食完晚飯食啲甜野之後就搵到附近有呢間食泡芙嘅甜品舖頭去一去到發現舖頭有啲細而且入面都坐晒人,決定係門口食算🙈原來佢有拎米芝蓮嘅所以就即刻試下值唔值得課金🤭🤭今次試左兩款泡芙呢個係Praline Noir揀左黑朱古力gelato個雪糕幾棉又有朱古力泡芙入面有朱古力蛋糕泡芙食落係幾香幾脆口但我略嫌雪糕有少少搶左泡芙嘅味道如果有得淨叫gelato我都會叫嘅😂😂仲叫左個Menu寫住最強嘅泡芙就係crème brûlée 個泡芙又香又脆加上有少少燒到金黃色嘅焦糖係面入面仲要滿滿既custard cream味道完全係超match!!!!🤤🤤🤤🤤個人鍾意呢個多啲🙊呢啲都係功夫野所以嘅既價錢我覺得都ok比起出面連鎖泡芙舖頭好食得多多聲😙
食完晚飯食啲甜野
之後就搵到附近有呢間食泡芙嘅甜品舖頭

去一去到發現舖頭有啲細
而且入面都坐晒人,決定係門口食算🙈
原來佢有拎米芝蓮嘅

比起出面連鎖泡芙舖頭好食得多多聲😙
2021-11-27
其他
2021-11-17 217 浏览
係尖沙咀附近食完飯記起附近有呢間米芝蓮推薦既泡芙店就趁距離佢關門仲有少少時間就趕緊尾班車去買黎試試!見我趕住入黎就算就收工佢地既服務都好好!焦糖燉蛋泡芙 hkd$36第一次食當然要食最出名既signature泡芙!上層烤香過既焦糖面相當脆口,亦帶住香甜又唔會過膩既焦香.泡芙內裏既吉士同樣香甜幼滑.帶雲尼拿香既吉士醬濃稠得黎又唔會好令你滯.泡芙整體好有層次感,雖然定價略高但試完都唔會覺得浪費左quota.

焦糖燉蛋泡芙 hkd$36
外卖自取
  • 焦糖燉蛋泡芙
用泡芙夾住意大利雪糕的專門店🍨🍦總結下先,泡芙好酥脆,Gelato未必係最好食,不過連埋泡芙一齊食,都不失為一款唔錯既飯後甜品😛如果係尖沙咀食完飯,推介大家去試下!🔸Red Velvet 賣相靚靚,揀左伯爵茶味Gelato,都幾夾,仲有啲紅苺醬,甜甜酸酸幾好味🥰🔸Praline Noir 佢啲泡芙都好酥脆,呢款揀左Espresso 味Gelato,略嫌比伯爵茶味遜色少少,夾住Nutella同朱古力醬。
用泡芙夾住意大利雪糕的專門店🍨🍦

🔸Red Velvet

🔸Praline Noir

😻最強法式焦糖燉蛋泡芙⁉️〰️〰️〰️〰️〰️✨ 即叫即焗嘅忌廉泡芙,好香外層超酥脆🍪表面有層焦糖都燒到脆卜卜,入面充滿住幼滑既吉士忌廉醬,仲有一粒粒雲呢拿籽,好重雲呢拿香味,口感好豐富🤤唔會太甜👍🏻雖然𝚜𝚒𝚣𝚎偏細,但都值得一試❤️🍴𝙲𝚛𝚎𝚖𝚎 𝚋𝚛𝚞𝚕𝚎𝚎 (𝙲𝚑𝚘𝚞𝚡 𝚌𝚛𝚎𝚖𝚎) $𝟹𝟼
😻最強法式焦糖燉蛋泡芙⁉️
〰️〰️〰️〰️〰️

