜品)+2主菜

忌廉湯
熱辣辣, creamy得黎又帶點質感

餐包外脆內軟, 質感煙韌

法式點心拼盤
呢個拼盤款式好特別, 每樣都好好味, 必食丫!!!

三文魚蓉配脆酸種麵包

黑松露球有滿滿既黑松露, 非常之香呀!!
龍蝦大大隻~ 表面鋪滿濃郁既芝士

龍蝦啖啖肉, 肉質潔白飽滿, 爽口彈牙, 味道鮮甜~~

阿根廷安格斯肉眼牛扒
點左5成熟, 生熟度剛剛好~~
肉眼牛扒色澤深紅, 表面烤得微脆, 恰到好處

薯條香脆可口!!

巴黎式芝士蛋糕
第一次食熱既芝士蛋糕, 感覺好特別!!
芝士蛋糕帶有水蜜桃味, 口感清新

質地柔軟, 口感綿密, 滑順細膩~ 味道香甜不膩

• 巴黎式芝士蛋糕
  • 原隻烤龍蝦
  • 法式點心拼盤
  • 阿根廷安格斯肉眼牛扒
2025-01-13 0 浏览
🌸餐湯熱辣辣又Creamy🌸法式三文魚醬酸種麵包,酸種麵包脆卜卜,三文魚醬份量好足夠,非常濃郁!配埋酸種麵包,味道好清新,幾開胃🌸鱸魚海鮮鍋(黑青口、蜆、薯粒、海鮮濃湯汁)鱸魚好厚肉又好新鮮,真係啖啖肉,配埋海鮮濃湯汁,味道超夾!配埋好新鮮嘅黑青口同埋蜆,真係好豐富🌸阿根廷安格斯肉眼牛扒+薯條(忌廉肉汁)安格斯肉眼牛扒煎得好香口,外層焦香,肉質鮮嫩多汁好juicy,牛肉味好濃郁,質感軟腍,配埋忌廉肉汁一齊食,好正!仲有香脆熱辣辣嘅薯條🌸西班牙白毛豬火腿,塊塊白毛豬火腿食落口都好並香仲有好濃郁嘅香味同埋鹹味!🌸巴黎式芝士蛋糕(水蜜桃味)芝士蛋糕香滑可口質地細膩,入口即化,而且味道濃郁,仲食到水蜜桃嘅香味,甜度啱啱好🌸泡沫咖啡味道香濃🌸蜜糖生薑特飲幾特別,甜甜嘅蜜糖配埋生薑嘅微辣,都幾好飲!餐廳舒適,裝修好高貴又有情調,最適合同朋友黎食飯傾計chill下餐廳店員服務態度好友善,抵讚
🌸餐湯熱辣辣又Creamy

🌸阿根廷安格斯肉眼牛扒+薯條(忌廉肉汁)

🌸泡沫咖啡味道香濃

🌸蜜糖生薑特飲幾特別,甜甜嘅蜜糖配埋生薑嘅微辣,都幾好飲!

2024-12-22 860 浏览
Odelice 係一間我覺得性價比幾高法國菜,價格親民~呢日周末趁住放工後就過黎感受下picnic in Paris 喇$258@2 包兩杯飲品咸點;蟹肉他他迷你撻 三文魚醬多士康堤芝士:整條芝士當小食炸黑松露蘑菇球:本日之冠,炸皮酥脆,蘑菇餡creamy好香!甜點:蘋果肉桂迷你撻馬卡龍: 有朱古力/抹茶兩款口味巴黎式芝士蛋糕:有點像巴斯克入口即溶,推介!朱古力合桃布朗尼飲品:加錢要左杯latte~ 因為呢度沖咖啡係幾好飲,傳統會跟塊餅乾仔
Odelice 係一間我覺得性價比幾高法國菜,價格親民~

$258@2 包兩杯飲品

咸點;

蟹肉他他迷你撻

三文魚醬多士

康堤芝士:整條芝士當小食

甜點:

蘋果肉桂迷你撻
馬卡龍: 有朱古力/抹茶兩款口味

巴黎式芝士蛋糕:有點像巴斯克入口即溶,推介!

