2023-11-21 32 浏览
琴日同仔仔出左去太子果邊 經過一間cafe門口仔仔自己衝左入去 捉都捉唔住🤣原來佢俾門口棵紅葉樹吸引左🍁咁好啦 見都有少少肚餓 就順便入去食埋野啦🤣🔸肉醬意粉🔸仔仔好中意食肉醬意粉 所以每次都會叫比佢食呢個肉醬意粉軟硬度適中 佈滿哂蕃茄醬同肉碎 好開胃👍🏻而且上層仲加左好多芝士 超好味呀🤤🔹SEIZING PIZZA🔹材料有粟米🌽、菠蘿🍍同蘑菇即做既pizza 熱辣辣同好脆口仔仔自己一個人都食左一塊😋呢間文青cafe 感覺好chill好舒服😌有d貓貓咕𠱸同跳跳虎公仔帶小朋友同寵物過黎都好正👍🏻

琴日同仔仔出左去太子果邊 經過一間cafe門口

仔仔好中意食肉醬意粉 所以每次都會叫比佢食
呢個肉醬意粉軟硬度適中 佈滿哂蕃茄醬同肉碎 好開胃👍🏻
而且上層仲加左好多芝士 超好味呀🤤

🔹SEIZING PIZZA🔹
材料有粟米🌽、菠蘿🍍同蘑菇
即做既pizza 熱辣辣同好脆口
仔仔自己一個人都食左一塊😋

呢間文青cafe 感覺好chill好舒服😌
有d貓貓咕𠱸同跳跳虎公仔
帶小朋友同寵物過黎都好正👍🏻

2023-11-19
2023-11-18 32 浏览
帶爽爽文青cafe 吃晚餐🤭🥰門口擺放一棵紅葉樹,貓貓背🐈‍⬛的咕𠱸,仲有跳跳虎🐯這個擺設文清得來帶點可愛💓播住輕快音樂👍🏻很適合我帶小朋友來🤭小朋友一看到雙眼已發光😂LatteHOTOriginal (nutty blend)香滑奶香配香濃咖啡 ☕️ 味道不錯, 下午都可以黎chill 下😎Green Tea LatteHOT抹茶控的爽媽點會唔叫🤭好中意濃濃的抹茶味🍵個樣仲好靚💓Crab Roe Carbonara With Spaghetti爽爽最愛既意粉🍝 意粉軟硬適中,香濃蛋黃及芝士醬汁,加上蟹籽,香滑又有口感🤤Grilled Wagyu Beef withSpaghetti黑胡椒和牛粒,肉質柔軟且juice🩷香噴噴好惹味,配搭意粉🍝食味道更有增次感Parma Ham Pizza新鮮熱辣香噴噴,邊位仲香脆可口
帶爽爽文青cafe 吃晚餐🤭🥰

Green Tea LatteHOT
抹茶控的爽媽點會唔叫🤭好中意濃濃的抹茶味🍵個樣仲好靚💓

Parma Ham Pizza
新鮮熱辣
香噴噴,邊位仲香脆可口

[Seizing 啡酒館]太子基隆街平時覺得只有茶餐廳個D估唔到呢度有一間都幾骨子的文青CAFÉ🍽️🍽️門口仲有一棵楓葉應下景添🍁🍁咁就去試一試啦原來佢呢度轉飲COFFEE☕️同埋有COFFEE COCKTAILS🍹🌟菠菜湯(餐湯)🥬🥬-菠菜都打到好碎, 都幾滑身菠菜味就唔會好覺反而幾鍾意佢落左的香草味道🌿🌿🌟藍青口配忌廉蘑菇汁藍青口都幾多架,味道都OK忌廉蘑菇汁就淡味左少少🌟黑松露蘑菇貝殼粉🍝平時通常見得多都係意粉幾欣賞佢用左貝殼粉同埋都幾入味個軟硬度岩岩好^^🌟香蕉朱古力PIZZA🍌🍌個PIZZA都幾脆🌟荔枝茶(餐飲)唔係好甜, 仲有淡淡荔枝香味有好大粒的荔枝肉添🍹Baileys Chocolate朱古力味好香🍫🍫呢個甜酒好易入口岩哂我呢個初哥令我想ENCORE再飲😍😍🌟Lychee Latte☕️淡淡的荔枝味有少少酒香好飲~P.S. 店員都好好服務👍🏻👍🏻會同你推介飲咩COFFEE COCKTAILS🍹🍹值得可以再去飲下其他COCKTAILS🍹🍹一個舒服的地方俾你RELAX🧘‍♀️🧘‍♀️仲可以帶寵物🐶🐶🐈🐈回頭指數(10分) : 8分√√√√√√√√價錢(5分):💰💰💰味道(5分):😋😋😋
[Seizing 啡酒館]
太子基隆街平時覺得只有茶餐廳個D
估唔到呢度有一間都幾骨子的文青CAFÉ🍽️🍽️
門口仲有一棵楓葉應下景添🍁🍁
咁就去試一試啦

