2023-03-06 569 浏览
⭐️⭐️⭐️⭐️📍Platform (大圍)💁🏻‍♀️幾有驚喜嘅隱世cafe,位置距離大圍站都有少少路程,不過食物質素非常唔錯,行少少路當幫為食妹減肥啦😜~ Shashuka with bagel ($98) (baked egg, salsiccia napoli, kale chips, potatoes, pork sausage, mushroom, feta, mozzarella, tomato-sauce)🍴北非焗蛋係香港cafe比較少見嘅款式,cafe更加將呢度菜同香港特色煲仔crossover,以煲仔作器皿保溫效果一流👍🏻👍🏻,食到最底都仲係好熱辣辣,香腸、雞蛋、蘑菇、意大利肉腸加上熱溶拉絲芝士味道配搭簡直無得輸😋,配以微微烘脆嘅芝麻bagel,倍添香味,好味🥰~ All-chicken belgian waffle ($96) (sriracha hot mix sauce, chicken, capsicum slice, pumpkin, mozzarella)🍴炸雞配比利時窩夫都同樣好好食,炸雞件嫩滑多汁,加上充滿蛋香嘅比利時窩夫,再淋上微辣嘅sriracha醬汁,甜甜
⭐️⭐️⭐️⭐️
📍Platform (大圍)

~ Shashuka with bagel ($98)

🍴炸雞配比利時窩夫都同樣好好食,炸雞件嫩滑多汁,加上充滿蛋香嘅比利時窩夫,再淋上微辣嘅sriracha醬汁,甜甜辣辣好惹味🤤,旁邊仲有一大塊烤南瓜,香甜軟糯都唔錯☺️

~ Icefire apple pie ($86)
(fresh apple, cinnamon, ice-cream, crumbs & nuts)
🍴最後當然唔少得甜品啦,嗌咗呢款冰火蘋果批,批底牛油味香又夠脆,肉桂蘋果片份量十足😎,配埋冰凍嘅雲尼拿雪糕同脆脆嘅crumbs,口感正到不得了😍

~ Cucumber latte ($48)
~ Lemon lime bitter ($48)
—————————
⭐️⭐️⭐️⭐️
💲💲

2023-02-28 432 浏览
年初四阿仔嘅同學過嚟玩,因為過年已經食得太多糕點,所以中午食晏決定轉吓口味食西餐。唔想去得太遠,所以就揀咗大圍嘅Platform,平時週末或假期呢間餐廳都大排長龍,今次好彩竟然俾我哋攞到最後一張吉枱。雖然已經好耐冇嚟呢度食嘢,個餐牌依然冇乜轉變,阿女同我兩個都要咗港式煲蛋,阿仔要咗個紐約客,而同學仔就嗌咗個美式手撕豬肉,四個主食都配上餐廳出名嘅貝果麵包。飲品方面,我哋要咗cheese latte,peanut latte,long black 同埋 lemon ginger with apple。第一樣上枱嘅喺手撕豬肉,梗係因為啲料都係現成的,唔需要點樣製作。個餐都擺得幾靚,除咗有半碟沙律,仲有一堆青蘋果絲,此外仲用咗兩片芝士薄脆冚住啲豬肉。不過,當問同學仔佢嘅味道如何時,佢話其實啲豬肉有啲乾身,所以味道只係一般。跟住上嘅喺阿仔嘅紐約客。呢個睇落比較普通,只係個貝果夾埋牛肉、蕃茄、洋蔥等,當然都係有半碟新鮮沙律。等咗約十五分鐘,我同阿女嘅港式煲蛋終於到喇。呢個主菜用瓦煲仔上,感覺果然「港式」。煲嘅表面主要喺一層芝士,仲鋪咗幾片意大利腸同羽衣甘藍做裝飾。至於煲里面嘅餡,除咗有半熟蛋之外,

Pull  Pork

The  New  Yorker

等咗約十五分鐘,我同阿女嘅港式煲蛋終於到喇。呢個主菜用瓦煲仔上,感覺果然「港式」。煲嘅表面主要喺一層芝士,仲鋪咗幾片意大利腸同羽衣甘藍做裝飾。至於煲里面嘅餡,除咗有半熟蛋之外,仲有啲腸仔、蘑菇、薯仔等配料,同埋芝士貝果一起食,好味又邪惡🤣。
Shakshuka

