2017-08-26 762 浏览
星期六晚上未夠7點鐘,係銅鑼灣去完朋友的活動,肚子有點餓,在開飯網搜尋素食。一個人好想靜靜地享受一下悠閒時光,發現了很久沒有吃過的Oliver's Super Sandwiches。走了100米,來到餐廳,只有幾位客人在內,完全符合預期,開心啊!看了在牆上餐牌,點選了素餐。然後,選了靠玻璃幕牆的小檯坐,一於少理他人,自得其樂!先來了雜菜素湯,整杯充滿了蔬菜,太好了!味道不錯,酸酸甜甜的,略微鹹了一點。主菜接著上枱,意大利包烘焙過,鬆軟適中,外層的鹽好鹹。熟稔的牛油果好香濃。Mozzarella Cheese被烘熔了一些,其實吃不出味道。最特別是有一隻蕃茄乾,增添了味道的層次。不過,對我來說,真係幾多油㗎。illy咖啡一向出名,我就不敢班門弄斧了。逐漸多起了食客,顯然是食飯時間到了,嘈雜起來,靠邊坐就沒有大影響,繼續默默寫食評

illy咖啡一向出名,我就不敢班門弄斧了。
牛油果芝士松子意大利包
2017-08-26
牛油果芝士松子意大利包
2017-08-21 264 浏览
今日去左銅鑼灣廣場間supersandwiches食下午茶.......嗌左份T2下午茶三重奏,個份三明治有一件入面係無料又淋矖,熱香餅都好難食成份餐最好味係背朱古力奶@最衰唔記得影相啦唔係可以俾大家睇吓份三文治有幾咁核突。對上一次去觀塘個間食lunch雖然好多人,但人地環境逼夾得黎嘢食好食好多,起碼唔會求求期期希望哩間可以提升下D水準....雖然呢間唔係咩高級餐廳,但係都應該要有返應有嘅水準............實在大失所望!
成份餐最好味係背朱古力奶@
最衰唔記得影相啦唔係可以俾大家睇吓份三文治有幾咁核突
2017-03-29 664 浏览
一直以為super sandwiches 既食物貴夾唔抵,但有一日覺得真係想食fresh點既食物,所以就同男朋友首試其食物~ 點了兩款share食,其實食完唔覺得好飽,不過確係好食的。真正既食物全名就真係唔太記得,出相補返數吧^_^牛肉焗薯連芝士碎蛋牛角包with super set ($7x)佢分兩款set,一款只連飲品,另一款連湯同飲品,兩者價錢差9蚊左右,呢一個我揀左大set既。牛肉焗薯入面既芝士一上碟個時多到我有點驚,但食落原來發現係要有咁多先可以每一啖都有薯有cheese,佢既芝士算係偏濃,比好多有芝士既菜色更濃,好夾個薯仔!! 薯仔方面就遜色了,其實完全不夠熱,因為不夠熱的話芝士會凝住係到,浪費左好味既芝士。到牛角包,都係麻麻,因為太軟淋晒,芝士碎蛋中等啦,多點沙津醬就更好。至於個湯,真係唔錯唔錯,係偏稠身既texture,都幾好味,奇怪既係話佢係好重粟米味又唔係,只係個湯係creamy加鮮味… 鍾意飲湯既朋友一定要try try了!重係最令我驚喜既係 – 熱!檸!茶! 我係好鍾意唔加糖飲熱OT既人,super sandwiches 既熱OT係好得我歡心!! 之後個次enc

重係最令我驚喜既係 – 熱!檸!茶! 我係好鍾意唔加糖飲熱OT既人,super sandwiches 既熱OT係好得我歡心!! 之後個次encore tea 我都係因為好掛住佢既熱OT。唔知係咩茶包,飲落去好舒服,雖然佢個檸檬唔係 slices,係一舊舊要zi 既,但夾埋佢個tea,呢隻甘甘地既紅茶,VERY NICE!!!!!
海鮮闊意粉 ($6X)

好味! 我又係覺得太多醬了,但係我男朋友勁鍾意多醬,so its fine~ 個闊意粉煮得岩岩好,仲keep到有咬口,good! 個醬係creamy地偏鮮味,唔salty,海鮮都係雪藏個D,無咩特別。不過都係鍾意成件事咁評價,都係good~

下次我會再食既,真係比想像中好食,雖然都唔係平價貨都唔太飽,但係小清新之選!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

小評分(十分滿分)

