2009-07-11 4 浏览
妹妹這次跟同事去女人街試新菜~ 土耳其菜的小餐廳。套餐有飯也有卷卷, 大家都試卷卷~ (後來才知道是叫做卡巴, 為甚麼不直接表明自己賣的是卡巴呢...)同事分別點了轉轉牛肉卷和羊肉卷,而妹妹則要土耳其沙律卷~長形店子有很多民族色彩的佈置, 只有風扇沒有冷氣~只有1個廚師, 上菜會比較慢呢。 土耳其沙律卷當中有生菜、大片蕃茄、紫洋蔥,1條長長的卷1開2, 卡巴外面的包是暖烘烘而沙律就是凍的~那個白白的沙律醬小妹倒不覺得是千島醬 (千島醬不是橙色的嗎???),但確實太多而且很水狀。整體來說味道ok, 不過未見得有幾"土耳其"~同事對吃羊肉卷卷的評價是羊肉沒有羶味, 但太多菜和沙律醬就掩蓋了肉的味道=[隨餐附送的"土耳其紅茶", 沒加糖的話味道像甘甘苦苦的涼茶呢...1個卷卷餐要$35, +$5可以轉罐裝汽水或普通的凍飲(咖啡, 檸檬茶etc), +$15可以轉土耳其特式飲品。大家都認為味道pass可以再來~ 妹妹也有興趣再來~ 試試其他食物嘛~~
妹妹這次跟同事去女人街試新菜~ 土耳其菜的小餐廳。
套餐有飯也有卷卷, 大家都試卷卷~
同事分別點了轉轉牛肉卷和羊肉卷,
而妹妹則要土耳其沙律卷~

長形店子有很多民族色彩的佈置, 只有風扇沒有冷氣~
只有1個廚師, 上菜會比較慢呢。

土耳其沙律卷當中有生菜、大片蕃茄、紫洋蔥,
1條長長的卷1開2, 卡巴外面的包是暖烘烘而沙律就是凍的~
但確實太多而且很水狀。
整體來說味道ok, 不過未見得有幾"土耳其"~

大家都認為味道pass可以再來~
妹妹也有興趣再來~ 試試其他食物嘛~~
2009-07-10
2009-06-26 11 浏览
次次行經左好多次都好想入去食,不過次次都俾我女朋友捉左去其他個d日式店舖,今日佢終於食厭左,俾我話返事一次,我就急不及待咁入左去入到去坐低覺得感覺唔錯,好有係外國d街邊仔搵到間cafe坐一樣,雖然人就冇個d風味,不過間舖頭裝修都幾有味道,未睇個menu,都知係以肉食為主,不過都ok多選擇,今次就叫左個煎牛肝飯同轉轉燒雞肉加羊肉,仲有個田園沙津,飲料方面......我女友一貫飲可樂,咁我就梗係貪新鮮試下個土耳其紅茶,甜甜地入口都幾舒服,先上係田園沙津,用黎開胃唔錯,之後都主菜就係個牛肝同轉轉燒,牛肝咬落唔多渣個汁幾好味,跟飯真係一流,至於個轉轉燒將d肉切到細細塊,個汁都係好好味,最緊要係兩味都係油都唔多滴,不過d羊肉就略嫌差D騷味,服務態度都幾好,不過我食野好少睇服務態度,總之我下次會再幫襯喇,下次要試埋佢個咸乳酪先
今日佢終於食厭左,
俾我話返事一次,
我就急不及待咁入左去

入到去坐低覺得感覺唔錯,
好有係外國d街邊仔搵到間cafe坐一樣,
雖然人就冇個d風味,
不過間舖頭裝修都幾有味道,

未睇個menu,
都知係以肉食為主,
不過都ok多選擇,
今次就叫左個煎牛肝飯同轉轉燒雞肉加羊肉,
仲有個田園沙津,

飲料方面......我女友一貫飲可樂,
咁我就梗係貪新鮮試下個土耳其紅茶,
甜甜地入口都幾舒服,
先上係田園沙津,
用黎開胃唔錯,

之後都主菜就係個牛肝同轉轉燒,
牛肝咬落唔多渣個汁幾好味,
跟飯真係一流,
至於個轉轉燒將d肉切到細細塊,
個汁都係好好味,
最緊要係兩味都係油都唔多滴,
不過d羊肉就略嫌差D騷味,

