今天來到這海邊的私人住宅區搵朋友晚餐, 竟然聽錯朋友的英文. 以為朋友所講的餐廳是<RICE>字頭, 就以為是有白飯RICE供應的中餐館.   而實際上是另一個英文字< RISE>, 是麵糰發酵RISING AGENT的RISE.   只怪自己英文程度是有限公司. 在靚靚餐廳就座後, 要細看餐牌, 有什麼好東西.  下單後, 再細看店內環境, 才發現餐廳天花是白色, 難怪感到較寬敞, 没有壓迫感. 註:很多餐廳都把天花&冷氣喉管水管都掃成黑色!  紫蘇葉蕃茄醬蝦肉意粉  今天是平日晚上, 餐廳有張周一至周五的餐牌. 而朋友點了價格實惠的意粉. 真的有蝦肉!! 有細碎的紫蘇呀!!  自己當然要來一口. 橙色的蕃茄醬較清新, 不太酸, 不太鹹. 個人覺得是接近現煮的蕃茄醬.   並非那種使用胭脂紅變成深紅色, 再勁加鹽加醋, 變成得個鹹又勁酸的罐頭茄醬溝意粉的貨色!  自己比較喜歡這個蕃茄醬.     安格斯牛肉漢堡配薯條    今天没有化妝, 在素顏的情況下, 無需擔心弄污粧容, 無需顧及儀態, 可放心擘大口食漢堡包.  漢堡來了!  漢堡很厚身, 包包表
以為朋友所講的餐廳是<RICE>字頭,
就以為是有白飯RICE供應的中餐館.
而實際上是另一個英文字< RISE>,
是麵糰發酵RISING AGENT的RISE.
只怪自己英文程度是有限公司.
在靚靚餐廳就座後, 要細看餐牌, 有什麼好東西.
註:
很多餐廳都把天花&冷氣喉管水管都掃成黑色!
紫蘇葉蕃茄醬蝦肉意粉
今天是平日晚上, 餐廳有張周一至周五的餐牌.
而朋友點了價格實惠的意粉.
真的有蝦肉!! 有細碎的紫蘇呀!!
個人覺得是接近現煮的蕃茄醬.
自己比較喜歡這個蕃茄醬.
安格斯牛肉漢堡配薯條
今天没有化妝, 在素顏的情況下,
無需擔心弄污粧容, 無需顧及儀態,
可放心擘大口食漢堡包.
漢堡來了!
漢堡很厚身, 包包表面有多款粒粒,
只能認出罌粟籽, 葵花籽, 芝麻, 原片麥皮.
只是漢堡太厚了!
要分開二層來享用.
先嚐底部:包底/漢堡肉/蕃茄片/芥醬
漢堡的肉質較硬, 脂肪不太多, 比例上,
跟肉多肥少的安格斯牛肉很接近.
牛肉混有洋蔥, 可潤澤那乾爭爭的肉質.
而鬆軟的包包面, 就用作塗抹意粉上的餘下的蕃茄醬吧!
薯條
薯條也是我的最愛.
剛炸好的金黃色薯條, 外脆內軟, 每一口都帶有二種口感.
只有粗身的薯條才可達到這境界.
別忘了伴碟的沙律菜, 要將其消滅, 扮健康.
青檸梳打
青檸梳打
朋友本想要青檸沙冰,
奈何賣完. 唯有改為青檸梳打!
洋甘菊茶
洋甘菊茶
明天要早起, 所以來一杯助眠的洋甘菊茶.
洋甘菊茶, 舒緩壓力, 幫助放鬆心情, 提升睡眠質素.
而且這杯是0卡路里, 十分健康.
原來餐廳真係賣麵包, 難怪叫做<RISE KITCHEN>.
用餐期間有人來買包包呢!

