2014-09-21 4440 浏览
一直對韓國野食既認知都係泡菜,部隊鍋,聽聞CWB有間新D既韓國餐廳,即刻約埋班FD一齊去食,睇下有咩咁特別。我地係去食午餐,門口排哂長龍,等左成30分鐘先有位,由於上網之前已經做定RESEARCH,睇下有咩好食。於是我地就ORDER左上面2張相既食物,真係好好味,同傳統既韓國菜好唔同,但仍然有韓國菜既特色同味道,SCHOOL FOOD既食物係由傳統韓國菜引申出黎。感覺好新鮮!!!推介今次叫左炸雞同埋年糕!!佢個炸雞唔會好厚粉,食落好乾身,唔會感覺好肥!!另外,佢個年糕岩岩入口甜甜地,但係就愈食愈辣.但整碟黎講都係好好食.因為佢個年糕好煙"un".唔會好"濟"
今次叫左炸雞同埋年糕!!
佢個炸雞唔會好厚粉,食落好乾身,唔會感覺好肥!!
2014-08-02
2014-09-19 4617 浏览
好多朋友都不斷極力推介呢間school food, 見咁多人講就走去試下啦! 唔係講笑, 真係等左好耐, 根本成個門口都係等位嘅人! 不過唔緊要, 只要佢值就咩都抵番哂! 我地食左幾樣野:1) 卡邦尼年糕: 佢用左意粉嘅卡邦尼汁煮韓國年糕, 感覺係幾新奇嘅! 個汁原來除左配意粉, 配d煙煙unun嘅野食都可以好夾!最估佢唔到係入面有d韓國粉絲,d粉絲索哂d汁,好入味,好正!!!2) 個樣烏卒卒嘅壽司: 係用墨魚汁令到佢烏卒卒嘅, 其實我個人黎講就唔覺有咩咁特別, 係唔難食咁囉3) 太陽泡菜炒飯: 個炒真係幾好, 有泡菜好開胃, 又炒得好乾身,值得一試!

2014-08-22
2014-09-14 5050 浏览
今日去試左吃好有名既schoolfood,宜家香港都有超過3間分店啦,但每次都要排超過兩個鐘隊,今次我地六點去拎飛,七點半入得cry (係唔係已經算好彩....)我地一行五個人叫左8樣野,分別有1。烏率率 佢係墨魚做既壽司,雖然黑色既外形好奇怪,望得真係烏率率咁,但估唔到配埋泡菜真係好好吃!2 。野菜蛋卷 原本以為係蛋包住d壽司,但原來只係普通壽司,不過都係good try,味道唔錯,加上食落感覺幾清‌~3 。咖喱雞卷 都係壽司哈哈,但用咖喱飯都幾有趣,幾香幾好吃,最好的係佢唔會太辣!4 。泡菜芝士拉麵 好辣,雖然張野寫一星辣,但絕對比其他一星辣辣好多5 。卡邦尼年糕 (食到一半先記得比相機食XDXD)入面有煙肉洋蔥同粉絲做配菜,好惹味,讚!食落去十分creamy,食得出係落重cream而唔係普通牛奶去整!6 。雞肉沙律 入面有大約十幾條雞條,吃d fresh d既菜開下胃7 。鐵板泡菜炒飯 用鐵板炒好有趣,加埋d cheese,好有咬口8 。棉花糖草莓雪芭酸酸甜甜不錯,但價值真係有D貴,$98得有五小杯,加上入面都無棉花糖,感覺被騙了cry整體黎講,食物質素好高,好正宗韓國感覺,下次
我地一行五個人叫左8樣野,分別有
1。烏率率