服務態度都幾好,
不過我食野好少睇服務態度,
總之我下次會再幫襯喇,
下次要試埋佢個咸乳酪先
相中左邊係牛肝,個人覺得ok,不過女友就覺得好好食
  • 土耳其紅茶
  • 轉轉燒雞肉加羊肉
2009-06-16 5 浏览
最想它的轉轉烤牛肉雞肉卷這次 跟小人點了轉轉烤雞肉卷,因為沒有牛+ 烤雞拼薯條 + 芝士春卷這是我唯一試過的土耳其餐廳所以由第1次到現在它給我的感覺刀很好而且那個轉轉卷好特別丁點兒硬的皮,包著肉,菜,蕃茄加上它的醬汁,口感味道刀很好而芝士春卷也是每次必叫的但這次好像不覺得有什麼特別了反而烤雞薯條,覺得雞肉有點兒乾加硬很辛苦刀把它咬完吞下去會有下次的等我再帶其他朋友去試
最想它的轉轉烤牛肉雞肉卷

這次 跟小人點了轉轉烤雞肉卷,因為沒有牛
+ 烤雞拼薯條 + 芝士春卷

這是我唯一試過的土耳其餐廳
所以由第1次到現在
它給我的感覺刀很好
而且那個轉轉卷好特別
丁點兒硬的皮,包著肉,菜,蕃茄
加上它的醬汁,口感味道刀很好

而芝士春卷也是每次必叫的
但這次好像不覺得有什麼特別了

反而烤雞薯條,覺得雞肉有點兒乾加硬
很辛苦刀把它咬完吞下去

轉轉烤雞肉卷
芝士春卷
烤雞拼薯條
2009-06-08 57 浏览
因為約咗人未夠鐘,所以一個人無無聊行街,咁啱LUNCH果陣又無乜點食嘢,行到咁上下,想搵個地方坐下飲下食下嘢,消磨下D時間唔想去快餐廳,想搵返個環境OK,坐得舒服既地方,平時行開女人街,2邊都有唔少食店,諗住不如行下睇下有無間啱的見到呢間食卡巴的,好似都唔錯,環境都幾舒服咁,一個下午茶先$35一SET,同埋我自己都幾鍾意食卡巴,所以入去試下我點咗個轉轉雞肉卷,跟個土耳其紅茶個雞肉卷唔錯,裡面夾咗生菜,蕃茄,生洋葱,配埋D汁,咬落去好爽好多汁,食得出好新鮮個紅茶,同平時飲果D唔同,佢D紅茶有D似涼茶甜甜哋既味道,我估可能係草茶果類企响度整嘢食既係一個外國人,可能係土耳其人,佢原來係老闆,仲有個阿嬸响度幫手,佢哋都好NICE如果下次再出旺角,我都會再嚟呢間食TEA

