2022-05-06 30 浏览
餐廳位於銅鑼灣,裝修都好日式風格,連因為防疫而設既透明膠板都貼滿花花,真係好有心思。食物方面有好多日式輕食到丼飯,仲有好多特色甜品同飲品,而且仲有最出名既拿破崙蛋糕,正餐同甜品都一樣咁出色蟹王丼($198)外型好似釜飯咁一梳梳既蟹肉舖滿飯面,食既時候將中間既溫泉蛋同紫菜碎撈埋,鮮甜既蟹肉加埋蛋香味濃既溫泉蛋,味道好多豐富。日本楓糖洋梨班戟($138)上面有隻蝴蝶係度,其實係梳打餅黎,都幾有心思。第一層係雪糕之後到鮮忌廉,中間係洋梨,最底層就係班戟。冰凍既雪糕同幼滑既鮮忌廉、加埋爽甜既洋梨、最後加埋鬆軟既班戟同少少楓糖漿。無論係口感定味道都好多元化。柚子物語($42)即係柚子梳打,大熱天時飲返杯,即刻gur哂焙茶富士山($48)上層係奶蓋,下層係鮮奶。店員建議先試一試上面既焙茶奶蓋先再攪暈一齊飲。果然焙茶奶蓋好綿滑,入口有我最鍾意焙茶獨有既少少苦澀味。當奶蓋同鮮奶混合之後,就品嚐到濃濃焙茶香既鮮奶,真心高質👍

蟹王丼($198)

日本楓糖洋梨班戟($138)

柚子物語($42)

即係柚子梳打,大熱天時飲返杯,即刻gur哂

焙茶富士山($48)

之前路過呢間班戟專門店 見到佢哋Menu層出不窮 賣相亦都非常之吸引 除咗有甜食班戟之外 亦都有鹹食款 除此之外亦都有輕食 每一樣睇落都非常之吸引!今日我就叫咗個全日早餐😍全日早餐 裏面有韓國大肉腸,薯餅,溫泉蛋,茄汁豆,烤芝士大菇,薄餅,沙律菜真係要高度點評佢個芝士大蘑菇 好有驚喜!蘑菇好香好多汁 燒過嘅芝士味道非常之濃郁 鹹香味十足!除此之外 嚟到班戟專門店 一定要講吓佢哋嘅班戟 真係好好食 值得推介俾大家 班戟好鬆軟 充滿蛋香味 厚厚地一層 食落口回味無窮😋 總括嚟講 人均$100左右嘅日式餐廳 我覺得可以推介俾大家 呢度無論裝修環境 定係食物質素 都非常之高🥰

今日我就叫咗個全日早餐😍

今日朝早做嘢做遲咗 冇得食早餐🙈 不過比我見到呢間係我屋企附近嘅日式餐廳 可以食全日早餐!唔係唔去試吓呀嘛🥰餐廳嘅環境佈置好日式風格 除咗全日早餐之外 呢度主打pancake 亦都會有輕食、甜品等 不過今日我係衝着早餐泥😂下次先試下佢哋其他菜式!全日早餐 (韓國大肉腸,薯餅,溫泉蛋,茄汁豆,烤芝士大菇,薄餅,沙律菜)店員一拎上枱 好有驚喜估唔到咁大份 好彩我都唔算細食😂食物非常豐富好新鮮全日早餐亦都有班戟可以食 口感鬆軟 充滿蛋香 班戟鬆軟得來唔會好乾 不愧為班戟專門店!除此之外 要讚下佢哋嘅薯餅 薯餅好香脆 唔會好油膩 亦都好大塊👍🏻茄汁豆好新鮮 同薯餅一齊食都好夾!下次放lunch一定要再過嚟試吓呢間班戟專門店!食下啲班戟甜品做下午茶都唔錯 價錢方面唔貴 食物高質素!

