2018-10-18 489 浏览
環境我之前見到網上有人介紹依間cafe,話咖啡幾好,所以放假行完山專登黎試一試。餐廳離觀塘和牛頭角地鐵站有段距離,約10分鐘路程,位於工廈區。餐廳入面都算坐得舒服,唔會好迫,而且有大枱,多人黎都可以一齊坐。 食物1)return all day ($98)評分:9/10覺得四方形餐盤放得好整齊好靚☺️ All day breakfast 有煙三文魚、多士、炒蛋、豬肉腸、煙肉、焗豆、菇、薯餅、沙律菜。等我逐樣講下:煙三文魚煙熏味唔會太重,幾好食。多士幾脆口。炒蛋上面有黑松露,都幾滑,但黑松露味唔算好香。豬肉腸都幾好食,唔會太硬。煙肉幾值得一讚,平時食煙屋村驚好行或者好乾,但依間唔會,反而整得好香。其餘配料就正正常常。2)latte ($35) 評分:9/10今次係我第二次來,就係因為依杯latte,真係好香!係自從我係澳洲旅行完返黎之後,終於係香港飲到有澳洲咁香嘅咖啡又唔會太苦,最緊要係咖啡味夠出好中意!3)carbonara ($80) 評分:8.5/10平時最驚carbonara會好流口或好濟,但佢個汁有幾好食,令人好想繼續食落去煙肉又係唔會好咸,讚 服務店員都有禮貌,離開

食物
1)return all day ($98)評分:9/10
All  day  breakfast

2)latte ($35) 評分:9/10
又唔會太苦,最緊要係咖啡味夠出
好中意!

3)carbonara ($80) 評分:8.5/10
煙肉又係唔會好咸,讚

店員都有禮貌,離開時都有同我地再見,亦都見到店員同顧客討論咖啡。
2018-10-17
All  day  breakfast
Latte
難得的星期六假期,當然要食返個豐富的早餐啦!觀塘有咩地方可以嘆早餐呢?Search search下就search到呢間,Return Coffee House。星期六的早上,竟然難得的清靜,一個客人都冇。第一個驚喜係小店的裝修風格,小店行的係工業風,簡簡單單的裝修,但卻有濃濃的工業風格,淨係裝修都夠哂味道!而且大枱細枱高枱都有,想點坐都得!至於食物方面都唔輸蝕,同樣夠哂surprise!朋友點左個all day breakfast,自己就叫左個mushroom egg benedict。All day breakfast非常的豐富,一份有11樣唔同的食物,而且只係$98,真係好超值!而我個egg benedict,蛋上面淋左層黑色的汁上去,淨係個look已經好特別。雖然唔sure係咩汁,可能係墨汁,但又同個蛋幾夾,最正係個egg benedict,第一啖咬落口嗰陣真係好驚喜,蛋白超滑,係小妹食過最滑的egg benedict啊! 伴碟的菜同醬汁都好入味,真係一試難忘啊!Oal milk latte都好好飲,不但冇苦味之如仲有淡淡oal milk香味!完全冇諗過工業區的小店甘有水準,de