5 。卡邦尼年糕 (食到一半先記得比相機食XDXD)
8 。棉花糖草莓雪芭
整體黎講,食物質素好高,好正宗韓國感覺,下次會再去!希望熱潮減退之後可以唔駛排咁耐隊啦
2014-09-12 4436 浏览
今日出左銅鑼灣,突然想食韓國野,就去左時代廣場既School Food,果陣仲早,人都唔算多,等左十幾分鐘就入得。食左幾樣野,其中覺得廚師卡邦尼年糕 幾好味,首先個白汁夠味又幾滑,加上入面仲有d韓國粉絲,d粉絲吸收曬個汁既精華,正。第二樣係太陽泡菜炒飯,d炒飯幾乾身,加埋d泡菜酸酸辣辣地,都幾醒胃。加埋D韓國紫菜,好好味!
2014-09-04
2014-09-11 4293 浏览
曾經因為等候百多個號碼而卻步,曾經興致勃勃地到又一城分店排隊,怎料逛街太忘形,錯過了號碼不能進入...... 種種的經歷使我對School Food的耐性也慚慚減退。幸好在我的耐性用完之前,今次我歷盡千山萬水終於成功了。備註:那次在又一城排隊錯過了號碼,店員的友善態度真是不得不檢舉。 在得到又一城School food友好(當然是反話)經歷,現在想起還感到委屈,某程度也大打折扣,也本著試一次就夠的心態。 取票後快速到樓下海賊王展覽走走,不過那種老是想著會錯過號碼的感覺一點都不好,總不能暢快地逛逛展覽。行完也快快地回到School Food門前乖乖等待。 長達一小時多的等待的旅程終於結束了,銅鑼灣店是香港第一家School Food,店也比九龍塘又一城的細,也為了容納更多顧客,枱與枱之間的距離也收窄,在期間也見到因為太窄的問題有倒瀉水,不小心撞到其他人的情況發生。 不過食物款式方面新穎,而且現在走韓風,大概這就是School food大排長龍的原因。左邊的是夏日限定,而右邊的就是平時的餐單。藍莓爵士艾菲($98):藍莓製成的飲品以一榨榨遞上,份量對二人來說也是挺多,而這個飲品有點像前陣子
藍莓爵士艾菲($98):藍莓製成的飲品以一榨榨遞上,份量對二人來說也是挺多,而這個飲品有點像前陣子很流行的Detox Water,加入藍莓、檸檬和薄荷葉。味道甜甜的,而且加入梳打水,有如飲汽水般的爽!不過若是跟模仿School Food製Detox Water的話就不要加梳打水啦,始終梳打水也是跟汽水無異。藍莓可以舒緩眼部的疲勞,對於現在我們常要對著電腦工作,喝多幾口也無妨。不過倒出來的時候較為激氣就是次次喝的時候都會吃到薄荷葉,略為麻煩。(哈哈!)
紅葉花卷($98):School Food的夏日限定除了有這個紅葉花卷外,還有其他熱食的款式。不過這個無論從顏色和味道方面都十分出眾,挑它一定是不二之選。
飯卷內的飯配上搶眼的桃紅色,米飯的桃紅色來自於加入了紅菜頭的汁而煮成,入面包著紫蘇和蟹肉,本以為蟹肉會是啖啖多滋味,後期才發覺只是蟹柳絲,蟹味欠奉,有點失望。不過沾上旁邊用來裝飾的醬汁後把剛剛欠缺蟹味的蟹柳補上。
不過整體的飯卷很有夏日的感覺,就單單桃紅色的米飯已經獲得很高的分數。雖然在餐牌上這道紅葉花卷有「辣椒」圖案在旁,但吃下去都不太覺得有辣的感覺,怕辣的也可以安心吃個暢快。
香料炸雞沙律($60):看過《來自星星的你》一定知道炸雞配啤酒,啤酒雖暢快,但帶來...「啤酒肚」也未必令每人都接受。把此配搭改改,將啤酒改成沙律,立即能把炸雞「熱氣」的感覺除掉。
先講炸雞,跟《來自星星的你》那一款炸雞略有不同,School Food的炸雞先把雞塊切成條狀再炸成,炸雞也預先去骨,用叉容易地把炸雞放入口中,毋須弄髒手,方便又快捷!
炸雞的下層鋪滿生菜,加上蕃茄和蓮霧的爽甜,在蜜糖芥茉醬的襯托下,炸雞和沙律變得更為滋味,作為School food的第一道菜,當之無愧。
廚師卡邦尼年糕($68): 餐牌上獲得廚師推介圖案,可算是School Food推介食物之一。韓式年糕也是韓國菜必點的食物。餐牌上有三款卡邦尼年糕,看圖案和字面解說是按照辣度排序。不太能受辣的還是吃回沒有辣或是少辣的好了,我選擇了帶有少辣的廚師卡邦尼年糕。
就算年糕表面不太熱,但仍然要小心,因為內層相當燙口!碟內更有口感像粉絲的麵條,雖不太清楚是不是粉絲,但滲著濃郁卡邦尼醬汁的年糕和粉絲也吃得我們津津樂道。
年糕口感煙韌,芝士味濃郁。除了年糕,還有粉絲,煙肉片等等配料,滲著卡邦尼醬汁吃得我們齒頰留香。雖然份量不多,但吃得久都有點膩。
韓式醬燒牛仔骨飯及炸薯角($118):沾上韓式醬汁的牛仔骨果然十分入味,讓我想起美國韓國街吃過的牛仔骨,跟School food同樣出色。School Food略為遜色的是牛仔骨的肉質,肉質較為韌,所以用口撕開時也較為費力,筋也相對地多。
可能低估了之前的廚房卡邦尼年糕,所以這道菜來到的時候已經有相當的飽感。雖然份量不多,但薯角和底下的飯我就無法把它們吃完。 薯角和飯沾上牛仔骨的醬汁,也是不錯。
但是這道菜整體上也較為失色,不但是牛仔骨的肉質不夠嫩外,炸薯角也炸得很老。若再度光臨,也未必會選這個菜了。
總括School Food 未稱得上超級好吃,但算是頗有特色,值得一試。希望可以試試其他的卷物,不過還是等熱潮過後再光臨吧。