全日早餐

一訪銅鑼灣人氣得獎拿破侖🍓最近看到不少 KOL介紹這間充滿和風的餐廳,和式庭園及原木裝橫打造京都的古典氛圍,午後到訪避開了人流,主打無麩質Pancake,比起傳統使用麵粉的更健康韓國草莓麻薯拿破崙 $118即點即製的三層酥皮牛油味很濃,夾住煙煙韌韌的麻薯和細滑的忌廉,口感十分豐富,最重要的是,沒有過於甜膩,難怪大受歡迎👏🏻日式雜錦便當🍱 $128除了大受好評的甜點外,也可以一試這裡的日式料理,輕食的便當包含了沙律🥗精選濃湯🍲及飲品,便當包含炸雞,巨型蟹棒,玉子燒及最愛的芝士流心漢堡,食材選料優,簡簡單單也不錯👌—————————————————Pancake 專門 (銅鑼灣)銅鑼灣百德新街57號海華大廈地下B號舖
一訪銅鑼灣人氣得獎拿破侖🍓

韓國草莓麻薯拿破崙 $118

日式雜錦便當🍱 $128

—————————————————

Pancake 專門 (銅鑼灣)
銅鑼灣百德新街57號海華大廈地下B號舖

2022-05-01
今日同男朋友喺銅鑼灣行街 行到攰攰地諗住搵間餐廳坐下食吓嘢 呢一間餐廳好吸引我眼球 門口好多日式貓貓嘅掛畫 三餐四季都有佢陪伴😍今日叫咗兩個餐 因為我比較細食所以叫咗個甜品男朋友叫咗個輕食香燒牛小排蘑菇汁男朋友話好好食 燒得好嫩口 比較薄身但係好重牛肉味 足足有五大片!充滿油脂香嘅牛小排 配搭埋佢嘅蘑菇汁真係冇得頂!蘑菇汁好濃郁好澀 裏面仲有蘑菇粒做配搭 烏冬配蘑菇汁真係好夾!個餐仲會跟埋餐湯 今日係粟米湯 好濃郁入味仲有餐飲同沙律 超抵食!我就叫咗個甜品-黑摩卡班戟Pancake幾鬆軟 面層個雪糕球係雲呢拿味 再配埋朱古力脆醬 唔會太膩 同大家講 呢度嘅雪糕球可以自選口味😋可以揀番啱你哋鍾意嘅口味!一冷一熱 水火交融嘅感覺 呢個甜品好邪惡都想食多幾舊!🙈

今日叫咗兩個餐 因為我比較細食所以叫咗個甜品

男朋友叫咗個輕食香燒牛小排蘑菇汁
個餐仲會跟埋餐湯 今日係粟米湯 好濃郁入味
仲有餐飲同沙律 超抵食!

我就叫咗個甜品-黑摩卡班戟

呢間我已經收藏咗好耐 但係銅鑼灣比較遠 一直都冇機會去試吓 今日咁岩經過銅鑼灣 一定要去探店😍今次叫咗兩個都係用班戟製造 一個鹹點一個甜點 試吓佢哋係咪真係咁真材實料 兩款都各有特色👍🏻春雪。初開甜嘅方便我揀咗呢個 打卡影相都好靚 店員上呢度菜嘅時候 會有個透明膠膜包住嗰班戟 向上一拉 忌廉同紅莓醬就會包住成個pancake 班戟收藏咗喺入邊 好鬆軟 味道都好夾 推薦!!和牛漢堡班戟呢一款鹹點比到驚喜我☺️估唔到咁好食 用咗兩層班cake包住和牛漢堡 下邊仲有薯餅同芝士 用生菜做配搭 令到個班cake唔會太油膩 食完呢個真係好飽肚 非常足料好食👍🏻總括而言 呢間真係冇令到我失望 下次經過銅鑼灣一定要再食!

