2021-05-10 514 浏览
🔴西班牙風味烤八爪魚🐙呢個份量雖少但係全部嘢都好夾👍🏻八爪魚煮得夠淋唔會好難咬🐙個車厘茄好多汁🍅夾埋薯仔粒同個醬一齊食🥔口感好好☺️🟠美國USDA西冷牛扒🥩嗌三成熟不過上枱切開似七成熟多啲🥲配埋薯條同沙律🍟沙律菜係羽衣甘藍車厘茄同生菜🥗入面有啲醋🧂整體不過不失🟡龍蝦汁大蝦意粉🦐🍝味道正常但係意粉偏黏身🥲搞到食幾啖就好似開始飽唔想食🥲入面加咗露荀去煮😆由於本人好鍾意露荀佢又煮得個味幾好😂所以啲露荀俾我食晒咁滯🤣🟢Salty Pelican🍹係西柚同檸檬味為主嘅cocktail🍹酒味唔算好重👍🏻啱晒唔太喜歡酒味但又想飲返兩杯嘅人🤣
🔴西班牙風味烤八爪魚🐙

🟠美國USDA西冷牛扒🥩

🟡龍蝦汁大蝦意粉🦐🍝

🟢Salty Pelican🍹
Found hair in 3 different dishes in one sitting. Staff suggested it could be dog hair that magically blew over and got stuck in the salad and the tooth pick fruit salad on top of mock tail glass. Real shame, that the staff aren’t accommodating or understanding enough to accept that we found hairs in 3 different dishes!
2021-05-03 275 浏览
今日即興去赤柱,雖然天陰,好彩冇落雨,可以慢慢行,慢慢食。赤柱有吾少餐廳,但多數都只有地下,與途人較近距離;而呢間餐廳除地下外,亦有2樓和3樓,我地坐3樓窗口枱,邊食邊hea,間中有微微海風吹埋嚟,感覺真係吾錯 🥰今次試左super bowl走芝士, 裏面有藜麥、羽衣甘藍、 果乾和松子仁,配油醋汁,非常健康。另外試咗個八爪魚, 個汁有少少辣,好開胃。整體環境吾錯,食物都幾好味,飲品就貴左少少 🤭食完後心情大好,可以去行街街 😂😂
今日即興去赤柱,雖然天陰,好彩冇落雨,可以慢慢行,慢慢食。

另外試咗個八爪魚, 個汁有少少辣,好開胃。
2021-04-21 392 浏览
The food is definitely edible and not terrible by any means, but it's really nothing special. I think the location helps this restaurant a lot. Food was average, but the paprika/garlic spice fries were quite good. Service was also extremely good. Felt welcome and well taken care of.

Po Boy

男朋友安排遊覽完蒲台島之後,夜晚係返赤柱食晚餐,我地坐係一樓窗邊望住海景慶祝我既生日。海鮮拼盤有皇帝蟹腳、海蝦、香草小龍蝦、青口、海蜆、海螺、北海道帶子伴乾蔥紅酒醋及咯嗲汁。海鮮食得出鮮味同海水味,特別係蟹腳,但啲蜆有沙或殼,食時要小心啲,而我覺得北海道帶子最好食。慢煮油浸鴨腿鴨肝醬多士幾特別,幾好食,幾夾。墨西哥雞肉餡餅熱辣辣,餅皮包住雞肉、芝士、少少洋蔥,美味。佢有三款醬,我地都覺得牛油果醬最夾。紅酒牛肉闊條麵食落即係肉醬意粉甘,都唔錯,只係望個名會以為會大大舊紅酒燉牛肉姐。海鹽焦糖朱古力慕絲甜度適中,配有一球海鹽焦糖意大利雪糕同糖脆花生,男朋友一早叫左要寫上生日字句。

