2021-11-11 605 浏览
📍 海港城💰 人均 60 日本來的過江龍生吐司🍞大名鼎鼎,終於得閒可以一試,生吐司據說是可以拉絲的吐司!因為家裡沒有焗爐,所以也很怕影響口感,就在店裡吃了個下午茶~兩個人一個叫了「極生」一個叫了「極美」,其實口感吃不出太大差別~每個人可以選4種jam,但我還是覺得牛油🧈和吐司🍞是最配的!我個人覺得麵包烘得有點時間過長,導致乾乾的~所以也沒吃出什麼拉絲的感覺,有點名過於實了
📍 海港城
💰 人均 60
2021-11-09 424 浏览
📍 𝑺𝑨𝑲𝑰𝒎𝒐𝒕𝒐 𝒃𝒂𝒌𝒆𝒓𝒚嵜本日本生吐司店呢間社交平台曝光率咁高嘅生吐司專門店,佢開張以嚟我都只係成功買過一條麵包咁大把😂😂但呢輪竟然唔洗點排,門口又有好大個ADB嘅餐牌,咁就入咗塊食喇🤣都要利申番,我今次係為ADB而嚟嘅,所以冇用一個「品嗜麵包」嘅心情去食😂但不得不提嘅係,佢哋嘅麵包係好鬆軟嘅,而且保持住一定程度嘅濕潤度,係唔烘成塊就咁食都唔會覺得乾身!個人認為都值得大家買條麵包返屋企試一次嘅👍煙三文魚All Day Breakfast第一個感覺係,擺盤幾grand。望落個vibe係幾舒服嘅。炒蛋都算夠濕潤,但唔係最滑,未覺得好有驚喜。腸同茄汁豆都係average,加工現成嘢都唔會差得去邊。Highlight都係去咗麵包同三文魚到。麵包好似我咁講,真係好soft,係靚麵粉搓出嚟嘅口感嚟,就好似坐咗喺日本cafe咁,好懷念😫jam我哋就揀咗冧酒提子味,冧酒味出嘅,冇hea到,但搽落去麵包到就怪怪哋,可能要番classic士多啤梨嗰啲會好啲。至於煙三文魚,又真係意外地幾新鮮,亦都唔重雪藏味,呢度加番分啦,整體嚟講都算不過不失。溏心蛋蛋沙律三文治先唔講味道,佢嘅份量係真唔講得少。首
📍 𝑺𝑨𝑲𝑰𝒎𝒐𝒕𝒐 𝒃𝒂𝒌𝒆𝒓𝒚嵜本日本生吐司店

煙三文魚All Day Breakfast

溏心蛋蛋沙律三文治
先唔講味道,佢嘅份量係真唔講得少。首先有出面嘅麵包,雖然佢係就咁食都好好食,但覺得三文治都係烘底嘅好食啲,白麵包感覺清咗啲。但蛋沙律係要讚嘅,一般坊間食嘅蛋沙律係勁多醬,淨係用醬塞飽人估肚。但呢度啲蛋同沙律醬比例係剛剛好,食到甜味之餘都保番咗蛋香,唔錯🤤不過佢再加多每邊半隻嘅溏心蛋感覺就太extra了,食完有個感覺未來一個月都唔想再食蛋😂😂
2021-11-08 328 浏览
Sakimoto Bakery終於買到😭😭生吐司買左一片極美一條極生極生指不添加,不加工代表新鮮😚🤤生吐司單食口感好綿密一啲都吾黐牙連包邊都係好軟😌☺️
Sakimoto Bakery
終於買到😭😭生吐司
買左一片極美一條極生
極生指不添加,不加工
代表新鮮😚🤤
生吐司單食口感好綿密一啲都吾黐牙
連包邊都係好軟😌☺️
2021-11-07 406 浏览
之前朋友介紹的日本麵包店,昨日我慕名去到尖沙咀的店舖,揀左冇蛋冇奶的極美方包,今早將方包切開4片,攞左2片放焗爐慢烤,模仿下餐廳將片多士切成9格,塗上不同的醬料。麵包經過烤烘後外脆內軟,聞名不如親自品嘗,不愧為麵包界的Hermes。
2021-11-07
2021-10-31 393 浏览
某日經過太古城apita見到有sakimoto嘅產品買,即刻買左黎試。首先係牛油果煙三文魚三文治,哩個三文治好足料,食半份都好包,d牛油果好新鮮夠熟,煙三文魚都大片厚厚的,至於方包,因為俾d配料整軟咗,所以感覺上唔係特別好食,不過都係有好香麵粉味。至於個開心果包就真係無得彈,d cream好厚好香奶味同開心果味,個包好香軟,連老公都話好好食。如果sakimoto可以長駐apita就好啦。

