2019-01-10
過完聖誕節,好快又到新年,當然要置新裝,就趁放假的周末,跑遠一點,到沙田的商場逛逛。 看來自己的選擇是正確的,大節過後,好多連鎖店在減價,荷包減壓不少。拎住大包小袋,又係時候醫肚。 沙田呢個商場,除了店舖多之外,食肆都是一個亮點,今次就選了Parkview。 餐牌有散點,亦有套餐供應,而部份散點餐,可以加錢($45或$68)變成套餐,悉隨專便。 特級初榨橄欖油煮青口配薯條($72)青口本身好入味,但感覺乾身,估唔到薯條炸得香脆可口,似乎更加吸引,三扒兩撥清碟。 炸芝麻雞翼配水牛城辣汁($72)並非常見既雞中翼位,而係連翼尖,也好,可以多點嚼口,炸到外層脆卜卜,蘸點些少辣汁就更惹味,送啤酒一流。 葵花籽蟹肉忌廉南瓜湯很鮮甜滑溜,舀一下,都有不少葵花籽及蟹肉,但質感似乎稍薄,如果濃稠一點會更好。 蒜香橄欖油烤嫩羊架(4支骨)($248)可能忘了交帶一聲,烤得全熟,肉有點韌,羊羶味都幾勁,不過食得羊肉又點會怕呢? Dinner for 2 澳洲M5和牛西冷(12oz)($598)由於來貨關係,原先西冷改成澳洲M5和牛肉眼扒,點了最愛的
拎住大包小袋,又係時候醫肚。
特級初榨橄欖油煮青口配薯條($72)
炸芝麻雞翼配水牛城辣汁($72)
葵花籽蟹肉忌廉南瓜湯
蒜香橄欖油烤嫩羊架(4支骨)($248)
Dinner for 2
澳洲M5和牛西冷(12oz)($598)
由於來貨關係,原先西冷改成澳洲M5和牛肉眼扒,點了最愛的 medium rare,火喉控制得不錯,一切開已見到嫣紅的肉色,有嚼口,但肉味稍淡。
卡邦尼意粉
麵條沾滿了醬汁,帶陣陣濃香的芝士味,而且又有嚼口,難怪太太同囝囝,三扒兩撥便清了碟。
蘑菇湯或沙律(每人可選一項)(加$35升級至酥皮龍蝦湯)
呷了口蘑菇湯,又是覺得質感較薄,但蘑菇味幾香,其實最好有點蘑菇碎粒就便好。
甜品
本身甜品是不知名的Gotcha,望望包裝,原來是泰國雪糕,而且是雲呢拿夾朱古力雙色味道,食落幾幼滑,竟然不錯。
若果想豪少少,大可另加$10,換成Movenpick雪糕,有
Swiss Chocolate與及Strawberry兩種口味。
飲品
橙汁並非鮮榨,而且比較細杯,有點兒童餐的感覺,可以的話,大杯少少吧!
整體表現不俗,出餐快,侍應反應快,所以食得快,結果翻檯自然快。