海鮮拼盤

慢煮油浸鴨腿鴨肝醬多士幾特別,幾好食,幾夾。

墨西哥雞肉餡餅

紅酒牛肉闊條麵

海鹽焦糖朱古力慕絲
2021-03-28
$440.5 (晚餐)
庆祝纪念
生日
行完山同朋友係赤柱行個圈睇日落食晚飯 揀左呢間Pickled Pelican因為戶外座位full左 Waiter就嗌我地坐1樓, 話有window seat, 上到去坐低一睇, 真係有既, 不過隔左層塵/ 灰 唔係好肚餓, 我地叫左幾樣野share 食超級食物羽衣甘蘭沙律伴藍莓份量多, 加左藜麥, 又健康又有口感麥西哥雞肉餡餅岩岩整起熱辣辣.  咬落啖啖肉, 加埋啲醬食一流慢煮油浸鴨腿鴨肝醬多士呢個相對上失色, 隻碟太大, 睇落好空虛, 食落除左多士味冇鴨味如果坐戶外睇日落一流, 有機會都會再黎

唔係好肚餓, 我地叫左幾樣野share 食

超級食物羽衣甘蘭沙律伴藍莓
份量多, 加左藜麥, 又健康又有口感

麥西哥雞肉餡餅
岩岩整起熱辣辣.  咬落啖啖肉, 加埋啲醬食一流

慢煮油浸鴨腿鴨肝醬多士

如果坐戶外睇日落一流, 有機會都會再黎
2021-02-28
2020-12-29 978 浏览
疫情持續的情況下真的有點抗疫疲勞,每到週末或假期也想到空曠地方走走呼吸新鮮空氣,這天來到赤柱看看藍天白雲,在陽光照射下享受着海風,感覺像初夏般溫暖。赤柱海旁有數間餐廳,看過了餐牌和食客餐枱上的食物,便選定了最多人排隊的一間。挑了餐廳的室外座位,可以在陽光下享受美食。紅石榴焦糖雞翼 - 個人覺得這個菜式頗有創意,醬汁帶甜和微微酸,加了點紅石榴做點綴,賣相討好,雞翼有肉汁不會乾身,開胃之選。羅賓三文治 - 一片片帶點肥的鹹牛肉,不是想像中那種鹹味,有點像火腿,但跟瑞士芝士的味道也配合,烘過的麵包有點油,但整體來說也很不錯,薯條份量不少。烤豬肋骨 - 嫩腍有肉汁不會乾身,烤汁惹味,豬肋骨份量不多;甜薯條又甜又香口,不會乾硬,十分喜愛,粟米沙律有少量feta cheese 配襯,值得一試。Fresh lime soda - 不過不失,多點fresh lime 會更佳。

2020-12-25
  • 豬肋骨,紅石榴雞翼
2020-12-11 874 浏览
飲完個龍蝦湯食個意粉就好似食緊啲淋左龍蝦湯嘅意粉😂餐飲其中一個選項係白酒!(心心眼)個risotto懷疑啲鴨腿肉仲多過啲飯,而佢用嘅意大利飯好大粒,所有野嘅份量都比到好足。唔想坐露天咁熱,涼住冷氣,一望出窗就能夠睇倒個海,係一個寫意嘅下午呀~
飲完個龍蝦湯食個意粉就好似食緊啲淋左龍蝦湯嘅意粉😂
餐飲其中一個選項係白酒!(心心眼)

2020-07-10
午餐
2020-11-12 798 浏览
平日到赤柱閒逛食左Set Lunch $188加一Menu 都幾多選擇Take 左蝦意粉🍝同和牛炭包漢堡有龍蝦湯或沙律前菜飲品仲可以叫啤酒和牛略嫌唔夠juicy 個炭包幾好食既 同成個漢堡好大件~意粉既蝦唔算好新鮮間唔中黎度放鬆食下都可接受既枱面有齊哂消毒野 包口罩既用品係幾細心既服務員態度好好不過見到其中一人整飲品時拉低左口罩都希望佢地會再注意一下衛生樓上有開窗比鍾意感受海風既人同時佢都有開冷氣所以唔怕會熱
平日到赤柱閒逛

