2015-12-16 1520 浏览
上次來這店是3月的事情, 雖然記不起3月食過什麼但有趣的叫嘅食物竟然是一樣, 大沙律內的食材完全一樣同樣跟一個蘑菇湯, 不過總覺得半年前的份量比今天的多約10%, 露荀火腿蛋批也是一樣的好吃, 每次來都看一次蛋糕櫃唯獨是還未決定試哪一款 ? 或下次吧!
题外话/补充资料: 上址啡店室內其實比較細, 但就有某些人仍然唔理三七二十一, 實行以平板電腦一個人霸佔四人枱,雖然半小時後佢的一個友人來了, 但這種自私的行為實在唔要得! 如果店內大量吉位還可以理解的, 不過週末下午哪會是大把吉位呀!
2015-10-04
2015-12-13 1472 浏览
優閒星期六,跟兩個死黨來個Afternoon Tea!!  尖沙咀人山人海,滿佈人群,朋友介紹依間食店tea一tea,行左二十分鐘終到目的地,門口外牆優雅,還有個小Corner幾張檯親親馬路邊 甫到門口就被那整齊排列的沙律吧及餐廳分了的幾個區吸引,有麵包區、沙律吧、蛋糕櫃、Pizza及焗餅區、Macaron櫃....食物款式相當眾多入面幾張大長檯,好隨意等位,星期六下午等左20分鐘先有位,室內擺設簡單西化,一路等一路期待這兩件作品寫住produced by Passion Team, 有需要可叫他們給你訂造一個獨一無二的朱古力Cake呀!$22件,大多選擇喇Large Salad Box, 原本要的250g原來得左邊那碟咁少,就加碼到400g, 右邊的沙律薯好正朱古力牛角包 朱古力卷包就唔夠濃再來個聖誕樹朱古力Cake Gateau de Noel, 咁濃好有Feel臨走時,見到D<說謊蛋糕>好難忍手,就決定順手買個翻去孝敬老人家,Passion包裝到成件禮物咁,再加上個靚靚紙袋,這個新潮英式Afternoon Tea滿載而歸呀
優閒星期六,跟兩個死黨來個Afternoon Tea!!
$22件,大多選擇喇
Cappuccino
Large Salad Box (400g)
Banane et Chocolat & AOP French Butter Croiissant w/dark cho
朱古力牛角包
 朱古力卷包就唔夠濃
Gateau de Noel
Loafs
Lemon Cake Loaf
臨走時,見到D<說謊蛋糕>
2015-12-12
Cappuccino
Large Salad Box (400g)
Gateau de Noel
Loafs
Lemon Cake Loaf
  • AOP French Butter Croiissant w/dark cho
2015-11-20 1494 浏览
Blueberry danish $2x9/10又到了我很喜歡的Passion。一如既往, danish質素相當高, 外層酥脆內裏保留少許韌性, 會烘得過焦, custard夾雜粒粒雲呢拿籽, 非常香滑, 一脆一軟, 再加上大粒藍莓及開心果碎的點綴, 吃一口, 幸福感頓時湧上心頭。
Blueberry danish $2x
9/10