我點咗個轉轉雞肉卷,跟個土耳其紅茶

如果下次再出旺角,我都會再嚟呢間食TEA
土耳其紅茶
在牆2邊都放上的擺設
2009-06-06
土耳其紅茶
在牆2邊都放上的擺設
  • 轉轉
2009-05-21 36 浏览
行行下通菜街搵野食朋友一見呢間舖就眼前一亮 我地決定去入去試試係門口望以為間舖好細好細不過都唔係 入面都有大約九張二人"臺"唔知點解覺得食土耳其野要試牛肉諗住叫牛肉卷 點知無晒叫左個轉轉雞肉卷同轉轉雞肉薯條轉轉雞肉卷好味!一個烤卷入面有蕃茄洋蔥雞肉同菜 好豐富入面仲有d沙津醬 好match!不過雞肉似乎乾左少少包住錫紙方便拎住 不過我最後都係食到d汁流左出黎轉轉雞肉薯條既雞肉都應該一樣 都係乾乾地咁不過絕對唔油 朋友話如果咩醬都唔落會好健康薯條有d蕃薯味既感覺即叫即炸 熱辣辣!overall都好好味而跟餐會有杯紅茶飲落似涼茶味 不過唔難飲嘆下茶傾下計 唔錯!
行行下通菜街搵野食
朋友一見呢間舖就眼前一亮 我地決定去入去試試
係門口望以為間舖好細好細
不過都唔係 入面都有大約九張二人"臺"
唔知點解覺得食土耳其野要試牛肉
諗住叫牛肉卷 點知無晒
叫左個轉轉雞肉卷同轉轉雞肉薯條
轉轉雞肉卷好味!
一個烤卷入面有蕃茄洋蔥雞肉同菜 好豐富

入面仲有d沙津醬 好match!
不過雞肉似乎乾左少少
包住錫紙方便拎住 不過我最後都係食到d汁流左出黎
轉轉雞肉薯條既雞肉都應該一樣 都係乾乾地咁
不過絕對唔油 朋友話如果咩醬都唔落會好健康
薯條有d蕃薯味既感覺
即叫即炸 熱辣辣!

overall都好好味
而跟餐會有杯紅茶
飲落似涼茶味 不過唔難飲

嘆下茶傾下計 唔錯!
轉轉雞肉薯條
2009-05-19
2009-05-21 11 浏览
因為快踏入遊希臘一周年的紀念日特意訪尋近似希臘菜的餐廳最後來到這家小店因為它有勾起我無限回憶的souvlaki-pita然而雖然外貌相似但內裡不盡相同至少用的卷皮不同及裡面少了香軟的薯條但總的來說是不錯的吃來頗有風味且份量很足較為失望的是特色炒蛋未見特色之餘味道略淡牛肉飯更不知所謂兩塊牛扒"韌"到令人十分沮喪而飯雖冷但有調味在內驚喜欠奉
因為快踏入遊希臘一周年的紀念日

2009-05-07
羊肉卷
芝士卷
2009-05-03 5 浏览
又同你四處寬食..本來是專情來吃拉麵的..不幸地.拉麵店剛好''落場''..沒辦法唯有繼續向前走.竟發現這間店子. 門面藍藍的.猶豫了一會, 終於決定踏入去!很奇怪. 店子的裝置其實很簡單.但就是給了食客一種簡潔的感覺那些擺設及相片都很有味道..老闆娘很好人, 見我們拿著一袋袋便安排我們坐四人位..十分細心!點了羊肉卷及雞肉卷..還有一客沙律和米飯布丁,咸乳酪.這些食物對我來說早聞所未聞..好奇心驅使下. 姑姐一試..沙律味道清新, 賣相亦十分吸引!!雞肉卷不俗. 配料很是足夠.辣度適中.整份吃完令人很滿足,米飯布丁很特別..吃時有米飯的口感.甜, 但不會太'濟'...recommend..呷了一口咸乳酪..咸味不算太突出,反以有點酸..或者我不太懂得欣賞吧..整體水準不錯 可以一試!
又同你四處寬食..
本來是專情來吃拉麵的..
不幸地.拉麵店剛好''落場''..沒辦法
唯有繼續向前走.
竟發現這間店子. 門面藍藍的.
猶豫了一會, 終於決定踏入去!

很奇怪. 店子的裝置其實很簡單.
但就是給了食客一種簡潔的感覺
那些擺設及相片都很有味道..
老闆娘很好人, 見我們拿著一袋袋
便安排我們坐四人位..十分細心!

點了羊肉卷及雞肉卷..
還有一客沙律和米飯布丁,咸乳酪.
這些食物對我來說早聞所未聞..
好奇心驅使下. 姑姐一試..

