2023-12-14 101 浏览
在ᴀɪʀsɪᴅᴇ空間感滿滿的ᴄᴀғᴇ以前一直挺喜歡這間的出品觀塘和荃灣的分店也有吃過啊~(荃灣店已畢業了)❥ 椰子慕絲蛋糕配焦糖蘋果、果凍 $𝟼𝟾❥ 檸檬撻配芒果、蛋白餅 $𝟼𝟾甜品款式吸引 賣相也很精緻特別喜歡椰子那款 甜度適中 沒有負擔感 ˶⚈Ɛ⚈˵❥ 檸檬冰搖咖啡 $𝟻𝟻❥ ʟᴀᴛᴛᴇ $𝟺𝟸🜚 雖然今次只是吃下午茶但留意到ʟᴜɴᴄʜ sᴇᴛ ᴍᴇɴᴜ價格比之前去過的其餘兩店提升了不少~~~🜚 ᴄᴀғᴇ環境的確是吸引的不過今次的體驗是讓人感覺較為冰冷的服務與同日在同場另一間ᴄᴀғᴇ的體驗有很大對比
在ᴀɪʀsɪᴅᴇ空間感滿滿的ᴄᴀғᴇ
以前一直挺喜歡這間的出品
觀塘和荃灣的分店也有吃過啊~
(荃灣店已畢業了)

❥ 椰子慕絲蛋糕配焦糖蘋果、果凍 $𝟼𝟾

與同日在同場另一間ᴄᴀғᴇ的體驗
有很大對比

椰子慕絲蛋糕配焦糖蘋果、果凍
檸檬撻配芒果、蛋白餅
以為Airside無乜好野食喇 點知係入面見到佢🫢之前係觀塘都食過一次 印象唔差架 二話不說就入去嚕🤪店舖環境好大 格局佈置得好寬敞 用餐時特別舒服餐廳亦都已經換好聖誕裝飾 氣氛更加濃厚🥰食物方面選擇豐富 亦都有唔少特別既款式🤤就咁睇都已經有好幾款想食 好食就要黎encore喇😆➷🪐 牛小排餃子比較少係餃子上見到係用上牛小排既肉🐂雖然係會單調咗啲 不過肉味的確係濃厚好多👍🏼§🪐 天婦羅紫菜魷魚每節脹卜卜既魷魚炸得香脆🤩彈牙口感有咬口混及咗紫菜係入面 同時令到佢既味道更豐富🦑§🪐 櫻花蝦香蔥玉子鰻魚薄餅薄餅既口味都較為特別 唔係話特別常見薄餅係用上麵包底 但依然做到外脆內軟 口感唔錯👍🏼上面平均鋪上鰻魚同玉子 兩者既相襯程度唔需要懷疑焗香後再連埋櫻花蝦既香 夠晒香氣撲鼻😶‍🌫️§🪐 鮮海膽蘆筍蟹肉三文魚籽忌廉汁意大利粉如果揀晚餐 仲可以跟返個濃滑既野菌濃湯🍄呢個味道的確好濃郁 而且又唔會覺得好腬 岩我心水🤤配搭非常豐富既一個意大利粉🍝餡料就黎多過意粉😆海膽既鮮甜溶入咗意粉既醬汁裡 入口啖啖甜味🤤蟹肉同三文魚籽又可以適當地散發出佢地既咸香蘆筍又有助增加咬口同降低油膩感😋整個意粉係味道上都可以
店舖環境好大 格局佈置得好寬敞 用餐時特別舒服

2023-12-07
牛小排餃子
天婦羅紫菜魷魚
2023-12-11 101 浏览
【Relish Kitchen by ALOT 】 📍啟德AIRSIDE 3樓L316號舖⭐️北海道紫薯帶子意大利飯 $148呢個意大利飯其實有啲驚喜😂 一上碟見到紫色嘅飯其實有少少淆底,不過食落又幾好食😂 啲飯都幾juicy,一啲都唔乾。帶子都大粒,同埋兩塊蕃薯片都脆卜卜。仲要裝修勁新淨,有個月亮可以打吓卡,午餐性價比高過夜晚好多,推介!⭐️牛肝菌雞肉燒汁意大利粉 $148好重菇味,鍾意菌類嘅朋友仔應該會好鍾意。但係就冇上面嗰個紫薯意大利飯咁令人驚艷,係安全牌😂
【Relish Kitchen by ALOT 】
📍啟德AIRSIDE 3樓L316號舖
⭐️北海道紫薯帶子意大利飯 $148

