2021-10-15 118 浏览
起香港度度都滿哂人 呢晚嚟到馬灣 去咗間新開張既餐廳食飯 除咗有一流海景可以打卡 野食都幾掂下叫咗份烤牛仔骨配菠蘿🍍 真係幾好 唔同出面烤牛仔骨或者會配濃味既醬汁 好似蒜茸汁 黑椒汁咁食 😌呢度既牛仔骨燒得表面微脆內裡軟 肉唔洗蘸上任何汁醬食只係提供小小鹽同辣粉俾客人落🥰除咗牛肉脂香 肉質結實 肉質香而不柴 唔似出面用鬆肉粉醃過 所以食落唔會無咗牛肉原有既香味 另外菠蘿都幾清甜 份量上都唔小 兩個人share再簡簡單單叫咗杯pineapple lemonade 清新醒胃 夠哂滿足

• Beef  rib  with  pineapple
2021-10-14 86 浏览
好耐無去馬灣,難得抽到時間比自己休息,就入左去行下放鬆下。今次試左依間叫RIVA灣Bar & Grill嘅餐廳,環境闊落,對住海景,可以好寫意咁享受成個下晝😎烤羊架 $235🍖職員建議7成熟,羊架嘅油脂味出哂,所以好香,一啲羊羶味都無。羊架無好多調味,單食會唔太夠味,要點旁邊嘅醬。醬汁香料味突出,帶少少酸味,中和左羊脂嘅油膩感。🍟薯條不太夠脆,但好夠薯味。🥗瓜菜爽口清新。地中海風味薄餅 (lunch set $90)🍕材料有橄欖、羊奶芝士、芝士、洋蔥、青椒、紅椒和蕃茄。蔬菜多又無肉類,好健康嘅Pizza。Pizza皮薄又夠脆,有不少羊奶芝士。配搭青椒、紅椒及洋蔥,依啲帶天然辛辣味食材,味道平衡又清新。海鮮意粉 (可選番茄醬或奶油白醬) (lunch set $90)🍝海鮮份量同種類都幾多,lunch set 價錢抵食。我揀左奶油白醬,醬汁份量剛好夠包住意粉,唔會太乾又唔會太膩,濃稠度控制得剛剛好。☕️Cafe Mocha (熱)奶味較重,咖啡味唔太濃,不過不失。☕️Americano (凍)咖啡偏苦,烤焦味突出,個人唔太鍾意依個味。整體環境舒服,食物有質素,飲品可再改善,入馬灣食嘢嘅話,依

烤羊架 $235
🍟薯條不太夠脆,但好夠薯味。
🥗瓜菜爽口清新。

地中海風味薄餅 (lunch set $90)
🍕材料有橄欖、羊奶芝士、芝士、洋蔥、青椒、紅椒和蕃茄。

☕️Cafe Mocha (熱)
奶味較重,咖啡味唔太濃,不過不失。

☕️Americano (凍)
咖啡偏苦,烤焦味突出,個人唔太鍾意依個味。

整體環境舒服,食物有質素,飲品可再改善,入馬灣食嘢嘅話,依間餐廳都係唔錯嘅選擇。
2021-10-09 70 浏览
LONG WEEKEND 想放鬆身心但又要避開人流。馬灣絕對是另一選擇!由荃灣出發能經海陸兩路,15分鐘直達,可說十分便利!説起馬灣一定想起隱世幽靜屋苑珀麗灣,還有孩童天地挪亞方舟。一般人會呻「悶」,我覺得這是「chill」沿着美食廣場沿路走15分鐘到沙灘。包覧青馬大橋靚海景!仲可以喺餐廳嗌杯酒!將試吓新餐廳「RIVA」- 主打西班牙和中東菜▪️中東茄子泥 Baba Ghanoush $78一向喜歡吃hummus dips ,推介下試下這款用茄子和橄欖油版本。確實夠鷹嘴豆清新。口感比較Light。值得讚嘆是Pita bread 來了大大兩件(一般中東餐廳是分開另外叫)抵食▪️炸魷魚圈 $65本身想叫炸薯條,老闆娘親自推薦炸魷魚!真係好出色!不知是否臨近海岸,魷魚好新鮮,外皮香脆之餘可以保持濕潤鮮味。口感彈牙。一定好吃過外邊的pub food▪️Grill mix skewers $240一開始還有少許埋怨價錢太貴,看見這個size便覺得物超所值雞牛羊串燒,烤蔬菜,中東薄餅仲有好多薯條!點食得晒呀有薄餅講起,這個pizza造型是蕃茄大量香草和蘑菇!還有香濃蒜蓉味!配合特製”蒜蓉蛋黃醬”! Pe
説起馬灣一定想起隱世幽靜屋苑珀麗灣,還有孩童天地挪亞方舟。
一般人會呻「悶」,我覺得這是「chill」