兩杯latte各有風味,我杯芝士拿鐵,因為落咗玫瑰花瓣,所以除咗芝士淡淡嘅咸味之外仲有花香,甚得我歡心。至於阿女嘅peanut latte,花生落得太重,好似喺度飲花生醬咁,冚晒啲咖啡味,個人覺得唔值得堆介。
Cheese  Latte
Peanut  Latte

埋單562蚊,冇加一,四杯飲品佔咗張單嘅三成二價錢,其實真係唔係好抵,好在都唔喺成日嚟,下次嚟都係就咁飲水算喇😅!
2023-01-25
Shakshuka
Cheese  Latte
2023-02-25 322 浏览
嚟到大圍呢邊,醒起呢間Cafe幾出名,一於入嚟試下~ 甜品「Hit Me! 」係本店推介,賣相幾靚,店員話食之前要用餐具敲碎層朱古力,敲碎完流咗啲類似雲呢拿雪糕出嚟,做咗個流心效果。食落去完全冇特別,三樣嘢加埋一齊,又唔講得上好夾。講到好勁既手工朱古力brownie好普通,咖啡蛋糕好硬,啲雲呢拿雪糕慢慢溶咗,個底就變咗一pat嘢加埋啲曲奇碎,開始唔知自己食緊乜。呢舊野仲要$108,完全唔值,好失望!🙁
嚟到大圍呢邊,醒起呢間Cafe幾出名,一於入嚟試下~

呢舊野仲要$108,完全唔值,好失望!🙁
結論:唔會再嚟,野食又唔係好食又鬼咁貴,買單370幾,貼錢買難受。Openrice啲食評應該係買返嚟,大家小心踩雷中伏。法式蛋卷配布里歐麵包又乾又冇味,食到懷疑人生重要係成餐最貴同最唔好食($108)隔離啲沙律菜酸酸甜甜又新鮮,重好食過主菜。紐約客揀左芝士味但係完全食唔出芝士味  ,裡面啲肉同bagel口感都唔錯醬汁好多。($88)Cheese Latte意外味道不錯。($45)Vanilla Latte偏苦。($42)冰火蘋果批味道還可以,適合打卡。
結論:
法式蛋卷配布里歐麵包, 紐約客, Cheese  Latte  ,Vanilla  Latte
紐約客揀左芝士味但係完全食唔出芝士味  ,
裡面啲肉同bagel口感都唔錯醬汁好多。($88)
Cheese Latte意外味道不錯。($45)
Vanilla Latte偏苦。($42)
冰火蘋果批
冰火蘋果批味道還可以,適合打卡。

2023-02-04 267 浏览
🔸Platform 🌍 Cafe📍大圍田心村254號地舖朋友行完山係我屋企附近,所以搵我食早餐。大圍咁多cafe小店,就試咗呢間一直未有機會試既: Platform🗨️港式煲蛋配貝果麵包 $98呢個賣相非常特別用,用煲仔瓦煲焗蛋,仲配有辣肉腸,羽衣甘藍脆片,薯仔,豬肉腸,蘑菇同埋芝士,非常之有營養,有睇頭!🗨️燒鴨胸肉配芝士貝果麵包 $106呢個相對健康,燒鴨胸處理得啱啱好,太陽蛋都好靚仔,呢個早餐絕對夠曬蛋白質😋🗨️美式手撕豬肉配芝士貝果麵包 $92豬肉絲配燒烤醬,非常之惹味。上面嘅parmesan cheese 脆片擺得有型,其實都好食呀!配青蘋果絲沙律,極之清新,大愛~☕Cheese Latte $45☕Black Blood Orange $48☕Flat White $40咖啡整體不錯,靚靚有心意,推介cheese latte😋 位量足夠,食完真係唔洗食lunch 喇!一早開店我地第一張枱,空間都算夠,十點開始慢慢多人同要等位了!
🔸Platform 🌍 Cafe
📍大圍田心村254號地舖