朱古力合桃布朗尼

飲品:

加錢要左杯latte~
因為呢度沖咖啡係幾好飲,傳統會跟塊餅乾仔
2024-11-30
  • 炸黑松露蘑菇球
2024-12-13 917 浏览
今晚去左新城市嘅Odelice食,呢間餐廳一直都好評如潮,一直好想試。我哋夜晚七點幾去到,餐廳都幾多人,我哋有book位,所以好快已經安排到位置。佢夜晚既晚市套餐分左好多款,適合2至5人食,按自己人數同需要去order。套餐就當然包左麵包同餐湯,麵包十分軟滑,而且好香麥味。餐湯就十分creamy,而且加上麵包脆冰增加口感。前菜我地揀左《法國Charolais 生牛肉他他》,佢既調味岩岩好,令牛味突岀,再配上烘左既多士一齊食,正!主菜就叫左2款第一款係《煎鴨肝 油封鴨腿意粉》,個鴨肝煎得好,外脆內嫩,十分香口,油封鴨腿已經拆左肉,啖啖肉食得好方便,每條意粉都沾滿左濃濃嘅汁,成個意粉味道好正。第二款係《阿根廷安格斯肉眼牛扒》,大大塊嘅肉眼扒有陣陣香烤的氣味;肉眼部位有顯著嘅油脂,分佈十分細緻,肉質香嫩多汁,成個口腔滿滿嘅牛肉味道。甜品就揀左《巴黎式芝士蛋糕》作為一餐嘅結尾,芝士味香濃又帶有酒香,配合埋個焦糖蘋果,配合埋個焦糖蘋果,十分解膩又滿足。

主菜就叫左2款

2024-12-12 852 浏览
今日同朋友gathering , 就去吓依間,之前都嚟過,我哋叫咗兩個see lunch ! 芝士雲吞都算芝士味濃,喜歡芝士的值得一試!另外就叫咗意粉,都算唔錯!餐飲叫咗一杯法國茶,原來係比一個茶包同一杯熱水你,自己放茶包去杯熱水到😅😅
結婚7週年偷咗少少時間去來個小慶祝於是揀咗之前食過很不錯嘅 Odelice依舊來個Set for 2💕呢晚係飲南瓜湯好smooth好甜佢哋嘅法包加海鹽牛油真係好好食Starter就要咗法國田螺🐌 Love it!Main就揀左豬鞍同原隻烤龍蝦😋豬鞍煮得啱啱好~完全唔會鞋仲好嫰滑👍🏻而龍蝦就超彈牙而且好多膏~鮮甜MAX!經理話啲龍蝦係每日新鮮運嚟香港🤩最後當然嚟返個crepe☺️為今晚嘅小date night畫上完美嘅句號❤️多謝餐廳幫手寫上Happy 7th Anniversary💞
結婚7週年偷咗少少時間去來個小慶祝
於是揀咗之前食過很不錯嘅 Odelice
依舊來個Set for 2💕
呢晚係飲南瓜湯好smooth好甜
佢哋嘅法包加海鹽牛油真係好好食
Starter就要咗法國田螺🐌 Love it!
Main就揀左豬鞍同原隻烤龍蝦😋
豬鞍煮得啱啱好~完全唔會鞋仲好嫰滑👍🏻
而龍蝦就超彈牙而且好多膏~鮮甜MAX!
經理話啲龍蝦係每日新鮮運嚟香港🤩

蘋果肉桂可麗餅

法式田螺6件
蘋果肉桂可麗餅
2024-12-11 546 浏览
最近去咗Odelice! ✨位於沙田新城市廣場嘅分店,餐廳環境充滿法式風情,裝潢時尚而舒適,設計得好有品味,好適合朋友聚餐或者情侶約會。🔹阿根廷安格斯牛脊肉配法邊豆、燒薯粒、鴨肝白蘭地醬汁牛脊肉煮得剛剛好,外面微微焦香,肉質嫩滑,咬落去充滿肉汁,配上鴨肝醬,味道更加豐富,真係一個完美嘅搭配!法邊豆清脆爽口,燒薯粒外脆內軟,增添咗整道菜嘅口感層次~🔹香煎三文魚配西蘭花苗、蕃茄甜椒海鮮醬汁三文魚煎至表面金黃,外脆內嫩,配上清新西蘭花苗,口感好清新。海鮮醬汁帶有蕃茄同甜椒嘅香味,酸甜適中,令整道菜更加開胃~🔹法國田螺田螺用香草同蒜蓉焗製,味道鮮美,肉質彈牙,搭配麵包一齊食,令人一口接一口,完全停唔到口~🔹蘋果肉桂可麗餅薄薄一層可麗餅,包住香甜蘋果同肉桂,味道香甜,搭配冰凍香草雪糕,口感滑順,甜而不膩~🔹Honey Ginger MOCKTAIL香甜蜂蜜配帶點微辣嘅生薑,暖心又暖胃!Odelice! ✨地址:沙田沙田正街18-19號新城市廣場一期6樓628號舖
🔹阿根廷安格斯牛脊肉配法邊豆、燒薯粒、鴨肝白蘭地醬汁
🔹香煎三文魚配西蘭花苗、蕃茄甜椒海鮮醬汁
🔹法國田螺
🔹蘋果肉桂可麗餅
🔹Honey Ginger MOCKTAIL
香甜蜂蜜配帶點微辣嘅生薑,暖心又暖胃!
Odelice! ✨
地址:沙田沙田正街18-19號新城市廣場一期6樓628號舖
2024-12-11 498 浏览
今日出沙田睇囡囡表演, 之後順便係沙田新城市食埋野先, 行過見到d 間裝修靚靚,座位又舒適,weekend 𠕇brunch set ,menu 望落都幾吸引.我地叫咗2 個set , 每個餐約百幾蚊,已包頭盤, 餐湯,主菜同飲品. 另外, 可以用優惠價追加小食同甜品.我叫咗個風乾豬面頰卡邦尼意粉俾我囡囡食,好creamy , 食落又唔會好流, 小朋友差唔多食晒食碟, 推介我自己就叫咗個鱸魚海鮮鍋, 條魚好滑, 好好味, 海鮮配有青口和蜆肉, 鮮甜大隻😋朱古力合桃布朗尼+雲尼拿雪糕: -凍-熱, 絕配