完全冇諗過工業區的小店甘有水準,definitely return for more!
2018-10-13
$100 (早餐)
  • Egg Benedict
2018-09-05 522 浏览
其實最近都比較多嘢煩,所以放假好想放鬆一下心情。今日又來飲杯咖啡,由於當時覺得行到有點兒熱所以臨時轉態試下凍嘢。叫左杯Iced Mocha 透心涼下唸住晏D可以食上次係IG見到的餐單 呢個 蒜香白酒蜆肉意粉 所以打包左一份帶走。初頭都擔心會唔會好像朋友講凍左會難食。但幸運的是,味道並沒有因為溫度而變得差左,反而我會覺得如果係熱 味道會更加香濃。另外仲有個湯仔添。一路食 一路覺得擔心,因為我好驚食蜆肉會食到沙沙嘢。食完發覺D蜆份量多到可以單獨炒嗰送。記得落單時問個意粉係迷辣,由於我唔太食辣,嗰員工好溫柔地同我解析左嗰辣椒其實係唔辣㗎。D員工都好Nice㗎。要加分啊!食完先記得影相。(這個套餐價$116)話說上個星期,我都來左因為忙,唔記得左寫。以下順便補上啦!記得上次同朋友行完街,就來左。因為我又想飲咖啡啦!依舊係令我回味無窮的主題。最愛還是這個!嗰卡邦尼意粉好大份,呢隻意粉係我喜歡的,食落口感好分明,就算食曬都唔覺得流,真係唔錯!嗰雞翼我朋友幾鐘意,夠香,之前問過嗰店長,佢哋用嘅係橄欖油。所以算係無咁肥吧(哈哈 本人減緊肥)最後食埋個甜品。嗰士多啤梨燕麥乳酪都好好味啊!兩朵花花又大又甜
其實最近都比較多嘢煩,所以放假好想放鬆一下心情。

蒜香白酒蜆肉意粉
食完先記得影相。(這個套餐價$116)

話說上個星期,我都來左

因為忙,唔記得左寫。以下順便補上啦!

記得上次同朋友行完街,就來左。因為我又想飲咖啡啦!
依舊係令我回味無窮的主題。最愛還是這個!

卡邦尼意粉

士多啤梨燕麥乳酪

比起平時其他cafe食開份量多好多!
仲可以一邊食一邊煲劇。太享受啦!

如果間舖頭開係我屋企樓下就好啦!
蒜香白酒蜆肉意粉
卡邦尼意粉
士多啤梨燕麥乳酪
2018-08-21 408 浏览
周六下午,吃過午餐,想找個地方飲一杯,坐得舒服一點聊聊天。友人便提議到這家偏遠少少的咖啡店。店內裝潢水泥工廈風,環境簡單舒適,座位比一般餐廳咖啡店寛闊。我們二人各點一杯飲品,渡過了一個悠閒下午。CAFE LATTE,咖啡與牛奶的比例來得剛剛好!而且奶泡打得綿密,入口順滑!很有質素的一杯LATTEWHITE CHARCOAL,透明玻璃杯看到層次分明,是挺好看的。吸啜第一口,只喝到冷的奶泡,嚐不到底下的竹炭。最後只好攪拌均勻才喝,竹炭的粗糙感與牛奶的順滑,平衡得很好,個人很喜歡這杯飲品,值得推薦給大家

2018-08-18
2018-08-21 302 浏览
其實好耐之前就對咖啡失去左追求。香港社會每天的忙碌工作、生活,已經令港人適應左所有生活習慣都快餐式。「唔使急,只要快!」好多時候,自己都已經忘記左其實一杯咖啡除左提神,更多地還是品味。平時放假約朋友餐廳聚會都會點上一杯咖啡,一杯拉花咖啡其實可以令心情更放鬆。所以今次來左呢間特別的coffee shop,點一杯咖啡是常識吧!$35/杯(咁高水準的咖啡認真抵飲!)由於嗰拉花師傅都出名㗎(邊個黎?想知?要自己去探下啦!係電視節目見過㗎)所以我都好期待,跑左去廚房(開放式廚房)親眼目睹佢拉花,超快手!三十秒?二十秒?十秒?我呆左啦!唔記得左啦話說我已經飲左一半,哇 ,仲有拉花㗎?!我飲左幾個次拉花,兩淡正常都唔鬼見左啦!之後繼續飲啦!發覺飲落同平時飲開咖啡有D唔同?究竟咩唔同呢??係啦!係冇一浸咖啡豆嘅窿味啊!!而已奶香味都 濃郁。哇 咩事!飲到見底了,拉花圖案都依舊清晰可見!聽聞呢間coffee shop D廚師都大有來頭㗎 嗰嗰都比賽冠軍🏆出生?果然名不虛傳!我自己自High完,終於輪到我朋友出場啦。由於今晚菜單係肉醬義粉,對於不喜牛的同伴是有點頭痕。幸好當晚有幸得大廚出手相救。即興了素菇
其實好耐之前就對咖啡失去左追求。

$35/杯(咁高水準的咖啡認真抵飲!)
由於嗰拉花師傅都出名㗎(邊個黎?想知?要自己去探下啦!

