2022-01-29 871 浏览
外賣等成15分鐘先有,仲要包好又唔叫number。見倒個職員外買盒蓋跌左喺地上之後又執返放返喺乾淨嘅蓋上。疫情底下超唔衛生叫個雞飯,得好少肉。全部係皮,又唔係咁熟。防疫措施做得好差。食完好似冇食過咁。

食完好似冇食過咁。
外卖自取
2021-11-03 770 浏览
北角和富商場的 Olive cafe 午餐石板燒,超平仲要免加一👏🏼👏🏼西班牙黑毛豬 150g 連 Set $78 , 包沙律餐湯同白飯黑毛豬肉好似個心形咁好靚,忍唔住要係咁影佢相,上枱時快黑毛豬唔係全熟,我可以慢慢燒,慢慢食,都唔怕塊黑毛豬過熟😊始終豬肉唔可以生食,我燒到每個表面都熟哂,但食落口就比較韌,好似避免唔到🥲沙律餐湯,白飯同醬汁在自助吧醬汁就得兩款可以揀,牛肉汁同蒜蓉汁餐湯係忌廉湯好飲,落水嘅份量恰當,唔會太稀or稠,紅蘿蔔好淋沙律我就加左胡麻醬,攪勻食

沙律餐湯,白飯同醬汁在自助吧

醬汁就得兩款可以揀,牛肉汁同蒜蓉汁

餐湯係忌廉湯
好飲,落水嘅份量恰當,唔會太稀or稠,紅蘿蔔好淋

沙律我就加左胡麻醬,攪勻食

2021-11-03
  • 西班牙黑毛豬
2021-10-28 551 浏览
今日過左海去左北角一帶工作,下午約3點左右完成後,行到咁上下有D餓,但又唔想食飯咁heavy,於是去左間附近既餐廳食下午茶。見到店外貼左個優惠,係30元有雞脾,紅豆冰。於是就叫左,然後我就要左份西多士,檸水。雞脾係鹵水既,食落唔算咸,不過雞脾size不算大隻。肉質唔算high口。紅豆冰既紅豆都足料,而唔係得奶水。30元來講,算係合格同抵食。至於西多士,反而我地覺得有驚喜。原來以為同其他餐廳一樣,係得一塊方包,但原來係兩塊,係雙層的。然後會好貼心咁將糖漿另上。我地要求走花生漿,侍應哥哥都應承,無叫廚房唔落,值得嘉許。新鮮整既西多士,真係下午茶既極品檸水就無咩特別,正正常常。

新鮮整既西多士,真係下午茶既極品

檸水就無咩特別,正正常常。
2021-09-24 472 浏览
星期五諗住同老公Happy Friday Dinner係屋企附近搵咗呢間諗住食下期待已久嘅石頭燒但點知我錯啦,錯在冇睇清楚所有食評,包括負評。亦錯再入去嘅時候,冇睇清楚點解旁邊餐廳咁多人排隊,但呢間有咁多吉位嘢飲係正常嘅,如果雪糕紅豆冰個雪糕入邊包住啲冰係正常嘅話……朱古力奶昔我老公話味到正常第一樣嘢啦,萬眾期待嘅石頭燒,有牛味,但原來150 g,嘅份量真係比較少,男士們可能未必夠食,如果想試就要試吓叫大份啲啦第二樣嘢黎啦,經典嘅小食拼盤$88 ,特價減$10 ,包括有油淋淋既魷魚,無味但全熟嘅雞翼,急凍嘅炸雞塊入口暖暖地唔脆,仲有最特別嘅白色炸薯條,係解咗凍嘅急凍薯條好似蒸咗一陣,琳琳地….如果要搵一樣嘢讚佢,成碟野都係熟嘅第三樣嘢,$128餅底Pizza,冇錯真係好硬既餅底,係最平嗰種急凍$30至$40,嘅急凍Pizza,個Pizza個名仲叫食肉獸Pizza,但就得幾塊腸仔,同係肉醬意粉味成餐飯$374 ,我唔知我食咗啲咩,仲要俾兩蚊一個外賣盒買咗兩個,食淨嗰啲嘢唔想浪費,睇吓拎返去焗一焗會唔會救得返。我唔會再去食,完!老公叫我補充,令餐具是有飯粒係啲叉度…
星期五諗住同老公Happy Friday Dinner
係屋企附近搵咗呢間諗住食下期待已久嘅石頭燒

但點知我錯啦,錯在冇睇清楚所有食評,包括負評。

朱古力奶昔我老公話味到正常

如果要搵一樣嘢讚佢,成碟野都係熟嘅

我唔會再去食,完!

