2022-09-21 114 浏览
今日介紹呢個餐廳啱哂健康同素食嘅朋友,佢係一間健身概念嘅餐廳,有好多全素、有機或無添加嘅菜式。餐廳外有紅磚牆,入到去環境闊落,有戶外及室內座位,我地就選擇左窗口吧枱位置。1️⃣ Scallops & Bacons $148餐廳採用澳洲帶子,非常鮮美又大粒,配上鹹香脆囗嘅煙肉同有機西蘭花🥦健康又有益,加上清新酸甜嘅荷蘭醬,真係一道有特色嘅前菜。2️⃣ Vegan Beet Wellington+Mixed Garden Salad $290+$58呢個威靈頓非常有特色,有別於一般嘅威靈頓,佢中間唔係用上牛扒,而係本地有機紅菜頭,包上一層蘑菇醬,當然配上健康嘅有機蔬菜作伴碟,真係好特別又有益😍3️⃣ Seared Octopus Prime $310呢道菜係餐廳嘅招牌菜之一,果然無令人失望,大大條八爪魚腿彈牙又鮮甜,一啲都唔會韌,而且仲好juicy,上面加上撈蒜粒麵包糠好惹味,配埋本地有機蔬菜🥗健康又好味😋4️⃣ La Moscheta Prosecco $78🥂酒色晶瑩剔透,氣泡細緻,含有陣陣果香,入口酸度適中。5️⃣ Jean Claude Mas Chardonnay $88比較dry身,帶有木桶香氣

1️⃣ Scallops & Bacons $148

3️⃣ Seared Octopus Prime $310

4️⃣ La Moscheta Prosecco $78
🥂酒色晶瑩剔透,氣泡細緻,含有陣陣果香,入口酸度適中。

比較dry身,帶有木桶香氣,不會太酸,酒體偏濃厚。

6️⃣ Camu-sake $98
好少會見到黑色嘅cocktail,充滿神秘感,原來除左含有滿酒外,仲加上活性炭調校而成,味道清新帶甜,非常易入口,有荔枝和檸檬果香味,啱晒女孩子飲🥰

7️⃣ The Rayden $98
用上Scotch whisky作為基調,加上自家制綠茶tequila,有濃郁嘅whisky🥃 酒香味

8️⃣ Yogi Zen $108
加入左cbd expresso,有好香濃嘅咖啡味,加上香草味嘅甜酒,咖啡同酒味融為一體👍🏻

9️⃣ Gwei Lo IPA $80
琥珀金色🍺綿滑嘅泡沫,飲到有好香嘅柑橘味,入口有點苦,不過消散得快,非常清爽。

總的來說,呢間餐廳推廣健康飲食,採用新鮮有機蔬菜,而且適合素食者享用,服務亦都很好,cocktail 非常有特色,十分推介,下次一定會再黎🤩而家OpenRice 訂座仲有折,快啲爭取時間去試下啦😄
Scallops & Bacons
Scallops & Bacons
2022-09-18 446 浏览
༺ Orka Restaurant & Specialty Cafe ༻☽‎⋆.•*¨¨¨¨¨¨¨¨¨基本資料¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽‎➳ Orka Restaurant & Specialty Cafe 𖠚ᐝ Mighty Bulgogi Burger($188)𖠚ᐝ Signature Avo Toast($128)𖠚ᐝ Signature Choco-lava Pudding($98)𖠚ᐝ Match Pudding($98)𖠚ᐝ Brain Sharpner($78)𖠚ᐝ Mango Pear Juice($46)ʀᴇᴠɪsɪᴛ: ♥︎♥︎♥︎♥︎♡☽‎⋆.•*¨¨¨¨¨¨¨¨¨食後感¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽➳ Mighty Bulgogi Burger($188)韓式漢堡超正🥰有好厚既牛肉,充滿肉汁!仲有啲醃蘿蔔令burger fresh啲!仲有一大塊半融芝士~漢堡包兩邊都有泡菜醬,味道好清新,冇一般沙律醬咁膩~ 套餐會包埋沙律/蕃薯條跟黑松露醬,蕃薯條好甜,又好脆,好食🥳➳ Signature Avo Toast($128)呢個係週末/公眾假期限定嘅breakfast br
𖠚ᐝ Signature Avo Toast($128)
𖠚ᐝ Match Pudding($98)
𖠚ᐝ Brain Sharpner($78)
𖠚ᐝ Mango Pear Juice($46)
ʀᴇᴠɪsɪᴛ: ♥︎♥︎♥︎♥︎♡