⭐️牛肝菌雞肉燒汁意大利粉 $148

北海道紫薯帶子意大利飯
北海道紫薯帶子意大利飯
2023-12-10 114 浏览
聖誕節快要到了,又要找地方跟朋友一起相聚吧🤭,留港消費也有不少選擇的。這次去了位於 啟德AIRSIDE 的 Relish Kitchen,木系裝修環境舒服,除了食物還有本地品牌產品,有售“少爺啤”的產品,也有聯乘系列的食物🙈。-▪︎Relish Kitchen x 少爺啤 啤酒小食拼盤 HKD$198兩大品牌聯乘推出的食物,跟朋友邊吃邊喝,享受悠閒的時光😎。拼盤小食包括:啤酒脆漿炸魚、XO微辛炙燒吞拿魚、唐揚紫菜魷魚及黑松露炸鵝肝意大利飯球。.▪︎飲品可選擇啤酒或冰茶,有幾款不同濃度的少爺啤選擇,分別是柚子酸啤酒 (4%)、少爺墨啤 (4.20%)、經典淡愛爾 (4.50%)、拉格啤酒 (5%)及檸檬百里香冰茶。-▪︎甜品三款不同口味的甜品😍,賣相造型精緻。甜品包括新鮮水果撻、椰子慕絲蛋糕菠蘿啫喱及宇治抹茶生朱古力。甜品由淡味吃到濃味,品嚐不同層次的味道。-

▪︎飲品

▪︎甜品

2023-12-05
下午茶
🌾創新日式洋食餐廳Relish Kitchen by ALOT,聯乘傢俬店 ALOT Living進駐啟德AIRSIDE商場🛒 餐廳面積約六千呎,悉心設計出俐落簡約的空間規劃,務求將靜謐大自然融入室内構成綠洲空間,讓食客沉浸於平靜清新的喘息空間當中🏜️🍕明太子牛油果大蝦薄餅(Hk$148)Pizza奇脆薄餅底佈滿明太子醬, 賣相色彩繽,充滿日式風味🍔芝士澳洲和牛漢堡 ($158)漢堡伴焦糖洋蔥、田園沙律、炸甜蕃薯條及松露醬,香脆惹味🍱Relish All Day Breakfast ($166)+$8升級了黑松露炒蛋、牛油粟米、 忌廉菠菜大啡菇 、香草豬肉腸,大啡菇、烤煙腩片、 烤焦糖菠蘿、煙三文魚沙律、炸甘栗紫薯餅,配搭豐富全面, 亦帶有日式洋食風格🍰巴斯克芝士蛋糕(Hk$68)焦糖色表面帶有淡淡焦香,熔岩流心內餡集輕、軟、滑於一身,忌廉芝士入口即溶(必食!!)🥗 Salad of the day沙律菜混有淡淡的芝麻醬,清新爽口🍄Soup of the day香濃忌廉蘑菇湯,配有兩粒脆蒜蓉香多士☕Hot cappuccino(+Hk$38)咖啡奶泡豐盈,口感柔順絲滑,更有心思拉花藝術🍷

🍕明太子牛油果大蝦薄餅(Hk$148)

🍔芝士澳洲和牛漢堡 ($158)
漢堡伴焦糖洋蔥、田園沙律、炸甜蕃薯條及松露醬,香脆惹味

🍰巴斯克芝士蛋糕(Hk$68)

🥗 Salad of the day
沙律菜混有淡淡的芝麻醬,清新爽口

🍄Soup of the day
香濃忌廉蘑菇湯,配有兩粒脆蒜蓉香多士

☕Hot cappuccino(+Hk$38)
咖啡奶泡豐盈,口感柔順絲滑,更有心思拉花藝術

🍷Iced Ruby Love (+Hk$38)
紅寶石茶色澤亮麗,蘊含多款美顏養生有機花草,天然微甜,健康之選

(All subject to 10% service charge)