朱古力合桃布朗尼+雲尼拿雪糕: -凍-熱, 絕配
2024-11-30
午餐
2024-12-10 551 浏览
🙋🏻‍♂️餓底探員去咗沙田調查呢間法國菜,餐廳以藍色為主調,配上白色桌椅,充滿法式情調,晚市套餐人均二百幾蚊起有4道菜,食物高質,性價比度高🍽️Bistrôt Set $538 for 2Soup🥕甘筍忌廉湯🙋🏻‍♂️表示個湯質地香滑creamy,飲落有清甜嘅甘筍,仲有同辛香嘅薑味同果仁香味,配上麵包,口感外脆內軟Starter🐚法國田螺🙋🏻‍♂️表示個田螺口感香軟,用香草蒜蓉牛油嚟煮,食落香濃惹味,配上香脆麵包,可以將田螺同香草牛油放上麵包一齊食,味道好正Main🦞原隻烤龍蝦 +$135🙋🏻‍♂️表示個龍蝦肉質彈牙,配上芥末荷蘭汁,食落香濃creamy,底下配上薯粒同番茄龍蝦汁,個汁味道濃厚鮮甜,令薯粒食落更加惹味🥩阿根廷安格斯牛脊肉 +$55🙋🏻‍♂️表示牛脊肉煮到五成熟,肉質粉嫩,食落香軟,充滿香濃牛味,配上濃郁嘅鴨肝砵酒醬,令牛肉味道更豐富,仲有清新嘅邊豆同爽口嘅燒薯粒做配菜Dessert🍫 法國黑朱古力慕絲 🙋🏻‍♂️表示個慕絲用76%黑朱古力做,配上香滑忌廉同杏仁片,慕絲口感軟滑綿密,朱古力味香濃,味道唔會太甜,好好味Wine🥂Chardonnay $75🙋🏻‍♂️表示杯白葡萄酒口感清爽,
甘筍忌廉湯

🍫 法國黑朱古力慕絲
Chardonnay
Wine
🥂Chardonnay $75
🙋🏻‍♂️表示杯白葡萄酒口感清爽,味道微酸帶有果香

📈吃貨指數
阿根廷安格斯牛脊肉
法國黑朱古力慕絲
Chardonnay
2024-12-06 737 浏览
假日訓到自然醒跟住去嘆個brunch, 沙田呢間法國🇫🇷餐廳裝潢好有格調,坐得舒適,店員服務仲好殷勤。Brunch Set 包頭盤、主菜和飲品,價錢$95起真正親民價食法國料理😆🔸頭盤生牛肉他他牛角包 +$20生牛肉他他牛味香濃,肉質鮮嫩。放上香脆的牛角包一齊食,口感豐富!
🔸法式三文魚醬酸種麵包 +$25三文魚醬口感清新,酸種麵包質感內軟外脆,好夾好好食!🔸主菜▪️鱸魚海鮮鍋 $170見到枱枱都叫呢個海鮮鍋,真心推介!海鮮鍋有大大隻黑青口,蜆,薯粒,配埋海鮮濃湯汁,好鮮甜惹味!▪️烤龍蝦燴飯 $225半隻龍蝦以芝士,忌廉煮大蔥烤焗,配龍蝦蕃茄醬汁🔸流心水牛芝士 (優惠追加$95)大大舊水牛芝士超流心! 口感綿密濃郁,食落有奶香味,配上西班牙火腿,水蜜桃,火箭菜和樹莓油醋汁,好清新!🔸巴黎式芝士蛋糕 +$48呢個甜品非常出色,水蜜桃味好突出,芝士味同埋好似雪糕同慕斯之間口感好正,必食!🔸鮮奶咖啡 +$18靚靚既拉花,見到心情都特別好🥰🔸蜜糖生薑特飲 +$18賣相好靚!啖啖都有生薑嘅香氣,甜度適中,飲完之後好舒服!

