餐厅: Poke Go (大南街)
资讯:

2023-10-12 218 浏览
之前都食過其他類似嘅日式bowl,呢間嘅特別之處係簡便清新,環境同食物都係。我同朋友各自叫咗一個signature bowl,唔使諗,懶人最鍾意。Aloha個名好夏日風,配料都係。有牛油果、海帶、菇、豆腐、同粟米粒,呢個組合幾夾。牛油果食落新鮮,綠色嘅賣相好吸引,海帶好有韌勁同嚼勁,帶點海洋嘅風味。而且夠晒健康!加埋粟米嘅少少甜味,黃色粒粒非常吸引打卡結合一齊豐富、好味!Nalu朋友嗰個都唔差,有少少香辣,同我嗰個一樣上面啲料係涼拌feel,下面嘅飯都熱嘅。啲八爪魚好嫩滑彈牙,非常開胃。壽司飯粒煮得剛剛好,同八爪魚嘅鮮味完美配合。另外,搭配蕃茄仔同蟹棒沙律,一個字:正!總括而言,兩個都好好食!

Aloha

結合一齊豐富、好味!

Nalu

啲八爪魚好嫩滑彈牙,非常開胃。

總括而言,兩個都好好食!
👨🏻‍🍳Poke Go (大南街) (深水埗)📍深水埗大南街211號地舖 「自選超fresh超大份的pokebowl😻」 Main protein (任選一款)三文魚 $108 Base (可選一或兩款)壽司飯加沙律菜 Toppings (可選三款,第四款起$12/款)麻醬豆腐、雞蛋絲、溫室青瓜 Top-up (三文魚加$24,其餘每款加$16)牛油果、鮮蟹肉、蟹籽 Dressings (可選一款)蜜糖芥末醬 Seasoning (可仼選,不要芝麻請揚聲)木魚絲、紫菜絲 第一次食,自選😋另有配好的套餐,仼君選擇。三文魚好大粒好fresh😋鮮蟹肉加蟹籽再加其他配料超有口感!!嗦嗦聲🤤好大碗🙈但系食哂都吾濟吾膩😋從此愛上左pokebowl🫶🏻但系之後系荃灣食另一個,因為無得自選,個間既pokebowl無咁好食、同埋D配料夾得好怪🥲之後會po文🙈 暫時no1 pokebowl : poke go😝😋 #pokego #pokebowl #pokebowlhk #香港美食 #香港美食指南 #香港美食分享 #香港美食推介 #香港美食地圖 #hkfoodie #likesforlike #like
👨🏻‍🍳Poke Go (大南街) (深水埗)
📍深水埗大南街211號地舖

「自選超fresh超大份的pokebowl😻」

Main protein (任選一款)
三文魚 $108

Base (可選一或兩款)
壽司飯加沙律菜

Toppings (可選三款,第四款起$12/款)
麻醬豆腐、雞蛋絲、溫室青瓜

Top-up (三文魚加$24,其餘每款加$16)
牛油果、鮮蟹肉、蟹籽

Dressings (可選一款)
蜜糖芥末醬

Seasoning (可仼選,不要芝麻請揚聲)
木魚絲、紫菜絲

第一次食,自選😋
另有配好的套餐,仼君選擇。
三文魚好大粒好fresh😋
鮮蟹肉加蟹籽再加其他配料超有口感!!
嗦嗦聲🤤
好大碗🙈但系食哂都吾濟吾膩😋
從此愛上左pokebowl🫶🏻
但系之後系荃灣食另一個,因為無得自選,
個間既pokebowl無咁好食、同埋D配料夾得好怪🥲
之後會po文🙈