春雪。初開

和牛漢堡班戟

總括而言 呢間真係冇令到我失望 下次經過銅鑼灣一定要再食!
2022-05-04 23 浏览
銅鑼灣日系少女甜品店 今次呢間主打拿破崙蛋糕/日式pancake 環境裝修偏向少女和風設計 有好多花花 日本招財貓 蝴蝶等等元素 適合女仔打卡 應該冇咩女仔會唔鍾意 簡單記錄下(拿 唔好話我唔教你 男仔約女仔去呢間 實溝死女🤦🏻‍♀️)(餐牌放OpenRice).本來想點栗子mont blanc pancake但賣哂⭐️紫薯mont blanc pancake $148雪糕 同埋pancake口味 都可以自己選擇我選擇左栗子雪糕 同原味pancake外層海量紫薯蓉係重點 賣相 相當吸引中間夾住雪糕 底層係pancake Pancake口感係實在鬆軟蛋糕派(唔係空氣口感派)每啖有大量紫薯蓉 加埋軟綿綿pancake再加冰凍栗子雪糕 配搭好夾 而且甜度控制唔錯(題外話 店員介紹 旁邊伴碟 蝴蝶特別用咗食得嘅材料去整).⭐️春雪初開$128呢個係呢度signature 見到好多人點呢個兩層班戟 表面大量cream and 士多啤梨jam雙手拎起外層膠帶 睇住cream慢慢流落黎有種幾舒壓既感覺 別有一番享受中間有士多啤梨果肉 整體同樣唔會過甜.餐飲賣相設計 同樣有花心思透明玻璃水杯 可以透視睇到
(餐牌放OpenRice)
本來想點栗子mont blanc pancake但賣哂
⭐️紫薯mont blanc pancake $148
雪糕 同埋pancake口味 都可以自己選擇
我選擇左栗子雪糕 同原味pancake
外層海量紫薯蓉係重點 賣相 相當吸引
中間夾住雪糕 底層係pancake
Pancake口感係實在鬆軟蛋糕派(唔係空氣口感派)
每啖有大量紫薯蓉 加埋軟綿綿pancake
再加冰凍栗子雪糕 配搭好夾 而且甜度控制唔錯
(題外話 店員介紹 旁邊伴碟 蝴蝶特別用咗食得嘅材料去整)
⭐️春雪初開$128
雖然比日本貴少少 但其實呢份出品都幾大份
而且計埋慳返去日本嘅飛機錢
再加埋多年未能回鄉 夾公仔 思鄉之情
私心俾咗偏高嘅分
#Pancake專門 (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣百德新街57號海華大廈地下B號舖
⭐️評分:
味道:4.5/5
環境:4.5/5
服務:4/5
抵食:3.5/5
去到食晏時間就入咗呢間都幾多人嘅餐廳試下!本身呢間店係主打甜品 不過見到佢哋嘅午餐都幾吸引!所以就叫咗呢兩款主食試吓今次叫咗噴令海南雞 佢係配白飯💕識落唔係平時嗰種日式咖喱今次呢款咖喱有一種酸酸辣辣嘅味道👀本身唔係話好食得辣都接受到同埋呢一個味道都幾新鮮 之前從來未食過試咗之後我反而鍾意食呢種嘅咖喱💕仲多過平時食開嘅日式咖喱覺得呢種咖喱味香好多 同埋佢嘅海南雞都好滑 雞肉好嫩🙈🙈另一款就叫左香燒牛小排磨菇汁配烏冬佢嘅牛燒完之後肉質仲係好嫩!完全唔會鞋!💕💕💕同埋再配埋蘑菇汁 奶味好香濃 撈埋好滑嘅烏冬 每一啖都食到香濃嘅嘅蘑菇汁 好Creamy!💕💕💕
去到食晏時間就入咗呢間都幾多人嘅餐廳試下!
今次叫咗噴令海南雞 佢係配白飯💕
另一款就叫左香燒牛小排磨菇汁配烏冬
佢嘅牛燒完之後肉質仲係好嫩!完全唔會鞋!💕💕💕
同埋再配埋蘑菇汁 奶味好香濃
2022-05-03 22 浏览
近日網上見到好多人推介呢間位於銅鑼灣嘅日式pancake專門店 難得今日放假 就拉咗個朋友去試吓呢間 睇吓係咪傳聞中咁好食😍呢間餐廳嘅環境用咗和風設計 加咗唔少貓貓做點綴 簡直係打卡熱點😂呢度嘅餐牌菜式好豐富 除咗有煮食之外 亦都有鹹食、甜品 而最令到我吸引嘅梗係呢度嘅班戟啦😍濃厚朱古力班戟 呢個係員工推介 班cake嘅賣相好精緻 有滿滿嘅朱古力粉同三大球雪糕 雪糕可以自己選擇口味 我叫咗雲呢拿雪糕 甜得來好香嘅香草味 班戟用咗朱古力來做 味道好香濃而且鬆軟 同雲呢拿雪糕非常之夾 免頭仲有一隻蝴蝶同兩舊香蕉做點綴 令到整個班戟好豐富!呢間真係比我想像之中更加有驚喜!下次一定要帶男朋友過嚟試吓😍

