2014-11-28 5606 浏览
想食好耐,試過幾次平日下午三四點去到,都見到人龍,所以放棄左,今次終於食到啦 !環境環境OK啦,位與位之間空間好少食物 試左烏卒卒同埋校圈飯卷都好好味,卡邦拿年糕都唔錯,但係漏左D ...炸雞都好好味,唔會好厚粉,不過個洋蔥絲就普通左D,唔夠酸同開胃 ....服務 服務都唔錯,態度亦幾好速度 因為係即叫即做,所以都要等等,但都唔會好耐價錢 我地1男1女食左4樣野1杯柚子茶,埋單$345
想食好耐,試過幾次平日下午三四點去到,
都見到人龍,所以放棄左,今次終於食到啦 !

環境OK啦,位與位之間空間好少

食物

試左烏卒卒同埋校圈飯卷都好好味,
卡邦拿年糕都唔錯,但係漏左D ...
炸雞都好好味,唔會好厚粉,不過個洋蔥絲就普通左D,
唔夠酸同開胃 ....

服務都唔錯,態度亦幾好

速度

因為係即叫即做,所以都要等等,但都唔會好耐

價錢

我地1男1女食左4樣野1杯柚子茶,埋單$345
校園飯卷
卡邦拿年糕
炸雞洋蔥沙律
2014-11-17
校園飯卷
2014-11-18 6279 浏览
等閒日帶肥髀去School Food食晚飯,知道呢間都係人龍店,早啲6點幾到,唔使等就入場! 坐靠牆2人位,環境比九龍灣暗啲,裝修都以色彩繽紛傢俬!簡潔乾淨,今次同肥髀來,本來可以試多幾樣食物,但肥髀又有自己主意,最後只係試到一樣自己想試嘅!炸蝦卷--即叫即製,堆成兩小堆,炸起嘅蝦仲係好油,食落好膩,又無蔬菜中和,一般!卡邦尼年榚--年榚煙韌,白汁好滑香濃,好重忌廉味,煙肉淋身唔乾,咸咸香香,仲有爽脆洋蔥!好味!水冷麵--我同肥髀都鍾意食日式冷麵,韓式第一次食,個碗好大,麵一團,上面有少許酸蘿蔔片,青瓜絲,同半隻烚蛋,湯內浮住好多冰碎,所以極凍,店員問我使唔使剪開團麵,我話唔使,原來團麵都好長,不過都叫分得開,麵質幼身煙韌,無因為浸湯而發大,但個湯好淡,真係有水浸麵嘅感覺,味道全靠幾片酸蘿蔔,青瓜爽脆,烚蛋連蛋黃都煮到熟透,無味!店員勤快,又有禮,肥髀唔小心打瀉水,極速有人拖地收拾!辛苦了!勁𤓓 不過張枱就細啲,唔係太夠位放食物,店員收拾都好勤!

不過張枱就細啲,唔係太夠位放食物,店員收拾都好勤!
炸蝦卷
2014-11-13
卡邦尼年榚
  • 廚師卡邦尼年糕
2014-11-18 5394 浏览
之前一直都好想試呢間餐廳,無奈每次經過都見到門外人山人海,插針都插唔入咁,令我為之卻步~今次過左食飯時間再去博一博,竟然比我有幸唔駛排隊就可以獲安排即時入座,心裏滿懷安慰一入到去睇下餐牌,其實選擇唔多,但心知卡邦尼亞年糕為必點之選,所以就點左一個,另外見黑色既sushi賣相幾特別,所以都一同點選了~其實每碟食物既份量都幾大下,一般食量既人可能食一碟就已經要捧住個肚離開喇~首先講下個卡邦尼亞年糕,因為本人怕會好漏,所以點選了帶辣味既一款,年糕既軟硬度適中,而且有好多醬汁,所以每條年糕都可以完全沾上醬汁,唔會有醬汁不足既情拀出現,加上個汁帶有辣味,令人更加開胃,可以準備迎接下一道菜既來臨墨魚sushi真係不得不提,卷係飯內既墨魚一啲都唔韌,好易入口,sushi沾上沙拉醬有畫龍點精既作用,如果醬汁可以多啲就好喇本來諗住一個人食兩樣野就算,點知見到隔離枱果兩位女士係咁讚個炸雞好食,搞到我都心陏陏想食,結果就跟餐加錢叫多個炸雞~果然冇令我失望,炸雞外脆內軟,而且咬落仲有肉汁係入面,外面既炸粉亦都厚度適中,岩哂我口味今次得我一個人黎所以叫唔到好多野食,下次要約埋啲朋友再黎試埋其他野先得
卡邦尼亞年糕
墨魚sushi
炸雞

