2024-09-14 260 浏览
🥔銅鑼灣的Potato Corner開業很久,是區內出名的薯條小食店。🍟每一份薯條新鮮炸起,又有多種味粉現場shake shake,價錢上一分錢一分貨。🍟SHOE STRING 薯條 $48 (MEGA)辣燒烤味 + 松露😊SMILEYS 笑臉薯餅 $41 (JUMBO)粟米味🫙每款炸薯都有四種size可以選擇,size每加大一級,可選擇的風味就越多,總共四種size六款口味可供選擇。🧇薯條和薯餅都是即叫即炸,新鮮熱辣辣脆卜卜,新鮮炸完後,店員會把薯條和調味粉放進膠罐內大力Shake ,保證每一條薯條都鋪滿味粉。🌶️辣燒烤味:口味少少辣,但又辣得很過癮,忍不住一條又一條停不了口。🍄‍🟫松露味:味道較辣燒烤味淡一點,建議先吃松露味。味道方面不算過咸,的確惹味。🌽粟米味:是味道最健康最輕盈的一款風味,少少甜很好吃。📍Potato Corner 🏠銅鑼灣渣甸街36號地下2號鋪⏰12:00 - 22:00🚙港鐵銅鑼灣站F1出口,步行要2分鐘#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hkfoodporn #hkfoodies #instafood #hkfood

🍟SHOE STRING 薯條 $48 (MEGA)
辣燒烤味 + 松露

😊SMILEYS 笑臉薯餅 $41 (JUMBO)
粟米味

🌽粟米味:是味道最健康最輕盈的一款風味,少少甜很好吃。

📍Potato Corner
🏠銅鑼灣渣甸街36號地下2號鋪
⏰12:00 - 22:00
🚙港鐵銅鑼灣站F1出口,步行要2分鐘

#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hkfoodporn #hkfoodies #instafood #hkfoodbloggers #hkigers #ilovesharingfood #openrice #hkinfluencer #foodiehk #相機食先 #香港美食 #銅鑼灣美食 #香港食評 #香港美食指南 #香港探店 #potatocorner #即炸薯條 #薯餅 #shakeshake薯條
2024-09-07
2024-12-25 0 浏览
每次經過呢間嘢都覺得好香,見今日難得冇乜人就即刻去買😛Chili bbq & cheese shoe string jumbo🍟 $41有得揀雙拼實在太好了,啲粉多到唔使錢咁🤣薯條即叫即整,超香脆!仲要係我鍾意食嘅幼薯條,chili bbq味雖然真係好辣,但係佢有種魔力令你會繼續想食落去😋不知不覺間就清晒Cheese tater tots mega🥔 $48外脆內軟,食落去好滿足🥰芝士粉令到成件事嘅邪惡程度升級咗,薯波控必須要嗌嚟試下🤓
每次經過呢間嘢都覺得好香,見今日難得冇乜人就即刻去買😛

Cheese tater tots mega🥔 $48
2024-12-13 40 浏览
Potato corner 已經係每週必去地方,即使我去泰國旅行都會買potato corner薯條。另外Potato corner既食物全部係即叫即炸,比起其他快餐店炸物無咩油膩感,每次經過都忍唔住買🤣每次食薯條,酸忌廉洋蔥粉必定係我首選,今次Mega可以揀兩款味道,我地試埋燒烤味😋。potato corner厲害之處在於口感特別香脆,每條薯條都好均勻咁掛上調味粉,惹味到要lam埋手指既調味粉。最重要Potato corner轉返幼薯條,幼薯條先係皇道!平時去potato corner淨係食薯條,其他小食原來都好好味,我今次試左笑臉薯餅,外型好得意,外皮香脆,食得出用新鮮薯仔整👍🏻。近期季節限定既調味粉有sour cheese同truffle。我揀左後者,松露香氣四溢,味道無想像中咁濃。

