今次要介紹呢一間日式班戟專門店 我成日都會過去🙈味道真係唔錯值得大家一試!所以今日要推介俾大家😍呢度嘅裝修非常日系🇯🇵枱面有唔同嘅和紙 牆上面都有唔同貓貓嘅壁畫 仲會有桃花做背景 有古式優雅嘅氣氛👍🏻喺呢個空間度食甜品 真係心情都特別好!紫薯Mont Blanc班戟我叫咗呢款嘅顏色非常之特別 紫薯用一條條幼細而且好長 厚厚嘅一塵堆積成好似一座富士山😂紫薯味好自然 亦都好濃郁 甜度適中 口感好綿蜜 內層嘅班戟同雪糕可以自由選擇味道 我就揀咗抹茶味雪糕同朱古力班戟 鬆軟綿滑 蛋香味十足 抹茶雪糕好濃郁 抹茶味好重 兩者都好夾 仲有士多啤梨做點綴㗎!總括而言 呢間班戟專門店好值得大家過嚟試吓!

紫薯Mont Blanc班戟

總括而言 呢間班戟專門店好值得大家過嚟試吓!
2022-05-11 219 浏览
呢間日本過江龍Bookmark左一段時間,去到又心大心細唔知食邊樣好🤣 最後叫咗和食十品咩都有啲🤪 ✨和食十品 ($198)✨芒果拿破崙 ($138)和食十品有一個細烏冬,麻糬年糕袋,鮑魚,炸雞,叉燒,仲有迷你抹茶pancake同埋紅豆蛋糕,跟餐仲會有一杯凍焙茶~ 簡簡單單勝在可以每樣都食少少🤪店員極力推介呢個芒果拿破崙,所以都試咗一個~ 拿破崙焗得超級脆身,牛油味香,做到豐富嘅層次感😍 另外每一層都有忌廉同埋大量芒果,芒果好甜好正。另外呢度環境好日式都好適合打卡🥰

✨和食十品 ($198)
✨芒果拿破崙 ($138)

另外呢度環境好日式都好適合打卡🥰
行過銅鑼灣 俾呢間餐廳嘅裝修設計吸引咗入去食😍呢度嘅落地玻璃設計 走日式木係和風路線😍仲有好多貓貓嘅掛畫 充滿日式風格!呢度嘅甜品主要圍繞班戟 話明班戟專門店 梗係要試吓佢哋嘅味道啦!蘋果金寶班戟呢個打卡一流 有隻貓貓個屁屁托住個盤 裏面放咗蘋果班戟同雲呢拿雪糕 雲呢拿雪糕好香甜 好重香草味 同班戟非常之夾 蘋果味都好重 好鬆軟 好重蛋香味 味道唔錯!黑摩卡班戟呢一個真係必叫! 黑摩卡估唔到同班戟咁夾 味道少少苦澀 再襯托班cake嘅鬆軟 唔會好乾 免頭仲有隻蝴蝶 成個感覺非常之好食😋

蘋果金寶班戟

黑摩卡班戟
今日同同事放lunch 諗唔到食咩好 同事介紹我去一間日式餐廳食lunch 佢話呢度好高質 味道唔錯 我哋一於去試吓😍呢度嘅環境非常有日式風格 餐廳都比較乾淨 店員嘅服務態度好好 會介紹吓呢個係咩菜式👍🏻值得讚賞!日式叉燒$128一上枱好震撼 有六大塊肥美嘅叉燒 叉燒好大塊好厚身 肥瘦均勻 豚肉嘅味道非常突出 一睇就知唔係雪藏貨 咬落去啖啖肉 加埋燒汁撈飯食 真係一流😋噴令海南雞 $128呢一款好惹味吸引 酸酸辣辣嘅咖喱味道非常之濃郁 海南雞好滑嫩無骨 咖喱汁唔會太稠 亦都唔會太稀 味道非常之濃郁 夾埋一齊食好開胃 同事話呢個唔錯㗎!下次我都要叫呢個先🙈

日式叉燒$128

噴令海南雞 $128
一日之計在於晨 對於我呢啲好晏起身但係又想食早餐嘅人來講 全日早餐真係我嘅福音😍呢間位於我屋企附近嘅日式餐廳 近銅鑼灣百德新街 裝修非常日式 成個環境都好舒服乾淨 連擺設同裝飾都充滿日式嘅風格 牆上面有好多唔同嘅貓貓圖案😍我今日叫咗呢個全日早餐 裏面有韓國大肉腸,薯餅,溫泉蛋,茄汁豆,烤芝士大菇,薄餅,沙律菜😍 非常之豐富!芝士大蘑菇非常之邪惡 味道非常之濃郁 又香又多汁 除此之外一定要讚下佢嘅韓國大肉腸 唔係人工製造腸 真材實料有肉味 亦都非常之厚身 每次過到嚟都一定要叫! 早餐點少得薯餅 呢度嘅薯餅好香脆 唔會好油膩 好惹味🙈