又到了我很喜歡的Passion。
2015-11-19 1288 浏览
我又忍唔住啦!得閑又去過啦!因為佢實在有太多款蛋糕我未食過啦!而且我又鍾意飲咖啡,咖啡同埋蛋糕簡直係絕配啦!今次就叫咗一個朱古力啤梨慕絲蛋糕、朱古力拿破崙以及桃批!個桃批幾好食唔錯,最正係個朱古力拿破崙,好友香濃嘅朱古力味而且嗰啲脆皮十分差,好少地方有朱古力拿破崙架嘛,今次可以食到真係好開心呀,因為佢係好新鮮啦嘛!我叫一杯 cappuccino ,咖啡嘅香味都幾濃,原來叫下午茶有套餐價錢,睇唔到,所以浪費咗,原本有多一樣嘢食嘅!我要記住啦下次一定要叫返先得喇!
我要記住啦下次一定要叫返先得喇!
2015-11-07 1643 浏览
平時返工做嘢已經好辛苦,放假梗係要食好啲啦!約咗朋友仔係尖沙咀見,又唔想肥但又要好食,食乜好?想食沙律又想食甜野!呢間餐廳係唔錯嘅選擇!位置旺中帶靜,又有戶外嘅位置坐,真係唔錯!食物又有水準!拍住酒店嘅級數!今次兩個人食咗大概$200 ,價錢十分合理!當中見到好多外國人食沙律, 沙律分成大及小分量,我叫了小的,我好鍾意食紅菜頭沙律, 40幾蚊OK啦!呢度嘅蛋糕十分出色,平均40一蚊,今次食咗熱情果味,酸酸哋幾好食啊!下次試吓其他味先!我叫左杯朱古力飲品passion chocolate ,實在太濃了!相信鍾意朱古力嘅人一定好鍾意!雖然我都鍾意朱古力,大約$34,但係好似食朱古力醬,絕對唔係一杯飲品,所以下次叫普通朱古力夠啦!杯cappuccino就普普通通啦!
午餐
2015-10-04
午餐
  • passion fruit mont blanc
2015-10-27 1647 浏览
第二次來這裡,全因這個食品櫃裡的魅力。各類的撻、酥、沙律、甜品,顏色奪目吸睛,教人涶涎三尺。在芸芸沙律選擇中,我點了一個可選三款不同沙律的細份沙律。地中海小米、水牛芝士蕃茄、紅菜頭及橙,顏色十分豐富。無論選哪款沙律,都會配合少量沙律菜托底。地中海小米裡有梅子、松子、鷹咀豆,味道酸酸甜甜,十分醒胃。水牛芝士蕃茄用上肉茄,juicy且啖啖肉,水牛芝士味淡,兩者配搭十分好。紅菜頭是近年新興流行的健康蔬菜,不過我不太喜歡它的味道,配上甜橙(我覺得是澳洲甜橙),又相得益彰。櫃裡不少酥及撻都很吸引。其實我本身較怕吃酥皮,怕太濃的牛油味,但這個梨子造型的梨子酥,在玻璃櫃裡向我招手,我實在不得不投降。每片梨子大約厚2mm,舖砌整體的在酥皮上,造型真的很像真正的梨子。清甜不膩,酥皮不太散碎,吃後碟上亦沒有留下大片牛油印,入口鬆化不膩,我很喜歡。今次選了Peppermint Leave Tea配沙律與清甜的梨子酥,醒神!這裡還有多款不同的即製薄餅可供選擇,想吃飽一點當正餐也可以點選。
沙律 - 細份 (250G,最多可選3款)
地中海小米
Peppermint Leaf Tea
2015-10-02
2015-10-18 1819 浏览
每次同呢個朋友出街去尖沙咀的話, 我地都會去Passion 食野的~ 今次同佢唱完K之後食左tea, 就來這裏來食個light點的晚餐。巴馬火腿凱撒沙律在巴馬火腿上怖滿一片片 parmesan cheese和煙肉碎,令整份沙律很香和啱曬我呢個芝士魔。雖然是在晚上,羅馬生菜還生鮮,鮮甜爽脆。巴馬火腿份量超多,多到食唔曬。火腿芝士法包晚上,三文治選擇唔係得返好多,唯有選了這個。焗了之後,包都算脆,但係硬左點,因沙律太豐富了,相比之下,呢個包就dry了點,芝士未夠溶。食完沙律同法包之後都食唔落甜品了,唯有下次再約呢個friend再食過!

