2024-11-03 18 浏览
每次來到觀塘必定會買返屋企既甜品,成日心心念念,好鍾意食佢哋啲撻,甜度啱啱好,味道唔會太甜太漏,最鍾意係個cream 好滑好清香💯💯個餅底好香,完成唔止一般蛋糕舖水準,呢個價錢食到藍帶級別水準,誠意同質素滿分💯份量完全足夠,食完都唔會有死甜,令人好回味🩵🩵對上一次食到咁好味既甜品係喺外國,原全好味過商場所謂成百蚊件又甜又硬既cake,唔洗花巧味道完勝,有心人經營有心店🩵🩵推薦:藍莓撻💙 芒果撻💛

推薦:藍莓撻💙 芒果撻💛
庆祝纪念
纪念日
  • 藍莓撻💙
  • 芒果撻💛
第一次幫襯係朋友生日,4件貓貓樣cupcake加8件普通唧花$260,見價錢幾抵就試吓,拎貨時見到d貓樣幾得意仲開心咗陣,但食落d cupcake係又乾又硬,叉都拮唔入,個個食到一半就放棄咗。嗰種又乾又硬嘅程度係件cake明顯已經雪咗幾日,cream就可能早一兩日唧上去所以表面睇落新鮮第二次幫襯試佢d批,見到咁多食評讚到咁好食,話晒有藍帶,可能cupcake唔得啲批好得呢?點知買咗五款,得個焦糖蛋嘅好食,其餘都係甜到漏開心果士多啤梨 - 甜,冇開心果味香印提子 - 個餡係唔知咩味,得甜味藍莓伯爵茶 - 有茶味嘅,但係都係偏甜法式檸檬 - 諗住間嘢有藍帶,法式檸檬呢啲咁經典嘅味應該穩陣,點知都係勁甜,都有酸味但完全冇檸檬香味總結係完全大伏,仲要成$40-$50一件,同大廈好幾間其他甜品小店都平同好食過佢,又或者貴少少幫襯酒店分分鐘冇藍帶都好食過佢

點知買咗五款,得個焦糖蛋嘅好食,其餘都係甜到漏

開心果士多啤梨 - 甜,冇開心果味
香印提子 - 個餡係唔知咩味,得甜味
藍莓伯爵茶 - 有茶味嘅,但係都係偏甜

Cupcake
2024-06-12 359 浏览
咁貴買咗pat屎返嚟食粒繽紛樂淋嘅 中間嗰啲食落口都唔知食緊乜勁油膩食到想嘔真係好難食唔係講笑😅個名叫做特濃榛子撻 我完全唔知個榛子味去咗邊點解咁難食都可以開到舖⋯
咁貴買咗pat屎返嚟食
粒繽紛樂淋嘅 中間嗰啲食落口都唔知食緊乜
勁油膩食到想嘔
真係好難食唔係講笑😅
個名叫做特濃榛子撻 我完全唔知個榛子味去咗邊
點解咁難食都可以開到舖⋯
2024-05-10 282 浏览
今日經過見到 有至愛嘅鐵觀音同開心果~好彩嘅只係買咗兩件。真心好難食,真係好難食,一來唔知自己食緊乜,個皮又硬又唔香,中間個心更加唔知係乜,又油又冇味~完全係嘥quota 咬咗幾啖 都係要掉了。
今日經過見到 有至愛嘅鐵觀音同開心果~
完全係嘥quota 咬咗幾啖 都係要掉了。
鐵觀音 同開心果撻
2024-03-17 319 浏览
最近喺觀塘駱駝漆周圍行嘅時候見到呢間賣手工撻嘅鋪頭!入到去見到有非常多款式~第一次嚟到就想試吓最classic嘅焦糖燉蛋布丁撻😋不過老闆娘就推薦我食限定嘅鐵觀音口味所以就買咗一個試🥰店舖有提供紙兜同膠叉~想立食都無問題!⭐️鐵觀音布丁撻一攞到手就發現個撻非常墜手😮撻皮感覺係曲奇皮~香脆而且都幾厚 啱晒我呢啲鍾意食撻皮嘅人🥹💓內餡非常creamy而且鐵觀音味香濃!食完想即刻返轉頭再買多件🤤

