2023-04-15 53 浏览
前陣子滑ig的時候看到這間cafe立馬bookmark了趁著開sem前抓緊時間cafe hopping⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🐟 𝘍𝘪𝘴𝘩 𝘢𝘯𝘥 𝘊𝘩𝘪𝘱𝘴 🐟 $108 魚塊好嫩好滑外層的炸漿不會太厚所以整體吃下去也不會說很膩蠻值得一試 !!薯條是厚切 正!好吃程度:🌕🌕🌕🌕🌗(5顆為滿分)⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🍖 𝘙𝘰𝘢𝘴𝘵𝘦𝘥 𝘓𝘢𝘮𝘣 𝘙𝘢𝘤𝘬 & 𝘍𝘳𝘪𝘦𝘴 🍖 $148羊架也蠻不錯的吃如果肉更嫩更實一點就更好了羊騷味不會太重我覺得不太能吃羊肉的應該也可以接受好吃程度:🌕🌕🌕🌕 (5顆味滿分)⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯總括來說大推大家來欸食物質素真的很不錯天氣好的話天台望出去真的很美而且天台很有和式的風格備具榻榻米很適合打卡一樓還有貓貓可以玩貓貓們都很乖連我有點怕貓狗的都覺得ok最低一層有一隻狗狗也超級可愛也很乖 今天去 現場有些小朋友一起跟狗狗玩場面實在太可愛了老闆也超友善整體感覺真的很好很chill今天雖然是平日 但人流還蠻多的回購意願:🌕🌕🌕🌕🌗(5顆為滿分)
前陣子滑ig的時候看到這間cafe
立馬bookmark了
趁著開sem前
抓緊時間cafe hopping

🐟 𝘍𝘪𝘴𝘩 𝘢𝘯𝘥 𝘊𝘩𝘪𝘱𝘴 🐟 $108
魚塊好嫩好滑
外層的炸漿不會太厚
所以整體吃下去也不會說很

蠻值得一試 !!
薯條是厚切 正!
好吃程度:🌕🌕🌕🌕🌗(5顆為滿分)

羊架也蠻不錯的吃
如果肉更嫩更實一點就更好了
羊騷味不會太重
我覺得不太能吃羊肉的應該也可以接受
好吃程度:🌕🌕🌕🌕 (5顆味滿分)

總括來說大推大家來欸
老闆也超友善
整體感覺真的很好很chill
今天雖然是平日
但人流還蠻多的
回購意願:🌕🌕🌕🌕🌗(5顆為滿分)
Fish  And  Chips
Roasted  Lamb  Rack  and  Fries
2023-01-31
Fish  And  Chips
我食過 Relax B&M 嘅早餐,真係好滿足!我試咗佢哋嘅 Americano,香味同滑度都岩岩啱,特別係果味成分加入,令到一杯咖啡都可以咁開胃。不過,最讓我驚喜嘅係佢哋嘅朱古力曲奇牛角窩夫。當熱辣辣嘅牛角配上香濃的曲奇,再加上微甜的朱古力,真係一種大膽結合嘅創新思維,好正!除此之外,我仲試咗佢哋嘅莓之戀人(士多啤梨乳酪特飲),混合咗士多啤梨同乳酪,清爽唔膩口,完全係一個健康又美味嘅飲品!唔止係食物方面有咁多選擇,Relax B&M 二樓仲有貓貓陪你玩,真係一個放鬆又愉快嘅用餐體驗!如果你想要一個恬靜又有趣嘅環境享受美食,Relax B&M 絕對係你唯一嘅選擇。
2023-04-10 69 浏览
臨時決定去大尾篤食個早餐誤打誤撞就黎左relax食物味道唔錯囡囡同狗店長糖糖玩得好開心又上一樓玩貓貓🐱因為12點前已到所以天台無人 可以任影只係小女唔太配合😂🤣😂因為近朋友住處下次都想再去試下其他嘢食由其係甜品😍
2023-04-10
2023-04-07 56 浏览
很久沒有到郊外走走,趁着假日和家人去大美督食嘢打卡開心下😃安格斯肉眼牛扒蒜雞意大利粉焦糖香蕉牛角窩夫莓之戀人洋甘菊茶平日唔洗加一抵好多😝食咗咁多嘢都係$400咋,加埋靚景其實值得。地下是餐廳,有好chill的戶外座位,也可以揀有冷氣的室內用餐,牛扒和意粉都幾好食,最滿足係款甜品!莓之戀人是士多啤梨乳酪奶昔,不會過甜也有莓味,個人幾鐘意在另一邊上樓梯是貓貓區,有逗貓棒可以同幾隻貓貓玩娛樂一番天台是打卡影相位,今日多雲但都好靚!! 建議大家多去郊外走走,人都輕鬆啲🥰
很久沒有到郊外走走,趁着假日和家人去大美督食嘢打卡開心下😃