🔸頭盤
生牛肉他他牛角包 +$20

🔸法式三文魚醬酸種麵包 +$25

三文魚醬口感清新,酸種麵包質感內軟外脆,好夾好好食!

🔸主菜
▪️鱸魚海鮮鍋 $170

▪️烤龍蝦燴飯 $225

半隻龍蝦以芝士,忌廉煮大蔥烤焗,配龍蝦蕃茄醬汁

🔸流心水牛芝士 (優惠追加$95)

🔸巴黎式芝士蛋糕 +$48

🔸鮮奶咖啡 +$18

靚靚既拉花,見到心情都特別好🥰

🔸蜜糖生薑特飲 +$18

賣相好靚!啖啖都有生薑嘅香氣,甜度適中,飲完之後好舒服!
2024-12-05 662 浏览
好耐冇去過沙田,放假去左行街街,原來新城市開左好多新鋪頭、新餐廳,最後晚餐我地就揀左食法國餐🇫🇷人均 💲4️⃣0️⃣0️⃣ 高質法國餐 🩵餐湯:南瓜湯香濃南瓜湯,配牛油小法包🥖🩵頭盤:火腿芝士拼盤拼盤有法式火腿、西班牙火腿、康堤芝士、reblochon芝士,芝士香味濃郁,火腿大理石紋都好靚🥰🩵主食:阿根廷安格斯肉眼牛扒安格斯肉眼牛扒煎得啱啱好,一上枱就聞到好香牛味,點上特製醬汁,咬落肉質嫩滑,炸薯條份量都好多🤭🩵主食:香煎三文魚三文魚柳大塊厚身,魚皮煎得香脆,醬汁creamy,感覺好健康🫶🏻🩵甜品:法國黑朱古力慕絲慕絲用咗海鹽焦糖、杏仁、忌廉製作,食落有少少似石板街🫰🏻🩵飲品:白酒最後叫咗兩杯白酒,幾易入口,飲落帶有少少果香☺️

人均 💲4️⃣0️⃣0️⃣ 高質法國餐

🩵餐湯:南瓜湯
香濃南瓜湯,配牛油小法包🥖

🩵頭盤:火腿芝士拼盤

🩵主食:阿根廷安格斯肉眼牛扒

🩵主食:香煎三文魚

🩵甜品:法國黑朱古力慕絲
慕絲用咗海鹽焦糖、杏仁、忌廉製作,食落有少少似石板街🫰🏻

🩵飲品:白酒
最後叫咗兩杯白酒,幾易入口,飲落帶有少少果香☺️
2024-12-03 567 浏览
上星期六去咗位於沙田新城市廣場嘅「Odelice」品嘗法國菜。呢間餐廳既環境靚,氛圍輕鬆,非常適合周末 brunch!Odelice 嘅 Weekend Brunch 真係好味又抵食,無論係頭盤、主菜,仲有飲品,都有唔少選擇。首先法式三文魚醬配酸種麵包味道清新,三文魚醬非常香濃,配上酸種麵包,口感非常好,正好開胃。生牛肉他他牛角包外脆內軟,入面包著新鮮嘅生牛肉,配上特製醬汁,味道一流,真係令人驚喜!阿根廷安格斯肉眼牛扒配薯條,medium牛扒煮得剛好,肉質嫩滑,配上金黃色嘅薯條,每一口都令人滿足。烤龍蝦燴飯呢個主菜真係唔可以錯過!龍蝦肉鮮甜,加上濃郁嘅燴飯,味道超正,吃完之後完全唔會覺得膩。最後,當然要有甜品!呢個朱古力合桃布朗尼外脆內軟,配上香滑嘅雲尼拿雪糕,完美嘅結尾,真係好滿足!Odelice 嘅 Weekend Brunch 係一個唔可以錯過嘅選擇,不論係食物質素定係價格,都非常值得一試。