味道 7

價錢 6.5

環境 8

態度 7

款式 6

地理位置 7

Overall 7

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
2017-03-11
2017-03-14 423 浏览
公司三文治餐同班㦸蛋治餐你會叫邊樣呢?人人都鐘意格價。基本$50一個餐連熱飲-咖啡係唔差的(凍飲加$6)其實,兩個餐都幾好味,Oliver三文治唔差得去邊呢人少少,清清靜靜,仲位置銅鑼灣中心地帶。Oliver 係不錯選擇食個好西Tea set。有景睇,坐得舒適,冇人會趕你。Tea sets 選擇都不俗。尤其是個“是日意粉餐“,今日係肉醬意粉(細細兜),酥皮湯同熱飲。可惜,本人係走牛的。憑收據,早午幫襯有平。以前經常幫襯晚餐,可升級酥皮湯,$60+都算抵食。

公司三文治餐同班㦸蛋治餐你會叫邊樣呢?
人人都鐘意格價。
基本$50一個餐連熱飲-咖啡係唔差的(凍飲加$6)
其實,兩個餐都幾好味,Oliver三文治唔差得去邊呢
人少少,清清靜靜,仲位置銅鑼灣中心地帶。
Oliver 係不錯選擇食個好西Tea set。
有景睇,坐得舒適,冇人會趕你。

可惜,本人係走牛的。
憑收據,早午幫襯有平。
以前經常幫襯晚餐,可升級酥皮湯,$60+都算抵食。
2017-03-14
2017-03-04 412 浏览
前日已經知道今日有事要出銅鑼灣一轉,所以係前一晚已經諗定吃咩早餐一直好鐘意super sandwich 既早餐,大大份,好實在,加上一杯熱咖啡,真係精神佐成日。因為有d肚餓,加上又想吃飽飽既,就order 佐B1 set 加熱咖啡($40)。滿足哂我想面包又想吃炒蛋既心意。唔使15分鐘,美食就送到我面前。因為我對吃有d麻煩,所以要求佐多一份既果醬同蕃茄醬。原因???方包有2塊,當然係一塊送牛油,另一塊送果醬。咁蕃茄醬呢?仲使講既,非薯餅莫屬啦方包,香脆。烘得岩岩好,暖暖地,一口咬落去聽到好脆既聲音。配上牛油同果醬,兩種唔同既口感同味覺。薯餅,油佐少少,所以口感唔脆,滿口油呀!哈哈哈。炒蛋,俾佢既金黃色嚇親。因為好有蛋香同實在,吃完呢一大份炒蛋,已經飽飽哂。腸仔俾我既感覺係加佐少少糊淑係裹面,因為吃落有d辣。蕃茄唔係難吃,只係我唔吃生蕃茄,但又好奇怪點解你會吃蕃茄醬既???其實呢一個餐真心令我覺得好抵吃~因爲有配湯粉。如期話係湯,都係濃湯。但係我覺得味道就偏淡,感覺無咩味。所以我加上原本條腸仔,有少少辣,但粉既淡味又配合得岩岩好。最後配反杯熱咖啡,一個早餐吃佐我一個鐘頭。PS真係要有時間

唔使15分鐘,美食就送到我面前。因為我對吃有d麻煩
薯餅,油佐少少,所以口感唔脆,滿口油呀!哈哈哈。
腸仔俾我既感覺係加佐少少糊淑係裹面,因為吃落有d辣。

最後配反杯熱咖啡,一個早餐吃佐我一個鐘頭。PS
真係要有時間先可以再黎呢度吃咁豐富既早餐了。
2017-03-01
$40 (早餐)
2016-09-12 853 浏览
雖然呢排時不時落雨,但都要出去行下~今日一於出出銅鑼灣。去去到Sogo附近就黎試下d 三文治同薯仔。西蘭花芝士焗薯,當芝士同西蘭花溶合一起既時,食落好cheese,薯仔都焗得較淋,易入口。公司三文治,估晤到會同我焊底另外食落有點香味,我估係黑松露加了入蛋到炒
雖然呢排時不時落雨,但都要出去行下~
今日一於出出銅鑼灣。
去去到Sogo附近就黎試下d 三文治同薯仔。

公司三文治,估晤到會同我焊底
另外食落有點香味,我估係黑松露加了入蛋到炒
2016-05-26 984 浏览
Super Sandwiches D 焗薯真係好正最鍾意佢唔會太熟而林晒, 又唔會太生而太實, D薯仔肉啱啱好仲有少少韌韌地, 好有咬口而且自選既配料份量好足夠,我最鑼鍾意就係淡忌廉加咸牛肉, 或加煙肉淡忌廉令到薯仔既質感更加CREAME加埋脆脆又唔會太硬既煙肉味道一流^^同埋佢D沙律既麵包粒一路都好新鮮唔會擺到林晒, 又唔會有油益味不過可惜而家愈來愈少分店啦, 有時想食就要特登去果區, 希望黎緊會開返多D分店啦
Super Sandwiches D 焗薯真係好正
最鍾意佢唔會太熟而林晒, 又唔會太生而太實,
D薯仔肉啱啱好仲有少少韌韌地, 好有咬口

