2013-05-05 1401 浏览
扮中產@outback紅磡船景街7號黃埔新天地黃埔花園4期地下3A號舖想到中價位扒房, 大家都會想到outback, dans ryan 同ruby tuesday而outback 中午有個lunch set就算星期六日都有供應價位相宜, 是晚餐價的1/3晚餐平均要$250-300一個人午餐set只是$100, 我久不久便會去扮中產湯是白汁磨菇湯先把磨菇打磨, 所以每一口都像到磨菇碎另外也有切片的磨菇salad dressing以為是千島醬因為顏色帶橙色吃入口, 卻是有小小辛辣味....不對我胃口有我最愛吃的黑蜜麵包塗上一層厚厚軟滑cream麵包滲著淡淡的蜂蜜甘甜太好吃, 把人家的飽也搶過來起ribs配蔬菜及意大利飯意大利變泰國米??大粒並不是意大利的嬌小也沒有像白汁似的濕糯飯粒也缺小了中間帶小小生的粉狀咀嚼感正宗意大利飯是用湯把米煮熟在平底鍋上放入上湯再倒入生米慢煮, 到湯被米吸掉收乾水後再不停上入湯及材料到7-8成熟就可, 而飯粒亦在過程中吸盡了湯的精華及味道~~~~而今天吃到卻是本末倒置把煮熟了的飯再加入白汁同炒味道當然差之千里牛肉便意粉牛肉粒厚切!!8成熟肉粒加起來有一片牛扒份
扮中產@outback
紅磡船景街7號黃埔新天地黃埔花園4期地下3A號舖

想到中價位扒房, 大家都會想到

而outback 中午有個lunch set
就算星期六日都有供應
價位相宜, 是晚餐價的1/3
晚餐平均要$250-300一個人
午餐set只是$100, 我久不久便會去扮中產
湯是白汁磨菇湯
先把磨菇打磨, 所以每一口都像到磨菇碎
另外也有切片的磨菇

salad dressing以為是千島醬
因為顏色帶橙色
吃入口, 卻是有小小辛辣味....
不對我胃口
有我最愛吃的黑蜜麵包
塗上一層厚厚軟滑cream
麵包滲著淡淡的蜂蜜甘甜
太好吃, 把人家的飽也搶過來起
ribs配蔬菜及意大利飯
意大利變泰國米??大粒並不是意大利的嬌小
也沒有像白汁似的濕糯
飯粒也缺小了中間帶小小生的粉狀咀嚼感
正宗意大利飯是用湯把米煮熟
在平底鍋上放入上湯
再倒入生米慢煮, 到湯被米吸掉收乾水後
再不停上入湯及材料
到7-8成熟就可, 而飯粒亦在過程中
吸盡了湯的精華及味道~~~~
而今天吃到卻是本末倒置
把煮熟了的飯再加入白汁同炒
味道當然差之千里
牛肉便意粉

牛肉粒厚切!!8成熟
肉粒加起來有一片牛扒份量!!!!
便意粉雖不是即製, 但都有蛋香
醬汁沒有想像中強的蕃茄味
單本人味覺, 應該是加了紅酒
因灑了小小辣椒乾粉
會穩苦嚐到一丁丁的辣味
2013-03-28 585 浏览
周圍行下.個陣8點幾..之前試過都幾唔錯既outback steakhouse....就再黎試下啦等位等勁耐!!receptionist同講要等十幾張檯....冇計啦....唔想搵第間就要等坐低都9點鐘好餓!!就點左個Queensland salad (dressing: vinegar)呢個salad同之前食個賣相就爭少少雖然都係色彩繽紛...以前D雞肉係一渣埋成個波..圓碌碌咁響salad上而家? 一pat野達上去就算最愛麵包糠..卜卜脆煙肉碎就硬左少少有青瓜有車厘茄>>>GOOD跟餐既house salad勁似Queensland salad...只係冇左D雞..咁就叫house saladmain course係羊架跟mashed potato配磨茹汁成份野好明顯係細份左...唔加價就洞份量...變相都係加價既一種><個羊食落幾好!! 煎得啱啱好唔會過生又香mashed potato好似好粉咁=_="應該冇牛油而且好痴口..NO GOOD隔離D side dish就一般, 冇乜特別雖然以上既點既都只係OK..但係我地最愛既DESSERT一
周圍行下.個陣8點幾..
就再黎試下啦
等位等勁耐!!
receptionist同講要等十幾張檯....
冇計啦....唔想搵第間就要等

