2010-09-19 171 浏览
係好耐好耐以前,網絡世界出現一片大陸,那片大陸是黑暗的,住的都是口水多過茶,人稱水怪。這片大陸,名字叫做「黑暗的水怪大陸」。如果你有看掃瞄漫畫,這個名字你應該不陌生,甚至你電腦總有一本漫畫的logo有水怪標誌。小弟有幸從水怪走過一圈,渡過了光輝歲月,猛車邊都叫做係水怪,也認識到一班朋友。水怪來自五湖四海,今年有兩隻水怪從遠方來,特約香港水怪盡地主之誼,把地下的水怪大陸,浮到上水面來。是日飯局達十數水怪,可惜是餐廳只設長檯,其實是唔方便人太多傾計的,所以整晚都像是各據山頭,還好水怪威力依然,不然真係悶親大家。先來蒜蓉包,賣相似pizza hut的長麵包切件再蒜蓉焗,蒜蓉手緊,麵包乾硬,感覺只比吃白麵包好,分分鐘我去美心西餅買件蒜蓉包都俾佢好味。我地呢個山頭,用餐前先叫左一份Fresh Seafood platter of the Month,只要2人惠顧主2份就可以優惠價$108享用。platter有翡翠螺、蟹、蝦、蠔、青口,每樣也有五隻左右。價錢絕對實惠,但奈何味道真是一般。以冰鎮底,青口乾身偏白,生蠔不肥,蝦蟹無味,但有好多水,不要跟我說這水是鮮味…只有翡翠螺我覺得是合格的。這$10

我地呢個山頭,用餐前先叫左一份Fresh Seafood platter of the Month,只要2人惠顧主2份就可以優惠價$108享用。platter有翡翠螺、蟹、蝦、蠔、青口,每樣也有五隻左右。價錢絕對實惠,但奈何味道真是一般。以冰鎮底,青口乾身偏白,生蠔不肥,蝦蟹無味,但有好多水,不要跟我說這水是鮮味…只有翡翠螺我覺得是合格的。這$108真是怨枉。

我的主菜是蟹肉露荀辣椒香草汁扁幼麵,賣相很好,甚至比是日晚餐等肉眼扒更好。雜菜一般的配菜,有露荀、冬菇、洋蔥、青椒等,但就是很難找到蟹肉。西式幼麵很不錯,香草汁也不會太過火,真要說,就是那找不到的蟹肉可以多一點吧…

餐廳設有甜品bar,serve甜品buffet,水怪們趨之若鶩。點一個主菜,只需加$35就可upgrade做dessert buffet,還包一客朱古力心太軟伴雪糕蘋果牛油脆粒伴雪糕,我當然不錯過。

我的是朱古力心太軟伴雪糕,因為侍應忘記了而沒送來,當我一追問之下,侍應就知道攪錯了,就把那一碟已放回dessert bar的朱古力心太軟伴雪糕拎番俾我,我登時大驚失色,要知道那個是雪糕啊!拎到我面前已經熔左大半,咁都拎黎俾人客?一問之下,侍應同我講換過舊雪糕俾我,果然符合dessert bar的「珍惜食物,請勿浪費」字樣。再黎到之後,我明白點解咁快溶了,原來那是因為小碟上放著一個熱的兜,裡面是朱古力心太軟,那雪糕就正正黐住那兜心太軟,想唔快溶都幾難。

講番味道,雪糕驚喜欠奉,心太軟因為用兜的關係,沒了那流出感。朱古力味雖夠味但不香,是甜味多於朱古力味,而那個皮也不是脆皮,總結那個兜絕對是敗筆,心太軟失望而回。

其他自助甜品則試了以下的:

拿破崙面上有芒果,拿破崙不夠鬆化,都是糖面來。綠茶opera的綠茶不夠味,餅底朱古力脆脆也不脆。芒果布甸有點似藥水味,尤其那甜味太假了。朱古力曲奇蛋糕,Oreo曲奇很足料,但過甜了。Tiramisu咖啡酒不夠。焦糖燉蛋的焦糖面不脆,做不到一口燉蛋一口焦糖的效果。藍莓慕絲是正常的,不太甜也易入口。

當然這個自助甜品不會太高要求,但要回本的話我自覺真的有點難度,因為基本上我都不會有一款是想encore的。

值得一讚是那個侍應,有些水怪本只想focus在一兩道甜品,但她不厭其煩地sell我地轉buffet,也解釋給我們知其實buffet也是包心太軟云云,不是hardsell,也有在顧客為出發點,這個絕對是雙贏。

