2021-07-23 105 浏览
Piccolo Pizzeria & Bar (沙田).新開意大利餐廳,店員服務非常之好,環境又舒適.飲品我哋兩個分別叫咗cucumber mint同mango mania,兩杯都係偏重有薄荷味,個人喜歡偏向水果味.🔹傳統意大利沙律🔹.呢一個基本上食意大利菜都會見到佢,車厘茄再加上水牛芝士,一小片羅勒葉作為顏色同埋味蕾上嘅點綴.🔹炸南瓜芝士粟米球🔹.炸到金黃色嘅外皮灑上少少芝士粉,其實南瓜味唔重,佢有酸甜醬俾你點,個人覺得似日式炸薯餅嘅味道.🔹古法意式煙肉pizza🔹.呢一個Pizza我推薦大家食,最喜歡嘅係佢加咗一個半生熟嘅蛋係中間,我個人其實就唔算特別喜歡食煙肉,不過呢一個Pizza未識放上枱已經聞到一陣香氣,番茄醬加上芝士而且個餅底唔會太厚,又並不是薄到似脆餅有咬口,微脆,再加上有蛋白香.🔹香蒜大蝦意粉🍝🔹.呢一個男朋友食到津津有味,因為佢非常之喜歡食香蒜意粉,一碟有五隻大蝦,雖然未去到佢最鍾意嘅乾身意粉,但係都唔算油膩,而且有少少辣,小小嘅辣味令到成個意粉嘅味道昇華左.♪(´ε` )最後當然要叫返個甜品作為呢一餐服務同埋味道咁好嘅意大利菜一個小總結,叫咗一個Tiramisu,配
Piccolo Pizzeria & Bar (沙田)

新開意大利餐廳,店員服務非常之好,環境又舒適

🔹傳統意大利沙律🔹

🔹炸南瓜芝士粟米球🔹

🔹古法意式煙肉pizza🔹
有咬口,微脆,再加上有蛋白香

🔹香蒜大蝦意粉🍝🔹

♪(´ε` )最後當然要叫返個甜品作為呢一餐服務同埋味道咁好嘅意大利菜一個小總結,叫咗一個Tiramisu,配合返意大利呢一個主題

果然呢度嘅甜品冇令我失望 雖然佢嘅外表係一個杯入邊唔算賣相好精緻,之但係佢真係好creamy好濃郁,入口有綿綿嘅蛋糕再加埋啲cream,我食到停唔到口!

環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
📌 Piccolo Pizzeria & Bar (沙田)
沙田沙田正街18號新城市廣場三期3樓A325號舖
2021-07-20 118 浏览
今日去試食哩間餐廳,因為有朋友介紹。環境方面都闊落,都整潔。另外一定要點pizza 因為真心好食,唔會太厚。兩至三個人食都岩岩好。另外我叫左個意粉,口感感覺都唔錯
2021-07-20
位於沙田的Piccolo Pizzeria & Bar,是一間價錢實惠的正宗意大利菜餐廳。品牌主打誠懇兼有水準的意大利菜,即叫即製的薄餅,是店家的人氣之選! 所有食品選用時令優質食材,不時轉換款式,保持新鮮感,吸引客人再次光顧。 沙田分店地方不大,走黑色型格風格,玻璃窗的設計,增添室內的空間感。開放式廚房,不時傳來撲鼻香氣,令我肚子好餓呀~ 菜式設計走樸實無華路線,雖然款式不花巧,但不代表不用心製作。當晚光顧,全部的食物質素也不俗,值得試試呢~ 傳統意大利沙律 $95 大大個水牛芝士,和車厘茄伴匀後,味道不俗。 炸南瓜芝士米球 $60 炸南瓜芝士米球,味道相當不錯。米球炸至金黃色,內餡甘甜軟滑,外脆內軟,配上蕃茄醬汁更好吃。 古法意式煙肉薄餅 $150 店家的自家製薄餅,造得非常好吃! 薄餅用天然酵母製造,焗熟後不但充滿香氣,且軟彈煙靭,即刻放涼後也不會變硬,質素其哥。薄餅由煙肉片、車厘茄和太陽蛋組成,鹹香十足,值得推介。 香烤蒜蓉大蝦意粉 $135 充滿蒜香的大蝦意粉,帶點微辣的味道。意粉不會煮得過腍,味道也不錯,不過我比較喜歡吃薄餅啦~ 提拉米蘇 $50 最後是意大利招牌蛋糕 提拉
位於沙田的Piccolo Pizzeria & Bar
,是一間價錢實惠的正宗意大利菜餐廳。