2021-10-27 354 浏览
專賣麵包的咖啡店,很日本,而它的確是由日本來港的新店,下午茶時間排了15分鐘左右。麵包軟熟,如果可以稍稍再燶啲便好。十多款果醬可選,推介開心果煉奶、紅豆,柑橘也很香,不過較普遍,難得一試建議可skip水果系列。三款果醬+牛油 ($61)不過我見而家開咗一段時間,開始多咗啲奇怪的三文治,可能香港人真係需要新鮮感,但如果可以好似日本做好本業,可能才是突圍之路。@shokupan_sakimoto_hk #sakimotobakeryhongkong #嵜本 #嵜本食パン #sakimotobakery #麵包 #咖啡店 #パン #日本 #foodie #foodiehk #bread #bakery #jam #hkrestaurant #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodblog #foodie #foodiehk #香港美食 #美食 #foodphotography #foodstagram #foodreview #鐵食評

三款果醬+牛油 ($61)

2021-10-25 305 浏览
聽聞好味,自己要試下先得嘅~1點半出爐,我剛45分到,好彩。買了一個【極生】吐司,有奶有蛋成份的。熱辣辣的。她們替我用紙袋包好 (用紙好環保,紙設計又靚,公司logo字型好日本風)。一小時後回到家還暖暖的,竟然沒有水蒸氣影響吐司質感,讚~切開吐司,一啖咬落去,真的很軟綿綿,好像吃蛋糕似的,皮也薄薄的。讚~本人應為甜度高了點。奇怪的是,吐司剛出爐辣辣時有練奶味,但食下去時感覺不到,利害~我還刻意留起3片待第2天吃,可惜忘記吃。當第3天咬下去,這片吐司仍能保持水份,軟綿綿的感覺差了一點點,但仍能接受。原來它經過18小時低溫發酵,水份也持久,真係大師級。下次有機會可以試下果醬和牛油。製作麵包不容易,造出好味和好口感的麵包更難,造到幾天後麵包質量也能保持水準難上加難。所以Saki moto係勁嘅~HKD50 一個真心貴。
聽聞好味,自己要試下先得嘅~

1點半出爐,我剛45分到,好彩。

買了一個【極生】吐司,有奶有蛋成份的。

一小時後回到家還暖暖的,竟然沒有水蒸氣影響吐司質感,讚~

本人應為甜度高了點。

我還刻意留起3片待第2天吃,可惜忘記吃。

原來它經過18小時低溫發酵,水份也持久,真係大師級。

下次有機會可以試下果醬和牛油。

所以Saki moto係勁嘅~

HKD50 一個真心貴。

2021-10-14
2021-10-13 365 浏览
原來吐司都可以咁好味仲要係咩都唔洗加,就咁食.食出原味道寄生吐司愈開愈多pop up👍🏻👍🏻唔洗大排長龍極美 極生.個人推介 極生有奶冇蛋一啖已經食出奶香原個50元單片26極推薦,平時會配埋果醬❤️簡單美味😁😁
原來吐司都可以咁好味
仲要係咩都唔洗加,就咁食
食出原味道