有青瓜有車厘茄>>>GOOD
只係冇左D雞..咁就叫house
salad

個羊食落幾好!! 煎得啱啱好唔會過生又香
隔離D side dish就一般, 冇乜特別
雖然以上既點既都只係OK..但係我地最愛既DESSERT一黎就覺得D水準仲KEEP得住!!
就係Chocolate Thunder!!
份量都係細左...不過味道依然勁正!!
上面係雲呢拿雪糕下面係朱古力軟蛋糕加埋D極濃既朱古力醬完全將成個甜品升呢!
上凍下熱既dessert本身已經唔係度度食到..
而且食落去一D都唔漏就令在座各位食指大動!
狂食囉咩呀?!
真係勁好食!!
成晚就係呢個甜品令我認為間餐廳可以encore!!!
yeah!!!
题外话/补充资料: order左杯酒精...但係唔記得係咩lu................
2013-03-07
用餐优惠
其他
  • Chocolate thunder
2013-02-23 295 浏览
Came in around 5pm to skip the dinner rush. Bun shaped bushman bread arrive our table (probably reheated more then twice since the base of the bread was hard). We ordered a blooming burger (medium done) and a chicken & ribs main, we also asked for more bread to kill the wait time. This time a loaf of bushman came. Our mains came in Shockingly 15mins. So we did a food check, our burger wasn't medium it was well done (Chef microwave over did the beef) , the cheese above the beef was not melted and the blooming onion below the bun was soggy. Chicken & ribs wasn't too charming the "half chicken" was dreadfully dry, it has been sunbathed in the microwave for long. No juiciness, no tenderness just pure chicken jerky.

Cleanliness might be an issue here, there were a few tiny flying insects joined us for dinner, one of it even went inside my wine glass to have some wine. (had to ask for a new glass).

Food was Not worth it.
2013-02-23
  • Complimentary Bushman Bread
2012-11-07 134 浏览
本身諗BOOK尖沙咀,點知兩間都FULL BOOKING,所以就試下黃埔呢一間。BOOK 左8點,入到去都見到有D空位,環境吾錯=)一行四個女仔首先先上黑糖麵包,熱辣辣,麵包甜甜地好好味。知道黑糖麵包可以REFILL,所以我地食到中途,又ENCORE多次。跟住其他食物好快就黎齊,效率好快。炸磨菇,一點都吾乾,咬落仲有水份,點沙律醬超好味。昆士蘭沙律,沙律可以自己擇醬,我地就擇左千島。份量好多,而且有吾同食材,味道清新。洋蔥花球,呢個真係好好食。洋蔥一D都吾苦,仲好甜TIM,而且好大份,四個人都食吾晒。肉眼扒配豬肋骨,另外可擇湯OR沙律 & 2種配菜。我地擇左沙律&甜蕃薯+薯蓉,個甜蕃薯好甜好好味。不過個肉眼扒就真係麻麻地,好鞋又乾,豬肋骨就普通。OVERALL黎講食物味道幾好,氣氛吾差。
BOOK 左8點,入到去都見到有D空位,環境吾錯=)
一行四個女仔
首先先上黑糖麵包,熱辣辣,麵包甜甜地好好味。

跟住其他食物好快就黎齊,效率好快。
炸磨菇,一點都吾乾,咬落仲有水份,點沙律醬超好味。
昆士蘭沙律,沙律可以自己擇醬,我地就擇左千島。
份量好多,而且有吾同食材,味道清新。
洋蔥花球,呢個真係好好食。
洋蔥一D都吾苦,仲好甜TIM,而且好大份,四個人都食吾晒。
肉眼扒配豬肋骨,另外可擇湯OR沙律 & 2種配菜。
我地擇左沙律&甜蕃薯+薯蓉,個甜蕃薯好甜好好味。
不過個肉眼扒就真係麻麻地,好鞋又乾,豬肋骨就普通。
OVERALL黎講食物味道幾好,氣氛吾差。
2012-11-05
  • 洋蔥花球,炸磨菇
2012-10-03 115 浏览
一些全球性的品牌餐牌, 除了漢堡飽及薄餅店較為容易地把水準保持之外, 其實其他的都會有一定的難度, 試過海外的Outback, 香港的亦試過, 是次首次光臨黃埔這家店, 事實上, 到這次為止, 每家分店無論在那裡都是一樣的, 由 餐牌的選擇, 食物的味道, 餐具碗碟, 裝修佈置, 至員工服務水準及態度, 所有都有劃一標準, 亦能被保持, 這足夠令人讚許!香濃洋蔥湯, 美味, 幾粒炸麵包粒, 很多洋蔥, 正!招牌麥包, 加上特製的牛油, 讚!認真的食肆才會注重把啤酒杯預先雪至冰凍才給客人使用, 這杯加上啤酒後, 面頭撞起的啤的甚至有薄冰一層, 很令人享受的溫度, 這才是真的的品嘗!雖然賣相扣了少許分, 但牛柳入口竟然很嫩滑及不像看似的乾身, 其實juicy, 而且份量都比看似的多看多, 配菜沒問題春雞半隻, 嫩滑好肉, ribs很大排, 甜味較多, 每條都很入味, 不錯的組合!
!
洋蔥湯
香濃洋蔥湯, 美味, 幾粒炸麵包粒, 很多洋蔥, 正!
麥包
招牌麥包, 加上特製的牛油, 讚!
冰凍Foster's
黑椒牛柳粒
Spring Chicken and BBQ Ribs Combo