安格斯肉眼牛扒
蒜雞意大利粉
焦糖香蕉牛角窩夫
莓之戀人
洋甘菊茶

在另一邊上樓梯是貓貓區,有逗貓棒可以同幾隻貓貓玩娛樂一番

2023-04-06 1097 浏览
Since I’ve been working in Taipo, I’ve tried almost all the cafes in the central area, so I decided to drive to Tai Mei Tuk for cafe hunting today ☀️I came across this cute cafe packed with people so we decided to give it a try. The lunch sets were pretty good deals but I was somehow craving for fish and chips today, and I paired it with a cup of hot hojicha latte.I have to say, the food here really “wow-ed” us with their nice presentation, huge portions and great taste! My fish was perfectly fri

I have to say, the food here really “wow-ed” us with their nice presentation, huge portions and great taste! My fish was perfectly fried so it was super crispy on the outside while juicy on the inside.

My friend was also very happy with her all day breakfast which was huge. The fried eggs weee silky and the hash browns were simply too good!! Love how they added a piece of waffle instead of the usual sourdough to make it stand out!

After finishing our food, the super nice waitress recommended us to visit their rooftop, so we brought along our drinks.

We also passed by their 2nd floor which is actually a Thai massage parlor which looked really cozy. Looking forward to coming back for a massage next time 🤩
2023-04-04 40 浏览
Let’s relax放假想搵個地方放鬆吓,便來了這大尾篤的新餐廳。共有三層,因有點小雨,我們先在地下用餐。室外有很chill 的露營用品區,但朋友想坐得舒服些所以挑了室內,望住個海,挺舒服。食物方面,軟殼蟹意大利麵味道幾好,軟殼蟹大大隻,意粉也入味彈口。另叫了個午餐,肉眼扒也大大件,肉汁豐富,性價比幾高,咖啡也不錯。服務很好,更有一隻可愛小狗周圍走。食完更可拿住飲品上天台坐吓及聊天,閒日放假好去處。
Let’s relax

放假想搵個地方放鬆吓,便來了這大尾篤的新餐廳。

2023-03-27 43 浏览
放半日假黎呢度真係好chill! 餐廳三層高,我地先係想下既露天位食左個tea, 叫左fish and chips 同squid pasta! 仲唔到食物都好好味,fish and chips 炸得幾好,薯條又好好味!另叫左兩杯latte 都好靚又好飲。鐘意佢用露營椅,坐得好舒服,同朋友傾到唔想走。之後上左天台,呢日平日人唔多,我地兩個不停打卡無人理,對住個海真係好靚!二樓仲有三隻貓貓,我地同貓貓玩埋先走,咁就一個下午,好嘆!
放半日假黎呢度真係好chill!
另叫左兩杯latte 都好靚又好飲。
鐘意佢用露營椅,坐得好舒服,同朋友傾到唔想走。

二樓仲有三隻貓貓,我地同貓貓玩埋先走,咁就一個下午,好嘆!

