2019-10-19 83 浏览
OT左成日,飯都冇食,經過康怡廣場準備返屋企的時候聞到濃郁的湯底味,嗅著氣味找到這間餐廳,坐低點了四道菜。環境超級乾淨舒適,有日本特色的餐廳服務員態度超好,會推介我們選擇的食物主食種類不太多,湯底有辣有唔辣,所有嘢食都係自選形式,有如一蘭拉麵般,可以追加枝豆:正正常常,沒有太驚喜櫻花蝦龍蝦湯拉麵:有兩塊厚叉燒、櫻花蝦鋪滿了大半個碗,留心蛋竟然有全隻,配上蔥花,顯得色香味俱全。自家製炸雞非常脆口,肉質嫩口,黑椒味濃郁餐廳經理招呼非常周到,還給了我VIP卡,讓我下次可以享有VIP的優惠。#Rakuraku樂拉麵
環境超級乾淨舒適,有日本特色的餐廳
服務員態度超好,會推介我們選擇的食物
枝豆:正正常常,沒有太驚喜
自家製炸雞非常脆口,肉質嫩口,黑椒味濃郁

#Rakuraku樂拉麵
2019-10-18 83 浏览
雖然當日出了點意外沒能品嚐到招牌的龍蝦湯但餐牌上依然有不少拉麵令人心癢想試最後決定要香蔥雞湯拉麵和豚骨拉麵小食有自家製炸雞及香煎豬肉餃香蔥雞湯拉麵看似僕實無華雞湯香醇順滑透過香蔥散發更強烈的香氣豬肩肉薄薄一片沒有令湯底過油溏心蛋效果理想蛋黃呈半融化啫喱質地豚骨拉麵湯底是濃厚的白色豬腩肉豐富肥潤與湯底相得益彰入口即化炸雞份量意料之外地多算兩個分依然幾吃不完炸得剛剛好外皮酥脆金黃餃子皮煎過後稍稍收水變薄裡面的豬肉餡都快要滿爆出來咬下去是滿滿的豬肉和肉汁豬肉也不是硬塞進去口感鬆化
雖然當日出了點意外沒能品嚐到招牌的龍蝦湯
香蔥雞湯拉麵
自家製炸雞
香煎豬肉餃
2019-10-16 101 浏览
今天破例到過海去太古康怡廣場北座的一間拉麵店,因為我朋友在太古城工作放工後想和我一起去是新開的拉麵店,本人很喜歡周圍去試吃新東西,就算過海我都會去一試。我找了很久才找到這間店,因為都是第一次來康怡廣場,這間拉麵店門面有一個日文字+1個麵字,我朋友只發了中文名給我,我在店舖門口就問了服務員是否這一間,對了。服務員很有氣派、很有團隊精神、很有禮貌、很有活力,並不是死氣沉沉,非常好。安排了一個卡位給我們,並介紹了店裏的主打食物。原來......麻油、蒜油自己店裡調製老闆親自去日本麵不休去學習而整出來的豚腩-有肥、不隔夜才好味豚肩-保持水準我點了:黑麻油豚骨拉麵*****麵適中、有蔥、豚腩櫻花蝦龍蝦湯拉麵****麵適中、有蔥、豚肩枝豆***5星為我最喜愛