2012-09-01
洋蔥湯
麥包
冰凍Foster's
黑椒牛柳粒
2012-09-19 162 浏览
剛開學,與暫別已久的莊員慶祝新學期,選了Outback。原本屬意尖沙咀分店,可惜兩間也滿座,只好轉戰紅墈分店。7:30PM到步,人客不算多,不足半場滿。幽暗燈光下是美國餐廳格局,木凳、木製地板和擺設頗有情調。9人飯局被安排在圓枱,略嫌擠迫,吃飯時手踭會撞到鄰座,不甚舒適。席間侍應在身邊穿梭不斷,忙碌非常,揮了手大約5分鐘才能下單。要求每人一杯清水也等了良久才送上,似乎是人手不足。等候期間看了一下餐具,發現叉和碟上有污漬,餐具整潔必需要改善。黑糖麥包大受歡迎不無道理。微暖的包身鬆軟甜美,雖然麥味不濃,但足已叫我們refill了兩次。伴碟的奶油香滑,少量鹹味與黑糖麥包相配合,叫人停不了口。爆谷蝦熱辣辣上枱,薄薄的外皮炸得香脆,新鮮蝦肉鮮味非常,香口惹味。酸甜的醬料正好中和油膩感,像爆谷一樣一粒接一粒,很快便清了碟。鮮蝦雞肉扁意蝦肉新鮮爽脆,雞肉味淡嚡口,車厘茄鮮甜。把碟底的忌廉汁與扁意份混和,味道不俗。扁意粉略有硬度,口感不錯。其後上桌的蕃茄海鮮意粉配料不多,只有少量帶子粒、蝦、魷魚,體積也小。蝦肉不及鮮蝦雞肉扁意新鮮,肉質稔而不爽,味淡。幸而蕃茄醬味道自然、香濃,伴以口感不俗的意粉,最後
剛開學,與暫別已久的莊員慶祝新學期,選了Outback。
原本屬意尖沙咀分店,可惜兩間也滿座,只好轉戰紅墈分店。
7:30PM到步,人客不算多,不足半場滿。
幽暗燈光下是美國餐廳格局,木凳、木製地板和擺設頗有情調。
要求每人一杯清水也等了良久才送上,似乎是人手不足。
黑糖麥包
黑糖麥包大受歡迎不無道理。
伴碟的奶油香滑,少量鹹味與黑糖麥包相配合,叫人停不了口。
爆谷蝦($68)
鮮蝦雞肉扁意($132)
鮮蝦雞肉扁意蝦肉新鮮爽脆,雞肉味淡嚡口,車厘茄鮮甜。
蕃茄海鮮意粉($134)
蝦肉不及鮮蝦雞肉扁意新鮮,肉質稔而不爽,味淡。
幸而蕃茄醬味道自然、香濃,伴以口感不俗的意粉,最後也清了碟。
BBQ Ribs($170)
期待已久的BBQ Ribs終於登場!
長長的肋骨光是視覺效果已令人滿足,燒得微焦的外皮散發肉香,十分誘人。
切開了9條肋骨,剛好每人一條,淋上燒汁後,急不及待開動。
肋骨的肉質稔軟,能夠輕易切開。吃一口,肉味濃郁,微焦部份脆口,特別好吃。
可惜燒汁不夠,加上肋骨本身肉汁甚少,有點乾。
伴碟的薯條熱度足、香脆可口,薯仔含量高,薯味香濃,不錯。
另外一小兜的酸菜正好解肉膩,清新口腔,若份量能增加一點更好
西冷牛扒($150)
西冷牛扒送上時有點失望,個頭小且厚。
切開時已知不妙,鋸齒形的刀也難以切開。
肉呈誘人粉紅色,應該是medium rare?吃下卻韌如橡皮膠,咀嚼了5分鐘也未能咬開。
到底是熟度問題,還是肉質素問題,不得而知。
芝士煙肉雞胸($134)
最後的芝士煙肉磨菇雞胸邪惡十足,厚厚的芝士鋪在煙肉上,底層是雞胸。
芝士煙肉濃味香口,對我這些重口味人來說是極品。
底層的雞胸雞味香濃,可惜真的太嚡口,扣了點分。磨菇味淡。
伴碟的薯條表現不俗。

初嚐Outback感覺有點名過於實,除了黑糖麥包外,其餘的餸菜沒有太大驚喜。
一直以為Outback擅長肉類菜色,因此韌如橡皮的西冷牛扒份外令我失望。
9人同吃,不覺菜色份量大,基本上三扒兩口便清碟,有時略嫌配菜份量較少。