朋友行完山係我屋企附近,所以搵我食早餐。

🗨️港式煲蛋配貝果麵包 $98

🗨️燒鴨胸肉配芝士貝果麵包 $106

🗨️美式手撕豬肉配芝士貝果麵包 $92

☕Cheese Latte $45
☕Black Blood Orange $48
☕Flat White $40

2023-01-01
$150 (早餐)
美式手撕豬肉(配貝果麵包) |⭐️ 5/10 以午餐的份量來説太少,沙律🥗佔了四份之三,喜歡食菜多過肉的朋友一定很興奮🥹。貝果麵包有三種口味,分別是原味丶芝麻和芝士。為免伏而選擇了原味,但口感不夠紮實和煙韌,比較失色。黑松露帶子扁意粉 |⭐️ 5.5/10 帶子雖然是迷你珍寶size,但份量算多,確保每啖意粉都伴隨一粒帶子。而意粉口感煮得剛好,帶少少煙韌😋。忌廉汁雖然creamy,但奶落得過多,令味道偏甜,而且不太食到黑松露味😫。冰火蘋果批 |⭐️ 6/10 即叫即整的蘋果批,等待時間較長。批底是一層薄薄酥皮,咬落酥脆,再鋪上一層蘋果片,充滿了肉桂香🤤,旁邊的金寶蘋果碎也帶來獨特口感。當蘋果批與雲呢拿雪糕一起放進口時,只有冰沒有火,而且味道有點過甜,很快甜到膩。Iced Mocha |⭐️ 4/10朱古力和咖啡味太淡,不夠濃厚。特意灑在上面的朱古力粉反而成了敗筆,因為冰而難以溶解🫠,有如茶記阿華田,不推薦。
美式手撕豬肉(配貝果麵包) |⭐️ 5/10

黑松露帶子扁意粉 |⭐️ 5.5/10
黑松露帶子扁意粉

冰火蘋果批 |⭐️ 6/10
冰火蘋果批

即叫即整的蘋果批,等待時間較長。

Iced Mocha |⭐️ 4/10
Iced Mocha

2022-11-11 380 浏览
呢間店位於田心村,位置偏僻,返工時黎食一食,馬上精神曬,個菠菜蝦肉卷就好多菠菜,蝦少,好細粒,但做法特別,好香芝士,有賣相,一壺熱茶可以免費加熱水,環境算細,價錢小貴,但返緊工黎食lunch,心情美好🥰
2022-11-09 277 浏览
Exceptionally good tastes. Quality food ingredients and the cook was fine. The bagel texture and taste blended very well with the fruits and veggies. The spinach rolls covered with those tiny shrimps dish was a surprise of goodness too.The portions were small though. No wonder a majority of customers were ladies.

😂難得星期六有力氣可以出去 試下一間want-to-go list 嘅cafe👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻Coconut black一個椰青同一shot espresso 😂😂溝埋一齊就比較奇怪 唔太夾🌚😂😂hand drip Costa Rica 嘅豆 算係nutty 微酸 但acceptable 😋黑松露帶子意粉😍雖然黑松露味唔太出 但好creamy 好多sauce 配料唔少!幾多帶子 意粉煮得啱啱好 必食!😍😍🥰🥰菠菜蝦卷😍Impressive!! 好有焦香 加埋cheese 好juicy!!真心好正 必食!🥰🥰😍😍👍🏻👍🏻冰火蘋果批🤔麻麻 但個底就唔脆 好軟 有d麵粉感 唔推薦Hit meGimmick 幾好 要自己敲 但普通🤔😂正正常常咁 最後埋單534🥲價值不菲😂😂我覺得甜品就好一般 但嘢食幾好嘅!所以下次嚟 整係叫嘢食同飲品就算😂😂
Coconut black

hand drip

黑松露帶子意粉😍

菠菜蝦卷😍

🤔麻麻 但個底就唔脆 好軟 有d麵粉感 唔推薦

Hit me
Gimmick 幾好 要自己敲 但普通🤔😂正正常常咁

最後埋單534🥲價值不菲😂😂
我覺得甜品就好一般 但嘢食幾好嘅!
所以下次嚟 整係叫嘢食同飲品就算😂😂
2022-11-05
午餐
  • 黑松露帶子意粉
  • 菠菜蝦肉卷
大圍多好野食大家都知啦~今次帶大家黎呢間cafe好多好評😍果然冇失望!❣️必嗌既敲我朱古力😋滿足你三個願望~又影得又食得又有驚喜!上層朱古力敲碎原來係雪糕黎架😍配上creamy忌廉再加上蛋糕!😆勁滿足!再黎美式手撕豬肉配貝果麵包🥰除左有手撕豬肉好好味 佢既青蘋果、脆脆芝士同沙律配搭都有好特色❣️最後菠菜蝦肉卷😝賣相好特別!皮薄餡靚!啖啖醬汁芝士 包住菠菜蝦肉💕超juicy呀~呢到既咖啡同飲品都好精緻😛大家記得試埋💓同記得坐近窗口位打卡🥰
大圍多好野食大家都知啦~
今次帶大家黎呢間cafe好多好評😍果然冇失望!