笑臉薯餅

笑臉薯餅
2024-11-27 45 浏览
如果你係薯條控,銅鑼灣渣甸街嘅Potato Corner真係唔可以錯過!佢嘅地理位置超方便,喺地鐵F出口行兩分鐘就到,每次經過見到啲人食得咁滋味,終於忍唔住要試吓啦!呢度主打炸薯條同薯餅,全部即叫即炸,熱辣辣又香脆,真係吸引。 今次我試咗兩款,第一係Mega size嘅炸番薯條,可以揀兩個口味,我揀咗sour cheese同BBQ味。BBQ味一如以往咁惹味,鹹香中帶少少甜,食極都唔膩。而sour cheese係新口味,酸酸地又帶住奶香,配埋番薯條嘅天然甜味,真係一絕!炸番薯條外脆內軟,一啖咬落去,甜味慢慢滲出嚟,好滿足。 另外,我仲試咗Jumbo size嘅笑臉薯餅,呢個真係必試!外層炸到金黃香脆,內裏係鬆軟嘅熱辣辣薯蓉,食住真係好開心。我揀咗Wasabi mayo呢個新口味,薯餅變成微微綠色好搞笑,微辣加上濃濃芥末香,好特別。
2024-11-27 34 浏览
菲律賓嘅過江龍「炸薯條專門店」,平時一想掃街就會買黎食😆除左薯條,仲有好多薯類選擇,薯圈/薯粒/哈哈笑薯餅/蕃薯條🤩仲可以自由選擇唔同味道😛-🍟 Mega size (2款味道)分別揀左酸忌廉洋蔥味同燒烤味配配薯條,店員即時製作,放入筒內Shake Shake,味粉融入每顆炸薯之中😝味道均勻👍-🍟 Jumbo size (1款味道)想比薯條,小編反而更鐘意哈哈笑薯餅🥰即叫即炸,薯餅炸到外面好香脆,入面d薯蓉好軟綿綿☺️口感好正會忍唔住keep住係咁食😝揀左芝士味
🍟 Mega size (2款味道)

🍟 Jumbo size (1款味道)
1K
2024-11-26 45 浏览
👧🏻😋👅🍽✨薯仔愛好者必訪😳-🥔 即叫即炸唔會油, 加味粉再慢慢砌入個盒, 裝到滿一滿先出貨好有心💕 🥔 有四個size分別可以揀1-4種口味,base有得揀薯條/薯粒/薯餅/薯圈/蕃薯條, 都算好滿足到薯仔愛好者🤩🥔 有student同domestic helper優惠, 減幅都算多, 詳情見圖-◾️MEGA 炸薯圈 $53💯 MEGA可選2款味, 芝士唔係常見白色果隻粉, 而係PLANTERS芝士波橙色果隻味, 係勁有回憶🤣 另叫左酸忌廉洋蔥 正常發揮-▪️JUMBO 薯條 $41✨辣燒烤味香辣可口食上癮; 直身薯條算做表面面積最大而形狀有助均勻地痴上味粉
👧🏻😋👅🍽✨
薯仔愛好者必訪😳

◾️
MEGA 炸薯圈 $53

▪️
JUMBO 薯條 $41

2024-11-15 133 浏览
Potato Corner銅鑼灣渣甸街36號地下2號舖經開銅鑼灣,老友推介高質小食店,今次試下炸番薯條同笑臉薯餅先。😁炸番薯條 揀咗芝士味,大廚即叫即炸,炸油新鮮,外層香脆,內層鬆軟,番薯的甜味慢慢滲出,芝士粉夠均勻,鹹度適中,好快畀我清曬,推薦!😍笑臉薯餅 揀咗辣椒烤味,又香又脆,薯味濃郁,辣度適中,大滿足!😽Potato Corner 食材新鮮,即叫即製,廚房整潔,店員服務態度好,還會再來!😎🤘🏻
Potato Corner