服務方面人手不足,侍應們忙得不可交加。
看見他們舉著巨大托盤之餘,還要擺放木架,雖覺有特色,卻辛苦了他們,是否可以省略這個步驟?
另外上菜速度有待加快,點菜後半小時才上第一道菜,兩道菜之間也相隔甚久,肚餓難耐。

總括而言,假如一大班人的確推薦來Outback,是次每人不過$100,暢談了兩小時,價格合理。
但菜色方面沒有特別,不會為此而再度光顧。
2012-09-17
黑糖麥包
爆谷蝦($68)
2012-09-06 119 浏览
同事gathering, 今次擇左黃埔outback其他分店都book 唔到餐廳環境不錯, 我們六個人叫了很多食物前棻凱撒沙律, 味道可以, 不過有點細碟炸魷魚圈, 香口好吃的小食芝士薯條, 必食的, 非常好食烤洋蔥球, 好食, 但是太多, 食唔哂豬仔骨, 好食, 人多一人分得一件西冷牛扒好好食, 一定要叫, 今次要左7成熟, 岩岩好總括全部食物都不錯, 不過很大碟, 要一大班人食先可以叫多幾樣
同事gathering, 今次擇左黃埔outback
其他分店都book 唔到

餐廳環境不錯, 我們六個人叫了很多食物
前棻
凱撒沙律, 味道可以, 不過有點細碟
炸魷魚圈, 香口好吃的小食
芝士薯條, 必食的, 非常好食
烤洋蔥球, 好食, 但是太多, 食唔哂
豬仔骨, 好食
, 人多一人分得一件
西冷牛扒好好食, 一定要叫, 今次要左7成熟, 岩岩好

2012-09-05
  • 西冷牛扒
  • 芝士薯條
2012-09-05 79 浏览
好耐冇去食set lunch,上一次去荃灣果間食,今次試下黃埔店先。入到去睇睇餐牌,等左成5分鐘都冇人拎水同埋問我食乜,我就揚手...幾分鐘才有人見到,叫左人我都落單,侍應話轉頭幫我,佢一轉個頭至少轉左5分鐘,咁叫另一個,落完單,等左陣,有侍應來派salad and soup,我見啲侍應拎食物出來pat向托盤又係唔派去客人枱度,奇怪!我地叫左西冷同BB ribs, 忌廉湯夠濃,沙律d菜新鮮,個黑粿麥包夠熱又軟,不過裝d cream的dau有水....=.=!西冷叫左5成熟,都真係煮到5成,伴菜好多,正,個飯係好似撈左cream和黑椒,幾好味。BB ribs都煮得好味,不過唔夠汁...配菜一樣係夠多,正,如果可以少d油就更好。質素差過夜晩好多!不過,啲食物係ok喎!

質素差過夜晩好多!不過,啲食物係ok喎!
2012-08-02 66 浏览
outback lunch 比起晚餐係抵食!值得推介:-餐湯,蘑菇湯,有細細粒嘅蘑菇係湯裡面,好濃菇味-餐包,熱上嘅麵包特別好味-主菜,烤雞沙律,沙律菜好新鮮不過d waiter就要改善下d態度,叫左好耐先理我地,叫左埋單又要等好耐。。
outback lunch 比起晚餐係抵食!
值得推介:
-餐湯,蘑菇湯,有細細粒嘅蘑菇係湯裡面,好濃菇味
-餐包,熱上嘅麵包特別好味
-主菜,烤雞沙律,沙律菜好新鮮
2012-06-14 114 浏览
昨日去做了身体检查 体重飙升的幅度真让人有点震惊 看来巨型朱古力和各类甜品的威力 真是不能小看 站上体重计的时刻自己都挺纠结 虽然姑娘很高兴的说 肌肉在锻炼后都有很大进步 现在已经”健壮”不少 不过同比例的脂肪也一点没有逊色 跟着肌肉一路飙升…. 哎 减肥大业开始 舍不掉大餐的我 还是把重点放回午餐上 这是前一阵来到Outback的午餐 中午的套餐确实蛮抵食的 有不同选择的饭、Pasta、沙律、扒类和汉堡 每一款均在$58-$88不等 套餐还包括餐汤 餐包和饮品(咖啡、茶或汽水) 而此行的组要目的 又是甜品啦 为了甜胃 点了分量相对小一点的沙律套餐$68 餐汤: 忌廉蘑菇汤 卖相麻麻的 不过味道还算得浓稠 记得学酒的时候 有一种Umami的味道 这类菜式在配酒的时候要格外小心 很容易让酒体失色 但是配好了 则会有让人叫绝的惊喜 而Umami的气息最常见得 也是蘑菇之类的 因而如果头盘有这些因素 均要留意餐前酒的搭配 餐包:是传说中的推荐之一 黑糖面包 确实做的不错 虽然看相依旧不怎么样 吃起来 温热而蓬松 微微甜意 富有麦香 简单一件 不会增加胃的负担 主餐 日式吞拿鱼沙律Ahi