SCONES W/ JAM & CREAM標價58價, 是58元3件嗎?
SCONES
2020-02-10
2020-02-13 55 浏览
身為將軍澳人,見住附近一間又一間又食店開業,當然要去試下😆。RISE裝修時尚得來簡潔,全玻璃外圍設計,內裡寬敞 樓底又高,空間感十足,有少少文青cafe feel🤓。.🍞抹茶紅豆loaf 上菜既時候暖暖的,外層焗到有啲脆,麵包非常柔軟又有彈性,口感好細緻,抹茶同紅豆味都好香濃🤤💯,好想再encore😆。🐥孜然脆炸單骨雞翼💲69新鮮熱辣炸起🤩,外皮香脆可口,孜然粉味極香濃😋👍🏼非常惹味。🌟店員推介🌟.🍝紫蘇葉蕃茄醬蝦肉意粉💲99蕃茄醬酸酸甜甜食落好開胃,加左紫蘇葉同洋蔥落去炒,令到個醬汁更香😋,意粉質地軟硬適中👍🏼。.🍹蝶豆花乳酪梳打💲42紫色既蝶豆花 配 奶白色既乳酪,漸層視覺效果好美觀😍,蝶豆花同乳酪既味道好撘配,飲落好醒神。.🍫榛子朱古力 (熱)💲40朱古力味超香濃😋,口感順滑,拉花效果超美💖。🥧Valrhona朱古力撻💲48朱古力係用法國品牌Valrhona黎做🤩,取材特别,有別於一般餐廳😎,朱古力味超濃郁🤤,外層曲奇皮好堅固,朱古力mousse香滑濃郁,口感細膩👍🏼,內裡底層更有爆炸糖脆脆,口感豐富😋。————————————————價錢:💲298 / 2ppl味道:😋😋😋😋😋

🍞抹茶紅豆loaf

🐥孜然脆炸單骨雞翼💲69
🌟店員推介🌟
🍝紫蘇葉蕃茄醬蝦肉意粉💲99
🍹蝶豆花乳酪梳打💲42
🍫榛子朱古力 (熱)💲40
朱古力味超香濃😋,口感順滑,拉花效果超美💖。

🥧Valrhona朱古力撻💲48
————————————————
價錢:💲298 / 2ppl
味道:😋😋😋😋😋
環境:✨✨✨✨✨
服務:💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️
賣相:📸📸📸📸📸
等待:0 mins (7pm)
回頭率:80%
📌 餐廳有售全手工製麵包,每日新鮮出爐😋
📌 意粉份量對女仔黎講ok,如果男仔黎講可能有點少
2020-02-13
  • Valrhona朱古力撻
  • 蝶豆花乳酪梳打
  • 抹茶紅豆loaf
2020-02-13 31 浏览
呢間餐廳之前已經同朋友食過一次,今次就帶埋屋企人黎食晚餐。首先我地就叫左沙律菜,佢用左好多嘅芝士粉,再加左少少煙肉乾增加個口感同味道嘅層次,而且沙律菜相當新鮮,食完之後更加清新同開胃而且食個沙律都健康d。主食方面,我地就叫左一個紫蘇葉番茄醬蝦肉意粉同一個法國鵝肝及澳洲雞扒,個意粉嘅口感相當唔錯,好彈牙,而個醬汁同樣令人滿意,唔會太淡,而且好濃郁嘅蕃茄味,蝦肉更加係好大舊同好爽口。而個鵝肝雞扒只係$139,唔算貴,雖然唔係好健康,但係味道實在太吸引,而且賣相都係一流。最後就叫左一杯榛子朱古力,非常之濃郁,而且上面嘅cream攪混佢之後更加creamy。
2020-02-12
2020-02-12 38 浏览
一入到去Rise kitchen 感覺很像去了外國,顏色配搭,餐枱和佈置都很有外國feel,連餐具都很有質感😍餐牌有很多不同的食物,樣樣都想食,終於揀了以下幾款 😋龍蝦汁蟹肉龍蝦意粉,龍蝦肉唔少,肉質新鮮美味,意粉煮得啱啱好,夠煙銀,再配合埋秘製龍蝦汁,好食到不得了😇安格斯牛肉漢堡包,牛肉夠晒份量又夠juice,大啖咬落去,真係好滿足🤗脆炸單骨雞翼,外脆內軟,只有一條骨,食落夠晒方便👍加埋兩杯,棉花糖凍朱古力,焦糖燉蛋熱cappuccino,真係好好飲😄總括來講呢間餐廳,無論食材,裝修環境氣氛,都係一流,一家大細或朋友Gathering ,都可以好relax🍻🥂😊
餐牌有很多不同的食物,樣樣都想食,終於揀了以下幾款 😋
脆炸單骨雞翼,外脆內軟,只有一條骨,食落夠晒方便👍
2020-02-12
2020-02-06 41 浏览
今日約咗住將軍澳嘅朋友 👭推介咗一間 名人開嘅西餐廳 入到去佈置簡單但有點高貴 令人舒服 星期五夜晚唔算太多人 可以自己隨意揀位 服務員好快遞上menu 📜並介紹set dinner 叫咗個小食芝士黑松露薯條🍟勁多芝士🧀同黑松露一啲都唔吝嗇😋 雖然唔知係咩類型芝士但係真都好香 薯條份量都好多炸到卜卜脆好好食 不過食到最後有啲膩另外嗌咗兩個主食 🦐🦀龍蝦汁蟹肉龍蝦肉意粉 唔係好食得出龍蝦汁不過真係有蟹肉同龍蝦肉呢個柄站 龍蝦肉啖啖肉 日本大和豬肉眼扒配松露汁🐖 呢個真係好好食呀 好有驚喜👏 豬肉眼扒煎得好香而只好樂 配上 蘑菇露筍薯蓉 真心值得一試🥂
2020-02-04 52 浏览
唔係住將軍澳既朋友介紹都唔知有間咁正既西餐😍食物好味,環境優美~紅酒牛肋條配法包($139)牛肋條整得勁淋勁入味!配埋脆脆既長法包食,好食到停唔到!日本大和豬肉眼扒配松露燒汁($169)塊豬扒肉質好好,夠淋身,再加少少油脂🤤配菜都有好多,薯蓉、雜菌和露荀,很豐富!Blue burst Smoothie ($49)真材實料,滿滿既果香,飲到一粒粒既果肉,而味道好天然!藍莓撻 ($38)超多一粒粒既新鮮藍莓,單係賣相已經好吸引😍曲奇皮好香,但中間既餡略嫌甜左d