2014-10-13
卡邦尼亞年糕
墨魚sushi
炸雞
本到想訪到CAFE SHOP是日關門休息不營業,失望地呆呆撞撞之下來到了時代廣場,想起身邊好友好喜歡日本和韓國,於是便帶她來到這間韓國食店。門前有牌介紹店內最受歡迎的食物,同時歡迎外賣自取,不過已經決定好的我倆連牌都沒看就跑了進店乖乖安坐。餐巾和木桌上都有印花,快快閱過餐牌就火速下單,其實選擇不多,都是年糕壽司麵三款主打,其次就是飲品和沙津。火焰卡邦尼年糕 $68評分 : 8/10兩個不吃辣的女生抱著死一次試試看的精神點了這個辣度為2的年糕!慶幸只有微微辣,混合白醬的味道又意外地匹配,辣醬、忌廉和煙肉味道都十分分明,奶滑而惹味的醬汁配上煙韌年糕實在討人歡心!經過惹味年糕就到一口接一口吃得超過癮的小壽司出場!烏卒卒 $68評分 : 7.5/10以墨汁為主的烏卒卒帶點墨魚汁的鹹鮮味,卷內包裹著醬汁甜的墨魚和爽口醃蘿蔔,紫菜沾有麻油香而不黏口,飯粒也很分明,難怪幾乎每枱都有它蹤影!紅葉花卷 $78評分 : 6.5/10外表絕對拿滿分的花卷味道較失色,瑩光粉的白飯是用上紅菜頭染成,美觀天然又甜甜的。餡料很日式,有青瓜蟹柳蘿蔔絲,而麻油味道也較明顯,總體不過不失。餐廳上菜速度很快但質素又不差,同
火焰卡邦尼年糕 $68
評分 : 8/10

經過惹味年糕就到一口接一口吃得超過癮的小壽司出場!
烏卒卒 $68
評分 : 7.5/10

紅葉花卷 $78
評分 : 6.5/10

餐廳上菜速度很快但質素又不差,同時不斷播放韓國流行歌曲,加上繽紛的店舖色調,實在充滿韓國年輕活力!這討人歡心的小壽司若有機會定必再度探訪!
午餐
2014-10-31 5455 浏览
食過好幾次的school food ~* 即使要等好耐,仍然會好想嚟,因為真心覺得好好味!而且係好味到會令人掛住嘅味道^-^我好鐘意韓國菜同意大利菜,佢地mixed埋變fusion菜簡直就係我嘅最愛 每次都一定會食嘅3樣野!!烏卒卒,卡邦尼年糕同泡菜炒飯!真係好好味!!除左甜品之外,我唔會特別對一間餐廳情有獨鍾,school food都可以話係唯一一間了!先講講烏卒卒,唔係全凍嘅,暖暖地,入口唔會好硬,甜甜嘅墨魚汁入面裝住好有口感嘅墨魚,size剛好係一口嘅!比起普通嘅卷飯,烏卒卒相對較Juicy !!卡邦尼年糕就更特別,個汁做得好出色,勁creamy,但唔會好“杰“身,好入味,配合bacon就更香,但年糕就少左啲!食完會連啲汁都想飲埋架!!因為哩度嘅cabonara味道同出面嘅有啲唔同,可能出面多數配pasta,所以汁會杰啲,亦會咸啲,但school food個汁相對較甜,好“野味“!!!讚!!!!泡菜炒飯用鐵板上,我好鐘意,因為到最後會有啲飯焦,飯上面有隻打左嘅生蛋,mix落啲炒飯到令蛋半熟,入口就更juicy更滑,個飯唔會因為有泡菜而好辣,怕辣嘅人都一定食得到!!個飯食到最後仍