濃厚朱古力班戟

聽聞呢間日式pancake專門店好好食 今日就同同事過嚟食午餐 因為午餐嘅關係 所以我哋今次冇嗌到甜品 特登過嚟試吓佢哋嘅輕食系列 睇吓係咪聞名不如見面🥰我哋叫咗兩個套餐share 濃蕃茄牛肋條同香燒牛小排磨菇汁先講下個用蕃茄牛肋條 蕃茄味道堅係濃郁 悶悶嘅蕃茄湯包住牛肋條 令到牛肋條非常入味 牛肋條好軟淋 好厚身但係一啲都唔鞋 估唔到同烏冬食都咁夾!呢度嘅烏冬非常爽口彈牙 味道唔錯!香燒牛小排蘑菇汁燒得啱啱好 雖然比較薄身但係好重牛肉味 都幾足料 足足有五大塊!充滿油脂香嘅牛小排 配搭埋佢嘅蘑菇汁真係冇得頂!蘑菇汁好濃郁好澀 烏冬配蘑菇汁係我一直最鍾意嘅配搭😋個餐仲會跟埋餐湯餐飲同沙律 超值!

我哋叫咗兩個套餐share
濃蕃茄牛肋條同香燒牛小排磨菇汁
先講下個用蕃茄牛肋條

香燒牛小排蘑菇汁

個餐仲會跟埋餐湯餐飲同沙律 超值!
今日嚟到位於銅鑼灣呢間日式班戟專門店 佢哋嘅環境裝修好日式風格 用咗好多現代古木嘅素材 牆上好多貓貓嘅壁畫 都充滿日式風 而家疫情去唔到日本 過嚟感受下都唔錯☺️輕食系列 香燒牛小排蘑菇汁 餐湯,沙律,主菜,餐飲叫咗個輕食 但係估唔到咁大份🙈牛小排有四五塊 都幾厚身 濃郁嘅肉味一睇就知唔平 再加埋蘑菇汁 撈飯食簡直滿分💯 套餐仲會配送餐湯 餐湯係粟米忌廉湯 好濃郁 滿滿嘅粟米粒好有咬口麻醬沙律都好開胃惹味!再叫多咗個和食十品法式橙汁燒過的煙鴨胸柚子蛋糕沙律菜加芝麻醬日式魚腐鮑魚抹茶pancake加蕨餅燒雞加餅乾忌廉粟米湯日式炸雞睇落去好豐富 打卡影相都好靚 最鍾意食佢嘅鮑魚 彈牙爽口 雖然細細粒但係真材實料☺️ 味道唔錯!

輕食系列 香燒牛小排蘑菇汁
餐湯,沙律,主菜,餐飲
麻醬沙律都好開胃惹味!