▪️中東茄子泥 Baba Ghanoush $78

▪️炸魷魚圈 $65

▪️Grill mix skewers $240
一開始還有少許埋怨價錢太貴,看見這個size便覺得物超所值
雞牛羊串燒,烤蔬菜,中東薄餅仲有好多薯條!點食得晒呀

有薄餅講起,這個pizza造型是蕃茄大量香草和蘑菇!還有香濃蒜蓉味!配合特製”蒜蓉蛋黃醬”! Perfecto

我要激讚這個蒜蓉蛋黃醬! 蒜蓉味超級濃郁!無論加入pizza, 肉類和薯條! 都能無限增強風味!
我太愛了!唯一擔心的是口氣吧🙊🙊美食當前就係唔理咁多了
我還放肆地把pita bread同炸魷魚,通通都沾上蒜蓉醬!

伊斯蘭文化不吃豬肉,這拼盤有三但肉類-雞牛羊串燒,我喜歡吃中東grill food,多了一陣火喉,外層皮肉受熱收緊至香脆,內層亦能鎖住肉汁!還有大量香料醃製,香菜、荳蔻、丁香、茴香,香味誘人!羊肉串是最突出的!
很喜歡中東菜在肉料理夾入不同蔬菜-大量洋蔥蕃茄茄子,為料理色彩繽紛!拍起照片超上鏡的

• 炸魷魚圈
  • Grill mix skewers
2021-10-08 52 浏览
又到咗小吃貨出動去搵靚景餐廳食好嘢嘅時候喇,呢日同朋友去馬灣呢間喺沙灘側邊嘅海邊餐廳Riva灣 Bar & Grill, 入到馬灣有一個小島嘅感覺好似去咗度假咁,餐廳環境裝修都幾靚,結合左中西風嘅感覺,有室內同露天嘅座位,其實香港好少餐廳喺沙灘隔離,沙灘仲望到青馬大橋,日頭去就可以享受陽光海灘,黃昏可以欣賞下日落夜晚又可以欣賞下夜景。我地就揀咗黃昏嘅時間去,因為無咁熱又可以睇埋黃昏同夜景😎食物叫咗餐廳比較熱門嘅菜式,西班牙香辣蒜片蝦,因為我哋唔太食得辣所以叫咗少辣,上菜嘅時候已經聞到陣陣嘅蒜香味,啲蝦好新鮮好彈牙個汁好香有少少辣又好惹味😋好好味~另外仲叫咗烤原條牛仔骨配新鮮菠蘿,牛仔骨嘅份量原來好大份㗎😂可能三至四人就差唔多,原本想叫多個沙律但發覺兩個女仔應該食唔到咁多,牛仔骨切好咗一片片啲肉好淋身好嫩滑,牛肉本身已經係好夠味,附上少少調味粉同埋鹽,覺得唔夠味先再加,個菠蘿好甜好Juice😋飲品就叫左2杯mocktail,Pink lemonade 同 Lime Soda,用來打卡一流!一路望住沙灘海景一路傾吓計,覺得好嘆好放鬆啊~餐廳服務員都好好笑容而且仲好有禮貌,亦都好歡迎我哋喺佢