➳ Mighty Bulgogi Burger($188)
Mighty Bulgogi Burger

➳ Signature Avo Toast($128)
呢個係週末/公眾假期限定嘅breakfast brunch~ 有酸種吐司/pancake揀,再配上唔同配料!Avocado toast 係配酸種吐司,吐司唔會好韌,酸味都唔強~ 吐司上有滿滿嘅牛油果蓉🥑仲有啲酸酸甜甜嘅醬汁,都幾match!

另外可以額外加一樣配料,揀咗三文魚,以為係煙三文魚,原來係熟嘅,都幾特別😚仲有沙律跟埋添!
Signature Avo Toast

➳ Signature Choco-lava Pudding($98)
➳ Matcha Pudding($98)
兩款都係心太軟咁,但係唔太特別~抹茶係配芒果雪糕幾好食😋朱古力都唔會太甜,但整體都係比較推薦鹹食🤣
Signature Choco-lava Pudding

➳ Brain Sharpner($78)
➳ Mango Pear Juice($46)
兩杯都幾好飲,一杯係沙冰,但係一嚟到嘅時候太多冰,比較難飲到,融左少少就容易啲飲😆brain sharpner 係有啲莓類,酸酸甜甜😙至於另外一杯果汁好似楊枝甘露咁🍹好甜芒果味~

☽‎⋆.•*¨¨¨¨¨¨¨¨¨餐廳環境¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽

餐廳有唔少素食選擇,連煙肉都有素!每一樣嘢食都會標明係素食,肉食定gluten free 之類都有😚而且食物質素都好好,好適合同朋友chill ✨
餐廳menu係英文為主,店員都係講英文~
Mighty Bulgogi Burger
  • Mighty Bulgogi Burger
  • Signature  Avo  Toast
今日星期六去到中環食早午餐,Orka Restaurant & Specialty Cafe,餐廳主打純素食,亦有非素食菜式選擇,餐牌仲列明vegan, gluten free, vegetarian等等,非常清晰。.🍚Signature Avo Toast招牌牛油果多士,麵包用咗酸種麵包,酸種麵包利用天然酵母經長時間的發酵,培養出酸種麵團,經過烤焗後比一般麵包更加鬆軟、有彈性和濕潤,而且酸香獨特,不少人一吃就愛上。牛油果輕輕壓碎,好有咬口,add-on加左三文魚同哈羅米芝士halloumi cheese,哈羅米芝士源自賽普勒斯,由山羊奶和綿羊奶混合製成,grilled之後奶味更突出,非常出色嘅toast,果然係招牌系列。.🍚Buttermilk Pancake用buttermilk作主材料製成pancake,口感煙韌,pancake亦夠鬆軟,配料有香蕉,紅莓,開心果,素煙肉,香蕉的甜配上紅莓的微微酸,十分合拍,素煙肉用上豆類烘製,一款非常健康又不失好味道的pancake。
🍚Signature Avo Toast
🍚Buttermilk Pancake
-🦄ORKA @orkarestaurant_hk -嗚…鷹嘴豆泥癮又起了( ´▽`)-這間店其實我已收藏很久 完全是我的風格嘛它是全新健康概念的餐廳 有很多純素的選項但是假如你不是素食人士 它亦有肉食的餐點-有鷹嘴豆泥跟滿滿的蔬菜 我已經十分幸福了-🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤-🌵 Build Your Own Salad Hkd118💨 Adding Roasted Eggplant 🍆 ⚡️ Rating🌕🌕🌕🌗🌑自選沙律本來有三個選擇 我就選了日式沙律日式沙律完全就是我的菜 當中的配料我超愛日式烤鮮菇雖然是比較乾 但菇味鮮甜而濃郁還有我愛的酸薑跟牛油果 雖則酸薑比想像辣但我在吃壽司時最愛吃它 那個辣味其實很正然後沙律的底部主食部分 我就選了蔬菜葉子有羽衣甘藍跟菠菜和生菜 全部都很爽脆鮮嫩沙律的醬汁是味噌柚子醬 感覺清新又零罪惡沙律碗整體的感覺很不錯 全部配料我都很愛食材新鮮而且配搭都很好 吃到菜我就開心了-🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤-🌵 Hummus w Purple Flatbread Hkd78⚡️ Rating🌕🌕🌕🌕🌑全場最矚目的焦點就是它 鷹嘴豆泥配薄麵包店家的鷹嘴豆泥味道
🦄ORKA @orkarestaurant_hk
嗚…鷹嘴豆泥癮又起了( ´▽`)
這間店其實我已收藏很久 完全是我的風格嘛