老公叫我補充,令餐具是有飯粒係啲叉度…
2021-08-20 340 浏览
見咁多人話好食,於是帶埋家人,一行4人去食。叫咗2份牛,2份黑毛豬。其中一份豬肉2/3都係肥肉,由於餐牌上只得一款豬,無得揀之下,唯有叫佢姐妹餐廳的食物。終於到本人開餐食牛了,一放入口,壞咗,直情用鼻都問到一陣味。同經理講份牛壞咗,經理話無理由,又叫廚房嚟睇,廚房聞完都話有陣味,攞咗份牛入廚房,點知出返嚟同我講“豬有陣味係正常”,O咗嘴,嗰份係牛肉喎。。。最終叫咗另一款牛肉。雖然的食物唔得,但禮貌唔錯,可惜始終都係去食嘢,唔係食禮貌!家人話下次會揀大家樂!
見咁多人話好食,於是帶埋家人,一行4人去食。
家人話下次會揀大家樂!
2021-08-15 101 浏览
This place did a good job of hiring professionals writers to put up fake reviews. There even seems to be a template if you bother reading a few of them. Anyways.Made a reservation for dinner which was totally unnecessary as there were only two other patrons on a Sunday night. Bad sign considering most of the other restaurants in the mall was quite full. As the selection for this place is rather limited, you can order from the 茶餐廳 next door. I believe 3 of the 4 dishes we ordered were in the end.

I asked the waiter if their 南瓜飯 was risotto to which he confirmed. It ended up being this orange-coloured low end 珍珠米 with absolutely no pumpkin taste. The mushroom was dry and the scallop not fresh.

The spaghetti bolognese said it had three types of cheese which none of us could detect. It was plain salty.

The beef in the don was overcooked. The 溫泉蛋 was in fact just a raw egg. The so-called 原條蟹柳 was the cheap frozen version from supermarkets.

The fried pork cutlet wasn’t all bad. Probably just a bit bland.

Worst of all they claim to be a 冰室 but managed to mess up a hot milk tea.

Service needless to say was nonexistent.

2021-07-25 67 浏览
高性價比的休閒小店環境:空間感良好,桌子之間距離恰當,方便聊天另有室外區最適合談心服務:店員主動熱心,細心提醒食用方式 意粉自由選 適合拿不定主義的人,選擇包括海鮮類,肉類,菜類等,即使是素食者也有很多選擇,推薦!我選了蟹肉及雞肉配黑松露忌廉汁,汁底幾香濃又滑,不會過份稠結。蟹肉與雞肉很配,各自發揮味道。西冷與封門柳各有千秋,可以隨自己喜歡的生熟度在石板上處理,也為用餐加上點樂趣。性價比超高!150g足料! 封門柳牛味濃,脂肪少,減肥吃也沒罪惡感~西冷略有脂肪油香,口感較軟滑~菜、餐湯、飯都以自助式供應,可以按自己需要取,非常適合低碳飲食/keto 的人。飲品都好抵!!下次再黎,今次太飽
高性價比的休閒小店
環境:空間感良好,桌子之間距離恰當,方便聊天