📍Relish Kitchen by ALOT
九龍城啟德協調道2號AIRSIDE 3樓L316號舖 (港鐵啟德站C出口, 步行約1分鐘)

• 巴斯克芝士蛋糕
2023-12-03 129 浏览
慢煮油浸法式鴨脾意大利飯賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧鴨脾經慢煮油浸處理,食落肉質酥軟嫩滑,味道濃香入味,十分惹味可口。意大利飯口味地道正宗,質感堅韌有嚼感,掛滿濃稠奶滑的忌廉醬汁,入口充滿馥郁的奶油香味,非常可口。清酒蒜香紐西蘭托托蜆墨魚汁意大利粉賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧墨汁意粉烏黑亮麗,口感順滑彈牙,掛滿鹹香鮮美的醬汁,令人食不停口。蜆肉新鮮又肥美,以清酒和香蒜一起炒香,讓蜆肉的鮮甜更加出眾,值得一試。🐧❣️跟餐奉送餐湯🍲 或沙律🥗 ,另可加錢搭配精選特飲🥂焦糖千層酥配馬達加斯加雲呢拿吉士賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧千層酥每日由大廚新鮮製作,誠意十足。酥皮金黃鬆脆,夾滿軟滑甜美的吉士醬,表面佈滿色彩繽紛的鮮果,食落甜而不膩,清新又開胃。宇治抺茶蛋糕配日本紅豆賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧蛋糕仿效排裝朱古力造型,賣相精緻又獨特,切開能見內餡填滿甜絲絲的紅豆餡,非常吸引。蛋糕入口軟滑綿密,帶有沈穩的綠茶香氣,甜膩的紅豆蓉正好中和茶的微苦,配搭絕佳之選。草莓吉士撻配透明黃金片賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧吉士撻上佈滿紅潤鮮豔的草莓粒粒,表面再舖上一層閃閃亮麗的啫喱片,賣相

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

🐧❣️跟餐奉送餐湯🍲 或沙律🥗 ,另可加錢搭配精選特飲🥂

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

吉士撻上佈滿紅潤鮮豔的草莓粒粒,表面再舖上一層閃閃亮麗的啫喱片,賣相非常搶眼吸睛。

吉士撻皮香脆鬆化,內餡吉士醬甜美香滑,配搭酸香清新的草莓,滋味無懈可擊,高質推薦。

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

餐廳走日系清新風格,採用大量淺木色的傢俱餐桌,設計開揚又闊落,燈光明亮醒神,感覺舒適又放鬆。

🐧❣️餐廳採用QR code 自助下單,十分方便❣️

🐧❤️結語:各式甜點蛋糕精緻又美味,誠意推薦❣️

2023-12-03 128 浏览
Airside 商場內的店舖已經開得7788. 餐廳都開咗好多.今日去咗呢間Relish Kitchen by ALOT 食午餐. 成個商場啲店舖本身啲樓底都好高,呢間餐廳入去已經感到光線好充足設計簡約舒適。成個佈置設計除咗有足夠嘅餐枱亦都有好多空間走動。食物方面我要用喜出望外形容。叫咗一個天婦羅墨汁意大利飯和一客海膽魚子蟹肉卡邦尼意粉。份量夠水準也高。飲品都好多選擇連sake都有. 我就算食到飽都一定要食佢個甜品, 非常美觀,味道亦唔錯. 兩個人食咗差唔多$700雖然只係午餐,但係好飽而我自己覺得係值得👍