泡菜炒飯用鐵板上,我好鐘意,因為到最後會有啲飯焦,飯上面有隻打左嘅生蛋,mix落啲炒飯到令蛋半熟,入口就更juicy更滑,個飯唔會因為有泡菜而好辣,怕辣嘅人都一定食得到!!個飯食到最後仍然係半熱,哩個就係鐵板嘅好處,令個炒飯一直keep住香口!

絕對推介比鐘意fusion 菜嘅朋友們!!
  • 卡邦尼年糕
  • 烏卒卒
  • 泡菜炒飯
2014-10-30 5210 浏览
又來到銅鑼灣,本來打算(又)去吃魂,怎料去到竟然遇著補假休息,又不想走到一蘭,所以就索性到時代廣場的School Food晚餐。九龍人的我知道最近德福都開了分店,其實我早兩日才吃了今日又來吃……School Food是韓國fushion菜,除了韓國的傳統菜式還會加入其他國家的特色,例如卡邦尼年糕,很多人都有點這個!今次點了烏卒卒(墨汁章魚壽司)﹑泡菜芝士鍋飯和辣味年糕配拉面。壽司做得不錯,章魚咬落有口感,而且中間還有夾住泡菜還是什麼菜很爽口!而泡菜芝士鍋飯則一般,可能缺肉口感欠奉。最後的年糕我忘了拍照,但真的辣到想死………我是個很愛吃辣也吃肩辣的人,本來打算一開始叫最辣的地獄辣年糕,但侍應說這個「真係唔講得笑既辣」,所以就叫這個……但這個一個辣到上心口!!!!!味道是不錯的,豐富的蔬菜,還有拉面和年糕,肯定可以飽肚,唯有失望的以為是「很結很濃」的年糕,但變成了辣年糕湯面。最後太辣真的吃不完,但其他都不錯的,下次還想試試炸雞大蔥沙律!

2014-10-13
2014-10-29 4238 浏览
碰巧有事要到銅鑼灣~之前說過再去吃一次就又來光顧了啊XD!今次被安排在超近門口的位置 >< 吃東西時都給在外排隊的客人看著,感覺很不自在。快快點餐~吃完就走 >____<!第一個點的是 - 廚師卡邦尼年糕($68)價錢和之前吃的卡邦尼年糕一樣~ 上次說過覺得太甜~ 所以今次再點就選了有辣的那款。果然甜度減低了不少 ^^  而且味道更好呢。第二款則點了 - 烏卒卒蛋包飯 ($68)比我想像中~蛋包飯的飯量還算多~!蛋也很滑很香~既然說是烏卒卒嘛~飯都充滿了墨魚汁~黑黑的。飯中有墨魚,也有洋蔥。最後還再點了 - 紅葉花卷($78)本來想叫烏卒卒的 >< 但上次已經試過﹛,而且蛋包飯今次也吃了~這卷有- 紅菜頭、紫蘇、蟹肉~ 味道整體來說不錯,但口感來說果然是烏卒卒比較優性。飲品也是點一大瓶 - 紅寶石橘子艾菲($98)這款比較酸酸的~很開胃。
碰巧有事要到銅鑼灣~之前說過再去吃一次就又來光顧了啊XD!
快快點餐~吃完就走 >____<!
第一個點的是 - 廚師卡邦尼年糕($68)
果然甜度減低了不少 ^^  而且味道更好呢。
第二款則點了 - 烏卒卒蛋包飯 ($68)
比我想像中~蛋包飯的飯量還算多~!蛋也很滑很香~
既然說是烏卒卒嘛~飯都充滿了墨魚汁~黑黑的。
飯中有墨魚,也有洋蔥。
最後還再點了 - 紅葉花卷($78)
飲品也是點一大瓶 - 紅寶石橘子艾菲($98)
這款比較酸酸的~很開胃。
2014-10-25
其實想食SCHOOL FOOD好耐啦~!!終於有機會去食~!!放工立即仆去排隊都已經好多人排隊LU~ 等到朋友黎到終於入得去食啦~!!點了烏卒卒$68這個好味~!!不過總覺得份量不夠多卡邦尼年糕$68很喜歡食韓國炒年糕不過怕辣所以點了這個味道都錯 是我杯茶很CREAMY 不過很飽肚校園花卷$ 68感覺又冇烏卒卒咁好味正正常常的韓國ROLL卷因為個卡邦尼真係好飽肚原本想叫甜品的 都已經吃不下了不過感覺上 價錢貴 份量少如果想食韓國菜 下次還是約朋友去韓國街食吧

