2018-02-19 383 浏览
與情人第一次外出過情人節。為左行葵芳ge年宵就係附近商場覓食,想不到所有所有食市都排哂隊,真係見識少啊我地!我地攞左三間籌,分別係牛扒先生、parkview同新麻蒲,最後parkview相對較快就食呢間,我地都好肚餓了。四人枱,兩個人坐,真係值得讚賞,唔會為左賺多少少,屈就大家唔識ge一齊坐👍👍。討論完一翻,就落order,其實見到個場都大,人手明顯不夠,但每次叫人都算快,服務妥當。先黎送ge麥麵包,鬆軟,甜甜地,一人一個,正常,並不是很驚喜。小食先到,係蒜蓉法包加茄肉丸,法包本應係外脆內軟,但依家就係外硬內脆,有點失望。已醬汁同肉丸和法包非常襯,分量多,完全對得住個價錢。男友加左28蚊配白酒試試,可惜佢唔識欣賞,不能評價😂。三重芝士龍蝦飯,加65配餐,餐湯、雪糕一客、飲品。個飯d配料同芝士十分足夠,每一啖都有拉絲效果,不同配料的口感,龍蝦肉都大大粒,出面餐廳已經好少做到咁,欣賞。餐湯係男友最愛ge酥皮龍蝦湯,好濃郁,可以話太濃郁,蝦殼煲出黎ge味好濃,我就麻麻,男友接受到有餘ge⋯⋯飲品係任選,但對於唔飲酒、咖啡奶茶ge我選擇得翻好少,最後揀左莓冰茶,無乜莓味,但味道不假,算正常。最
與情人第一次外出過情人節。
為左行葵芳ge年宵就係附近商場覓食,
想不到所有所有食市都排哂隊,真係見識少啊我地!

男友加左28蚊配白酒試試,可惜佢唔識欣賞,不能評價😂。

最後一個主菜,好似係$188 ge牛扒,但呢個時候我已經八九成飽😐😐。都大舊肉,又厚,肉質算淋,但少少多根,男友仲配左個飯,好在佢都食得下的。但我最驚喜係薯蓉很不錯,不是間間扒配ge薯蓉都好食,呢個我好飽都食多左啖😂。
2018-02-14
庆祝纪念
情人节
2018-02-14 2383 浏览
今晚同老公出來自私食慶祝情人節, 情人節成個葵芳新都會都逼爆咗人,所有餐廳都要等好耐, 好彩老公醒目用app訂咗位唔使等!叫咗個節日二人餐$658!個餐送埋紅白酒或香檳!非常欣賞佢嘅餐包!由於係a1 bakery旗下,佢嘅餐包有返咁上下水準。 包係可以揀款嘅,8款包包之中我哋揀咗牛角包同軟包,兩個都好香又好軟熟! 仲可以揀點麵包嘅醬, 我哋揀咗番茄醬同埋cream cheese。個番茄醬好香但係嘅cream cheese就比較吝嗇,好細舊囉。餐湯係海鮮南瓜周打湯, 幾香濃忌廉南瓜味,入面都算多料都有幾粒蝦肉。仲有肉凍煙三文魚沙律。主菜一:虎蝦青口意大利飯藍青口比較細粒但係都幾嫩, 虎蝦有三隻, 個蕃茄汁做得幾好, 唔似做白汁咁好快會食膩。主菜二: 香煎劍魚腩&美國安格斯牛柳五成熟嘅安格斯西冷燒得剛好但略欠肉汁,都收貨。不過香煎劍魚腩伴香蒜牛油汁實在太油膩,我完全受不了放棄左, 如果吱返啲鮮檸檬汁我諗會易入口啲。配菜燒得好,調味佳!甜品係每人一件Blueberry cheesecake,賣相不錯味道都好好!仲有杯餐茶!經app 訂座仲有7至9折!情人節都有呢啲優惠同唔使等位已經值哂。

叫咗個節日二人餐$658!

個餐送埋紅白酒或香檳!