紅酒牛肋條配法包($139)
牛肋條整得勁淋勁入味!配埋脆脆既長法包食,好食到停唔到!

日本大和豬肉眼扒配松露燒汁($169)

Blue burst Smoothie ($49)
真材實料,滿滿既果香,飲到一粒粒既果肉,而味道好天然!

藍莓撻 ($38)
2020-02-02 57 浏览
This restaurant locates near the yoga studio where I go every week. Every time I pass by, the aroma of bakery product really put me off to yoga class. Last night, Mr. Bao and I walked pass Alto Residences and we decided to give it a try. Set dinner available on weekday only, so only a la carte available tonight. We didn't order appetiser, instead we went straight into main course. Mr. Bao picked garlic prawn with tomato spaghetti (oh ... there were 4 prawns which kind of surprise us) The prawns

We didn't order appetiser, instead we went straight into main course. Mr. Bao picked garlic prawn with tomato spaghetti (oh ... there were 4 prawns which kind of surprise us) The prawns were nicely cooked - not too old,  the spaghetti was springy that serves exceptionally well with tomato sauce.
Garlic prawn with tomato spaghetti

I picked beef burger that serves with fries and salad - the fries was crispy but the portion seems less than other cafe.The minced beef burger was slightly overcooked, but still went well with the tomato sauce and mustard.
Beef burger

I think the overall experience and food were value for money, and definitely will return next time. And I would very much like to try the set dinner!
2020-02-01
Beef burger
2020-02-02 81 浏览
唔講唔知原來tko開左間西餐廳,所以放工後就去試下雖然tko係新界區但對於我地九龍🐉友過去其實好方便,轉一轉條線就到了一望門口有得賣麵包🥐🥖🍞Order 左個日本🇯🇵大和豬🐷肉眼扒🥩配松露燒汁。。。日本豚🐷的確係唔同d~肉都滑嫩d🥰另外叫左班尼迪蛋🍳配荷蘭汁(入面有煙三文魚🐟配菠菜🌿同牛油果醬🥑配parma ham🥓海蝦🍤..yummy食野必定要有野飲先係完美一餐試左雪糕咖啡🍨☕ 同法式焦糖燉蛋泡沫coffee 🍮☕咖啡有層次,飲時微苦,但舔脷時會有咖啡表面嗰層焦糖味泡沬咖啡有驚喜,哥哥無介紹錯,話影相靚啲,飲落又有層次感🤣正餐後當然要來番個甜品🧀芝士cake🍰 好濃芝士味~中意食芝士既人實中意,兩種味餅底系軟實嗰種,唔系脆嗰種另一款cake都好食,好軟綿,外面脆脆地,不過實在太甜,如果自己食曬一舊真系會漏
唔講唔知原來tko開左間西餐廳,所以放工後就去試下
雖然tko係新界區
但對於我地九龍🐉友過去其實好方便,轉一轉條線就到了