最近趁假日跑出港島去左一轉大西北.大尾督一間打卡Cafe.其實小妹好怕Weekend 出去因為都知只有𠈌𠈌𠈌既境況😮‍💨差不多4點多到達門口有唔少人等位.地下係堂食餐廳.食物都以靚靚餐碟奉上.而2樓係 Spa Area. 1樓同3樓天台就係以外賣形式去享用食物.最後小妹揀左1樓有貓貓樓層露枱位🤓🐱唔洗等位就可以從村屋另一樓梯上去.➿用餐體驗店主同員工在繁忙下態度依然有善.好樂意講解外賣流程🙌~ Order後到外賣做好後就會有人電話通知落去拎食物.因為店主唔想員工拎住玻璃碟走上走落.所以改用外賣形式 🥡 不過食客就會覺得用外賣兜.外賣餐具切安格斯ʀɪʙ ᴇʏᴇ 真係好艱巨狼狽.唔user friendly🥲 整體用餐感覺唔太好.希望可以改善.➿ ʀᴏᴀsᴛᴇᴅ ᴜsᴅᴀ ᴀɴɢᴜs ʀɪʙ ᴇʏᴇ / ➿ ɪᴄᴇᴅ ʟᴀᴛᴛᴇ安格斯ʀɪʙ ᴇʏᴇ 會有沙律同薯條🍟份量都比想像中多.黑椒汁好食.而🍔都唔錯.漢堡超厚多汁☺️貝到地下有不少人既Latte art都好靚🥹咖啡都偏Nutty🤎.➿共享區域相信大家唔多唔少都為左天台既打卡位而來.小妹已有心理準備會好多人.當日上到去天台位已變成共享拍照
➿用餐體驗
➿共享區域
相信大家唔多唔少都為左天台既打卡位而來.小妹已有心理準備會好多人.當日上到去天台位已變成共享拍照區.地台不建議飲食.但旁邊就有3張枱係比大家用餐~每個人都可以影到打卡相 📷
➿ ᴘᴇᴛ ғʀɪᴇɴᴅʟʏ
餐廳係非常pet friendly.地下有好多狗主子🐶.二樓就係貓貓區🐱全部都好溫馴~重成日八卦小妹食緊既牛扒🤣奴才可以帶主子上天台影相影日落.整遍龍尾灘就放在眼前🌄
➿ ɪᴄᴇᴅ ʟᴀᴛᴛᴇ ʜᴋᴅ 𝟺𝟾
➿青檸薄荷梳打ʜᴋᴅ 𝟻𝟻
➿ sᴘᴇᴄɪᴀʟ ʙᴇᴇғ ʙᴜʀɢᴇʀ ʜᴋᴅ 𝟷𝟷𝟾
➿ 𝟹𝟶𝟶ɢ ʀᴏᴀsᴛᴇᴅ ᴜsᴅᴀ ᴀɴɢᴜs ʀɪʙ ᴇʏᴇ ʜᴋᴅ 𝟸𝟾𝟾
(.❛ ᴗ ❛.) foodiepoison
👩‍🍳  整體味道: 7/10
💸  性價比: 6/10
📸  打卡指數: 6/10
🤵🏼  環境服務: 6/10
🤔  推薦指數: 6/10
2023-03-04
2023-03-21 1161 浏览
老公plan想去大埔呢間 cafe 可以玩貓貓,本身睇天氣報告以為今日會落雨冇得上天台,點知出去嘅時候又好好彩雖然陰陰天但冇落雨😊呢度係成幢村屋式3 層,地下用餐區有室內同室外位置,我哋見今日天氣唔熱所以揀咗坐室外,室外係露營風,好chill 好Relax ☺️1/F 係貓咪休閑天地,客人可以入去同貓咪🐱玩,裡面有3 隻貓店長,全部都好可愛😍2/F 係按摩Area,如果想來按摩放鬆要預約。頂層天台係for 大家打卡拍照區,無敵大海景view ,(注意⚠️天台區不可以用餐)🌟呢度D pasta 好好食,我叫嘅🍀軟殼蟹意粉🍀👍🏻仲有啱老公的素食🍀白菌茄仔意粉🍀🌟老闆老闆娘同埋店員都好Nice ,非常親切友善,我已經好想再去,希望下次再來會有更好天氣☺️順便提一提,泊車🅿️:可以泊在龍尾灘停車場今日平日每半小時$5(首2 小時),之後就每半小時$7,不過假期泊就貴好多