另有室外區最適合談心

服務:店員主動熱心,細心提醒食用方式

飲品都好抵!!下次再黎,今次太飽

• 美國封門柳
2021-07-18 76 浏览
上個月在對面的餐廳吃晚飯,留意到這裏新開的,今晚專程安排時間到這裏來。這裏是以火山石燒烤為主,亦都有其他食品供應。每份燒烤都包括例湯、白飯和沙律菜任吃。西班牙黑毛豬200G $138 ,另加雪糕紅豆冰$18。黑毛豬成熟度差唔多有七、八成,味道鮮甜味美,加點醬汁便更美味。美國封門柳150G $128,牛肉味道十足,帶點嚼勁,加點黑胡椒粒和岩鹽,便可提升味道層次。雪糕紅豆冰,紅豆烹煮得很軟綿綿,加上雪糕和花奶的味道,便更美味。
這裏是以火山石燒烤為主,亦都有其他食品供應。
每份燒烤都包括例湯、白飯和沙律菜任吃。

西班牙黑毛豬200G $138 ,另加雪糕紅豆冰$18。

2021-07-15 60 浏览
跟同事今日接的case於北角完事,又到和富中心吃午飯。是日午市有多款套餐,但還是想吃石燒系列,反正午市免收加一服務費。美國牛板腱(200g) - $108上碟大約兩三成熟,切開肉質非常粉嫩,掌握好熟成度後,入口細嫩多汁,充滿牛味,中間還有一條嫩筋特別有嚼勁。底部墊著洋蔥絲及車茄。美國西冷扒(200g) - $138脂肪與肉質比例非常均勻,嫩肉中又有少許肥油,不會太肥膩。外圍有少許白色的肉筋,吃起充滿肉感,好過癮。自助沙律、日本白飯和是日餐湯椰菜絲和紅蘿蔔絲組合成的日式沙律特別爽口,再可自行加入日式芝麻醬或醋等等,白飯是用日本珍珠米,而餐湯是日有忌廉湯,但沒有試到。凍檸茶&熱朱古力+$12

美國牛板腱(200g) - $108
美國西冷扒(200g)
美國西冷扒(200g)

美國西冷扒(200g) - $138
自助沙律、日本白飯

自助沙律、日本白飯和是日餐湯
凍檸茶&熱朱古力

凍檸茶&熱朱古力+$12
2021-07-15
午餐
2021-07-12 69 浏览
今日和同事到公司附近的和富中心吃午餐,這間西餐主打自選意粉及石燒料理意粉可以自選配菜及醬汁餐廳有一個小位置可以自助沙律,餐湯,白飯和醬汁等餐湯係羅宋湯,沙律混了芝麻醬十分醒胃黑松露忌廉汁雞肉蟹肉意粉 - 份量出奇地多,除了自選雞肉和蟹肉還有三色椒,十分有口感雞肉是煎過的,雞皮煎得非常香脆,雞肉肉質鮮嫩,非常香滑美國封門柳 - 石燒上的封門柳牛肉,牛肉是自己煎煮控制生熟牛肉肉質非常軟腍,很有牛味,成碗白飯都可以吃得完飲品同事點了莓莓奶昔,十分香滑,仍不會十分甜這間餐廳價錢合理,食物高質,最重要是坐得舒適,絕對會再來

意粉可以自選配菜及醬汁

餐廳有一個小位置可以自助沙律,餐湯,白飯和醬汁等

餐湯係羅宋湯,沙律混了芝麻醬十分醒胃

黑松露忌廉汁雞肉蟹肉意粉

雞肉是煎過的,雞皮煎得非常香脆,雞肉肉質鮮嫩,非常香滑
美國封門柳

美國封門柳 - 石燒上的封門柳牛肉,牛肉是自己煎煮控制生熟
美國封門柳

牛肉肉質非常軟腍,很有牛味,成碗白飯都可以吃得完

飲品同事點了莓莓奶昔,十分香滑,仍不會十分甜

這間餐廳價錢合理,食物高質,最重要是坐得舒適,絕對會再來
美國封門柳
和富中心呢間cafe, Lunch Menu幾吸引,任揀配料醬汁嘅意粉,可以任飲餐湯.沙律。揀咗黑松露忌廉汁,配海鮮.蟹肉意粉,賣相好精緻。大大隻青口.鮮蝦爽口新鮮.仲有蟹棒.蜆肉.帶子,無諗過幾十蚊可以食到咁足料嘅午餐😍+$18 配草莓奶昔好Creamy, 打得夠滑唔會成口冰。+$15柚子芝士蛋糕見到隔離枱食熱辣辣嘅石燒牛,塊牛厚切好有份量,下次再嚟一定要試😍真心讚👍🏻👍🏻👍🏻好食又抵食
和富中心呢間cafe, Lunch Menu幾吸引,