有奶冇蛋
一啖已經食出奶香
原個50元
單片26
極推薦,平時會配埋果醬❤️
簡單美味😁😁
2021-10-10 765 浏览
由細細個都已經好中意食包🤤 係唯一戒唔到既食物所以由依間日本既bakery開個時 已經日日話要食不過可惜既係一係多人到賣晒 一係無咁多時間排隊😿黎到今時今日 終於俾我食到! 我同朋友每人叫左個九格toast 各自+35點左三個果醬同埋牛油我叫左 極美(無蛋)+伯爵奶茶,石榴石草莓,琥珀黃豆粉加法國傳統牛油佢哋唔賣相係幾好睇😹 除咗士多啤梨醬之外其他兩款醬到好creamy切落去果下 其實幾難分開每一格可能係因為入邊比較厚實首先試原味乜都唔加嘅麵包先第一下會覺得個麵包烘完 唔會乾 但係味道上 冇咩特別😮‍💨之後試咗法國傳統牛油牛油都幾結實 食落好香🤤之後試咗伯爵奶茶醬,琥珀黃豆粉醬兩個醬都可以用一個字概括-甜🤦🏼‍♀️石榴石草莓醬 就冇乜特別都係同平時食開嗰啲一樣味 多士方面: 個人覺得如果再熱啲會比較好因為食完頭幾舊 後面嗰啲已經凍晒醬方面: 覺得牛油同埋士多啤梨 係最好食我朋友叫咗極生(唔蛋有奶)+ 開心果+牛奶煉乳+榛果風味+ 北海道牛油極生比極美好食因為淨食包已經有淡淡嘅奶香同埋甜甜哋醬方面: 開心果同埋榛果都有好濃嘅果仁味但都偏甜整體來講唔係特別抵食 雖然佢賣相唔錯 但係味道卻一般
由細細個都已經好中意食包🤤
係唯一戒唔到既食物
所以由依間日本既bakery開個時 已經日日話要食
不過可惜既係
一係多人到賣晒 一係無咁多時間排隊😿
黎到今時今日 終於俾我食到!

我同朋友每人叫左個九格toast

第一下會覺得個麵包烘完 唔會乾
但係味道上 冇咩特別😮‍💨

之後試咗法國傳統牛油
牛油都幾結實 食落好香🤤

之後試咗伯爵奶茶醬,琥珀黃豆粉醬
兩個醬都可以用一個字概括-甜🤦🏼‍♀️

整體來講唔係特別抵食
雖然佢賣相唔錯 但係味道卻一般
2021-09-15
下午茶
❀ SAKImoto bakery 嵜本 高級Shokupan專門店 #尖沙咀 ❀❗大阪超人氣麵包店 推出全新Maritozzo ❗——————————————————大阪超人氣麵包名店係上年終於登陸香港啦,以兩款經典方包口味「極美」、「極生」吸引唔少人排隊,另外仲有多種日本直送手工果醬選擇,堂食或者買返屋企都得。設備、原材料同製作過程都跟足日本!佢哋最近仲推出左嶄新嘅系列Maritozzo!用上極生嘅麵團,夾住四款唔同口味嘅忌廉,再度吸引一眾麵包控去排隊!(‼️當日攞完之後冇即刻返屋企,所以啲忌廉溶咗,影唔到佢哋最靚個樣俾大家睇,非常抱歉🙇🏻‍♀️🥲).✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ Maritozzo $40/1經典極生麵團採用北美小麥製作,融合北海道產牛奶、嚴選牛油、蜂蜜,加上法國鮮忌廉,完全係入口順滑即融,又唔覺得膩🥰。至於麵團一向係佢哋嘅主打,香口鬆軟!今次推出四款不同口味,包括原味鮮忌廉、草莓、開心果、抹茶,各有特色。💚最令我有驚喜嘅係開心果,果仁味突出,表面仲有啲開心果仁碎,口感更加豐富!🍓另外草莓味除咗有切片士多啤梨之外仲有少少士多啤梨醬。🍵抹茶味帶點微甜,較為切合大眾喜好。🍼鮮忌廉就食到
❗大阪超人氣麵包店 推出全新Maritozzo ❗
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ Maritozzo $40/1
至於麵團一向係佢哋嘅主打,香口鬆軟!
🍓另外草莓味除咗有切片士多啤梨之外仲有少少士多啤梨醬。
🍵抹茶味帶點微甜,較為切合大眾喜好。
🍼鮮忌廉就食到香濃嘅牛奶香,不過就相對單調少少。
溫馨提示,買完之後快啲返屋企雪藏,唔好好似我咁搞到溶曬🥲雖然冇影響佢嘅美味!
另外提提大家,呢一個款式係不設店內堂食㗎!