廣告時間,以往的水怪大陸是陸沉的,要在一個名為「余仁節」的日子才會大開鬼門關,現在則簡單得多,只要你在谷歌大神search就搵到大量資料。如果你不怕成為奴隸,歡迎挑戰一下。
餐牌
甜品bar
蒜蓉包
找不到蟹肉的蟹肉露荀辣椒香草汁扁幼麵
拿破崙、綠茶opera、藍莓慕絲
朱古力心太軟伴雪糕,雪糕話咁快溶晒
芒果布甸、朱古力曲奇蛋糕
Tiramisu、焦糖燉蛋
這就是(血肉模糊的)水怪
2010-08-18
餐牌
甜品bar
Tiramisu、焦糖燉蛋
這就是(血肉模糊的)水怪
真的很多年沒有和一班堂表姐妹一起過生日了,相信也有20多年了,今晚很開心,可以和她們聚首一堂,一個也沒有缺少和我補祝前天的生日.決定了日期及時間,我便立即拿出我的強項,找找今次又想去那一間餐廳. 其實,我選擇餐廳也會按著朋友的性格或不同的品味,今晚我們全統一六位女生,相信女孩子也很喜歡吃甜品,而我也不想到酒店食buffet那麼昂高,所以便揀選了可以飯後有甜品buffet的 Oven Kitchen & Sweet .還未吃甜品前,都要先講講我們今晚order的主菜是什麼今晚,我們order了一個set dinner+六個主菜及一個海鮮碟我們order了所有食物後,職員便很快地送上麵包.麵包總共有十二件,每人兩塊,我是第一位拿起麵包品嚐的,真的不錯,麵包又熱又軟綿綿的,而且是麥包,擁有一粒粒的穀類,所以食的時候,特別覺得健康一點.麵包送上來之後接力便是餐湯及前菜,由於我們只order一客套餐,所以只有一碗湯及一碟前菜,今晚我們的前菜便揀選了炸軟殼蟹伴蘋果新薯沙律.由於本人只吃了一小口軟殼蟹的腳,所以不能評分,但以下的美食,我也可以一一評論出來.1) $40雙人海鮮碟這一碟是本人的推介.
還未吃甜品前,都要先講講我們今晚order的主菜是什麼
1) $40雙人海鮮碟
這一碟是本人的推介. 可能自己也喜歡吃生類食物,所以對這一碟也特別喜愛,只需$40,便可以吃到這麼多款的生海鮮,特別推介生蠔,超甜,新鮮,好味. $40雙人海鮮碟,超值.
2) 煙三文魚凱撒沙律-$58
這一個凱撒沙律跟其他餐廳的有點不同,因這一個不是加了黑醋,而是加了芝士粉,反而這一個沙律我會比較喜歡一些,而身邊的姊妹也覺得這個沙律不錯,不過這一碟沙律成本真的很平.
3) 黑松露醬什菌意大利飯-$88
當職員送上這一碟意大利飯時,我的心便覺得,為何這個飯的份量這麼少呀($88喎)及一看便覺得很"流"的感覺,但真的吃了幾口也不覺得很"流",還覺得這一個意大利白汁不錯,樣貌給我感覺雖然是"傑"的,但幸好吃下去是淡而好美的. 這個意大利白汁是我暫時最滿意的,不過價錢又真係貴了點.
4) 蟹肉露荀辣椒香草汁幼麵-$88
看見這一碟的名字還以為將會很精彩,但可惜這一碟幼麵真的很普通,淡而無味,不過值得稱讚的,就是幼麵少油,最少也能給我健康一點的感覺.
5) 燒羊鞍配露絲瑪利羊燒汁-$158 (套餐)
這碟羊就是我們今晚唯一order的set dinner,跟前菜,湯,餐飲及free buffet. 而今晚的主菜,我們便揀了燒羊鞍,記得我們order時也要求羊是8成熟,但可惜來的時候,我們也覺得像6.5成熟,就因為羊太生,所以覺得不太好味,如果真的能給我們8成熟,相信分數也會高一點. 不過這個set dinner包了這麼多,價錢總算合理.
6) 三文魚露筍橄欖白汁意大利麵 - $88
我是一位三文魚fans,所以一定覺得三文魚好味,加上大大塊,份量也算合理,起碼不是細細塊的. 不過,始終也覺得這餐廳的幼麵,意大利麵比飯便遜色了點,感覺上比較普通,不能給我深刻的印象.
7) 紐西蘭牛柳配雜菌汁 (7成熟)-$128
牛柳已經是7成熟,但仍是韌的,所以吃了一兩口便放棄了.
前天是我的生日,我的表姐在訂位時,也順便在這餐廳order了一個生日蛋糕,超開心,還寫上Happy Birthday to Irene,蛋糕又靚又好味,Thank you各姊妹.
除了生日蛋糕外,我們還加了$35可以享受甜品buffet,女孩子總喜歡吃甜品,所以今晚我揀選了這間餐廳. 甜品一排排地按著不同的種類擺放著,很有心思,如果你真的要我在buffet甜品裏揀選一種今晚我最喜歡的甜品,我會忍痛在各美味甜品中揀選-"焦糖燉蛋".
今晚除了吃到生日蛋糕,甜品buffet外,後來職員還告訴我們,餐後還送上甜品,今晚送上的便是蘋果脆脆及心太軟. 其實我們各人也飽了,但因為我們整班姊妹也愛吃甜品,所以每款order三客,大家share一起吃.蘋果脆脆我不太好,但也覺得不錯,心太軟內裏的朱古力真的充滿了濃烈的朱古力,好味,我鍾意.
今晚真的很感動. 一大班親屬的好姊妹和我補祝生日,對上一次也是20多年前的事了. 我們還答應好,每一個生日都會出來食飯慶祝一番,下一次便輪到我的表妹了,因她是8月之星.
在這兒還要稱讚各餐廳職員,他們除了服務態度好,還十分玩得添,使我們今晚這一個生日飯局更開心開精彩.
再一次多謝每一位姊妹們.