傳統意大利沙律 $95

大大個水牛芝士,和車厘茄伴匀後,味道不俗。

古法意式煙肉薄餅 $150

香烤蒜蓉大蝦意粉 $135

提拉米蘇 $50

最後是意大利招牌蛋糕 提拉米蘇,也頗好吃哦~
2021-07-15
2021-07-18 315 浏览
今晚去左沙田拎野比人, 順便行陣街, 行過見到E間意大利菜好多人排隊, 外觀唔錯於是就入去試下!🌟紅酒(Donnafugata Sendara, Nero d'Avola, Sicily 2017)紅酒富濃郁嘅果味, 入口順滑, 食完Pizza再飲, 果味更突出!🌟白酒(II Colle Chardonnay, Venezia 2018)入口果味清新, 口感較乾身🌟傳統意大利沙律🥗傳統意大利沙律其實係水牛芝士🧀配搭車厘茄🍅同羅勒🌿, 水牛芝士香濃軟滑, 份量亦相當慷慨!🌟炸南瓜芝士米球熱辣辣嘅米球包住濃厚嘅芝士🧀, 咸咸香香嘅巴爾馬風乾火腿同炸南瓜, 香脆可口, 非常惹味!🌟香烤蒜蓉意粉🍝烘烤過嘅蒜片好香, 大蝦爽口彈牙, 意粉軟硬度適中, 簡簡單單配上少量辣椒片已經係小妹嘅comfort food, 而且仲同白酒好夾添!🌟古法意式煙肉薄餅🍳🥓🍕餅底外層香脆, 內面煙煙韌韌, 車厘茄爆哂汁, 桔爆隻太陽蛋, 蛋汁隨即好似溶岩漿咁流落嚟, 加埋煙肉極之邪惡😈🌟意大利芝士蛋糕🍰Tiramisu入口綿滑, 甜度適中, 口感唔會太濕, 味道不錯

入口果味清新, 口感較乾身

🌟傳統意大利沙律🥗

🌟炸南瓜芝士米球

🌟香烤蒜蓉意粉🍝

🌟古法意式煙肉薄餅🍳🥓🍕

🌟意大利芝士蛋糕🍰
2021-07-15
1K
Pizza早就在香港飲食市場落地生根,甚至經歷多次的升級變革,不過由始至終我還是偏好萬變不離其宗的傳統意大利薄餅,今次就來到沙田新城市廣場的Piccolo Pizzeria & Bar。店內面積不大,人多時會坐得有點擠。餐牌除了主打pizza 之外,亦有沙律、前菜小食、意粉及甜品等。炸南瓜芝士米球 $60外層炸得金黃,酥脆無比,沾上番茄莎莎醬亦可中和炸物的油膩感。一咬開熱得盪口,內裡混合Parma Ham及南瓜蓉,外脆內軟,芝味滿瀉之餘夾雜鹹味肉香。傳統意大利沙律 $95這道沙律仿如意大利國旗的「紅、白、綠」三色,水牛芝士的柔軟與芳香就是它最誘人的魅力,奶香佈滿口腔,簡單調味不喧賓奪主。水牛芝士水分含量高,質感像豆腐般細滑軟嫩,配上酸甜多汁的車厘茄,冰涼清新,是夏天一流的開胃菜。正宗的意大利pizza講究麵餅和餡料的完美融合,餡料很多時候也不會超過三種。古法意式煙肉比薩 Pancetta $150配料有切片煙肉、車厘茄和原隻太陽蛋,有如早餐的食材配搭,配色鮮明,煙肉烤得肉質保持嫩彈,鹹度恰到好處。中央的蛋黃汁液能保持在二、三分熟,全得靠爐溫和經驗控制,半熟晶瑩流心中的蛋黃,讓pizza