Iced  Matcha  Latte
天婦羅墨汁意大利飯
海膽魚子蟹肉意大利粉
2023-12-03
Iced  Matcha  Latte
天婦羅墨汁意大利飯
海膽魚子蟹肉意大利粉
2023-12-02 918 浏览
🍳日式烤煙腩伴青檸蜜糖醬汁·配火箭菜· 烤合桃·水煮蛋·竹炭麵包日式烤煙腩肉質爽脆,醬汁蜜味清甜,有點像fusion 叉燒。配合其他配料,顏色賣相都好IGable 。尤其topping嘅蘭王半熟蛋,切開深橙色嘅流心蛋漿,蛋味道濃郁帶甜味!🥩澳洲黑毛安格斯100天穀飼牛肉眼伴炒野菜及山葵幼薯蓉MEDIUM 肉眼多汁juicy,鮮嫩肉質,入口即化!肉眼本身沒有很重調味,所以食到食材原味道,稍稍沾點gravy已經好足夠~ 另外山葵幼薯蓉,香滑幼細,微微山葵味清新又消膩!🍰 巴斯克芝士蛋糕燶面芝士蛋糕加了glazing,點綴了清新柚子醬及薄荷葉。芝士味濃郁,蛋糕結實但細滑,唯一蛋糕中心沒有糊狀感覺,所以變得像普通芝士蛋糕。🍓焦糖千層酥配馬達加斯加雲呢拿吉士店長介紹,呢個千層酥皮每次都新鮮焗製,確保每件都新鮮鬆脆。食落口感真係有層次,完全唔似喺雪櫃攞出嚟嗰啲吸咗雪氣味!吉士醬非常香滑,雲呢拿味細緻,水果酸酸甜甜作為飯後甜品非常合適!🍵 抹茶拿鐵~茶味香濃,牛奶夠熱又香滑,拉花精巧。☕️ 凍拿鐵咖啡~ 咖啡味香濃又冰凍,大杯啲就更好。午市套餐包🥫蕃茄濃湯或日式田園沙律🥗,飲品可以優惠價追加。

🥩澳洲黑毛安格斯100天穀飼牛肉眼伴炒野菜及山葵幼薯蓉
澳洲黑毛安格斯100天穀飼牛肉眼伴炒野菜及山葵幼薯蓉

🍰 巴斯克芝士蛋糕
巴斯克芝士蛋糕

🍓焦糖千層酥配馬達加斯加雲呢拿吉士
焦糖千層酥配馬達加斯加雲呢拿吉士

🍵 抹茶拿鐵~茶味香濃,牛奶夠熱又香滑,拉花精巧。
☕️ 凍拿鐵咖啡~ 咖啡味香濃又冰凍,大杯啲就更好。
抹茶拿鐵及凍拿鐵咖啡

午市套餐包🥫蕃茄濃湯或日式田園沙律🥗,飲品可以優惠價追加。
蕃茄濃湯及日式田園沙律
澳洲黑毛安格斯100天穀飼牛肉眼伴炒野菜及山葵幼薯蓉
巴斯克芝士蛋糕
抹茶拿鐵及凍拿鐵咖啡
蕃茄濃湯及日式田園沙律
[ #caloriefoodie九龍城 ]• 𝚁𝚎𝚕𝚒𝚜𝚑 𝙺𝚒𝚝𝚌𝚑𝚎𝚗 𝚋𝚢 𝙰𝙻𝙾𝚃 •🐿🦦-​終於得閒去𝙰𝙸𝚁𝚂𝙸𝙳𝙴探探路 試試新餐廳 👩🏻‍🍳✨而呢間日式西餐廳 同樣地都係一間傢俬精品店🪑餐廳門口仲有杯碟🍽️販賣 坐嘅凳亦都有價錢牌😹唔知係唔係因為半個傢俬店 餐廳俾人嘅感覺真係幾舒服當日已經見到有棵大大嘅聖誕樹🎄期待佢地嘅聖誕裝飾-晚市套餐包含是日餐湯🥣或是日沙律🥗當日嘅餐湯係龍蝦湯 味道口感頗creamy😋另外有兩嚿四四方方嘅烤麵包 可以伴湯飲-🦀️ 山葵野菌忌廉汁軟殼蟹意粉 💰$158軟殼蟹係巨型size 所以可以食到少少蟹肉添😳忌廉汁內嘅山葵味唔算好重 亦都唔會係攻鼻嘅程度食落係一陣柔和嘅山葵味 整體味道幾特別-🦑 日式炸物天婦羅墨魚汁意大利飯 💰$168一共有四款天婦羅 包括蝦、帆立貝、茄子、秋葵天婦羅炸粉薄薄一層 就算食到最後 都微微脆口 意大利飯嚟講 最鐘意食墨魚汁 有種獨特香味!!✨-🐌 香草牛油焗脆皮殼田螺薯蓉 💰$108呢碟小食賣相好精緻 好似去咗高級西餐廳一樣🍽️一共有六嚿焗脆皮殼田螺 田螺配上微微脆身嘅脆皮如果香草牛油嘅味道再重少少就更加開心!-🍰 呢間餐
[ #caloriefoodie九龍城 ]