2021-10-03 210 浏览
✨Popcorn&Rocks焦糖爆谷 脆但冇乜焦糖香脆跪泡芙 薄身 口感鬆脆意大利咖啡雪糕 咖啡味薄弱 亦唔算香滑雖然話係gelato 但密度唔高 味道唔太甜另有啲配料 朱古力蛋糕 粟米片✨Latte 奶泡夠厚身 咖啡味薄弱 重奶香 質感夠滑 溫度好夠熱泡芙唔錯 但雪糕同咖啡只屬一般今次有啲失望 同上次相比失色好多下次如果再食 可能都係食返焦糖燉蛋泡芙算環境好細 有幾張枱供堂食服務唔錯 店員好有禮貌價錢還好 以份量黎計偏貴性價比相對比較低
✨Popcorn&Rocks

服務唔錯 店員好有禮貌
價錢還好 以份量黎計偏貴
性價比相對比較低

2021-09-29 206 浏览
呢間泡芙喺舊k11附近,細細間有時行過路過錯過都唔知,但係如果假期行過,你就一定會見到入面堆滿哂人。事關每個泡芙都即叫即整,有時直頭企埋出舖頭門口排隊,舖頭入面得幾個位,買左可能要企喺舖頭外面食,又或者要等一等位。一行入舖頭就聞到勁香,係碩果僅存既低調米芝蓮小店🤤👅 Popcorn & Rocks雪糕泡芙 佢呢個雪糕泡芙有8隻味既意大利手工雪糕揀,今次揀左伯爵茶雪糕。落單之後即刻整,等10分鐘左右就有。泡芙咬落去勁鬆脆,上面仲有啲鹽粒,配埋雪糕鹹鹹甜甜超級夾。👅 最強焦糖布蕾泡芙 今次係為咗呢個泡芙而過嚟呢間鋪頭,完全冇令人失望,拎上手暖暖地,入面既吉士醬忌廉唔會太甜又好creamy,仲有雲呢拿籽,超級香!細細粒食完唔會覺得好滯,其實食多粒都仲得😂有時食完正餐經過整返一舊你都咪話唔過癮🤪