炸軟殼蟹伴蘋果新薯沙律
$40雙人海鮮碟
煙三文魚凱撒沙律
黑松露醬什菌意大利飯
蟹肉露荀辣椒香草汁幼麵
燒羊鞍配露絲瑪利羊燒汁-$158 (套餐)
三文魚露筍橄欖白汁意大利麵
紐西蘭牛柳配雜菌汁 (7成熟)-
甜品buffet
蘋果脆脆及心太軟
2010-07-18
甜品buffet
  • 40雙人海鮮碟
2010-07-19 21 浏览
第一次光顧,我想亦是最後一次,,,我地一行十人,女多男小,通常都會想嘗試到多款唔同既野食,所以我地簡左個"海鮮拼盆"加幾個set dinner,同單頭,首先個海鮮拼盆,入面d生豪好有問題,冇味(又未至於臭..so冇得換)另外d蝦同蟹都mini size唉.,..set dinner,d頭盆都唔算太大問題,但最大問題連叫做最貴果個牛扒,都係冇牛味...(其他既都唔洗講..)到最尾,甜品,我已經冇任何期望,結果,心太軟不是心太軟..係水汪汪既朱古力....><"不過我睇過之前d相,我相信佢地之前一定唔係咁,希望佢地會改善la....
第一次光顧,我想亦是最後一次,,,

我地一行十人,女多男小,通常都會想嘗試到多款唔同既野食,
另外d蝦同蟹都mini size唉.,..

2010-07-18
(非会员)
2010-06-17 18 浏览
個日同D親戚去食,,見到間餐野個裝潢都唔錯氣氛都唔差,,唔會太嘈點MAIN COURSE後食頭盤同甜品先甜品好好食,,食到停唔到個OPERA好食,,但係太飽冇食成件不推介布丁,,好漏食左好多甜品,,差D食唔到MAIN COURSEMAIN COURSE上得遲左D,,不過夠熱我食既係三文魚意粉好好食,,D料好夠黑松露意大利飯好特別最後甜品係心太軟WITH VANILLA ICE CREAM同梳乎厘VANILLA ICE CREAM好食過心太軟冇試梳乎厘,,D姑姐話麻麻,,唔太好食我個個係MAIN COURSE+60的半BUFFET我覺得有D貴,,唔太抵食地方唔大,,有D逼
個日同D親戚去食,,見到間餐野個裝潢都唔錯
氣氛都唔差,,唔會太嘈

點MAIN COURSE後食頭盤同甜品
甜品好好食,,食到停唔到

個OPERA好食,,但係太飽冇食成件

不推介布丁,,好漏

食左好多甜品,,差D食唔到MAIN COURSE
MAIN COURSE上得遲左D,,不過夠熱

我食既係三文魚意粉好好食,,D料好夠

黑松露意大利飯好特別

VANILLA ICE CREAM好食過心太軟
冇試梳乎厘,,D姑姐話麻麻,,唔太好食

我個個係MAIN COURSE+60的半BUFFET
我覺得有D貴,,唔太抵食
地方唔大,,有D逼
好正既甜品
甜品~
好漏既布丁
2010-06-15 14 浏览
十二月中旬‧陰天 沒有了工作,下午得閒周圍遊,也可以看多一點下午茶餐的市道。是日經過這邊,原本是要為未來的飯局找些資料,但在沙塵滾滾的謝斐道,見有這間無論在佈置及裝修上也格格不入不入的地方。看店名,以為是甜品專門店,駐足門前看餐牌,才知道是間新式裝修的茶餐廳,不過仍有甜品供應的。 掀了掀餐牌,還以為「運吉」完畢,但見店員來推介這裡的下午茶餐。芝士餅加一杯凍飲,都只是28大元,還不收加一,便宜了吧,問有什麼選擇,對餐牌中的榴槤芝士蛋糕幾有興趣,就入來坐一坐。這裡高樓底,自然光在外透進,感覺也不錯。 凍咖啡味道不算很差,至少沒有熱咖啡加冰那種溫溫吞吞的感覺。榴槤芝士蛋糕隨後送上,吃起來榴槤味濃重,作為下午茶餐,是及格有突的了。 順手看了下午市況如何,坐了一會,放下三十元,已可離去。想看足本食評,來這裡:http://gourmetkc.blogspot.com/2010/02/oven-kitchen-sweet-x.html
十二月中旬‧陰天