仲有肉凍煙三文魚沙律。

主菜一:虎蝦青口意大利飯

主菜二: 香煎劍魚腩&美國安格斯牛柳

2018-02-14
2018-02-01 449 浏览
是晚食西餐餐牌d 主食加錢可以轉做set有total 7 款包可以揀揀左croissant 同soft bun超好味!!滿滿嘅牛油香味,又軟塾,食完超回味加錢叫咗酥皮龍蝦湯個酥皮係做得唔錯,不過個湯唔得呢一入口有陣好嗆喉嘅酒味,有小小苦,蹝哂有個炸意大利雲吞見幾得意就叫埋佢~勁伏d 皮黎到已到淋哂,個餡就冇味,食咗兩三粒就放棄咗嚕carbonara 個味淡咗D, 係得塊parma ham 好食三重芝士小龍蝦燴飯洋蔥重手得滯,變左洋蔥飯,不過好在又蓋唔哂d 芝士味,還可以兩杯餐飲淡到死。仲話特濃朱古力。。。成餐,得D 包最好食。
是晚食西餐
餐牌d 主食加錢可以轉做set

有total 7 款包可以揀
揀左croissant 同soft bun
超好味!!滿滿嘅牛油香味,又軟塾,食完超回味

加錢叫咗酥皮龍蝦湯
個酥皮係做得唔錯,不過個湯唔得呢
一入口有陣好嗆喉嘅酒味,有小小苦,蹝哂

有個炸意大利雲吞
見幾得意就叫埋佢~勁伏
d 皮黎到已到淋哂,個餡就冇味,食咗兩三粒就放棄咗嚕

carbonara
個味淡咗D, 係得塊parma ham 好食

三重芝士小龍蝦燴飯

兩杯餐飲
淡到死。仲話特濃朱古力。。。

成餐,得D 包最好食。
2017-12-24 1286 浏览
今日去了葵芳行街,由於節日關係,很多餐廳都滿座。但此餐廳食客不多,以為食物質素不太好,所以沒有抱太大期望,怎料卻比想像中的好。今天是平安夜,只有節日午餐選擇,選擇了一飯一意粉。自家製麵包選擇了迷你牛角包🥐及鬆軟餐包,還可以選擇醬汁呢!牛角包原來頗迷你。而餐包是熱的,真的蠻鬆軟。海鮮南瓜🎃周打湯有驚喜,真的有海鮮粒,亦有南瓜味。至於煙三文魚小龍蝦肉田園沙律🥗則不過不失。軟殼蟹番茄🍅意粉,有一隻軟殼蟹,意粉有洋蔥粒,磨菇片,亦有蟹碎,濃濃的茄汁味,但意粉稍為軟身。至於烤鴨胸野菌忌廉汁意大利飯,鴨胸的皮頗韌,我還是喜歡吃意粉多點。餐飲點了橙汁,不錯。店員服務亦挺好,很勤力加水及收拾碗碟。環境頗舒服,亦相對寬敞,所以感覺比想像中的稍好。

今天是平安夜,只有節日午餐選擇,選擇了一飯一意粉。

而餐包是熱的,真的蠻鬆軟。

海鮮南瓜🎃周打湯有驚喜,真的有海鮮粒,亦有南瓜味。

至於煙三文魚小龍蝦肉田園沙律🥗則不過不失。

,但意粉稍為軟身。

餐飲點了橙汁,不錯。

店員服務亦挺好,很勤力加水及收拾碗碟。

環境頗舒服,亦相對寬敞,所以感覺比想像中的稍好。

2017-12-24
2017-12-17 499 浏览
呢間餐廳係新都會好多年,試過俾好多次機會,次次失望,諗住裝修後,又間間餐廳爆晒,俾多次機佢,點知咁多年都依然惡劣,新都會星期日間間餐廳都爆,唯獨呢間永遠大把位😨碟碟嘢都好咸,羊架勁生重煎出嚟 勁鞋同超級多油,酥皮湯淡而無味,碟意粉條長條短,碎濕濕,完全捲唔到隻义⋯埋單3百幾⋯完全唔值
炸軟殼蟹意粉
酥皮龍蝦湯
羊架
2017-11-21 603 浏览
落堂後黎到呢到食下午茶特地黎cafe tea因為可以慢慢坐😚原本打算叫pancake但賣晒 saddd🌻抹茶甘栗紅豆丹麥多士🐿 $55厚厚的丹麥多士上有超多toppings💜2球抹茶雪糕 抹茶凍 栗子 蜜紅豆 鮮忌廉 仲有煉奶🤤 丹麥多士烘得外脆內軟 配凍冰冰嘅抹茶雪糕好食啊啊啊抹茶凍有點苦 加雪糕食啱啱好望落好細份 但2個人食都有d滯💫🤦🏼‍♀️再加$10配多杯朱古力雪糕但杯雪糕難食過雀巢結果食幾淡放棄了
落堂後黎到呢到食下午茶

