2022-09-16 55 浏览
要熱烈慶祝同事升職🎉,見到佢努力左甘耐終於有成績,當然要慶祝一下,咁我地就揀咗呢間位於公司附近既餐廳🍽主角帶骨肉眼扒🥩,厚切,將外層煎到金黃色,甘香脆口,切開肉質岩岩好。最中意就西呢個鮮蝦野菌扁意粉🍝,醬汁好獨特,而且蝦肉肉質鮮嫩,份量充足,其他配菜味道都甚是相配。要慶祝當然要有紅酒白酒,🍸🐟白酒同魚肉出奇地夾,成個配搭都好新穎但系好好味。紅酒就可以配牛扒🍷。我地都覺得這間 餐廳食物質素高,👅💕價格都可以接受。食完好似去左一趟外國咁,值回票價! 😬👍

2022-09-15 55 浏览
👯今天與姊妹星期六系紅磡睇完戲,順道想在附近揾個地方食野,💁🏼我們路過這間多國菜,姊妹便提議入內進食,品嚐一番!店內有好多食物的品種選擇,💕覺得佢啲嘢食同飲品都好有創意,有好多新嘅嘢可以選擇下。我地兩個人,🥐就分別點All day breakfast同埋泡菜豚肉意粉。個All day breakfast上擺滿很多野食,魚肉都幾鮮嫰,底部就系滿滿既沙律,仲有腸仔,肉味香濃。朋友叫既泡菜豚肉意粉都唔錯,泡菜豚肉香之餘,肉汁軟糯,意粉夠入味。醉燒雞我地share黎食🐥,都幾大只,外皮煎都微微金黃,非常脆口,內裡雞肉嫩滑,不錯!第一次試fusion菜,好多地方都有驚喜,有機會再來!💯💯

第一次試fusion菜,好多地方都有驚喜,有機會再來!💯💯
2022-09-15 36 浏览
有一次朋友食完呢間餐廳之後大贊🤠,就成日叫我一齊去試多一次,所以今日就黎左辣,🍽️餐廳門口的高貴神秘風格裝修搶眼吸晴,入內可見裝潢簡約樸素😬,入到去餐廳內環境好舒服,打卡應該都幾靚。👍🍣煙三文魚酸種包🍣口味幾特別,個價格認真便宜親民,都幾大個,食完都好飽,而且煙三文魚魚肉夠軟滑,醬汁非常入味,真心幾正。🥐All day breakfast🥐牛角包外皮金黃酥脆,包入面好鬆軟,薯條沙律就增加味覺層次。🌹朋友果然沒呃我,真系好正啊,所有食物都好精緻,有種食fine dining 既感覺,服務好周到。
🍣煙三文魚酸種包🍣
🥐All day breakfast🥐

2022-09-14 33 浏览
牛油果绿和灰色作主调的装修清新雅致。 食物质素4/5。 推荐冬阴功烤鲈鱼,汤底酸甜热辣,整条鲈鱼无刺吃起来超爽,外皮煎得微微发焦,肉质鲜嫩。 大块花菜吸饱了冬阴功汤汁,搭配得当。 牛排无功无过,选的五成熟,牛肉本身不是特别出彩,煎得火候控制得不错,配菜的土豆泥软糯绵密,非常细腻,奶香味浓。 咸蛋黄鸡翼抱希望太大反而有点失望,鸡翼太老导致鸡肉收缩在一起,没有鸡肉的鲜嫩,咸蛋黄裹的不少,但是口味过咸失去鲜味。nachos够脆,沙律里有西瓜也是很少见了
2022-09-14 23 浏览
終於放暑假,難得到Sem break想搵地方同frd去食好西之餘又可以打卡👧🏻👧🏻,同時間又可以chill下,就選左呢間多國菜!🥂頭盤系芝士拼盤,開胃之選🧀,有好多芝士,🥓火腿肉質地彈牙,沙律菜好嫩好解膩。最後用黑醋欖油,提升味覺層次。主菜系帶骨肉眼扒🥩,肉眼扒超級大塊,用煎封既方法鎖住肉汁,咬落去郵香滿載,牛肉味道夠曬濃厚。另一個黑松露帆立貝扁意粉🍝,而且食落去非常重既黑松露味道,增加鮮味,最正就系個意粉,完全吸收曬所有野既精華,非常好味。 另外一個菜系All day breakfast,三文魚鮮味之餘唔會太幹,好惹味。最後飲埋菠菜湯就最滋味啦🫕!每碟菜式都好精美,🍷好似欣賞一件藝術作品咁,看得出廚師既用心,真係讚👍🏻吃完真系大滿足!😆😆

