2018-07-20
筆者介紹:人稱「肥佬B」,自2009年加入openrice,一直以openrice用作bookmark餐廳用途。踏入三十之年,心廣體胖嘅我quota遞減,故每逢可以出街食飯定必事前做足功課,以免浪費quota,希望透過寫食評同大家分享飲食心得和介紹我嘅口袋餐廳。作為新界仔嘅我,更與女友相約「每月港島一餐」,有興趣就即刻follow我啦! 耐唔時會食Parkview,但一定只限下午茶,無他,貪佢用app book檯有半價,半價之後就可以將佢嘅質素match番你嘅expectation,簡單D講,有半價就去,無半價係唔會去嘅。下午茶選擇都幾多,價錢由五六十到百幾都有,間唔中就會轉menu保持新鮮感!今日同女友試叫左兩個主菜、一個配菜同一個甜品。忌廉汁焗海鮮飯:正常野,即叫即焗,有d脆焦芝士,幾惹味!材料海鮮就普通貨色,唯一亮點係我幾鐘意個飯入面加左d甜椒粒,我本身無特別偏好甜椒,但加左多左口感,幾match!牛肝菌磨菇黑松露鮮製意大利寬麵:個名好長好似好勁咁,其實佢只不過係將碟野有嘅材料list哂出黎,有d似肉醬意粉,味道過鹽,正價$118亦都偏貴。我發覺宜家d餐廳逢係加黑松露三隻字碟食
忌廉汁焗海鮮飯
牛肝菌磨菇黑松露鮮製意大利寬麵:個名好長好似好勁咁,其實佢只不過係將碟野有嘅材料list哂出黎,有d似肉醬意粉,味道過鹽,正價$118亦都偏貴。我發覺宜家d餐廳逢係加黑松露三隻字碟食物就貴好多,其實黑松露都分好多種,黑松露醬更加可以係平民超巿買到...
牛肝菌磨菇黑松露鮮製意大利寬麵
薯角係必點嘅,通常都係熱辣辣,點茄汁加黑椒無得彈!
薯角
口痕叫左個秋田縣米粉意大利芝士千層蛋糕,見佢又攞獎又盛,味道都真係幾好,面係千層餅,底係蛋糕,我覺得好過lady m因為佢甜得黎唔會死甜,搭配凍啡走甜咁食又係另一享受。側邊舊雪糕話係自製我就唔多信,食得出係普通野咋喎!對得住價錢$52,如果半價就更抵食,推薦!
秋田縣米粉意大利芝士千層蛋糕
其實見咁多負評都理解,因為個價錢會令你有所期望,但唔好忘記佢開係咁旺嘅新城巿廣場喎,一定貴租,你食嘅價錢有幾多落左食物、有幾多落左租金?
题外话/补充资料:
用訂檯app有半價