麵包口感是軟熟又有彈性 按着嚼着是軟軟的
Hummus  w  flatbread

當然要抹上大量鷹嘴豆泥 才是最完美的配搭
每一口都是澱粉質跟脂肪 超幸福美滿的配搭
Salad  x  flatbread  x  hummus

雖然鷹嘴豆泥的份量很多 而麵包都有很多塊

我第一次喝到重堅果味的 紫藍色蝶豆花拿鐵
在此推薦給喜歡堅果香氣 跟充滿少女心的你
總結一下其實我個人覺得 我會想再訪這間店
畢竟食物的質素都很不錯 且都是健康的選擇
Btw我用了 @openrice_hk 訂座就有7折了~
2022-09-08
Hummus  x  flatbread
Flatbread
Hummus  w  flatbread
Blue  Pea  Latte
  • Organic  Hummus  &  purple  corn  sourdough  pita  slices
2022-08-30 428 浏览
ꨄ Kiwi Hydrate $46男朋友見到至愛既奇異果就即刻話要叫😻 呢杯加埋啤梨同椰子水既奇異果汁夠哂健康 值得一試😋Kiwi Hydrate was a fresh press juice made with kiwi🥝, pear🍐 and fresh coconut juice🥥 It’s healthy and slightly sour, quite good🥰評分: 9/10🌟ꨄ Brain Sharper $78 呢杯醒腦既果昔絕對啱哂經常跌咗個腦既我🫠 用上藍莓、巴西莓、士多啤梨、蝶豆花、肉桂粉、燕麥奶同低血糖指數既棕櫚糖製成🫐 飲落好fruity又唔會太甜🤞🏻 非常推介夏天飲🥳It had a great presentation✨ Made by açai, blueberry, strawberry, butterfly blue pea, cinnamon & nutmeg, low Gl palmyra palm sugar and oat milk was fruity and not too sweet🍓 Worth a try🫧評分: 8.5/10
ꨄ Kiwi Hydrate $46
評分: 9/10🌟

ꨄ Brain Sharper $78
評分: 8.5/10🌟

ꨄVegan Avo Benedict $138
唔小心叫錯咗全素版 所以冇咗兩隻蛋🥲 不過煙韌既sourdough配上巨量牛油果同蔬菜都夠塞飽你個胃🤰🏻 另加既三文魚食落夠滑 帶鹹甜既味道都算唔錯😌
Chewy sourdough with smoked vegan bacon🥓, crispy dehydrated kale🥬 and vegan hollandaise sauce was suitable for vegetarians🌱 The avocado was super creamy and smooth🥑 Flaked salmon (+$38) with a sweet and salty tang was nice too🐟
評分: 8/10🌟

ꨄ Seared Octopus Prime $310
呢款係老闆勁力推介既菜式💫 講真自己麻麻八爪魚 不過呢款都幾有驚喜🤩 食落幾淋身彈牙 而燒完既外層都好脆身🤤 配埋本地有機蔬菜蔬菜同油漬蕃茄醬夠哂健康😆
Seared octopus prime was super tender, juicy and fresh, with a hint of crispiness from the outside🐙 It also served with seasonal local organic kale and sun-blushed tomato sauce🍅, such as a nice combo🤍
評分: 8.5/10🌟

