2018-11-20 260 浏览
今晚原本想同朋友慶祝生日,沙田區食,黎到li 間餐廳,其實價錢都算預左食貴少少,果邊d 餐廳都間間差唔多,嗌左個二人餐加一個墨西哥片,兩人餐嗌左個安格斯西冷扒,帶子南瓜意大利飯,埋單$500幾蚊~~1)沙律(d 菜係苦既,唔新鮮)2)是日湯落單時係蕃茄薯仔忌廉湯,黎左南瓜湯,味道同薯仔湯無分別,無南瓜味3)西冷扒:有4分之1係肥膏,嗌左5成熟黎左7成熟,好難咬(這個扒單點$238,未計加set 價錢),我覺得花園餐廳$140既價錢也好食過佢N倍)4)帶子南瓜意大利飯:帶子細,無南瓜味,(單點$138,同普通西餐廳$60-80一個意大利飯無分別)5)墨西哥片係最正常就是開左就放醬,無任何功夫可高言6)甜品係一個同$5銀一樣大既雪米糍,講到底價錢太貴又俾唔到相應質素,食水會唔會深左d~,真心嬲同失望

1)沙律(d 菜係苦既,唔新鮮)
5)墨西哥片係最正常就是開左就放醬,無任何功夫可高言
6)甜品係一個同$5銀一樣大既雪米糍,

甜品
2018-11-09 264 浏览
今日同細妹帶埋呀爸同姨甥女去食lunch,想食得好dd,舒服dd,所以決定幫襯呢度。1pm,其實都過左大半個lunch time,相對地唔使等好耐就有位。個度嘅staff 服務一般般,有個中年男侍應,叫佢拎張bb 櫈都推三推四,反而有個姐姐爽快攪掂。我地order 左三個sets,冇諗到個餐湯已經叫人失望😞除左稀,仲有陣燶味,懷疑佢成煲湯燶左底。除左個煙三文魚沙律🥗正常dd 之後,其他都係好睇唔好食.......個手撕豬肉漢堡入面嘅豬肉係鞋ga!!!!!唯有話冇下次啦
我地order 左三個sets,冇諗到個餐湯已經叫人失望😞

除左稀,仲有陣燶味,懷疑佢成煲湯燶左底。

個手撕豬肉漢堡入面嘅豬肉係鞋ga!!!!!

唯有話冇下次啦
又黎新城市lunch la! 喺食咩都無咩所謂嘅情況下, 邊間快啲有位就食邊間🙆🏻‍♀️Request左high chair好快就set好俾我地, 仲有bb餐具😂一於嗌一個burger一個risotto share先. 餐包好快有得食. 有成7款麵包揀(A1係麵包店嘛🥖🍞🥐), 我地揀左藜麥餐包, 鬆軟餐包 wz Pesto//自家製蘿勒青醬, 兩款餐包都鬆軟好味, 尤其藜麥餐包絕對係健康之選. 餐湯唔係太濃嘅忌廉蘑菇湯, 每啖都有碎蘑菇, 忌廉比例無咁重唔會飲完湯就有飽肚感.正宗美式牛肉漢堡包伴薯條 (HKD88)漲卜卜嘅Burger, 豐富嘅餡料, 用一枝粗身嘅籤固定, 由底層起有菜, 切片蕃茄, 勁厚牛肉. 切開後更加顯得足料重量級, 哎原來重有煙肉🥓呢! 唔切開都未必見到兩塊包面都有搽牛油烘成金黃色, 隨意唧小小檸檬🍋汁先. 粗身薯條🍟份量唔吝嗇, 即炸係又香又好味.虎蝦藍青口意大利飯 (HKD92)Li個risotto底有別於一般重cream做法, 係鮮茄底+海鮮高湯嘅味道, 剝左殻嘅虎蝦好爽口, 藍青口又鮮味, 整個risotto味道都非常均勻, 每啖都盡是食材精華. 以為份

餐包+pesto  sauce

餐湯

正宗美式牛肉漢堡包伴薯條 (HKD88)
正宗美式牛肉漢堡包伴薯條
正宗美式牛肉漢堡

虎蝦藍青口意大利飯 (HKD92)
虎蝦藍青口意大利飯

Li個risotto底有別於一般重cream做法, 係鮮茄底+海鮮高湯嘅味道, 剝左殻嘅虎蝦好爽口, 藍青口又鮮味, 整個risotto味道都非常均勻, 每啖都盡是食材精華. 以為份量不是太多, 係好飽的.