食物叫咗餐廳比較熱門嘅菜式,西班牙香辣蒜片蝦,
西班牙香辣蒜片蝦
另外仲叫咗烤原條牛仔骨配新鮮菠蘿,
烤原條牛仔骨配新鮮菠蘿
Pink lemonade
Pink lemonade  &  Lime Soda
一路望住沙灘海景一路傾吓計,覺得好嘆好放鬆啊~

餐廳服務員都好好笑容而且仲好有禮貌,亦都好歡迎我哋喺佢餐廳影相打卡,值得下次再去👍🏻希望放假去鬆一鬆嘅朋友可以去呢間餐廳試吓~
西班牙香辣蒜片蝦
烤原條牛仔骨配新鮮菠蘿
2021-10-08 68 浏览
呢排壓力好大,真係需要散散心,聽講馬灣海邊新開左一間打卡一流既海景餐廳🍴即刻約埋朋友一起係試試👍餐廳主打西式同地中海美食,我哋點左店內主推既前菜1:炭烤魷魚🦑$175本身我係超鍾意食魷魚🦑嘅人,未諗到加埋餐廳獨家調味嘅燒烤醬汁特別驚喜👍食到停唔落口👏配埋蔬菜沙拉🥗爽口可口👍2:香炸雞翼 $78雞翼又香又脆,夠曬入味,加埋特調調味醬料,都係餐廳必點嫁👍3:烤原條牛仔骨$338擺上黎好大一份👍成條牛仔骨嘅肉特別軟口多汁,中間有少少肉係生嘅,不過完全唔會影響口感,加埋用熱水煮出黎嘅菠蘿擺盤🍍視覺非常之有食慾,一啖肉再一啖菠蘿🍍好特別嘅美食搭配,真係好清甜爽口👍💗飲品我點左菠蘿汁🍍朋友點左啤酒🍻最後餐廳老闆仲親自調製左一杯mijito 送俾我飲,望著青馬大橋同海景,真係輕鬆愉快✌️下次黎馬灣一定會再黎👍🍴呢間餐廳門口仲有小朋友玩沙嘅遊樂設施,所以都係一間好岩帶小朋友來嘅親子餐廳,大人可以一邊享受美食,小朋友自由玩耍😝餐廳仲係寵物友善餐廳,都可以帶毛小孩一起係睇睇海景嫁👍

餐廳主打西式同地中海美食,我哋點左店內主推既前菜
1:炭烤魷魚🦑$175

2:香炸雞翼 $78
雞翼又香又脆,夠曬入味,加埋特調調味醬料,都係餐廳必點嫁👍

3:烤原條牛仔骨$338

• 炭烤魷魚
2021-10-06 35 浏览
成日聽人講馬灣 好靚🙆🏻‍♀️放假就同朋友入左馬灣順便去呢間Riva 灣Bar & Grill嘅餐廳食個lunch 餐廳有室內同室外座位🙈入到去職員有介紹呢到有多種國家嘅菜式最後我地揀左2款中東菜牛肉餡餅沙威碼烤雞同1個卡邦尼意粉叫左2杯Cafe Mocha 呢個卡邦尼好正 正在就算你同朋友傾耐左個意粉唔會極乾 重好濕潤👍🏻又好食👍🏻牛肉餡餅 塊皮幾甜 夠薄 牛肉有小小辣沙威碼烤雞個醬用黎點薯條好正 個重好重蒜味又有小小酸味 不過呢款都係有小辣如果好似我甘唔食得辣就要點飲品解渴同辣🙈🙈呢到甘多先549👍🏻可以一到chill一到食 一到睇陽光與海灘 正👍🏻
成日聽人講馬灣 好靚🙆🏻‍♀️

