餐厅: Poke Go (漆咸道南)
资讯:

2023-07-18 42 浏览
推介推介推介 重要的話要說三次 好久沒吃過poke 由於天氣太熱,所以一看到就很想進來 吃點涼快的東西 我只是隨意的了一點東西 出來給我看懂的擺盤,真是令我驚艷到 十分漂亮 很好打卡 就望著這個東西 已經覺得很舒服 好像真的去了夏威夷一樣 而且味道也非常好 夏天必去!
推介推介推介 重要的話要說三次

l-🍴🍽🍴🍽🍴🍽 🥙🥙🥙🥙🥙🍴🍽🍴🍽🍴🍽-Poke bowl係夏威夷版嘅魚生飯,同日本嘅丼飯有少少似,但佢配料除咗以海鮮為主食材,亦有搭配蔬菜同豆類,全部都係原型食材,亦冇太過複雜嘅煮法。Poke bowl特別受女性同健身人士歡迎,夠飽肚之餘,佢亦係低油、低鹽、低熱量,營養相當均衡🤩🤩。見隔離枱碗poke bowl咁大碗,我同朋友自知一定每人食唔到一碗,所以揀咗Nalu再加三個配料share食。🥢Nalu $118 🆗(鮮蟹肉+$16、蟹籽+$16、雞蛋絲+$12)Nalu嘅材料有八爪魚,櫻桃蕃茄、和式青蔥、甜粟米、蟹棒沙律、辛味蛋黃醬、芝麻、辣椒碎同壽司飯,另外我哋額外加配咗鮮蟹肉、蟹籽、雞蛋絲。一上到枱碗poke bowl好似個山咁高🤩,配料當中特別鍾意八爪魚同櫻桃蕃茄,八爪魚彈牙有咬口,而加咗蕃茄令到poke bowl多咗份清新。佢嘅辛味蛋黃醬偏辣,下次可能會揀要少啲汁🫣。飯底份量多,加埋充足嘅配料,口感非常豐富!🥸評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀🥸食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 7.5/10環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 7.5/10服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 7.5/10性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆
l

🍴🍽🍴🍽🍴🍽 🥙🥙🥙🥙🥙🍴🍽🍴🍽🍴🍽

🥢Nalu $118 🆗
(鮮蟹肉+$16、蟹籽+$16、雞蛋絲+$12)

🥸評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀🥸
食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 7.5/10
環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 7.5/10
服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 7.5/10
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7.5/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7.5/10

🍴🍽🍴🍽🍴🍽🥙🥙🥙🥙🥙🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🗺 Poke Go (漆咸道南) (尖沙咀)
尖沙咀漆咸道南81號南海大廈地下G號舖
#bakdiu半國菜 #bakdiu尖沙咀 #bakdiu油尖旺
2023-07-16 52 浏览
今日差唔多3:00先食lunch,天氣炎熱,冇咩胃口,行過見到呢間食夏威夷蓋飯就決定試下,從餐廳外面的環境貼滿夏威夷旅遊的貼紙, 入到去就好多木的裝飾和綠葉植物,仲有插畫家joeie 的大壁畫。餐廳用apps 落單 有多款夏威夷魚生飯,有三文魚、吞拿魚、蟹肉等,簡左OHANA,貪佢的配搭係自己鐘意的有三文魚、粟米、青瓜、車厘茄等,另外加左$18要牛油果,午市套餐送飲品選左橙汁。魚生飯來到餸菜堆滿係飯上好靚,令人食慾大增,三文魚的量都多,配上特製醬汁蜜糖芥末醬同其他蔬菜,好開胃岩晒咁熱的天氣,本來冇咩胃口都清晒成碗飯,下次再試埋其他配搭。
Ohana
Ohana
2023-07-15 74 浏览
自第一次食夏威夷Poke bowl之後,就愛上咗呢種食法。Weekend咁啱經過Poke Go餐廳門口,就入咗去食野。.一行3人坐嘅大枱好舒服,落單係用手機scan QR code order, 雖然唔係好鐘意手機落單,但落單界面方便清晰,bowl嘅醬汁可以揀另上,自己想落少啲都可以。.落單之後,蘋果汁同橙汁好快就到,poke bowl都好快整好。橙汁飲落好似新鮮即榨,希望真係冇加糖👍🏻.以下係我嘅自選菜式,醬汁係直接撈勻。不過我見佢每碗都會配有青檸,覺得可以試吓唔要醬汁,就咁唧青檸汁落去,應該都好有味。.就咁望落去,我嘅青蔥係唔太有存在感,如果可以,我會想將菇既分量double,或者有多啲蔬菜揀,例如南瓜。.🔸Build Your Own🔸▶️Main:雜菌香菇 mushroom▶️Base:沙律菜 green salad ▶️Toppings:溫室青瓜 cucumber、和式青蔥 scallion、紫洋蔥 onion▶️Top-up:赤道紅海帶 gracilaria▶️Dressing:蜜糖芥末醬 honey mustard▶️Seasoning:辣椒碎 chilli flakes、木魚絲 b
🔸Build Your Own🔸
▶️Main:雜菌香菇 mushroom
▶️Base:沙律菜 green salad
▶️Top-up:赤道紅海帶 gracilaria
▶️Seasoning:辣椒碎 chilli flakes、木魚絲 bonito、紫菜絲 nori
Build Your  Own  +  Cold  Pressed  Orange  Juice