芝士大蘑菇非常之邪惡 味道非常之濃郁 又香又多汁
2022-05-10 22 浏览
今日同朋友行街行到攰攰地 見到銅鑼灣百德新街附近有間日式餐廳 出邊個落地玻璃好吸睛 有一種日本秋天嘅感覺 裝修好華麗 好吸引我入咗去試吓🙈我叫咗個芝士和牛漢堡班戟呢個係鹹班戟 估唔到都咁有驚喜 和牛漢堡個肉質好彈牙 有肉味 好Juice有肉汁 班戟夾住車打芝士 同脆薯餅 好特別新加 底部亦都有生菜中和返薯餅嘅油膩感 成個餐非常豐富😍 值得大家試吓呢個套餐仲會包括埋芝麻醬沙律 生菜好新鮮爽口 味道唔錯㗎!值得一提 呢度牆上好多貓貓嘅掛畫 充滿日式風格 大家過到嚟可以打下卡都唔錯㗎😍

我叫咗個芝士和牛漢堡班戟
呢個套餐仲會包括埋芝麻醬沙律 生菜好新鮮爽口 味道唔錯㗎!

2022-05-09 54 浏览
之前食過屯門嘅 NekoPuff 拿破崙原來佢喺銅鑼灣都有間班㦸專門店成間裝修都好和式☺️靜靜地幾舒服🐻去食個lunch 都不知不覺坐左2個幾鐘~呢間主打班㦸、拿破崙、蒙布朗甜品~另外有日式定食/扒類等主菜🍽————🐮慢煮煙燻牛肋骨慢煮10小時💁🏻‍♀️肉質果然幾軟熟 份量多 絕對夠兩個人share🤲🏻煙燻味唔會太搶風頭~仍然食到肉嘅鮮味見menu寫配上龍蝦汁 但味道食落似蘑菇白汁多d🤣————🍠紫薯班戟蒙布朗香港好少地方有Montblanc 呢款甜品🧁揀左紫薯做base~入面就包住黑芝麻雪糕+朱古力班戟外型好吸晴 成座紫薯山咁🤭所以整體嘅紫薯味比較搶 相對之下班㦸同雪糕嘅味道就唔係咁明顯啦班㦸口感似海綿蛋糕~尚算鬆軟 但空氣感唔算高雪糕就咁單食會幾正😙黑芝麻味夠重————🗻焙茶富士山 & 抹茶富士山飲品好有驚喜😍賣相好靚 同埋味道好得兩杯都加左400次奶蓋🥰奶蓋又厚又滑!同下層嘅厚奶攪勻之後又有另一種味道~茶味同奶味好融洽😚飲落好幼滑好香————好難得喺鬧市中有間環境咁舒服嘅cafe~好岩慢慢嘆個tea😙員工又幾nice 坐耐d都無問題🍵
之前食過屯門嘅 NekoPuff 拿破崙
原來佢喺銅鑼灣都有間班㦸專門店
成間裝修都好和式☺️靜靜地幾舒服
🐻去食個lunch 都不知不覺坐左2個幾鐘~