ꨄ Signature 'Matcha Lava' Pudding $98
全新推介既抹茶心太軟即叫即整 大約等10-15分鐘就有得食👌🏻 食落外脆內軟 配埋紅桑莓同純素雲拿尼雪糕都唔錯(雪糕勁滑身 好似有啲焦糖味咁)😍 唯一要挑剔既係抹茶味偏淡 滿足唔到我呢啲茶控😭
Matcha Lava pudding was freshly made and waited for around 10-15 mins🕰 It’s crunchy outside, soft inside and served with raspberry coulis & organic vanilla ice-cream🍨 Everything was nice but I just hoped it could be richer in matcha flavour🍵
評分: 7/10🌟
————————————————————————————
Orka Restaurant & Specialty Cafe (中環)
中環雲咸街36號地舖

𓍼 #foodietiffhk
𓍼 #foodietiff中環
𓍼 #foodietiffvegan🌱

#hongkong #hongkongtravel #hongkongfusion #hongkongfood #foodaholichk #hkfoodie #cafehopping #central #orkarestaurant #香港美食 # 環推介 #中環美食 #香港好去處 #베지 #다방 #홍콩 #홍콩맛집 #홍콩일상생활베지
Vegan Avo Benedict
Brain Sharper
Kiwi Hydrate
Vegan Avo Benedict
Brain Sharper
Kiwi Hydrate
  • Kiwi  Hydrate
2022-08-23 84 浏览
見到之前舖頭做緊星期二買一送一優惠就諗住去試吓啦!! 見佢咁抵! 不過原來佢間舖頭全部漢堡包都係做緊fusion菜, 所以冇嗰啲大大舊牛肉加好多芝士嗰種。我哋叫咗個泡菜味牛肉burger 😀 一上枱已經係咁樣擺到幾靚仔,好精緻咁樣。開頭我都擔心佢啲泡菜味會唔會同個牛肉唔係好夾,好彩佢都還算OK,泡菜味唔太濃嘅。可惜個敗筆係個包比較細個,牛肉完全唔夠Juicy, 做得比較乾身, 而且個芝士味唔突出。值得一讚佢蕃薯條炸得幾好食,如果有得無限refill做好啦😂 (幻想總是美好的)😂

每次經過都被門口吸引 選擇超多元化仲由營養師設計 氣氛好好 特登夜晚嚟 一個唔小心變咗燭光晚餐🕯️😌Set Dinner Menu💰HKD298 | 2 COURSES🍞 WOW BREADS (Rating: 8.5/10)用上紫粟米整嘅抗氧化sourdough💜外帶新鮮酸種麵包的薄脆 內裡好鬆軟 配上少少牛油 滿意嘅開始✨🥗CHICKEN SUMMER BANG SALAD (Rating: 7.9/10)雞胸有4大塊 嫩滑 雜菜配果籽同青檸醬汁好開胃🤘🏻🍔 BURGERS & FRIES COMBO (Rating: 8.6/10)有3款 要咗YAKITORI CHICKEN 🇯🇵厚切照燒雞 中間帶粉嫩 和風調味配壽司薑 幾夾😳👍 自製麵包 混入有秘魯人參之稱嘅maca 但唔甘苦😆鍾意番薯條多於薯條嘅我食得好開心 仲有自家製黑松露mayo👏🏻🐙SEARED OCTOPUS PRIME💰HKD310 (Rating: 8/10)招牌菜之一 入口唔過韌仲有啲juicy 原來係因為慢煮至軟腍 再煎香🔥蔬菜都煎得唔錯 表面加上撈蒜粒麵包糠 幾惹味 價錢有啲進取 但若本身鍾意八爪魚 值得試🧀️

🍞 WOW BREADS (Rating: 8.5/10)
Wow  Breads

雞胸有4大塊 嫩滑 雜菜配果籽同青檸醬汁好開胃🤘🏻

Seared Octopus Prime
Seared  Octopus  Prime

🧀️Dinner CHEESE Board💰HKD88 (Rating: 6.8/10)
好足料 有六條toast蘸住食 可惜冇餐前包咁正 質感似乾咗 失去筋性嘅包 配上多款果仁好加分 唔記得問係邊3款芝士 估計係白車打 Brie 同埋一款羊奶芝士 唔記得同店家講我食唔到羊奶芝士 太羶😹
Cheese  Board