順手看了下午市況如何,坐了一會,放下三十元,已可離去。

想看足本食評,來這裡:

可以舒適的坐一下
榴槤芝士蛋糕,還不錯
可以舒適的坐一下
榴槤芝士蛋糕,還不錯
  • 下午茶餐
total 9人慶祝六月朋友仔之生日星期一已經打去book枱,去到居然話冇record,我呆左,唔通我book錯左另一間餐廳??但睇返電話紀錄明明有打過黎架~去到仲要話冇9位,仲話等都唔會有....=__=真係企左係度,隔左一陣佢話安排到9位俾我地,真係嚇親我,如果唔係成班企係度唔知食乜好不過個經理超級好人,不斷講唔好意思,仲俾左個九折我地,喜出望外~~半自助式自助晚餐,大約有12款我地9個人叫左9款,差唔多可以試晒咁滯,超抵頭盤有海鮮,八爪魚,鴨胸,沙律,餐湯,個忌廉湯真係超正,好creamy,又香又滑又杰身,加埋佢個自製蒜茸包,真係好味到爆,忍唔住食左3塊...如果唔係要食main course,我會一個人食晒一藍蒜茸包main course太多,都唔知叫左d咩有3款意大利飯,2款意粉,1份羊鞍,1份牛柳,1份魚柳,1份豬扒意大利飯最好味,羊都ok,其他普通甜品除左疏乎里or心太軟二選一,其他甜品任食任食甜品都好ok,好過d細酒店既甜品好多~疏乎里同心太軟細細件,幾好味,居然食得晒因為朋友仔生日,要求寫名佢地都ok~真係好nice最後埋單9人都係$1190因為2位朋友仔生日,除開每
total 9人慶祝六月朋友仔之生日
星期一已經打去book枱,
去到居然話冇record,我呆左,
唔通我book錯左另一間餐廳??
但睇返電話紀錄明明有打過黎架~
去到仲要話冇9位,仲話等都唔會有....=__=
真係企左係度,隔左一陣佢話安排到9位俾我地,
真係嚇親我,如果唔係成班企係度唔知食乜好
不過個經理超級好人,不斷講唔好意思,
仲俾左個九折我地,喜出望外~~

半自助式自助晚餐,大約有12款
我地9個人叫左9款,差唔多可以試晒咁滯,超抵
頭盤有海鮮,八爪魚,鴨胸,沙律,餐湯,
個忌廉湯真係超正,好creamy,又香又滑又杰身,
加埋佢個自製蒜茸包,真係好味到爆,忍唔住食左3塊...
main course太多,都唔知叫左d咩
意大利飯最好味,羊都ok,其他普通
甜品除左疏乎里or心太軟二選一,其他甜品任食
任食甜品都好ok,好過d細酒店既甜品好多~
疏乎里同心太軟細細件,幾好味,居然食得晒
因為朋友仔生日,要求寫名佢地都ok~真係好nice
最後埋單9人都係$1190
因為2位朋友仔生日,除開每人都係$170
真係抵到你唔信

值得一提呢度d侍應真係nice到爆,
尤其係帶眼鏡後生的那一位男侍應,真係太好人,超細心~~~
服務真係做足100分~~~
成枱都係野食,好開心~~~
頭盤~
main course
甜品
2010-06-12
生日
成枱都係野食,好開心~~~
頭盤~
main course
甜品
大約兩星期前同班舊同學食飯, 我見雜誌有推介過, 於是就同d friend試吓食物質數幾好, 連d包都係熱架, 重好好味 至於其他菜式都好ok, 不過就要等好耐, 建議趕時間既客人就要諗吓先啦.其中有個waiter, 後生仔嚟架, d態度非常之咁好. 每次上菜都說"唔好意思, 要你哋等咁耐"! 值得一讚不過自助甜品部分就要投訢啦, 因為選擇實在太少, 有d失望 好味嗰d又要自費總括來說, 都值得一試