👅 Popcorn & Rocks雪糕泡芙

👅 最強焦糖布蕾泡芙

有時食完正餐經過整返一舊你都咪話唔過癮🤪
2021-09-14 194 浏览
我朋友話想食 我揾一揾發現最近突然好多食評/人推薦依間 咁我都鍾意食甜品(●’◡’●)ノ就去左試啦.之前成日經過都唔覺 入到去先發現舖位真係好細 得三張坐到兩個人嘅枱 同俾錢前面有一張bench可以坐2個人(但位置都幾尷尬 哈哈)再加埋有其他人嚟排隊嘅話成間鋪就真係好迫😣.入到去店員都有親切地遞餐牌俾我哋睇 亦有另一位店員同我哋講返是日special menu 感覺幾好~.最終同朋友都決定嗌佢哋其中一款signature — Crème Brûlée Puff 焦糖燉蛋泡芙.老實說,真心有比較大落差。唔…其實ok嘅,但⋯⋯1. 都真係有啲細個(大概得我隻手掌嘅1/3)(女仔手,自問手唔算大同長)2. expect內餡真係焦糖燉蛋/蛋嘅奶凍/至少要有蛋味,但其實佢只係表面烤脆焦糖,入面係吉士cream,我同我個fd都覺得有啲期望落差。(只能夠講 $36+signature光環之下 我expect多d同特別d🧐至少食落去真係要似焦糖燉蛋都唔係好過分啫係咪啊?).不過值得一讚係⋯⋯3. 喺個puff度加少少海鹽,所以食落去感覺都唔會太膩4. 個Puff都真係夠脆嘅.Ok但唔覺得有咩咁特別😵‍
之前成日經過都唔覺 入到去先發現舖位真係好細
再加埋有其他人嚟排隊嘅話成間鋪就真係好迫😣
老實說,真心有比較大落差。
唔…其實ok嘅,但⋯⋯
1. 都真係有啲細個
(大概得我隻手掌嘅1/3)(女仔手,自問手唔算大同長)
不過值得一讚係⋯⋯
3. 喺個puff度加少少海鹽,所以食落去感覺都唔會太膩
4. 個Puff都真係夠脆嘅
Ok但唔覺得有咩咁特別😵‍💫
反而會想試吓張相後面招牌寫住嗰個mega gelato choux/培茶cream puff🤤
Crème  Brûlée  Puff
2021-09-12
2021-08-10 269 浏览
Owl’s Choux最強!焦糖燉蛋泡芙平身都係Creme brûlée 既愛好者~所以對住呢個最強泡芙真係沒有一點抗性😂外層上面有脆脆既焦糖面~入面細滑既吉士醬忌廉~外面焦香鬆脆入面細滑甜蜜~整體配合起來唔算太甜~愛好焦糖既小編覺得⋯食一個真係唔多夠嫁😍焦糖燉蛋泡芙!我願稱你為最強!店舖仲有提供其他飲品/手搖茶&泡芙~大家有興趣都可以一試☺️P.S.最強泡芙製作需時大幾要等10min到~所以要有要等耐小小既心理準備丫~
Owl’s Choux
最強!焦糖燉蛋泡芙
平身都係Creme brûlée 既愛好者~
所以對住呢個最強泡芙真係沒有一點抗性😂
外層上面有脆脆既焦糖面~
入面細滑既吉士醬忌廉~
外面焦香鬆脆入面細滑甜蜜~
整體配合起來唔算太甜~
愛好焦糖既小編覺得⋯
食一個真係唔多夠嫁😍
焦糖燉蛋泡芙!我願稱你為最強!
店舖仲有提供其他飲品/手搖茶&泡芙~
大家有興趣都可以一試☺️
P.S.最強泡芙製作需時大幾要等10min到~
所以要有要等耐小小既心理準備丫~
2021-07-27 265 浏览
✨法式焦糖燉蛋泡芙上層焦糖香脆 外層泡芙松化較薄身內層系雲呢拿吉士忌廉吉士忌廉香滑 雲呢拿味濃郁 帶少少焦糖味口感層次豐富 味道唔錯✨焦糖流心漿脆脆泡芙面層有d脆粒 增加口感焦糖味濃 又唔會苦 帶少少微鹹吉士忌廉較稀身 做到流心效果 味道唔錯 泡芙味道真係唔錯 店主似係一人經營店舖 製作需時 需要耐心等候有堂食 但環境比較細服務好好 態度友善 會主動介紹menu當時因啱啱食完飯 所以只點了兩個泡芙店主都奉上麥茶 相當貼心價錢可以 份量偏細
✨法式焦糖燉蛋泡芙

當時因啱啱食完飯 所以只點了兩個泡芙
店主都奉上麥茶 相當貼心
價錢可以 份量偏細
2021-07-21 256 浏览
​🤍Owl’s Choux​​∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ​​◽️焦糖燉蛋泡芙 10/10 (HKD 36)​​焦糖燉蛋泡芙係小店嘅招牌甜品🍮泡芙上面有層焦糖燉蛋🍯🥚叫左之後都師博會幫你用火槍燒一燒個top🌟食落就脆卜卜🍽個泡芙個外皮似菠蘿包嘅質感🤤一咬落去✌🏻即刻爆餡😸泡芙入面果兩層吉士漿同cream即刻湧出來🌪🌊唔知點解我仲食到平時飲芝士奶蓋嘅味🧀​​焦糖燉蛋同泡芙係師傅嘅巧手下成為perfect match嘅靈魂伴侶👫成個泡芙個味道非常有層次📚先甜後咸😹我平時唔太中意食甜品都覺得好好味🥰好味到震驚咗味蕾🤩好似去左味覺嘅遊樂場咁😚​🎡🎢🎠​師博仲會俾多杯麥茶你邊食邊飲🍵超級友善😌服務真係100分💯​​∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ​​💭評分​​味道 10/10​環境 6/10​​∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ​​🔸備注​​·製作需時⏳要等10-15分鐘⏱​·小店逢星期一休息😴大家唔好摸門釘​​∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ​​📍地點​​Owl's Choux (📌尖沙咀)​尖沙咀麼地道32號地下​​∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ​​