2018-11-06
餐包+pesto  sauce
正宗美式牛肉漢堡包伴薯條
正宗美式牛肉漢堡
虎蝦藍青口意大利飯
2018-10-30 273 浏览
咁呢餐廳就係因為我阿媽啦有因為咁樣所以就去食嘅!咁我哋就係食晚飯時間嘅,叫咗一個諗住實冇死嘅carbonara啦😂😂點知都係出事!咸到一個點🤢🤢另外就叫咗一個佢哋嘅招牌菜啦,西班牙海鮮炒飯🥘🥘個賣相呢系幾好嘅,但係呢好乾係真係乾啦,淡啦!即係佢應該有嘅嗰種鹹味呢又冇咗喎😂😂激死😅😅😭😭個炒飯唯一最好係個青口囉,都算係唔錯嘅😅😅同服務就真係差啲啊,好似好願意幫你落單嘅名,你諗來啲有比面口你睇咁樣!所以我應該唔會再去㗎啦😫😫
咁呢餐廳就係因為我阿媽啦有因為咁樣所以就去食嘅!
同服務

2018-10-23 307 浏览
行到沙田新城市中心,午餐時段,四處都多人,又想食下西餐,唯有揀間唔太多人嘅餐廳啦!見到餐單都想食嘅,等唔夠5分鐘有位,點咗兩個午餐,先嚟咗兩個自選A1 Barkery嘅餐包-芝士酥、鬆軟餐包,配以牛油、橄欖醬、醋點下包都唔錯,不過芝士酥就稍為油咗啲....再嚟個餐湯,如果杰少少會好味啲再嚟漢堡薯條,都ok另一份午餐:卡邦尼意粉....真係唔推薦....跟出面食開嘅好唔同,太油,相比漢堡遜色好多...味道一般般...

再嚟個餐湯,如果杰少少會好味啲

再嚟漢堡薯條,都ok

2018-10-19
2018-10-20 207 浏览
如星期五六日或公眾假期在沙田新城市搵食最好要食頭輪6點,就不用等位等到傻,一行4人一去就就有位了。坐下每人叫了一個主菜, 有個餐前麵包,可以加錢有餐湯,和加錢有飲品。麵包就一定好味的因為係用對面A1的麵包,有幾款比你選擇,配牛油和香草橄欖油醬,主菜叫了個 煎雞扒藜麥飯,塊雞扒煎得夠香脆, 藜麥飯又煮得幾好味喎,意粉就一般,凍咖啡都好香濃的,間唔中都會來食下,保持水準。
2018-10-17
2018-09-17 573 浏览
今日下午唔知食咩好,剩係知有d想食西班牙野,就search下附近有無,發現原來Parkview係有Paella食!成日行街經過呢間餐廳都無試過佢,一於去試試Parkview係A1麵包既餐廳line黎,因為自己都幾鐘意A1 d包既,所以都對餐廳有d期待。結果…入去前,職員安排已經好奇怪,態度都幾差下。入到去,叫左兩個set,係海鮮西班牙燉飯同一個意粉,佢仲有個點醬既包、沙律。d包黎到,係幾鬆軟,同埋d醬味道都唔錯,唔錯既,所以呢個時候都仲係好期待主菜。沙律,正正常常,無咩特別。但主菜一黎,就…西班牙燉飯??點解d飯會咁乾…仲要係普通米…我地係咪叫左揚州炒飯??仲有除左有海鮮,唔知佢邊忽似Paella!!一食…得個乾字,都無味既!!!剩係得dd我最憎既三色椒既味,我一向都覺得三色椒呢種蔬果本身就好臭,放佢入d飯度真係…更難食D海鮮都係乾爭爭又無乜鮮味,呢個咁既Paella竟然賣百幾蚊,講真30蚊一個既蛋炒飯都好味過佢。中伏又有個用三色椒整既dish…忌廉磨菇蝦意粉之類…都係果句,除左三色椒既味之外,都係無乜味…好怪…呢度個又係賣近100蚊佢地整完d野食有無自己試過先放上menu架埋單每人百

入去前,職員安排已經好奇怪,態度都幾差下。

沙律,正正常常,無咩特別。

但主菜一黎,就…
西班牙燉飯??