軟殼蟹係巨型size 所以可以食到少少蟹肉添😳
忌廉汁內嘅山葵味唔算好重 亦都唔會係攻鼻嘅程度
食落係一陣柔和嘅山葵味 整體味道幾特別
🦑 日式炸物天婦羅墨魚汁意大利飯 💰$168

一共有四款天婦羅 包括蝦、帆立貝、茄子、秋葵
天婦羅炸粉薄薄一層 就算食到最後 都微微脆口
意大利飯嚟講 最鐘意食墨魚汁 有種獨特香味!!✨
🐌 香草牛油焗脆皮殼田螺薯蓉 💰$108

呢碟小食賣相好精緻 好似去咗高級西餐廳一樣🍽️
一共有六嚿焗脆皮殼田螺 田螺配上微微脆身嘅脆皮
如果香草牛油嘅味道再重少少就更加開心!
🍰 呢間餐廳最吸引到我地嘅係 — 甜品

🍋 凍玉露茶 𝚂𝙴𝚃 +💰$18

味道清新甘甜 加咗乾橙🍊做裝飾
📍 九龍城啟德協調道2號AIRSIDE 3樓L316號舖
#caloriefoodie
#foodiezo食在啟德 #foodiezo九龍篇第一次黎airside 聽講佢有個朵叫side氣😂 主要係針對啲鋪頭而改🤔 而今次一試呢間餐廳 @relishkitchenhk 已經可以打破呢個花名🤓 除咗食物有質素,環境都因為本身係傢俬舖整到好有特色🤓 嘆住杯嘢 望住窗外景色 格外舒服☺️—————————————————————🥗前菜 沙律 / 湯係南瓜湯 好綿嘅texture☺️ 中間勁大pat忌廉 邪惡呀😆 個烘麵包粒都好脆口☺️-🤤日式櫻花蝦胡麻豆腐伴醬油漬三文魚籽 $58大過手掌嘅一磚凍豆腐😗 上面鋪滿飯素、蛋絲、新鮮三文魚籽加埋啲芝麻醬,好fresh又醒胃嘅一道菜😋-🦀山葵野菌忌廉汁軟殼蟹意粉 $158個醬汁係wasabi mix 忌廉,無咗wasabi 嘅攻鼻但就保留到佢嘅香味,仲有啲雜菇、鰹魚碎,食多啲都幾heavy 罪惡感滿滿😆 軟殼蟹炸到好脆,唔咸,唔錯☺️-🦆慢煮油浸法式鴨髀意大利飯 $198第一次食油浸鴨髀 原來係咁正😍😍 之前麻麻哋鴨肉因為驚柴皮,呢種整法就可以整到鴨肉好腍好鬆化☺️ 連佢塊皮都唔怕食!咁嘅煮法鎖住曬啲肉汁🤤 意大利飯撈埋啲菇碎 keep到煙韌😗
#foodiezo食在啟德 #foodiezo九龍篇