🤍Owl’s Choux​

📍地點​

Owl's Choux (📌尖沙咀)​
尖沙咀麼地道32號地下​

2021-06-30 359 浏览
今日黎到尖沙咀想試甜品近近地係k11附近就有間e到有puff同埋雪糕開頭打算叫puff作為一個red velvet迷比距吸引左甘arm距焗緊puff所以要等10幾分鐘而店員態度都係非常有禮貌距個Presentation都唔錯我開頭一心以為距係用cream cheese味雪糕點知距係用牛奶雪糕不過個牛奶雪糕都好味嘅另外距紅色嘅sauce居然係strawberry真係搞到距有dd奇怪不過overall都係好味嘅只係你唔好當距係red velvet甘assume
今日黎到尖沙咀

真係搞到距有dd奇怪

不過overall都係好味嘅
只係你唔好當距係red velvet甘assume
2021-06-30
❤️ Red Velvet Choux with Gelato ($58)呢個甜品賣相好吸引 不過味道就好一半啦😬 red velvet味唔係好出 個gelato本身幾好食比但係同個puff唔係好夾咁🤔🍮Creme Brulée Puff ($36)雖然呢個puff望落去比較普通,不過味道就遠勝於red velvet🙈 上面既焦糖layer同平時creme brûlée一樣咁脆👍🏻puff裏面cream同custard既ratio好夾😍以一個puff黎計都算偏貴,座位仲要好窄,不過勝在服務親切,個puff做得好精緻,所以都值得一試😋期待佢出新口味~一一評分:😋味道: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🤩賣相: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🌝環境: 👍🏻👍🏻💰價錢: 👍🏻👍🏻🙈服務: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🗣回頭率: 👍🏻👍🏻👍🏻一一🙋🏻‍♀️加一🙅🏻‍♀️限時 一一

🍮Creme Brulée Puff ($36)

評分:

🙋🏻‍♀️加一
🙅🏻‍♀️限時

🍮  Creme  Brulee  Puff
🍮  Creme  Brulee  Puff
小店地方不大但店員非常親切有禮貌(*•̀ᴗ•́*)و ̑̑今次試左哩個榛子泡芙好驚喜 係即叫即整的 店內有提供茶給客人飲用🍵非常貼心暖粒粒既泡芙同凍冰冰既雪糕一齊咬落去可以中和番雪糕既甜味🍨入面仲夾左舊brownie 成個一齊食亦增加左口感既層次😋
小店地方不大但店員非常親切有禮貌(*•̀ᴗ•́*)و ̑̑
暖粒粒既泡芙同凍冰冰既雪糕一齊咬落去可以中和番雪糕既甜味🍨
入面仲夾左舊brownie 成個一齊食亦增加左口感既層次😋
  • Praline Noir
2021-06-08 181 浏览
有一日出開尖沙咀,經過呢間米芝蓮小店,見到無人,心郁郁就入咗去睇下。入到去老板好熱情咁叫我先坐低慢慢睇menu,我即刻開open rice望下有咩出名,諗住叫red velvet 果件泡芙,點知老板話冇晒red velvet 個d蛋糕仔,建議我叫original嘅泡芙,最後我揀左original加開心果雪糕,我話想飲凍野但係唔飲咖啡,老板介紹我試下佢地既奶茶,話好好飲。落單之後去左坐低,見到老板係度shake我杯奶茶😂好耐無見過人用shake杯整奶茶😂(btw我自備左杯)美。好快個雪糕泡芙同奶茶就到啦。佢地建議先食雪糕,食到一半先將雪糕同泡芙一齊食。個開心果雪糕好好味,雪糕面頭有d脆脆地既波波,個泡芙底部都有d其他料,不過唔記得影相,原味泡芙鬆脆,合乎預想。個奶茶都唔錯,夠茶味。不過我覺得個雪糕有d快溶,食到中間個泡芙中間開始水水哋,可能因為夏天熱掛😂同埋真係貴,試一次就夠。😂