佢地整完d野食有無自己試過先放上menu架

埋單每人百幾蚊,食左餐衰過茶記既野。唯一可取係前菜既包…

A1既餐廳…大家都係唔好試
A1都係賣麵包算啦
2018-09-07 385 浏览
今天點了兩份食物,一份炸物小食拼盤和份美國牛扒。炸物拼盤沒有即炸,魚柳好實,其他也是凍的,138+1,失望。若以一份238+1的牛扒,要有湯及飲品甜品另加28+1,這個價錢是不能接受的質素,上枱時牛扒又凍,肥膏又多,10安士的牛扒是薄的。意樂餐廳、大家樂也比它好,這可以給客人嗎?只是自己一時漏看食評,因之前已有其他人寫過此餐廳有此問題,但到今日仍沒有改善,即是話此餐廳是目中無人,你來幫襯就要接受此質素。絕對沒有下次!
2018-09-06 266 浏览
It's been ages since my last time visit in Parkview restaurant. This time I ordered an Avocado salad with feta cheese and fig in homemade honey mustard sauce and spaghetti with sardines, garlic and chili.
2018-09-06
2018-09-03 253 浏览
新城市廣場地下的食物,越來越貴。😂假日要食個午餐,都差不多$100...... 👛其中Parkview可說性價比較好,午餐包括沙律/湯、麵包、主菜、飲品。而每個菜色都花了點心思。今天點的是「燒牛肉沙律」午餐,比想像中好食。😁麵包有六款: 牛角包🥐、芝士包、合桃包🍞、芝麻包、法包🥖~嗯...還有一樣我不記得了。😂記得之前,醬料也是有六款可以選擇,但如今set死了每人一份,入面有「牛油、橄欖油及是日精選醬料」一共三個口味。這個改動可讓有選擇困難的我樂透了!~😘😘因為主菜是沙律,前菜的話還是熱湯好。😀是日餐湯是 「白汁磨菇忌廉湯」,這絕不像是罐頭湯,每一口湯都有蘑菇粒和洋蔥粒,香濃又有口感! 🥘終於上到主菜: 「燒牛肉沙律」❤黑醋淋在燒牛肉上,有微酸的調味汁另上,這兩個sauce均與牛肉和火箭菜匹配。牛肉帶有少少肥肉,但不肥膩,夠嫩口夠肉味~😋😋沙律菜的份量剛剛好。餐飲是熱檸茶。成壼茶另上,好抵飲😊是日消費: $108 🍓
新城市廣場地下的食物,越來越貴。😂
假日要食個午餐,都差不多$100...... 👛

今天點的是「燒牛肉沙律」午餐,比想像中好食。😁

因為主菜是沙律,前菜的話還是熱湯好。😀

終於上到主菜: 「燒牛肉沙律」❤
牛肉帶有少少肥肉,但不肥膩,夠嫩口夠肉味~😋😋
沙律菜的份量剛剛好。

餐飲是熱檸茶。
成壼茶另上,好抵飲😊

是日消費: $108 🍓
2018-08-29 247 浏览
呢日,好晏起身。去左新城市揾野食。好肚餓,更係揾d好野食啦。嚟到呢間西式餐廳,叫左一客巨型魚柳漢堡飽餐,魚柳超大件,金黃色,賣相好吸引,流哂口水,重有一杯薯條,什菜湯和飲品,好豐富!魚柳唔會好多油,又脆口。
魚柳唔會好多油,又脆口。