沙律味道清新, 賣相亦十分吸引!
!雞肉卷不俗. 配料很是足夠.辣度適中.
整份吃完令人很滿足,
米飯布丁很特別..吃時有米飯的口感.
甜, 但不會太'濟'...recommend..
呷了一口咸乳酪..咸味不算太突出,反以有點酸..
或者我不太懂得欣賞吧..

整體水準不錯 可以一試!
有點中東feel..
2009-05-02
有點中東feel..
2009-05-01 1 浏览
之前成日都行過...籃籃的...好似好神祕咁...今次黎試...入到去...又好光喎...REMODLE 左?!?!可能未RUSH HOUR 喇...坐得幾舒服呀.我地叫左:雜錦轉轉雞飯有菜有肉有薯條有飯~~菜: SALAD咁肉:轉轉燒肉, 好有風味, 唔太焦, 加左白MAYA SAUCE~薯條:放涼左LU, 不過細心地已加茄汁飯:冇咩味的, 係同D SAUCE 一起拌黎食, 同埋有D硬雞肉卷好味呀~個包包皮脆的~其實D料同飯SAME 喇, 不過包埋左, 可以一口咁食曬所有材料, 好有滿足感, 同埋有左一種混合了的味道~其實我唔食羊的, 所以想試雞同牛架, 不過佢得2個轉轉架, 所以今日冇牛喇, 有D失望, 佢又SAY LATER 仲會有埋魚喇~~~

之前成日都行過...籃籃的...好似好神祕咁...
今次黎試...入到去...又好光喎...
REMODLE 左?!?!
可能未RUSH HOUR 喇...坐得幾舒服呀.
我地叫左:
雜錦轉轉雞飯
有菜有肉有薯條有飯~~
菜: SALAD咁
薯條:放涼左LU, 不過細心地已加茄汁
雞肉卷
好味呀~
個包包皮脆的~
其實D料同飯SAME 喇,
不過包埋左, 可以一口咁食曬所有材料,
好有滿足感, 同埋有左一種混合了的味道~

其實我唔食羊的, 所以想試雞同牛架,
不過佢得2個轉轉架, 所以今日冇牛喇, 有D失望,
佢又SAY LATER 仲會有埋魚喇~~~

2009-04-23
2009-04-27 17 浏览
今日同女朋友去旺角行街正諗緊有咩想食之際女朋友突然醒起之前同朋友食過一間土耳其餐廳所以就去試一試我地叫左一個土耳其特式炒蛋, $25感覺係: 咁細碟既同茶餐廳既午餐炒蛋份量差唔多第二個餸係轉轉雞肉拚薄餅有新鮮生菜, 蕃茄, 軟芝士(?), 雞肉同薄餅唔算十分好味, 但合格.第三個餸係轉轉雞肉卷雖然都係轉輚雞肉, 但呢個加左洋蔥, 生菜, 都醬料一齊食比第二個餸好味好多值得一食再食我地飲左兩杯凍檸茶. 佢個茶底同一般檸茶唔同飲落個味道幾好.重點一提, 呢度既servers好好, 店員特登留張4人枱俾我地坐招呼夠誠懇
今日同女朋友去旺角行街
正諗緊有咩想食之際
女朋友突然醒起之前同朋友食過一間土耳其餐廳
所以就去試一試

我地叫左一個土耳其特式炒蛋, $25
感覺係: 咁細碟既
同茶餐廳既午餐炒蛋份量差唔多

第二個餸係轉轉雞肉拚薄餅
有新鮮生菜, 蕃茄, 軟芝士(?), 雞肉同薄餅
唔算十分好味, 但合格.

第三個餸係轉轉雞肉卷
雖然都係轉輚雞肉, 但呢個加左洋蔥, 生菜, 都醬料一齊食
比第二個餸好味好多
值得一食再食

我地飲左兩杯凍檸茶. 佢個茶底同一般檸茶唔同
飲落個味道幾好.