呢間主打班㦸、拿破崙、蒙布朗甜品
另外有日式定食/扒類等主菜🍽

班㦸口感似海綿蛋糕~尚算鬆軟 但空氣感唔算高
雪糕就咁單食會幾正😙黑芝麻味夠重
🗻焙茶富士山 & 抹茶富士山

飲品好有驚喜😍賣相好靚 同埋味道好得
兩杯都加左400次奶蓋🥰奶蓋又厚又滑!
同下層嘅厚奶攪勻之後又有另一種味道~
茶味同奶味好融洽😚飲落好幼滑好香
————
好難得喺鬧市中有間環境咁舒服嘅cafe~
好岩慢慢嘆個tea😙員工又幾nice 坐耐d都無問題🍵
慢煮煙燻牛肋骨
焙茶富士山
琴日經過銅鑼灣俾呢間餐廳嘅靚靚店面吸引咗 (•ᴥ•)/ 雖然佢叫做pancake senmon pancake專門但佢除咗甜品之外 原來仲有多款主食😆 而且入邊裝修好靚有好多貓貓嘅元素🐱🥰✻ 10小時慢煮煮牛肋骨配龍蝦汁 ($248) 食肉獸我揀咗呢個牛肋骨 佢嘅肉質入面鬆軟出邊又脆脆地咁 肥瘦適中 牛肋骨嘅牛肉味香濃 配埋佢嘅龍蝦汁 口感一流☺️ 而且佢已經切好晒俾我哋 唔使再自己切 好方便🤣另外有配埋餐湯同埋沙律 餐湯少少偏鹹 沙律菜反而估唔到好新鮮~✻ 五王蟹王丼 ($198) 🦀🦀🦀🦀🦀見Menu寫咗佢用五種唔同嘅蟹肉製成 包括:松葉蟹 麵包蟹 毛蟹 鱈魚蟹 大閘蟹嘅蟹膏蟹肉同埋蟹油製成好吸引咁!所以叫咗嚟試吓😳 一上枱見到佢真係有好多蟹粉同蟹肉😻 再配埋蛋黃一齊食口感超級豐富同埋好滑 送飯一流嘻嘻 一樣配埋餐湯同埋沙律~ 另外有配埋一壺茶😸🫖✻ 焙茶/抹茶富士山☕️🍵🗻️ ($48)選擇困難症決定唔到叫抹茶定係焙茶好所以兩杯都叫晒🤣 兩杯茶味都好香濃~奶蓋好綿滑 配埋咁靚嘅富士山杯打卡一流 而且都幾好味😚最後再讚下呢間餐廳環境真係好靚 賣單嗰陣佢會比一隻貓貓你😽入邊有啲糖俾你拎
琴日經過銅鑼灣俾呢間餐廳嘅靚靚店面吸引咗 (•ᴥ•)/
雖然佢叫做pancake senmon pancake專門
但佢除咗甜品之外 原來仲有多款主食😆
而且入邊裝修好靚有好多貓貓嘅元素🐱🥰

✻ 10小時慢煮煮牛肋骨配龍蝦汁 ($248)
10小時慢煮煮牛肋骨配龍蝦汁

✻ 五王蟹王丼 ($198) 🦀🦀🦀🦀🦀
五王蟹王丼

✻ 焙茶/抹茶富士山☕️🍵🗻️ ($48)

最後再讚下呢間餐廳環境真係好靚 賣單嗰陣佢會比一隻貓貓你😽入邊有啲糖俾你拎超得意(>^ω^<)
10小時慢煮煮牛肋骨配龍蝦汁
五王蟹王丼
2022-05-08 48 浏览
餐廳嘅擺設係幾似日本🤭連用嚟防疫嘅透明甲板,都貼滿左蝴蝶同花花,very打卡able🫡🍔和牛漢堡Pancake如果唔鍾意食甜嘅,都有呢啲輕食/ 咸嘅Pancake可以選擇,和牛漢堡厚身,食落Juicy,Pancake鬆軟,仲夾咗薯餅同生菜,食晒都有少少飽。🥞伯爵茶無花果Pancake比較少甜品用無花果,食落感覺都幾清新,Cream同埋雪糕係伯爵茶味,本身就鍾意伯爵茶,拎來做甜品嘅話,茶味好香,配埋鬆軟嘅Pancake,呢個配搭都唔錯🍰雪糕芒果蕨餅拿破崙呢個係同Neko Puff聯成嘅即製即食拿破崙總共有三層鋪面嘅係芒果肉,中間係煙靭嘅蕨餅,最底層就係雪糕。每層都有滿滿嘅吉士忌廉,拿破崙酥皮係即製,非常之酥脆同重牛油味🗻焙茶富士山打卡able,睇得又好飲,入口細滑,建議攪勻先飲(當然係影完相先)🍶麥茶都係非常之靚靚😋食完甜品飲茶非常之解膩