🍰CLASSIC CARROT CAKE💰HKD58 (Rating: 9/10)
喺🇨🇦食過我先發現Carrot Cake冇可怕蘿蔔味🐰反而帶果仁鹹香 蛋糕體口感豐富而濕潤 呢件同樣做到😍cashew frosting帶乳酪酸度 唔膩 表面撒上開心果碎 整體濃郁不過甜 寫字好貼心 好食😋
Classic  Carrot  Cake

🍨MOCHA AFFOGATO EXPERIENCE💰HKD58 (Rating: 8.7/10)
本身有2⃣️球 但已好飽 叫佢俾一球😝香濃雲呢拿雪糕 配上shot聞到都醒嘅咖啡加nibs 簡單但正☕️
Mocha  Affogato

飲品兩杯Smoothie 一杯莓類 一杯橙黃水果(菠蘿芒果薑黃等)冇酸度唔夠清新 唔算出色但營養價值高🍹
Smoothies

態度好 座位舒服 菜單設計煮法有誠意 全部有素食/非素食選擇 想健康/健康地邪惡都得😎Best dinner spot before heading out to party in Central!💃
Wow  Breads
Seared Octopus Prime
Classic  Carrot  Cake
  • Yakitori Chicken Burger
2022-08-20 411 浏览
【中環•Orka Restaurant & Specialty Cafe】🐝————————————————————————過海之發掘更多餐廳 同朋友想食件cake飲杯野呢到啱哂 紅磚嘅外牆 環境相當舒適 我哋坐吧枱望街景。Orka Restaurant & Specialty Cafe 健康概念餐廳符合唔同人需要 更有唔少vegan food選擇🥬以有機天然及無添加食材製作甜品。🍯|Red Velvet Cake🍰|HKD68全素紅色天鵝絨蛋糕 無麩質甜品用上純素可可粉及low-GI糖霜 食晒都冇罪惡感🥰🥰Raspberry裝飾點綴 蛋糕軟熟 口感細滑輕盈濕潤中間及蛋糕面奶油香甜 奶油份量適中 不覺膩碟面放了開心果碎伴碟 令蛋糕多個口感 😋Yummy 🍯|Signature’Fudgy Mocha’ Pudding|HKD98素食者之選 ❌雞蛋牛奶 ✅有機可可碎製成 配上雪糕聞落烘焙的味道 口味濃濃朱古力 加上覆盆子果醬 中和Pudding甜味 令人食唔停口👍🏻🍹|Mango Pear Juice|HKD46加入椰子水🥥 好香芒果味🥭 少少甜 但可接受🍹|Dirty|HKD45朋友表
————————————————————————