—————————————————————
🥗前菜 沙律 / 湯
🤤日式櫻花蝦胡麻豆腐伴醬油漬三文魚籽 $58
🦀山葵野菌忌廉汁軟殼蟹意粉 $158
🦆慢煮油浸法式鴨髀意大利飯 $198
🍵抹茶latte
個抹茶醬真係正到不得了😍 用咗超濃宇治抹茶製成,溝埋鮮奶好夾☺️
🍫70%冧酒朱古力榛子脆脆蛋糕 $88
由鏡面到脆脆餡都係好濃嘅朱古力,食落有幾層嘅朱古力融喺口中🤩 朱古力迷不能錯過😆
2023-11-30 76 浏览
這次跟友人到訪人氣餐廳 ʀᴇʟɪsʜ ᴋɪᴛᴄʜᴇɴ日式洋食餐館形式的   ʀᴇʟɪsʜ 超具空間感偏向淡色的配色營造平靜樸實環境聯乘 ᴀʟᴏᴛ ʟɪᴠɪɴɢ 的實木傢俱 整體相當舒適而且還是 ᴘᴇᴛ-ғʀɪᴇɴᴅʟʏ 的 ɪɴᴅᴏᴏʀ 餐廳餐點不定期更新 而且每天有不同限定餐點以創意和洋料理為主 ᴀᴅʙ 三文治 意粉等等都有sᴇᴛ ᴍᴇɴᴜ 附送餐湯/沙律跟飲品 蠻經濟𓋪 ʀᴇʟɪsʜ ᴀʟʟ ᴅᴀʏ ʙʀᴇᴀᴋғᴀsᴛ這是最近吃過最有誠意的全日早餐了一點都不馬虎 餐點上桌全都是熱烘烘薯餅裡面饟的是栗子蓉 友人超愛 還有難得一見的焦糖燒菠蘿 整個大加分 𓋪 蒜香野菌海鮮扁意粉有新鮮的大蝦 青口 帆立貝海鮮配料蒜香撲鼻而來 口味清爽不會太油膩𓋪 酥炸吉列廣島蠔蠔料理最愛就是吉列的吃法外表炸得酥脆 裡面仍不失 ᴊᴜɪᴄʏ 鮮味他他醬給得超大方 沾上更具風味𓋪 宇治抹茶蛋糕配日本紅豆雪條般的造型也太真 (笑軟綿蛋糕質感滲出抹茶的甘香 中間的紅豆跟底層的餅底增加口感一點也不會有甜膩的感覺𓎺 ʙʟᴀᴄᴋ sᴇsᴀᴍᴇ ʟᴀᴛᴛᴇ𓎺 ᴍᴏᴄʜᴀ (𝟼𝟻% ᴅᴀʀᴋ ᴄᴏᴄᴏᴀ )必點黑芝麻拿鐵
這次跟友人到訪人氣餐廳 ʀᴇʟɪsʜ ᴋɪᴛᴄʜᴇɴ

蠔料理最愛就是吉列的吃法
外表炸得酥脆 裡面仍不失 ᴊᴜɪᴄʏ 鮮味
他他醬給得超大方 沾上更具風味
𓋪 宇治抹茶蛋糕配日本紅豆
雪條般的造型也太真 (笑
軟綿蛋糕質感滲出抹茶的甘香
中間的紅豆跟底層的餅底增加口感
一點也不會有甜膩的感覺
𓎺 ʙʟᴀᴄᴋ sᴇsᴀᴍᴇ ʟᴀᴛᴛᴇ
𓎺 ᴍᴏᴄʜᴀ (𝟼𝟻% ᴅᴀʀᴋ ᴄᴏᴄᴏᴀ )
必點黑芝麻拿鐵 賣相超超超 ɪɢ-ᴀʙʟᴇ

平日晚上用餐基本上都沒有限時
可以跟朋友和毛孩一起度過美好的時光
2023-11-22
2023-11-29 72 浏览
Relish 由觀塘開始已經開始幫襯,主要欣賞佢地食物嘅質素。今次係Airside 同進口實木傢俬舖crossover開咗呢間佔地6000尺嘅餐廳,落地玻璃望到發展緊嘅啟德,景觀開陽,座位空間感都好夠,枱與枱之間又好闊落,仲可以帶寵物一齊嚟。午市套餐大約百零蚊嘅價位,加錢就可以叫埋其他飲品。分別叫咗個芝士明太子龍蝦包配田園沙律及炸蕃薯條/松露醬同埋蒜香野菌海鮮扁意粉,跟餐湯或者沙律。龍蝦包好鬼足料,成條龍蝦尾係個包入面,炸番薯都好好食。海鮮扁意粉有大蝦、青口、帆立貝。飲品推薦飲佢哋啲台灣有機茶,奇萊山青心烏龍茶味道極之強烈,愛茶之人一定鍾意。另外嗰高腳杯嘅係Relish Rose,佢哋嘅signature飲品,係乾玫瑰花紅茶黑咖啡,帶玫瑰花香又有咖啡同茶嘅回甘。佢哋啲Cake都好靚,呢個成支雪條咁嘅係宇治抹茶蛋糕配日本紅豆,唔係得賣相,真係好食。