一望門口有得賣麵包🥐🥖🍞

食野必定要有野飲先係完美一餐

泡沬咖啡有驚喜
,哥哥無介紹錯,話影相靚啲,飲落又有層次感🤣

正餐後當然要來番個甜品

🧀芝士cake🍰 好濃芝士味~中意食芝士既人實中意,兩種味
餅底系軟實嗰種,唔系脆嗰種

上網睇餐牌見到有All day breakfast但去果日唔知點解唔見餐牌上有 -Super bowlYogurt做bass配埋d香蕉藍莓士多啤梨咁中和返個酸都唔錯未食果陣其實我都少驚士多啤梨唔甜不止仲要酸 但起碼都叫係甜先然後佢仲加左杏仁係面 作為一個媒介同其他食材形成咗一個強烈對比 加強咗個口感仲食到有少少蜜糖混和咗入yogurt度雖然味道唔太出加咗都好似無加咁-hot baileys chocolate一開始聞落去已經聞到baileys嘅甜酒味不過好彩飲落都還好平衡到baileys嘅甜酒味亦唔會搶曬朱古力嘅味道但想講一句食物以外嘅餐紙餐巾飛起曬仲要偏離咗個座位刀叉唔係平衡同垂直張枱係==?老闆要宣揚不羈嘅美德?_?自由自在無拘無束脫離世俗枷鎖出於泥而不染 潔身自愛 不同流合污有高尚情操❓〰️❓btw香港已淪陷出街記住戴罩啦如非必要都盡量唔好出啦祝身體健康新年快樂
-Super bowl
平衡到baileys嘅甜酒味亦唔會搶曬朱古力嘅味道
但想講一句食物以外嘅
餐紙餐巾飛起曬
仲要偏離咗個座位
刀叉唔係平衡同垂直張枱係==?
老闆要宣揚不羈嘅美德?_?
自由自在無拘無束
新年快樂
2020-01-24
早餐
2020-01-25 94 浏览
將軍澳海旁近幾年起咗好多新嘅私人屋苑,都係佢哋樓下興建左好多新嘅商場。有將軍澳廣場沿住海邊一路行,去到呢個新嘅商場樓下,比一間文清餐廳吸引左!餐廳入面嘅裝飾都行清新路線,坐喺入面嘆杯咖啡食件cake既感覺應該好舒服。但係可惜我哋嗰日係夜晚,所以就諗住去食個晚餐試吓先😜首先叫咗個餐前沙律同埋餐湯,沙律嘅份量剛剛好,配上芝士碎清新又香口。而餐湯就係蘑菇湯,飲落去蘑菇香重,跟隨忌廉既香味,飲完唔會好飽反而更開胃!呢一款主菜賣相好高級🥰 醬汁同各款配料嘅味道好夾,鵝肝煎得外脆內軟,毫無丁點腥味。雞扒嘅份量比我想像中大,雞肉嫩,外皮香脆!蘑菇炒得10分惹味。薯蓉帶濃濃嘅牛油香味。好appreciate既係,呢間餐廳嘅main course既賣相都十分令人滿意,呢款龍蝦意粉一樣,不但份量驚人,而且所用嘅龍蝦肉都好有鮮味,同意粉嘅醬汁相輔相成,兩種味道都好出!聽店員講呢間餐廳主打嘅係蛋糕同麵包,因為當時已經好飽所以就冇考慮到買麵包,反而食完鹹野想食甜野,所以我哋每人叫咗一件cake!第一件睇落好似木糠蛋糕,但其實主要嘅材料係nuts,食落去唔會太甜,啱晒啲想過口癮又想keep fit既女士🥰 上面仲

第一件睇落好似木糠蛋糕,但其實主要嘅材料係nuts,食落去唔會太甜,啱晒啲想過口癮又想keep fit既女士🥰 上面仲有金箔做點綴,要影港女相又容乜易!