食左Set Lunch $188加一
Menu 都幾多選擇
Take 左蝦意粉🍝同和牛炭包漢堡
有龍蝦湯或沙律前菜
飲品仲可以叫啤酒
和牛略嫌唔夠juicy
個炭包幾好食既 同成個漢堡好大件~
意粉既蝦唔算好新鮮

所以唔怕會熱
Tiger  prawn  spaghetti
Wakyu  beef  burger
2020-11-02 605 浏览
喺赤柱閒逛,想搵個地方坐低飲杯野,呢間鋪頭店員主動邀請,有Happy Hour,就決定試一試。上層環境非常舒適,仲有半圓窗睇到海景。我同朋友都係好喜歡食Nachos,呢度Nachos都係有驚喜的!有一大碟醬,就咁睇以為全部都係芝士,仲擔心會膩,但原來入面係有肉醬。黑松露醬薯條都係好味的。因為環境太舒服,不知不覺坐左幾個鐘,飲左4杯white

2020-10-09 581 浏览
Pickled Pelican offers very pleasant place for "al fresco" drinking and dining.  The staff are friendly and attentive.  Patrons have the choice of a dining area outside or upstairs in airconditioning.    I have visited this pub on many occasions - sometimes to eat and sometimes only to enjoy a drink.  On this occasion I noticed that prices have been increased. The cheapest glass of 'house' wine in "Happy Hour" is retailing at HK$76 which I found high for this stye of pub.
2020-10-01
2020-10-04 561 浏览
中秋長假期冇得去旅行,所以入赤柱玩下,人唔算多我地睇哂咁多間西餐廳,每一間人數都係咁上下,最後揀Pickled Pelican呢間職員十分有禮貌,佢見我地有小朋友問我地上2樓,因為有冷氣冇咁熱環境幾好,有電視播英超,有一張酒bar枱,整體都乾淨價錢雖然唔算太平,但同食物係正比和牛漢堡係好juicy,而且薯條份量好多皇帝蟹腳闊條麵有2隻皇帝蟹腳羽衣甘藍沙律都十分新鮮,好fresh松露薯條就爭少少,因為份量冇咁多,同漢堡果到咁上下HK友生啤,覺得唔夠凍但整體係好食既,大家去赤柱可以試下
中秋長假期冇得去旅行,所以入赤柱玩下,人唔算多

環境幾好,有電視播英超,有一張酒bar枱,整體都乾淨

價錢雖然唔算太平,但同食物係正比

和牛漢堡係好juicy,而且薯條份量好多

皇帝蟹腳闊條麵有2隻皇帝蟹腳

羽衣甘藍沙律都十分新鮮,好fresh

松露薯條就爭少少,因為份量冇咁多,同漢堡果到咁上下

HK友生啤,覺得唔夠凍

但整體係好食既,大家去赤柱可以試下
超級食物羽衣甘藍沙律伴藍莓
皇帝蟹腳闊條麵
和牛竹炭包漢堡
松露薯條
HK  Yau  Pale  Ale  (half  pin)
2020-10-01
超級食物羽衣甘藍沙律伴藍莓
皇帝蟹腳闊條麵
和牛竹炭包漢堡
  • 和牛竹炭漢堡
2020-09-22 531 浏览
上個禮拜趁着屋企人撞啱都放假就約埋一齊去香港啲傳統景點行吓,大家仲異口同聲咁話想去赤柱,好一段時間無去過,順便睇吓有啲咩變化先。入到赤柱行咗陣都冇乜收穫,店鋪賣嘅同以往一樣,無咩點變。行到餓就緊係搵地方食午餐啦....行到赤柱大街一排都係對住海景嘅餐廳,最後揀左Pickled Pelican呢間餐廳,都唔需要等位就可以即刻入坐。呢間餐廳嘅佈局幾有氣氛,啲員工非常有禮而且又熱情。我哋一行5人需要要分枱坐(上左一層室內)但員工都好細心盡量安排一啲相連嘅枱,唯一可惜嘅就係冇得坐近窗邊位置,呢度環境好舒服冷氣又夠加上美式餐廳感重嘅裝橫,RELAX至於嘢食方面呢,我哋都嗌咗好幾款嘢食,特別想推介佢嘅酥炸魷魚,加上啲辣醬味道真的開胃。另外值得一提嘅就係佢哋嘅牛扒,叫左五成熟,煮得啱啱,食落去仲好Juicy,價錢合理加上啲side dish 薯條份量好足。最後一樣嘢我覺得想推介嘅就係buffalo chicken wings (無影相添)食落去有少少辣而且非常入味!絕對唔似出面可能有啲餐廳係煮完之後再上汁/調味粉, 100分推薦!仲有龍蝦汁大蝦意粉都好好味但係又係唔記得影相鴨肝醬多士都做得非常出色!