而且自選既配料份量好足夠,
我最鑼鍾意就係淡忌廉加咸牛肉, 或加煙肉
淡忌廉令到薯仔既質感更加CREAME
加埋脆脆又唔會太硬既煙肉
味道一流^^
同埋佢D沙律既麵包粒一路都好新鮮
唔會擺到林晒, 又唔會有油益味

2015-12-04 704 浏览
早幾日喺同一商場的另一餐咖啡店食意粉, 感覺麻麻哋好食, 今次便轉咗去超級三文治。點了一個龍蝦肉海鮮意粉。服務員送來意粉時, 我已覺很開心, 因為有很多汁, 正是我喜歡的。龍蝦醬汁的味較濃, 不需要其他調味料已覺很好味, 海鮮有蜆肉, 蝦肉及小龍蝦肉, 這些小海鮮唔覺有任何味, 或者龍蝦醬汁的味道已蓋過了。意粉不算很大碟, 但剛剛好夠飽。意粉跟了什菜餐湯, 菜量多, 微酸, 夠醒胃

意粉跟了什菜餐湯, 菜量多, 微酸, 夠醒胃
2015-10-13 508 浏览
成個下午茶餐牌得這個有意粉, 份量是迷李的, 平時飯盒一半都未夠. 肉醬偏淡, 當然可以說成是低鹽. 都無所謂, 因為夠熱.酥皮湯入面是粟米火腿湯, 也是淡淡的, 不過有粟米香味. 要把酥皮浸晒入去才有八成滿. 可能牛油落得太多, 食完個胃悶住.奶茶真是淡奶加茶包, 好過飲水少少, 建議不加白糖, 否則味道仲怪呢.
题外话/补充资料: 團購28元當50元用, 再補4元食54元.
2015-10-12
用餐优惠
團購
2015-04-06 654 浏览
下午茶時間 去左呢間嘢食 叫左fish&chips   ($50)等左十分鐘先有一睇個樣 賣相都同唔錯 份量方面普通喇~ 兩塊魚柳 一小堆薯條 仲有一個檸角同一堆醬個醬睇落好足料 有蛋白同洋蔥喺入面~本身都對佢幾有期望 可惜一食就...所有食物好似咩調味都冇落咁 淡味得過份 仲要唔熱更差既係個醬 一食落口好重蒜味又有少少苦 好難接受呢隻味 唔好味仲要食完會口臭結果就咩都冇再點就咁食啲淡戍戍既炸嘢呢間嘢其他食品都唔差 但唔知點解呢碟嘢就搞成咁
等左十分鐘先有

個醬睇落好足料 有蛋白同洋蔥喺入面~
本身都對佢幾有期望 可惜一食就...
所有食物好似咩調味都冇落咁 淡味得過份 仲要唔熱

結果就咩都冇再點就咁食啲淡戍戍既炸嘢

呢間嘢其他食品都唔差 但唔知點解呢碟嘢就搞成咁
2015-01-23 392 浏览
聚會前肚餓想醫肚,行過見到呢間Supersandwich ,令我諗起返工必買的豐早,好,一於重溫食下先!😍當食early dinner黎講,呢個餐完全超值!ILLY咖啡真係零舍不同!往時香港站還有分店的日子,我最愛就是飲咖啡!齋聞已醒神👻加$8精選: 穌皮忌廉海鮮湯,食到磨菇粒但極細,口感略遜但忌廉湯夠濃稠👍煙三文魚白汁香草扁意粉,味道ok環境不錯,裝潢美侖美奐,比起中整體不俗。環萬邦行分店「茶餐廳」式快餐,此分店算是很不錯。

當食early dinner黎講,呢個餐完全超值!

煙三文魚白汁香草扁意粉,味道ok

2015-01-22
  • 咖啡
  • 煙三文魚香草忌廉汁扁意粉
2014-11-16 432 浏览
近來的星期六都要在銅鑼灣看舖,老公有時會過來陪我,我就會請佢食 tea,super sandwich 的 tea set 價錢唔貴但又多選擇,又坐得舒服,所以連續幫襯了幾次呢!今日老公遲放工過唔到嚟,午餐只好自己搞掂!超難食的茶餐廳無益外賣都要成三十幾蚊,見無咩生意就對自己好啲去歎個tea吧!平時同老公食,怕佢唔夠飽多數會叫公司三文治,不過今次自己食,叫個輕便的蜜味火腿 菠蘿 芝士飛碟 + 熱檸水就好了! 相比食開的公司三文治…我覺得飛碟更好味喎! 因為我鐘意比較軟身的麵包三文治…而 super sandwich 的三文治應該要烘過底所以比較硬身。 而這個火腿芝士菠蘿飛碟更是我杯茶…半溶夠份量的芝士同火腿永遠都是好拍檔…加入菠蘿口感更見豐富…下次要試埋牛角包 tea set 先得呀!