焦糖燉蛋大家食得多,但有無諗過可以同泡芙一齊食?今次介紹既係由2016年開業至今,由2017到2021年都得到米芝蓮推介既小食甜品Owl's Choux。呢間Owl's Choux主打意大利泡芙,開業第一年曾經面臨瀕結業,之後得到業主肯減租,再加上初次得到米芝蓮推介,令到餐廳重新上軌道。泡芙都係每日即叫即整,每日限量最多200個,餐廳自設自家工場炮製,分別有唔同口味嘅法式奶油手工泡芙同埋意大利手工雪糕,泡芙嘅餡料唔用忌廉,而係用100%澳洲牛仔製成嘅意大利雪糕,而係雪糕入邊都會加各種唔同口味既醬料。店舖位置比較隱蔽,係k11既轉角位,唔熟尖沙咀既會好小去到個個位,我會知因為個度附近有間好鍾意既拉麵,店舖唔大,兩個向街既bar枱位、兩個向牆位同一張三個位既小圓枱,同店名一致既係會見到店內有好多貓頭鷹既擺設。第一次入去幫襯嗰時問店員有咩推介(其實係老細),老細有好詳盡介紹唔同口味同比較推介嘅口味,而且同我講幫襯超過$58就會有一個印花,可以加落wallet入面,可以幾張單夾埋一齊計,儲夠四個印花就會有一個招牌焦糖燉蛋泡芺,喺下次買一樣嘢嗰時就會一齊送。不過可能我同老細傾偈傾得多,之後幾次佢

焦糖燉蛋大家食得多,但有無諗過可以同泡芙一齊食?

第一次入去幫襯嗰時問店員有咩推介(其實係老細),老細有好詳盡介紹唔同口味同比較推介嘅口味,而且同我講幫襯超過$58就會有一個印花,可以加落wallet入面,可以幾張單夾埋一齊計,儲夠四個印花就會有一個招牌焦糖燉蛋泡芺,喺下次買一樣嘢嗰時就會一齊送。不過可能我同老細傾偈傾得多,之後幾次佢都認得我,有次我淨係買咗$104佢都俾咗兩個印花我。

除咗忌廉泡芙同埋意大利雪糕泡芙,另外仲有迷你小泡芙,不過入邊就冇cream,但會有一啲鹽粒糖粒係上面,配上海鹽焦糖醬。

而意大利雪糕唔一定要連泡芙,都可以單獨咁嗌,可以嗌單球、雙球、三球,甚至可以加法式小泡芙喺雪糕上面。意大利雪糕嘅口味我第一次去有六款,榛子、北海道牛乳、伯爵、藍苺乳酪、焙茶同埋芒果雪葩,但之後再去焙茶同埋芒果雪葩無左,反而多咗椰子斑斕雪糕。

飲品方面分兩大類,除咗有咖啡仲有鮮奶,咖啡有經典嘅美式咖啡、拿鐵、意大利泡沫咖啡等。而鮮奶就比較特別啲,有紫薯鮮奶、香蕉朱古力鮮奶等。只要有叫泡芙都可以跟餐價平一啲品嚐到。