招呼夠誠懇
2009-04-27
  • 轉轉雞肉卷
2009-04-13 12 浏览
昨日和女友去Our Restaurant 食dinner ,這次已是我們第4次以上來吃飯,因為之前覺得佢不但好味,而且食物仲好有特色,所以一直有黎食,昨晚去見佢裝修了,但最奇怪是人客竟然比以前小,有差不多一半座位是沒人,以前起碼有大半人,已經覺得其怪我們點了2個飯餐,我點了有幾種烤肉的飯女友點了燒雞飯,等了一分鐘左右,我的飯就來了 快到好神奇,愈來愈覺得有古怪,我再吃一口,嘩!飯又乾又凍又硬 硬得好似未煮熟,再試烤肉,仲凍過飯,腸胃較差的人吃完很有可能胃痛,腹瀉,過多6分鐘,燒雞飯來了,以為應該會好一點,這次飯就是熱但都是未煮熟 我受夠了.....還記得已經佢未裝修,環境比現在差,但食品比現好很多很多,埋單$99,$50吃一個未煮熟的冷飯.....看來有人以為出了名,有了熟客就可以馬虎起來令我太失望....
未煮熟

令我太失望....
2009-04-12
2008-12-10 9 浏览
看過雜誌得知銅記一間吞拿魚店到女人街開分店昨晚一心到訪, 無奈找不到 (可有食友知到此店在那?)失望之際路經此店便入內一試店面細細而且彌漫住濃濃的烤羊肉味, 對於愛羊者如我精神為之一振有幸成為當晚第一個客人, 店家安排了一張四人檯看過餐牌便選定了<<伊斯更達羊肉薄餅>>配土耳其紅茶 $50不消一會便上菜了, 羊肉頗有騷味,另外有酸乳似的醬料可點但羊肉只是微暖, 配上凍冰冰的醬料, 味道溫溫吞吞的, 不佳!餐附的紅茶嘗了很久仍未分得到是土耳其還是立頓的總括來說, 此店食品未見佳處但為著店家的服務, 仍給了笑面話說紅茶上桌後本人發覺竟是微暖而己食物已經夠溫吞, 實在受不了這種不溫不熱不冷不凍的飲品於是著店家更換, 店家隨後換上了一杯熱得冒煙的茶之後還主動替我添了兩次呢雖然茶並不值錢, 但店家的誠意得確價更高!有機會的話會再到訪, 大概是為了她的服務吧
看過雜誌得知銅記一間吞拿魚店到女人街開分店
昨晚一心到訪, 無奈找不到
(可有食友知到此店在那?)
失望之際路經此店便入內一試
有幸成為當晚第一個客人, 店家安排了一張四人檯
不消一會便上菜了, 羊肉頗有騷味,另外有酸乳似的醬料可點
餐附的紅茶嘗了很久仍未分得到是土耳其還是立頓的

總括來說, 此店食品未見佳處

但為著店家的服務, 仍給了笑面

話說紅茶上桌後本人發覺竟是微暖而己
食物已經夠溫吞, 實在受不了這種不溫不熱不冷不凍的飲品
於是著店家更換, 店家隨後換上了一杯熱得冒煙的茶

之後還主動替我添了兩次呢

雖然茶並不值錢, 但店家的誠意得確價更高!
有機會的話會再到訪, 大概是為了她的服務吧

• 羊肉
2008-12-04 4 浏览
15 November 2008 男友之前試過,說很好吃,所以帶我來吃。比較crowded,full house。 食物不錯,cheese春卷很正 ! 烤雞肉最好吃 ! 不過價錢略貴。但service 不錯 !

