2016-11-30 1472 浏览
有個傻人抽時間偷偷買了生日旦糕同我慶祝。。。多謝你呀( ̄∇ ̄)藍莓旦糕半磅仔索價200價錢唔平,剛夠兩個人食,食完要好晏先食得落晚餐囉,味道好嘛?藍莓味不太甜,食時覺旦糕不太膩,但一人食完半個就好濟喇,其實相等平時一舊cake咁細既,唔係好抵,無想像中咁好食,面頭有點朱古力片,底個曲奇好彩唔濟牛油味,不過不失,心意第一。P.S.枝蠟燭係竹形金色,有點特別,仲有真花瓣做點啜,不過macaron三粒有點裂,有改進空間。
有個傻人抽時間偷偷買了生日旦糕同我慶祝。。。

多謝你呀( ̄∇ ̄)
藍莓旦糕半磅仔索價200

2016-10-28 1489 浏览
好耐無食過燉蛋啦,經過見到2個70蚊mini就買左即場加糖用火槍整焦糖,食落半熱半凍 好好味。依到既蛋好滑,同埋mini無咁飽,可以去食其他野haha仲有好好人幫我將2個分開裝。
好耐無食過燉蛋啦,經過見到2個70蚊mini就買左
仲有好好人幫我將2個分開裝。
2016-09-13 1567 浏览
Paul Lafayet凝綴中秋月餅禮盒 $320月餅節就到啦🌕,Paul Lafayet 推出法式月餅,今次採用法國著名甜點費南雪蛋糕作餅皮,口感更鬆軟,味道更突出。有咩味呢?包括抹茶榛子、香脆焦糖、栗子伯爵茶及清新檸檬。蕉蕉最鐘意食抹茶榛子,外層餅皮似抹茶蛋糕,入面仲有醇香幼滑既蓮蓉,呢個配搭好特別呢!成個Packing好靚,送禮一流,不過買俾自己食更開心😂------------------------------Paul Lafayet (中環)中環港景街1號國際金融中心1樓1104B舖
Paul Lafayet凝綴中秋月餅禮盒 $320
成個Packing好靚,送禮一流,不過買俾自己食更開心😂
Paul Lafayet (中環)
中環港景街1號國際金融中心1樓1104B舖
2016-09-05
外卖自取
$320 (宵夜)
2016-07-14 1503 浏览
Lunch同同事落街行下IFC, 經過Paul Lafayet,見到有芒果味的Creme Brulee,又無食過就即刻買黎試下。我地買完店員會加上黃糖以火槍燒係燉蛋面層,賣相好吸引。即燒即食係最好食,焦糖的脆面,令個燉蛋有外脆內軟的感覺。這個芒果味的Creme Brulee食落有順滑的口感,而且滿口蛋香加焦糖香,這個更帶點芒果味,味道都唔錯。不過朋友就覺得都係signature 好食d。價錢方面,如果一個大size 只係$42,而芒果味只有細size 要$38,唔係咁抵食。

2016-07-12
2016-06-30 1262 浏览
Lunch今日專登暴曬去左ifc買dessert俾bibi食,好多年無買過焦糖鄧旦了,家下個包裝唔再係牛皮紙袋加個金貼紙,一改法國老闆慳錢既作風,換上靚仔包裝入盒入紙袋咁。第一次黎中環分店,佈置得比從前靚多了,地方有限只有外賣無堂食,店員工作快手,兩下就燒起個旦旦。懷住一起六週月的心情,為親愛的送上這份小心意。。。旦燒得好靚,焦糖夠曬脆,入面既旦旦超滑溜,仲凍冰冰tim,好解暑,可能是外面天氣太熱的原故吧,我覺得不錯,他覺得不過不失啦。。。

懷住一起六週月的心情,為親愛的送上這份小心意。。。
2016-02-21 1763 浏览
大意的甜魔媽媽,一直以為繼上週日的西方情人節暨人日,今天就是元宵/中國情人節,原來明天才是!不要緊,提早送上祝福也不錯:過去的週五,甜魔媽媽在 ifc 與友人晚餐後,又帶了 Paul Lafayet 新出的 Carrousel de Paris 音樂禮盒及甜點 Pomme D'Amour ($250) 回家,以慶祝妹妹康復並預祝元宵節~  精緻音樂盒內,除了三款自選口味馬卡龍,還有香濃黑朱古力豆及朱古力果仁,兩兄妹又是喜歡不得了!其中囝囝專攻馬卡龍(不過有一款是新出橙酒味,沒給他吃留給爸爸),妹妹就很喜歡朱古力,常趁媽媽不覺就猛往小咀裡送... 沒錯她是個朱古力妹妹! 最後音樂盒樂韻悠揚,十分好聽~ 祝大家都有個甜蜜愉快元宵節!