❣️必嗌既敲我朱古力😋滿足你三個願望~

2022-09-18 313 浏览
經開大圍田心村,見到有間Cafe店,入去試吓,環境好舒服,叫咗個煙三文魚牛油果貝果麵包,揀咗芝士味,食材好新鮮,值得讚賞,健康又好味,最後叫咗個凍鮮奶咖啡👍🏻👍🏻👍🏻
2022-09-14 378 浏览
呢間cafe係田心村入面,同大圍站都有段距離,位置係唔多就腳,但跟住Google map 係唔難搵的,不過大熱天時行到去都已經大汗踏細汗,好彩去到下一張枱就到我了法式蛋卷呢款配搭係其他cafe較少遇到,法式蛋卷厚厚的,入面有羽衣甘藍、雙色椒、免治豬肉、車厘茄、煙肉、ricotta cheese ,味道豐富,好似食緊奄列緊,一啖蛋卷一啖布里歐包,味道又夾又好食Matcha Latte轉了燕麥奶,拉花線條都好清晰,味道較甜Pineapple Shakerato Espresso同菠蘿汁既混合,入面仲有菠蘿果肉,呢杯冰搖咖啡夏天飲既清涼又解渴,如果加多少少decoration 就更靚冰火蘋果批鋪上一塊塊既蘋果片,中間再加一球雲呢拿雪糕,仲有d crumble & nuts同埋好香既肉桂,批底新鮮焗起都幾酥脆村屋cafe黎講食物都算有水準,價錢係有d進取,同旺區cafe差唔多價錢,不過價值呢樣野真係豐儉由人,對我黎講品質最緊要🤭

法式蛋卷

Matcha Latte
轉了燕麥奶,拉花線條都好清晰,味道較甜

Pineapple Shakerato

2022-08-13 2077 浏览
又係一個落大雨的早上黎到大圍,試下呢度另一間小店,估唔到有驚喜的~入到去,環境都幾舒服,冷氣好夠之餘,坐的位子都多架一坐低,呢度註場的台灣餅師立馬送上兩件小甜點比我地試吃分別係費南雪 Financier 同 瑪德蓮Madeleines (配以白朱古力)費南雪 Financier 味道相當唔錯,濃厚的杏仁味,就算唔係好食到杏仁味的我都唔會抗拒到呢個小蛋糕味道淡,質地都濕潤,口感同味道加上微微的朱古力點綴,令到成個費南雪 Financier 昇華左一個層次另外~ 瑪德蓮Madeleines (配以白朱古力)同樣仲係好大熱的瑪德蓮蛋糕 (配以白朱古力)都好出色,佢唔再係一件普通的法國小蛋糕~成日覺得呢件蛋糕的骰得黎又好有法式個種「浪漫感覺」味道濃厚蛋香,白朱古力唔會令到成件蛋糕過甜,反而加左一份法式甜蜜入去都係唔錯~ 其實呢兩款小甜點~ 係可以外賣額外買走既~ 而且仲有其他蛋糕可以選擇~ 下次要買XD (因為今日行程較趕)//咁我地一行三人叫左3款甜品首先係呢度的打卡甜品 - HIT ME !! 佢由頂層係朱古力(內有白古力漿)第2層係咖啡蛋糕 ,第3層雲呢嗱雪糕,最後第4層係Brownie
又係一個落大雨的早上
黎到大圍,試下呢度另一間小店,估唔到有驚喜的~
入到去,環境都幾舒服,冷氣好夠之餘,坐的位子都多架
一坐低,呢度註場的台灣餅師立馬送上兩件小甜點比我地試吃
費南雪 Financier
費南雪 Financier 味道相當唔錯,濃厚的杏仁味,
就算唔係好食到杏仁味的我都唔會抗拒到呢個小蛋糕
味道淡,質地都濕潤,口感同味道加上微微的朱古力點綴,
令到成個費南雪 Financier 昇華左一個層次