任揀配料醬汁嘅意粉,可以任飲餐湯.沙律。

揀咗黑松露忌廉汁,配海鮮.蟹肉意粉,賣相好精緻。

+$18 配草莓奶昔
好Creamy, 打得夠滑唔會成口冰。

+$15柚子芝士蛋糕

真心讚👍🏻👍🏻👍🏻好食又抵食
2021-07-05
午餐
  • 莓莓奶昔
2021-07-02 89 浏览
好久好久沒吃牛扒,近來都想起石燒牛扒,但只想起尖沙咀、旺角和深水埗才有,又懶得去吃,而且餐廳環境多數十分人多擠迫,又多油煙。朋友突然說起荃灣專吃石板燒的Olive cafe 在北角和富商場開了分店,實在太好!一行二人走到了和富,在戶外已經看到餐廳,原來北角分店更大更好有戶外座位。但天氣炎熱而且石板燒,我們還是坐室內的。晚餐不收加一!!我們專登選擇坐在知在取餐區的旁邊,哈哈!因為晚餐都有無限量自助添加沙律、餐湯和日本白飯!對於我們兩個大男孩來講,實在開心。湯有《忌廉蜆肉白湯》,入口creamy夠熱,又多蜆肉。 沙律菜加上麻醬真是會令人停不了口,我整整吃了四碗!而日本白飯正是我最愛的珍珠米,彈牙有口感,我足足吃了三碗!我很想吃牛肉所以點了一份G.餐 《U.S. thick skirt 美國封門柳 $158/200g》(另外有150 g的選擇) - 封門柳中間粉嫩,燒到6-7成吃最好味,加上醬汁更惹味,醬汁加上白飯又好吃。不過有點咬口,不是人人喜歡。如果想入口多點油份的可選日本和牛。跟餐配熱飲 +$12 - 《熱奶茶》。我朋友卻被這裏的薄餅吸引,點了一個N. 餐《Margaria piz

但天氣炎熱而且石板燒,我們還是坐室內的。
晚餐不收加一!!

跟餐配熱飲 +$12 - 《熱奶茶》。

我朋友卻被這裏的薄餅吸引,點了一個N. 餐《Margaria pizza $108》- 就是茄醬和芝士的薄餅,薄餅薄身不會膩,餅邊脆口。
跟餐配特飲+$18 - 《黑牛》,即是可樂加朱古力雪糕,有懷舊感,好喝又有雪糕當甜品

這裏的座位比其他一般的石燒餐廳舒服得多了!
寬躺又沒有大陣的油煙味,不擠迫可以舒舒服服的享受一頓石燒晚餐,而且對於大胃口的男生來說實在抵食!
2021-06-29
2021-07-01 77 浏览
有日跟老媽子行過和富,媽指著印有石燒牛扒的餐牌問我「這是什麼?」,我說是用燒熱的石板上放上牛扒豬扒等等,就好像傳統的鐵板燒一樣,但就用石塊代替。她的樣子好像似明非明般,但又很想試試。我再留心看一看餐牌,dinner set "不收加一"之餘,選擇性還不局限於牛扒和豬扒,亦有雞扒及魚扒,正適合不吃紅肉的老媽子,除此之外還有兩款薄餅及自選意粉。所以趁放假前一晚就帶她來吃晚餐。餐廳晚餐包「自助無限量供應的沙律、是日餐湯和日本白飯」:她率先喝了兩碗《周打海鮮湯》,當中確實有不少蜆肉,而且十分夠熱,濃稠度亦剛好。日本白飯即是珍珠米飯,粒粒分明而且煙韌有口感,一直都覺得吃燒肉或鐵板肉配日本白飯確實是絕配。她看到銀雪魚就很高興,點了一份晚餐A. 《Olive 銀雪魚 $88》,而且還像小朋友般《跟餐+$18 莓莓奶昔》。銀雪魚雖然份量不多,但用蔥隔着石板熱到剛好銀雪魚不會燒焦,而且肉質嫩滑,加上燒汁味道不錯,在配飯都吃得很飽。我點了一個晚餐《K. US chuck rib 美國牛肩胛肉眼扒 $188/200g》,再《跟餐 +$18 乳酸奶昔》。牛肩胛肉眼厚身,而且本身就帶有點嚼感,有牛味及肉汁,但放