再叫多咗個和食十品
抹茶pancake加蕨餅
燒雞加餅乾
忌廉粟米湯
日式炸雞

之前食過𝐍𝐞𝐤𝐨 𝐏𝐮𝐟𝐟既拿破崙蛋糕🎂雖然返到屋企食都仲好好味😋但今次可以再好味𝐝🤭 點解......?🤔💁🏻‍♀️𝐍𝐞𝐤𝐨 𝐏𝐮𝐟𝐟 𝐱 𝐏𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞 𝐒𝐞𝐧𝐦𝐨𝐧最近首次合作推出🤝🏻即製🔥即食🔥拿破崙系列🍰不過除左甜品🍮,我仲食埋鹹點主食添😜~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪雪糕芒果蕨餅拿破崙 ($138)限定供應❣️全港首個❣️即製🔥即食🔥拿破崙✨平時食拿破崙,酥皮中間多數都只會夾吉士𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦💛但依個不得了咁豐富🥰𝟑層即製酥皮✨夾左唔同既餡料 & 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦💫(頂層) 芒果🥭 & 可食用蝴蝶裝飾🦋(中層) 芒果🥭 & 蕨餅少少🤏🏻煙韌口感,唔會過甜😛(底層) 有𝟐球雲呢拿雪糕🍨,係有雲呢拿籽嫁🤍用既芒果🥭係𝐑𝟐𝐄𝟐澳洲🇦🇺芒果,本身天然清甜,唔係浸糖水🤓✨酥皮即製,咬落係有清脆聲💥,鬆鬆脆脆✨好重既牛油香味🧈,𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦滑滑🧏🏻‍♀️又好重奶香味🍼.另外仲有𝟑款口味💁🏻‍♀️ 伯爵茶無花果🫖 • 玉桂蘋果香蕉🤎🍏🍌 • 韓國草莓麻糬🇰🇷🍓.▪蟹王丼($198)(Donburi / Crab Meat Set Included : Soup
之前食過𝐍𝐞𝐤𝐨 𝐏𝐮𝐟𝐟既拿破崙蛋糕🎂
雖然返到屋企食都仲好好味😋
但今次可以再好味𝐝🤭
點解......?🤔
即製🔥即食🔥拿破崙系列🍰
不過除左甜品🍮,我仲食埋鹹點主食添😜
▪雪糕芒果蕨餅拿破崙 ($138)
限定供應❣️全港首個❣️
即製🔥即食🔥拿破崙✨
平時食拿破崙,酥皮中間多數都只會夾吉士𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦💛
但依個不得了咁豐富🥰
𝟑層即製酥皮✨夾左唔同既餡料 & 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦💫
(頂層) 芒果🥭 & 可食用蝴蝶裝飾🦋
雪糕芒果蕨餅拿破崙 ($138)
(中層) 芒果🥭 & 蕨餅少少🤏🏻煙韌口感,唔會過甜😛
(底層) 有𝟐球雲呢拿雪糕🍨,係有雲呢拿籽嫁🤍
雪糕芒果蕨餅拿破崙 ($138)
✨酥皮即製,咬落係有清脆聲💥,鬆鬆脆脆✨
好重既牛油香味🧈,𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦滑滑🧏🏻‍♀️又好重奶香味🍼
雪糕芒果蕨餅拿破崙 ($138)
▪蟹王丼($198)
(Donburi / Crab Meat Set Included : Soup • Salad • Main Course • Tea)
蟹王丼($198)
餐湯🥣 : 粟米忌廉湯🌽,飲落甜甜地,仲帶椰香味🥥
粟米忌廉湯🌽
沙律🥗 : 配日式芝麻醬汁🤎
主菜🍽 : 重點❣️
打開個蓋之後發現滿滿蟹粉🤩
舀起係每𝟏啖🥄都係蟹粉🦀️蟹肉🤤
蟹王用左𝟓款時令當造螃蟹🥰
(松葉蟹 • 麵包蟹 • 毛蟹 • 鱈場蟹 • 大閘蟹)
生拆出蟹膏 • 蟹肉 • 蟹油,👨🏻‍🍳再淆製出黎既蟹粉🤗
唔同品種既蟹🦀️,蟹膏 • 蟹油……
顏色方面都唔一樣🎨
所以用左𝟓個品種🫢
蟹粉味道極濃郁😍更加豐富🤭
中間紫菜碎下面,仲有隻半熟蛋🥚
茶🫖 : 綠茶🍵,食蟹所以揀左熱🔥
綠茶🍵
▪ Drinks ▪
▫️焙茶富士山 ($48) 🗻
之前好𝐇𝐈𝐓🔥既𝟒𝟎𝟎次咖啡,
但改左同🤎焙茶底, 岩晒唔飲咖啡,
但又鍾意奶蓋既朋友👏🏻
焙茶奶蓋🍼打到綿綿滑滑☁️
飲到茶香味,但唔會多到有苦澀味🤪
充份𝐌𝐢𝐱🥄埋後,融合埋, 唔會好膩😛
𝐌𝐞𝐧𝐮📖上仲有教你最佳既飲用方法💁🏻‍♀️
焙茶富士山 ($48) 🗻
▫️雪波茶 ($38)
即係南非國寶茶,無咖啡因🙆🏻‍♀️
飲落清清地,有少少🤏🏻花果香🌺
讚讚位💕用冰粒🧊碗,裝住個小波波茶壺🤲🏻
配個玻璃小茶杯🍶
𝐊𝐞𝐞𝐩到凍, 但又唔會溶冰搞到茶味淡左💃🏻
雪波茶 ($38)
茶類可以揀凍❄️ / 熱🔥
雪波茶 &  綠茶
焙茶富士山 ($48) 🗻  &   雪波茶 ($38)
🔺 以上價錢 💁🏻‍♀️需另加𝟏𝟎% 服務費
🔺環境以淺色木系🪵為主,加埋門🚪既設計,好有京都風既感覺🇯🇵
🔺日本空運食材✈️
🔺提供日式甜品🍮 • 咖啡☕️ • 茶飲🍵 之外,仲有丼飯🍚 • 烏冬🍜 • 輕食
🔺日式𝐏𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞🥞,仲係無麩質,而且鹹 & 甜既選擇都有 💃🏻
🔺座位下有個籃🧺,方便大家放隨身物品👜
🔺店員們好有禮貌🙇🏻‍♀️,見你係門口已即刻主動過黎開門歡迎👍🏻
🔺埋單時🧾,仲會有得係喵喵🐱個口到揀糖🍬
2022-05-01 29 浏览
服務1. 排第一個,門口等左大約40分鐘,但明明有6成空枱都唔帶人入座,今日落雨天氣仲有d凍,出邊等緊嘅客人都你眼望我眼,唔知大家係咪都諗唔明點解有咁多位都唔入得。2. 見到店入邊不斷有人埋單,店舖職員應該係為左一次過執完set完枱先帶人入座,但中間冇店員出黎解釋情況,好難想像呢間係一間日式餐廳。食物1. 芒果拿破侖整體幾好食,但餅底偏硬2. Mont blanc pancake (粟子味)pancake 唔夠軟熟,有少少乾身整體食物ok,但合格以上only,唔好抱太大期望。環境- 裝修幾靚, 夠日式風情,個價錢應該主要反映在環境上。