其實想食SCHOOL FOOD好耐啦~!!

終於有機會去食~!!
放工立即仆去排隊

都已經好多人排隊LU~

等到朋友黎到

終於入得去食啦~!!
點了烏卒卒$68

原本想叫甜品的 都已經吃不下了

不過感覺上 價錢貴 份量少

如果想食韓國菜 下次還是約朋友去韓國街食吧

2014-10-25 3380 浏览
一樣的人山一海.好彩朋友一早黎左拎位~烏卒卒之前已食過, 不過覺得好味,再點一次另外試了卡邦尼年糕, 喜歡年糕的咬口, 不錯試了當時的新菜色, 紅葉花卷.. 嗚..不是我的菜, 好像在吃草...還叫了這個沙津..首先時不好吃, 吃到一半我們看到有螞蟻....之後已食慾大減. 不想吃下去, 安慰自己菜太新鮮另外侍應們的態度都不太好, 總是看不到你, 拿東西給你時又口黑面黑應該都不會再幫襯的了, 再會
一樣的人山一海.
好彩朋友一早黎左拎位~

烏卒卒之前已食過, 不過覺得好味,再點一次
另外試了卡邦尼年糕, 喜歡年糕的咬口, 不錯
之後已食慾大減. 不想吃下去, 安慰自己菜太新鮮
應該都不會再幫襯的了, 再會
2014-08-14
2014-10-16 5686 浏览
上午開完會,我們一行三人來到 Times Square 尋食。在我沒有什麼特別意見時,老闆秘書就衝口而出,建議去《School Food》,反正大家沒有 idea,簡單食,食個韓式的學生餐也無不可。來時,已經過了繁忙的中午食飯時間,但,也要排一排隊,小小的食店,依然是充滿著熱愛韓食的女生。在《School Food》,最主要都是食他們的名物,Mari。是日,我們點上了三個不同的口味,一個餐肉,一個墨魚,一個牛肉。餐肉卷,是一個以雞蛋製成的皮,再包飯團,內心,有香口的醃菜同餐肉,其實,整份東西最美味之處就是內心那又爽又味道濃的醃菜,是越吃越開心的,而食韓菜,我的確是很喜歡他們的醃菜的。校園花卷,同樣是以蛋皮去包,中間包的是牛肉,牛肉用醬料醃製過,而且是一絲絲的,濃濃香香的,味道亦是一層一層的濃下去,怪不得這些 Mari 會迷倒萬千港女啦。烏卒卒,是我最愛的 Mari,因為墨魚本身已經非常之香口煙韌,再以墨魚汁撈入米飯之中,當中的鮮香味,當中的墨魚香,再加上入口的煙韌感,香口的分數,超過了十分。飯食,我們要了辛口的太陽蛋泡菜炒飯,食用前,把蛋攪爛,辣辣的泡菜炒飯,入口時有流心的蛋黃蛋白汁去