🍹|Mango Pear Juice|HKD46
加入椰子水🥥 好香芒果味🥭 少少甜 但可接受

🍹|Dirty|HKD45
朋友表示好飲 最適合呢個天氣飲凍飲☕️

❤️👩🏻‍🤝‍👩🏼餐廳Promote緊Happy Hours
同朋友邊食邊傾偈 差唔多2Hrs 好開心嘅gathering

‼️推介

餐廳環境:📸📸📸📸📸
服務質素:😊😊😊😊😊
食物味道:👅👅👅👅👅
性價比:💰💰💰💰💰消費 HKD283
Red Velvet Cake
Red Velvet Cake
2022-08-19 116 浏览
車車最近成日去港島食飯, 早排去餐廳食飯中途見到一間好chill嘅餐廳, 於是車車就偷偷bookmark左, 今晚就約埋朋友一齊試下, 餐廳環境闊落舒服, 周圍都擺左好多植物, 店員安排左車車坐近窗位於, 望住日落黃昏, 外面車水馬龍, 好似置身於另一個空間咁窺探緊外面嘅景色, 餐廳設有肉食同健康嘅素食menu, 連cocktail都加入左superfood, 相當新穎有創意🌟Camu-Sake🍸用sake, 卡姆果, 檸檬, 荔枝同活性炭製成嘅cocktail, 黑色嘅cocktail清新帶甜, 味道幾特別🌟Yogi Zen🍸加入左cbd espresso嘅cocktail, 真係好配合星期五嘅節奏🌟Chilled Gazpacho SoupE款係蕃茄凍湯, 味道酸酸甜甜, 岩哂炎炎夏日, 相當開胃, 另外附上牛油果多士, 軟腍嘅牛油果鋪滿佢地自家製嘅麵包, 食落口感豐富🌟Hummous & Purple Pitta鷹嘴豆泥混合栗米, 豆同香料再塗上紫色嘅pitta bread上, 有少少墨西哥風味, 食落惹味開胃🌟Seared Octopus PrimeE道八爪魚係車車睇menu果

🌟Camu-Sake🍸

🌟Yogi Zen🍸

🌟Chilled Gazpacho Soup

🌟Hummous & Purple Pitta

🌟Seared Octopus Prime
E道八爪魚係車車睇menu果陣必點嘅一道菜, 一上枱已經非常吸睛, 成大條腿表露無遺咁撻係隻碟上面😍, 八爪魚肉厚軟腍入味, 底層鋪左唔同嘅蔬菜做side dish, 健康又美味

🌟Truffle Bacon Penne Pasta
煙肉口感微脆, 其咸香味滲哂入意粉到, 每一啖都食到松露同煙肉混合嘅香氣, 意粉軟硬適中, 整體不錯

🌟Carrot Cake
蛋糕味道香甜, 入面有一絲絲嘅紅蘿蔔, 口感軟熟帶點微脆, 為晚餐帶嚟一個完美嘅句號
2022-08-12
𝗮𝗺𝗮𝘇𝗶𝗻𝗴 𝘁𝗼 𝗯𝗲 𝗯𝗮𝗰𝗸 𝗮𝘁 @orkarestaurant_hk 𝘁𝗼 𝘁𝗿𝘆 𝘁𝗵𝗲𝗶𝗿 𝗹𝘂𝗻𝗰𝗵 𝗺𝗲𝗻𝘂🌱 𝘄𝗲𝗻𝘁 𝗳𝗼𝗿 𝗮𝗹𝗹 𝘃𝗲𝗴𝗲𝘁𝗮𝗿𝗶𝗮𝗻 𝗳𝗼𝗼𝗱 𝘁𝗵𝗶𝘀 𝘁𝗶𝗺𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝘁𝗵𝗲𝘆 𝗿𝗲𝗮𝗹𝗹𝘆 𝗸𝗶𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗶𝘁! 𝗷𝗮𝗰𝗸𝗳𝗿𝘂𝗶𝘁 𝗯𝘂𝘁𝘁𝗲𝗿 𝗷𝗮𝗰𝗸 𝗰𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗶𝘀 𝘁𝗵𝗲 𝗽𝗹𝗮𝗻𝘁-𝗯𝗮𝘀𝗲𝗱 𝗱𝗶𝘀𝗵 𝘆𝗼𝘂 𝗱𝗶𝗱𝗻’𝘁 𝗸𝗻𝗼𝘄 𝘆𝗼𝘂 𝗻𝗲𝗲𝗱𝗲𝗱. 𝗶𝘁 𝘃𝗲𝗿𝘆 𝗺𝘂𝗰𝗵 𝗿𝗲𝘀𝗲𝗺𝗯𝗹𝗲𝗱 𝘁𝗵𝗲 𝘁𝗲𝘅𝘁𝘂𝗿𝗲 𝗼𝗳 𝗰𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻! 𝗯𝗲 𝘀𝘂𝗿𝗲 𝘁𝗼 𝗼𝗿𝗱𝗲𝗿 𝘁𝗵𝗲𝗶𝗿 𝗯𝗿𝗼𝗰𝗼 𝗹𝗼𝗰𝗼 𝘀𝗮𝗹𝗮𝗱 𝗮𝘀 𝘆𝗼𝘂'𝗹𝗹 𝘁𝗼𝘁𝗮𝗹𝗹𝘆 𝗳𝗮𝗹𝗹 𝗶𝗻 𝗹𝗼𝘃𝗲 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝘁𝗵𝗲𝗶𝗿 𝘃𝗲𝗴𝗮𝗻 𝗰𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗰𝘂𝗯𝗲𝘀🧀.係中環同素食朋友聚餐又多個選擇,@orkarestaurant_hk 餐牌又營養師設計,有齊素食同非素食嘢食,仲註明係gluten free/vegan/non-vegan等等,其實早排都嚟食過一次夜晚,今次就嚟試下set lunch~ 西蘭花沙律嘅亮點位一定係素芝士,同普
係中環同素食朋友聚餐又多個選擇,@orkarestaurant_hk 餐牌又營養師設計,有齊素食同非素食嘢食,仲註明係gluten free/vegan/non-vegan等等,其實早排都嚟食過一次夜晚,今次就嚟試下set lunch~ 西蘭花沙律嘅亮點位一定係素芝士,同普通芝士一樣入口溶化又有咸香味,主菜素印度牛油雞上菜時一度以為比錯咗雞肉我哋,明明點睇都係雞肉,原來餐廳用上大樹菠蘿代替,不論肉眼睇同口感都好似真肉!mocha affogato用上佢哋自家製嘅雲呢拿雪糕,加埋一shot espresso仲有淡淡焦糖香添~
Broco Loco Salad
Eggplant Chickpea Verde Delight
Butter Jack Chick
Mocha Affogato
  • Brain Sharpener
  • Beets Soup
2022-08-09 96 浏览
I recently visited Orka for dinner. Orka serves an array of healthy, vegan, and non-vegan items on the menu, designed by their in-house nutritionist. I ordered 1 set dinner (HKD298/per person), including purple corn sourdough bread, avocado summer bang salad, truffle bacon penne pasta, and red velvet cake (+HKD58). The penne had a rich truffle and cheese flavour with less fat than regular smoked bacon. The red velvet cake was covered in low-gi frosting and tasted fluffy and moist, so YUM! Seared Octopus Prime (HKD310) cooked with the low-temperature cooking method "sous-vide". It was grilled to tender perfection and coated in veg and sun-blushed tomato sauce. I was addicted to their Sweet Potato Fries (HKD68), don't miss out!