2015-08-30
2015-10-17 1555 浏览
今年生日,我揀左來呢間野,因為有沙律,又有甜品,我好like朋友一早到來攞位,呢到要自己攞位的,傳等左我45分鐘,真係唔好意思丫!點左我最愛的沙律同甜品後,我就返埋位等食,其他由朋友發板。#自選沙律#沙律有成十款可以選擇,我地揀左最多的4款。紅菜頭,小米,青蘋果同雜菜。紅菜頭無乜特別,同橙撈埋一齊。小米用咖哩整,超好食,唔辣但好香咖哩味。青蘋果好酸。雜菜有好多款蔬菜係入面,焗得香香的。仲有啲綠色菜,就係配的。芝麻菜好難食,我唔like佢的味。#4色pizza#有烤雞,煙三文魚,蘑菇同火腿。細細個,三個人食,夠晒。即叫即整,厚底,我like, 熱辣辣好正!#蛋餅#原來好滑,好creamy, 味道唔重,好有奶味!下次會試埋其他款。#甜品#三款都好好食,甜度恰到好處。拿破侖酥皮脆,吉士好creamypassion fruit係mousse, 中間有桑莓的酸酸地。加埋一齊,好好食丫La Boule cerise 又係mousse, 一樣咁好味#果汁#我地叫左芒果,guava同橙。我的係guava,覺得甜左啲我已經成為呢間野的fans喇,會encore , encore再encore!

點左我最愛的沙律同甜品後,我就返埋位等食,其他由朋友發板。

2015-09-22
庆祝纪念
生日
  • 沙律
  • Pizza
2015-10-04 1507 浏览
間中也會路過這裡,其實很多次想光顧,但總是沒有衝動。今天有大約一小時的空閒時間,又不想逛街,便看看這裡有沒有位。幸好店內有位,就試試吧!店員主動情高,亦很友善。可能看到我樣子有點迷惘,應該是首次光顧,很細心的介紹有甚麼食品和飲品我可以選擇,又介紹我試試他們新鮮製的沙律。因為之後約了人晚飯,我說想一些小食和飲品就足夠了。看著賣相吸引的食物,最後選了蘋果酥和Lemongrass & Ginger Leaf Tea。雖然是茶包茶,不過是茶葉茶,味香,入口也醇。至於蘋果酥,甜酸度剛好,很合我口味;酥皮鬆化不膩,不會在碟上留下一片油漬;蘋果片下有果蓉。若果可以加溫熱食,應該會是另一種風味,會更好食。這店位置不算多,在近門口有兩張雙人檯,然後就是大型木製高檯,每張檯大約可招待10 - 12位顧客。門外也有幾張小圓檯,若想呼吸新鮮空氣不享受冷氣,是不錯選擇。對我來說,美中不足是只有美式咖啡,沒有我愛的精品咖啡。
Lemon Grass and Ginger Tea
Tart aux Pomme 蘋果酥

對我來說,美中不足是只有美式咖啡,沒有我愛的精品咖啡。
2015-09-23
2015-09-14 1885 浏览
上次行過見到呢間CAFE有好多人等位, 今日終於有時間同老公一起來試下, CAFE的地方不大, 出面有4張枱, 入面就得2張2人枱, 3張又高又大的長枱, 野食要自己出去叫, 再到收銀處俾錢。價錢算係中等, 以尖沙咀來講, 不算貴。只係如果可以坐得舒服D就更加好。我們2個人, 各自叫左一碟大的自選沙律, 款式好多, 有7-8種不同的沙律可以俾你選, 一定有幾款岩口味的, 個人就特別喜歡佢的雞肉貝殼意粉, 好CREAMY又開胃, 食唔停口我老公就比較喜歡佢地的紅菜頭沙律, 因為唔係好多地方有得食紅菜頭, 加上紅菜頭又健康, 甜甜地好開胃, 值得一提的係佢另一款用香料做的沙律, 味道好特別, 不過比較重口味, 未必人人都鐘意。另外叫左一份火箭菜牛肉三文治來SHARE, 麵包好香好脆, 不過個包偏乾, 如果可以多D醬就更加好拉嘿嘿, 最後仲受唔住佢賣相一流的甜品引誘, 叫左一個來試, 不過不失, 比我想像中酸了一點, 同太多MOUSE, 冇咩蛋糕。