呢度係成幢村屋式3 層,

2/F 係按摩Area,如果想來按摩放鬆要預約。

🌟呢度D pasta 好好食,我叫嘅🍀軟殼蟹意粉🍀👍🏻
仲有啱老公的素食🍀白菌茄仔意粉🍀

🌟老闆老闆娘同埋店員都好Nice ,非常親切友善,
我已經好想再去,希望下次再來會有更好天氣☺️

順便提一提,泊車🅿️:可以泊在龍尾灘停車場

2023-03-20
  • 軟殼蟹意粉
樓高三層,地下係Cafe,有室內室外座位,1樓可以同貓貓玩,2樓可以做massage,頂樓望住大尾篤海景,仲可以買外賣上去食勁chillWeekend唔可以book位,當日四點左右去到都好full,留電話等位,好彩等咗20分鐘左右就有。以為打卡Cafe得個樣,點知啲嘢食都好好食,有驚喜😋。Fish n Chips $108魚嘅炸粉好薄好跪,老闆娘推介要點個自家制他他醬,試完真係好食好惹味。推介。Oreo croffle 牛角窩夫$68一客兩件,有牛角包嘅千層口感,同時又有煙煙韌韌。配埋cream同oreo粒粒👍🏻👍🏻。是日蛋糕 tiramisu $48正常水準花茶 $40老闆娘好熱情,主動幫我哋refill,夠兩個人飲。成個環境令人放鬆,雖然地點有少少入,同埋要等位,但當day trip,可以順便去大美督沙灘玩同踩單車,夜晚bbq 都唔錯推介指數:8/10 抵食指數:8/10

。Fish n Chips $108

。Oreo croffle 牛角窩夫$68

。是日蛋糕 tiramisu $48
正常水準

花茶 $40
老闆娘好熱情,主動幫我哋refill,夠兩個人飲。

推介指數:8/10
抵食指數:8/10
2023-03-11 58 浏览
🥐🥐🥐位於大埔大尾篤龍尾灘附近,整幢村屋設有Cafe及泰式按摩店,其中一層更係貓貓主題區,可以隨意探訪貓店長大家可以於地下Cafe購買外賣後,再到頂層天台一邊飲咖啡一邊欣賞風景,真係夠哂chill紅豆抹茶牛角窩夫($68)同平時食既窩夫唔同,用左脆脆牛角酥整,入口鬆脆,窩夫熱辣辣,加左紅豆同忌廉係上面,想再將甜品完整度昇華既話,可以額外加雪糕($12)焙茶牛奶(熱$45、凍$48)比平時咖啡大杯少少,飲落好滑好濃郁焙茶味,味道唔算好甜真係剛剛好
🥐🥐🥐

紅豆抹茶牛角窩夫($68)

焙茶牛奶(熱$45、凍$48)

2023-03-04 83 浏览
人大了學懂了要享受就算食嘢我都會揀食得 Chill D除咗舌尖上嘅享受感官上也要享受今次我就去到位於大尾篤的新開張Cafe「 #放鬆 」 @mamalong_是位於龍尾灘對面的⼀棟村屋地下除咗室內位置亦有室外選擇好適合與寵物一同進餐嘅好地方而且一樓仲有三隻貓貓玩 食飽飽可以上去探下貓貓三樓更仲有無敵海景一邊食一邊睇❣⊰⊹════════════════⊹⊱💬 ✎ 食後感 :✨🤎【 #烤羊排 】️當然唔少得叫我嘅至愛羊排一份有三大件雖然嚿肉唔算太大舊不過勝在烤得香口食落去外皮有一點脆帶一點羊「騷」味道旁邊還有一些三文魚及沙律菜拌隨食完啖啖肉可以清一清腸胃🧡【 #奧利奧蒜香蝦意粉 】️賣相咁吸引當然要相機食先見到有兩隻有份量嘅大蝦喺面頭蝦肉口感爽口又彈牙配上蒜香味香濃亦帶有少少辣味嘅意粉所以每一啖都好滋味💛【 #牛角窩夫 】️即叫即整嘅飯後甜品窩夫最後揀選了我最鍾意嘅Oreo口味食落去外皮香脆裏面煙煙韌韌配上粒粒脆卜卜嘅Oreo為呢一餐畫上了句號❣️
人大了學懂了要享受