餐汤:
餐包:是传说中的推荐之一
主餐
日式吞拿鱼沙律Ahi Tuna Rocket Salad 一看见 倒塌的火箭菜就有点失望 想到餐牌上描述的鲜嫩火箭菜 “一切以实物为主”的字眼就跟着蹦出脑海
沙律其实没什么讲究啦 一般的餐厅 都是以”不错” 为评价 尤有做得特别精彩的 也属”上佳”行列 只是基本的合格标准 是新鲜 如果食材不够新鲜 那沙律的底线似乎也不复寻在 虽然不能以一次定江山 不过基本上不达标的菜 确实让印象分降低不少
吞拿鱼和酸酸咸咸的酱汁搭配还算不错 铺上外层的黑椒粒 吞拿鱼的嫩滑中带着胡椒的香味 撇去有失水准的火箭菜 吞拿鱼的发挥还算是正常
甜品:本来想点Chocolate Thunder 侍应MM含蓄地说 蛋糕的份量有点大…. 意识到自己眼大肚子小的现实后 很老实的要了一客
芝士饼$50
搭配朱古力酱芝士饼 芝士气息浓郁 酸酸的口感 绵密而紧实 配上巧克力酱 也是不过不失 而饼底稍稍有些薄 酥底有些松散 少了这一份酥脆的口感 让整件芝士饼的口感有点单一
再来列数芝士饼 四季的轻乳酪 文华的美式芝士饼 太子酒店的蓝莓芝士 帝苑的纽约芝士 还有Agnesb的芝士饼都为不错的选择 近来想要去扫的 是Black n White的出品 不过这两日Detox期间 忍到周末再去扫甜吧

环境和服务:红磡的这家店 还是较为宽敞的 不过延续了扒房的作风 依旧是黑乎乎的整体环境 即使是白天 也不是很明亮 另外或许前来吃牛扒的人较多 这里的冷气也开的特别的强劲 好在有热乎乎的餐汤和结尾的黑咖啡帮忙 吃完午餐的我也不敢久留 迅速撤退迎接阳光 另外服务来说 侍应MM较为认真而贴心 会建议小分量的甜品作为参考 而上菜的速度也很快 中间也会穿插着过来问候 不知是不是见我一个人来吃饭怕我闷 其实我对着食物的时候 脑子和嘴巴已经在对话交流了 哈哈 下次会来试过Chocolate Thunder 相信自己甜胃的功力不小

总结:细细想来 去扒房的次数着实不少 不过不太吃牛扒的我 经常是以扫甜为主题 而迄今难忘的 还是Mandarin GrillKrug on the moon,以及洲际扒房巨型心太软Apple Crumble 每每想到 想嗜甜品的罪恶念头就在浮现 今日开始Detox两日 特立此贴自我鼓励 戒甜行动正式开始
2012-05-30
  • 黑糖面包
2012-03-18 130 浏览
之前申請OUTBACK VIP CARD,今個月佢就寄左EMAIL SEND左張COUPON比我食左300蚊就有個RIBEYE STEAK送於是我地就4個人一齊去食OUTBACK啦**BOOK位果時已經一早講左去到果時都可能要等位既,我地到左真係要等一陣, 大約5-10分中到啦, 都好快就可以入座啦我地2男2女點左一個脆蝦, 闊條麵, RIB同埋雞槌, 芝士薯條, 加埋COUPON送既RIBEYE STEAK當然仲有OUTBACK FREE既黑糖麵包啦! 登登登鄧, 黑糖麵包出場啦,,真係好好味!! 唔點CREAM就甘食都好好味!!佢唔係好甜好甜果隻,一開頭食可能會覺得硬會覺得無味,但係食多兩啖就會FEEL到佢係有一種淡淡既黑糖味,唔會食完之後有種好飽好漏既感覺,正!! YUMMY!!個MENU寫住個汁會有辣味既但係我地都食唔出, 好似千島醬,呢個無咩特別,又唔係特別好味,但又唔係難食,如果叫呢個既話, 可以試下其他野,我覺得魷魚應該會好味D!!呢味就係蝦雞肉闊條麵,係類似卡邦尼汁,呢個好好味,D汁唔會太多都唔會太少!!太多就會好漏,太少又唔夠, 意粉就會變到無味但係呢個情況一D都無出
之前申請OUTBACK VIP CARD,
今個月佢就寄左EMAIL SEND左張COUPON比我
食左300蚊就有個RIBEYE STEAK送
於是我地就4個人一齊去食OUTBACK啦**