係啦!係冇一浸咖啡豆嘅窿味啊!!而已奶香味都 濃郁。

哇 咩事!飲到見底了,拉花圖案都依舊清晰可見!

我自己自High完,終於輪到我朋友出場啦。

由於今晚菜單係肉醬義粉,對於不喜牛的同伴是有點頭痕。幸好當晚有幸得大廚出手相救。即興了素菇🍄意粉。我朋友一路食一路話好好味,而且好少何咁食得超乾淨!
$75/份(價錢同出邊一般餐廳差不多,但味道要再好Dl啦!)
我都試左淡,真係煮得幾好窩!我忍唔住要問佢,一百分💯俾幾多分,佢就好自豪咁話「嗯 !味道唔錯,D意粉煮得幾啱我口感,D菇又幾鮮味,都有80㗎」哇 好高喔!平時出街食飯,唔係嫌樣就嗰樣。超麻煩,今次竟然超過70咁好分數㗎!於是我好好奇,咁20分扣左邊呢?「嗯?D橄欖油太多啦」
⋯⋯救命
我心唸,你都幾嚴苛啵🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️算 我都係唔理佢⋯

但真心,好欣賞佢D咖啡,D拉花!

好想去拜師學藝!一杯咖啡令我重拾對咖啡信心

間鋪無論嘢食,環境都真係幾值得再去㗎!!!

2018-08-21
$72.5 (晚餐)
2018-07-30 677 浏览
一直知道觀塘係尋寶地,今次到搵咖啡。呢間bookmark但一直都未有機會試,見地址又熟口熟面,去到先知原來成日都經過都冇發現有咁㠪既地方。星期六既下午去,人唔算多,可以靜靜地enjoy. 分別叫左return all day, aka all day breakfast 同shaksuka with tomato stick. 以呢個地區價錢一般,但質量絕對CP值高。shaksuka 既醬汁好似食緊tipping, 好濃番茄味仲有香草同洋蔥,非常惹味!當然主角係咖啡,分別叫左kanya同 Burundi hand drip, 都係老闆Neo 推介!他非常健談,仲有不同既分享,得益不少據說遲d 仲會開夜d, 最適合我

據說遲d 仲會開夜d, 最適合我
Return  All  Day
下午茶
Return  All  Day
2018-07-19 2686 浏览
想好好來一頓,近來買食好啲真係諗到頭爆,又唔鍾意樓上鋪,想食呢間好耐啦,終於有機會!好喜歡呢度簡單嘅設計,有層泥水做牆,好raw下。有高枱同普通座位揀,呢樹影相都好有feel。次次餐廳會令我加分嘅係枱同枱之間唔迫,無因為放多一張枱而迫啲。呢度無播音樂,但都有靜落黎嘅氣氛。好幾款可以揀,想健康嘅沙律都有。先上湯,還好,正常。今日個mood好想食all day,呢間有,超正!98元可以咁真係唔錯,0伏!沙律正常,有埋青瓜更清新。好少何all day有三文魚,都幾好味。雜菌加左啲牛油炒,好香口。要讚嘅係豬肉腸,呢啲都係易伏之物之一,但呢間嘅腸係好正!完全無令你覺得唔ok,我自己麻麻香草款豬肉腸,唔係好食到肉味,呢款肉味重。炒蛋好滑,好味。叫咗杯latte,加15元,好濃厚,如果可以份量多啲會更好。要自己出收銀落order,服務都幾好,唔錯,無另加一。