最後揀選了我最鍾意嘅Oreo口味
食落去外皮香脆裏面煙煙韌韌
配上粒粒脆卜卜嘅Oreo
為呢一餐畫上了句號❣️

介紹一個地方比大家可以打卡、醫肚仲有泰式按摩嘅一橦式cafe 😙😙Cafe位於大埔大尾篤,地下係用餐區,一樓係🐱🐱玩樂園,二樓係泰式按摩,三樓天台可以飽覽大美督海景一帶🥹cafe主打all day breakfast、西餐小食,質素都唔錯的😌fish & chip魚柳好滑溜,配搭佢地自家整既他他醬好食👅炸魷魚圈又係好唔錯!無粉感好重要,夠香脆😙卡邦尼意大利麵都幾有質素!味道夠濃,蘑菇多😃最後仲試咗佢哋嘅自家製玫瑰荔枝蛋糕🌷清新之選,玫瑰荔枝味都幾出,我鐘意!天台真係好適合打卡!佢哋仲整咗個木台階,影相好有feel🥹順帶一提,歡迎各位毛孩朋友,一齊chill下影下相過一過悠閑嘅假期🫶🏻| 美式炸魚薯條 $108| 炸魷魚圈 $108| 經典卡邦尼意大利麵 $98| 玫瑰荔枝蛋糕 | Rose Latte $48📍 大埔大尾篤汀角路龍尾村165A地下🌟人均消費:$50-100🌟菜式:#goodgirltummy西式 #goodgirltummycafe🌟地區:#goodgirltummy大埔

炸魷魚圈

經典卡邦尼意大利麵
Rose  Latte
  • 美式炸魚薯條
2023-02-27 64 浏览
《😋晴晴港飲港食 #misshcfoodie 》呢排返工比較stressed 襯sunday 出嚟行吓放鬆吓😮‍💨呢日天氣大放晴☀️ 仲有藍天添🤩入咗大尾篤踩單車🚴踩之前食個bruch 呢間喺海邊嘅cafe有室內同室外位置而且係pet friendly假日有好多人帶埋狗仔🐶入嚟嘆返杯咖啡☕️一邊望住個海一邊品嘗美食好寫意樓上仲有得做泰式按摩😲牛肉漢堡🍔 $118Burger size 唔太大啱啱好牛肉夠腍又juicy配合埋cheese同其他配菜仲有啲sauce好有口感👍配菜有好多薯條粗身又炸得夠脆美式炸魚薯條 $108魚柳都幾大塊😲炸得好香脆亦唔會太厚粉魚肉夠嫩滑有彈性配搭他他醬同檸檬汁味道更豐富🤔🥐牛角窩夫(朱古力曲奇)$68 (+$12雪糕)一睇到menu有呢個配搭就忍唔住即刻order一份原來有兩舊 賣相好吸引 仲加咗雲尼拿雪糕🤭牛角包焗得好鬆脆上面鋪滿朱古力漿、朱古力粉、cream同成塊oreo🤤不過略嫌有啲乾身 叫咗兩杯飲品分別係️凍海鹽焦糖拿鐵 $48同凍朱古力奶 $48喺賣相方面都睇得出有花心思人均價錢: $200 (Lunch)味道: 7.5/10環境: 8.5/10服務:
《😋晴晴港飲港食 #misshcfoodie 》

炸得好香脆亦唔會太厚粉
魚肉夠嫩滑有彈性
配搭他他醬同檸檬汁
味道更豐富🤔

🥐牛角窩夫(朱古力曲奇)$68 (+$12雪糕)
一睇到menu有呢個配搭就忍唔住即刻order
一份原來有兩舊 賣相好吸引
仲加咗雲尼拿雪糕🤭
牛角包焗得好鬆脆
上面鋪滿朱古力漿、朱古力粉、cream同成塊oreo🤤
不過略嫌有啲乾身