望落好細份 但2個人食都有d滯

💫🤦🏼‍♀️再加$10配多杯朱古力雪糕
但杯雪糕難食過雀巢結果食幾淡放棄了
2017-06-20 952 浏览
去完葵興工廠區的party room,回到人來人往的葵芳吃晚飯。新都會大部份餐廳都試過,除了佔地不少、在商場的正中間的Parkview,確實沒有絲毫興趣。間間餐廳門外都站滿等位的人,唯獨Parkview似乎有機會有位。等了十來分鐘,就安排到8人枱。機師友人要飛凌晨機,正如老爸常說「好又一餐,唔好又一餐」,最緊要吃飽才上班。每個主菜都連自家製麵包,有七款選擇,還可以選醬。最基本的橄欖油黑醋、無可能出錯的忌廉芝士和少少酸中帶辣的西班牙蕃茄醬。麵包鬆軟,藜麥跟普通餐包無異,蕃茄軟包則有少少蕃茄香,如果加點香草會更好。加$45升級,有湯、雪糕和餐飲。磨菇湯賣相不討好,厚稠又一粒粒的。沒想到,菌味清香,味道竟然不錯。蕃茄沙律配西班牙黑毛豬辣腸及菲達芝士除了辣腸又硬又乾,不太鹹但欠油香,其他都可以。沙律新鮮,鹹鹹的芝士做調味。三文魚明太子意粉明太子不夠,沒有鹹鹹辣辣的惹味,其他配料卻很足,三文魚、蘑菇、洋蔥和燈籠椒都很多,口感豐富。意粉偏腍,是茶餐廳質素。牛肝菌磨菇黑松露肉醬鮮製意大利寬麵餐廳裡,鮮製意粉那頁設計很很吸引。比上一道意粉多點口感,顏色深黃,的確似手造,但太薄,可以更彈牙。一上枱已聞到

蕃茄沙律配西班牙黑毛豬辣腸及菲達芝士
三文魚明太子意粉
牛肝菌磨菇黑松露肉醬鮮製意大利寬麵
餐廳裡,鮮製意粉那頁設計很很吸引。比上一道意粉多點口感,顏色深黃,的確似手造,但太薄,可以更彈牙。一上枱已聞到松露香,把意粉拌勻,香氣傳得更勁。雖然香噴噴,但肉醬和松露不算很夾,論味道不算特別出色。
三重芝士小龍蝦肉燴飯
跟其他菜式一樣,不過不失。飯不太腍,但絕不是意大利飯的咬口。煮得厚稠,味道濃郁。見到不少龍蝦肉,但偏細粒又不夠爽,口感未算突出。
雖然質素一般般,但已比預期好,份量不大,勉強夠飽,而且服務不錯。
2017-06-17
2017-04-12 965 浏览
去食lunch , 叫左個<牛肝菌蘑菇黑松露肉醬意大利寬面>$108, 同<維也納炸薄雞扒漢堡>$88。出菜時間非常之快,唔洗5分鐘就出左個粉,隔多兩三分鐘就出埋個漢堡。開始食個意粉既時候一用叉吉個意粉,就中伏。成"餅"意粉吉起左,感覺完全係整好左,放左係度一段時間冇反熱翻出比客既感覺之後食落去完全係淡,黑松露既味應該係偏濃,但呢個粉一啲黑松露味都食唔到,食落口個寬面變成一pat pat咁,口感好差。至於個漢堡就冇乜特別,塊雞扒唔係完塊果啲炸雞扒,係類似麥樂雞既口感既炸雞扒不過個伴碟都有啲心思,係煎過既蕃茄同紅洋蔥。lunch set有個杯品送,我選左橙汁,佢唔係鮮橙汁,係普通濃縮果汁溝水。整體感覺唔好,特別係個粉

整體感覺唔好,特別係個粉
2017-04-12
2017-01-04 1473 浏览
食物質素一般想要嘅下午茶基本上都得返一兩款到落單嘅時候就同你講全部都冇曬基本上十樣有八樣都係冇……職員入座時又5提提客人tea set無太多剩餘在場只有2-3枱客人,不明白為何3點會無tea set供應,咁樣只顯示餐廳明顯準備不足食物只有一樣班cake係有味道不足,但樣都尚可不過咁嘅質素同侍應差嘅服務態度絕不會有下次另外一提,侍應態度差當我落第三次order都無時竟然無一句抱歉,面上全是不滿態度擰轉面就走咁樣對客人完全不能接受
食物質素一般
想要嘅下午茶基本上都得返一兩款
到落單嘅時候就同你講全部都冇曬
基本上十樣有八樣都係冇……