食完第一次覺得好好食,第二次幫襯時想買外賣俾女朋友,就邊坐邊食,臨走時先買外賣,問老細佢話即日食嘅話唔使雪都得。

因為今次我唔係食完就走,坐咗一陣,發覺只要係堂食,老細都會斟茶俾你,或者話你知有得斟茶飲,飲完之後覺得幾香幾好飲而且可以解膩。之後佢好推介依種茶,唔係淨係推介比我,同其他枱既客都有講,話飲左呢個茶個人會慢啲,因為個麥香味好重好鍾意就問邊度有得買,佢話monomono有得買,呢種獨特既茶味仲未係其他茶葉搵到。
南非國寶茶

之後應該係第三次去店舖,店主已經認得我係咪問過佢茶葉喺邊度買,當我去斟茶試佢話換咗茶葉已經,今次換咗南非嘅國寶茶,話今次唔係出邊買,而係人哋俾佢,飲落又係好順口,佢話飲呢個茶好,好似可以降血壓、降三高,有時店主自己一個人做嘢做到頭暈,一飲完又精神返,聽完之後都飲咗幾杯。佢話其實每日沖完都剩咗好多茶,最後都自己飲晒佢,可能因為咁每次見到客人佢都好推薦大家斟多啲茶飲。

喺度飲茶嗰時聽到佢同客人嘅對話,佢同客人講招牌焦糖泡芙已經冇晒,客人話點解咁快無哂,佢話今日係last day,我聽完之後嚇一嚇,咁好食有咁好生意嘅舖頭咁快要執?之後佢講笑話係呢個星期既last day,因為餐廳每逢星期一休息。會想快啲清晒啲貨所以賣晒就冇,之後我再問佢賣晒嘅款係咪唔會再做,佢話原來差唔多收舖,因為嗰日阿媽自己一個喺屋企,所以想快啲收鋪返去。

已經食咗幾次既我好奇一問店主,點解叫貓頭鷹泡芙,店主話係去完九洲旅行之後改咗呢個名,呢個名已經改咗好耐,因為九州有好多貓頭鷹,本身改呢個名嗰時冇諗咁多,但之後發覺呢個名好適合,因為貓頭鷹有啲象徵幸運,而且貓頭鷹唔會成日都見到,改完之後發覺其實貓頭鷹好代表到佢同依間鋪,一直都係好幸運。而且貓頭鷹嘅英文係Owls,O佢覺得係代表泡芙,而wl 係解with love,改完之後嘅幾年發覺呢個名真係好適合而且好有意義。
1️⃣ Creme brûlée PUFF 💰36(👅: 9.5/10)
Creme brûlée PUFF

呢個係店鋪既招牌,焦糖燉蛋泡芙。泡芙都係即叫即整,感覺上呢個招牌嘅口味嘅時間耐啲,因為佢會用火槍燒下上面嘅焦糖,大概需要等10至15分鐘。
泡芙大小比平時食既會細啲,上面有焦糖脆脆,泡芙嘅內餡充滿吉士忌廉,係焦糖同雲尼拿口味,所以會清楚見到啡色同埋白色嘅忌廉同見到雲尼拿籽,老細會介紹食法,唔好淨係食上面焦糖,或者淨係食泡芺,要連埋兩個一齊食最好。
焦糖燉蛋非常出色,咬落上面勁脆,脆既程度係咬落會有聲,有小小厚度唔會一咬就無哂,脆而不硬,味道唔會過甜,而且燒得岩岩好唔會苦,係食過最好食既焦糖燉蛋。法式泡芺外表上會見到有紋狀,食落夠鬆軟,對比起一般扁身平滑食落係煙韌既泡芺,一咬滿滿既內餡爆哂出黎,唔會話內餡邊個位會唔夠,食落香滑,雲呢拿味好香,上面脆脆連奶油同泡芙一齊食,無論味道定係口感都係有層次感,而且佢係CREAM所以比起真既,cream brûlée口感仲要再豐富。可能因為佢唔大個,所以食完完全唔覺得膩。
2️⃣⃣ Paris - Breat 💰38(👅: 8/10)
Paris - Breat