2021-10-03
用餐优惠
試食活動
2021-09-17 589 浏览
生日食景真系好緊要😂平時周圍都勁多人🙌最好就系去遠離塵囂既馬灣靜靜地慶祝生日🎂今次就黎到一間食fusion 菜既RIVA食生日飯🤗前菜點了炸鷹咀豆餅 $85呢個中東蔬菜🥬球油炸鷹嘴豆餅🙌以鷹嘴豆泥加上調味料做成☺️食落外脆內軟有好輕微辣味😊加上番茄,黃瓜和蛋黃醬及沙律菜以中東薄餅包住一齊食相當美味🤤海鮮蝴蝶粉 $148我本身好鍾意食蝴蝶粉😬呢個可以揀白汁或者蕃茄汁😬今次我地選左白汁😬每粒蝴蝶粉都沾滿醬汁格外好味😋海鮮配料有彈牙大蝦🍤青口、蜆肉及魷魚🦑烤法式豬鞍扒🐷 $198豬鞍夠厚以蘋果醬汁作點綴中和返豬肉肥膩感😁無諗過咁厚既豬扒竟然一啲都唔Un😋食落去帶少少海鹽黑毛豬香味😋配菜又有薯蓉及西蘭花🥦唔錯!飲品方面Happy Hour買一送一到晚上八點😎咁鍾意啤返兩杯梗係要叫啦😂LEFFEE DRAT DRAUGHTY BEER🍻黑啤飲落一啲都唔苦😋正價$75兩杯真心推介愛酒之人黎飲返兩杯😂甜品有黎巴嫩🇱🇧焗脆皮芝士 $78呢款中東甜品 🍮 外層以脆面包住中間係淡芝士🧀聽店員講中東人係主要以糖水調味🤣如果覺得唔夠味就可以點埋 另上朱古力🍫醬及焦糖醬去增加味道😊第一次食感覺幾特別😝黎緊餐廳話會

前菜點了炸鷹咀豆餅 $85

海鮮蝴蝶粉 $148

烤法式豬鞍扒🐷 $198

甜品有黎巴嫩🇱🇧焗脆皮芝士 $78

黎緊餐廳話會有中式海鮮菜單加入餐牌🤗當中有籠仔荷葉糯米蒸蟹🦀我睇見都想食呀😂勁唔怕醜叫店員比我影下相😂😂😂

總結呢間餐廳🍴食材方面既新鮮又好味😋再加上青馬大橋靚景🥰店員既服務👍性價比都破高🤗另外仲可以帶埋心愛既毛孩一齊黎👍👍如果大家想搵間餐廳慶祝或者放鬆下🪅呢間會係我推薦餐廳之一😉
  • 烤法式豬鞍
2021-09-15 134 浏览
有日天氣好好,我和老婆一起到馬灣行下,最近馬灣新開了一間西餐廳,同時是寵物友善餐廳 ,我帶埋我狗仔一起坐出面,而且餐廳有一流海景可以打卡 ,向外看便是海灘陽光,真寫意!食物十分高質,我覺得廚師煮食物是十分用心,無論中東菜或各種中西合璧菜式一樣滋味!例如我點了特色豬排骨和夏威夷薄餅 🍕 還有各式各樣美食呢!下次想幫襯埋他們介紹的Beef Rib w/pineapple & Seafood paella 呢!RIVA 灣 Bar & Grill馬灣珀麗路8號珀麗灣臨海廣場L1層1-3號舖