店內面積不大,人多時會坐得有點擠。

傳統意大利沙律 $95

古法意式煙肉比薩 Pancetta $150
古法意式煙肉比薩

中央的蛋黃汁液能保持在二、三分熟,全得靠爐溫和經驗控制,半熟晶瑩流心中的蛋黃,讓pizza添上濃滑蛋香。
古法意式煙肉比薩

pizza餅底的厚度是簡乎超薄和厚批之間,麵糰吃起來富有淡淡的麵粉香氣,邊緣烤得很焦脆,餅芯卻帶着柔韌。

香烤蒜蓉意粉 $135
一上枱已散發撲鼻的蒜香,蝦肉大隻肉厚,渾圓飽滿,入口鮮嫩彈牙。
香烤蒜蓉意粉

Aglio Olio意粉煮出Al dente輕微韌度的口感,掛上濕潤的蒜汁,微辣惹味。

意大利芝士蛋糕 $50
tiramisu撒上苦香可可粉,可說是歷久彌新的經典美味。
意大利芝士蛋糕

蛋糕質感細緻濕潤,入口即化,不會過於甜膩。
意大利芝士蛋糕

飲品則點了兩杯Mocktails - Cucumber & Mint $55 及Classic Fruit Punch $55,清涼解渴,讓暑氣一掃而空。
2021-07-14
2021-07-12 309 浏览
今晚收工去咗沙田新城市廣場「Piccolo Pizzeria & Bar」吃晚飯,店內裝修簡約有特色,環境好舒適!餐廳主打意大利pizza及意粉,仲有唔少沙律/前菜,特色飲品可供選擇炸南瓜芝士米球一客有四粒~吉列外皮金黃香脆,芝士米球裏面混合左巴爾馬風乾火腿同南瓜,鹹香滋味,好特別傳統意大利沙律呢個經典傳統風味意大利沙律,有半個水牛芝士,好足料!仲有勁多車厘茄,配上羅勒,清新開胃前菜首選Cucumber & MintMocktails揀左呢杯Cucumber & Mint🥒入口好清新,唔會太甜,陣陣青瓜及薄荷香古法意式煙肉披薩Pizza份量十足,足夠2-3人分享。配料有煙肉、車厘茄、太陽蛋🥚薄餅批底厚薄適中,有嚼勁,充滿麵粉香😋整體味道同口感都好豐富呢香烤蒜蓉大蝦意粉一上枱香濃蒜味撲鼻!意粉頗彈牙,帶麵粉香~加入橄欖油、烘烤蒜片、辣椒等等一齊炒,勁香口滋味提拉米蘇Mascarpone芝士同浸泡左濃縮咖啡嘅蛋糕層層相間,甜度適中,口感順滑

