2022-04-25 18 浏览
最近見好多朋友都推介依間餐廳,咁啱去銅鑼灣就去試下佢🤭〰️雪糕芒果蕨餅拿破崙 $138即叫即製,所以都要啲時間等下。不過等待係值得🤣酥皮鬆化之餘牛油味好香濃。芒果選用左芒果王子-澳洲R2E2🥭,香甜多汁。忌廉分佈係每一層,最底個層仲有雪糕,食落去質感好幼滑~〰️五王蟹粉烏冬 $198之所以叫五王係因為用左五款當造🦀,再攞佢哋嘅蟹膏、蟹肉同埋蟹油去整蟹粉。食落好鮮甜,啖啖都一定有蟹肉絲,就咁撈烏冬都好好味。〰️〰️📍 Pancake 專門紗織 (銅鑼灣)銅鑼灣百德新街57號海華大廈地下B號舖
最近見好多朋友都推介依間餐廳,
咁啱去銅鑼灣就去試下佢🤭

〰️雪糕芒果蕨餅拿破崙 $138
即叫即製,
所以都要啲時間等下。
不過等待係值得🤣
酥皮鬆化之餘牛油味好香濃。

芒果選用左芒果王子-澳洲R2E2🥭,
香甜多汁。

忌廉分佈係每一層,
最底個層仲有雪糕,
食落去質感好幼滑~

〰️五王蟹粉烏冬 $198
之所以叫五王係因為用左五款當造🦀,
再攞佢哋嘅蟹膏、蟹肉同埋蟹油去整蟹粉。
食落好鮮甜,啖啖都一定有蟹肉絲,
就咁撈烏冬都好好味。

〰️〰️📍 Pancake 專門紗織 (銅鑼灣)
銅鑼灣百德新街57號海華大廈地下B號舖

2022-04-23 129 浏览
上次叫海南鷄係生,今次叫日式照燒雞扒個汁勁咸,同店員反映,只係哦一句了事,我又吾係要換又吾係要抓著數,可以比d誠意去回答返客人嗎?真心嬲😡如果吾係第一次食過好好食,就吾會再有其望再黎。
2022-04-22 80 浏览
今日去咗銅鑼灣行街,途中見到一間新開嘅餐廳。餐廳有出售拿破崙、班戟、紗織、鹹食等食物,所以我同朋友就決定喺度食午餐。店舖裝修具有特色,好有日系風格,牆身仲掛咗印有滿招財貓嘅布,非常可愛。今次食咗一個甜食同一個鹹食。和牛漢堡班戟 $158漢堡材料非常豐富,首先有兩片班戟、一塊和牛漢堡扒、薯餅、芝士同埋生菜。班戟味道甜甜地,同其他材料一齊食都幾夾。和牛漢堡扒好厚,充滿油香。薯餅都好味,好香脆!成個漢堡包嘅配搭好得意,估唔到可以用班戟代替漢堡包!除咗漢堡,旁邊仲配有胡麻醬沙律,好清新。特濃朱古力班戟 $118朱古力班戟有濃濃嘅朱古力味,面頭有兩球雲呢拿味雪糕,而且佈滿曲奇碎同忌廉。班戟質地鬆軟,帶住濃郁嘅朱古力香味。忌廉質感輕盈,同班戟配搭一流。

和牛漢堡班戟 $158

特濃朱古力班戟 $118
2022-04-22 45 浏览
擁有甜品胃既我,今次係單拖過嚟預備好一個人食兩個甜品,我自己個人係非常鍾意食pancake,香港認為好味嘅pancake🥞店數手指都係幾間,今次介紹呢間都係我大愛嘅。個人比較有私心,香蕉🍌同朱古力🍫我認為都係好夾嘅,所以我就叫咗呢兩個pancake。焦糖香蕉🍌班戟$118,平時嘅pancake店係會將雪糕同pancake分開放,今次呢一個,我望住佢嘅雪糕🍨一路流落去個pancake度,就已經流晒口水,佢嘅焦糖香蕉🍌真係好好味加埋個雪糕冇得彈。濃厚朱古力🍫班戟 $118 ,Pancake上邊放滿左忌廉同埋大大雲呢拿雪糕球🍧,先食一啖雪糕,再食一啖濃厚嘅朱古力🍫班戟,佢係好濃嘅朱古力🍫味,但係唔係苦嗰種,呢個食落真係好飽,旁邊仲有幾片香蕉🍌 ,真係Super match,今日大滿足。