原來......
麻油、蒜油自己店裡調製
老闆親自去日本麵不休去學習而整出來的

豚腩-有肥、不隔夜才好味
豚肩-保持水準

麵適中、有蔥、豚肩

枝豆***

5星為我最喜愛

2019-10-16 63 浏览
拉麵配料嘅分量勁多!係難得食完會好飽嘅拉麵 平時拉麵店嘅份量多得好少!呢間除咗拉麵夠多之外 無食過一間拉麵店嘅配料會多到咁!好足料!! 我同朋友都覺得原味個湯底好飲啲 櫻花蝦個個就略為鹹咗少少! 但櫻花蝦多到痴線!!!!真係好多 拉麵嘅話湯底都幾濃 但係就覺得拉麵硬度可以硬返啲啲 (我揀咗最硬)不過店員話可能係因為我同朋友掛住影相放耐咗哈哈。我自己覺得炸雞比佢嘅拉麵做得出色!中意炸雞多過佢嘅拉麵 好脆 但又唔會太油膩 炸雞佢會比檸檬你中和下油膩感 另外都仲有一隻酸酸地嘅醬 同炸雞好夾 加分!不過其實一碗拉麵加炸雞份量好多 會食唔晒 如果想試佢嘅炸雞 店員其實有介紹其中一款拉麵係有晒炸雞&叉燒!
拉麵配料嘅分量勁多!

2019-10-10
  • 炸雞
2019-10-14 62 浏览
老公最愛食拉麵,今天到誠品買東西,順便在太古用膳。這家拉麵店價錢不貴,而且差不多滿座,就選定在這裡吃晚餐。裡面的裝潢以貓貓做主題,牆身充滿貓貓的蹤影,餐牌都有可愛的貓貓圖畫。我點了招牌的豚骨拉麵,湯底較濃,這個溏心日本蛋有一整隻!好靚而且好好吃!連蛋白都好入味,蛋黃好想軟心芝士般,一放進口就扁了,我選的豚肩切得薄薄的,肥瘦均勻。老公點了大盛叉燒炸雞拉麵,跟豚骨拉麵相比,這個湯底較淡,豚腩好大塊,喜歡腩肉的朋友應該會好喜歡。拉麵跟的炸雞有三大塊,好香好脆,裡面的雞肉好滑。另外我們點了一份小吃,蟹肉忌廉薯餅炸得卜卜脆,要小心熱,一咬開發現是熱辣辣的,外脆內軟。侍應說櫻花蝦龍蝦湯拉麵都是這裡的招牌,下次要來吃這個拉麵!

拉麵跟的炸雞有三大塊,好香好脆,裡面的雞肉好滑。

侍應說櫻花蝦龍蝦湯拉麵都是這裡的招牌,下次要來吃這個拉麵!

2019-10-09
  • 豚骨拉麵
  • 大盛叉燒炸雞拉麵
2019-10-13 42 浏览
係太古行街,見到呢間新開既拉麵,好似好多人食忍唔住入去試下!龍蝦湯拉麵湯頭整濃龍蝦味,質感唔會太杰,而加埋櫻花蝦更鮮味,份量好多,蔥同木耳等配料都幾新鮮,正常,唔難食;麵就揀左幼麵,幾掛湯,質地唔會太淋!雞白湯拉麵配料同上面一樣,湯都幾重雞味,有小小膠質,麵就揀左粗麵,但同幼既分別不大,個人認為可以再粗啲!2碗分別揀左燒腩肉同燒肩肉,腩肉油脂分布好靚,食落好香;肩肉好重肉味但小小鞋!重點係佢既糖心蛋,佢用豉油浸左一段時間,蛋白吸晒豉油既甜味,蛋黃做到糖心效果,蛋味好濃,係我覺得呢間餐廳做得最出色既野食!

龍蝦湯拉麵

雞白湯拉麵

2019-10-10 82 浏览
跟朋友蹓冰,玩完就超肚餓,當然又是要吃好西了😈😈😈逛到康怡廣場,就看到這家拉麵店了,在門口看了一會,發覺價錢親民,那就不理入去吃了🤣🤣一坐下便點了特濃櫻花蝦龍蝦湯叉燒拉麵,石鍋龍蝦湯海鮮泡飯及炸雞😈😈拉麵個湯頭真係超正,超級濃,每一口麵我都加一啖湯,不知不覺整碗喝掉,減肥大計先行擱置😆😆泡飯又是很好吃,石窩一拿出來的沸點聲,只聽聲音已經很滿足🤩而最正的,登登登登,是炸雞🤣炸出來的是剛剛熟,皮脆且肉汁盛,我真的忍不住了🙈🙈吃飽才有氣力減肥🤣🤣員工還很貼心親切,給我介紹食物,又叮嚀我小心石窩燙熱,笑容還很好,今時今日的服務態度,perfect👍👍
跟朋友蹓冰,玩完就超肚餓,當然又是要吃好西了😈😈😈

泡飯又是很好吃,石窩一拿出來的沸點聲,只聽聲音已經很滿足🤩

2019-10-10 48 浏览
今晚老公6點幾就放工勒,所以我地去左依度食飯!我地點左:大盛义燒炸雞拉麵硬麵底、要蔥,义燒有豚腩同豚肩揀,老公話要豚腩~先飲啖湯底,好濃郁!拉面上仲有極罕見既炸蓮藕片,好脆好有特色。麵底硬度岩岩好,吸引左湯底,好入味。流心蛋煮得時間岩岩好,半液體半固體中間,好香蛋味。义燒手掌咁大塊,厚切,仲帶點燒肉香!而且半肥瘦帶點脂肪香。好細心呀,炸雞分開上!外面好肥,咬開陣陣雞香,而且炸得一點都唔乾,肉質仍保持到滑滑架!仲要有個秘製醬汁,用左蛋黃醬,泰式辣醬同其他調味料,老公讚超好味!依碗拉都真係抵食又好食!蒲燒鰻魚飯蒲燒鰻魚好厚身,好滑,入口即溶,好高質呀!D飯係一粒粒帶少少黏既珍珠米,同埋鰻魚汁一齊食好好味!仲帶蛋絲同漬蘿蔔,加添色彩。蟹肉忌廉薯餅熱辣辣,超級脆,裡面超creamy, 好滑呀!滑過牛奶呀!如果你擔心好熱氣,可以點個蛋黃醬,又係另一食法。又或者沾一些醬油,咸食又另一食法。依度真係勝價比幾高~
今晚老公6點幾就放工勒,所以我地去左依度食飯!

我地點左:

大盛义燒炸雞拉麵
硬麵底、要蔥,义燒有豚腩同豚肩揀,老公話要豚腩~
先飲啖湯底,好濃郁!
拉面上仲有極罕見既炸蓮藕片,好脆好有特色。
麵底硬度岩岩好,吸引左湯底,好入味。
流心蛋煮得時間岩岩好,半液體半固體中間,好香蛋味。

义燒手掌咁大塊,厚切,仲帶點燒肉香!
而且半肥瘦帶點脂肪香。
好細心呀,炸雞分開上!
依碗拉都真係抵食又好食!

蒲燒鰻魚飯
蒲燒鰻魚好厚身,好滑,入口即溶,好高質呀!
D飯係一粒粒帶少少黏既珍珠米,同埋鰻魚汁一齊食好好味!

仲帶蛋絲同漬蘿蔔,加添色彩。

蟹肉忌廉薯餅
熱辣辣,超級脆,裡面超creamy, 好滑呀!
滑過牛奶呀!
如果你擔心好熱氣,可以點個蛋黃醬,又係另一食法。
又或者沾一些醬油,咸食又另一食法。

依度真係勝價比幾高~
2019-10-10
  • 蒲燒鰻魚飯
  • 大盛义燒炸雞拉麵
2019-10-10 33 浏览
今日出開去太古拎野,之後行左Aeon 一會就肚餓, 見到Rakuraku樂拉麵就入去嘆番碗拉麵啦!原來有下午茶餐供應 $58 送汽水或是日野菜沙律雞湯叉燒拉麵 ~ 拉麵可選軟,硬, 適中,要葱走葱, 我選擇左 適中有葱的,一送來我就先飲一口湯,好香雞肉味,飲幾口都順喉唔太咸岩我, 有兩片叉燒和兩件溏心蛋,最突出係上面兩件炸蓮藕,好好咬口。蟹肉忌廉薯餅(3件) $38 新鮮炸出來,咬一口入面係好creamy 的。自家制炸雞(5件) $42送來時我嘩左一聲咁大舊 ,佢的炸漿開得好好,炸得好恰當,雞肉好入味又唔硬,正到暈。

原來有下午茶餐供應 $58 送汽水或是日野菜沙律

蟹肉忌廉薯餅(3件) $38

新鮮炸出來,咬一口入面係好creamy 的。

自家制炸雞(5件) $42

送來時我嘩左一聲咁大舊
,佢的炸漿開得好好,炸得好恰當,雞肉好入味又唔硬,正到暈。

上星期放工回家前去左康怡廣場搵食 哩區本身就好少非連鎖食店(真係食到好悶) 難得見到有新餐廳仲要係日本嘢即刻入去試試!7點鐘到入坐 都唔洗點等價錢合理同屋企人兩個人嗌左兩個飯+一個小食+飲品+甜品鰻魚飯哩個我覺得係東區嚟講最好食 佢唔會令到你食到好膩 醬汁分量同味到亦係剛剛好 唔會太少或太咸 $118絕對值回票價正啊屋企人嗌左石鍋龍蝦湯叉燒泡飯$72真係好扺 佢個湯底龍蝦味好濃郁 唔係味精湯嚟咖!塊叉燒有手板咁大 好足料! 餃子都唔錯 餃皮幾脆 有肉汁屋企人點名話雪糕好好食總體嚟講 餐廳上菜好快 坐位闊絡 員工態度極好同貼心 見我戴住口罩唔係咁舒服 坐低之後隨即遞上暖水餐飯令我有個好Good Friday! 值得再去啊!

7點鐘到入坐 都唔洗點等

價錢合理

同屋企人兩個人嗌左兩個飯+一個小食+飲品+甜品

鰻魚飯
正啊

屋企人嗌左石鍋龍蝦湯叉燒泡飯

餃子都唔錯 餃皮幾脆 有肉汁

屋企人點名話雪糕好好食

餐飯令我有個好Good Friday! 值得再去啊!
2019-09-27
  • 鰻魚飯
2019-10-05 80 浏览
今晚男友接放工, 我地打算到康怡廣場晚飯後到吉之島入貨,又突然心血來潮想食日本🇯🇵拉麵🍜就黎到呢間拉麵店可能時間尚早, 店員都好快安排到座位比我地,仲趁我地坐低之後 遞上檸檬水🍋比我地店員仲推薦左幾款拉麵同丼飯比我地最後我地都揀左兩款拉麵同小食雖然每碗拉麵入面都有兩件蛋,但身為蛋發燒友既我地都再追加左溏心日本蛋🥚🇯🇵(2件)黑胡椒味自家製炸雞🍗(5件)外層酥脆 肉質嫩滑, 再沾上自家製醬汁連檸檬汁 不錯👍🏻辛辣豚骨🐖拉麵🍜豚腩叉燒, 麵適中, 有蔥辣味遍滿整個湯汁, 鍾意食辣拉麵既人應該都會幾滿意!人氣拉麵🔥櫻花蝦🦐龍蝦湯🦞拉麵🍜豚肩叉燒, 麵適中, 無蔥湯底好濃郁, 但稍許偏咸
今晚男友接放工,
我地打算到康怡廣場晚飯後到吉之島入貨,
又突然心血來潮想食日本🇯🇵拉麵🍜
就黎到呢間拉麵店

可能時間尚早, 店員都好快安排到座位比我地,
仲趁我地坐低之後 遞上檸檬水🍋比我地
店員仲推薦左幾款拉麵同丼飯比我地
最後我地都揀左兩款拉麵同小食

雖然每碗拉麵入面都有兩件蛋,
但身為蛋發燒友既我地都再追加左
溏心日本蛋🥚🇯🇵(2件)

黑胡椒味自家製炸雞🍗(5件)
外層酥脆 肉質嫩滑,
再沾上自家製醬汁連檸檬汁 不錯👍🏻

辛辣豚骨🐖拉麵🍜
豚腩叉燒, 麵適中, 有蔥
辣味遍滿整個湯汁,
鍾意食辣拉麵既人應該都會幾滿意!

人氣拉麵🔥
櫻花蝦🦐龍蝦湯🦞拉麵🍜
豚肩叉燒, 麵適中, 無蔥
湯底好濃郁, 但稍許偏咸
2019-10-05 66 浏览
之前見到康怡開左間新日式餐廳,一直都想黎試下。今次平日黎食dinner,唔洗等位即刻有得入。見到餐牌有石鍋龍蝦湯叉燒泡飯($72),好似好吸引咁,決定試下。估唔到一落完單無耐野食已經即刻送到,快到我同個fd都嚇左跳。個石鍋睇落好似好滿,不過分量其實都唔多。有一片叉燒腩,食落基本上都係肥膏。其他仲有啲叉燒粒,不過始終都係麻麻日式叉燒,覺得頗乾。至於個飯,一開始見餐牌寫泡飯以為係湯飯咁浸喺啲龍蝦湯度。點知食落只係一個好普通嘅飯,係乾身完全無湯,而且龍蝦味一啲都食唔出。覺得都幾失望,雖然唔係話好難食,但係完全同佢個名不符,覺得有啲中伏感覺。如果係見到龍蝦湯被吸引嘅,建議可以唔洗叫依個飯。
2019-10-02
2019-09-29 90 浏览
一進店就被那巨大貓貓壁畫吸引~~ 笑開始點菜.... 選擇不算少,來到拉麵店當然要先試他們的拉麵,簡簡單單就來個招牌的拉麵,可選腩肉或肩肉叉燒,我揀了腩肉,再揀小食,餃子當然要點,再來多客炸雞吧。等待時間不算太耐,先來拉麵,之後炸雞,最後餃子..... 先講講拉麵,上枱當然先試試湯頭,濃湯說不上很特別,但算還好。整體ok,下次有機會再試試肩肉。最驚喜算是炸雞,五大件炸雞配的不是普遍用的肥仔醬~~~笑 醬汁是帶少少泰試甜辣醬溝肥仔醬 還有片檸角 加在一起味道不錯👍🏻 可惜的是我坐的位置冷氣大,入口已不燙口了。至於餃子,都唔錯。 整體幾好,下次可能會試食個飯 看餐牌還算吸引。
一進店就被那巨大貓貓壁畫吸引~~ 笑
2019-09-09 193 浏览
Today we will try some Japanese Ramen 🤤😋.Sakura shrimp and broth ramen with BBQ porkThe broth is so rich with the shrimp flavor and it goes really well with the Sakura shrimp 😋.Rakuraku Tonkotsu Ramen with BBQ porkThe Tonkotsu is a perfect match with the bbq pork, so yummy 😋 .Deep-fried tofuTender outside and soft inside 😋.Make sure you drink up all the soup 😋😋😋😋😋😋.P.s. free soft drink and no service charge during afternoon tea time ✌️

Deep-fried tofu
2019-08-10 377 浏览
就屋企附近商場食肆選擇之一, 看見內在環境亦整潔舒服, 只是價錢稍為略貴因為不包飲料. 在不用等位情況下, 一家三口選擇了嘗試一下.  雖然是日本食店, 大家都放棄點日本拉面, 反而同時點了較特式的三款不同的石頭鍋飯, 龍蝦湯叉燒泡飯及龍蝦湯海鮮泡飯有點驚喜, 以龍蝦湯泡飯味道不錯.  冬天來一個熱烘烘石頭鍋飯應該是不錯的選擇!
石鍋龍蝦湯叉燒泡飯
石鍋龍蝦湯海鮮泡飯