叫咗兩杯飲品
分別係️凍海鹽焦糖拿鐵 $48同凍朱古力奶 $48
喺賣相方面都睇得出有花心思

人均價錢: $200 (Lunch)
味道: 7.5/10
環境: 8.5/10
服務: 8/10
回頭率: 8/10

📍 放鬆 @relaxbmcafe
地址: 大埔大埔大尾篤汀角路龍尾村165A地下
電話: 90884875

#foodiehk #大埔美食 #大埔cafe #hkcoffeeshop
最近好多人講既一間新開人氣cafe 位於大埔大尾督,一棟3層每層都有海景,每層都唔同主題,好有驚喜🤍🤎🧡.一樓係露營風餐廳二樓係有駐場貓咪既玩貓區出面仲有個露台位可以食下野可以望住海景同望住人玩貓😂三樓有正宗泰國技師做泰國按摩spa四樓有無敵全海景,仲有啲塌塌米,露營枱俾你飲下啡chill 下打下卡.仲要係間pet friendly 既餐廳Yo!即刻帶埋狗仔go上網睇同埋去到個日都滿場要去既朋友仔記得book 定位__________________________講左咁多,啲食物又究竟得唔得?🔹全日早餐 $128👰🏻:🌕🌕🌕🌗🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌗🌑Keto friendly: ❌一份有煙三文魚沙律,烤蕃茄,蘑菇,煎豬肉腸,脆炸煙肉,流心太陽蛋同牛角包窩夫好豐富同都幾大份.太陽蛋應該係用啲靚雞蛋,蛋味幾濃郁點蛋汁食乜都好食啲🤣另外驚喜位就係個窩夫🧇真係幾酥脆.🔹軟殼蟹意粉 $118👰🏻:🌕🌕🌕🌘🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌗🌑Keto friendly: ❌送上黎已經好香,狗仔係咁聞好想食食落墨汁意粉,意粉煮得軟硬適中同最緊要好夠蒜香,幾惹味軟殼蟹size唔細同炸得幾脆身,唔錯.🔹牛角窩夫(抹茶紅豆)
最近好多人講既一間新開人氣cafe
位於大埔大尾督,
一棟3層每層都有海景,
每層都唔同主題,好有驚喜🤍🤎🧡
一樓係露營風餐廳
二樓係有駐場貓咪既玩貓區

出面仲有個露台位可以食下野
可以望住海景同望住人玩貓😂

三樓有正宗泰國技師做泰國按摩spa
四樓有無敵全海景,

仲有啲塌塌米,露營枱俾你飲下啡chill 下打下卡

仲要係間pet friendly 既餐廳
Yo!即刻帶埋狗仔go
上網睇同埋去到個日都滿場
要去既朋友仔記得book 定位

__________________________
講左咁多,啲食物又究竟得唔得?
🔹全日早餐 $128

Keto friendly: ❌
一份有煙三文魚沙律,烤蕃茄,蘑菇,
煎豬肉腸,脆炸煙肉,流心太陽蛋同牛角包窩夫
好豐富同都幾大份
太陽蛋應該係用啲靚雞蛋,蛋味幾濃郁
點蛋汁食乜都好食啲🤣
另外驚喜位就係個窩夫🧇真係幾酥脆
🔹軟殼蟹意粉 $118
👰🏻:🌕🌕🌕🌘🌑
Keto friendly: ❌

送上黎已經好香,狗仔係咁聞好想食
食落墨汁意粉,意粉煮得軟硬適中
同最緊要好夠蒜香,幾惹味
軟殼蟹size唔細同炸得幾脆身,唔錯
🔹牛角窩夫(抹茶紅豆) $80
🤵🏻:🌕🌕🌕🌘🌑
Keto friendly: ❌

All day breakfast 食咗個牛角包窩夫覺得唔錯
所以試埋個甜版😂
加埋雪糕要另加$10

窩夫一樣好脆,配紅豆蓉不錯
抹茶得抹茶粉,味道唔夠強烈😂
其實其他味都好吸引
有朱古力曲奇/士多啤梨/芒果
下次有機會再試下
🔹凍榛子拿鐵 $48
Keto friendly: ❌
啡味幾出,有少少似mocha latte