1️⃣和牛漢堡班戟🐮🥞::::和牛漢堡包🍔就食唔少 但竟然係漢堡班戟🥞就真係好少見 入面嘅材料都好多 除咗有主打嘅和牛之外 入面總會有蕃茄芝士生菜等等嘅配料 😍😍估唔到食落真係有驚喜 呢個鹹甜嘅配合好神奇!但又出奇地覺得好夾 自己鍾意食呢款多過平時食開嘅普通漢堡!😍😍😍2️⃣黑朱古力Mont Blanc班戟🍫🥞:::::呢個真係要大讚推介!唔怪得怪嗰啲名都叫做pancake專門!因為佢哋嘅pancake真係好出色 除咗影相打卡一流之外 估唔到味道都咁好食!📸📸本身自己怕啲好甜嘅甜品 但係呢款係黑朱古力,所以唔會死甜 有好濃郁嘅朱古力 再配合埋pancake 同雪糕嘅混合 一啖食到唔同嘅配料 佢已經係我心目中覺得食過最好食嘅甜品啦!😍😍😍

雖然唔係早上但都會想食嘅🌞🌻全日早餐!因為入面有晒好多唔同嘅嘢食 可以一次過滿足晒所有需求!🌟🌟🌈送到黎見到已經覺得好吸引 🌈除咗味道好食之外仲可以用嚟打卡影相!📸首先入面會有🇰🇷🌭韓國大肉腸 味道啱啱好又唔會太鹹🥔薯餅炸得好脆 唔會好油🌟🥚溫泉蛋 蛋入面仲係流心 有少少紫菜撈埋一齊食🌻佢用咗🧀芝士去烤個🍄菇 芝士味識落好濃郁 再配埋個菇 啲芝士佈滿晒喺個菇上面 好邪惡!😈之後仲有少少配料🥫茄汁豆 🥗沙律菜 🥞薄餅等等呢個全日早餐真係夠晒豐富 食完成日都充滿精神~🌞🌻見到仲有好多其他人食緊佢哋嘅甜品都好吸引 會Book mark呢間舖頭下次食佢哋主打嘅pancake
雖然唔係早上但都會想食嘅🌞🌻全日早餐!
因為入面有晒好多唔同嘅嘢食 可以一次過滿足晒所有需求!🌟🌟