暫時no1 pokebowl : poke go😝😋

#pokego #pokebowl #pokebowlhk #香港美食 #香港美食指南 #香港美食分享 #香港美食推介 #香港美食地圖 #hkfoodie #likesforlike #like #likexlike #instalike #liketime #hkfood #hkfoodblogger
2023-01-04
大南街好多好有特色同好靚嘅餐廳同cafe,今日就嚟Poke Go食Poke BowlONO($108) - 三文魚、壽司飯、溫室青瓜、雞蛋絲、蟹棒沙律、果仁芝麻醬、芝麻,所有食材都新鮮,撈埋一齊味道同口感都好豐富,甜甜地好開胃,大大碗都全清SHOYI AHI($108) - 吞拿魚、珍珠糙米、芝麻海帶、和式青蔥、紫洋蔥、鰹魚醬油、芝麻、木魚絲,口感極豐富,所有食材都好夾,感覺好健康冷壓鮮橙汁、檸檬薑蜜 - 橙汁係加咗鮮榨橙汁,有橙肉,成杯昇華咗;檸檬薑蜜檸檬味好香好出,帶有淡香薑味,好好飲,兩杯都係健康之選Poke Go用QR code落單嘅,好方便,選擇亦多,無論係主食、小食定飲品都好吸引Poke Go裝修都幾新幾靚,colourful得嚟又有夏威夷小島風情,感覺幾chill,幾啱坐下過個悠閑嘅下晝

2023-10-02 162 浏览
呢排節日多,同朋友嘅聚餐都多左,食嘅嘢比較heavy 😭所以都今日想清清地食返餐,等個肚舒服下 😌而且素食嘅朋友仔都可以有好多選擇!😄今次已經唔知係第幾次回頭食poke go了!佢嘅menu好多選擇,揀唔到嘅朋友可以揀佢set好左嘅bowl,咁就唔怕有選擇困難症啦今次我就同朋友揀左Aloha 同808一擺上台已經流曬口水~個擺盤都好靚,見到都胃口大開~Aloha 🍃 餐牌好窩心地寫明呢個set係vegan材料:沙律菜、牛油果、香菇、玉米、豆腐、海帶醬料:柚子醬油醋今日唔係好肚餓,所以個底揀左沙律菜,加加埋埋其他配料,其實一碗嘅份量都已經好足夠!我食到最後都剩返1/4,實在太飽了!我最鍾意嘅就係豆腐!好香豆腐味!重點係唔會好乾身!又有豐富嘅蛋白質!配埋甜甜嘅玉米一齊食就最jeng!個醬料好開胃!好適合炎炎夏天食,個人都感覺fresh d!808材料:壽司飯、吞拿魚、三文魚籽、枝仁豆、香菇醬料:山葵乳酪醬朋友比較鍾意食魚生,所以就揀左呢個set~吞拿魚好新鮮~每一粒咬落去都好滿足~三文魚籽亦唔會太鹹整體味道因為乳酪醬有加分~口感因為有各種不同嘅材料都好豐富~餐廳環境都坐得好舒服!光線後好充
呢排節日多,同朋友嘅聚餐都多左,食嘅嘢比較heavy 😭
所以都今日想清清地食返餐,等個肚舒服下 😌
而且素食嘅朋友仔都可以有好多選擇!😄

今次已經唔知係第幾次回頭食poke go了!

今次我就同朋友揀左Aloha 同808
一擺上台已經流曬口水~
個擺盤都好靚,見到都胃口大開~

Aloha 🍃 餐牌好窩心地寫明呢個set係vegan
材料:沙律菜、牛油果、香菇、玉米、豆腐、海帶
醬料:柚子醬油醋

個醬料好開胃!好適合炎炎夏天食,個人都感覺fresh d!

材料:壽司飯、吞拿魚、三文魚籽、枝仁豆、香菇
醬料:山葵乳酪醬

朋友比較鍾意食魚生,所以就揀左呢個set~
吞拿魚好新鮮~每一粒咬落去都好滿足~三文魚籽亦唔會太鹹

餐廳環境都坐得好舒服!光線後好充足👍🏻

一齊食健康d啦!!