The Butter Chicken (HKD228)

Drinks:
Camu-Sake (HKD98)
By the Beach (HKD98)
2022-08-06 399 浏览
放假同朋友嚟咗依間主打有機健康飲食既餐廳食個weekend brunch☺️ 餐廳既紅磚門面夠晒搶眼,店內擺放唔少植物裝飾,感覺好休閒又舒適🪴 餐牌上有唔少食物選擇,素食及非素食者都啱食🥰❀ Buttermilk Pancake 🥞依款pancake係weekend限定✨ 用Buttermilk代替牛奶更低脂健康,pancake食落質感鬆軟又帶點煙韌感~中間夾住香蕉、紅莓及煙肉(可揀素煙肉),表面灑上抹茶粉及可以自己加入楓糖漿,味道好豐富👍🏻❀ Seared Octopus Prime 🐙用低溫慢煮既方式去整八爪魚,大大條好肥美😍 食落軟腍彈牙,邊位帶點焦脆,整得好入味☺️ 下面鋪滿羽衣甘藍等本地有機蔬菜,配以用油漬蕃茄製成既醬汁,味道酸甜清香~另外side dish揀咗炸蕃薯條,香脆可口,配埋黑松露蛋黃醬食好惹味✨❀ Red Velvet Cake 🍰依款vegan cake幾有驚喜😍 朱古力味好濃郁,蛋糕質感鬆軟又濕潤,中間夾有酸甜軟滑既cream cheese,味道好夾!另外加入紅莓及開心果碎,整體甜而不膩☺️❀ Klean As Kale 🍹依杯smoothie主要由羽衣甘藍、芒果、