酥炸魷魚

美國USDA西冷牛扒

仲有龍蝦汁大蝦意粉都好好味但係又係唔記得影相

慢煮油浸鴨腿鴨肝醬多士

鴨肝醬多士都做得非常出色!

泰式大蝦柑柚沙律

泰式大蝦柑柚沙律好Fresh!! 美中不足係我唔鍾意入面咁多芫荽

黑松露芝士薯條配黑松露醬

Iced  Mocha

總體黎講餐廳食物價錢合理,份量充足。大家都食到好飽
抱住個肚咁離開間餐廳。以呢個價錢同環境,我覺得非常值得再黎,已經諗好下次想試埋其他招牌菜,例如Nachos 同白酒煮青口!正呀,推介推介!👍🏻
酥炸魷魚
美國USDA西冷牛扒
泰式大蝦柑柚沙律
黑松露芝士薯條配黑松露醬
Iced  Mocha
2020-09-20 351 浏览
赤柱晚飯,唔係美利樓就梗係赤柱大街啦,我一間都未食過,就求其搵間坐入去。白汁意大利闊麵味道一般,無甚特色。Menu裏面有番薯條,我本身十分之喜歡食番薯,而返薯條係坊間並唔係咁容易搵得到,所以就即刻叫返碟食。可惜嘅係,唔知佢係翻炸定係點,炸得太乾,淨係食到硬掘掘一舊野,完全冇番薯嘅甜筒香。我最後都冇食晒,無謂搞到自己胃痛。仲有叫咗個牛扒唔記得影相,都係正常嘢冇乜特別。我本身對於赤柱嘅餐廳有啲期望,話晒都價錢唔平,可惜可能啲錢去晒交租,又或者人流令到佢哋根本唔需要注重質素。

白汁意大利闊麵味道一般,無甚特色。

仲有叫咗個牛扒唔記得影相,都係正常嘢冇乜特別。

冇得去旅行週末都可以去下遠少少既地方放鬆一下既🤤今次去左赤柱,係美利樓影下相、搵間餐廳食好西,望住個海拍下拖都係個唔錯嘅選擇😍.推介大家嚟呢間餐廳☺️價錢不會太貴但食物質素很好啊🤪還有我最愛的牛油果🥑+番薯條🍠⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬🥪千島醬虎蝦三文治($148)💢推介三文治包皮加左牛油去煎香佢,外脆內軟,香氣十足!內餡十分足料有海量菜😆同埋炸到脆脆既虎蝦🦐都有6-7隻唔係少份量架!蕃薯條要+$15但絕對值得啊🤪好好味😋.🌯牛油果雞肉卷餅($98) 這款比較普通,就是想像到的味道😂🤣但做得都幾好心思有3隻醬料沾的!.👧🏻有話兒:睇左好多間餐廳食評先簡呢間🍴所以如果你冇咩idea去到唔知食邊間,呢間絕對可以一試👍🏻.🔸評分: 8.2/10💰人均消費: $100-$200
⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬
🥪千島醬虎蝦三文治($148)💢推介
🌯牛油果雞肉卷餅($98)
🔸評分: 8.2/10
💰人均消費: $100-$200