飯食,我們要了辛口的太陽蛋泡菜炒飯,食用前,把蛋攪爛,辣辣的泡菜炒飯,入口時有流心的蛋黃蛋白汁去中和一下味道,中和了泡菜的辣味,但其香味得以保留,再加上有紫菜做襯托,多了幾分的香味,多了幾分的香口。
是日有女同事,一坐下,她就韓迷地點上了一客炸雞,不過,由於下午還要工作,所以我們並沒有點上啤酒。

不同口味的炸雞同薯條,香脆可口,再者,雞肉是嫩滑的,不同口味也有不同的香味,加上少少醬汁,味道濃郁,作為主餐夠飽,作為小食,十分之爽....
曾有人笑說港女們麻目去跟韓風,去追捧一些韓國人也看不上眼的品牌食店.....我很想向她說,試左真係唔啱你食先好發表偉論啦...唔該...
2014-10-14 3774 浏览
已非第一次去, 但還是十分多人, 還好同事放得比較早可以先等位, 我下班就過去JOIN, 結果我只等了五分鐘就可以入座, 辛苦她們了!!! 三隻人仔其實食得唔多, 但因為份量唔會太多, 所以都叫了幾款!!!因為朋友之前迷了"星星"熱, 本想點炸雞啤酒, 但怕那個沙律太多, 所以點了這個細份的雞球, 比想像中還好, 而且真的又熱又香口, 外脆內軟又嫰, 但就真的比較細了...朋友仔的至愛, 因為夏天佢話要食凍野, 哈哈!!! 比起其他店的, 我覺得味道一般, 唔夠凍同梨汁不夠強烈, 不過不失吧...第一次試這個, 上桌很熱, 一路吃會有點結焦, 不過牛肋骨是幾薄幾嫰的, 還有幾多汁, 配菜為粟米及薯角, 粟米牛油味幾香, 後者正常...主打的, 每次必點, 因為個汁實在太好味, 自己想調在家也試過失敗, 究竟秘訣在於那裡??? 包含了卡邦尼的原素, 有煙肉, 菇類, 不過今次的年糕略UN了少少, 無之前咁軟, 可能多人弄不切, 不過還有我最鍾意的冷麵一齊混汁吃, GOOD!!!又是每次必選的, 每粒飯都有墨汁, 內裡的辣味八爪魚又彈牙辣味足, 不過要好有牙力慢慢咬, 哈哈~~~(之前試過
炸雞球
水冷麵
牛肋骨鐵板配薯菜
廚師卡邦尼年糕
辣八爪魚墨汁包飯
又是每次必選的, 每粒飯都有墨汁, 內裡的辣味八爪魚又彈牙辣味足, 不過要好有牙力慢慢咬, 哈哈~~~(之前試過蛋那個都好吃的...)
紫薯忌廉薯餅
其實這個我不太記得, 不過就記得是有紫薯及忌廉, MIX埋一起很溶化的感覺, 外面炸得很脆可口...

雖然食物是中上的等級, 但因為等候時間比較長及價錢不便宜, 所以唔可以成日食, 大家有機會可以試下!!!
2014-05-05
廚師卡邦尼年糕
辣八爪魚墨汁包飯
紫薯忌廉薯餅
2014-10-07 3980 浏览
早前聽朋友介紹話呢間得獎, 於是去試下我諗算係韓式既fusion 菜, 食落非常特別, 喺本身已有既韓國食物上加入其他元素剩係呢個卡邦尼年糕已經覺得非常特別。另外試左墨魚卷同小小其他野食全部都好特別, 想推介俾其他人試下!但去試嘅朋友要注要等位需時, 而且價錢都唔算好平 ~
早前聽朋友介紹話呢間得獎, 於是去試下

全部都好特別, 想推介俾其他人試下!