另一個poke bowl
🔸ONO + Avocado (Sushi rice)🔸
ONO  +  Avocado

餐牌:

2023-07-14 52 浏览
尖沙咀轉角位新開左間新打卡Cafe,落地玻璃好光猛,內面綠油油好清新睇睇menu,原來街健康路線,自選match poke bowl,低卡路里之選Shoyu Ahi$118Poke Bowl 好豐富,有吞拿魚粒、海帶、木魚絲、芝麻等材料,配鏗魚醬油好鮮甜每款材料細細粒,每啖都食到曬咁多種材料,好正Avocado Smoothie $48飲品要單點,牛油果奶昔好足料,勁重牛油果味Pineapple Juice $32酸酸甜甜,夏天飲一流

Shoyu Ahi$118
每款材料細細粒,每啖都食到曬咁多種材料,好正

Avocado Smoothie $48
飲品要單點,牛油果奶昔好足料,勁重牛油果味

Pineapple Juice $32
酸酸甜甜,夏天飲一流

2023-07-13 44 浏览
食poke愛好者既最愛店。份量足,選擇多,坐得舒服,但價錢大部分都$100以上,配菜比較豐富,食得十分飽,有少都未必食得哂,店員普遍係外國人,但溝通上冇問題,已回訪幾次
2023-07-12 43 浏览
#20230626 💛📍 Poke Go @poke.go_hk尖沙咀漆咸道南81號南海大廈地下G號舖 🍽️深水埗大南街211號地舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#吞拿魚 $118 🫧 #壽司飯 🫧 #麻醬豆腐 #芝麻海帶 #酸蘿蔔 🫧 #牛油果 +$16 🫧 #鮮蟹肉 +$16 🫧 #鰹魚醬油 🫧 #紫菜絲 #脆蒜 #木魚絲 #辣椒碎 #果仁.#八爪魚 $108 🫧 #沙律菜 🫧 #麻醬豆腐 #甜粟米 #櫻桃蕃茄 🫧 #鮮蟹肉 +$16 🫧 #蟹棒沙律 +$16 🫧 #果仁芝麻醬 #醬另上 🫧 #紫菜絲 #木魚絲 #果仁.💭 成碗野都可以自己揀,其實好難唔好食😂基本上所有野都係新鮮無乜調味,應該預左加dressing撈埋食,魚生切到大大粒好有口感,尤其八瓜魚好有嚼頭🐙主食有菜或者飯揀,完全滿足晒唔同飯量既朋友,想減肥都食得🥗雖然有啲料要加錢,但個份量絕對比足,對得起大拿拿成$16,唔加佢本身都有3個toppings包左,成碗野好大碗唔額外加都會夠食,擺盤又打卡able📸值得一試!
#20230626 💛

🫧 #鮮蟹肉 +$16
🫧 #蟹棒沙律 +$16
🫧 #果仁芝麻醬 #醬另上
🫧 #紫菜絲 #木魚絲 #果仁

808 (當時食係 $118,現以漲價至 $128) ●●●●○ 🥗 吞拿魚、壽司飯、沙律菜、和式青蔥、枝仁豆、三文魚籽、雜菌香菇、山葵乳酪醬、芝麻、木魚絲整體味道調配用心,魚生亦都幾新鮮🩰係覺得吞拿魚可能醃製過,某幾塊鹹咗啲 一直都buy好似我噉比較少自願食菜/魚嘅人try try poke💃🏻不過佢哋嘅飯有個敗筆就係 超!難!撈!雖然份量足夠係好事,但係我要撈勻都搞咗輪,有少少影響食用體驗(我見到有其他食評都提及呢個問題)⌨️⚠️ 10% service charge📍Poke Go💰: ●●●◐○環境、服務:●●●●○