好幾款可以揀,想健康嘅沙律都有。

先上湯,還好,正常。

要自己出收銀落order,服務都幾好,唔錯,無另加一。
2018-07-08 553 浏览
之前陪朋友上呢度附近一間公司拎嘢,因為要搵地方hea一陣,無意中就發現呢間門口好細,夾住係工廈中間既Cafe,見入面唔太多人,就打算叫杯嘢飲係度飲,順便慢慢坐。因為都唔認識呢間Cafe,所以就順意叫自己最鍾意既Latte,飲咗之後好surprise,因為好耐無飲到一杯咁好飲既Latte,上次飲到一杯咁好飲既已經係東京,而一直係香港飲到就唔係太苦,就係無奶味,總之帶唔到Latte既感覺出嚟,而佢呢杯Latte就真係奶同Coffee既比例啱啱好,奶味好滑,口感飲落去啱啱好。自此以後,如果真係想嚟飲一杯好既Latte,我就會走嚟觀塘嚟到飲呢間順便坐下,而且佢只係$33一杯,一啲都唔貴。
Cafe Latte

Cafe Latte
  • Latte
2018-07-04 453 浏览
平日放假的好處就係去到邊都唔使同人迫,無論係餐廳又或者商場放假又要變返做文青啦,梗係要返間coffee Shop啦😝😝😝見到牛頭角附近有呢間coffee Shop其實佢係喺牛頭角同觀塘嘅中間,一行到門口就俾個牆壁吸引住,完全係文青路線。由於我同朋友都各自食咗飯,純粹飲杯咖啡傾吓計🤟🏻🤟🏻🤟🏻🤟🏻呢度完全可以滿足我哋嘅要求,入到去有種好舒服嘅感覺,可能係工廠區嘅關題,樓座都比較大,室內空間都比較空曠,呢度每個地方都裝修好vintage我同朋友各自嗌左杯咖啡☕️而且呢度嘅飲管係用咗不鏽鋼飲管,呢排潮流興用不鏽鋼飲管,環保呀嘛,然後完全傾計傾到忘我境界,下次繼續呢度傾計先!!!
平日放假的好處就係去到邊都唔使同人迫,無論係餐廳又或者商場
呢間cafe裝修簡潔走工業風 ,星期六見到好多人拎notebook 黎做野,適合週末靜靜hea一日既好地方。除左環境舒適,呢度既野食都好好味!Bello on Toast ($60) 炒蛋厚得黎夠滑,大啡菇好juicy,面頭有黑醋汁同火炙芝士, 連埋多士食,成個配搭好好!Return Black ($30) 一行到入黎已經聞到好香既咖啡味,可惜我唔飲咖啡,於是就試左冇咖啡因既Sesame Latte。一入口已有好香濃芝麻味,又唔會太甜,仲食到少少磨碎左既芝麻。 .

Bello on Toast ($60)

Return Black ($30)
2018-06-06 415 浏览
午飯時間匿埋喺Cafe內慢慢食個Lunch, 嘆杯咖啡,的確係暫時逃離繁忙工作的好選擇。觀塘工廈cafe 非常多,繁忙時間真係插針都插唔入。今日行遠少少,去到鴻圖道嘅Return Coffee House。樓底高環境舒適,一入到去就聞到咖啡香。點了一個set lunch, 柚子忌廉雞肉意粉,加杯Iced Latte ($105)。意粉醬汁夠特別,原來忌廉意粉加咗柚子係可以去油膩,仲添上淡淡的清新。兩種味平衡得好好。Iced Latte,Espresso 底係比較濃,第一啖飲落去真係估佢唔好。不過香濃咖啡正好等我提提神,然後死翻公司再拼搏。
觀塘工廈cafe 非常多,繁忙時間真係插針都插唔入。
樓底高環境舒適,一入到去就聞到咖啡香。
2018-06-04
2018-05-09 580 浏览
正所謂「飯可以唔食, 啡唔可以唔飲。」一日之計在於晨, 一杯醒神咖啡對打工一族極其重要。咖啡含有咖啡因, 主要作用是刺激中樞神經系統、心臟、呼吸系統。適量的咖啡因更有助舒緩肌肉疲勞。但當然不能過份攝取, 過份攝取會引致咖啡因中毒。店舖位處於工、商大廈交錯的觀塘。門面簡約且不起眼。裝修簡潔舒適, 以工業風為主。全以水泥製作的牆身、地板。店舖人流不算太多, 好讓食客們寧靜地享受各個下午。Latte $38天鵝型的拉花, 奶泡香滑濃郁。口感幼滑, 先是淡淡的苦澀味, 帶有微微的果酸和牛奶的鮮味, 最後微甜回甘。
店舖位處於工、商大廈交錯的觀塘。門面簡約且不起眼。