2015-09-07 1788 浏览
進入餐廳已經被甜品柜一件件的精美蛋糕吸引目光,款式多樣化,賣相精緻,真是眼花繚亂。雲石芝士蛋糕(前)每次食芝士蛋糕總令我又愛又恨,愛它的美味,恨它的熱量高。這精緻的份量簡直令我的罪惡感無限降低。香濃的芝士味,入口又香又滑,口感軟綿綿,不太膩。焦糖燉蛋(後)面層的焦糖焗得香脆,濃濃的蛋香,配合得剛剛好,不會太甜。由於侍應人數不太多,所以廳面堆滿了食剩的碗碟,等了很久,叫了多次侍應才處理,這方面需要改善。
進入餐廳已經被甜品柜一件件的精美蛋糕吸引目光,
款式多樣化,賣相精緻,真是眼花繚亂。
雲石芝士蛋糕 & 焦糖燉蛋
雲石芝士蛋糕(前)
每次食芝士蛋糕總令我又愛又恨,愛它的美味,恨它的熱量高。
這精緻的份量簡直令我的罪惡感無限降低。
香濃的芝士味,入口又香又滑,口感軟綿綿,不太膩。

焦糖燉蛋(後)
面層的焦糖焗得香脆,濃濃的蛋香,配合得剛剛好,不會太甜。

由於侍應人數不太多,所以廳面堆滿了食剩的碗碟,
等了很久,叫了多次侍應才處理,這方面需要改善。

2015-09-04
$40 (宵夜)
雲石芝士蛋糕 & 焦糖燉蛋
  • 雲石芝士蛋糕
  • 焦糖燉蛋
天陰陰下著濛濛雨,工作完畢,想起還没吃午飯..一個人,那𥚃好?不如麽地道的Passion吧,平時來到這裡總是外賣沙律和麵包,首次時間餘裕可以安安靜靜坐下來..點了small salad box,可選三款材料:Moroccan couscous,potatoes & mixed vegetables.一向喜歡此店弄的北非小米,略帶咖哩味,少許spices,chickpeas,grilled pepper同raisins;材料豐富顏色奪目,小米沒有過稔有嚼口.而薯仔是baked new potatoes撒以少許松籽南瓜籽.Mixed vegetables有baked broccoli同cauliflower,甘荀跟不同的pickles,如green beans,white asparagus,伴碟少許salad greens.作為一個lated lunch,健康好味,百分百滿分!不過杯紅酒就有點奇怪..是冷凍的!什麼樣的紅酒要冷藏呢?教我摸不着頭腦,只有質量差的酒才需要低溫去掩蓋雜質風味吧..這杯紅酒味道帶酸,口感薄,索價$50,可能是整支酒來貨價了.差不多價錢,Petite Cafe杯酒
Small box salad
不過杯紅酒就有點奇怪..是冷凍的!什麼樣的紅酒要冷藏呢?教我摸不着頭腦,只有質量差的酒才需要低溫去掩蓋雜質風味吧..這杯紅酒味道帶酸,口感薄,索價$50,可能是整支酒來貨價了.差不多價錢,Petite Cafe杯酒醇厚多了.
或許下次還會order,同一個錯誤已犯了兩次,first time at Wanchai..這些小節總是記不牢,又或者,誰會預計人家會端給你冰凍紅酒?
2015-09-02
Small box salad
2015-08-29 1835 浏览
突然個朋友約。。佢就提意去呢度食個light dinner.食下沙律咁。。。。當然最後嘅結果係。啲都唔light la... 兩個人叫左兩樣野。。每人一杯飲品 BBQ豬仔脾煲。。。。都幾濃嘅。用一般西餐炆野嘅三寶(紅蘿蔔,西芹,洋蔥)去燉。啲豬脾都夠焾。唔太鞋。有啲筋位要好味。仲有三片麵包跟。。用黎蘸汁食。。都真係幾好味 沙律。大。四種沙律mix..揀左creamy chicken.。中東米/藜麥(?)。薯仔沙律,紅菜頭橙沙律。。。紅菜頭加橙原來好好味。。個個中東米亦不錯。。加埋佢墊底嘅沙律菜一齊食真係好味 Cafe 。Mocha不得了。。好濃。。我上次試過兩啖佢地嘅Hit Chocolate。。都知佢唔係浪得虛名。。今次試佢嘅Cafe Mocha..真係第一啖以為先己飲緊朱古力啊。用佢跟嘅個片餅去蘸。。係會有少少"掛餅"嘅情況 。。。佢鍾意勁朱古力味mocha 嘅人應該好鐘意。。。。兩個人食。。。我飲埋杯呢杯野。。。真係夠曬飽。。。好彩我堅持唔食甜品。。。如果唔係。。。我又會飽到訓唔到\( ̄<  ̄)>朋友就勁。。自己食左個焦糖燉蛋。。。但之後佢真係飽到嘔(⊙