例如我點了特色豬排骨和夏威夷薄餅 🍕

RIVA 灣 Bar & Grill
馬灣珀麗路8號珀麗灣臨海廣場L1層1-3號舖
很久沒有到馬灣閒逛了,這裡特色小店、咖啡室和餐廳真不少!在沙灘踏沙看日落,隨意走進餐廳,感覺充滿情調,食物也不錯呢💚餐廳偌大,裝修充滿貴氣格調。墨綠牆身、籃形燈飾⚱️、金色階磗拼砌的牆綫,中央𝘓𝘰𝘶𝘯𝘨𝘦 𝘉𝘢𝘳排列的酒瓶,氣氛很好,也有不少枱客人開瓶品嚐🥂 環境具異國風情,放眼窗外,則是海灘和青馬大橋夜景,𝘴𝘰 𝘦𝘯𝘫𝘰𝘺𝘢𝘣𝘭𝘦 ♥︎炸鷹嘴豆餅 𝙁𝙖𝙡𝙖𝙛𝙚𝙡 ($85)炸起嘅𝘧𝘢𝘭𝘢𝘧𝘦𝘭表皮色深,入口香脆,內裏軟心鷹嘴豆蓉,有淡茴香和。中東菜調味比較重手,但加入蕃茄、生菜同𝘱𝘪𝘤𝘬𝘭𝘦,味道就好平衡✨辣肉腸薄餅 𝙋𝙚𝙥𝙥𝙧𝙤𝙣𝙞 ($35)超厚芝士半溶狀態,芝味香濃 🧀 😋 薄餅脆薄,蕃茄醬增添酸甜味道,反而辣肉腸味道辣味不強,也就正合我口味。沙威馬烤羊 𝙎𝙝𝙖𝙬𝙖𝙧𝙢𝙖 𝙇𝙖𝙢𝙗 ($178)烤羊充滿風味,嚐不到羊羶味之餘,稍帶酸料調醃,並有濃重蒜香🧄 味道豐富新奇。最妙的是,餐廳外的𝘰𝘶𝘵𝘥𝘰𝘰𝘳用餐區連接樹蔭和沙灘,沙灘上放置小帳篷、沙灘玩具和小滑梯🥳 小孩在沙灘上自娛,父母可以自在享用美食,這點真的加分不少😆

炸鷹嘴豆餅 𝙁𝙖𝙡𝙖𝙛𝙚𝙡 ($85)

辣肉腸薄餅 𝙋𝙚𝙥𝙥𝙧𝙤𝙣𝙞 ($35)

沙威馬烤羊 𝙎𝙝𝙖𝙬𝙖𝙧𝙢𝙖 𝙇𝙖𝙢𝙗 ($178)

2021-09-13 77 浏览
今日去一個小遠門當去一個小旅行,岀發去左馬灣一日遊,表示第一次去馬灣完全係新發掘天地,馬灣真係好好太陽,去完沙灘打卡之後就去到RIVA 灣 Bar & Grill呢一間餐廳食午餐。呢一間餐廳都好易full booking,由於太近沙灘所以餐廳既室溫有小小高 大家要主意一下!!Beef🥩 Tenderloin (8 oz) 牛柳$240一打開個餐牌,就見到牛柳仲要8oz,吾洗問丫桂即要,咁今次就要左3成熟既牛柳🤤上枱真係夠生,雖然牛柳表面落鹽太多令到牛柳有小小咸,但食落口牛味都幾重而且都幾Juicy ,各位美食家都可以試一下🤤👍🏻Tagliatelle salmon 三文魚扁意粉🍝 $148呢一款三文魚扁意粉,好食到不得了,大口大口鯨吞,意粉個汁實在太惹味配埋煙三文,真係好想再食多碟,不過太飽首推意粉🍝🉐Avocado shrimp salad 🥑🍤🥗 $145牛油果大蝦沙律😚作為前菜配上醋汁特別開胃,大大隻蝦已經幫你脫埋蝦殼,對於好似吾太喜歡搞蝦殼既絕對係恩賜Mojito🍹$80去到沙灘邊既餐廳緊要•麻煩給我的愛人來一杯Mojito•🍸🍹呢間餐廳既Mojito會打碎同磨爛薄荷葉令mo