2014-08-21
2014-09-09 3825 浏览
又到Sogo big sale 啦~~每年兩次的Sogo sale,係女仕們不能抗拒的Event 呀!血併之前,當然要補充一下能量啦!放工約了一家之煮,先去School food 充電放工去到School food 剛好六點等了大約十五分鐘已可入座,真好運!年糕,飯卷是必點的啦~本想多點一份炸雞,但一來胃納有限,二來一家之煮不好肉,所以另點一份小食好了~牛肉餡餅,未上枱前以為是像清X牛肉館的牛肉餅的模樣,原來是薄餅才對~賣相很漂亮!以為只是三件,原來有上下兩層,足足有六大件!!! 還好味道不錯,可以輕鬆KO它~ 牛肉餡很多,每一口都會食到,甜甜的,沾少少sour cream,不錯!伴碟亦有大量沙律,菜頗新鮮,配著微酸的醋,收貨了~卡邦尼辣年糕,這醬汁真的好好味!很香口很creamy,配著煙韌的年糕,很滋味呀!有剩的醬汁不想浪費,用它來沾牛肉餡餅來食,又是說不出的美味呀!!烏卒卒,小妹之前試過,但一家之煮未試過,所以都照點啦~~紫菜包著墨魚汁飯,一小片魷魚及泡菜上桌時,紫菜已是軟趴趴的,雖然沒有什麼墨魚汁味,但魷魚味香彈牙,加上爽爽的泡菜一啖入面有多種滋味口感,很yummy呀~~~用了M
又到Sogo big sale 啦~~
血併之前,當然要補充一下能量啦!
放工約了一家之煮,先去School food 充電