2023-09-24 140 浏览
Poke go不嬲喺食夏威夷蓋飯嘅餐廳入面好出名,今次特登去咗深水埗試☺️🥗 Build your owl bowl 三文魚三文魚刺身新鮮又鮮美😆 配料方面,自選bowl可以揀三款配料,小編揀咗櫻桃蕃茄、枝仁豆同麻醬豆腐🥰 車厘茄好甜,麻醬豆腐食落好凍,同落足醬汁😆 另外加咗錢要雜菌香菇,炒過嘅香菇令成碗蓋飯口感更加豐富~ 個底可以揀一半壽司飯一半沙律菜🥗 啱哂想食少啲澱粉嘅女仔🤩 醬汁就揀咗辛味蛋黃醬,個醬幾開胃,蛋黃醬因為加咗辣都變得冇咁膩😙😙 值得一提嘅係醬料嘅份量好充足,撈到每一粒配料都充滿醬汁😆🍚 Build your owl bowl 三文魚三文魚刺身依然新鮮可口,配料方面,呢碗揀咗溫室青瓜、櫻桃蕃茄同雞蛋絲,另外加錢嗌咗蟹棒沙律,青瓜嘅清脆爽口同車厘茄嘅甜好夾🤩 醬汁揀咗山葵乳酪醬🙈 食落重wasabi味,偶爾幾啖想流眼水,不過同三文魚好夾🤣 自選bowl仲有六種配料包括岩鹽、木魚絲、脆蒜、紫菜絲、果仁同辣椒碎可以揀,揀晒都可以~呢間食夏威夷蓋飯嘅餐廳唔止食物靚,味道亦出眾,份量都好足,推薦大家同朋友試下🥰

🥗 Build your owl bowl 三文魚

🍚 Build your owl bowl 三文魚

2023-09-22 140 浏览
呢個夏天食咗太多美食,係時候要清吓腸胃,食返啲清淡健康嘅餐,今次搵咗呢間專門食poke bowl嘅餐廳。Poke Bowl是夏威夷魚生飯,佢顏色豐富,食材健康,選擇多,吸引到時下追求塑身嘅美女,打卡一流。今次我選擇咗自選嘅,揀咗三文魚同珍珠糙米,可以配三個小食,揀咗粟米粒、酸蘿蔔、麻醬豆腐,再加$16牛油果,醬汁選擇了果仁芝麻醬,seasoning方面選擇果仁同炸蒜粒。可以DIY對揀飲擇食嘅人非常welcome,淨係睇個樣都好吸引,味道清爽又醒胃,夏日之選❤️

2023-09-21
2023-09-10 196 浏览
我地2個人,非繁忙時間去食。咁入到餐廳,大約都只係座左2-3成客。(總共5-6個人)咁我地就隨便揀左張空嘅枱座。然後收錢個女人走埋黎問:你地2位定4位?(2位)咁你地去返呢張座。(搭枱,個張枱嘅情侶都有啲愕然被要求同其他人搭枱)我問個收銀女人,你成間餐廳仲有成4張吉枱,而家又非繁忙時間點解要我地搭枱?佢話因為呢張係4人台黎,只可以4人座。我:你地好好生意咩?成間鋪連埋我地得6個人。點解唔座得空枱?有人訂晒位?佢:咁如果等陣有4位以上,會要求你調台我:(黑人問號?)你座得滿間鋪,我咪調位囉。佢:ok,如果有4位會要求你調枱(ok)然後廚房個鬼佬又走出黎用英文問一樣嘅問題(你地4個人?如果2個人唔座得4人枱)個收銀女人話:that’s ok個鬼佬就有啲唔順氣咁返入廚房食物質素就一般啦。唔多講落單自己Qr code落,0服務。但又要收加一服務費
我地2個人,非繁忙時間去食。
咁入到餐廳,大約都只係座左2-3成客。(總共5-6個人)
咁我地就隨便揀左張空嘅枱座。

然後收錢個女人走埋黎問:你地2位定4位?(2位)

佢話因為呢張係4人台黎,只可以4人座。

佢:咁如果等陣有4位以上,會要求你調台

我:(黑人問號?)你座得滿間鋪,我咪調位囉。
佢:ok,如果有4位會要求你調枱(ok)