另一件就係朱古力香蕉撻,食起上嚟勁sweet!焗熟咗嘅香蕉is always my first choice!!! 撻底食落去好香,有種食緊曲奇餅嘅感覺,我呢啲keep唔到fit,已經放棄左自己嘅肥妹,覺得食完一件仲唔夠!而且價錢10分合理,大約都係40至$50一件。
因為係夜晚所以我哋冇叫到咖啡,但我諗下個星期就會搵一日去食個Tea😥
2020-01-25 933 浏览
Rise Kitchen朋友住將軍澳,想同佢搵個靜靜哋又有氣氛嘅環境食個飯,俾我搵到呢度👣 裝修好光猛,啲位又闊落,啱哂俾人gathering😳煙三文魚卡邦尼汁意大利粉($89)意粉嘅軟硬度適中,卡邦尼汁味道香而不膩,煙三文魚好足料,有三大塊,淡淡嘅煙薰味,又唔會好咸,唔錯啊👍🏻BBQ烤豬肋骨($129)身為食肉獸就梗係忍唔住嗌個豬肋骨嚟食啦🤪 嚿豬燒得幾正,面頭有焦香嘅味道,入面仲有肉汁,口感好鬆化,配埋個BBQ醬汁,幾惹味,伴菜有薯蓉同露荀,夾得好味👅爆谷鮮奶咖啡($40)好少見有爆谷味嘅鮮奶咖啡,就嗌嚟試下☕ 個拉花好靚,好細緻優雅,口感香濃醇和,加上爆谷嘅餘香好出色,係一杯有水準嘅咖啡😌法式焦糖燉蛋鮮奶咖啡($40)第一眼已經俾個名吸引咗,飲落去之後,個口散發住焦糖燉蛋嘅香氣🍮 又唔會太甜,同咖啡幾夾,有中上嘅水準☝🏻紐約芝士蛋糕聞落去浸芝士味好香,入口嗰陣啲芝士嘅敦厚純香,真係冇得彈😍 啖啖都好細滑,鐘意食芝士嘅人一定要點佢🧀
Rise Kitchen

煙三文魚卡邦尼汁意大利粉($89)

BBQ烤豬肋骨($129)

爆谷鮮奶咖啡($40)

法式焦糖燉蛋鮮奶咖啡($40)