Cucumber & Mint

古法意式煙肉披薩

香烤蒜蓉大蝦意粉

提拉米蘇

好耐無入沙田搵朋友食飯 想食意大利菜原來新城市新開左一間咁靚裝修既意大利菜一定要去試下入到黎真係覺得個裝修好靚 有小小森林既風格我地叫左兩個前菜炸南瓜芝士米球好香脆既外層,切開有拉芝既質感南瓜同芝士溶合左一齊, 好好食😋 再配左莎莎醬,小小酸辣既味,點埋就仲好食 兩個人Share岩岩好傳統意大利沙律🥗有水牛芝士、 車厘茄同埋、羅勒菜同黑醋 dressing水牛芝士淡淡既芝士香,幾煙韌車厘茄好好鮮甜,好好食又Fresh 又健康既感覺香烤蒜蓉意粉勁推介呢個菜式,佢有d烤蝦做配菜,唔會太單調,香蒜橄欖油整到勁香👍個底好多香蒜片,啖啖意粉都有Garlic香,但又唔會好油膩既感覺。呢個菜式睇落簡單,要煮得好食絕對唔容易食落好正宗既感覺。古法意式煙肉Pizza有隻半熟太陽蛋係中間煙肉好軟,口感好似Parma Ham芝士同煙肉同蕃茄呢個配搭真係無得輸個批底烤到好香👍💕唔錯最後叫左個tiramisu 入面有酒香 ,濕濕地 ,超好食 😋 好滿足Mocktail Fruit Punch👍勁靚 唔會太甜岩岩好有d果肉
好耐無入沙田搵朋友食飯 想食意大利菜
原來新城市新開左一間咁靚裝修既意大利菜
一定要去試下
入到黎真係覺得個裝修好靚

有小小森林既風格
我地叫左兩個前菜

炸南瓜芝士米球
好香脆既外層,切開有拉芝既質感
南瓜同芝士溶合左一齊, 好好食😋
再配左莎莎醬,小小酸辣既味,點埋就仲好食
兩個人Share岩岩好

傳統意大利沙律🥗
有水牛芝士、 車厘茄同埋、羅勒菜同黑醋 dressing
水牛芝士淡淡既芝士香,幾煙韌
車厘茄好好鮮甜,
好好食又Fresh 又健康既感覺

香烤蒜蓉意粉
勁推介呢個菜式,佢有d烤蝦做配菜,
唔會太單調,香蒜橄欖油整到勁香👍
個底好多香蒜片,
啖啖意粉都有Garlic香,但又唔會好油膩既感覺。
呢個菜式睇落簡單,要煮得好食絕對唔容易
食落好正宗既感覺。

古法意式煙肉Pizza
有隻半熟太陽蛋係中間
煙肉好軟,口感好似Parma Ham
芝士同煙肉同蕃茄呢個配搭真係無得輸
個批底烤到好香👍💕唔錯

最後叫左個tiramisu
入面有酒香 ,濕濕地 ,超好食 😋
好滿足

Mocktail Fruit Punch👍
勁靚 唔會太甜岩岩好
有d果肉

• 炸南瓜芝士米球
  • 香烤蒜蓉意粉
2021-07-08 114 浏览
炸南瓜芝士米球芝士味好濃加埋南瓜 味道好特別傳統意大利沙律水牛芝士加上蕃茄仔basil同埋黑醋  好fresh芝士味唔會太搶 整碎左同蕃茄仔一齊食 簡簡單單都唔錯古法意式煙肉薄餅一上枱已經好香 薄餅香烤味道PIZZA主要有芝士 蕃茄仔 少少煙肉同埋蛋味道唔錯 不過好似咸左少少我比較鐘意清淡少少香烤蒜蓉意粉意粉煮得好 al dente D蝦都唔錯 不過有幾隻好似煮燶左 差DDTiramisuTiramisu 好香咖啡味食到好飽 2個人食一杯share 就岩岩好mocktail 普普通通 唔太多款選
炸南瓜芝士米球芝士味好濃加埋南瓜 味道好特別