放工去到School food 剛好六點
等了大約十五分鐘已可入座,真好運!
年糕,飯卷是必點的啦~

賣相很漂亮!
伴碟亦有大量沙律,菜頗新鮮,配著微酸的醋,收貨了~
牛肉餡餅
卡邦尼辣年糕,這醬汁真的好好味!
很香口很creamy,配著煙韌的年糕,很滋味呀!
卡邦尼辣年糕
烏卒卒,小妹之前試過,但一家之煮未試過,所以都照點啦~~
紫菜包著墨魚汁飯,一小片魷魚及泡菜
一啖入面有多種滋味口感,很yummy呀~~~
烏卒卒
用了Mira Plus 會員卡的八五折優惠以及Mira Plus $100優惠卷,折合起來不用一百大洋,抵到付錢時有一點點不好意思呢....

食飽飽,充滿力量去crazy shopping 啦~~~

2014-05-22
用餐优惠
優惠券、現金券
牛肉餡餅
卡邦尼辣年糕
上次同友人去銅鑼灣睇戲,見仲有時間即刻走去久未朝拜既school food 試一試係咪真係咁好食! 等位個日唔算耐,拎完位等左陣就入得去。坐低第一時間嗌左個招牌烏卒卒同廚師卡邦尼年糕黎食仲嗌多左個泡菜炒飯~ 烏卒卒同個年糕非常好食,兩個既汁非常濃郁,甜咸適中,真係齒甲留香。相反泡菜炒食就太咸同得個辣字...下次一定唔會再嗌佢囉今次兩個人去食驚飲唔哂無嗌到個d一jar既野飲,下次一定要試!

2014-08-01
2014-09-03 2803 浏览
一向都好怕等位 聽聞school food要等成兩個鐘 我完全提唔起食慾今日睇完戲見到無咩人 禁完飛等左5分鐘就有得入去 咁就試下啦!叫左大家都推介既carbonara年糕 同 烏卒卒飯卷 我本身唔係好中意食carbonara 不過呢個carbonara年糕又唔算膩 幾好味 飯卷就還好 可能我唔中意夾住d kimchi..另外再叫左個炸雞同一人一杯柚子茶~ 普普通通
另外再叫左個炸雞同一人一杯柚子茶~ 普普通通
2014-08-27 4022 浏览
一開就已經勁多人排隊, 而家仲愈開愈多分店! 難得媽媽鍾意食韓國野 咁無理由唔去試下嘅 做下考順女~ 都有做過功課 叫左卡邦尼意粉 真係勁濃勁好味 勁香芝士味 最後我地食到汁都無埋! 不過唔鍾意食就可能會覺得太漏... 仲叫左個唔記得係咩kimba, 都勁好食 哩度D kimba同係韓國街買果D唔同 好似多左陣唔知咩味係D紫菜度 係香口左好味左 不過當然都幾貴下 可以得閒食下嘅
2014-08-17 6644 浏览
I love the rolls at School Food so went there again.This time had rolls and more rolls.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★Flying fish roe mari:It was my first time ordering this and it was and interesting mix of flying fish roe, micro cress and black sesame which gave it a nice crispy crunch with popping fish roe that gave it some saltiness.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★Squid mari:As usual this was delicious with a piece of spring squid and spicy pickled vegetables in the middle.Each piece was moreish.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★S