午市套餐大約百零蚊嘅價位,加錢就可以叫埋其他飲品。

2023-11-29
午餐
  • 宇治抹茶蛋糕配日本紅豆
1K
啟德Airside自開幕後,已成為城中美食新熱點,今次就來到主打日式洋食的木系Cafe - Relish Kitchen by ALOT。進口實木傢俬店 ALOT Living首次融合餐飲概念,悉心設計出俐落簡約的空間規劃。利用品牌的進口傢俱產品和植物盆裁建構出平靜樸實的空間,將大自然的寧靜氛圍無縫地融入室內。內裡面積廣闊,加上樓底夠高,甚有空間感,小清新療癒氣氛特別適合慢活放空片刻。透過柔和溫暖、減少對比色的配色技巧,呈現素雅恬靜風格,注入文青氣息。餐牌以日式洋食料理為主,晚市套餐有十多款可選,最平由$138起。每客Set Dinner附送是日餐湯或田園沙律。是日餐湯為蘑菇湯,湯頭入口稠身濃滑,散發濃郁菇菌味。田園沙律清新爽脆,粒粒藜麥含有高膳食纖維,吃起來更有咬口。慢煮醬油鹽麴燒春雞配炒野菜‧香草烤新薯 $188燒雞大約有半隻份量,雞脾位夠啖啖肉,火候控制得剛剛好,肉汁豐富,以醬油鹽麴調味微微甘甜而不死鹹。綴以炸番薯片增加香脆口感,配菜有炒野菜和烤薯角,連着薯皮烤得外層酥脆,肉心軟綿細密。慢煮油浸法式鴨髀意大利飯 $198鴨脾夠大隻厚肉,配以低溫慢煮的手法來保留飽滿肉汁,肉質細嫩鬆

每客Set Dinner附送是日餐湯或田園沙律。

沙律

是日餐湯為蘑菇湯,湯頭入口稠身濃滑,散發濃郁菇菌味。

餐湯

田園沙律清新爽脆,粒粒藜麥含有高膳食纖維,吃起來更有咬口。

田園沙律

慢煮醬油鹽麴燒春雞配炒野菜‧香草烤新薯 $188

慢煮醬油鹽麴燒春雞配炒野菜‧香草烤新薯
慢煮醬油鹽麴燒春雞配炒野菜‧香草烤新薯

慢煮油浸法式鴨髀意大利飯 $198

鴨脾夠大隻厚肉,配以低溫慢煮的手法來保留飽滿肉汁,肉質細嫩鬆軟,一刀切下隨即骨肉分離,鹹香入味。

慢煮油浸法式鴨髀意大利飯

Risotto 煮至軟硬適中,入口奶滑煙韌,米心帶有嚼勁且不易軟爛。

慢煮油浸法式鴨髀意大利飯

晚餐另加$34就可自選其他飲品,來到cafe又怎能缺少打卡拉花飲品?!