然後廚房個鬼佬又走出黎用英文問一樣嘅問題
(你地4個人?如果2個人唔座得4人枱)
個收銀女人話:that’s ok
個鬼佬就有啲唔順氣咁返入廚房

食物質素就一般啦。唔多講

落單自己Qr code落,0服務。但又要收加一服務費
2023-09-10
2023-09-05 149 浏览
大南街都好多嘢食 今次揀咗個健康啲食poke bowl😎有d set好 亦可以自己組合Build Your Own Bowl 三文魚 ($108)海量嘅柴魚碎 仲有果仁 紫菜絲等Base揀咗珍珠糙飯同沙律菜沙律菜都幾新鮮 撈果仁芝麻醬都幾夾👍🏼三文魚夠凍 冇筋 不錯😌Toppings可以揀三款我揀咗枝豆、雞蛋絲同麻醬豆腐每樣都正常 幾清新嘅味道食哂成碗都好飽!另外叫左個椰青水 ($38)中等size 都幾多水 清甜 解暑一流😋
大南街都好多嘢食 今次揀咗個健康啲
食poke bowl😎
有d set好 亦可以自己組合

海量嘅柴魚碎 仲有果仁 紫菜絲等
Base揀咗珍珠糙飯同沙律菜
沙律菜都幾新鮮 撈果仁芝麻醬都幾夾👍🏼
三文魚夠凍 冇筋 不錯😌
Toppings可以揀三款
我揀咗枝豆、雞蛋絲同麻醬豆腐
每樣都正常 幾清新嘅味道
食哂成碗都好飽!

另外叫左個椰青水 ($38)
中等size 都幾多水 清甜 解暑一流😋
2023-09-03 133 浏览
今日放假陪個friend去深水埗黃金商場睇下啲新機,順道食個lunch。知到深水埗有幾多特色餐廳,於是上Openrice check 下,見有間餐廳主打夏威夷bowl飯,未試過喎🤔就去試下啦😀。店舖前門裝修得簡約別緻,牆上有一個細圓嘅霓虹光管招牌,整體視覺好舒服,感覺好chill,室內佈置同樣舒適休閒。睇咗menu,食物種類唔算多,但係可以有好多選擇,因為你可以build your own bowl。掃過QR code,我哋點咗個已配搭好嘅Signature bowl,可選壽司飯或珍珠糙飯或各一半。午市優惠凡惠顧任何bowl飯,可免費配一杯飲品。ONO $108.-Bowl 飯擺設得好靚,打卡一流😍。食材有三文魚、溫室青瓜及雞蛋絲,全部都好新鮮。三文魚切成小方塊,份量非常多,口感軟腍冇腥味。壽司飯及珍珠糙飯,口感軟熟各具特色,再同seasoning撈埋一齊食,十分醒胃之餘又味道好夾👍。食完一碗無油又有豐富纖維既bowl 飯,飽肚又健康。餐飲椰青水,味道天然又清甜。火山炸雞 $68.-火山炸雞一共有9粒,一口一粒。雞粒表面乾身微脆,混有泰式辣椒醬,肉質嫩滑多汁,十分惹味。

店舖前門裝修得簡約別緻,牆上有一個細圓嘅霓虹光管招牌[Poke Go],整體視覺好舒服,感覺好chill,室內佈置同樣舒適休閒。

ONO $108.-

火山炸雞 $68.-

2023-08-31
2023-08-01 262 浏览
之前已經聽過朋友介紹呢間Poke Go好多次佢仲要聲稱係佢食過 最好食嘅一間終於有機會來朝聖 深水埗始祖店😛🤟🏿______________________________ Menu上有好幾款配搭好嘅signature bowl另外當然亦可以自選 build your own bowl______________________________ / ONO / ʜᴋᴅ108三文魚•青瓜•雞蛋絲•蟹棒沙律•果仁芝麻醬/ BUILD YOUR OWN / ʜᴋᴅ78雜菌香菇•麻醬豆腐•枝豆•粟米•柚子醬油醋