Tiramisu 好香咖啡味

食到好飽 2個人食一杯share 就岩岩好

mocktail 普普通通 唔太多款選
2021-06-26 229 浏览
今晚同男友行完新城市,見到呢間主打意大利菜🇮🇹無論餐廳環境、餐牌都幾合我胃口,就決定試試佢👍🏻平日晚飯時間,餐廳🍴滿坐,我地坐係角落位幾舒服餐廳裝潢幾Cozy,用木枱同少見既藤椅,幾有feel🥰坐位都寛敞,坐得舒服,暗暗地幾有格調餐牌選擇唔少,有沙律、前菜、小食、意粉、披薩等等😆花多眼亂服務員態度好好,仲會主動介紹菜式,推介我地一啲受歡迎既食物👍🏻我地行完都餓,叫左一個沙律、一個小食、一個意粉、一個披薩😍😍😍食物上菜速度正常,披薩即叫即整要等耐少少不過我地食完沙律小食同意粉都上得😆🥗傳統意大利沙律水牛芝士係我最愛!黎食意大利菜無理由唔試下呢個經典意大利沙律蕃茄仔份量唔少,食落清甜多汁,又新鮮又甜水牛芝士口感軟綿,咬落口感覺水潤,芝士既奶香味出晒黎配埋意大利香醋同少少鹽,簡單既調味,配埋一齊好好食👍🏻🧆炸南瓜芝士米球第一次食炸米球😆切開係濃濃既南瓜醬,食落原來仲有大量芝士,可以拉絲!南瓜同芝士既味道幾夾,食落仲有淡淡米香幾特別👍🏻值得一提係佢配既莎莎醬好好食,清甜既蕃茄香夾雜濃濃香草味食落好refreshing,可以解膩,幾聰明同有心思既配搭😚🍝香烤蒜蓉意大利粉呢碟意粉好有驚喜,食落係香
今晚同男友行完新城市,見到呢間主打意大利菜🇮🇹
無論餐廳環境、餐牌都幾合我胃口,就決定試試佢👍🏻
平日晚飯時間,餐廳🍴滿坐,我地坐係角落位幾舒服

餐廳裝潢幾Cozy,用木枱同少見既藤椅,幾有feel🥰
坐位都寛敞,坐得舒服,暗暗地幾有格調

餐牌選擇唔少,有沙律、前菜、小食、意粉、披薩等等😆花多眼亂

食物上菜速度正常,披薩即叫即整要等耐少少
不過我地食完沙律小食同意粉都上得😆
🥗傳統意大利沙律

蕃茄仔份量唔少,食落清甜多汁,又新鮮又甜
水牛芝士口感軟綿,咬落口感覺水潤,芝士既奶香味出晒黎
配埋意大利香醋同少少鹽,簡單既調味,配埋一齊好好食👍🏻
🧆炸南瓜芝士米球

南瓜同芝士既味道幾夾,食落仲有淡淡米香幾特別👍🏻
值得一提係佢配既莎莎醬好好食,清甜既蕃茄香夾雜濃濃香草味
🍝香烤蒜蓉意大利粉

呢碟意粉好有驚喜,食落係香濃南薑味,好有意式風情
意粉好al dente,南薑同蒜蓉令成個意粉都好香口好惹味,入口微辣,好刺激食慾
香烤過既蝦🦐既質素同樣唔錯,爽口、新鮮👍🏻👍🏻
🍕意大利古法披薩

第一次見到披薩中間有隻太陽蛋
服務員介紹呢隻係意大利既傳統pizza,真係大開眼界👍🏻
披薩批底幾軟熟,食得出係新鮮熱辣辣出爐
披薩底係濃濃既蕃茄醬,酸酸咸咸
再配埋大量芝士、煙肉同車厘茄,口感味道都絕配👍🏻👍🏻👍🏻