⚠️ 10% service charge

📍Poke Go
💰: ●●●◐○
環境、服務:●●●●○
2023-07-07 45 浏览
Poke Gogogo🍚🤩一個人食咩好,經過一間食poke小清新環境,仲有一幅好可愛嘅畫一於入去試吓。Lunch set 12:00-17:00 包一杯嘢飲所以就叫咗個lunch set 808一上枱完全估唔到係咁大碗🍚吞拿魚嘅份量都非常足料👍🏻值得一讚配上山葵乳酪醬好好食🫶🏻Base可以揀一半壽司飯,一半green salad係非常貼心嘅配搭👍🏻👍🏻👍🏻淨係叫salad唔夠飽,食多幾啖飯就啱啱好!吞拿魚配三文魚子,再加雜菌香菇一啖過食晒,係非常好味😂😂
Poke Gogogo🍚🤩

一個人食咩好,經過一間食poke
小清新環境,仲有一幅好可愛嘅畫
一於入去試吓。

Lunch set 12:00-17:00 包一杯嘢飲
所以就叫咗個lunch set 808

一上枱完全估唔到係咁大碗🍚

吞拿魚嘅份量都非常足料👍🏻
值得一讚配上山葵乳酪醬好好食🫶🏻
Base可以揀一半壽司飯,一半green salad
係非常貼心嘅配搭👍🏻👍🏻👍🏻
淨係叫salad唔夠飽,食多幾啖飯就啱啱好!
吞拿魚配三文魚子,再加雜菌香菇
一啖過食晒,係非常好味😂😂

2023-07-04 1723 浏览
咁啱同友人去尖沙咀行街,路經柯士甸道,見到門口好多人排緊隊,吸引到我嘅目光,就行去睇下,門口位置放咗架單車做擺設都幾好特別,入到店內環境舒適,牆上畫上可愛圖案嘅壁畫,感覺好似去咗沙灘餐牌上有齊6款指定嘅特選衝浪碗 (選擇困難症適用😆),另一款就係自選衝浪碗,啱哂我呢啲咩都想揀嘅人,可以隨意配搭款式友人揀咗款 [ 808 $128 ] 最頂帶有滿滿鹹香味嘅三文魚籽及木魚絲,仲有有新鮮肥美切粒吞拿魚 (應該有醃過)、和式青蔥、枝仁豆、切粒雜菌香菇,配山葵乳酪醬及芝麻,主食可以配一至兩款,揀咗壽司飯 + 沙律菜,山葵乳酪醬口感不得了,順口開胃微辣,帶點攻鼻感,唔會話太辣,加埋啲青檸汁落去,撈埋一齊食,食落夠清新,呢個配搭必食之選另外我就揀咗 [ Build Your Own Bowl $78 ],Main Protein 有4款,我就揀咗 [ 雜菌香菇 ],另外主食就揀咗沙律菜 + 珍珠糙米,配料有滿滿芝麻海帶、酸蘿蔔 + 甜粟米,追加料揀咗口感軟滑嘅 [ + 牛油果 $16 ],醬汁就揀咗蜜糖芥末醬,配菜有6款,可全要,又或者好似我咁,揀咗呢4款紫菜絲 + 木魚絲 + 脆蒜 + 果仁;呢個

另外我就揀咗 [ Build Your Own Bowl $78 ],Main Protein 有4款,我就揀咗 [ 雜菌香菇 ],另外主食就揀咗沙律菜 + 珍珠糙米,配料有滿滿芝麻海帶、酸蘿蔔 + 甜粟米,追加料揀咗口感軟滑嘅 [ + 牛油果 $16 ],醬汁就揀咗蜜糖芥末醬,配菜有6款,可全要,又或者好似我咁,揀咗呢4款紫菜絲 + 木魚絲 + 脆蒜 + 果仁;呢個自選配搭又真係幾夾下,整體成碗夠哂Fresh,足料超飽滿