食物
1. 芒果拿破侖
整體幾好食,但餅底偏硬
2. Mont blanc pancake (粟子味)
pancake 唔夠軟熟,有少少乾身

整體食物ok,但合格以上only,唔好抱太大期望。

- 裝修幾靚, 夠日式風情,個價錢應該主要反映在環境上。
芒果拿破崙
Mont  blanc  粟子味
2022-05-01 170 浏览
早幾日放假,周圍食嘢呢間係出名嘅得獎拿破崙,餐廳係日式風格,和風式裝修設計🥭雪糕芒果蕨餅拿破崙💰$138必食得獎拿破崙,香酥又脆身,用上澳洲芒果,加埋麻糬蕨餅,口感煙韌,最鐘意係有雪糕,同拿破崙一齊食整體好食😋🍴紫薯Mont Blanc 班戟💰$148Mont Blanc 蒙布朗,即法式栗子蛋糕,係一種以栗子為原料製成的法式甜點呢款甜品想食好耐,係栗子蓉/ 紫薯蓉吱成條狀,賣相吸引入面可以揀pancake味道,有original, chocolate, matcha仲可以揀雪糕味道,有matcha, hojicha, vanilla, rocky road, black sesame, chestnut我就要咗朱古力味pancake + rocky road ice cream,整體好夾好食,甜度啱啱好,又有pancake軟綿綿口感,又有雪糕嘅冰凍,配埋紫薯蓉係估唔到咁夾☕️Dark Mocha💰$42平時有飲mocha, 但dark就第一次,味道偏苦澀,無一般咁甜,如果食完甜品飲可以中和一下甜品嘅甜度☕️Hojicha💰$38熱茶幾時都係好飲,焙茶味道再濃啲💰$403/2ppl🚩Panc
早幾日放假,周圍食嘢

呢間係出名嘅得獎拿破崙,餐廳係日式風格,和風式裝修設計

🥭雪糕芒果蕨餅拿破崙💰$138

🍴紫薯Mont Blanc 班戟💰$148
呢款甜品想食好耐,係栗子蓉/ 紫薯蓉吱成條狀,賣相吸引

☕️Dark Mocha💰$42

☕️Hojicha💰$38
熱茶幾時都係好飲,焙茶味道再濃啲

💰$403/2ppl
🚩Pancake 專門 (銅鑼灣) @pancake.senmon
📍銅鑼灣百德新街57號海華大廈地下B號舖
2022-04-28
2022-05-01 30 浏览
食完晏行咗一陣街,想帶小朋友嚟呢間好夢幻嘅pancake shop,好彩我哋早到一步,上一輪客啱啱走,我哋係排隊嘅第一日。但係可惜呢度嚴重缺乏侍應,其實得一位樓面,已經有四五台客走咗,但係佢都冇時間執枱。我哋喺出邊大概等咗10分鐘先入到去。入去之前已經知道order乜嘢,就係佢哋好signature嘅「春雪、初開」,兩塊pancake中間夾住士多啤梨jam,上面有龍龍嘅白色cream,當你拎開個膠套貼慢慢流落嚟就會令到個造型好靚。可惜我哋失敗咗,用唔到佢圖片出嚟咁靚🤦🏻‍♂️不過味道冇失望,小朋友好鍾意食,食得好開心。至於飲品我哋叫做抹茶拿鐵,cappuccino,味道正常,唔係特別出色,咖啡味唔夠濃,比奶味蓋過曬。喺呢度食甜品唔會失望,但係飲品我就覺得一般般。
春雪、初開
抹茶latte