食物質數幾好, 連d包都係熱架, 重好好味

不過自助甜品部分就要投訢啦, 因為選擇實在太少, 有d失望
好味嗰d又要自費

總括來說, 都值得一試
  • 烤羊架
  • 海鮮焗飯
今晚我同男朋友吃半自助晚餐。我一早已經打電話book咗今晚八點半, 但我今日十二點打去改六點半, 職員話六點都幾多人, 要八點前埋單, 而八點半唔多人....我都改咗六點.....最终只係坐咗三分二人.....甚麼叫「多人」呢? 我們叫咗烤豬餐和蝦天使麵。 半自助餐有蝦、青口、螺、沙律、珍味螺肉、甜品等。冷盆海鮮和忌廉湯都ok。今晚落好大雨, 沙律Bar放在門口, 雨點都灑在食物上, 職員完全都冇理會。甜品普通...烤豬餐(已包括半自助餐) $148烤豬唔好食...又唔熱....我仲以為係冷盆 豬肉有點兒肥膩...蝦天使麵 $88 + $60 半自助餐 = $148天使麵都係麻麻o地...蕃茄醬...又有太多青椒絲和紅椒絲...最後都唔想食...餐茶凍檸茶好淡味, 仲要加$2他們會送迷你心太軟 or 迷你梳乎厘。我問那位女職員係咪有雪糕。言談中可能有些誤會, 她以為我們叫一個心太軟 & 一個梳乎厘...其實我們都諗掂食咩....她突然攞俾我們, 但我們都未order, 我們唔要, 她就先俾其他客....她最後又同我們講唔急, 食完先叫...原來她係指雪糕...她之後又突然俾一個心太軟我
今晚我同男朋友吃半自助晚餐。

我們叫咗烤豬餐和蝦天使麵。

自助餐有蝦、青口、螺、沙律、珍味螺肉、甜品等。
冷盆海鮮和忌廉湯都ok。

甜品普通...

烤豬餐(已包括半自助餐) $148
烤豬唔好食...又唔熱....我仲以為係冷盆

豬肉有點兒肥膩...

蝦天使麵 $88 + $60 半自助餐 = $148

餐茶
凍檸茶好淡味, 仲要加$2

她之後又突然俾一個心太軟我們.....我們即刻同她講另外一個都係要心太軟....
最後她俾咗我們一個爛的心太軟我們, 朱古力醬都漏了出來....簡直係離譜....

其一, 爛的心太軟都可以上枱俾客人食, 這樣的服務態度, 唔怪得星期六都冇咩生意;
其二, 當我見到個爛的心太軟時, 樣子即刻好疑惑, 那位女職員仲同我講「這個就係心太軟」....離譜....我鬼唔知阿媽係女人咩....

她俾其他客的心太軟又唔會爛....擺明她因為說話的誤會....要報復...所以俾個失敗之作 - 爛的心太軟俾我們吃。離譜...離譜...離譜

這樣的服務態度差、食物質素又普通、價錢又唔值....絕對再冇下次...

味道ok
不過不失
柸子意大利甜品 & 蛋白布甸都ok, 但藥水味士多啤梨醬奶凍完全接受唔到
冷烤豬肉
2010-05-29
2010-05-21 10 浏览
之前已經想去呢間但係一直都未有機會所以是日夜晚約o左友人們去呢道食飯當晚人唔太多所以上菜速度幾快而半buffet o既食材都幾新鮮main course黎講我點果份豬柳好軟身好入味但係唯一o既敗筆之處就係個honey mustard sauce 就完全欠奉蜂蜜同芥末味面我兩位友人分別點o既pasta 同 salad賣相都唔錯至於dessert除了個細細件o既心太軟係即點即製水準比較好少少之外其他甜品我覺得只係一般我同友人們o係道坐o左成晚傾計都幾舒服可以值得再去~
之前已經想去呢間

都幾舒服
可以值得再去~
2010-04-05
2010-05-11 8 浏览
到餐廳個陣見有人係出面排隊, 裡面full哂, 好彩朋友有預先訂左位~齊人, 半自助晚餐: 一人一款main courses 連 自助海鮮&沙津吧, 自助餐湯, 任選自助甜品, 叫左main course之後就出去拎前菜, 有青口, 凍蝦, 螺, 沙津, etc 冇左我最鍾意既三文魚 , 湯有兩款-羅宋湯+芋頭湯. (芋頭湯好特別呀)主菜未上之前, 我地狂掃前菜, 當然唔可以少左甜品, 第一round見到細杯既木糠布甸&Creme Brulee, 好開心^^ 米糠布甸比Creme Brulee 失色左少少, 但都唔錯~第二round 見到有朱古力cake&蜜瓜tart, 兩款都ok主菜連薯菜所有既薯菜都好好食, 有烤茄子, 薯仔, 薯蓉, 豆, etc..烤特級豬扒配蜜桃汁 - 豬扒硬哂, 蜜桃好甜銀魚伴羌蓉沙沙 - 正, 魚好味, 雖然我食唔出鮮味蟹子黑露菌意大利飯 - 一般既意大利飯美國特級牛肉眼配洋蔥汁 - 勁大塊rib eye, 我地叫6成熟, 雖然佢成品好似全熟, 但好彩一d都唔韌/硬食完主菜, 再繼續食甜品, 第三round tiramisu & 香蕉腸粉, 平時食得太多t

湯有兩款-羅宋湯+芋頭湯. (芋頭湯好特別呀)