而且佢用既煙肉係特別香,每一啖都有煙薰肉味既香🥰切開埋太陽蛋令成個披薩更濕潤可口
係非常唔錯既披薩!😋😋😋😋

另外我地叫左兩杯特飲
🥒Cucumber and mint

飲落薄荷味好出,隨之而來係青瓜既清新
微甜,飲完好refreshing,推介👍🏻

🍎🍊🍓🍑Fruit punch

漸變色賣相超吸引😍雜果味道好突出,配埋有汽梳打水
唔會太甜,又靚又好飲👍🏻
🍨Tiramisu
意猶未盡,我地再叫左個Tiramisu share
試面層可可粉好香,唔會好苦
中間既cream非常香同埋幼滑,入口淡淡忌廉奶香
中間既咖啡酒非常濃郁,岩晒鐘意咖啡既朋友😆
成杯既份量同甜度都剛好,唔會滯👍🏻
啱啱搬咗嚟沙田🤪梗係即刻四圍尋找美食啦沙田新城市第三期呢間piccolo 行街嘅時候經過幾次都好想入嚟食!因為佢外面睇落好有情調!入面都坐得好舒服😌柔和嘅燈光配上浪漫嘅英文歌💓拍拖夜晚食飯好地方知道呢度最出名就係Pizza覺得服務員好殷勤 照顧好周到根據我哋進食嘅進度而上菜每味菜仲好細心咁同我哋講解美食咁浪漫嘅晚上點都要點啲酒精類嘅飲品令情緒更加高漲吧😌浪漫嘅cocktails @$55Frozen margarita Thyme & amore 少少vodka不會醉,飲落去嘅口感超級清新!西柚味道再加上百里香Caprese 意大利沙律 $95超大舊嘅水牛芝士、車厘茄、上面配上青綠嘅羅勒葉更加帶出芝士同埋蕃茄嘅味道炸南瓜芝士米球 $60芝士波面細沈上超多芝士碎南瓜同芝士嘅配搭,健康得來又好味😋醬汁係香濃嘅蕃茄,我超級鍾意香烤蒜蓉意粉呢隻意粉就燒烤師傅嘅功力蒜蓉味好香,加上有辣椒仔同埋超級大大蝦🍤好高質,我比100分以上意大利古法Pizza中間有隻太陽蛋,大開眼界朋友同我講原來呢一隻係意大利嘅傳統Pizza除咗一隻半熟嘅太陽蛋之外上面有好正嘅車厘茄同埋煙肉皮薄,薄餅皮好高質,煙煙銀銀有口
啱啱搬咗嚟沙田🤪
梗係即刻四圍尋找美食啦

沙田新城市第三期呢間piccolo
行街嘅時候經過幾次都好想入嚟食!
因為佢外面睇落好有情調!
入面都坐得好舒服😌

咁浪漫嘅晚上點都要點啲酒精類嘅飲品令情緒更加高漲吧😌
浪漫嘅cocktails @$55
Frozen margarita
Thyme & amore
少少vodka不會醉,飲落去嘅口感超級清新!
西柚味道再加上百里香

Caprese 意大利沙律 $95
超大舊嘅水牛芝士、車厘茄、上面配上青綠嘅羅勒葉
更加帶出芝士同埋蕃茄嘅味道

芝士波面細沈上超多芝士碎
南瓜同芝士嘅配搭,健康得來又好味😋
醬汁係香濃嘅蕃茄,我超級鍾意

呢隻意粉就燒烤師傅嘅功力
蒜蓉味好香,加上有辣椒仔同埋超級大大蝦🍤
好高質,我比100分以上

意大利古法Pizza
中間有隻太陽蛋,大開眼界
朋友同我講原來呢一隻係意大利嘅傳統Pizza
除咗一隻半熟嘅太陽蛋之外
上面有好正嘅車厘茄同埋煙肉
皮薄,薄餅皮好高質,煙煙銀銀有口感
大大力推薦!

甜品點意大利芝士蛋糕Tiramisu😍$50
好耐冇食過咁好味嘅Tiramisu啦💓💓💓
酒味香濃 ,甜度剛好,不會漏
個人認為誠意好高

服務員同我哋講話大廚原來係意大利🇮🇹學滿師返香港🇭🇰
唔怪得知嘢食食到濃濃嘅意大利味道
呢間餐廳嘢食超級高質😜
翻食推介榜 on list!
2021-06-24
今日行完一田, 同老公喺樓上pancake對面li間新開意大利🇮🇹餐廳食晚餐, 因為下個月飛左應該無乜機會出街食飯lu. 入到去望落好似好多張枱但其實都唔會太迫, d枱櫈都大大張坐得舒服. 🍽炸南瓜芝士米球 (HKD60)Li個芝士米ball一咬就係大啖Risotto+cheese同埋有parma嘅醎香, 爆多cheese!! 點salsa黎食, heavy之中又帶少少light感, 見到好幾枱都嗌左li個開心share.🍽傳統意大利🇮🇹沙律 (HKD95)好正! 成大舊水牛芝士等我拆碎佢先, 好似坤gor嘅店員(好nice的)提我地車厘茄同mozzarella cheese夾埋一齊食個風味更重, 想講個balsamic vinegar甜甜地好好味好開胃, 果然好正.🍽古法意式煙肉pizza (HKD150)係我Like嘅薄批呢! Pizza烤得勁香邊皮位勁脆, 中間流心蛋黃太陽蛋夠哂特別, 煙肉, 芝士, 車厘茄味道好夾, li個pizza可謂集crunchy, juicy, cheesy於一身, 推介!🍽香烤蒜蓉意粉 (HKD135)Al Dente意粉, 濃濃蒜香油香, 加埋好爽