2022-09-14 24 浏览
在紅磡附近上完日文堂,天氣好熱就黎融🔥,就嚟咗呢一間餐廳醫肚,呢度距離地鐵站都唔算好遠,位置都算非常方便👍🏻整間餐廳嘅裝修、擺設、餐具都系簡約舒適風,岩曬我地😝@黑松露帆立貝扁意粉🍝帆立貝彈牙而且好多汁,個扁意粉完全同個醬汁融為一體,口感滑溜,加上少黑松露做伴碟。@水牛芝士火腿沙律☘️🥬份量好多,芝士配沙律同埋沙律醋,醋不會太甜太酸,而且有很重的果香,吃完很解膩,真系食到飽一飽。@鴨腿香辣燉飯🍚呢個更加系讚不絕口,鴨腿非常新鮮,燉飯增加惹味。@西班牙水果紅酒🍹最後飲呢杯特飲,真系大滿足了。我地好中意呢個地方,好多位置打卡都好正正子,中意影相既話一定唔好錯過啊。📸

@黑松露帆立貝扁意粉🍝

@水牛芝士火腿沙律☘️🥬

@鴨腿香辣燉飯🍚

呢個更加系讚不絕口,鴨腿非常新鮮,燉飯增加惹味。

@西班牙水果紅酒🍹

最後飲呢杯特飲,真系大滿足了。

2022-09-14 19 浏览
系紅磡附近見完客人👜,就想在附近吃完飯再回家。就選擇了這間位於紅磡必嘉街92-112號。餐廳主要係簡約典雅風格為主,好岩打卡。🍽️【【All day breakfas】】🥗🥓🥐非常豐富,腸仔好大條,而且好新鮮,咬落去有咬口之余仲好入味,牛角包好鬆軟,食物質素都好高。有超多沙律做伴碟,好新鮮嘅,配合調教得啱啱好嘅醬汁,非常滋味。【【鮮蝦野菌扁意粉】】🍜鮮蝦野菌兩樣野夾埋提升整體香氣!每一淡都非常滋味! 【鮮奶冷泡茉莉】&【鮮奶咖啡】☕☕全部都好香濃,飲完好滿足。今日食完真系大滿足,叉足電!😝下次念住叫多d 朋友試下肉眼扒。😬
【【All day breakfas】】🥗🥓🥐
【【鮮蝦野菌扁意粉】】🍜
鮮蝦野菌兩樣野夾埋提升整體香氣!每一淡都非常滋味!
【鮮奶冷泡茉莉】&【鮮奶咖啡】☕☕
全部都好香濃,飲完好滿足。

2022-09-14 25 浏览
早排知道Second Bites喺紅磡開咗分店 急不及待約埋朋友嚟試吓🍴兩間嘅風格/Menu都有唔同 長沙灣店比較型格 主打bar and grill🍖而紅磡就係小清新嘅裝修 有綠色植物點綴 好relax☘️提供西餐美食 另外仲有生酮/素食菜式可以選擇 ▫️鹹蛋黃金雞翼熱辣辣上枱 香噴噴🤤表面炸到金黃色 入面充滿肉汁 鹹蛋黃味香濃 個汁調得好好 唔會太稠太膩 ▪️2nd Bites招牌煎肉餅脆蛋漢堡好有創意👍🏻幾隻蛋煎埋一齊 蛋黃仲係流心 最特別係個蛋邊 煎到好似蠔餅咁 好酥脆🍳而肉餅就好地道 係腐乳味嚟㗎😍對於呢個新鮮嘅配搭 我表示十分滿意 仲有生菜同蕃茄 所以食落一啲都唔膩 伴碟嘅有沙律/薯條同埋番薯條 勁豐富 夠晒滿足作為一間Bar & Cafe 除咗酒之外 仲有好多飲品選擇🍹芒椰冰冰係店舖推介 椰味濃郁 入面有芒果肉 啱晒夏天☀️另外鮮奶綠茶香濃順喉 夠晒滑