⭐️鐵觀音布丁撻
鐵觀音布丁撻
鐵觀音布丁撻
2023-12-11 457 浏览
上星期五太太買咗四款口味嘅撻返屋企試下~因爲做緊特價$150/4個,分別係藍莓、香印益力多、濃之榛子、美綠。試過之後,覺得藍苺係尚算美味,而香印益力多鋪喺面頭嘅果凍估計益力多啩,但就冇益力多味。而剩低兩款可能係我哋唔識欣賞,榛子撻餡料係類似雪硬左嘅甜奶油,食左小半個就投降~太膩。最後係美綠,屋企人一啖咬左小半個撻,跟住講左句“越食越咸”,然后我亦試一口,竟然完全冇美綠味,感覺係食緊一塊剛由雪櫃攞出嚟嘅咸牛油,只不過呢舊牛油係朱古力色。之後有去店舖個社交媒體網站只係反映吓意見,結果俾人delete留言。喺觀塘幫襯過唔少工廠大廈bakery,呢間係唯一一間冇下次嘅店舖
2023-12-08
2023-07-28 842 浏览
其實大家也知道車媽媽長期處於管理體重狀態!但有時候總要放肆一下所以這天跟車爸爸走到觀塘買了超想吃的手工撻,這次吃得到甜品師精心配搭出來的高級滋味超值得推介給大家。這間位於觀塘駱駝漆大廈中的P for Pastry是店家的旗艦店,我於去年多次經過旺角某商場的Pop Up Store已很想買來品嚐,但礙於當時在街上除口罩有點危險所以一直未能品嚐,所以今天專程來到旗艦店朝聖掃了就半打回家。P for Pastry由法國藍帶廚藝學院日本東京總校認可的甜品師主理,這一點確實增多了我對店家出品的信心。除了有精美的手工撻售賣之外還有各式各樣客製化蛋糕可訂製,另外還有一系列烘培材料、工具、派對慶祝用品等出售。對於我這個烘焙白痴當然來買招牌手工撻好了!以親民的價錢可以嚐到這高質的手工撻實在是吸引。我跟車爸爸手指指便選了六件我們心水口味的手工撻,分別選上有水果、茶香、果仁及豆腐口味想增磅不再是夢了!P for Pastry的手工甜品撻必須整件去品嚐才能吃到甜品師的心思,絕對不要儀態萬千分拆來逐Part品嚐。香印荔枝酒撻$59選用特級香印提子配搭新鮮提子打成香滑慕絲作內餡,再配襯以荔枝酒做成的爽滑啫喱,荔枝