首推意粉🍝🉐

Avocado shrimp salad 🥑🍤🥗 $145

Mojito🍹$80
呢間餐廳既Mojito會打碎同磨爛薄荷葉令mojito既味道更加昇華,相信喜歡飲美酒既殺手,呢到既Mojito絕對岩你🤤👍🏻
最近發現咗呢間馬灣新開海邊餐廳,超近海灘(餐廳一出就係海灘啦),而且戶外仲有兒童天地比小朋友盡情Messy play 😍餐廳主打international Cuisine, 走多國菜路線🌮🍲🍺 我地點左餐廳推薦菜式✨💛星洲炒米,十分足料,而且炒得乾身入味。配料多,賣相色彩豐富🥗💛 雞肉卷🫔 外面烤餅十分香口,配上入面滿滿的雞肉,男仔食都夠飽💛卡邦尼意粉🍝,我地特別叫比BB食,意粉夠creamy , 配埋蘑菇,岩曬小朋友食✨加分位🥰🌱餐廳kids friendly , 職員都好友善對待小朋友,廚師怕Marine食唔到有味烤巷,仲整左個原味比佢食💗🌱餐廳外面有大大既空間比小朋友自己玩,仲會提供唔少玩具,大家可以一邊食飯一邊睇住小朋友玩,戶外仲種不同植物可以親親大自然🌴🌱一出去就係海灘,可以食完飯出去走走🌱除左小朋友,餐廳仲歡迎大家同埋🐶一齊用餐🌱勁多大卡位,無論餐廳入面定戶外無敵海景都好靚,重點係唔多人🥰🌱重點😍 餐廳超近迪士尼,我地一家好chill咁食完野,坐10分鐘車就到達迪士尼玩🤣

加分位🥰
🌱一出去就係海灘,可以食完飯出去走走
🌱除左小朋友,餐廳仲歡迎大家同埋🐶一齊用餐

2021-09-09 46 浏览
偽韓仔咁喜歡游水,我就帶左佢去馬灣玩下! 又可以搭船過去,佢最like🤩中午我地係沙灘旁新開既餐廳食,坐係海邊,嘆返杯mojito 真係chill到一個點,仲點係,呢到有埋沙灘玩具!真係好親子friendly 👍🏻👍🏻岩晒我!下次可以約埋班媽媽frd黎,嘆住啤酒湊仔,我地有我地傾,佢地係旁邊放電😆😆佢地啲野食都好正!有我最鍾意既mussel pot,跟埋個烤餅比我地食埋個汁!青口好新鮮,好有海水味,加埋個海景,感覺好似直接由海水撈上黎咁😍而且份量好夠,足夠2-3人份量!我地當日都食唔晒🙈🙈我地仲叫左個海鮮蝴蝶粉,有兩種汁可選,我地就揀左蕃茄汁,酸酸甜甜好開胃,配海鮮好夾!蝴蝶粉口感唔會太淋,有啲咬口,啲汁掛晒上每一粒粉上面,食每一啖,都有滿滿既鮮味😋我見佢餐牌,平日既午餐非常抵食,下次放假再入黎chill下先🍻 佢地仲係pet friendly既,帶埋狗狗過黎,都得!

而且份量好夠,足夠2-3人份量!我地當日都食唔晒🙈🙈

佢地仲係pet friendly既,帶埋狗狗過黎,都得!
2021-09-08 44 浏览
上星期,我哋抓住夏天的尾巴,坐船🚢踏上馬灣☀️,出發 #偽出國小旅行帶小孩到馬灣沙灘玩沙,伴隨青馬大橋的景色,拍照玩樂一流!玩飽就到沙灘的餐廳開餐,揀咗新開張的#Rivabarngrill ,裝修很有歐陸餐廳的感覺,地方寬敞。坐戶外的朋友可以飽覽青馬大橋景色,小朋友還可以在旁邊小朋友玩沙,有小滑梯同玩沙的工具。不過天氣都比較熱,所以我哋都係揀咗入餐廳裏邊坐,桌子上的小蠟燭很有情調。食物方面,先來一個Greek Feta Salad,新鮮的蔬菜和Feta Cheese,配上調配的油醋汁,入口唔錯!主菜點了一個牛柳,最驚喜係個蘑菇汁,香濃的蘑菇味配上淡淡的酒香。另點了一客烤牛肉三文治,上碟的時候估唔到咁大碟,牛肉烤得好香,烤餅夾着薯條和蔬菜,Yummy !真是一個滿足的一天!