🍔和牛漢堡Pancake

🥞伯爵茶無花果Pancake

🍰雪糕芒果蕨餅拿破崙
呢個係同Neko Puff聯成嘅即製即食拿破崙
總共有三層

🗻焙茶富士山

🍶麥茶
都係非常之靚靚😋食完甜品飲茶非常之解膩

行銅鑼灣就行得多 但可能大家唔知既係fashion walk後面都好多餐廳選擇😆 其實之前啡熊已經同爸爸試過呢間 印象都幾好 所以今日再同白熊嚟食😆 門口好傳統嘅和風設計 可以話秒回京都🥹 入面嘅裝修都好精緻 空間都好闊落 坐得好舒服👍🏻▪️五王蟹粉烏冬 $198一上嚟真係嘩咗聲😂 滿滿嘅金黃色蟹粉蟹肉鋪滿烏冬 配埋陳醋同埋花雕酒 個外貌首先100分✨ 淋滿醋嘅烏冬好解膩 加上蟹既甘甜 同埋濃厚嘅口感 食完都一直徘徊喺口中 好正🥹 記得要噴啲花雕入去(個樽真係好fancy😂)令個味道更有層次😛 呢個大推!▪️伯爵茶無花果班戟 ($138)黎到呢道真係選擇困難症發作🫠超多品項而且每一個都好靚同睇落好吸引!我地係拿破崙同普通pancake之間struggle左好耐 最後都係揀左pancake🤣可惜黎到真係份量比較細 我地黎講就啱啱好 如果係大食朋友就可能要叫多個了😈雖然係咁 但味道真係唔錯~伯爵茶cream既茶香十足 唔係話死甜個隻 無花果酸酸甜甜 增加層次🥰真心建議店家可以考慮增加份量 又或者換個細D既碟…感覺會無咁空虛🥲▪️抹茶拿鐵 $42抹茶同牛奶味都好濃 但抹茶偏苦🙈 同埋個底有啲抹茶粉

▪️五王蟹粉烏冬 $198
五王蟹粉烏冬

▪️伯爵茶無花果班戟 ($138)

▪️抹茶拿鐵 $42
抹茶同牛奶味都好濃 但抹茶偏苦🙈 同埋個底有啲抹茶粉未搞勻結咗塊 個人覺得一般🫠
抹茶拿鐵

▪️焙茶富士山 ($48)
叫左呢道其中一個signature既飲品 其實就係焙茶奶蓋加鮮奶😛奶蓋濃厚醇滑 超級綿密 微甜 帶有淡淡的焙茶香 店家推薦先用匙羹食左奶蓋先再攪勻 咁先會飲到兩個層次既味道 呢個幾有驚喜!(默默回想起之前自己手打400次咖啡既場景…)

-🌟-
整體來說餐點都係精緻既 睇得出都係創新同有誠意😗題外話餐廳既冷氣有D凍 啡熊係咁話好凍想快D吃完😂白熊就覺得還好 不過野食就真係幾快吹凍曬(我地唔算影左好耐相🤔)環境都幾靚 希望餐廳可以改善冷氣同份量問題就好了🥹

建議指數:🐻🐻‍❄️🐻.5/5
五王蟹粉烏冬
  • 伯爵茶無花果班㦸
2022-05-07 52 浏览
來一趟偽日本之旅餐廳風格走日本風入到餐廳感覺就好似去咗日本一樣Grill short ribs mushroom sauce牛小排蘑菇汁烏冬套餐有沙律同埋粟米湯可以揀烏冬白飯或者班戟蘑菇汁creamy烏冬掛到汁Earl Grey Ficus Caria Pancake伯爵茶無花果班戟班戟蛋味濃郁,空氣感重無花果清新配上Earl grey Cream甜而不膩Hojicha Fujisan焙茶富士山富士山造型搶眼茶味香濃400次奶蓋口感幼滑店員服務細心

來一趟偽日本之旅

蘑菇汁creamy
烏冬掛到汁

Earl Grey Ficus Caria Pancake
伯爵茶無花果班戟
班戟蛋味濃郁,空氣感重
無花果清新配上Earl grey Cream
甜而不膩

Hojicha Fujisan
富士山造型搶眼
茶味香濃
400次奶蓋口感幼滑

店員服務細心

2022-05-06 68 浏览
今日同男朋友去咗銅鑼灣行街 行到攰攰地諗住搵間餐廳食午餐 見到呢間充滿日式風格嘅餐廳 而家疫情冇得去旅行 唯有食日本菜當去咗😂和牛漢堡班戟呢間日式餐廳食物嘅賣相非常之吸引 打卡一流 面層係軟熟嘅班戟 好鬆軟有蛋香 和牛漢堡好厚身充滿肉汁 有牛味 再配埋濃郁嘅芝士同蕃茄醬 加啲生菜令到個班戟冇咁油膩 整體嘅感覺好清爽 口感好豐富!濃蕃茄牛肋條牛肋條好嫩 好淋 肉味濃郁 索晒啲蕃茄汁好入味 蕃茄湯底好濃郁好好食 酸酸甜甜嘅口感同烏冬好夾 烏冬好入味好爽口 呢一個好推介😍