但去試嘅朋友要注要等位需時, 而且價錢都唔算好平 ~
2014-10-25
2014-10-07 3473 浏览
和一個很久沒見的朋相約在銅鑼灣見面。在朋友的介紹下第一次來到時代廣場這邊找吃的XD!這裡的餐桌也有自己店的特色 ^^烏卒卒 ($68) - 喜歡這個的口感! 因為包著的是魷魚。所以別看這個黑黑的就以為味道會怪怪~~ 這是錯誤的想法喔。之後點了一個飯 - 韓式薄燒豬頸肉鐵鍋炒飯 ($88)除了有蛋之外,還有一塊芝士,讓整個飯生色不少。雖然Menu上顯示為一隻辣椒的辣度,不過不太吃辣的人來說這程度還可以。吃韓國料理~我最不能放棄的就是「年糕」 !!!所以最後點的一款就是 - 卡邦尼年糕 ($68)因為飯點了有辣度的,這款就沒有再點。誰知...這個甜得過份。好吃是好吃,但愈吃愈甜會覺得很膩~可能選同款,但有點辣的會更好。最後飲品朋友說想試這款,因為是藍色XD!很像波子汽水的顏色,其實味道也有少少像,不過這款是 - 甜心鳳梨艾菲($98)。跟朋友計過,如果每人單點一杯跟叫這樣可分到大約4杯多點來比較。這樣會比較代算~ 不過如果本身全部菜式也是點辣款的,就更推薦飲這種。
和一個很久沒見的朋相約在銅鑼灣見面。
在朋友的介紹下第一次來到時代廣場這邊找吃的XD!
這裡的餐桌也有自己店的特色 ^^
所以別看這個黑黑的就以為味道會怪怪~~ 這是錯誤的想法喔。
之後點了一個飯 - 韓式薄燒豬頸肉鐵鍋炒飯 ($88)
除了有蛋之外,還有一塊芝士,讓整個飯生色不少。
吃韓國料理~我最不能放棄的就是「年糕」 !!!
所以最後點的一款就是 - 卡邦尼年糕 ($68)
最後飲品朋友說想試這款,因為是藍色XD!
题外话/补充资料: 跟朋友吃完出到去,還看到排著長長的人龍~ 建議大家在晚餐時間再早少少去等位 ^^
2014-09-25
2014-09-29 4327 浏览
開學日,男朋友仔俾左個surprise我☺️☺️帶左我去左食想食好耐嘅school food,好開心本身以為要排好耐隊,但拎左飛10分鐘度就已經入得✌️表示 好開心我地兩個人叫左3樣嘢食,分別係紫菜包飯、辣味卡邦尼年糕同一個咩媽咪沙律。落左order好快就到,份量嚟講係夠嘅,賣相都唔錯,特別推介紫菜包飯,又靚又好味,佢擺到好似花咁😋而辣味卡邦尼年糕幾特別,好少諗到卡邦尼加落年糕度,而加左辣汁之後就更加有韓味☺️淨番個咩媽媽沙律就麻麻啦 又辣辣地又酸咁我食左兩啖就比左男朋友清左😂😂總括嚟講是次初嘗school food係不錯嘅
開學日,男朋友仔俾左個surprise我☺️☺️
帶左我去左食想食好耐嘅school food,好開心

總括嚟講是次初嘗school food係不錯嘅
紫菜包飯,好味!
辣味卡邦尼年糕
咩媽媽沙律
2014-09-01
紫菜包飯,好味!
辣味卡邦尼年糕
2014-09-23 3963 浏览
7點去到銅鑼灣school food, 好多人排隊, 等左成個鐘先入到. 食左個叫烏卒卒既墨魚卷, 細細舊幾得意, 一口就一舊, 味道不錯. 卡邦尼年糕都值得推介, 有咬口, 幾好味。 入面坐得幾舒服, 整體來講野食都幾好, 要花點時間早d 去排隊, 有機會的話都會再去試一試。
墨魚卷
卡邦尼年糕