帶小孩到馬灣沙灘玩沙,伴隨青馬大橋的景色,拍照玩樂一流!

真是一個滿足的一天!
2021-09-08 47 浏览
去完挪亞方舟同朋友係附近搵間餐廳食野傾計。係沙灘旁連坐有幾間,我地諗左陣,就揀左呢間,因為聽講呢間牛肉好好味,加上門口寫住 Pineapple & Steak吸引左我,我諗應該係招牌菜掛….一坐低即刻點左份steak,炸洋蔥,生啤同一支Corona with lime,準備嘆返個好chill既下午。炸洋蔥同啤酒好快就到,我同朋友一邊食一邊傾計,望住海同藍天,超級正。好快主角就到,遠遠睇到侍應好小心咁攞過黎,因為好大份同埋菠蘿加熱後不停流汁,好juice。只睇賣相已經非常驚喜,即刻相機食先。我開頭以為菠蘿係用燒的,但應該係焗熱佢(我估),不過食落口又好甜同多汁😍之後再試個牛,真係好有牛味呀,可能因為大部份既肉都痴左小小根同脂肪,所以牛味特別香,肉又夠淋。本身個扒亦有海鹽同辣椒粉可自己調味。呢間餐廳無論食物同周邊環境都好正,加上人又吾算多,靜靜地同朋友食野飲野過一個寧願既一天非常寫意
去完挪亞方舟同朋友係附近搵間餐廳食野傾計。
係沙灘旁連坐有幾間,我地諗左陣,
就揀左呢間,因為聽講呢間牛肉好好味,
一坐低即刻點左份steak,
炸洋蔥,生啤同一支Corona with lime,
準備嘆返個好chill既下午。

本身個扒亦有海鹽同辣椒粉可自己調味。
呢間餐廳無論食物同周邊環境都好正,
加上人又吾算多,
靜靜地同朋友食野飲野過一個寧願既一天非常寫意

2021-09-06 50 浏览
呢餐飯主要係想慶祝我同老公考車成功,同埋順便拍下拖。我鍾意平日夜晚入馬灣,因為人唔多,可以享受一下寧靜同悠閒。係青衣坐巴士入去都好快。係馬灣沙灘附近留意到呢間新開的餐廳(RIVA 灣 Bar & Grill),見到佢好寬敞,望海景同青馬大橋景,打卡一流!同埋菜式好多元化,所以決定一試。我鍾意餐桌上的小蠟燭,增添情調。我揀左seafood paella (西班牙海鮮飯)。圓鑊盛住香噴噴的燉飯,非常賞心悅目。雖然睇落去細細鑊,但由於係燉飯,食完都好飽。老公點左shawarma lamb(沙威瑪羊肉) 。滿滿的烤羊肉,配上pita bread(比得包)、薯條同salad,份量十足。pita bread中間有個「口袋」,係由蒸氣膨漲形成,可以放d羊肉入去,非常有趣。我平時唔多食羊,怕羊羶味。但呢個羊肉我唔覺羶,好入到口。salad亦好fresh。飲品方面,我個杯係Sex on the beach。我覺得Sex on the beach係好適合女仔飲的cocktail,粉色的cocktail好非常討好,加上甜甜的peach味。伏特加味剛剛好,唔會太烈,非常易入口。老公就飲Margarita。相對

老公就飲Margarita。相對我個杯,佢個杯烈d,用上tequila (龍舌蘭酒)、檸檬汁等。杯口上粘左一層鹽,令飲品口味更加有層次,亦都好開胃。

食完飯去左沙灘散步,享受久違的寧靜。

整體黎講,餐廳食物資素有水準,服務態度良好,加上靚景,值得再去🥰