2018-08-26 147 浏览
因為屋企人食野比較揀擇, 星期日晏晝又唔想飲茶~~~~~星期日既新城市都有選擇既~~~我地選擇左再戰parkview。 因為老媽子好中意食熱辣辣又軟淋淋既餐飽而到達瘋狂既狀態~~~即係呢個~我唔中意食飽都覺得好食~~叫餐有是日餐湯, 味道不過不失啦, 唔會好辣~份量有d少第一個上既係牛肉漢堡~~薯條炸得唔錯, 但漢堡唔係好大塊味道一般, 無餐包咁出眾, 有少少油淋淋。再上既係煙三文魚凱撒沙律, 好多芝士係面, 都唔錯, 蔬菜新鮮。而等左好耐上既係魚柳漢堡賣相就100分, 不過, 食落魚有好滯既感覺, 咬開塊魚有d油淋淋。唔知究竟用咩魚。同埋沙律醬太少 接近無。而價錢並不便宜。完。
因為屋企人食野比較揀擇

即係呢個~我唔中意食飽都覺得好食~~

叫餐有是日餐湯, 味道不過不失啦, 唔會好辣~份量有d少

第一個上既係牛肉漢堡~~
薯條炸得唔錯, 但漢堡唔係好大塊

味道一般, 無餐包咁出眾, 有少少油淋淋。

而等左好耐上既係魚柳漢堡

今日去沙田睇戲,睇晚上9点50,敢8点半左右就去沙田食飯,見到e間野未食過就想試下,点知,中曬伏,帶位極差,明明有位,帶位果個完全唔理你,自己係度扮執野,我過去想叫佢帶位,一睇,係度張d餐單排完又排,根本就蛇王,再等左10分鐘,睇住根本有位但唔帶位既佢行出黎先帶位都算,点知叫d食物質素差到爆,叫左個肉眼同西冷,成塊凍既,d肉淡而無味,塊肉眼成塊豬排敢,8oz有2oz係肥膏,完全食唔落口果種肥膏,太過份,仲要200蚊一個,加埋野飲同湯,差唔多600蚊埋單,真係食其他店好過,但實話實說,佢個麵包係幾好味,但請貴公司唔好用d敢難食既肥膏扒同差既員工做既服務,如果唔改善,真係劣評不停有,請心請改善下,我相信600幾可以食其他地方食得更好,一句講曬,失望。
2018-08-10
2018-08-11 200 浏览
今日第一次食呢間parkview.首先排隊時候明明見到有吉位.但係帶位員冇嗌過人入去坐.等咗好耐先至叫人入去.我就嗌咗肉眼扒.但肉眼扒真係唔似牛扒law!塊扒薄到ipad咁.一d牛味都冇.仲要勁多肥膏...酥皮龍蝦湯好鹹...我老公食嘅西冷扒都係唔掂.又鞋又冇味.啱啱放上餐台d扒都唔熱.凍冰冰咁....d服務員嘅服務態度亦都需要改善law.估唔到第一次食就有咁唔愉快嘅經歷.咁嘅價錢食outback都得la!真係冇下次!
2018-08-05 284 浏览
平時沙田都好多人,包括本地&遊客,黎到weekend就更加多!今日下午約左去睇戲,打算之前醫醫肚,有啲懷念日式西餐廳嘅下午茶,就一於去Parkview食個tea😋呢度啲下午茶餐以沙田區黎講都偏貴少少,大約$8X-$1XX不等。我地一共三個人,叫左兩個tea set一齊share,以下係食物相:嘢食都好快上,大概等左5-10分鐘就到。因為叫左兩個set(包兩杯嘢飲-咖啡),我地另外散叫多杯咖啡☕️。club sandwich🥪🍟嘅薯條香脆,三文治唔似平時港式嘅風格咁飛邊,有少少似法式咁,上面有蒜味但餡照舊有雞肉、生菜、番茄、蛋、bacon等。pancake🥞似係一早整定,加埋雪糕&cream凍冰冰咁食,正👍🏻賣相亦相當吸引,我都忍唔住要打個卡影相先😋餐廳服務都幾好,環境幾光猛坐落舒悉,裝修同野食都係日式西餐廳風格,其實有少少似Pxxka Cafe咁,價錢稍貴。

Strawberry  pancake  with  ice  cream
Club  sandwich  with  fries

2018-08-04