職員入座時又5提提客人tea set無太多剩餘

食物只有一樣班cake係有
味道不足,但樣都尚可
不過咁嘅質素同侍應差嘅服務態度
絕不會有下次

另外一提,侍應態度差
當我落第三次order都無時
竟然無一句抱歉,面上全是不滿態度
擰轉面就走
咁樣對客人完全不能接受
2017-01-04
2016-12-04 1457 浏览
It s really lucky that we get a table for 4 at Sunday afternoon in Kwai Fong! we really want to try the bread with different sauce provided! We picked tomato bread, quinoa bread with pesto sauce and vinegar. For main dish, we had chosen the marinated chicken, cheese risotto with lobster, and lamp chop. The chicken tastes good but is that worth $188? The risotto is alright but the lobster is not having the sauce fully immersed into the meat. The lamp chop is fatty but delicious. While the bread itself is just tasteless, the sauce is really the miracle. overall, it s good but quite expensive.
2016-12-04
午餐
2016-11-24 3079 浏览
新都會商場大整頓,全新的食肆陸續裝修完畢,難得見到有新店,當然不可錯過。裝修氣氛一流,座位也舒適。午市價格較高,所以人流量一般,繁忙時段也不需要等候,可以直接入座。即焗自家制麵包南瓜忌廉湯整個Lunch唯一令人驚喜的是南瓜湯,綿滑香甜,南瓜味重,大家都大讚!三重芝士龍蝦肉燴飯 -$86三重芝士?連一重也吃不到。先看賣相,DRY,再品嘗其味道,DRY爆!淡淡的忌廉味,芝士味真的吃不出。有點像嬰兒食品,淡而無味。紅酒燴牛尾飯 -$92肉醬千層麵 -$92由於是即叫即焗,等候的時間比較久,其他人都差不多吃完,同事的千層麵才到。至於味道嘛,只見她吃了一半就停手了,原因是太鹹,鹹到難以下嚥。很抱歉,新開店就要給一個差評,實在是連中評也給不下手。某一短髮戴眼鏡的侍應女士,負責落單,貌似主任還是更高級,名牌特地被圍裙帶遮擋,看不到名字。落單的時候已經態度極差,和茶記侍應不相上下。吃到中途,那位短髮侍應在我們背後fill傢俬,可能是為了節省時間,所以一次性將刀叉倒入櫃桶內,鐵與鐵之間的撞擊力發出巨響,把背向櫃檯的不知情大肚同事嚇了一跳,對於別人可能是小問題,但是對於孕婦,這一點真的很反感!很難有下一次
自家制麵包

紅酒燴牛尾飯 -$92
肉醬千層麵
肉醬千層麵 -$92
橙汁
很抱歉,新開店就要給一個差評,實在是連中評也給不下手。某一短髮戴眼鏡的侍應女士,負責落單,貌似主任還是更高級,名牌特地被圍裙帶遮擋,看不到名字。落單的時候已經態度極差,和茶記侍應不相上下。吃到中途,那位短髮侍應在我們背後fill傢俬,可能是為了節省時間,所以一次性將刀叉倒入櫃桶內,鐵與鐵之間的撞擊力發出巨響,把背向櫃檯的不知情大肚同事嚇了一跳,對於別人可能是小問題,但是對於孕婦,這一點真的很反感!很難有下一次了.....
2016-11-21
是日餐湯
橙汁
2016-11-21 1009 浏览
新都會大改動. 好多店都無左或者搬左鋪.地下店轉左同一集團既 parkview. 從前既麻麻地好少黎😝轉左店又想試下. 晚上八時多客人唔多. 一入座職員示意十點三要離座. 真係好趕收工😳每份正餐可自選一個包包同醬汁, 又幾特別😁另外 order 既 hazelnut latte 都幾香.包包夠熱又軟屬, good.點左個龍蝦湯, 但味道似洋蔥湯多 d. 都有好多料. 薯條就麻麻地. 唔夠熱又唔夠脆. 肉丸配法包. 但肉丸食落有 d 似山竹牛肉😂三文魚薯仔長通粉, 味道有點淡, 加少少 pepper 就好味 d. 整體食物服務一般. 唯一可取係坐得幾舒服. 中途職員仲向隔離大大聲傾計討論買咩衫. 去左茶餐廳咩!?
新都會大改動. 好多店都無左或者搬左鋪.
每份正餐可自選一個包包同醬汁, 又幾特別😁
點左個龍蝦湯, 但味道似洋蔥湯多 d. 都有好多料.
薯條就麻麻地. 唔夠熱又唔夠脆.
肉丸配法包. 但肉丸食落有 d 似山竹牛肉😂