▫️鹹蛋黃金雞翼
▪️2nd Bites招牌煎肉餅脆蛋漢堡

2022-09-13 19 浏览
Second Bite Bar & Cafe紅磡區一向都好多好嘢食,有次行過見到有間裝修好靚嘅cafe好想試下,今次終於有機會同朋友嚟試下。交通都好方便,黃埔站行過嚟幾分鐘就到。入到嚟見到裝修就好有熱帶雨林style,木色設計好舒服,地方又乾淨☺️👍🏻今次叫咗兩杯嘢食兩杯嘢飲,全部都好抵食抵飲😝招牌煎肉餅脆蛋漢堡個包嚟到嘩咗聲,好耐無食過咁大個漢堡,淨係蛋黃最少已經見到有3隻,肉餅做得好好唔會膩,真係店裏面嘅招聘菜☺️咸蛋黃金雞翼啲咸蛋王汁真係有流沙,味又夠濃,好推薦😜👍🏻芒椰冰冰入口超冰涼超Fresh,椰奶味比較重,啱哂我鍾意奶味😚鮮奶綠茶綠茶味濃,奶味比較多☺️
Second Bite Bar & Cafe

今次叫咗兩杯嘢食兩杯嘢飲,全部都好抵食抵飲😝

招牌煎肉餅脆蛋漢堡

咸蛋黃金雞翼
啲咸蛋王汁真係有流沙,味又夠濃,好推薦😜👍🏻

芒椰冰冰
入口超冰涼超Fresh,椰奶味比較重,啱哂我鍾意奶味😚

鮮奶綠茶
綠茶味濃,奶味比較多☺️

呢日收工約咗friends去紅磡食飯😚我已經預先上網做定research,知道紅磡近黃埔花園有間fusion Cafe,無論餐廳環境同埋食物賣相都幾精美,值得一試😁📍芝士火腿拼盤火腿嘅色澤非常油亮✨入口充滿風乾火腿嘅香氣,除咗火腿之外,芝士同煙三文魚都有返咁上下質素👏🏼📍帶骨肉眼扒呢塊肉眼扒有半隻手臂咁長,而且一啲筋都無,唔洗落汁已好有肉味好好食😋煎嘅熟度都啱啱好呢😋📍醉燒雞超級推薦呢隻醉燒雞🤤店員話用酒浸咗一整晚先會拎去燒,燒到金黃色好靚仔,食落皮薄肉嫩多汁,即使雞胸肉都唔會乾柴,真係好出色🤩📍玫荔咖啡 & 鮮奶冷泡茉莉兩杯飲品都落足心機沖配,層次豐富之餘配搭上都幾夾,賣相亦都好靚適合打卡📷

📍芝士火腿拼盤

📍帶骨肉眼扒

📍醉燒雞

📍玫荔咖啡 & 鮮奶冷泡茉莉

2022-09-13 22 浏览
屋企樓下嘅呢間cafe係我近排經常會翻兜嘅一間餐廳🙆🏻‍♀️無論一個人或者三五知己去食都好適合👫🏻👭🏻特別係經過一日勞碌工作後,更需要食好嘢慰勞返自己先得✨🟢鴨腿香辣燉飯.超級推薦呢個燉飯💯鴨腿軟硬適中,輕輕一切就可以將鴨肉同骨頭分開,見着鴨油慢慢流出來真係好治癒☺️燉飯嘅辣主要喺香氣,唔會令人難受😌每粒意大利米都索晒高湯嘅味道,熟透嘅米粒煙煙韌韌有口感,唔覺唔覺就食晒成疊😋😋😋呢間cafe其實仲喺一間bar,所以會提供唔同種類嘅餐酒🍾我自己就叫咗一杯紅酒小酌一番,享受一個人愜意嘅晚餐時間😚😚
🟢鴨腿香辣燉飯.