呢個係榛子泡芙,內餡係飽滿既樁子奶油,而上面係一粒粒既海鹽脆粒,再食食到鬆脆既泡芙,樁子奶油味道夠重,對於樁子愛好者係滿口滿足感,加上脆脆海鹽脆粒,有CREAMY同時有咬口既口感,實在係一口接一口。

外脆內軟既原味泡芙,包裹住特濃榛子Gelato,面頭仲有啲可可球同朱古力蛋糕,一啖咬落去榛子醬係口中噴發,真係超好味。鍾意食繽紛樂既你,一定會鍾意~
3️⃣⃣ Praline Noir 💰60(👅: 8.5/10)
Praline Noir

係一個榛子做主角,加意大利雪糕既手工泡芙,外表似係外餡豐富既菠蘿包,老細教食呢個要一啖雪糕一啖Puff咁樣食,唔好淨係食一邊。雪糕上面既係朱古力脆脆,食到底會有樁子同朱古力BROWIES。泡芙係原味,榛子果仁糖雪糕加一口鬆脆既泡芙,口感上非常搭,雪糕食落夠柔滑夠奶香,唔會好快融,加上味道夠濃既花生醬同榛子糖漿,配搭口感脆脆既脆球,同朱古力既味道相映成趣,雪糕加脆脆好似食緊牛奶加脆脆既早餐咁,食到底就會見到BROWIES,夠鬆脆,加埋雪糕同泡芙又係另一種享受。
4️⃣ Red Velvet 💰60(👅: 8.5/10)
Red  Velvet

呢個係我試嘅第二個意大利雪糕手工泡芙,呢個口味都算係最人氣嘅其中一個,可能因為佢酒紅色嘅外表,雪糕當日得四隻口味,榛子、北海道牛乳、伯爵、藍苺乳酪,我揀咗伯爵茶。
因為我有食過佢新口味嘅泡芙叫toffee lady,泡芙上面嘅cream都係主要係伯爵茶嘅味道,而呢個伯爵茶雪糕食落個味道會比嗰個cream甜一啲,因為佢係純伯爵茶,而呢一個cream係溝咗花同其他成份,雖然甜一啲但係都唔會話覺得Heavy覺得太甜,甜得黎都係帶有茶香味。
雪糕上面我有啲紅絲絨嘅粒,食落好有口感,天鵝絨粒食落唔甜,不過紅絲絨嘅味道相對淡啲,反而士多啤梨嘅味道比較出,因為雪糕底部有一啲士多啤梨同玫瑰嘅醬,醬唔會太多所以唔會太過搶味道,但食落唔係得個甜字,而係甜中帶少少咸,因為會食到加咗鹽粒,食落感覺會去走咗部份嘅膩感。
當雪糕食咗一半之後,可以好似漢堡包咁食成個泡芙,滿足感爆棚,因為多重嘅味道同多重嘅口感享受,唔止係雪糕上面,泡芙上面都係有紅絲絨粒,不過就唔係一大粒,而係類似red velvet cake,食落係鬆軟得來帶少少濕潤。
泡芙因為都係新鮮焗起,食落係熱熱地,同雪糕形成冰火嘅對比,而且泡芙入邊有粟米脆化,口感再多一個層次。
5️⃣ Tiramisu PUFF 💰36(👅: 9/10)
Tiramisu PUFF