❀ Buttermilk Pancake 🥞

❀ Seared Octopus Prime 🐙

❀ Red Velvet Cake 🍰

❀ Klean As Kale 🍹
依杯smoothie主要由羽衣甘藍、芒果、檸檬草及香蕉及燕麥奶等所調製,用料天然健康☺️ 飲落香蕉味好突出 ,後勁帶微微芒果及檸檬草味,味道香甜清新

❀ Brain Sharpner 🍹
而依杯係以巴西莓、藍莓、士多啤梨、藍蝶花及及燕麥奶等製成既smoothie,莓果味好濃郁,會食到粒粒莓籽,味道酸酸地好開胃🥰

午餐
2022-08-05 76 浏览
中環。適合素食和非素食的聚餐餐廳就在蘭桂坊的附近,出口的位置望着繁忙的街道,這樣的環境用餐也會感到很悠閒。餐牌的選擇極多,照顧素食和非素食者。。素食的選擇很多,主食,沙律,甚至甜品也提供不少選擇。。餐牌上清楚註明 vegan/ glυтen ғree / vegdтarιan / non vegan / ғree-range實在是非常貼心。。沙律可以自選個人喜歡的食材,照顧肉類愛好者和素食者連漢堡也可以選擇low-carb。碎碎唸:如果身邊有素食的朋友,這裏是一個不錯的集會地方。餐廳的位置就在蘭桂坊的附近有一個小小的室外位置秋冬的時候才會開放呢
中環。適合素食和非素食的聚餐

餐牌的選擇極多,照顧素食和非素食者。

素食的選擇很多,主食,沙律,甚至甜品也提供不少選擇。

實在是非常貼心。

沙律可以自選個人喜歡的食材,
照顧肉類愛好者和素食者
連漢堡也可以選擇low-carb

碎碎唸:
如果身邊有素食的朋友,這裏是一個不錯的集會地方。
餐廳的位置就在蘭桂坊的附近
有一個小小的室外位置
秋冬的時候才會開放呢

2022-07-30 71 浏览
喺中環見到一間新開業嘅餐廳🍴餐廳主打健康飲食,有素食,用有機蔬菜🥬仲有多款素食/非素食料理~而且環境充滿大自然氣息🌿感覺好放鬆☺️BUTTERMILK PANCAKES配有覆盆子、煙肉(可以揀素煙肉)、香蕉和楓糖漿以及生開心果😋我地揀咗Japanese Matcha-with cacao nibs,令整個pancake都帶點抹茶嘅清香🍃Panncake口感有點煙靭,咸甜嘅搭配幾夾✨SEARED OCTOPUS PRIME八爪魚腿軟糯彈牙又鮮甜🥰 搭配嘅蔬菜都係有機,食落特別清爽✨連醬汁都係自家調制👍🏻整體感覺好滿足😋SWEET POTATO FRIES清甜嘅番薯薯條🍠炸到脆卜卜~配黑松露蛋黃醬,淡淡的黑松露香氣令人上癮🥰 簡直停唔到口😋😋😋KLEAN AS KALE~ 香蕉及芒果味道比較出💕 加咗羽衣甘藍,變成綠色感覺幾清新健康🌟BRAIN SHARPNER~入面有巴西莓、藍莓及草莓🍓 濃郁得嚟又酸酸甜甜好開胃💕Red velvet cake蛋糕好鬆軟~柔滑嘅Cream Cheese 質感好事絲滑,味道濃郁,又甜而不膩💕 素蛋糕都好好味😋餐廳雖然主打健康飲食,但烹調及食物質素都係幾高質!

BUTTERMILK PANCAKES

SEARED OCTOPUS PRIME

SWEET POTATO FRIES

Red velvet cake

餐廳雖然主打健康飲食,但烹調及食物質素都係幾高質!每道菜,甚至飲品感覺都係精心製作,好惹味好正😋 👍🏻👍🏻👍🏻
2022-07-29 54 浏览
呢間Cafe同時有晒純素同非純素嘅食物 仲有營養師設計菜式✨佢個班戟好特別 係用咗白脫牛奶🥛比起普通嘅pancake更加鬆軟同健康🥞中間仲夾住素煙肉🥓香蕉🍌覆盆子 成個班戟 口感豐富 開胃又特別😋