主菜未上之前, 我地狂掃前菜, 當然唔可以少左甜品,

主菜連薯菜
烤特級豬扒配蜜桃汁 - 豬扒硬哂
, 蜜桃好甜

銀魚伴羌蓉沙沙 - 正, 魚好味, 雖然我食唔出鮮味
蟹子黑露菌意大利飯 - 一般既意大利飯

食完主菜, 再繼續食甜品, 第三round tiramisu & 香蕉腸粉, 平時食得太多tiramisu, 所以覺得呢個既唔夠濃,冇乜咖啡酒etc
第四round, 心太軟&榴槤雪糕, 心太軟比平時既細件, 唔知係咪因為咁, 時間難控制, 冇左流心既效果~~ 榴槤雪糕就超正, 味道十分濃郁, 仲要有榴槤架 最衰每人只可以叫一客心太軟&雪糕, 否則我想再encore雪糕

由於某d甜品出完就冇, 所以我地不斷去望甜品呢個策略係好既

好彩有睇openrice做功課, 知道citibank有9折 ^^

真係超滿足, 可以好似buffet咁試咁多款美食, 價格係semi buffet main course既價錢, 又冇限時間, 好抵~~
食左成兩個幾鐘, 個肚脹左成個碼, 要同班朋友行返個幾鐘消化下先得

2010-05-07
2010-04-10 8 浏览
最近見到li間餐廳多o左雜誌介紹~適逢今個月係mami同埋妹妹生日~so我就決定請佢o地黎li間食生日dinner啦~話明係半自助餐~雖然款式唔算多~但都尚算ok~湯有2款~雜菌湯跟羅宋湯mami 話羅宋湯ge味道濃郁d~but我覺得個雜菌湯唔夠滑口~同有d稀~蝦,青口同翡翠螺都幾新鮮~mami同妹妹都讚oksalad bar ge材料都唔錯~又有幾款sauce俾你揀~最緊要係有個大碗俾你mix完先放落自己碟度~唔洗自己返埋位整得咁麻煩~妹妹就幾like個甜品bar~特別係個chocolate噴泉~d choco夠滑口~唔會好溜~其中有一款叫"朱古力榴槤蛋糕"~but我覺得榴槤味唔夠出~一般~講返主菜黑松露海鮮意大利飯配銀雪魚<-- 我同mami都揀li個~個意大利飯煮得唔錯~吸收晒d黑松露汁~再加上有少少蟹子做配襯~食落口又有d 咬口~美式燴特級豬柳<-- 妹妹揀ge~不過我o地都覺得似係炆焾o左ge燒肉~so妹妹有d抱怨~d肉要配埋佢本身有少少ge sauce食會比較好食~飯後甜品:有薑汁梳乎厘同心太軟配雪糕比你揀~~~心太軟:真係好好食~雖然係迷你版~但都好滿足~
最近見到li間餐廳多o左雜誌介紹~
適逢今個月係mami同埋妹妹生日~
so我就決定請佢o地黎li間食生日dinner啦~

話明係半自助餐~
雖然款式唔算多~但都尚算ok~
湯有2款~雜菌湯跟羅宋湯

mami 話羅宋湯ge味道濃郁d~
but我覺得個雜菌湯唔夠滑口~同有d稀~
蝦,青口同翡翠螺都幾新鮮
~mami同妹妹都讚ok

妹妹就幾like個甜品bar~
其中有一款叫"朱古力榴槤蛋糕"~
but我覺得榴槤味唔夠出~一般~

講返主菜

黑松露海鮮意大利飯配銀雪魚<-- 我同mami都揀li個~
個意大利飯煮得唔錯~吸收晒d黑松露汁~
再加上有少少蟹子做配襯~食落口又有d 咬口~

美式燴特級豬柳<-- 妹妹揀ge~
不過我o地都覺得似係炆焾o左ge燒肉~so妹妹有d抱怨~
d肉要配埋佢本身有少少ge sauce食會比較好食~

飯後甜品:有薑汁梳乎厘同心太軟配雪糕比你揀~~~
心太軟:真係好好食~雖然係迷你版~但都好滿足~
因為內裡ge朱古力好滑口~同埋唔會過甜~
配埋個雪糕~一冷一熱~剛剛好~^^