BOOK位果時已經一早講左去到果時都可能要等位既,

當然仲有OUTBACK FREE既黑糖麵包啦!
黑糖麵包
登登登鄧, 黑糖麵包出場啦,,
真係好好味!! 唔點CREAM就甘食都好好味!!
佢唔係好甜好甜果隻,
一開頭食可能會覺得硬會覺得無味,
但係食多兩啖就會FEEL到佢係有一種淡淡既黑糖味,
唔會食完之後有種好飽好漏既感覺,
正!! YUMMY!!
脆蝦
個MENU寫住個汁會有辣味既
但係我地都食唔出, 好似千島醬,
呢個無咩特別,
又唔係特別好味,
但又唔係難食,
如果叫呢個既話, 可以試下其他野,
我覺得魷魚應該會好味D!!
大蝦雞肉闊條麵
呢味就係蝦雞肉闊條麵,
係類似卡邦尼汁,
呢個好好味,
D汁唔會太多都唔會太少!!
太多就會好漏,
太少又唔夠, 意粉就會變到無味
但係呢個情況一D都無出現響呢碟意粉度!!
我地4個人每人都可以食到2碟細碟(自己食野個碟)
份量都唔少架!!
D雞肉切到好似豬頸肉甘,
但食落口無味既, 同埋有D鞋,
但西餐廳既雞肉都預左係呢D, 唔通比新鮮雞咩?
意味既材料都好足夠!! YUMMY!!
芝士薯條
芝士薯條係見到OPENRICE呢度人人都讚好就即管叫黎試下啦,,
點知醒唔起RIB同雞槌果度都有薯條@@
DOUBLE左添-___-
不過都幾惹味既,
由其係中間好多好多CHEESE果度!!
但係我覺得襯茄汁會好味D@@
RIBS拼雞槌
呢個係我次次黎都一定會叫既!!
好中意RIBS果度D BBQ醬!!
但係今次食唔係幾夠汁, 有D乾!
就甘食都會有味既!
但係如果多D BBQ醬就唔會甘乾!
雞槌好正!! 好夠味!!
同KFC呀MCDONALD果D炸雞完全唔同既!!
佢果隻炸皮唔會界到個口既!

呢度都會拼個芝士薯條,
同散叫一碟果D係一樣既!

我地掛住食,,
唔記得影免費送果個RIBEYE STEAK!!
我地叫左7成熟!
有一邊熟D,有一邊生D既@@
下次可以試下叫6成熟! 應該會林D既!
可以揀2個配菜
我地揀左特調雞味飯同埋薯蓉!!
個雞味飯真係好正好正!!!
佢係濕濕地林林地既 唔係炒飯果隻好乾!
好好味好夠味!!
雖然個飯無咩料既, 但係淨係個味已經好夠!!

後尾我地仲叫左個甜品,
係朱古力曲奇餅!!
上面係雲喱拿雪糕加朱古力醬,
下面一大塊既朱古力粒曲奇餅
好好味! 個雪糕唔會話容得太快,
即使容左落個曲奇餅度都好好味!!
唔會話太甜!
個曲奇餅食落會有少少杏仁、合桃味既,,
不過食多幾啖可能習慣左就唔會有太多呢陣味!!

最後埋單果時出示番張COUPON就OKAY啦!
TOTAL: .$430到啦
每個人都係百零蚊!! 抵食!!!
题外话/补充资料: OUTBACK HK官方網頁可以免費申請VIP卡, 只要填上簡單的資料就可以申請, 會自動寄到你所填上的地址, 之後去食野都會有9折DISCOUNT, 同埋填SPECIAL DAY果時, 當左果個月份就會SEND EMAIL話比你知你有咩DISCOUNT, 今次我就係用左呢個SPECIAL DAY既DISCOUNT 食滿左300蚊可以有個RIBEYE STEAK送 唔係淨係限住SPECIAL DAY果月先用得既 係成個月都用得既:-) OUTBACK入面個廁所就唔太乾淨啦! 呢點真係幾令人失望,,有待改善!!!
2012-03-16
  • 雞槌
  • 雞肉大蝦闊條麵
  • 朱古力曲奇餅
2012-02-14 33 浏览
今天情人節去了這裡吃晚餐~燈光幾有情調~ 點了芝士薯條, 安格斯牛扒, 昆士蘭沙津 及 Chocolate thunder薯條唔會油, 又唔太鹹~ 好味牛扒肉質好鮮嫩~ 讚~沙津就不過不失~個甜品就真係好好食~ 推介~~最重要既係~ 呢間餐廳既服務態度我真係要比滿分~記得service我果個待應叫 Derrick~好nice好好笑容~我想買菲林, 諗住問問佢附近邊度有~ 雖然佢都唔知, 但佢幫我去問下其他同事~我覺得一個餐廳既服務咁好~ 做既又開心, 食既又開心~一定會再去食過!!!!
今天情人節去了這裡吃晚餐~
燈光幾有情調~
薯條唔會油, 又唔太鹹~ 好味
牛扒肉質好鮮嫩~ 讚~
沙津就不過不失~
甜品就真係好好食~ 推介~~