之前已經聽過朋友介紹呢間Poke Go好多次

三文魚•青瓜•雞蛋絲•蟹棒沙律•果仁芝麻醬

/ BUILD YOUR OWN / ʜᴋᴅ78
雜菌香菇•麻醬豆腐•枝豆•粟米•柚子醬油醋
2023-07-30 421 浏览
身為poke bowl 🥗 嘅忠實粉絲,試過咁多間同類型餐廳,始終念念不忘呢度足料到滿瀉、用料新鮮、配搭多樣嘅健康 bowl😍😍夏天☀️熱辣辣,一碗清爽又開胃嘅poke bowl就啱晒!亦係on diet朋友仔嘅福音😆🙆🏽‍♀️特色🌟選擇多!主食/配料/醬汁等都以可DIY自由選擇,唔想食飯亦可以要沙律做base~🌟唔想動腦可揀多款已經幫你配搭好嘅signature bowls🤤🌟有素食bowl🌱約埋素食嘅朋友仔一齊去都無問題🌟午餐送免費飲品/是日濃湯1️⃣ONO set 🐟($108)三文魚新鮮又夠多,食極都唔完咁🤤配上青瓜、蛋絲、蟹棒沙律,口感豐富,糙米飯底好咬口,飯同配料嘅份量比例1:1啱啱好。醬汁都係重點喔,唔會搶走正食味道之餘,又可以提味,消除膩感又開胃!2️⃣冷壓菠蘿汁🍍濃郁得嚟唔會好甜,清新解渴,酸酸哋令人更開胃😆✍️評分味道:9/10環境:8/10服務:8.5/10打卡值:9/10抵食:9/10

🙆🏽‍♀️特色
🌟有素食bowl🌱約埋素食嘅朋友仔一齊去都無問題
🌟午餐送免費飲品/是日濃湯

1️⃣ONO set 🐟($108)
ONO

2️⃣冷壓菠蘿汁🍍
濃郁得嚟唔會好甜,清新解渴,酸酸哋令人更開胃😆

✍️評分
抵食:9/10
2023-06-21
ONO
2023-07-18 295 浏览
🖤黑白配⚪️發現係香港🇭🇰唔太多呢種類嘅健康bowl,其實系外國好流行,但始終香港人鐘意大魚大肉🤣 間唔時都好需要清一下腸胃餐廳感覺偏工廠風加文青系,樓底高,空間感足夠Bowl的配料可以自選,亦有餐廳recommend嘅signature,🖤黑白配⚪各款選咗一OHANA $108(三文魚、沙律菜、櫻桃蕃茄、溫室青瓜、甜粟米、蜜糖芥末醬、芝麻、果仁)成碗都系原型食物好健康🧡所有材料都新鮮鮮甜,配蜜糖芥末醬甜甜地好fresh,面頭配有一塊炸蓮藕片幾香口另一碗自選揀咗八爪魚、壽司飯、甜粟米、芝麻海帶、牛油果🥑、枝仁豆、鰹魚醬油) $114相比之下,🖤黑白配⚪️比較鐘意食呢款,有壽司飯嘅加持,好似食緊丼飯咁另外想贊下個八爪魚🐙同海帶好鮮甜,唔同材料配埋一齊食口感好豐富,牛油果份量差唔多半個咁濟,不過牛油果唔夠香🥲有啲失望
餐廳感覺偏工廠風加文青系,樓底高,空間感足夠

OHANA $108

2023-07-01 241 浏览
外賣想叫健康啲,試下呢間的pokebowl香菇清爽,海帶爽口啲蔥好香,蔥迷就知,啲蔥靚唔靚真係差好遠架麻醬豆腐清清地得嚟又唔會無味,加埋我揀嘅yoghurt sauce 酸酸地好開胃個底揀咗糙米+沙律菜雙拼,啲菜都幾新鮮另外不得不讚賣相,連外賣盒都好有心思呢個價錢嚟講抵食
外賣想叫健康啲,試下呢間的pokebowl