服務質數:
我本身就打o左電話去book枱怕星期五晚多人黎食呀嘛~
我差不多到個陣~因為仲係搵路中~
so佢o地都好遠處咁同我揮手~使意佢o地係邊度~
其實我覺得佢o地ge服務態度都唔錯~
唔似網上d人評得咁差呀~
Salad Bar
海鮮冷盤~
朱古力噴泉with棉花糖&生果~
差-->美式燴特級豬柳
黑松露海鮮意大利飯配銀雪魚~
心太軟~
2010-04-09
Salad Bar
海鮮冷盤~
朱古力噴泉with棉花糖&生果~
黑松露海鮮意大利飯配銀雪魚~
心太軟~
  • 黑松露海鮮意大利飯配銀雪魚
2010-04-07 16 浏览
身為一個平凡的小師奶仔, 對餐廳環境和食物水平的要求向來都不高, 但是Oven Kitchen & Sweet 是一間令人失望的餐廳.晚餐係半自助餐, 前菜和甜品任食, 首先講講湯, 紅湯是意大利蕃茄湯, 湯的味道尚算可以, 而前菜得十多款食物, 如沙津, 蝦, 青口, 螺肉, 八爪魚, 鴨胸等等, (沒有三文魚, 蟹, 蠔), 質素好似麻麻地, 食物 refill 得好慢.主菜方面 :1. 美式燴特級豬柳 ($128) - "特級豬柳"是五片"特級五花腩", 每片豬柳的肥瘦比例是 7:3, 減了肥肉部份, 只有五條小豬柳, 真是無啖好食, 當結賬時向經理反映特級豬柳太肥了, 個經理冇話唔好意思, 仲要話: 這是特級豬柳不是豬扒, 真的氣死人! 真係好唔掂呀!2. 意大利飯伴銀雪魚 ($148) - 意大利飯OK, 銀雪魚一般.a la carte :1. 黑松露什菌意大利飯 ($78) - 內裡的什菌平淡, 不夠菇味. 像忌廉飯 2. 海鮮意大利飯 ($88) - 海鮮是急凍的貨色, 淡而無味, 用來煮意大利飯, 真是難吃, 五歲小朋友只吃了三分一就不吃了, ! 3. 鮮蝦甜椒香

主菜方面 :

a la carte :

3. 鮮蝦甜椒香蒜辣蕃茄天使 ($78) - 賣相OK, 但味道太淡, 要自己加辣醬, 有兩隻中蝦.

甜品 : 而任食嘅甜品, 只有數款選擇, 質素一般. 無cheese cake, 無榴槤雪糕, 無心太軟, 而梳乎厘係迷你版.

環境 : 裝修一般, 情調普通, 比較嘈吵 (人聲+歌曲聲)

服務 : 服務質數差, 尤其是對小朋友, 因為小朋友不吃前菜(大部份是生泠食物), 所以沒有order 半自助餐 (HK$128), 只 order 海鮮意大利飯+湯&茶 (HK$88 + HK$20), 但吃過海鮮意大利飯後, 他見到朱古力噴泉後, 非常興奮, 跟著爸爸到甜品bar, 並嘗了一口朱古力棉花糖, 就返回座位玩車仔, 一分鐘後, 有一位 Waiter 走來 remind 我們不是每位都 order 半自助餐, 不是每位都可以吃甜品.

雖然小朋友沒有 order 半自助餐, 但爸爸及家人有 order 半自助餐, 而小朋友只吃一口朱古力棉花糖, 沒有吃其他甜品(因為不太好吃, 選擇少), 都要給我們 "Reminder", 對小朋友的不專重和愛護, 真是令人反感和討厭, We are looking for Good Food & Service, Not Reminder !!!

到結帳時, 我們沒有給予一分小費, 亦無取其HK$30 cake coupon, 因為這是一間不值得再去的餐廳, 如果你有小朋友, 最好不要去這間 "好餐廳" !
2010-04-03
  • 無可取食品
2010-03-20 3 浏览
其實都唔係第一次去食ga la....上次睇左雜誌介紹啦...話有平既半自助餐咁就梗係約左個fd第一時間去試啦上次食完覺得都幾好食所以今次帶個好耐冇見既朋友黎試下好野啦好啦...講返d野食先一黎到梗係出去拎返d 翡翠螺同蝦黎食下先啦同埋好食既地方係佢有幾款醬比你點...連椒絲豉油都有我見佢地都refill得幾快...一食完就有人拎返入去refill啦主菜我叫左我最中意食既羊我朋友呢,就試左個新既豬柳係等緊主菜黎既時候而經忍唔住去食甜品啦..點解呢?今日比我見到上次冇既新野....朱古力噴泉!!!梗係要試下啦有生果同 棉花糖...太好了d 朱古力好滑...食多幾舊都唔會好"留"主菜黎左啦:我見到個羊真係好吸引...今次煮得真係非常perfect今次真係好滑!!!至於新既豬柳....都唔差wo不得不提佢地碟上既薯蓉..真係唔好睇少..唔食左佢係你既損失至於甜品啦...最中意呢間d甜品細細份...你睇晒上面就知啦..其實一黎到係食唔停口...到食完主菜其實一般人都full左7-8成佢細細份就岩晒d食唔多野既女仔可以試多幾樣啦是次埋單 1人 ~160 .....賺左啦
其實都唔係第一次去食ga la....
上次睇左雜誌介紹啦...話有平既半自助餐
咁就梗係約左個fd第一時間去試啦
上次食完覺得都幾好食所以今次帶個好耐冇見既朋友黎試下好野啦

好啦...講返d野食先
一黎到梗係出去拎返d
翡翠螺
蝦黎食下先啦
同埋好食既地方係佢有幾款醬比你點...
連椒絲豉油都有

主菜

我叫左我最中意食既羊
我朋友呢,就試左個新既豬柳
係等緊主菜黎既時候而經忍唔住去食甜品啦..
點解呢?
今日比我見到上次冇既新野....朱古力噴泉!!!