另外~ 瑪德蓮Madeleines (配以白朱古力)
瑪德蓮配白朱古力
同樣仲係好大熱的瑪德蓮蛋糕 (配以白朱古力)
都好出色,佢唔再係一件普通的法國小蛋糕~
成日覺得呢件蛋糕的骰得黎又好有法式個種「浪漫感覺」
都係唔錯~
其實呢兩款小甜點~ 係可以外賣額外買走既~
咁我地一行三人叫左3款甜品
首先係呢度的打卡甜品 - HIT ME !!
HIT ME!!
佢由頂層係朱古力(內有白古力漿)
第2層係咖啡蛋糕 ,第3層雲呢嗱雪糕,最後第4層係Brownie 組成
成個組合幾得意~ 賣相都真係相當唔錯
加上仲ON TOP再加朱古力漿,都真係幾IG ABLE~
HIT ME !!
咁HIT ME~ 就梗係要HIT啦~
HIT ME !!
點知友人太大力,彈到成枱都係白朱古力漿~XD
HIT ME !!
(見唔見到D漿出左碟XD)

但友人呢款甜品真係要好鐘意白朱古力都真係幾OK~ 味道係夾既~ 不過有D膩~
唔錯的都係~
冰火蘋果批
唔知點解,明明就係有個好似雲既野係上面,但而家無左
咁我地一行3人又無人記得,所以個批就變成咁啦~
冰火蘋果批
咁佢呢個批係用薄薄酥皮,上面加上用咗肉桂糖醃製嘅蘋果片,同埋金寶蘋果碎
再配上雲呢拿雪糕~ 味道真係夠冰火,而且出乎意料,我覺得都幾好食
香蕉蛋糕
我就點左件細細件的香蕉蛋糕,蛋糕夠挺物,
咬落去有口感~ 內有果仁,成個蛋糕加熱左dd更加好食
微微濕潤度帶香蕉的香味,我覺得都幾唔錯~

下次想黎試下佢地的主食,因為今日行程較趕,所以無時間試到太多XD
2022-08-12
午餐
瑪德蓮配白朱古力
HIT ME!!
香蕉蛋糕
2022-08-01 706 浏览
和朋友專門到大圍打卡這家餐廳。首先說食物份量十足,雞蛋捲口味略淡,吃到最後竟然發現一個隱藏在蛋捲裡的頭髮,店家態度不錯減去這份價格,但是還是心有餘悸,衛生讓人擔憂!.港式煲蛋,類似北非蛋,味道ok,配的bagel也好吃!甜品比較吸睛,味道不出眾!.飲料選了青瓜咖啡和芝士咖啡,都普通
飲料選了青瓜咖啡和芝士咖啡,都普通
2022-07-05 817 浏览
大圍癮世咖啡屋☕️港式煲蛋🍲 有新意 煲入面有辣肉腸、蕃薯、蕃茄醬、豬肉腸,磨菇半熟蛋、羽衣甘藍 面頭有一層焗到香脆嘅芝士🧀一切開又有芝士拉絲同蕃茄醬🍅 跟埋半熟蛋汁流出嚟🤩 放上去本身煲仔蛋跟埋嘅bagel上面食好夾👍🏻 又夠大份菠菜蝦肉卷🦐🌮 其實有d 似千層闊條面咁 底面係千層麵皮 d🦐彈牙嫩滑 裡面d 汁同菠菜都好足夠 面頭亦鋪咗層🧀雖然睇落兩條以為得好少好薄 但食完原來都好飽嚟到重點Hit Mel! 敲我朱古力 🍫🍨 呢個正 一上台已經嘩咗一聲😍 先淋上朱古力醬之後可以大力敲碎佢😆 佢有4層頂層係脆皮朱古力入面係流心的雲呢拿奶 中間係咖啡味嘅蛋糕加雲呢拿雪糕 底嗰層就係朱古力brownie 成舊野食落口感層次非常豐富而且一d都唔會太甜或膩 中間d 蛋糕係完全都中和晒 非常好食😋
大圍癮世咖啡屋☕️

• Hit Me!! 敲我朱古力