呢個係特別既泡芙,老細話MENU未有圖,因為本身想試焦糖既泡芙點知賣哂,佢就推介我食呢個,之後我再去幫襯問咗次都有,算係喺隱藏Menu入邊。食法係要將上面既蛋黃醬連同內餡既咖啡醬一齊食,先會有Tiramisu既感覺。果真當兩者二合為一,就係神奇既Tiramisu味奶油,加上鬆脆既泡芙又係一個新味覺衝擊,感覺呢個鬆脆既法式泡芙,加上任何味既奶油都係好食,加上呢個Tiramisu奶油做得出色。
6️⃣ Toffee Lady 💰44(👅: 9/10)
依個係三、四月新出嘅其中一個口味,另一個新出嘅口味係越南咖啡。
呢個係店主原創嘅泡芙,因為店主鍾意食chocolate bar,所以將佢嘅概念擺落泡芙入邊,但平時食到既chocolate bar都係比較甜,呢個係經過改良,泡芙上面嘅係朱古力,朱古力上面嘅cream,買嗰時店主介紹係伯爵茶,食緊個時再問,佢話其實係有好多種茶炒成,除咗伯爵茶仲有花、拖肥等等。
泡芙入邊呢舊係雲尼拿cream,食落去上面嘅朱古力味道唔會苦澀,亦都唔會過甜,同時又食到入邊軟滑嘅雲尼拿cream,而上面嘅伯爵茶cream聞落好香,食落除咗有伯爵茶茶香味,仲有配合得好好嘅拖肥味,兩者結合得好好一啲都冇違和,雖然呢個泡芙有好多仲味道擺埋一齊,但一齊食冇話邊個互搶做主角,全部都平衡得好好,個人好鍾意上面嗰個cream,唔甜但有好香既茶味,題外話依個係店主最鍾意嘅泡芙,因為係佢原創嘅泡芙,比起招牌嘅焦糖燉蛋泡芙佢更加鍾意呢個。

🌟可以話係食過最好食既焦糖燉蛋,同時係最好食泡芙,兩者結合得好好,加入唔同奶油重現唔同既味道,店舖位置方便係尖沙咀,有時間我就會去食個Creme brûlée PUFF 坐下飲下茶放慢個人。泡芺口味仲有雲尼拿、焦糖,雪糕泡芙仲有Popcorn & Rocks、Mango Tango同Red Velvet,要試哂睇黎要去幾次,係尖沙咀絕對係高質既甜品,無論係飯後一小個泡芺所結,定係外賣返去定買比人食,我已經介紹過無數人去依間店舖試,試完佢哋都話好食,而且自己再返去買。

試過其他口味,始終覺得招牌既焦糖燉蛋最好食,因為兩者結合實在太完美,但其實呢個焦糖燉蛋泡芙並唔係店主最鍾意嘅口味,啱啱新推出嘅Toffee Lady 先係店主最鍾意嘅一樣,因為佢覺得依個伯爵茶、拖肥、朱古力bar泡芙所有嘢都係平衡得好好,而且係原創嘅泡芙。而焦糖燉蛋並唔係佢原創,佢只不過將呢樣嘢擺落泡芙入邊,只不過冇人諗過將焦糖燉蛋擺落泡芙一齊,但我覺得依兩個口味都係最好食嘅兩個口味,我諗試過晒所有口味之後,cream puff我應該會keep住淨係食呢兩個口味,至於意大利雪糕嘅泡芙我推薦red velvet,甜得來又未至於過甜,味道又好特別好清新,唔係平時食到嘅口味。

特別一提係official收鋪時間係寫2130/2200/2230/2330,因為我有試過食白果所以問,老細話收鋪唔定,賣哂就會提早收,通常8-9點就會收鋪,8點可能唔再整賣哂就收鋪所以,如果想食到唔好真係9點10點先去到,如果驚賣晒可以試吓7點嗰時落單買,可能8點幾嗰時返去攞都得,如果食完晚餐先去買就可能已經賣晒。

另外因為店舖星期一休息,所以星期日好大機會賣晒嘅泡芙就唔會再做,如果星期日想去試就要早啲,尤其係啲vanilla cream based既泡芙,好似招牌焦糖燉蛋泡芙、原味雲呢拿泡芙。
👅味道: 9/10
🍴環境: 7.5/10
💰消費: $36-60 (服務費: NA)
2021-02-27
Creme brûlée PUFF