Flying fish roe mari:
Squid mari:
Each piece was moreish.
Spam mari:
Plain and simple with spam and pickled vegetables.
This time it was quite spicy because there was quite a fair bit of spicy pickles in it
Photo of the restaurant:
English Menu: Yes
Air Conditioning: Yes
◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
2014-08-15 5647 浏览
聽人講school food係韓國冇甘出名,但一黎到香港就變成朝聖必到既地方,我當然就急不及待要黎呢度試下啦!6點幾黎到,已經系令第34張飛,門口已經人山人海,school food 果然真系有翻甘上下haha,跟住我同個friend等左個幾鐘就入得去,入座個陣先知原來有限時so sad,不過應該食得切掛,入到去即刻拿拿臨叫左d必食既野食,d野食都黎得算快既,雖然卡邦尼年糕份量有d少,不過真系超好味,個壽司都好正!我下次要再黎試多d好野先!!!
我下次要再黎試多d好野先!!!
2014-08-14 5044 浏览
久仰schoolfood既大名,一直都好想試但太多人,見到咁多人都無耐性等… 但上星期二兩點幾係又一城見到唔多人等緊就即刻去左食!最後等左差唔多半個鐘就有得食! 烏卒卒 墨魚汁整成既卷物,入面有魷魚,仲有啲脆卜卜既質感,夾埋一齊食係勁好食!食左一舊之後忍唔住狂食!見到隔離枱嗰個黃色皮既卷物都好吸引,下次會再試其他! 廚師卡邦尼年糕好好食!一直都好中意食carbonara同韓式年糕,估唔到carbonara同年糕可以咁夾,仲有埋粉絲!好味道!廚師呢隻應該係有少少辣但其實都唔算辣,唔食辣的都可以接受到!泡菜炒飯無咩特別,同埋有啲太辣,不過撈埋啲蛋汁都唔錯總括而言,school food係值得試下fushion韓國菜既好選擇,我會再去!

烏卒卒

廚師卡邦尼年糕

泡菜炒飯

無咩特別,同埋有啲太辣,不過撈埋啲蛋汁都唔錯

2014-08-13 4670 浏览
店內地方比較細,而且檯與檯之空間是有點窄。首選韓國飯卷,大小剛好一口一個,口感還不錯,今次各點了2款飯卷!最好味是顏色漂亮的紅葉花卷,加入紅菜頭汁的米飯,配上鮮甜的蟹肉、紫蘇葉及翡翠苗,再以烤紫菜捲起,可隨喜好擠上青檸汁,以天然酸味帶出蟹肉鮮香,美味哦!另一「烏卒卒」的墨汁飯卷未吃已聞到紫菜香,拌了墨魚汁和蛋黃醬的白飯散發濃郁鮮味,餡料是炸過的魷魚,嚼勁十足!
店內地方比較細,而且檯與檯之空間是有點窄。

2014-08-09
聽聞呢間野出名,6pm時見有人等緊位,咪攞定號碼順便等老公放工,等佢一黎度就差唔多有得食。自己在商場行左成個鐘,再等到老公黎埋,返到去睇都仲爭四十幾個號碼,於是又行多陣,起碼等再7:30 pm 先有得入去食主食方面,都係分幾類,韓式年糕,麵,飯,炸雞。服務方面都唔錯,今次叫左個辣年糕,落單姐姐已溫馨提示左好辣,果然真係好辣,食到第4 件年糕已頂唔順了

主食方面,都係分幾類,韓式年糕,麵,飯,炸雞

2014-08-09 4956 浏览
難得sem break當然要約朋友見面去到cwb見到有間韓國菜既school food朋友一向鐘意食韓菜 所以決定一試去到已有5-6人排隊同朋友拎籌後 大約等左30分鐘先可以入得第一道菜就叫左牛肉薄餅薄餅上有酸忌廉既配搭但食落唔會有種好膩既感覺而且薄餅上仲有一層醬汁感覺好fresh~帶出薄餅鮮甜既味道之後仲叫左太陽泡菜炒飯 初初覺得個名幾有趣 所以就叫黎試試泡菜再加上飯 會有種酸辣既味 還不錯~但朋友不太愛食辣 所以感覺一般雖然等位比較耐 但鐘意食韓食既 不妨去試一試
難得sem break當然要約朋友見面

而且薄餅上仲有一層醬汁
感覺好fresh~帶出薄餅鮮甜既味道

之後仲叫左太陽泡菜炒飯

初初覺得個名幾有趣 所以就叫黎試試
泡菜再加上飯 會有種酸辣既味 還不錯~
但朋友不太愛食辣 所以感覺一般

雖然等位比較耐 但鐘意食韓食既 不妨去試一試