銅鑼灣渣甸街36號地下2號舖

2024-11-15
2024-11-14 56 浏览
話說勁耐冇食過呢間既薯條,呢日心血來潮想回味一下🥲值得一提既係水準同印象中既差吾多,仲係可以keep住即叫即整.👁‍🗨 笑臉薯餅 (7.5/10)💲41 (jumbo).➰jumbo 只可以揀一個味,我揀左bbq味,印象中係個人覺得最好食既,而家依然係我首選😂因為夠惹味又帶點點燒焦味,薯餅造型得意,咬落係啖啖薯既口感,對於薯仔控既我,表示好滿意🤣.👁‍🗨薯條(兩款味)(7.5/10)💲48 (mega).➰mega size 可以揀兩個味,但自然地都係揀左bbq味😂配酸忌廉洋蔥🧅後者既味道冇預期中既濃郁,酸忌廉洋蔥味吾夠突出,薯條就比較幼身,熱辣辣,帶點點脆口,份量超多🤭.🔛 整體評分(7.5/10)

👁‍🗨 笑臉薯餅 (7.5/10)💲41 (jumbo)

👁‍🗨薯條(兩款味)(7.5/10)💲48 (mega)

🔛 整體評分(7.5/10)
2024-11-11 39 浏览
呢間potato corner成日係街都會見到,原來呢間店係香港已經有20多年歷史,來自菲律賓,主打薯仔類炸物,包括薯條、薯寶、蕃薯條等,最受歡迎梗係薯條所有薯條都係即叫即炸,最主要係將啲薯條同埋調味粉撈埋一齊🔥每一條新鮮嘅薯條都會沾上調味粉😆調味粉有洋蔥酸忌廉、BBQ、chili BBQ同芝士、芝士味,每款都各有特色至於份量方面,potato corner提供了Jumbo、Mega、Giga同Tera四個size,可根據大小最多可選擇四款調味粉我就揀左Mega同Jumbo,Mega就要薯條,而味道就要洋蔥酸忌廉同芝士味,食落好香口,我本人比較中意洋蔥酸忌廉,必食之選⭐️Jumbo就要左蕃薯條,味道揀左BBQ,蕃薯條好甜再配埋BBQ好濃郁惹味,值得一試✨

2024-11-09
呢次去銅鑼灣嘅Potato Corner真係冇得輸!😋行過都成日聞到勁香,特別係佢哋嘅炸薯條同薯粒,真係令人一試難忘🍟我哋叫咗Mega size嘅炸蕃薯條,呢個size可以揀兩隻味,我哋就揀咗芝士味同BBQ味🧀。芝士味真係好濃郁,食落去好creamy,BBQ味就帶有少少甜甜地嘅煙燻味,兩隻味都好夾蕃薯條,真係食到停唔到口🍠另外,我哋仲叫咗Jumbo size嘅薯粒,呢個size可以揀一隻味,我哋就揀咗sour cream & onion🧅。呢個味道真係好特別,酸酸地又有洋蔥嘅香味,配埋即炸嘅薯粒,外脆內軟,真係一流😋最正係,全部食物都係即叫即炸,熱辣辣咁送到你面前,外賣拎到返屋企都仲熱辣辣!
呢次去銅鑼灣嘅Potato Corner
真係冇得輸!😋

兩隻味都好夾蕃薯條,真係食到停唔到口🍠

酸酸地又有洋蔥嘅香味,配埋即炸嘅薯粒,外脆內軟,真係一流😋

下午茶
  • 薯粒
好鍾意食扭扭薯條,但係連鎖店唔係成日有得食。呢度就冇呢個問題,長期有得供應(開心!)所以,當然要揀我最鍾意嘅燒烤味雙拼芝士味配扭扭薯條啦🧡🧡🧡燒烤味依然惹味,芝士味好似芝士波零食嗰隻味,所以好懷念。今次試埋個番薯條,覺得番薯條應該食佢原汁原味,所以就唔叫佢比調味料啦,只係俾咗少少鹽落去。原汁原味食番薯薯條係最好味。🧡🧡🧡員工好helpful,喜歡呢度啲薯條係即叫即炸,新鮮熱辣辣脆卜卜,炸得好嘅薯條係應該外脆內軟,保持外皮金黃色又唔會炸到乾晒,呢度完全符合晒!