梗係要試下啦
有生果同 棉花糖...太好了
d 朱古力好滑...食多幾舊都唔會好"留"
主菜黎左啦:
我見到個羊真係好吸引...今次煮得真係非常perfect
今次真係好滑!!!
至於新既豬柳....都唔差wo
不得不提佢地碟上既薯蓉..真係唔好睇少..
唔食左佢係你既損失
至於甜品啦...
最中意呢間d甜品細細份...
佢細細份就岩晒d食唔多野既女仔可以試多幾樣啦

羊....熟得岩岩好
  • 朱古力噴泉
  • 翡翠螺
2010-03-18 10 浏览
咁都有十隻笑臉零隻哭臉?!咁我應該開番間!牛扒又咸又味精.報時訊號一响,家陣係5:15pm, 我1:15pm食lunch, 條舌重有强烈味精嘅味道.飲咗好多水都勁口乾!服務方面, 個經理似乎冇當我係客, 佢叫我個性, 但我感覺佢似叫緊監犯.

咁都有十隻笑臉零隻哭臉?!
咁我應該開番間!
牛扒又咸又味精.

服務方面, 個經理似乎冇當我係客,
佢叫我個性, 但我感覺佢似叫緊監犯

補打返先~之前成日行過門口都未入去食過...今次借拍拖半年同中國情人節慶祝去試下~當日都幾full,好在有預先訂位乍~睇下個餐牌都有十幾個選擇,全部都係主菜,價錢由$128到$188不等,已經包埋沙律同甜品bar,可以接受~個沙律bar都好新鮮,仲有兩款湯,蝦,翡翠螺,青口,鴨胸等等,其中以螺最好味~本人就食咗兩大碟~不過啲青口就唔得...個味好差...期間隔離台個男仔食到膠,同個職員講,個職員立即將成盤菜換過,又不停道歉,態度誠懇~上咗前菜同麵包,雖然有幾款麵包,但係口感就差啲,全部都較硬..前菜每人有一碟三文魚,同埋螺肉八爪魚各一碟,份量唔算多...終於等到主菜上場啦~分別係羊架同牛扒~先講羊架,啲肉好嫩,又無'騷'味,很讚~個牛扒都好正,好軟,一啲都唔'un'~推介~!!!到甜品啦~都有好多選擇,細至一口果撻,大至chocolate fountain都有~可惜雪糕,心太軟同梳乎厘都唔係任食...好在有兩個人,可以試曬兩款~個心太軟嘅外層好脆口,甜度適中,再配上vanilla 雪糕,一絕~可惜裡面啲chocolate唔太流...如果唔係就perfect啦~個梳乎厘升好高,記得要襯熱
當日都幾full,好在有預先訂位乍~
甜品啦~都有好多選擇,細至一口果撻,大至chocolate fountain都有~可惜雪糕,心太軟同梳乎厘都唔係任食...好在有兩個人,可以試曬兩款~個心太軟嘅外層好脆口,甜度適中,再配上vanilla 雪糕,一絕~可惜裡面啲chocolate唔太流...如果唔係就perfect啦~個梳乎厘升好高,記得要襯熱食~除咗兩個甜品要另外叫之外,雪糕都係要問先有架...嗰日有芝麻,榴槤同香蕉選,我地就選芝麻同榴槤~兩款都好正,尤其係榴槤雪糕~仲有果肉tim~!!!
再黎多個本人嘅特別推介~愛吃cheese cake嘅朋友們有福了~因為呢度個cheese cake芝士味好濃~真係一大surprise~
總括黎講,雖然唔係好完美,但係有不少驚喜,拉上補下後都係一間唔錯嘅餐廳~畢竟主菜好味,前菜差少少都可以接受~值得一試再試~
除咗garlic bread唔錯外都幾強差人意...
嫩口羊仔~
牛扒軟~
心太軟的心不太軟~
脹'bo' 'bo'梳乎厘~
黑白配~(芝麻&榴槤雪糕~)
特別推介超濃味cheese cake(左)~
2010-02-28
纪念日
嫩口羊仔~
牛扒軟~
心太軟的心不太軟~
脹'bo' 'bo'梳乎厘~
黑白配~(芝麻&榴槤雪糕~)
特別推介超濃味cheese cake(左)~
  • 翡翠螺
  • 羊架