香菇清爽,海帶爽口

啲蔥好香,蔥迷就知,啲蔥靚唔靚真係差好遠架

個底揀咗糙米+沙律菜雙拼,啲菜都幾新鮮

另外不得不讚賣相,連外賣盒都好有心思

呢個價錢嚟講抵食
自選pokebowl
外卖送餐
自選pokebowl
2023-06-25 2164 浏览
Poke Go.足料健康碗夏天天氣熱最好食清淡一點Poke Bowl的好處是以清爽健康為主配大量新鮮食材令人流晒口水最近去深水埗大南街見到有一家店,也是吃Poke Bowl的名叫Poke Go小店好有文青FEEL廚房由外國人主理選擇也多樣化可以DIY、有魚生有素食有選擇困難症者可直點後頁已選配好的大碗於是點了一份雜菌香菇BOWL配:壽司飯、櫻桃番茄、麻醬豆腐牛油果、鮮蟹肉柚子醬酒醋全選seasoning小食點了炸黃金蝦雜菌香菇BOWL是滿滿的大碗足料的牛油果同蟹肉,特別香甜木魚絲與櫻桃番茄,鹹甜兼具非常開胃底層是大量的香菇和飯飯全是香噴噴的滋味清爽好吃炸黃金蝦好有越南的風格炸得香脆內容是一隻隻大蝦連殼都可以食埋這裡真的很文青更有寄賣的小東西好適合中意尋寶的青年人到此一CHILLPoke Go (大南街)深水埗大南街211號地舖#PokeGo#chill#文青#香港美食#Cheese #vegetarian#wine #coffee#food #foodporn #instafood #amazing #instagood #photooftheday #sweet #fresh #ta
Poke Go.足料健康碗

夏天天氣熱
最好食清淡一點
Poke Bowl的好處是以清爽健康為主
配大量新鮮食材
令人流晒口水

最近去深水埗大南街
見到有一家店,也是吃Poke Bowl的
名叫Poke Go
小店好有文青FEEL
廚房由外國人主理

選擇也多樣化
可以DIY、有魚生有素食
有選擇困難症者可直點後頁已選配好的大碗

於是點了一份雜菌香菇BOWL
配:壽司飯、櫻桃番茄、麻醬豆腐
牛油果、鮮蟹肉
柚子醬酒醋
全選seasoning

小食點了炸黃金蝦

雜菌香菇BOWL是滿滿的大碗
足料的牛油果同蟹肉,特別香甜
木魚絲與櫻桃番茄,鹹甜兼具
非常開胃

連殼都可以食埋

這裡真的很文青
更有寄賣的小東西
好適合中意尋寶的青年人到此一CHILL

Poke Go (大南街)
深水埗大南街211號地舖

#PokeGo
#chill
#文青
#香港美食
#Cheese
#vegetarian

#wine #coffee
#food #foodporn #instafood #amazing #instagood #photooftheday #sweet #fresh #tasty #delish #eating #foodpic #相機先食 #eat #hungry #foodgasm
#好味 #love #follow4follow
#tbt #happy #topcitybites
2023-06-21 411 浏览
天氣越嚟越熱,熱到個人食嘢都冇乜胃口,又到食飯時間突然諗起去吃poke bowl,於是同為食姊妹一齊去食個健康午餐這裏裝修簡約有特色,打開餐牌先點主菜,三文魚,吞拿魚,八爪魚,也可選素食雜菌香菇,之後就選擇壽司米或珍珠糙飯或沙律菜,然後就可以選擇其他配料配搭我們選了沙律菜,八爪魚,碧綠新鮮爽口沙律菜加入芝麻醬,配料有滑溜豆腐,豆味香濃支豆粒,粟米,再加點錢要了美味的蟹肉,最後灑上又脆又香的紫菜絲,十分美味另外也有一些已配搭好的款式,最啱有選擇困難的人小食點了辣炸雞,帶點甜辣的醬汁佈滿外層酥脆的炸雞上、很惹味

另外也有一些已配搭好的款式,最啱有選擇困難的人

小食點了辣炸雞,帶點甜辣的醬汁佈滿外層酥脆的炸雞上、很惹味