15 November 2008
男友之前試過,說很好吃,所以帶我來吃。
比較crowded,full house。
食物不錯,cheese春卷很正 !
烤雞肉最好吃 !
不過價錢略貴。
但service 不錯 !
turkish cheese roll $25
roast chicken kebab $40, hate the uncooked onion
assorted roast meat with rice $50
turkish cheese roll $25
  • cheese roll
2008-11-14 3 浏览
上次行過見到佢黑"盟盟"無試到, 噚晚7點左右去搵食, 又行過佢, 都係黑"盟盟", 入到去一個客都無, 都有DD驚唔知好唔好味, 由於非常好奇佢好唔好味, 唯有一試.入到舖內, 牆架上放了不同款式的水烟瓶, 好特別, 據老闆娘說, 每天11時後, 女人街收檔外後, 有客人會叫水烟到舖外嘆一嘆, $25/30分鐘, 有不同的水果味, 如蘋果, 橙...等等.點了羊肉卷($50), 米布甸($25), 咸酸乳酪($10)羊肉卷點了加辣, d 辣汁聚在卷尾, 食到底就變得好辣, 個卷皮脆, 都幾好味米布甸, 係凍既, 加了玉桂粉, 好鬼甜咸酸乳酪, 怪口味, 但我覺得好飲, 係細杯左d.

米布甸, 係凍既, 加了玉桂粉, 好鬼甜
咸酸乳酪, 怪口味, 但我覺得好飲, 係細杯左d.
  • 羊肉卷
  • 咸酸乳酪
2008-11-06 10 浏览
今日試完....一入門口見到老闆傾緊電話,再行入d原來一個客都無,可能佢個位真係幾難搵下掛...求其搵個位坐底,叫左個轉轉羊肉+雞肉飯同一個土耳其紅茶,(見圖)個飯係凍的....連薯條同d肉都係凍的,唔知係咪我黎得唔合時.....味道本身都ok,不過太多汁醬混淆左d肉本身既味道,當然,d野唔熱一定要扣分,至於杯茶我飲唔出有咩特別,無奶無檸檬同立頓荼包無咩分別,不過老闆d態度都ok,唔比喊面~
今日試完....
一入門口見到老闆傾緊電話,
再行入d原來一個客都無,
可能佢個位真係幾難搵下掛...
求其搵個位坐底,叫左個轉轉羊肉+雞肉飯
同一個土耳其紅茶,(見圖)
個飯係凍的....連薯條同d肉都係凍的,
唔知係咪我黎得唔合時.....味道本身都ok,
不過太多汁醬混淆左d肉本身既味道,
當然,d野唔熱一定要扣分,
至於杯茶我飲唔出有咩特別,無奶無檸檬
同立頓荼包無咩分別,
不過老闆d態度都ok,唔比喊面~
2008-11-06 5 浏览
紹咩食店俾大家食試,所以最後都係要加多一句..係唔好去試.(不過都係自屬我個人口味及意見啦)星期六又係一早可以放工...所以我就去左旺角搵禮物...行到咁上下都未搵到所以我地就去左上次係女人街入面有間食卡巴既土耳其小店.6時左右已有好多枱人客啦..心想d食物都唔錯.睇左一陣menu最後就選左個羊肉卡巴, 另外再點個牛肝薯條2個dinner set都係配唔知咩鬼茶凍入+$3; 我就+$15轉左個豆湯試下.無耐個卡巴就來啦...味道都ok啦..不過唔夠羊肉多什菜係入面, 值得一讚只係個皮做得幾脆口.跟住其他d食物都係......個豆湯難飲又超咸...心想真係"把"鬼仲要加$15飲個咁鬼難飲既湯...老闆杯野飲都正過我..今次真係蠢左.個牛肝薯條..ok啦不過太多牛肝d薯條都唔算炸得好正..又無咩醬汁乾"渣渣"咁...我唔覺得唔值得去既重點係...食物唔算好味(除卡巴叫可以)價錢仲要唔平又無服務得一位女服務員仲要學人收加一服務費...所以如果大家喜歡食卡巴我覺得灣仔果間卡巴店仲正過此店多多聲又大份又多肉..唔似這間咁孤寒得少少肉.