最後音樂盒樂韻悠揚,十分好聽~
 祝大家都有個甜蜜愉快元宵節!
2016-02-19
2015-07-22 1673 浏览
我也是 Paul Lafayet的粉絲,當中的招牌焦糖燉蛋更是我的最愛,今天行過中環IFC,我這個甜品愛好者又來品嚐我的心水蛋糕,今次我就轉下口味,選擇了一件切餅及馬卡龍。Apple & red fruit crumble($45)~紅、青蘋果,有草莓及藍莓的puree,食落脆香微酸,果香與莓味濃郁,蘋果味好爽脆香甜又清新。Rose 的馬卡龍($20)入口清新怡人,散發了淡淡清幽玫瑰花香,盤繞不散令人陶醉,餅身仍然外脆內軟,又晤會太甜膩。

Apple & red frui

bowl:Apple & red fruit crumble($45)

玫瑰花香的馬卡龍($20)

2015-07-22
玫瑰花香的馬卡龍($20)
2015-07-05 1469 浏览
Paul Lafayet (我多數會叫他做老佛爺)開第一間分店時,我已經經常光顧買蛋糕及馬卡龍,上星期先買了三件馬卡龍的禮盒裝送俾朋友。來到ifc,剛去了另一間小店食咗件三文治及餐湯,仍然意猶未盡,要追甜才覺得滿足,經過老佛爺我又心思思想食甜品,雖然我光顧多次老佛爺,但我都未食過招牌的creme brulee($45),今天一試,店員會先灑上薄層的黃糖在燉蛋上,會在客人面前即場燒焦個燉蛋,真是好精彩。剛燒好的焦糖仍然微暖,輕輕用匙羹插入薄薄的一層焦糖,已經感到好脆身,吃起來又晤會太甜膩,蛋味好濃厚,質感細膩香滑,蛋中混入了不少雲呢拿籽,仍散發了啖啖雲呢拿味,果然水準一流。
2015-07-05
  • Creme brulee
2015-05-02 933 浏览
今天孩子的教練生日,我們送他一個由Paul Lafayet 法國大師製作, 集合紅苺,藍苺,馬卡龍的 Berries & Macaron Heart 蛋糕,每一口都是新鮮水果,更有淡淡玫瑰花香,食後真是齒頰留香,幸福指數上升,我們的目的達到了。

2015-04-30
其他
生日
  • Berries & Macaron Heart
2015-02-07 944 浏览
有次唔開心男友就送左呢件蛋糕比我,當時收到真係幾甜,紅色心型既蛋糕上面重有3粒水珠,夠幾心意,靚到有D唔捨得食,但切開後其實是海綿蛋糕加朱古力蛋糕,雖然味道還算不錯,但沒有期望中那麼好味,送禮一流,但如果平常自己吃我會選第件~
心型蛋糕
有次唔開心男友就送左呢件蛋糕比我,當時收到真係幾甜,
紅色心型既蛋糕上面重有3粒水珠,夠幾心意,
靚到有D唔捨得食,但切開後其實是海綿蛋糕加朱古力蛋糕,
雖然味道還算不錯,但沒有期望中那麼好味,
送禮一流,但如果平常自己吃我會選第件~
2015-01-12
1 分钟 (外卖自取)
2015-01-23 1087 浏览
冬天都想著冬眠去,整個人沒有生氣似的,惟有甜品、甜品和甜品才能在我生活中添上色彩。今天一口氣買了四種Paul Lafayet的精緻甜品,就奢侈一下啦!Crème Brûlée為Paul Lafayet的招牌甜品。上面的焦糖是買時即燒的,需要在黃金45分鐘以內吃,否則放涼就不好吃了。光看照片,已經像一個暖暖的月亮,冬天吃暖在心。裏面不會過甜,好creamy,裏面超多的雲呢拿黑色點點已經知道用料十足,簡直媲美酒店甜品。Apple & Red Fruits Crumble又是另一Signature。在微波爐叮三十秒,Crumble面香得難以置信。裏面的主體是以烤焗的蘋果粒,加上以紅莓、藍莓和士多啤梨蓉,每一粒新鮮的蘋果已經染成紅紅的,酸酸甜甜,不到半分鐘已經KO了。通常吃完Crème Brûlée、Apple & Red Fruits Crumble,我也會把瓷兜洗淨重用,放一些小物,放在公司就放萬子夾,方便而美觀。Mango & Pistachio Dome上面的是開心果馬卡龍,不過可能太小,吃不到味道。外面的芒果皮,感覺比一般的水晶皮整得充實,反而似直接把芒果肉放上去的,一點也不酸,微甜
冬天都想著冬眠去,整個人沒有生氣似的,惟有甜品甜品甜品才能在我生活中添上色彩。今天一口氣買了四種Paul Lafayet的精緻甜品,就奢侈一下啦!
Crème Brûlée
Apple & Red Fruits Crumble
Mango & Pistachio Dome
Mango & Pistachio Dome上面的是開心果馬卡龍,不過可能太小,吃不到味道。外面的芒果皮,感覺比一般的水晶皮整得充實,反而似直接把芒果肉放上去的,一點也不酸,微甜。美中不足是,餅乾我以為是像消化餅脆脆的,可是林的。
Chocolate & Blueberry Dome
Chocolate & Blueberry Dome跟我想像的感覺一樣,中間有小部份的藍莓芝士蛋糕,挺好吃,朱古力外層溶溶的,甜得好吃!