🍽
炸南瓜芝士米球 (HKD60)

🍽
傳統意大利🇮🇹沙律 (HKD95)

🍽
古法意式煙肉pizza (HKD150)

🍽
香烤蒜蓉意粉 (HKD135)
香烤蒜蓉意粉

Al Dente意粉, 濃濃蒜香油香, 加埋好爽嘅大蝦, 少少辣椒帶出哂啲味道, 仲要有好多粒烤蒜粒, 意粉非常之入味呀.

🍽
飲品list有齊紅白餐酒, beer at the Tap, cocktail, mocktail, 當然唔少得幾款咖啡☕️, 我揀左Mango Mania (HKD55), 見到杯drink係綠色初初都有啲問號, 都未問, 坤gor已主動介紹話綠色係青檸汁加薄荷葉打碎嘅效果, 整杯mocktail都非常薄荷好清爽, 老公就梗係飲返杯冰凍啤酒🍺Peroni 吧.
Mango  Mania
Peroni

🍽
Tiramisu (HKD50)
Tiramisu

坊間嘅Tiramisu好少加入Marsala酒, 總覺爭咁啲味. 但店家li個一層層整喺玻璃杯度嘅Tiramisu認真足料, 口感夠滑, 好味.
2021-06-24
Mango  Mania
Peroni
2021-06-23 358 浏览
和朋友去了沙田正街18號新城市廣場3樓A325號的Piccolo Pizzeria & Bar食飯這是一間特色意大利菜餐廳。餐廳裝修溫暖而有格調,用木色作主色,而且枱櫈寬闊,使人坐得舒服。店員服務殷勤有禮,而且很主動,使人感覺舒服。我們點了,傳統意大利沙律,炸南瓜芝士米球,白酒煮蜆意粉,古法意式煙肉薄餅。甜品點了意大利芝士蛋糕。飲品點了fruit punch,和芒果特飲。傳統意大利沙律,雖然材料很簡單,是車厘茄,水牛芝士,鮮羅勒葉等等,但是材料卻相當新鮮,車厘茄點上黑醋醬,酸酸甜甜帶出車厘茄本身的清甜味道,再加水牛芝士,很清新亦有啖啖芝士味道。炸南瓜芝士米球,裏面有香濃芝士醬,很香口的餐前小食。古法意式煙肉薄餅,薄餅面上有隻半熟雞蛋,很有趣,我還是第一次食,原來傳統的意大利薄餅是這樣,餅皮很香脆 ,裏面的煙肉很和芝士很惹味。白酒煮蜆意粉,意粉煮得軟硬適中,有陣浸橄欖油味道😉👍👍甜品是意大利芝士蛋糕,芝士蛋糕表面 打得比一般結實,我喜歡這個質感的意大利芝士蛋糕,比較實在,不會太濕。