香印荔枝酒撻$59選用特級香印提子配搭新鮮提子打成香滑慕絲作內餡,再配襯以荔枝酒做成的爽滑啫喱,荔枝酒啫喱帶上香甜醉人的味道加上果香滿滿的慕絲和香印提子味道超合襯,撻底口感很實在但不會有膩感整體也非常討我歡心。
第二件要品嚐的是濃豆腐烏龍茶麻糬撻50是店家的新出品,面層淋上濃郁豆香十足的豆腐奶蓋,保護萡爽滑的烏龍茶凍,與他底內側藏有香甜的黑糖麻糬,吃下層次感豐富到不得了!而且一點也不會覺得甜膩怪好吃耶。
這件事車爸爸嚴選的芒之熱情撻$48,以芒果和情果慕絲作餡味道先酸香質感幼滑,內裏還藏有香甜芒果肉,喜歡酸甜味道的朋友必要試這件芒之熱情。
大家也知我是一個喜歡吃酸味道的人,所以法式檸檬撻$49必定是我心水選擇,這個檸檬撻酸度超足配合幼滑香甜的蛋白霜和蜜餞檸檬條,完全吃到正宗法式檸檬撻的精髓很可口。
這個焙茶慕絲黑糖麻糬撻$50是我和車爸爸一致認為最好吃的一款,茶味超濃香的焙茶慕絲內藏了煙韌黑糖麻糬,口感絲滑細緻之餘味道超吸引,現在已經在想去買來品嚐。
最後我還是三選了喜歡的開心果撻$53,超濃厚的開心果醬香而不甜膩,這一個撻絕對是開心果迷的小確幸。
大家如果想吃手工甜品撻除了可到觀塘旗艦店之外,也可以到荔枝角D2 Place二期一樓大堂購買。
2023-07-19
其他
甜品店🧁撻款精緻又大件] #食到去觀塘早排係觀塘工廈新開咗一間甜品店,每一款撻都非常精緻🧚‍♀️而且味道亦唔錯,又唔會太甜👍🏻加上甜品師係法國藍帶,信心嘅保證 🎠 P for Pastry📍 觀塘開源道駱駝漆大廈三座8樓i室==============================🍵特濃抹茶撻 💲48味道非常甘香,充滿抹茶味,cream非常滑,岩晒抹茶控嘅你 ❣流心阿華田 💲46啖啖都係阿華田味,一切裏面嘅阿華田漿不斷流出嚟 🧁伯爵茶藍莓撻 💲49頂層嘅cream滑滑,食落好香伯爵茶味,配上原粒藍莓一齊食,又正又有口感 🍃焙茶黑糖麻糬 💲50茶味適中,配上煙韌嘅黑糖麻糬,有口感之餘,仲唔太甜 🍫濃之榛子 💲48咬落第一啖已經充滿榛子味,頂層有一粒繽紛樂😆 🍋伯爵檸檬茶撻 💲50勁似飲咗一盒檸檬茶,茶味起香,值得一試👍🏻
[觀塘工廈甜品店🧁撻款精緻又大件] #食到去觀塘

🎠 P for Pastry
📍 觀塘開源道駱駝漆大廈三座8樓i室
🍵特濃抹茶撻 💲48
味道非常甘香,充滿抹茶味,cream非常滑,岩晒抹茶控嘅你

❣流心阿華田 💲46
啖啖都係阿華田味,一切裏面嘅阿華田漿不斷流出嚟

🧁伯爵茶藍莓撻 💲49

🍃焙茶黑糖麻糬 💲50
茶味適中,配上煙韌嘅黑糖麻糬,有口感之餘,仲唔太甜

🍫濃之榛子 💲48
咬落第一啖已經充滿榛子味,頂層有一粒繽紛樂😆

🍋伯爵檸檬茶撻 💲50
勁似飲咗一盒檸檬茶,茶味起香,值得一試👍🏻
2023-04-04 455 浏览
這家位於觀塘駱駝漆三期2樓的[P for Pastry]之前在旺角pop等商場有短暫的快閃店,當上沒有注意到這家店,直到今天吃到才大為驚艷😍因為剛開幕不久,所以現正舉辦2件88折/買五送一的優惠。小眼睛選了焦糖燉蛋布丁塔($38)及極濃綠茶塔($52);店員還親切交代燉蛋布丁烤過更好吃☺️回家烤箱200度7分鐘,wow!不得了!焦糖燉蛋布丁超級無敵美味‼️雖然說是焦糖,但完全不死甜,空難奶香入口溢滿整個口腔!塔皮酥化不油膩,超好吃😍😍😍極濃綠茶塔真的超濃!小眼睛這件不折不扣的抹茶控真的一吃驚豔❤️,抹茶香濃不甜膩,反而有回甘的微苦味,上層灑了芝麻點綴,兩者相互凸顯了彼此的香氣,塔皮雖然沒有加熱後酥化,但冷藏過後反而有種脆脆的口感,也相當不錯👍🏻他們還有許多口味,一定要再去試試🤤