另外飲品就叫咗杯 [ 牛油果奶昔 $42 ] 牛油果味香,入口幼滑又creamy,味道唔會太甜,特別愛飲

Poke Go

2023-07-02
ONO Sushi rice Green salad $118材料豐富,有三文魚、牛油果、芝麻、雞蛋絲、脆藕片、果仁、沙律菜、珍珠米⋯⋯我食過唔少夏威夷魚生飯,今次呢一碗係我食過最好食嘅!除咗醬汁惹味之外,啲魚生及蔬菜都好新鮮,因為呢一類嘅飯都係好靠食材本身嘅鮮甜同材料新鮮嘅程度,只要食材保持到濕潤、爽脆,個飯就贏左一大半了,雖然佢有少少貴,但係值得嘅,環境同食物都有水準Extra Octopus $48見隔籬枱有食八爪魚,我都忍唔住加錢叫左一份,食落彈牙、爽口,將個飯襯托得更加豐富多元, 突顯了美國多元多彩的飲食文化特別建議夏天行完街之後過嚟試吓,因為響條街都行得熱辣辣,最緊要搵個涼爽、舒服嘅地方坐低,食一餐清涼健康魚生飯
ONO
Sushi rice Green salad $118

Extra Octopus $48

2023-06-26 1013 浏览
必試!尖沙咀Poke Go夏威夷魚生飯🍣🌈大家好呀!今日小編帶大家去尋味**尖沙咀漆咸道南**嘅一間超級吸引眼球嘅餐廳**Poke Go**,一入到呢間餐廳就好似走入咗一個色彩繽紛嘅夏威夷世界,令到人心情都開心啲咁!今次黎到Poke Go主要係試吓佢哋招牌嘅夏威夷魚生飯,啱啱好夏天熱辣辣,食啲清爽嘅魚生飯啱啱好咁!首先,我哋試咗個**SHOYU AHI**($118),係用上吞拿魚🐟、壽司飯🍚、芝麻海帶、和式青蔥、紫洋蔥、鰹魚醬油同埋芝麻、木魚絲。啲食材新鮮得嚟又好味,尤其係吞拿魚,入口即化,夠哂口感,而鰹魚醬油就帶出咗和風味道,好惹味咁!另一款我哋揀嘅係**ONO**($118),內含三文魚🐟、壽司飯🍚、溫室青瓜🥒、雞蛋絲、蟹棒沙律、果仁芝麻醬同埋芝麻。三文魚好肥美,而果仁芝麻醬就帶咗一絲絲甜味,同三文魚搭配得好好,一試難忘咁!如果你鐘意魚生飯嘅話,真係要黎Poke Go試吓喇!唔止色香味俱佳,連個環境都充滿夏日氣氛,真係非常適合同朋友或者家人一齊嚟享受呢個美食時光咁!Poke Go (漆咸道南) (尖沙咀)尖沙咀漆咸道南81號南海大廈地下G號舖---\#尖沙咀美食 \#香港美食

必試!尖沙咀Poke Go夏威夷魚生飯🍣🌈

Poke Go (漆咸道南) (尖沙咀)

---

\#尖沙咀美食 \#香港美食 \#夏威夷魚生飯 \#PokeGo \#漆咸道南 \#魚生飯 \#吞拿魚 \#三文魚 \#壽司飯 \#和式料理 \#夏日美食 \#新鮮食材 \#食評 \#美食分享 \#好味道 \#美食達人 \#香港食評 \#甜品控 \#食尚玩家 \#搵食 \#美食天地 \#香港飲食 \#好去處 \#食好西 \#餓了#食物評論 \#美味 \#環境舒適 \#食物攝影 \#食物分享
2023-06-25
2023-06-23 60 浏览
今日放假同屋企人出左尖沙嘴度行街,行到肚餓就係尖沙嘴漆咸南道既呢間poke go度醫肚。佢呢度既signature bowl實在係太吸引啦!無論係顏色上既層次感,定係配料既選擇都係咁豐富啊!一見到就令人食慾大開!我要左呢個特選衝浪碗808,入邊有吞拿魚,和式青蔥,枝仁豆,三文魚子,雜菌香菇加埋山葵乳酪醬,芝麻同埋木魚絲,重可以簡一半壽司飯,一半沙律菜,呢個配搭真係好健康,又好食又比到我一種好清新既感覺。另外我地叫左另一碗signature bowl,份量好多,超抵食,叫兩碗唔同味嘅,就可以同朋友share嚟食。叫左ONO呢碗😃,入面嘅材料包括三文魚,分量超多,啖啖都係三文魚,溫室青瓜,雞蛋絲,皇帝蟹棒,芝麻,實在係太鍾意佢嗰醬,係果仁醬嚟,酸酸地同三文魚同皇帝蟹棒好夾,因為份量好多,全碗壽司飯會好飽,所以都係一半飯一半沙律菜,咁樣已經超飽,勁滿足!