——————————————————
✨整體味道: 4/5
✨環境裝修: 4/5
✨服務態度:3.8/5
✨性價比: 3.8/5
✨再訪興趣:3.8/5
💞整體來講
一向都好鍾意佢哋嘅麵包,真係非常鬆軟,今次推出呢個更加邪惡吸引嘅Maritozzo又點可以唔試吓!忌廉輕盈,四款味道各有特色,唔錯☺️不過如果想更加感受到佢啲麵包鬆軟嘅口感,當然買返方包就更為合適。
因為之前試過佢新鮮出爐一條裝「極生」方包,覺得好好味,加上又中意食all day breakfast ,所以好期待嵜本個all day breakfast ~假期9:45am去到,入面除左一個女人就只有我地,時間尚早,好靜,得兩枱客。個女人開電話個speaker 睇片,勁大聲,已經好破壞環境😡店員又冇管,咁我地都冇出聲,算啦。Order左之後,間餐廳開始播歌,係容祖兒-一拍兩散。我地已經覺得唔對路,好唔襯間餐廳style。之後仲繼續播,張智霖-十月初五的月光、鄭伊健-人生愛你一個、李惠敏-你沒有好結果、鄭秀文-愛的挽歌、孫耀威-愛的故事下他、彭家麗-是不是這樣的夜晚你才會這樣的想起我、盧巧音-三國誌、beyond-喜歡你。 真係連屋企樓下間茶餐廳,都唔會播呢d歌啦!呢間開喺海港城嘅日式餐廳,一條白方包賣緊$50,其實市場定位乜呢?成個環境令我地感覺好唔好。其實唔播歌仲好!Ok,氣氛環境整體唔好都算,但係連食物都好難食,好令人失望!可能我食過佢隻極生,所以期待過高啦。我好中意食all day breakfast ,呢間係唯一一間,令我食到一半想放棄,唔想再食!🤮原本為左食半熟蛋三文治而去

店員又冇管,咁我地都冇出聲,算啦。

真係連屋企樓下間茶餐廳,都唔會播呢d歌啦!

原本為左食半熟蛋三文治而去,可惜佢話個日冇半熟蛋,咁唯有叫「玉子三文治」。個三文治係整定晒放左入雪櫃個種,唔知佢放左幾多日,個包好乾,完全唔新鮮。個玉子質地係玉子豆腐咁,一舊布甸狀嘅野….. 🤢🤢

另外叫左「煙三文魚全日早餐」,個方包都係乾嘅,沙律菜、三文魚完全唔新鮮(懷疑佢係用紅鱒)。個餐可以自己揀jam, 揀左開心果味,個味好假好香精,仲要係難食個隻香精味。🤢🤢

包括餐廳環境+食物,成個體驗都好差!😡
呢到最出名係方包,但係呢左呢兩樣食物入面嘅包都好乾,好失望,餐廳又管理不善!
2021-09-27 331 浏览
仲記得年頭開嘅時間人山人海,9個月之後熱潮過左,終於可以唔洗點排隊就有得食啦😆🍽極生吐司+3款果醬+法國傳統牛油「極生」以日本國產奶油、北海道牛奶以及蜂蜜混合而成,吐司口感鬆軟,有淡淡的蜂蜜味。鬆脆的面層再抹上法國牛油和不同口味的果醬,令人回味無窮。😆有15果醬可揀,我和朋友分邊揀了 開心果、歐培拉、石榴石草莓、紅寶石玫瑰紅桑子、電氣石檸檬、冧酒葡萄。每款各有特色,令我驚喜的是感覺最普通的石榴石草莓,單吃果醬的話是挺普通的,但配合熱烘烘的吐司突顯出草莓果醬的香甜🍓

