2021-04-24
熱石牛扒最近大熱,專門店越開越多,幾乎梗有一間喺左近。早前去和富中心「冰室 99」吃晚飯,留意到隔離開咗間主打石燒嘅 Café。看過門外餐牌,原來餐廳嘅晚市套餐非常抵食,最平 $75 已經有交易,而且仲要免收加一, 唔怪得咁多人等緊位,趁今日週末,專登早啲過嚟試下。我哋揀咗美國西冷扒 ($168/200g) 及 Olive 銀鱈魚 ($88) 各一客,另外用優惠價點咗兩杯飲品。套餐包任食沙律、餐湯及日本珍珠米飯,全部都放曬喺外面嘅自助吧檯供客人自取。出去睇過,雖然只係得一款田園沙律及粟米忌廉湯,選擇不多,但勝在飽肚。另外自助吧檯放咗好多款醬汁同調味料,有牛肉汁、蒜蓉汁、和風醬汁、日式胡麻醬、 芝士粉、岩鹽、黑椒等,全部都可以任用。返回座位後,兩客石燒扒同飲品已經送上。西冷厚近 2 吋,呈立方體狀,送上時已燒至約三成熟,客人可按個人喜好自行用石板燒至理想熟度。店員建議我哋燒到五成熟即可享用,肉質果然唔錯,不但爽彈有嚼勁,而且牛肉香氣很足,啱晒身邊嘅食肉獸。至於另一份 Olive 銀鱈魚賣相亦頗吸引,魚扒煎至表面金黃,魚皮非常脆口,魚肉雪白嫩滑,肥美又 Juicy,加上用熱石承托,入口熱
至於另一份 Olive 銀鱈魚賣相亦頗吸引,魚扒煎至表面金黃,魚皮非常脆口,魚肉雪白嫩滑,肥美又 Juicy,加上用熱石承托,入口熱辣辣、香噴噴,每啖都充滿著濃濃的魚脂香,口感一流!
飲品點咗雪糕紅豆冰 (+$18) 同 芒椰派對 (+$18),紅豆冰超大杯, 紅豆粒粒渾圓,食落有咬口,加埋雪糕真係無得輸。芒椰派對味道好 fresh,入口有好濃郁的芒果同椰汁香味,充滿熱帶風情!