兩個人叫左兩樣野。。每人一杯飲品
BBQ豬仔脾煲。。。。
沙律。大。
四種沙律mix..揀左

真係好味
Cafe 。Mocha
。。。佢鍾意勁朱古力味mocha 嘅人應該好鐘意。。。。

朋友就勁。。自己食左個焦糖燉蛋。。。
但之後佢真係飽到嘔(⊙_⊙)。。。所以真係量力而為
cafe mocha
豬仔脾
沙律。。大
cafe mocha
豬仔脾
2015-08-14 2928 浏览
It's been a while since I last visited my favorite pastry shop in town so I was eager to find out what's new at Passion this weekend.It was around 2:30pm in the afternoon and the place was packed with French food lovers as usual. Of course the crowd didn't stop me from wiggling my way to the counter and checked out the "goods".And I ended up choosing these two gems.Vanilla and Lemon - it had to be at least the fourth or fifth time I am having this. Still love the contrast between the vanilla and
Vanilla and Lemon - it had to be at least the fourth or fifth time I am having this. Still love the contrast between the vanilla and lemon.
Vanilla and Lemon
The texture was absolutely perfect and the combination of vanilla mousse and lemon cream was so sinfully delicious!
Jasmine and cassis - one of the latest creations here. Didn't expect such good results having jasmine tea and cassis together. The cassis flavor was very refreshing but yet not too overpowering for the jasmine tea. Very nice.
Jasmine and cassis
Passion is a place I could always count on for exquisite French pastries and more. Would most definitely come back in the not-so-distant future.

5 分钟 (外卖自取)
$42 (宵夜)
Vanilla and Lemon
Jasmine and cassis
早在灣仔店時已幫襯過Passion by Gerard Dubois, 夏天沒胃口, 每每想起它她的自選沙律。尖沙咀店開了好一陣子, 最近才有機會再來會一會她的沙律和甜品<3自選沙律(4款):Moroccan Couscous(有一點嚼口的穀類型沙律, 惹味的!)                     German Potato,                      Californian Shell Pasta,                      Beetroot w/ Orange Segment(這款是我必點的, 紅菜頭跟橘子配搭, 應該跟玉桂蘋果                      一樣的異曲同工之妙吧) (實在是桑莓摩絲蛋糕?!) 或許茉莉花太幽香, 吃不出味來。可是酸溜溜的桑莓味道是100%對上我的胃口朋友點的caramel mousse cake, 濃郁的焦糖摩絲蛋糕, 沒得選我自己的桑莓摩絲蛋糕, 焦糖必然是我的首選。
自選沙律
                     German Potato,
                     Californian Shell Pasta,
Jasmine & Cassis Cake
2015-06-06