下次要試埋牛角包 tea set 先得呀!

题外话/补充资料: 欣賞店內有一位盡心的失聰店員…加油!
2014-11-15
  • 飛碟
2014-11-06 526 浏览
隔壁UCC的人龍有點長經過這裡時感覺laid back客人不多我和C先生同時點了這個pasta扁意粉有點咬口質量不俗還可以再el dente一點白汁下了太多粉太稠了味道有香草和忌廉的濃香和煙三文魚的咸香蜆肉沒有腥味整體表現ok 但份量是女生的胃口所以C先生再點了酥皮湯我們沒有要求更換相信只是焗時酥皮未有蓋好杯口C先生很讚熱辣辣又香脆的酥皮我嚐了一點湯粟米忌廉鷄湯在味道上似乎比意粉的白汁更好最後餐飲也是要來香濃的illy coffee
隔壁UCC的人龍有點長
蜆肉沒有腥味
煙三文魚肉柔軟一點會更好
整體表現ok 但份量是女生的胃口
所以C先生再點了酥皮湯
酥皮塌了的....
我們沒有要求更換
相信只是焗時酥皮未有蓋好杯口
C先生很讚熱辣辣又香脆的酥皮
我嚐了一點湯
粟米忌廉鷄湯在味道上似乎比意粉的白汁更好
最後餐飲也是要來香濃的illy coffee
题外话/补充资料: 集團聘用殘障人士 有sense of social responsibility
2014-11-02 255 浏览
Had work later than night, so wanted to eat a little something before hand. Came here and noticed that they had tea sets. I hadn't been to Oliver's Super Sandwiches in a long time and now I remember why.Ordered a tomato soup based twirlly pasta. It came with a "seafood" cheese toast. I added a few dollars to upgrade to a cold ice lemon tea.I really don't have high expectations for fast food places. I really don't. I mean ... come on? It's cheap, fast and not supposed to be fine dining. But what

I really don't have high expectations for fast food places. I really don't. I mean ... come on? It's cheap, fast and not supposed to be fine dining. But what I got was pretty horrifying.

From the photo, the tomato soup pasta looked like the tomato soup was thick and hearty. What I got was a watery based broth with minimal tomato flavor. The pasta was so over cooked, it was soggy. I guess if you have dentures or in need of seeing a dentist, this is perfect for you. To me, it was a just one soggy pasta in a red colored liquid.
tomato soup pasta
The "seafood" cheese toast (and I put seafood in quotes) was half of one cold shrimp stuck on top of processed cheese on toast. It was horrible. Why didn't they just do garlic toast like in the past and do this horrible shrimp/cheese on toast thing?
seafood cheese toast
Ice lemon tea was watery and bland.

After this, I remember why I don't choose to eat at Oliver's Super Sandwiches unless forced to. Won't return.
2014-10-31
2014-09-16 535 浏览
兩個人下午茶時間,座位充足,唔洗等位 碎蛋沙律同吞拿焗薯 焗薯好香薯蓉亦好好味,碎蛋沙律味道天然清新 D罐頭吞拿有d汁,不過感覺好鞋 跟焗薯沙律食落新鮮淡淡既茄味好有清新的感覺 兜忌廉湯暖暖的好creamy好真材實料,味道唔錯! 焗鬆皮很香但不膩,咖啡淡淡的香味,味道都唔錯見到朋友叫個熱狗包 而佢話幾好食不過我試試 佢果D薯條都幾香同埋幾脆 下次都試試呢份野先 呢度裝修都幾靚可以嘆到一個悠閒既下午茶
兩個人下午茶時間,座位充足,唔洗等位
碎蛋沙律同吞拿焗薯 焗薯好香
薯蓉亦好好味,碎蛋沙律味道天然清新
D罐頭吞拿有d汁,不過感覺好鞋
跟焗薯沙律食落新鮮淡淡既茄味好有清新的感覺
兜忌廉湯暖暖的好creamy好真材實料,味道唔錯!
焗鬆皮很香但不膩,咖啡淡淡的香味,味道都唔錯
見到朋友叫個熱狗包 而佢話幾好食
不過我試試 佢果D薯條都幾香同埋幾脆