紐約芝士蛋糕
2020-01-17
  • BBQ豬肋骨
  • 煙三文魚卡邦尼意粉
2020-01-22 69 浏览
今晚約了一個住在將軍澳區的朋友,太耐冇見想找一個地方,安安靜靜地邊食邊傾計,所以找餐廳的重任就交由友人負責。由於我不太熟悉將軍澳的關係,即使朋友說了大概的位置,我亦直接叫她在將軍澳地鐵站等我。我們沿途去這間餐廳時,我都是第一次看到將軍澳新發展沿海一帶的景色,非常優美,有不少新樓盤,低下則有一些優閒餐廳,可以邊食邊歎海景。而我們步行的方向就是其中一個新樓盤的地下鋪,餐廳叫做「Rise Kitchen」。其實在地鐵站步行過去都是大約8分鐘左右,還可以吹着清涼的海風,所以這裡其實是相當方便。我們去到餐廳外邊時,我的感覺就是非常舒適,內裡座位非常寬敞,裝修簡單舒暢,適合食客慢慢坐,正合我們心意。因為臨近新年的關係,Rise 的餐牌亦因而有所調整。我和朋友決定點一個Dinner Set,再加多兩份小食share。原來,餐廳除了有一般 A la carte之外,還有新鮮麵包供應,如果住在附近的話,絕對會經常過來買一些。💙 1. 五福五臨門看到這個這麼好意頭的菜式,不用想都要試一下吧。這份「五福臨門」,其實就是香煎帶子、龍蝦、鮑魚、虎蝦、青口配瑤柱雞粒燴飯。直接來就,這其實就是一個fusion 菜式
💙 1. 五福五臨門
看到這個這麼好意頭的菜式,不用想都要試一下吧。這份「五福臨門」,其實就是香煎帶子、龍蝦、鮑魚、虎蝦、青口配瑤柱雞粒燴飯。直接來就,這其實就是一個fusion 菜式,利用傳統的中式海鮮,配上西式的燴飯煮法,感覺就是中式豪華版的海鮮燴飯。雖然是傳統海鮮,但Rise 卻炮製得有另一番風味,海鮮應經過特別烹製,吃起來有一浸浸的香燒味,而且燴飯煮得絕對恰到好處,軟硬適中,味道不會過鹹而搶了海鮮的鮮味。食完大家都要「五福臨門」。
五福五臨門
💙 2. 孜然脆炸單骨雞翼
小食的話,首先點了一份孜然單骨雞翼,一份有十隻單骨雞翼,我和朋友一人吃了五隻,雞翼新鮮炸出來非常香脆,好味到令人覺得不夠食。
孜然脆炸單骨雞翼
💙 3. 黑松露芝士薯條
有雞翼作為小食,下一款例牌配搭的就會是薯條。薯條吃得出亦是新鮮剛剛炸好,不過就略嫌味道稍為淡了一點,不知道是否我們食開重口味。如果餐廳能夠再加點鹹味就會更好。
黑松露芝士薯條
💙 4. Caramel Latte
食西餐,又是機會品試一下這裡的咖啡。我就點了焦糖鮮奶咖啡,味道不甜不苦,甜度和奶味剛好。
Caramel Latte
💙 5. 柚子芒果梳打
朋友喜歡飲凍和甜的飲品,她就點了一杯柚子芒果梳打。我嚐了一口,梳打很有果香味,很易入口。
柚子芒果梳打
重點的是,Rise 的環境、食物質素絕對是非常優質,但價錢就完全不貴,我相信這間絕對是隱世的好餐廳。襯着還未有太多人蒞臨,要再把握機會來這裡邊歎環境,邊食好東西。
2020-01-21
五福五臨門
孜然脆炸單骨雞翼
黑松露芝士薯條
Caramel Latte
柚子芒果梳打
2020-01-20 59 浏览
呢間喺出邊望落去已經好吸引,全落地玻璃配上簡潔嘅設計,完全好似身處歐美café 咁呀!.餐廳🍴環境簡單嚟講分左三份,一邊係烘焙空間🧁間唔中會有烘焙課程,一邊係烘焙店賣即日製造嘅包同甜品,再另一邊就係餐廳,我地今日嘅戲肉啦!.凱撒沙律配蘑菇湯 沙律好新鮮爽口,平時飲嘅蘑菇湯成日都比個奶味蓋過蘑菇味,但今次呢個就唔會,飲落仲唔膩tim!.格陵蘭比目魚配刁草忌廉汁 (套餐$149 有湯配沙律🥗)比目魚煎到四邊香脆,係!係四邊係連魚皮都煎得好香脆,肉質非常嫩滑!比目魚仲要冇咩骨,岩哂我呢啲唔多識食魚嘅人啦!再配上忌廉汁清清地唔會蓋過魚本身嘅鮮味!配菜仲有蘆筍烤薯粒及烤菇,蔬菜🥬都食得出鮮味!.班尼狄蛋(兩件)煙三文魚配幼稚菠菜 — 個蛋啱啱好流心,個包就硬左少少,切嘅時候都要幾用力先切到。牛油果醬🥑班馬火腿海蝦 — 呢個有驚喜,牛油果醬勁滑身,三樣主角夾埋都分別食得出佢地嘅鮮味!.檸檬🍋批酸酸甜甜立即去走食主菜嘅飽肚感,酸味適中,但餅底個人應為可以再減甜就更好了!.吉士拿破崙個吉士醬唔會太甜配上偏淡的穌皮味道剛好,如穌皮再脆一啲就更好啦!.百利甜酒朱古力呢個真係超邪惡呀!冇得輸!一飲落先飲到朱
凱撒沙律配蘑菇湯
格陵蘭比目魚配刁草忌廉汁
(套餐$149 有湯配沙律🥗)
班尼狄蛋(兩件)
檸檬🍋批
吉士拿破崙
百利甜酒朱古力
呢個真係超邪惡呀!冇得輸!一飲落先飲到朱古力嘅香濃,再喺口腔慢慢有百利甜酒嘅酒香,愛飲百利甜酒嘅你哋推介呀!
2020-01-18 587 浏览
平時黎到將軍澳,多數都係行下商場,今次決定搵下新意思,同朋友行去海濱搵嘢食🤤Rise 係烘培店同餐廳嘅概念集於一身,一入鋪個陣有d驚喜😏雞肉凱薩沙律雞肉鮮嫩多汁,沙律都唔錯,仲有兩片煙肉吐司,飽足感好高😛炸魚薯條外表炸到好酥脆,內裹卻好嫩滑,配上酸酸嘅他他醬,更能帶出魚嘅鮮味☺薯條薯味好重🥺❤️百利甜酒鮮奶咖啡入口係香甜嘅奶油味,然後咖啡香味慢慢係口中散發迴盪,最後帶點酒香。Blue burst Smoothie滿滿嘅果香,入面亦有好多果籽去增加口感。藍莓撻上面有一粒粒新鮮藍莓,單係賣相已經吸引,底嘅曲奇皮好好味,藍莓嘅酸甜味亦平衡得好好🤩King’s cake係一月限定嘅甜品款式,據介紹係法國人係一月慶祝會食嘅甜品黎😝外層口感似千層酥咁鬆脆,內層有一層香甜嘅杏仁奶油,幾特別🤪Rise Kitchen RISE Kitchen (將軍澳)將軍澳唐賢街29號藍塘傲地下4號舖