Latte $38
2018-04-15 842 浏览
星期日放假同家人到了觀塘區走走。因為一早就出左去,黎唔切在家自己手沖咖啡,午餐後咖啡癮發作,一定要去搵咖啡飲!在觀塘搵咖啡店一定要走到鴻圖道那邊。雖然離APM比較遠,但那邊有一兩間都是值得行過去的。來到了工廠區內,裝修比較工業風的Return Coffee。睇一睇Menu,決定叫少少甜點食先。Fruity Pancakes,生果不錯,但pancakes較實,不太鬆軟。French Toast 新鮮熱騰騰,非常吸引。半熔的牛油再加上糖漿。好好食!非常邪惡😈Return的咖啡是自家炒的,Barista都非常熟悉自家咖啡的風味。同行4人叫左3個hand drip coffee。揀左分別是Ethiopia, Sun dried Costa Rica & Indonesia。這次的Ethi 酸味較突出,風味像檸檬茶。甜度比較唔明顯。溫度凍啲較好飲。這次的Costa Rica 茶感較重,酸甜唔突出。而Indonesia風味平平,冇太大特色,像一杯淡淡的紅棗茶。整體而言,都是非洲豆最好飲。

睇一睇Menu,決定叫少少甜點食先。

Fruity  Pancakes

French  Toast

Hand  Drip

Hand  Drip

這次的Costa Rica 茶感較重,酸甜唔突出。
整體而言,都是非洲豆最好飲。
2018-04-15
French  Toast
係公眾假期嘅日子,觀塘都不算繁忙,行得攰攰哋,搵到一間得獎嘅咖啡店.Latte 值得一試,但係pancake就硬咗啲,同乾咗啲,雖然賣相唔錯。 整體價錢合理。 可以再嚟。
整體價錢合理。 可以再嚟。
2018-03-11 853 浏览
朋友與同事早在數星期前,向我推介這家咖啡店。趁星期日放假,休閑看了一齣戲後,便到訪Return Coffee House吃個Branch。咖啡店位置不算隱蔽,始終在鴻圖道這條商業街上,依著地圖便可輕易找到。店內寬敞舒適,非常適合一個人渡過悠閒下午閱讀小品,也適合情侶夫婦渡過共同假期,朋友之間也可在此品啡談心。朋友一早推介必定要品嚐這家的All Day Breakfast及精品咖啡,但看畢餐牌,我還是選擇了eggs benedict及mocha,新的東西還是留待下次再光顧。咖啡在下單後不久便到桌,咖啡香濃,奶泡細緻,拉花頗具心思。雖然咖啡不算大杯,但對女生來說,一個主菜,加上這杯咖啡亦足以果腹。對我這個愛吃之人,飲品上桌後當然立刻為其留下倩影,好好紀錄一下。在拍攝期間,eggs benedict亦到了,店員還遷就我,好讓我拍下咖啡才把食物放在桌上(要店員等我也感到不好意思)。在香港,其實我也很少會外出吃eggs benedict,始終在日本吃過eggs n thing後,我在港找不到具性價比的eggs benedict。不過,這家咖啡店的eggs benedict令我感到驚喜。伴碟的沙律

伴碟的沙律口味清新,微酸的醬汁頓時令我胃口大開,而黑黑的醬汁亦帶來新鮮的感覺,超出期望。若以68元這價位來說,是物超所值呢。

我大概逗留約一小時後,便折返回家了。以後的假期,我也找到一個好地方讓我休閑放空。
2018-03-11
  • all day breakfast