之後仲有少少配料🥫茄汁豆 🥗沙律菜 🥞薄餅等等

呢個全日早餐真係夠晒豐富 食完成日都充滿精神~🌞🌻

見到仲有好多其他人食緊佢哋嘅甜品都好吸引
會Book mark呢間舖頭下次食佢哋主打嘅pancake
疫情下一直心念念日本各式精緻甜點,路經銅鑼灣百德新街被一間裝修極具秋天小京都氣息既餐廳吸引到,原來係一間專賣日式班戟專門店。餐廳裝潢甚有日本風情,深色木製餐桌配襯楓樹、小園境滲出淡淡秋意。.餐廳新皇牌有佢地同ɴᴇᴋᴏ ᴘᴜꜰꜰ聯乘合作即製即焗即食、保證新鮮拿破崙系列。呢一款招牌拿破崙,曾經得到瑞士甜品ʟʀɴ ᴡᴏʀʟᴅᴡɪᴅᴇ ɪɴꜱᴛᴀɢʀᴀᴍ ᴄᴏɴᴛᴇꜱᴛ 30ᴛʜ ᴄᴏᴍᴘᴇᴛɪᴛɪᴏɴ 世界賽冠軍,所以無懸念必點必試。.雪糕芒果蕨餅拿破崙 💲138⭐️4.1/5ʀ2ᴇ2澳洲芒果、煙韌麻糬配忌廉,底層係雪糕再配上三層即製牛油味香濃酥皮拿破崙。入口滿滿濃郁牛油香,甜而不膩。芒果清甜,忌廉幼滑,酥皮比一般版本牛油同焦香味更濃,口感鬆化但不易碎唔會一切就散哂。拿破崙即製即食,落單後稍稍等左一陣,貴為得獎之作確實不錯。.伯爵茶無花果班戟 💲138⭐️3.6/5造型賣相很不錯的一份班戟。無花果本身味道不濃帶微微清甜,主要靠雪糕同伯爵茶忌幼滑廉提味。班戟係近似海棉蛋糕質感而空氣感班戟類型。餐廳標班戟榜係用日本米磨米粉,而非用一般麵粉去做,所以口感上略有不同。.蟹王丼 💲198⭐️3.8/5友人特
雪糕芒果蕨餅拿破崙 💲138
⭐️4.1/5
伯爵茶無花果班戟 💲138
⭐️3.6/5
蟹王丼 💲198
⭐️3.8/5
友人特別喜歡蟹王,見到餐廳熱食入面有五王蟹粉丼選擇,雖然價錢唔平都決定一試。呢份蟹粉丼標榜用左精選五款時令當造蟹粉:包括松葉蟹、麵包蟹、毛蟹、鱈場蟹同大閘蟹既蟹肉同蟹膏,再加上半熟蛋漿。蟹粉份量很慷慨,咸香滑滑質感助飯一流。另外每份丼飯仲會配上餐湯、沙津同一客熱麥茶,質素正常。
雪波茶 💲38
抹茶富士山 💲48
凍版本雪波茶係南非無咖啡因紅茶,承載既玻璃器皿簡潔優雅,茶香特別有驚喜。抹茶富士山既抹茶奶泡漸層質感厚實,但茶香不算濃甜度較高。
總結:拿破崙同波波茶有驚喜,班戟則還是比較喜歡空氣蛋感型。Neko Puff既拿破崙系列其實仲有原個版本,可以俾大家訂黎節日/生日慶祝,口味比堂食更加多,可以一試。
不專業食評nei.foodie
抹茶富士山
雪波茶
2022-04-21 55 浏览
行街行到攰攰地 又有d口痕去咗百德新街食Pancake Senmon佢地以無麩質日式班㦸及輕食為主打所有食材都係日本空運返黎🇯🇵可以食到日本嘅味道 FF自己去咗日本無花果Pancake $138Pancake好鬆軟口感較綿密 有濃濃蛋香味 無花果好清甜 加埋甜甜嘅雲呢拿雪糕 呢個組合估唔到幾夾濃蕃茄牛肋條烏冬$128估唔到係pancake店食到咁正嘅濃蕃茄牛肋條烏冬餐廳每日用60個蕃茄新鮮淆製濃蕃茄湯以牛肋條 牛味好濃郁 肉質軟淋適中 帶有咬口必食😋😋📍Pancake 專門紗織 (銅鑼灣)銅鑼灣百德新街57號海華大廈地下B號舖
行街行到攰攰地 又有d口痕

估唔到係pancake店食到咁正嘅濃蕃茄牛肋條烏冬
餐廳每日用60個蕃茄新鮮淆製濃蕃茄湯
以牛肋條 牛味好濃郁 肉質軟淋適中 帶有咬口
必食😋😋

📍Pancake 專門紗織 (銅鑼灣)
銅鑼灣百德新街57號海華大廈地下B號舖
2022-04-21 44 浏览
不能旅遊也可品嚐京都風味交通方便近MTR百德新街試了原米班戟和芒果三層拿破崙有質數每人最低消費一佰中等打咭一流值得去環境舒適設計有心思!鬧市清泉食物有質數食得愉快服務也很周到水杯是富士山
不能旅遊也可品嚐京都風味
2022-04-13
三層拿破崙
  • 雪糕芒果蕨餅拿破崙
2022-04-20 83 浏览
今日和妹妹去朋友推介,位於銅鑼灣百德新街海華大厦地下Pancake Senmon吃下午茶打卡。這店是由京都著名甜品店Kitano Lab創立的pancake品牌。店裝修雅緻,秋楓和庭園,令人想起京都。按朋友推介,我們叫了和食十品($198)和紫薯班戟Montblanc($148)。這裏的無麸質日式紗織pancake用的是優質日本rice flour,對gluten敏感也可放心享用。紫薯紗織班戟大大份看到都想吃,打卡一流。Pancake我們選了抹茶配黑芝麻雪糕。層層疊的甜薯蓉甜味適中,配合忌廉,班戟和雪糕香軟,有層次和口感,值得捧場。和食十品是不錯的輕食。竹盆上放了九款精緻的小食,好吃好看。我愛日式汁煮鮑魚,柚子唐揚炸雞,香橙鴨胸,綠茶pancake和福袋年糕。享用埋柚子鹽湯烏冬和凍麥茶,滿足。疫症不便去日本,就來這裡吃紗織pancake打卡吧。