店員服務殷勤有禮,而且很主動,使人感覺舒服。

甜品點了意大利芝士蛋糕。
飲品點了fruit punch,和芒果特飲。

炸南瓜芝士米球,裏面有香濃芝士醬,很香口的餐前小食。

白酒煮蜆意粉,意粉煮得軟硬適中,有陣浸橄欖油味道😉👍👍

2021-06-21 154 浏览
Piccolo Pizzeria & Bar我們去左沙田食晚餐😍😍叫左個pizza 瑪嘉麗培皇后$130,好重芝士味同蕃茄😋如果喜歡芝士的朋友可以試試👍之後叫左雞肉青醬意粉,有雞肉同松果仁,原來都幾夾,松果仁平時好少係意粉見到😍😍我們仲叫左d飲品mocktails~都幾好飲,唔會太多冰,$25一杯最後甜品時間😋我們叫左個Tiramisu,好重芝士同咖啡味👍整體評分:4/5環境:4/5味道:4/5地址:沙田沙田正街18號新城市廣場3樓A325號舖
Piccolo Pizzeria & Bar
我們去左沙田食晚餐😍😍

整體評分:4/5
環境:4/5
味道:4/5

地址:沙田沙田正街18號新城市廣場3樓A325號舖
2021-06-21 191 浏览
沙田新城市廣場Piccolo Pizzeria & Bar,位於第三期商場近一田百貨位置,有pizza有pasta有特色mocktail有甜品等等,好豐富嘅一餐!先來2杯Mocktail:Mango mania ($55)Classic Fruit Punch ($55)Arancini 炸南瓜芝士米球 ($60),香口又濃郁芝士味。Caprese ($95)水牛芝士、車厘茄配搭而成嘅新鮮沙律。Pancetta ($150)pizza即叫即製,餅底厚薄適中,意式煙肉、車厘茄、雞蛋,賣相都十分吸睛!Aglio Olio ($135)惹味嘅蒜蓉辣椒大蝦意粉,教人食完一啖又一啖!Tiramisu ($50)結尾仲有一杯份量十足嘅tiramisu 呢!

先來2杯Mocktail:
Mango mania ($55)
Classic Fruit Punch ($55)

Caprese ($95)

水牛芝士、車厘茄配搭而成嘅新鮮沙律。

Pancetta ($150)

Aglio Olio ($135)

惹味嘅蒜蓉辣椒大蝦意粉,教人食完一啖又一啖!

Tiramisu ($50)

結尾仲有一杯份量十足嘅tiramisu 呢!

• Pancetta
  • Aglio  Olio
2021-06-20 251 浏览
今日要去新城市買啲嘢,所以順便喺度搵嘢食,見到商場角落有間新餐廳開,環境有幾舒服,就入去試吓!👍🏻估唔到餐廳菜式充滿驚喜,而且平時比較少食到!傳統意大利沙律做法雖然非常簡單,一啲小蕃茄上加上意大利醋,上面再加一夠超大嘅水牛芝士,但係食落去真心覺得好特別,好好食❤️尤其係意大利醋,酸甜度適中,配上唔膩嘅水牛芝士,勁夾😋真係食物材料夠靚先做到呢個效果!炸南瓜芝士米球餡料係南瓜蓉再加少少意大利米,呢個組合幾好,再加上炸到脆卜卜嘅外皮,口感豐富,配上蕃茄蓉醬,效果一流!香烤蒜蓉意粉香濃嘅蒜蓉味充滿整碟意粉,而且蝦煎到啱啱熟,肉質爽口👍🏻古法意式煙肉比薩薄薄嘅餅底配上口口嘅茄膏同芝士,加上中間嘅太陽蛋,令成個Pizza好creamy同juicy!❤️意大利芝士蛋糕食落去有香濃嘅酒香,佢嘅奶酪好滑好creamy!🥰如果大杯啲會更滿足!飲品方面會推介mango mania, 佢係類似芒果沙冰加上香濃嘅薄荷,飲品清新可口,啱晒咁熱嘅夏天飲,飲完真係透心涼!整體來講餐廳質素高,食物用料新鮮,當然價錢有返咁上下,但都值得一試嫁!☺️
估唔到餐廳菜式充滿驚喜,而且平時比較少食到!
香烤蒜蓉意粉
香濃嘅蒜蓉味充滿整碟意粉,而且蝦煎到啱啱熟,肉質爽口👍🏻
Mango  mania
2021-06-17