🍽極生吐司+3款果醬+法國傳統牛油
2021-09-22 240 浏览
假期行海港城,想搵地方坐一坐,竟然它不用排隊!吸引我們試下極美$24烘好,切了九格外脆內軟,但唔算好驚喜另+$25 選3款果醬黑芝蔴 - 食到有芝蔴碎,不太甜Opera - 好濃朱古力味藍莓 - 正常水準柑橘 - 夏日炎炎甜酸味最適合我榛子奶茶 - 兩者都濃郁,但由於天氣炎熱,覺得有d 膩抹茶拿鐵 - 好濃綠茶味好飲以上6款醬,都屬一般水準以原價$65~70 ,全不會購買原樽雖然對它多士&果醬評價一般,但它環境好舒適,枱凳不會感到好迫,好啱同朋友傾下計!店員都有禮貌!所以我都會再嚟呢間cafe
假期行海港城,想搵地方坐一坐,竟然它不用排隊!吸引我們試下

極美$24
烘好,切了九格
外脆內軟,但唔算好驚喜
另+$25 選3款果醬
黑芝蔴 - 食到有芝蔴碎,不太甜
Opera - 好濃朱古力味
藍莓 - 正常水準
柑橘 - 夏日炎炎甜酸味最適合我
榛子
奶茶 - 兩者都濃郁,但由於天氣炎熱,覺得有d 膩
抹茶拿鐵 - 好濃綠茶味
好飲
以上6款醬,都屬一般水準
以原價$65~70 ,全不會購買原樽
因為我唔太食澱粉質,所以一直無試這間日本名店的方包,見吃純素的朋友話好食又路過就買一片食下。無蛋奶湯種麵包又真係做到拉絲效果喎!咬落煙煙韌韌又有麵粉香氣,真係幾好高水準!SAKImoto Bakery 在尖沙咀海港城、銅鑼灣時代廣場和觀塘APM都有得賣。海港城這間好大間,入面仲有座位供應堂食。麵包可以成磚買,可以擺一個星期,價錢仲平d添!如果你鍾意食麵包,絕對建議你成舊買返屋企慢慢食。尖沙咀店現場有賣各種日式三文治,蛋奶素的話都可以食既。留意燒厚燒玉子就未必係素食啦!每日不同的三文治都有做一款田園野菜素食。麵包仲有每日出爐時間,想食最新鮮就要睇返時間過來買。未食過又可以買一片片獨立包裝這款食下先,三款之中只有「極美」係無蛋奶純素。單片買要 HK$24,兩片價錢就可以買到成條!不過我好少食麵包咋!我之前都有嘗時過研究日式湯種點整,不過實在太多工序我懶,又唔係成日食,所以都係出街買比較方便。這個「極美」方包撕開有拉絲效果,非常厲害!入口煙韌細緻,仲帶有陣陣小麥芳香,真係好高水準的純素方包喎!

海港城這間好大間,入面仲有座位供應堂食。

每日不同的三文治都有做一款田園野菜素食。

麵包仲有每日出爐時間,想食最新鮮就要睇返時間過來買。

2021-09-08
2021-09-16 222 浏览
由最初網上見台灣有,到香港都開埋,點可以唔去試呢😁一去就試左3款獨特嘅果醬,分別:托帕柑橘、開心果、琥珀黃豆粉,又點可以缺少極生吐司呢😆,當然仲要加埋咖啡:骯髒咖啡、牛奶咖啡😍小口小口試極生吐司,會帶給你鬆軟又有甜味既口感,再獨立加埋牛油及果醬,又會帶比你另一口味,回味無窮,食完一口,再飲一啖咖啡,真的是無與倫比,讚不絕口💓💓另外不得不提的是,食物上枱既擺位,端上來一望就難以忍手忍口🤣總之除了果醬及吐司出色,咖啡亦是讓你難以抗拒之一😚不論喜愛果醬或吐司或咖啡或三者都愛既你,值得聞名去試哦😚😙
由最初網上見台灣有,到香港都開埋,點可以唔去試呢😁

總之除了果醬及吐司出色,咖啡亦是讓你難以抗拒之一😚
不論喜愛果醬或吐司或咖啡或三者都愛既你,值得聞名去試哦😚😙

• 極生吐司
  • 果醬