和牛漢堡班戟
呢間日式餐廳食物嘅賣相非常之吸引 打卡一流

濃蕃茄牛肋條
今日同屋企人咁岩出去銅鑼灣有啲嘢做 晏晝有啲肚餓 所以就去咗呢間日式班cake專門店試吓😆呢度嘅環境非常日式風 座位都比較闊落 環境好乾淨 唱上邊好多貓貓嘅掛畫同燈籠 都充滿日式風格😆媽咪叫咗一個烏冬輕食 而我就叫咗個鹹款班戟🥰媽咪話香燒牛小排蘑菇汁味道唔錯 牛扒燒得肥瘦均勻 充滿油脂香 滿滿嘅油脂撈埋烏冬同蘑菇汁 真係冇得彈 好入味足料 牛小排雖然比較薄身但係好重牛肉味 足足有五大塊!媽咪話食完都唔夠喉!個餐仲會跟埋餐湯餐飲同沙律 超抵食!餐湯係粟米忌廉湯 濃郁嘅忌廉湯再加滿滿嘅粟米 好開胃😋和牛漢堡班戟 呢一款鹹點好出色 和牛好大塊 上面滿滿鹹香嘅芝士 估唔到咁好食 用咗兩層班戟包住和牛漢堡 下邊仲有薯餅同芝士 用生菜做配搭 令到個班戟唔會太油膩好清新 最緊要係佢嗰班戟好好食 唔會好乾 燒到啱啱好😍

媽咪叫咗一個烏冬輕食 而我就叫咗個鹹款班戟🥰
個餐仲會跟埋餐湯餐飲同沙律 超抵食!
餐湯係粟米忌廉湯 濃郁嘅忌廉湯再加滿滿嘅粟米 好開胃😋

今日同朋友行街 咁啱經過呢間餐廳 之前朋友原來試過呢間!佢對呢度嘅嘢食讚不絕口 所以我哋就入去食🥰淨係入嚟睇到個環境已經覺得好舒服 除咗乾淨之外 門口個落地玻璃有一個裝飾 好似日本啲古廟咁😆好得意所以影低咗幾張相😆講下佢哋啲食物先 叫左個蕃茄牛肋條 因為係朋友高度推薦 佢話之前食過真係唔錯!咁既然佢試過質素應該唔差 因為我朋友都幾嘴刁😂蕃茄準既味道好濃郁 滿滿嘅蕃茄汁包住牛肋條 令到牛肋條非常入味 牛肋條好軟淋 大約有四至五舊 正方形咁好厚身但係一啲都唔鞋 估唔到同烏冬食都咁夾!呢度嘅烏冬非常爽口彈牙 應該係用咗稻庭烏冬 味道唔錯!果然冇介紹錯下次等我帶其他朋友過嚟試吓呢間😍呢啲好食嘅嘢應該要一傳十十傳百😋

2022-05-06 192 浏览
Happy Friday當然要吃好一點,跟同事到Fashion Walk食街那邊吃是日靚午。計起上來,這次已經是我三訪這間店了。紫薯Mont Blanc班戟 - $148 絕對必點的招牌日本紗織班戟,紫薯更是網民熱烈推薦,大量1MM超幼的紫薯蓉,質地幼滑軟糯,有少少微甜,但不死甜;裡面的班戟更可選原味、抹茶或朱古力味,選擇了抹茶味有陣陣茶香,班戟不含麩質,質感有點像夏威夷班戟,較為實在;雪糕可選抹茶、石板街、黑芝麻、焙茶、雲呢拿或栗子味,同樣選了抹茶味,切開層次分明;士多啤梨作點綴,頗有打卡感。10小時慢煮煙燻牛肋骨龍蝦汁 - $248牛肋骨本身帶點筋,會較有咬口,經慢煮後也變得好嫩滑,還細心的把骨肉分離,有少少煙燻香味,啖啖肉好滿足;龍蝦汁比較像蘑菇汁,好鮮甜;還有少少純沙律菜平衡肉膩感。粟米忌廉湯&沙律有陣陣栗米的香甜味,又有少少忌廉薯仔的幼滑感;沙律菜有適量的芝麻醬頗清新。抹茶富士山 - $48層次分明酷似富士山,頂層濃厚醇滑的抹茶,是早前非常流行的400次奶蓋。建議先試一下奶蓋的味道,之後再攪均又是另一番體驗,整杯變得幼滑細膩。焙茶富士山 - $48焙茶的味道比起抹茶更加濃郁,

紫薯Mont Blanc班戟 - $148
10小時慢煮煙燻牛肋骨龍蝦汁
10小時慢煮煙燻牛肋骨龍蝦汁

10小時慢煮煙燻牛肋骨龍蝦汁 - $248
粟米忌廉湯&沙律

粟米忌廉湯&沙律

抹茶富士山 - $48

焙茶富士山 - $48
焙茶的味道比起抹茶更加濃郁,但沒有苦澀味,反倒有濃郁的碳烤香味。
2022-05-06
午餐