🧡🧡🧡

Loopy  fries  -  Mega  size  (  BBQ  +  Cheese  flavour)
Sweet  potato  fries  (original)  -  Jumbo  size
2024-11-01
  • Sweet potato fries 炸蕃薯條
  • Loopy  fries  扭扭薯條
2024-10-27 75 浏览
經過渣甸街都聞到好香薯條味,原來係呢間小食店,綠色好吸睛,即刻行去買先,Potato corner 提供薯條,薯粒,笑臉薯餅,炸番薯條,炸薯圈。有不同大小,不同味道,全部都係即叫即炸,口味有芝士味,燒烤味,辣燒烤味,酸忌廉洋蔥味,有時仲會有期間限定味道,今次就有wasabi同松露味。我地今次叫左mega薯條,有芝士味和酸忌廉洋蔥味,薯條新鮮即炸,熱辣辣,芝士味濃郁,酸忌廉洋蔥味好好味,我好中意。另外叫埋燒烤味笑臉薯餅,大大粒,口感外脆內軟,笑臉十分可愛。

2024-10-22 75 浏览
喺銅鑼灣街頭見到呢間sharp醒綠色舖面嘅小食店,就忍唔住停低咗腳步睇吓有咩好食😊 為食嘅我當然抵受唔到美食嘅誘惑,就叫咗兩款小食啦😎小食店主打各式各樣嘅薯仔小食,有薯條、薯粒、笑臉薯餅、炸番薯條同炸薯圈 。我就揀咗薯條同薯粒,全部小食都係即叫即製,見到店員炸完再炒到調味粉同薯條均勻,所以每樣食物都好惹味🍟等緊食物嘅時候都好多人幫襯啊特別有驚喜嘅係薯粒,炸到外脆內軟,相信我下次經過又會忍唔住買返兜嚟食吓🥔

薯粒
薯粒

下午茶
2024-10-20 112 浏览
菲律賓炸薯條同炸薯圈,別有一番風味。全部薯條同薯圈,都係即炸即制,超新鮮脆口,熱辣辣。芝士味炸薯條,金黃酥脆,芝士味芝士粉超級濃郁,口感滑順。酸忌廉洋蔥味炸薯條,創意令人驚喜。酸忌廉的清新與洋蔥的甜香配合,口感上既有酸味清爽,又有洋蔥的香氣,有一種特別的層次感。炸薯圈的燒烤味,搭配特製的燒烤粉,香氣四溢。但薯條同薯圈都偏濃味同咸,如果配埋啤酒應該會更好更正。Potato Corner銅鑼灣渣甸街36號
菲律賓炸薯條同炸薯圈,別有一番風味。
全部薯條同薯圈,都係即炸即制,超新鮮脆口,熱辣辣。

芝士味炸薯條,金黃酥脆,芝士味芝士粉超級濃郁,口感滑順。

炸薯圈的燒烤味,搭配特製的燒烤粉,香氣四溢。

但薯條同薯圈都偏濃味同咸,如果配埋啤酒應該會更好更正。

Potato Corner
銅鑼灣渣甸街36號

好久沒有光顧 Potato Corner,這次經過銅鑼灣,肚子有點餓,便決定買兩份來嘗試,門口還是有源源不絕的客人在等待新鮮炸起的薯條~炸薯圈 ($46)小編首先點了 Jumbo size 的炸薯圈,選擇了松露口味。炸薯圈外脆內軟,口感佳,搭配香濃的松露粉,散發出誘人的香氣炸番薯條 ($53)小編還點了 Mega size 的炸番薯條,選擇了燒烤味和酸忌廉洋蔥味。番薯條本身偏粗,甜味十足,口感扎實,搭配惹味的燒烤調味和香醇的酸忌廉洋蔥

炸薯圈 ($46)

炸番薯條 ($53)