最重要既係~ 呢間餐廳既服務態度我真係要比滿分~
記得service我果個待應叫 Derrick~
好nice好好笑容~
我覺得一個餐廳既服務咁好~ 做既又開心, 食既又開心~
一定會再去食過!!!!
Chocolate thunder ~ 推介
2012-02-14
庆祝纪念
情人节
Chocolate thunder ~ 推介
  • 芝士薯條
  • Chocolate thunder
2012-01-07 26 浏览
一直都係outback既粉絲 因為呢間既品質keep得好好今次藉回英國之前再同J兄+令妹去刷番餐勁既由於我同J兄一直想試試呢到既燒牛肉 所以特地選星期五黎食(燒牛肉星五六日先有供應) 好采一早book左位 七點鍾去到已經排哂長龍喇入坐無耐有位男waiter就話我地知宜家係happy hour 啤酒two for one咁正~唔洗諗緊係一人一杯啤啤佢先啦知道outback既份量一向唔少 所以我地兩男一女只叫一個starter兩個main courses分黎食 三樣都係呢到既燃手菜 分別係芝士薯條, Ribs併燒雞同埋燒牛肉Outback最出名除左牛扒外 當然唔少得無限添加既黑糖包啦!!!!我地落完單後都超級期待呢個最佳配角出場 因為真係好好食可惜等完又等都係無野黎 只好吹吓位waiter啦 又等左一段時間 前菜SALAD都到左喇……包包都係未到……唯有再吹吹啦結果由落單到黑糖包上台用左15分鐘…...可能因為星期五晚忙啦…...anyway 個黑糖包正如我地所想既一樣 熱烘烘的 大大條 唔會太過甜 配合cream cheese食 真係一絕! 完全令人忘記呢個包其實係飽肚之物~三人唔洗30
一直都係outback既粉絲 因為呢間既品質keep得好好
今次藉回英國之前再同J兄+令妹去刷番餐勁既
咁正~唔洗諗緊係一人一杯啤啤佢先啦

三樣都係呢到既燃手菜
分別係芝士薯條, Ribs併燒雞同埋燒牛肉
happy hour 2 for 1
我地落完單後都超級期待呢個最佳配角出場 因為真係好好食
可惜等完又等都係無野黎 只好吹吓位waiter
三人唔洗30秒就清左盤~唔係講笑 真係唔洗30秒 原本諗住再黎多條
但及時醒起要留留戰鬥力比陣間既主角 所以都係放棄左~