講緊嘅就係呢間開業冇耐嘅Second Bite cafe & Bar🍽坐落喺黃埔花園裡面,門面以綠色同白色為主,餐廳裏面就走簡約小清新風,安置咗一片植物牆同好多盆栽,非常有大自然嘅氣息🌲🪴今晚食嘅兩個套餐都跟餐湯🥄同鬆軟牛角包🥐我哋仲加錢叫咗個芝士🧀火腿🥓拼盤,火腿油香滿溢帶自然嘅鹹香味,芝士亦都好香醇💛主菜1:大蝦🦐海鮮🦑意粉扁意粉麵質口感適中,粒粒蕃茄仔爆汁,健康無負擔!大蝦同其他海鮮用蒜油煎香,簡單卻充滿驚喜😍主菜2:帶骨肉眼扒🥩肉眼扒好大塊!切開會見到裏面嘅肉仲係粉嫩粉嫩,肉質軟腍,有肉汁唔會乾身💦非常高質🤤坐喺一個咁舒服自然嘅環境下食晚餐,總係覺得零舍好食😋
主菜1:大蝦🦐海鮮🦑意粉
主菜2:帶骨肉眼扒🥩

坐喺一個咁舒服自然嘅環境下食晚餐,總係覺得零舍好食😋
2022-09-09 33 浏览
放假梗係要搵好嘢食啦☺️依間西餐廳位於黃埔,搭地鐵喺黃埔站一出行5分鐘就到,地理位置都幾方便👍🏻飲品選擇都幾多,除咗一般有嘅咖啡同茶飲之外,仲有好多特調嘅飲品🥂我就叫咗杯🥛鮮奶咖啡🥛,鮮奶如絲盤順滑,奶泡打得輕盈❤️朋友嘅🥛鮮奶冷泡茉莉🥛都唔錯,凍冰冰嘅鮮奶飲落好消暑,隱約有淡淡的茉莉花味🌼依到嘅☀️All day breakfast☀️好令人驚艷~一盤有齊所有all day breakfast 應有嘅食物,千其唔好睇小呢份Breakfast,至少可以夠兩至三個人一齊食😍另外🍝椒麻豬頸肉意粉🍝好惹味,一入口唔算好辣,但一陣之後椒麻味就會湧出,好刺激💥豬勁肉爽口大塊,整體味道同口感良好😋跟餐嘅菠菜湯襯返餐廳嘅主色調綠色💚飲落好順滑,仲有少少菠菜茸添💚💚
2022-09-08 43 浏览
上網睇到好多人大讚呢間喺黃埔嘅Cafe出品絕對唔馬虎,而且價錢相宜,好值得去試一試😎Cafe環境好優美,用咗好多植物去佈置,牆身喺一大幅灌木牆,綠油油嘅感覺令人食飯嘅時候都特別舒服🌿🌱💓All day breakfast一間Cafe嘅出品如何,睇吓佢哋嘅all day breakfast 就知道😉依碟all day每樣食材都俾得好大方,沙律菜新鮮,香腸juicy多汁,炒蛋熱辣辣唔老,仲有主角煎雞扒香噴噴,全部都即叫即整,好有心機👏🏼👏🏼💓炸蛋豬扒飯好有驚喜嘅碟頭飯,原來雞蛋豬扒飯都可以整得咁好食🤩一吉開炸蛋時蛋液慢慢流出,好誘人😍豬扒煎得香口滑嫩,必食必食👍🏻👍🏻

💓All day breakfast

💓炸蛋豬扒飯
今日嚟到黃埔嘅second bite食晚餐,平日夜晚6:30左右去到,已經好多人等緊位😲估唔到平日都咁旺場,睇嚟大家都好喜歡佢哋嘅餐點💓💓先上枱嘅喺{鮮奶冷泡茉莉}🥛加茉莉🌱原來咁夾,配搭有新鮮感之餘又夠清爽,賣相仲好靚添🤍{芝士火腿拼盤}好精緻✨最啱一路食一路飲嘢傾偈,芝士軟滑味濃,可以搽餅乾食或者直接食都得😜{醉燒雞}好香嘅酒味,連雞胸肉都有酒味同夠滑😋而且半隻雞都好夠食,啖啖肉份量好足夠😛{鴨腿香辣燉飯}鴨腿嘅熟度啱啱好,肉質仍然呈現微微嘅粉紅色,而表面就鬆化可口,可見廚師嘅功力非凡🥰以上嘅食物我哋都好鍾意,見佢Menu仲有好多期間限定嘅特色菜式都好想試,下次要約多幾個朋友一齊嚟食先得🤩