疫症不便去日本,就來這裡吃紗織pancake打卡吧。
2022-04-20 29 浏览
今日同朋友喺銅鑼灣行街👯‍♀️嘅時候,見到一間超級日式風格嘅餐廳。即係透過大玻璃望入去已經覺得好吸引。一行入去就見到一個楓葉嘅樹🍁,金黃色好友秋天🍁🍂嘅感覺。入面真係好多女仔喺度打緊卡📸,我當然都要影埋一份啦。好遠就見到服務員拎緊我嘅pancake過緊嚟啦,因為佢嘅造型好特別,係一個抬高緊pat pat嘅貓貓。Pat pat上邊有一隻碟,上邊就係我哋嘅甜品啦。班戟個面頭好脆,識落入邊好鬆軟,有啲水餡同埋有淡淡玉桂香味,配搭幾特別。我望到仲有好多好靚嘅款式,下次一定要嚟試更多唔同嘅甜品。

我望到仲有好多好靚嘅款式,下次一定要嚟試更多唔同嘅甜品
2022-04-19 102 浏览
身為日本班戟達人既我,竟然比我喺百德新街發現咗一間新嘅日本甜品店🍰🍮當然要試吓啦。原來佢入邊唔止剩係得甜品可以食,仲有正餐可以選擇。而甜品方面,有鹹嘅亦都有甜嘅,真係好多選擇啊。焦糖香蕉🍌班戟 $118 淨係睇外表都已經一流 ,班戟上面放滿左香蕉忌廉同埋雪糕🍦,一層一層咁搭上去。班cake超香雞蛋🥚味,焦糖香蕉🍌燒到啱啱好,面頭脆卜卜 ,香蕉暖暖地夠晒甜,在配搭埋雲呢拿雪糕,多重口感出現,下次一定要再試其他pancake🥞。

焦糖香蕉🍌班戟 $118
2022-04-19 45 浏览
行街街見到一間日本餐廳,淨係出邊望入去都已經覺得好靚💓,落地大玻璃睇到入邊嘅楓樹🍁,旁邊仲有一個許願井,咁耐冇得去旅行難得見到一間咁有日本風情嘅餐廳,一於入去試吓啦。日式叉燒$128 ,日本叉燒拉麵🍜就成日食啦,日本叉燒嘅飯🍚我都係第一次食,食飯嘅感覺完全係唔一樣,佢原本叉燒既汁全部流晒落個飯度,真係一流。叉燒半肥瘦,口感好好,真係食過返尋味,再加上軟硬適中嘅珍珠米,一定會再返嚟encore。

2022-04-19 29 浏览
如果同我一樣鍾意貓貓🐈嘅人我覺得就應該要去下啦,因為佢嘅設計入面大部份都係包含咗貓貓🐈‍⬛,最主要嘅係日本風嘅招財貓🐈,其餘都有好多唔同貓🐱嘅擺設。樣樣睇落都咁好食,我全部都好想食,我係一個有選擇困難症嘅人,所以一見到個和食十品,有正餐之餘仲有甜品,可以試都10樣嘢食,就一於揀佢啦。好味程度🌟🌟🌟🌟🌟五星為滿分沙律:沙律菜加芝麻醬🌟🌟🌟餐湯:忌廉粟米湯🌟🌟🌟小食:法式橙汁燒煙鴨胸🌟🌟🌟🌟🌟日式魚腐🌟🌟🌟鮑魚🌟🌟🌟🌟🌟燒雞加餅乾🌟🌟🌟🌟🌟日式炸雞🌟🌟🌟🌟主菜:雞湯烏冬🌟🌟🌟🌟甜品抹茶pancake加蕨餅🌟🌟🌟🌟🌟柚子蛋糕🌟🌟🌟🌟🌟另外再叫多咗一個濃蕃茄牛肋條🌟🌟🌟🌟鍾意食蕃茄嘅人就一定要揀佢啦,蕃茄湯好正,牛肋條好香牛肉味道。

好味程度🌟🌟🌟🌟🌟五星為滿分

柚子蛋糕🌟🌟🌟🌟🌟

另外再叫多咗一個

濃蕃茄牛肋條🌟🌟🌟🌟

2022-04-18 88 浏览
一入店內,感覺好似去了日本,食物上枱速度算ok, 無花果pancake 味道比較清,但是我起歡的甜度,只是size, 比其他pancake 店來說是有點細,pancake 尚保留多少溫度,需然上面加上了雪糕,紙蝴蝶其實可能不放在食物上會好些?不知道食過的朋友有同感嗎?