果然過左一陣 一盤大大碟既魔物就送到我地眼前
黎OUTBACK食過咁多次 今次係第一次食呢到既芝士薯條
先講講份量 薯條之多唔洗多講啦 但上邊既芝士加煙肉粒同樣比得絕不手軟喎
大大PAT熱辣辣既肥膩物包住每一條脆口澱粉質 配mayo食 無得彈啦~ 經驗話我知芝士薯條真係要襯熱食的 所以我地3個再次用9秒9既時間食哂呢一大盤魔物!!!! 認真講句 呢個份量呢種質素收呢個價錢絕對物超所值 因為呢碟野真係好好好多芝士~ 出邊個啲冇得fight啦
芝士薯條今晚最正
又過左漫長既等待 兩道主菜終於同時黎到
先講燒牛 我地選擇用slow grill既方法去煮 有三個份量供應8oz 12oz 14oz
原本打算小小地叫個8oz試吓就算 點知當我地想要medium熟既時候 個waiter竟然話8oz做唔到medium只可以做到medium-well done......結果無可耐何地唯有叫塊12oz啦 講真outback咁樣限制生熟度啫係間接迫人食貴啲個種啫
試問邊有人食牛扒會食medium-well.... 點都好~兩個男人分一塊牛扒 其實20oz都係濕濕碎既事~
番番入正題 塊牛扒既medium講得出做得到 切落去啲肉現淺紅色unun地但又唔會話出哂血水咁生 好多出邊同級餐廳都做唔到 呢點值得讚!
未食已經聞到香噴噴既炭火味混合著牛肉香 一口咬落去 半熟牛肉同油脂既口感真係好食 絕對令人忍唔住去食第二舊
J兄食完呢塊久違既燒牛超級滿意 話下次必定encore
若果唔理之前medium-well done既問題 我都認同呢個燒牛絕對值得一試!
MEDIUM既燒牛肉
另一個主菜: Ribs配燒雞
燒雞可以選燒雞胸or 半隻燒春雞
唯一既女性話要食雞胸 所以我地放棄左春雞
呢個豬雞配盤相比燒牛就略為遜色喇
因為雞肉燒得太過熟太過un 唔好食 下次一定叫燒春雞 睇落份量都多啲啦~!
至於個ribs係好食的 但其實燒ribs呢樣野間間西餐廳既味道都相約ga啦
好少可難食 只可以話呢到既ribs冇失手但又唔係超高水準
我覺得一試無彷 但唔係必食
RIBS+CHICKEN BREAST
差 UNUN雞
食完既結論就係 頭盤同牛肉都好食 下次有交易
但其他既main dish好似雞個類就一般般喇
正如一開始所講 呢到一向都係聚餐之選 所以一定係KEEP住黎
只係下次一定唔會星五晚黎 太多人太吵嚷了 WAITER太忙搞到今日差啲連黑包都冇得食~
2011-12-30
芝士薯條今晚最正
MEDIUM既燒牛肉
2011-12-06 46 浏览
寫這篇生日飯評,要從我的腦袋𥚃尋回一個月前的記憶 幸好我的記性一直不賴,現在就開始我手寫我評吧!之前也說過十月是我最喜歡的月份,因為好友們都很愛錫我,為我慶生 是次我挑選了在我工作附近的Out Back來慶祝。兩個女孩子能吃的不多,我作主點了一客前菜,一客沙律和一個主菜。黑糖麵包首先呈上的餐廳送的餐飽,早在幾年前已吃過,但印象很濛糊了,今天再遇,把記憶都勾起來!外表呈啡竭色的麵包熱呼呼上桌,塗上隨包附上的clotted cream更是滋味,麵包甜甜的,很好吃!Bushman 'Shrooms菇類一向是我杯茶,不論西式的磨菇以至中式的冬菇,我統統都愛!再加上對香口炸物的鐘愛,所以這個炸磨菇作為前菜是我不二之選。磨菇選用原粒,咬下去還很juicy 呢,外層的炸槳香脆惹味,沾上自家制作的醬料更是滋味,但多吃幾粒後便覺得頗咸,而且份量不少,建議數人分享應更加滋味!Queensland Salad這個沙律什麼都有,菜,雞肉粒,芝士,蛋碎,洋蔥碎,配上千島醬,只要材料新鮮,對我來說已合格了。當然,這𥚃沒讓我們失望啦!Chicken and Rib Combo個人特別喜歡吃BBQ rib,平的貴的
寫這篇生日飯評,要從我的腦袋𥚃尋回一個月前的記憶
幸好我的記性一直不賴,現在就開始我手寫我評吧!
澳洲扒房
是次我挑選了在我工作附近的Out Back來慶祝。
麵包溫度溶化了clotted cream,很棒!
粒粒金黃磨菇
Bushman 'Shrooms
Queensland Salad
為的不過是一親豬肋骨的芳澤
Chicken and Rib Combo
個人特別喜歡吃BBQ rib,平的貴的也吃過不少,烤得合我心意的卻寥寥可數,就算在同一間餐吃,水準也不能有保證,其實就覺得有點碰運氣吧!這次的肋骨肥瘦適中,肉質有點嚼勁,是我愛的口感,而烤雞也烤得不俗,配惹味的bbq醬同吃,非常對調!不可不提配菜--炸薯條
每根像手指般粗強,薯味十足,外脆內粉腍,應該是用新鮮薯仔做吧?!我們一一把它們吃過清光
心意,心領了!
Brownie with ice cream
因為朋友訂座時說明了是慶生,所有餐廳送我這一客甜品
上這道甜品時,我們已經有八,九成飽了,但人家的心意又豈能拒絕呢?蛋糕沒有可可的味道,質地較像清蛋糕吧,雖然有合桃碎在內又有雲尼拿雪糕在面,但仍然挑不起來我的興趣啊!心意吃過就好了

整體來說,食物水平中規中舉,侍應們親切有禮,吃飯莫過於吃得舒服,坐得舒適吧!離開時我們身心都很滿足呢

2011-10-26
庆祝纪念
生日
澳洲扒房
粒粒金黃磨菇
麵包溫度溶化了clotted cream,很棒!
為的不過是一親豬肋骨的芳澤
  • Chicken and Rib combo
2011-11-23 34 浏览
已經變咗outback的忠實fan,以前唔識叫,總覺得好貴,現在學叻了!這條黑糖飽,真係超好味,送的,唔夠可以再叫,我們兩個人去,叫咗兩條,有d類似cream又似牛油的物體,塗上食一流。凱撒沙律,咸咸的蒜蓉飽,加上芝士,好好味!要咗一份慢火烤牛,分8、12、16安士,兩個人,要咗12安士,好似$230多,抵食。要4成熟,沒有向水,質感超軟滑,淡淡的牛味,好正!炸磨菇,略嫌外層嘅粉“張”太咸,但可能係for送啤酒掛!但咬落去有磨菇原有的汁,juicy!兩個人埋單$300都唔駛,抵食!

凱撒沙律,咸咸的蒜蓉飽,加上芝士,好好味!

兩個人埋單$300都唔駛,抵食!

2011-11-20