2023-06-20 838 浏览
Poke bowl 對於好多減肥或素食人士而言係一大福音,保持健康同時唔需要犧牲對食既追求,食到飽飽又有營養。Poke既食法係魚生飯混合車仔麵既概念 。Main protein通常有魚生粒,然後客人可以揀各種配料醬汁,創作獨一無二既poke bowl。呢種點菜方法提供好大靈活性。減肥可以走carbs走醬,素食者可以揀雜菇作為基底。Protein: 三文魚魚生粒Base: Green SaladToppings: 枝豆 • 粟米 • 芝麻醬豆腐Dressing: 山葵乳酪醬 (少醬)Seasonings: 木魚 • 紫菜 • 芝麻 • 岩鹽 • 炸蒜 • 果仁碎睇我隻手就知份量同價錢係成正比。市面雖然有poke bowl做到100蚊以內,但不論魚生同配料都唔及呢間手鬆。豆腐多到滿瀉,要飽肚揀枝豆及豆腐就對了。枝豆更加係清腸胃之最,因為有蒜碎木魚碎既加持,食菜都唔會覺得單調。一口氣清左半碗菜,見到剩底既魚生堆疊起來好滿足。三文魚有鮮味,部份用上魚腩部位魚油香溜,拍得住壽司店質素。山葵乳酪醬比較低脂低鈉,同油份重既魚生調和起來好夾。由於我選少醬,只有toppings部分有醬汁,底下沙律菜無醬

Protein: 三文魚魚生粒
Base: Green Salad
Toppings: 枝豆 • 粟米 • 芝麻醬豆腐
Dressing: 山葵乳酪醬 (少醬)

山葵乳酪醬比較低脂低鈉,同油份重既魚生調和起來好夾。由於我選少醬,只有toppings部分有醬汁,底下沙律菜無醬脆口又無咁肥,其實亦可另上醬汁添。

夏日炎炎,餐廳職員好殷勤密密斟水。適逢Smoothie做緊優惠價,試左杯紅肉火龍果smoothie。

果昔由原個生果壓成,無添加糖份或稀釋,純天然係佢既一大賣點。附上一串火龍果乾都可以食用。

Poke bowl另外推介組合,會比DIY自己揀料多出一款配料,但價錢相若,有興趣可以試試。
午餐
🌺 尖東足料夏威夷小山丘魚生飯熱辣辣的天氣最適合食夏威夷魚生飯 Poke bowl,除了色彩繽紛可增加食慾外,吸引的外觀都非常適合打卡。Poke Go 是主打新鮮健康原食材的夏威夷式魚生飯專門店,客人可選預設好的魚生飯,也可按自己喜好,選擇 Build your own bowl,選擇自己喜愛的食材。🐙 ˖♡ BUILD YOUR OWN BOWL ♡˖Main Protein: 八爪魚 Base : 壽司飯Toppings : 枝豆仁、雞蛋絲、麻醬豆腐Dressing : 山葵乳酪醬Seasoning : 果仁、辣椒碎、岩鹽、木魚絲、脆蒜、紫菜絲Poke Go份量真的比想像中多,大大的木碗佈滿食材,堆砌成一座小山丘,poke bowl 配合山葵乳酪醬感覺輕盈清新,加上配料果仁、木魚絲等,令層次感更豐富。🔸小總結:超喜愛店中有不少植物,更有插畫家joie_foodie 的插圖壁畫。店內營造出寫意的渡假風,十分推薦大家一試。👅 味道:4.65/5💰CP值:4.5/5🕴🏻服務:4.75/5🔰餐廳環境:4.8/5👀回頭率:4.7/5🍽 餐廳: Poke Go🌐地址: 尖沙咀漆咸道南81號南海
🌺 尖東足料夏威夷小山丘魚生飯

🐙 ˖♡ BUILD YOUR OWN BOWL ♡˖
Main Protein: 八爪魚
Base : 壽司
Toppings : 枝豆仁、雞蛋絲、麻醬豆腐
Dressing : 山葵乳酪醬

🔸小總結: