2019-11-28 277 浏览
近來晚餐想求其食吓快餐,不過好多都被杯葛了,唯有由港式快餐改食日式快餐—拉麵啦!行太古一間商場經過一間拉麵店勁濃蝦味,兩隻腳自不然走咗入間餐廳度呢間除咗拉麵,仲有海鮮湯泡飯,紫菜冚珍珠,好多海鮮收埋喺下低,啲湯經石鍋煲滾,好快俾啲飯索晒,幾入味吓主打拉麵,超多櫻花蝦喺面頭,溏心蛋原來有一隻,另外半隻沈咗喺底,另外仲有炸蓮藕𠻹麵大胃最喜歡粗同硬,可以再索一索湯嘛炸雞幾脆口,唧啲檸檬汁更醒胃啲醬微辣都好開胃㗎牆上有好多喵星人

櫻花蝦龍蝦湯拉麵

麵大胃最喜歡粗同硬,可以再索一索湯嘛

自家製炸雞

炸雞幾脆口,唧啲檸檬汁更醒胃

啲醬微辣都好開胃㗎

牆上有好多喵星人
2019-11-27
自家製炸雞
  • 石鍋龍蝦湯海鮮泡飯
2019-11-07 172 浏览
囡囡放學後,又帶佢去近近哋既康怡食飯。囡囡鍾意日本菜,佢話好耐冇食過拉麵,揀咗樂拉麵食晚飯。我地叫了一個香蔥雞湯拉麵,同一個蒲燒鰻魚飯,再加個和風沙律,多啲蔬菜平衡營養。先來和風沙律,有車厘茄,生菜,粟米粒,青瓜片同昆布,醬汁就係芝麻汁,幾清新開胃。香蔥雞湯拉麵面頭有好多蔥,糖心蛋流心,望到都想食。湯底濃郁,有雞味,拉麵幾彈牙,配埋啲爽口嘅木耳絲,十分美味。蒲燒鰻魚飯的鰻魚燒得甘香,鰻魚肥美,配粒粒分明嘅珍珠米,及甜甜地嘅鰻魚汁,非常好味,大家都食得津津有味。餐廳環境幾闊落,我哋坐卡位幾舒服,牆上有一啲色彩繽紛嘅貓貓圖案,很可愛。

2019-11-05 160 浏览
剛從日本回來都一樣掛住日本既美食,人回香港,心在日本😂😂😂😂😂😂所以今日收工又拍住拖走去食日式拉麵😃😃😛💕龍蝦湯櫻花蝦豚肉湯拉麵——食物材料滿滿,櫻花蝦🦐,多到滿瀉🤣🤣😛😛厚切的🐷豚肉腩——-龍蝦🦞🥣湯底又甜又香,味道濃厚😋零味精👍👍👏👏👏👏👏配有溏心溫泉蛋,熟熱程度剛剛好,滑溜無比😊😊😊😋😋配有木耳蔥花,配合拉面咬落爽口,又有囗感。零捨好食😋 大盛叉燒豚肉腩炸雞湯拉麵——-又係大大件厚切豚腩,爽口惹味,配有溏心溫泉蛋,蔥花、爽口木耳👍👍炸雞又係大大件兼炸得脆卜卜,新鮮即炸熱辣辣。豚骨湯底鮮甜,食物零味精,👍👍👍👍👍👏👏👏👏👏菠蘿🍍🍊碳酸飲品🥤😋巨峰提子🍇碳酸飲品😋🥤望見隔離枱食饅魚🍜拉面,又見到佢地食石頭鍋飯🍱,見到隔離枱食得好茲味,真係好想再叫來吃,但已經食到好飽。千祈咪眼闊肚窄,果碗拉麵🍜係好多,餸多配料多、麵又多🍜🦞🦐🐷🥚抵食😋拉麵可以落單前根據自己喜歡的選擇軟中硬面度,落唔落蔥由你自己選擇,豚肉想食腩位或肩位都由自己話事good💯服務更加不在講

所以今日收工又拍住拖走去食日式拉麵😃😃😛💕

配有溏心溫泉蛋,熟熱程度剛剛好,滑溜無比😊😊😊😋😋

配有木耳蔥花,配合拉面咬落爽口,又有囗感。零捨好食😋

炸雞又係大大件兼炸得脆卜卜,新鮮即炸熱辣辣。

豚骨湯底鮮甜,食物零味精,👍👍👍👍👍👏👏👏👏👏
菠蘿🍍🍊碳酸飲品🥤😋
巨峰提子🍇碳酸飲品😋🥤

抵食😋

💯
服務更加不在講
2019-11-04 161 浏览
連續兩日病假, 每日瞓醒就食, 起身都已經兩、三點, 本來我地想去飲茶但康怡無時無刻都咁多人,我哋唯有退而求其次,落樓下睇下有咩食。見這間新開的拉麵店有下午茶餐又有位,於是決定入去食。雞湯叉燒拉麵 $58雞湯底不會過咸, 叉燒細嫩, 拉麵質感軟硬適中,最驚喜係有一隻温泉蛋, 入味又流心。穴子石鍋飯 $58穴子樣似鰻魚, 但較薄身、味道亦比較淡,以下午茶來講穴子份量都幾多。另外, 下午茶餐可配汽水或沙律, 而這裡的汽水是罐裝的。

雞湯叉燒拉麵 $58

穴子石鍋飯 $58

另外, 下午茶餐可配汽水或沙律, 而這裡的汽水是罐裝的。

2019-10-31 108 浏览
一行入到去餐廳就被牆上面啲貓貓壁畫吸引,再配埋日式燈籠同吧枱,成間餐廳裝修都很有日式風味。店員好好逐一介紹咁多款食物嘅特色,佢話龍蝦湯拉麵同龍蝦湯泡飯嘅湯底係唔同。龍蝦湯泡飯嗰個汁加咗忌廉相對會甜啲同無咁水狀。不過我哋最後點左石鍋龍蝦湯海鮮泡飯,飯粒好入味,每粒飯都有湯嘅味道。雖然係龍蝦湯泡飯,但係係冇龍蝦嘅上面,不過有好多海鮮代替,同樣咁有鮮味,有別一般的泡飯。呢間餐廳湯嘅份量係少啲,同時減少係石鍋入面嘅飯焦唔會燶曬,咁樣反而可以同一時間食到少少飯焦湯飯嘅感覺。另外我哋仲有點其他店員推薦菜式大盛叉燒炸雞拉麵, 日式炸豆腐,芝麻雞翼,兩個人食超飽。

2019-10-31 985 浏览
<獅子老公> 係拉麵控, 今日晚飯時間經過拉麵舖,佢當然唔會放過位於康怡廣場既<樂拉麵>, 淨係睇舖面都已經好有日式風味入面都係傳統拉麵舖嘅風格, 真係彷如置身日本食品拉麵呢不過最吸引到我<本小兔>嘅目光,都係牆上既貓貓壁畫, 日本浮世繪風格嘅貓貓食拉麵<香煎豬肉餃子>講返食物質素先,餃子煎得夠香脆,入面嘅餡料都好夠味,即使唔使點豉油或者其他醬汁都好好味<大盛叉燒炸雞拉麵><獅子老公>比較大食, 所以照店員建議叫左呢個大盛拉麵, 有叉燒又有炸雞, 即時心心眼忍不住先趁熱辣辣呷一口豬骨湯底, 味道濃郁之餘,質感香濃幼滑, 襯拉麵真係一流另上既炸雞外面雖然炸得香脆可口, 但內裏肉質依然嫩滑juicy, 超邪惡的半熟嘅溏心蛋亦係亮點之一, 醃到入曬味又滑溜溜的<櫻花蝦龍蝦湯拉麵>本小兔見到至愛嘅龍蝦湯底當然要一試!! 除咗湯底不同而且加有大量櫻花蝦外,同老公果碗一樣有叉燒同溏心蛋, 真係一次過滿足曬大家唔同嘅願望呷一口龍蝦湯底,滿滿嘅龍蝦味即時充斥住整個口腔, 除了龍蝦獨有的甜美外,就是鮮!日式叉燒嘅肥瘦適中,入口香軟柔滑,豬肉味道濃郁, 好吃好吃爽滑彈牙嘅拉麵掛滿濃濃嘅龍蝦湯汁之餘, 仲沾

位於康怡廣場既<樂拉麵>, 淨係睇舖面都已經好有日式風味

入面都係傳統拉麵舖嘅風格, 真係彷如置身日本食品拉麵呢

<香煎豬肉餃子>

<大盛叉燒炸雞拉麵>

半熟嘅溏心蛋亦係亮點之一, 醃到入曬味又滑溜溜的

<櫻花蝦龍蝦湯拉麵>

日式叉燒嘅肥瘦適中,入口香軟柔滑,豬肉味道濃郁, 好吃好吃

爽滑彈牙嘅拉麵掛滿濃濃嘅龍蝦湯汁之餘, 仲沾有大量嘅櫻花蝦, 更添一分香脆口感

總結: 一坐低嘅時候,店員好細心為我哋介紹各款拉麵嘅特色,服務和誠意都滿分
2019-10-31 67 浏览
同朋友仔收工揾好野食入左以貓做主題既日本餐廳除左牆上佈滿住日式花貓既壁畫就連枱上面嘅牙簽筒都係招財貓造型十分可愛店員為我地推介左唔同既湯底講到用龍蝦頭炸碎煲湯底就同朋友仔分別叫左湯麵同泡飯泡飯係用石頭鍋熱辣辣咁上本身以為好細個飯但其實好深份量好足d紫菜滿到要瀉海鮮有蝦有魷魚圈同細細粒元貝飯由於石頭鍋嘅熱勁吸湯變得好乾身味道好濃郁店員都好貼心會為我地加湯視乎自己中意口感如何我自己就偏喜愛食湯飯拉麵上嘅櫻花蝦乾一啲都唔吝嗇佈滿晒成個碗被龍蝦湯掩蓋變得軟身似有似無既口感好似食緊木魚一樣拉面既軟硬程度有得選擇乎合各喜好但我覺得麵條咀嚼既質感係易入口蟹肉忌廉蟹餅好creamy真係好似食緊cream咁但有淡淡既蟹肉味配上沙律醬同可樂醬十分可口價錢都合理下次放晏不妨可以試吓其他湯
同朋友仔收工揾好野食

配上沙律醬同可樂醬十分可口
價錢都合理
下次放晏不妨可以試吓其他湯
2019-10-31 71 浏览
康怡新開左間拉麵店,行過見待應熱情介紹就黎食下。一入去見到餐廳牆身大大幅壁畫,連Menu都同樣畫上幾隻貓咪,相當可愛,從待應得知原來老闆係個愛貓之人。今次叫左一麵一飯一小食,連埋加一每人平均$120左右。大盛叉燒炸雞拉麵 $89呢個最正就係有叉燒又有炸雞,叉燒兩塊屬於淋身個款,炸雞三大舊,咬落唔乾仲幾嫩。湯底豬骨味重,唔油膩,飲完無要係咁飲水。石鍋龍蝦湯海鮮泡飯 $78一放上枱就聞到好香,個龍蝦湯真係不得了,食得出真材實料好濃味,海鮮料又多,個飯完全吸收哂湯,啖啖充滿龍蝦味。蟹肉忌廉薯餅 $38個人非常喜愛呢個薯餅,特別欣賞佢中間做到好軟綿綿,好Creamy嘅口感,表面鬆脆入面入口即溶。

大盛叉燒炸雞拉麵 $89

石鍋龍蝦湯海鮮泡飯 $78

蟹肉忌廉薯餅 $38
蟹肉忌廉薯餅

2019-10-17
蟹肉忌廉薯餅
Japanese Ramen🍜 Sakura Shrimp Ramen🌸💫..日本拉麵🍜 相信好多人都鐘意❤️ 拉麵店種類繁多,各家拉麵店製法`口感都各有不同。位於港島太古康怡呢家拉麵店,不竟店內充滿住日式佈局 很和風🇯🇵,而且店員💁🏻‍♂️ 服務水平也是很好很貼心呢。一入到店入安坐好,店員就講解Menu 有什麼推介呢。店內雖然不大,但卻充滿住日本風情,牆身以至餐牌都很日本風,有種錯覺置身日本呢。ll $89(豚腩叉燒)Sakura Shrimp Ramen W/ Chashu In Thick Lobster Broth叉燒可選:豚肩 (較瘦) /豚腩 (較肥),肥膩的我選擇了豚腩,這樣的叉燒🐽多一份油脂香 肉嫩嫩。湯底亦是濃濃櫻花蝦`龍蝦的味道🌸🦐🦞,面頭亦佈滿滿櫻花蝦 超級多呢。麵質亦可因應自己口味去選擇:軟`適中`硬;麵身就得一種幼身選擇,🍜吸盡濃湯底很滋味呢。ll $72Chashu Stone Pot Rice In Thick Lobster Broth泡飯亦是拉麵店另一主打,用石鍋盛載住既泡飯 除了好看亦可保持溫度,岩晒入秋既天氣吃🍂。泡飯用蒸煮形式 比一般湯汁少,但若然不

l[特濃櫻花蝦龍蝦湯拉麵]l $89
(豚腩叉燒)

l[石鍋龍蝦湯叉燒泡飯]l $72
泡飯亦是拉麵店另一主打,用石鍋盛載住既泡飯 除了好看亦可保持溫度,岩晒入秋既天氣吃🍂。泡飯用蒸煮形式 比一般湯汁少,但若然不夠亦可添加呢。

l[香煎豬肉餃子 (5隻)] $38
Pan Fried Pork Dumpling 5pcs
餃子🥟 亦是拉麵店不能少既小食,雖然平凡 但怎麼也要一點吧。

l[可樂 Coke]l
l[忌廉 Cream Soda]l
餐點加$6 就可配汽水,久違既忌廉 過過口癢也不錯喔。吃罷喝罷 又是肚皮滿滿 滿肚都是氣👻。
2019-10-30 71 浏览
黎到太古搵食 見到呢間拉麵都幾多人食就跟著人群入去試一試地方都幾闊落 店員為我地介紹呢度既湯底係自己煲冇落味精 淨係呢樣都值呀豚肉可以揀豚腩定豚肩咁我地就揀左兩款拉面加一個小食同其他拉麵店一樣 可以選擇麵得軟硬,要唔要蔥黑麻油豚肉拉麵(豚肩 )一黎早到好香黑麻油味湯底冇平時個啲咁杰豚肩冇咁肥 薄薄幾片櫻花蝦龍蝦湯拉麵🍜 (豚腩)湯底好香龍蝦味有幾多櫻花蝦 糖心蛋煮得剛剛好豚腩比較厚身 一層肉一層油脂個人鐘意豚肩🤤🤤 小食-蟹肉忌廉薯餅 以為係比較硬身有咬口既薯餅原來同想像完全唔同 但都係好好食入面好Creamy 筷子用力一夾 好似就流出黎咁
黎到太古搵食 見到呢間拉麵都幾多人食
就跟著人群入去試一試
地方都幾闊落

店員為我地介紹呢度既湯底係自己煲
冇落味精 淨係呢樣都值呀
豚肉可以揀豚腩定豚肩

咁我地就揀左兩款拉面加一個小食
同其他拉麵店一樣
可以選擇麵得軟硬,要唔要蔥

黑麻油豚肉拉麵(豚肩 )
一黎早到好香黑麻油味
湯底冇平時個啲咁杰
豚肩冇咁肥 薄薄幾片

櫻花蝦龍蝦湯拉麵🍜 (豚腩)
湯底好香龍蝦味

以為係比較硬身有咬口既薯餅
原來同想像完全唔同 但都係好好食
入面好Creamy
筷子用力一夾 好似就流出黎咁

呢日放工同朋友喺太古城搵食,嚟咗呢間位於康怡廣場入邊嘅拉麵店🍜。呢間拉麵店以貓咪🐱為主題,一入店即見到一大福以貓為題嘅壁畫,非常搶眼👀。店內主打龍蝦🦞湯湯底,拉麵🍜同泡飯🍚都有提供,費時諗,同朋友叫晒兩個開心share。😆.#櫻花蝦龍蝦湯拉麵 ($89),呢款拉麵🍜同阿叔早前喺上環食嗰間拉麵店有啲啲似樣,同樣地大量櫻花蝦🦐灑滿拉麵上邊,不過今次就換上更濃郁嘅龍蝦湯湯底。網上💻搵資料知道佢哋嘅湯底喺用波士頓龍蝦頭🦞熬製5至6個鐘,所以特別鮮甜濃郁。拉麵🍜另一特色係配上炸蓮藕片,情況就好似代替咗紫菜咁,炸蓮藕片炸至金黃色,食落去脆樂樂。☺️.#石鍋龍蝦湯海鮮泡飯 ($78),同樣用上龍蝦湯做膽,加入魷魚🦑同埋蜆,飯索晒啲湯汁,質地較軟身。😀.除咗以上兩款主菜,呢度嘅炸物叫嚟配主菜一齊食都幾好。#蟹肉忌廉薯餅($38),金黃色嘅薯餅,炸粉幾薄,外層香脆又唔太油膩。#芝麻雞翼🐔($42),阿叔嘅心頭好,酥脆雞皮,非常香口,應該配埋一杯啤酒🍺,咁就正晒!
2019-10-27 50 浏览
下班的時間已經八時多,因為最近的事宜大多店舖已早早關門,餐廳亦沒有太多選擇,幸好這評價不俗的拉麵店還在營業。下了地鐵一路從室內經商場找到這家店,還有不少顧客仍在用膳。友善的店員介紹拉麵製法和推薦的菜式,拉麵湯底每款都是自家製作。特濃櫻花蝦龍蝦湯叉燒拉麵與一般拉麵店不同,有龍蝦湯底這選擇,濃郁的湯底是滿滿的蝦香,配上櫻花蝦的咸香與木耳絲的爽脆來調和,非常滿足。豚骨拉麵友人點的叉燒拉麵,我也試了一口湯底,是清淡鹹度適中的豬骨湯底,絕不會喝幾口就鹹到失去味覺。溏心蛋煮得入味不俗。這邊的餃子煎得香脆,皮薄裡面的菜和豬肉不會過多,咬開有點湯汁又不會過於油膩。

2019-10-16
豚骨拉麵
很慶幸今次選對了食肆和囡囡去食。一經過RAKURAKU樂拉麵,囡囡說要吃麵,好吧!日式拉麵一向都是她最愛。一進內,店員哥哥立即便安排我們坐在近牆的卡位。他解釋坐在這裡旁邊可以看到一大幅很巨型的壁畫,有各款不同造型的貓咪,連媽媽我看到都立即影相打卡,超可愛。聽說這都是老闆的寶貝貓咪呢(店員哥哥偷偷地跟女兒說的)!店員哥哥還送了一隻貓咪匙扣及飛機仔玩具給女兒,哄得女兒很歡喜。店員哥哥說老闆很重視來光顧的小朋友,這是老闆特意為小朋友準備的小驚喜。就是這個窩心小舉動,我和囡囡已經愛上了RAKURAKU樂拉麵。店內座位不算多,但大部分都是梳化卡坐,令大家坐起來都感覺舒適,想必老闆真的很貼心,希望客人能食得舒適開心。我們叫了櫻花蝦龍蝦湯拉麵,上面有爆多櫻花蝦!真係好多!食落口每一啖都充滿了蝦味。配上好好食的溏心蛋及自家製蓮藕片。叉燒可以揀豚腩或豚肩,我地揀左豚腩,肉質軟比較淋D,肥瘦適中,睇得出叉燒係用火燒過,口感更正。而最最最特別莫過於佢既龍蝦湯湯底了。聽講湯底係每日至少自家熬製5小時,濃郁鮮甜並帶有少少奶香味,好味到連湯都喝清光了!而拉麵好多,我地開初唔知仲加左半份拉麵,本來諗住囡囡都要食。點

我們叫了櫻花蝦龍蝦湯拉麵,上面有爆多櫻花蝦!真係好多!食落口每一啖都充滿了蝦味。配上好好食的溏心蛋及自家製蓮藕片。叉燒可以揀豚腩或豚肩,我地揀左豚腩,肉質軟比較淋D,肥瘦適中,睇得出叉燒係用火燒過,口感更正。而最最最特別莫過於佢既龍蝦湯湯底了。聽講湯底係每日至少自家熬製5小時,濃郁鮮甜並帶有少少奶香味,好味到連湯都喝清光了!而拉麵好多,我地開初唔知仲加左半份拉麵,本來諗住囡囡都要食。點知拉麵好多,應該唔駛加底都可以了~

另外我地仲叫左石鍋龍蝦湯叉燒泡飯,石鍋上枱時係以超高溫預熱,因此你會見到個泡飯不斷在燒沸,不斷拌勻,直到湯完全吸收於飯中,食到最好還有微微的飯焦呢。小食我地叫了一碟五隻的香煎豬肉餃子。餃子味道不算太濃,可能是吃了比較濃味的拉麵及泡飯,可是反而很適合小朋友吃呢!

不過,發現全程只是飲了少量的水,我想食物應該不是加了很多味精,所以吃完都不會感到很口喝。

RAKURAKU樂拉麵我真心推介,因為我相信,對小朋友及動物有愛的老闆必定是好人,而且老闆對客人的用心也在小細節可以看出。希望快點開分店,下次可以考慮一下在土瓜灣或黃埔呢?!
2019-10-21
  • 櫻花蝦龍蝦湯拉麵
  • 石鍋龍蝦湯叉燒泡飯
2019-10-23 74 浏览
到來這裡, 店內空間整潔,每個店員服務態度都很好,很有活力。餐廳牆壁以貓咪塗鴉為賣點,十分可愛。我們選了兩款拉麵+兩款小食。先來的是樂樂豚骨叉燒拉麵,附上豚腩叉燒, 軟心旦, 炸蓮藕片, 蔥段, 木耳絲, 加紫菜。特色的炸蓮藕,這真是比較少見的配料,入口爽脆,口感十足。叉燒可以選肩肉或者腩肉,呢樣抵讚,一般拉麵館都無得揀。而我今次選左豚肩切得薄薄的,肥瘦均勻。流心蛋也煮得剛剛好,而且相當入味,賣相一流。另一款拉麵我們選了糖心蛋野菜拉麵,湯底十分清甜。附有高麗菜,粟米,西蘭花多種蔬菜。小食方面點選了香煎豬肉餃子和芝麻雞翼。兩款小食同樣香口!

特色的炸蓮藕,這真是比較少見的配料,入口爽脆,口感十足。

叉燒可以選肩肉或者腩肉,呢樣抵讚,一般拉麵館都無得揀。

而我今次選左豚肩切得薄薄的,肥瘦均勻。
流心蛋也煮得剛剛好,而且相當入味,賣相一流。

小食方面點選了香煎豬肉餃子和芝麻雞翼。兩款小食同樣香口!

2019-10-21 116 浏览
放工去太古城買野,順便試呢間新開既拉麵,平日夜晚仲完全唔駛等位添Menu係前後中英對照櫻花蝦龍蝦湯拉麵唔只蝦既味好入味,龍蝦既鮮味亦都好出,兩者缺一不可,令到成個拉麵好濃味好正由於個湯太好味,想叫碼再飲,就問下個店員得唔得,點知又得喎石鍋龍蝦湯海鮮泡飯一食入口有好重既忌廉味,以為會好擠好飽,點知食落又唔係咁,係有淡淡既忌廉吊味,成個飯好易入口香煎豬肉餃子煎到個皮有少少脆,入面既肉好有鮮味,好食菠蘿橙碳酸飲品幾驚喜,估唔到會有呢隻野飲呢

Menu係前後中英對照

櫻花蝦龍蝦湯拉麵

由於個湯太好味,想叫碼再飲,就問下個店員得唔得,點知又得喎

香煎豬肉餃子
煎到個皮有少少脆,入面既肉好有鮮味,好食

菠蘿橙碳酸飲品
幾驚喜,估唔到會有呢隻野飲呢

2019-10-14
$119.5 (晚餐)