因為剛開幕不久,所以現正舉辦2件88折/買五送一的優惠。

他們還有許多口味,一定要再去試試🤤

焦糖燉蛋布丁塔
極濃綠茶塔
焦糖燉蛋布丁塔
極濃綠茶塔
2023-03-12 784 浏览
駱駝漆工廠大廈的食店真係食極都唔完,除了以工廠飯堂名義經營的餐廳之外,還有幾間法式甜點店。今日食完晏,又見到一間新開張的法式甜點店【P for Pastry】,一於試試。除了甜點之外,小店兼賣少量party道具及製作甜品的模具,但貨架上就沒有太多烘焙材料。雖然小店名字係【P for Pastry】,但只主力賣法式撻。同其他小店一樣,老闆娘同時也是甜點餅廚,小店名字的「P」正是老闆娘名字 Peggy的縮寫。沒有亮眼的室內裝潢,最顯眼的裝飾品是掛在牆上的《法國藍帶廚藝學院》三個階段甜點修業證書。原來老闆娘只花了四個多月時間就在東京分校完成整個課程!選擇東京分校因為除了可以學到法式甜點的技巧之外,課程會加入日本地區限定內容。小店的餅房位於同一棟工廠大廈樓上,開業初期主力做網上訂購散水餅及舉辦烘焙課程,一年多前才在旺角T.O.P商場設立第一間 pop-up 店。早陣子合約完結,老闆娘決定開設第一間正式門市店,因利乘便,選址餅房樓下的舖位作為試金石。新張期間,買兩件撻有八八折,一於買兩件回家品嚐。望見凍櫃內的法式撻款式琳瑯滿目,即時選擇困難症發作,左思右想,才決定到底買哪兩件。老闆娘已經先旨聲明
新張期間,買兩件撻有八八折,一於買兩件回家品嚐。
老闆娘已經先旨聲明炮製的法式撻刻意調低甜度,以配合大部份港人口味。
Tiramisu 撻($48)真係太淡。其實可以再甜一些,尤其表面的蛋白忌廉,雖然夠滑溜,但真係沒有什麼甜味。中間層是 Tiramisu 的精綷:用雞蛋、糖及Mascarpone cheese 打發而成的 creamy layer,入口幼滑黏稠、甜度合適,芝士味又夠濃郁。
Tiramisu 撻
Tiramisu 撻
為配合法式撻的制作限制,撻底用朱古力海綿蛋糕代替傳統咖啡酒浸泡的Lady finger。為還原Tiramisu 的味道,品嚐之前先要吱入一小枝咖啡酒。但始終是後期「加工」,未能均勻滲入整塊海綿蛋糕,咖啡酒的香氣亦很淡,未能完整做到 Tiramisu 的味道。
超巨大士多啤梨撻($58)一如其名,士多啤梨真係超巨大。選用韓國士多啤梨,至於另外一款淡雪士多啤梨撻($68),就採用日本貨。同Tiramisu 撻一樣,表面也是蛋白忌廉,但就稍稍火炙提升賣相。中間層是加入了少許士多啤梨醬汁打發的 mousse,入口幼滑微酸,黏稠度適中;亮點在於 mousse 內藏的士多啤梨醬,用新鮮士多啤梨絞碎打成,味道香甜,整個撻每啖都有士多啤梨!
超巨大士多啤梨撻
位於工廠大廈樓上的甜點店,實在好難吸引街客幫襯,相信初期要靠熟客及網民推介。甜品質素不差,雖然款式口味多元化,但就獨沽一味只有法式撻,吸引力似乎稍有不足,希望能夠增加出品款式。難得年輕老闆娘放棄穩定工作,全情投入自己興趣作為事業,值得鼓勵及支持!
2023-03-04
超巨大士多啤梨撻