雞肉凱薩沙律

雞肉鮮嫩多汁,沙律都唔錯,仲有兩片煙肉吐司,飽足感好高😛

炸魚薯條

百利甜酒鮮奶咖啡

Blue burst Smoothie

滿滿嘅果香,入面亦有好多果籽去增加口感。

藍莓撻

King’s cake

Rise Kitchen
RISE Kitchen (將軍澳)
將軍澳唐賢街29號藍塘傲地下4號舖
2020-01-14 78 浏览
平時較小去將軍澳區搵食,就算去都會去popcorn果邊,貪佢成個商場多食肆,但原來地鐵出口另一邊唐賢街果邊居然比我搵倒間好野,今晚個朋友就帶我去Rise Kitchen食好野啦。朋友仲話呢間餐廳嘅麵包同蛋糕都好出色,佢話呢度係用日本麵粉,每日用手製作麵包,用日本麵粉做出黎嘅麵包有柔軟度,口感較細緻,柔軟帶彈性。餐廳樓底好高,非常光猛,坐位闊落舒適。雞肉帶子葡式臘腸西班牙飯:呢個飯一黎到好香茄味,口水已係口腔滾動,好想快啲試下,飯熱辣辣,軟硬度適中,帶子超大隻,煎得好乾身,好鮮味,葡式臘腸只帶微微咸香,呢個飯超晒班,好好味😋。安格斯牛肉漢堡:🍔漢堡包入邊嘅厚切蕃茄,好大片好甜,茄味極濃,安格斯漢堡扒亦都好厚,咬落去好鬆軟juicy,牛味好濃郁。最尾緊係要order埋蛋糕🍰啦😋士多啤梨🍓海綿蛋糕,蛋糕中間嘅士多啤梨全部都有成半粒,又香又甜,仲有小小果仁碎,增加口感,蛋糕質感好軟綿綿,夾埋忌廉一齊食,更加增加綿滑口感。朱古力撻,濃濃嘅朱古力味已經係我最鍾意,中間仲夾雜一d脆脆(好似係爆炸糖)口感非常豐富,真係好喜出望外😃

餐廳樓底好高,非常光猛,坐位闊落舒適。

雞肉帶子葡式臘腸西班牙飯:
雞肉帶子葡式臘腸西班牙飯