其他飲品

65% Chocolate +$34

天氣轉涼,少不了一杯暖手暖胃的熱飲,熱朱古力口感綿密細滑,奶香比朱古力味更重。

65% Chocolate

Black Sesame Latte +$34

黑白配色別具冷酷型格,就如喝了一碗中式糖水芝麻糊般,麻香濃得化不開,喝到底還帶點芝麻的顆粒感。

Black Sesame Latte

紫菜芝士炸甜蕃薯條伴松露醬 $58

蕃薯條質地粉糯密度高,保留了蕃薯單純原始的甘甜味。

紫菜芝士炸甜蕃薯條伴松露醬

甜品造型精緻,別樹一幟,令人賞心悅目,光是看顏值,已是一場視覺饗宴。

甜品

宇治抹茶蛋糕配日本紅豆 $68

雪條形狀的抹茶蛋糕外觀可愛趣緻,抹茶與紅豆向來都是甜點絕配。

宇治抹茶蛋糕配日本紅豆

蛋糕鬆軟濕潤,茶香濃郁而清幽,散發抹茶的微瀝回甘,以香脆餅乾墊底,提升層次感。

新鮮士多啤梨配橙花奶凍 $68

賣相如同綻放中的花環,讓少女心瞬間萌動,上層晶瑩剔透的啫喱內藏食用花及新鮮士多啤梨。

新鮮士多啤梨配橙花奶凍

下層則是軟滑清甜的橙花奶凍,柔和地盈滿口腔,滲出誘人芳香,不會過甜。

新鮮士多啤梨配橙花奶凍

2023-11-28
Black Sesame Latte
宇治抹茶蛋糕配日本紅豆
airside嘅開幕為啟德區帶來好多靚靚餐廳見到呢間relish kitchen係同alot living有關係之前佈置新居個時成日行既alot living覺得啲野好靚而家將展銷融入餐廳呢個idea真係好聰明,勁啱打卡!菜式好多選擇今次係我第二次黎食但都仲有好多款想食🤣繼續留待下一次光顧haha是日餐湯係椰菜花薯仔湯湯既濃稠程度剛好味道好濃郁面上應該有少量既cream令個湯飲落勁滑身飲品嗌左一杯apple cucumber soda一杯係fresh lime soda唔會太甜,好refreshing!紫菜芝士炸甜蕃薯條伴松露醬🍠 一致大讚好好味炸得啱啱刃唔會成陣油味/成口油必定要趁熱食!海膽蘆筍蟹肉三文魚子意大利粉😍對上一次嚟已經好想食呢個菜式可惜賣晒今次終於食到!海膽既量係遠超我預期😍無記錯係有三大片!三文魚籽都完全唔吝嗇!白汁麵好掛麵每一啖既口感都係超豐富😋澳洲黑毛安格斯100天穀飼牛肉眼伴炒野菜🥩肉質完全唔韌易咬得黎但又保持到彈牙!最後嗌返個靚甜品入面係可食用花質地食落唔會太甜或太膩為晚餐畫上圓滿嘅句號
airside嘅開幕為啟德區帶來好多靚靚餐廳
之前佈置新居個時成日行既alot living覺得啲野好靚
而家將展銷融入餐廳呢個idea真係好聰明,勁啱打卡!

菜式好多選擇

面上應該有少量既cream
令個湯飲落勁滑身

飲品嗌左一杯apple cucumber soda
一杯係fresh lime soda
唔會太甜,好refreshing!

紫菜芝士炸甜蕃薯條伴松露醬🍠

海膽蘆筍蟹肉三文魚子意大利粉😍
對上一次嚟已經好想食呢個菜式可惜賣晒
今次終於食到!
海膽既量係遠超我預期😍
無記錯係有三大片!
三文魚籽都完全唔吝嗇!
白汁麵好掛麵
每一啖既口感都係超豐富😋

澳洲黑毛安格斯100天穀飼牛肉眼伴炒野菜🥩
肉質完全唔韌
易咬得黎但又保持到彈牙!

最後嗌返個靚甜品
入面係可食用花
質地食落唔會太甜或太膩
為晚餐畫上圓滿嘅句號
2023-11-24
2023-11-23 99 浏览
📍啟德地鐵站 C出口 Airside cafe後面文青好去處,餐廳空間感強。個人認為Airside 入面嘅餐廳之中性價比算高。 座位設計、分區安排都幾有特色,有齊 1人面壁bar 枱座位、2人撐檯腳座位、3-4人歡聚座位同 6-8人派對長枱座位。晚餐沙律/ 餐湯 + 自選主菜 (連加一平均約$230 - 250/位)主菜試左:慢煮酒浸法式鴨脾意大利飯慢煮醬油燒春雞配炒野菜烤薯上菜熱度、調味、擺盤都不俗,weekday夜晚人少少都幾chill
📍啟德地鐵站 C出口 Airside cafe後面

沙律/ 餐湯 + 自選主菜
(連加一平均約$230 - 250/位)

主菜試左:
慢煮醬油燒春雞配炒野菜烤薯