最喜歡還是它兩個Signatures,下次打孖買
2015-01-22
Crème Brûlée
Apple & Red Fruits Crumble
Mango & Pistachio Dome
2015-01-06 832 浏览
現在介紹我所選的其餘9粒馬卡龍。沒有被我選上的是Vanilla, Chocolate 和 Cappuccino,可能覺得大眾口味,下一次在選也可以,反正聖誕節的顏色應該要多些色彩,才不會單調,浪費了星星的造型。吃的時候,我和姐姐每一粒都一人一半,吃完再對一對小冊子,考考自己猜對味道嗎。不過一口氣吃十八種味道也挺像去了一趟糖果屋的樣子,眼睛、鼻子和舌頭也嘗了甜頭。最後提醒,一盒應該要大班人吃才過癮,因為每人吃了接近一打,好飽
現在介紹我所選的其餘9粒馬卡龍。
Rose(玫瑰)
Banana Balsamic(香蕉)
Passion Fruit(熱情果)
Mango Jasmine(芒果茉莉)
Raspberry(覆盆子)
Lychee(荔枝)
Salted Caramel(海鹽焦糖)
Poppy(罌粟)
Baileys
2014-12-26
圣诞节
Rose(玫瑰)
Passion Fruit(熱情果)
Mango Jasmine(芒果茉莉)
Raspberry(覆盆子)
Salted Caramel(海鹽焦糖)
  • Raspberry(覆盆子);
  • Passion Fruit(熱情果);
2015-01-03 839 浏览
過完聖誕節終於有時間寫食評,2015年第一篇就是寫我最喜歡的甜品———七彩馬卡龍。Paul Lafayet一直是我最欣賞的馬卡龍店,因為每一粒的馬卡龍是甜而不膩,味道特別。聖誕禮品盒裝閃令令,光看盒子已經好吸引。來來來,現在立即打開神秘的盒子。 十八粒的馬卡龍由左至右,上至下整齊排列出來,形成七彩繽紛的聖誕星,連聖誕的三種特別味道,共二十一種,我狠狠剔除三種,選了十八種不同口味。馬卡龍的保鮮期只有五天,照完相就快快吃。
Cognac Raisin(干邑提子)(聖誕系列)
Walnut Coffee (核桃咖啡)(聖誕系列)
Strawberry Coconut(士多啤梨椰子)(聖誕系列)
Genmaicha (玄米茶)
Oolong(烏龍)
Earl Grey(格雷伯爵)
Pistachio (開心果)
Sesame  (芝麻)
Ginger (薑)
题外话/补充资料: 店員也怕我眼花繚亂,包裝後還給我catalogue,好讓我對著來吃,哈哈!
2014-12-26
圣诞节
Cognac Raisin(干邑提子)(聖誕系列)
Genmaicha (玄米茶)
Oolong(烏龍)
Earl Grey(格雷伯爵)
Pistachio (開心果)
Sesame  (芝麻)
Ginger (薑)
  • Genmaicha
  • pistachio
  • ginger
平時唔會特別㨂creme brûlée黎食, 但至從食過Paul Lafayet嘅creme brûlée之後, 從此愛上咗, 食creme brûlée只諗起呢一間, 所以係呢度特別描述~你到櫃台order, 職員會即場燒creme brûlée個面個層糖醬, 職員會提你一個鐘內要食, 如果唔係個糖醬會溶番~拎番屋企面個層糖醬仲係脆脆, 配合埋入面嘅creme brûlée非常滑, 又脆又滑, 口感非常好, 特別佢甜得黎唔漏, 所以非常鍾意!! $45一個算大柸, 加上個柸又可以留番黎用, 非常好!!其他d cakes賣相都非常好, 其他都係$45, 心型的strawberry heart見到已開心甜入心, 另外啡色圓形上面有花瓣maracon係上面嘅tart都好吸引!!

2014-12-04
  • Creme Brûlée