所以趁放假前一晚就帶她來吃晚餐。

餐廳晚餐包「自助無限量供應的沙律、是日餐湯和日本白飯」:

牛肩胛肉眼厚身,而且本身就帶有點嚼感,有牛味及肉汁,但放在石板上久了還是會有點過焦,所以還是趕緊吃比較好。

跟餐+$18的餐飲夠大杯,冰凍消暑。

坐得舒服,沒有加一,豐儉由人,$88起已可享石板燒,又有自助無限量供應的沙律、是日餐湯和日本白飯,其實性價比都高。
2021-06-30
2K
近年興起石燒餐,最近朋友生日決定同佢食佢最愛的石燒餐。====—====—====—====—• 𝑺𝒕𝒐𝒏𝒆 𝑮𝒓𝒊𝒍𝒍 •🐟 𝗢𝗹𝗶𝘃𝗲銀鱈魚($88)肉質嫩滑,外層燒到金黃香脆,非常美味旁旁還有些配菜,配上白飯一起吃超正😍🐷西班牙黑毛豬($108/150g)黑毛豬肉非常厚身,肥瘦適中,肉汁滿滿,記得要趁石鍋還熱的時候切開燒熟一點。店內點了石燒餐可享用自助吧無限量沙律🥗是日餐湯🍲及日本白飯🍚 仲有醬汁同其他調味,牛肉汁同蒜蓉汁撈飯食一流!• 𝑺𝒑𝒂𝒈𝒉𝒆𝒕𝒕𝒊 •🦀🐠蒜香白酒蟹肉煙三文魚意大利粉🍝($98)意粉是以車仔都形式點的,創新且配搭非常新穎,可以為自己度身訂造喜愛的食材。A+B+C;即A先選意粉/長通粉,B選配料,C選醬汁• 𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌𝒔 •🍓獅王舞影🍹飲落好飲fruit punch, 但有汽的,香甜清新,非常解渴!🍸芒椰派對🥭芒果配上椰汁🥥是絕配,椰香味香😋====—====—====—====—

近年興起石燒餐,最近朋友生日決定同佢食佢最愛的石燒餐。

====—====—====—====—

• 𝑺𝒕𝒐𝒏𝒆 𝑮𝒓𝒊𝒍𝒍 •

🐟 𝗢𝗹𝗶𝘃𝗲銀鱈魚($88)

肉質嫩滑,外層燒到金黃香脆,非常美味

旁旁還有些配菜,配上白飯一起吃超正😍

🐷西班牙黑毛豬($108/150g)

• 𝑺𝒑𝒂𝒈𝒉𝒆𝒕𝒕𝒊 •

🦀🐠蒜香白酒蟹肉煙三文魚意大利粉🍝($98)

A+B+C;即A先選意粉/長通粉,B選配料,C選醬汁

• 𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌𝒔 •

🍓獅王舞影🍹

🍸芒椰派對🥭

芒果配上椰汁🥥是絕配,椰香味香😋

====—====—====—====—
2021-06-03
2021-06-27 38 浏览
和富不嬲都多野食,但最近和富竟然開咗間石上燒,同屋企人落街唔知食咩就食下,餐廳門口都幾整潔,人唔算多。黎到當然要叫石上燒,真係原塊石頭上,塊肉都有手掌咁大,都ok既, 淋汁果下d熱氣同氣味令人食欲大振。基本上每枱黎都係叫石上燒。除咗石上燒外,仲有其他食物,例如Pizza等都係大份既,不過我都係會建議叫返石上燒。呢度最加分係有個任食沙律+湯+飯Bar,一家大細黎應該會好開心,見到其他都係家庭客,亦唔洗怕唔飽。

2021-04-10