🌟菠菜湯(餐湯)🥬🥬
-菠菜都打到好碎, 都幾滑身
菠菜味就唔會好覺
反而幾鍾意佢落左的香草味道🌿🌿

🌟藍青口配忌廉蘑菇汁
藍青口都幾多架,味道都OK
忌廉蘑菇汁就淡味左少少

🌟黑松露蘑菇貝殼粉🍝
平時通常見得多都係意粉
幾欣賞佢用左貝殼粉同埋都幾入味
個軟硬度岩岩好^^

🌟香蕉朱古力PIZZA🍌🍌
個PIZZA都幾脆

🌟荔枝茶(餐飲)
唔係好甜, 仲有淡淡荔枝香味
有好大粒的荔枝肉添

價錢(5分):💰💰💰
味道(5分):😋😋😋😋
打卡(5分):😊😊😊😊
2023-11-15 20 浏览
早幾日同朋友去太子行街,行到攰攰地正想揾間cafe 坐低休息一陣,經過見到呢度就一於試下啦╭☆ Seizing 雞翼配沙律雞翼煎得金黃帶微微焦香,配以新鮮清甜沙律菜,葷素均衡搭配,而且份量相當足夠 ╭★ 黑松露薯條薯條一向都係我至愛,今次第一次試食黑松露薯條,香脆又略帶黑松露香氣更加係食唔停口 ╭☆ Hot Cappuccino 以咖啡開始新的一天係最幸福的事Cappcino 細膩的奶泡配上cinnamon powder 的香氣,每一啖都係享受生活的味道 ╭★ Iced Mocha上餐時朱古力牛奶同espresso 會分開,另外仲有一細杯咖啡粉,刺激嗅覺感官第一步就係先聞一聞杯咖啡粉,然後再淺嚐一下espresso 的原味,最後就可以倒入朱古力牛奶當中混合成mocha,一杯咖啡體驗多重享受餐廳除咗咖啡,亦有供應酒精飲品,如果三五知己想揾個地方舒舒服服傾下計,呢度絕對會係一個好選擇

╭☆ Seizing 雞翼配沙律

Hot Cappucino
Seizing 雞翼配沙律
Iced Mocha
Hot Cappucino
享受 Me time 💚 享受時間 😆去cafe嘆返杯 Green Tea Latte ☕放假終於有時間出去行街🛍️好耐無買衫呀🤣🤣🤣換季就要瘋狂購物,行到攰去咗附近搵野食,見到呢間cafe門口好特別吸引到我🩷美女店員親切有禮介紹餐牌食物,好好招呼咁就一於入去試吓啦😆👍🏻🐱店內外周圍都有好多貓貓公仔佈置好可愛😍原來係一間寵物友善餐廳,座位闊落,文青風悠閒舒適,播放著輕快音樂,感覺好relax~~🧡☺️食物方面質素都好好,飲品亦非常美味😋我超愛呢一杯Green Tea Latte 💚 綠茶味香濃加上cream口感豐富細滑💯 🦐大蝦菠菜意粉🍝賣相好吸引🤤蝦肉鮮味,醬汁幾香健康又好食,見到Tea set餐牌內包飲品都好抵食呢🤩呢間cafe除咗咖啡和各類特色飲品☕🍵原來仲有酒飲,好適合同朋友一齊放鬆傾吓偈🍻室外座位好正好chill,店舖位置好方便mtr行去5分鐘內到達✅
享受 Me time 💚 享受時間 😆
去cafe嘆返杯 Green Tea Latte ☕

• Green Tea Latte
2023-11-12 26 浏览
🔅🔅🔅之之好去處介紹🔅🔅🔅之之每星期上完跳舞堂之後媽咪都會帶佢捐窿捐啦搵好嘢食今次嚟到太子呢間文青cafe呢度有唔少選擇都啱哂小朋友之之就揀咗黑松露貝殼粉沙律🥗之之最愛嘅肉醬意粉🍝同荔枝冰紅茶🍹好肚餓嘅之之一口氣食咗半碟意粉 仲識得講YUMMY😆呢度仲有好多特色咖啡☕️下次再試下!Seizing 啡酒館 @Seizing28📍太子基隆街28號#kids #hkkidsmodel #cafe #親子好去處 #香港bb #育兒日記
🔅🔅🔅之之好去處介紹🔅🔅🔅

下次再試下!

Seizing 啡酒館 @Seizing28
📍太子基隆街28號

2023-11-07 46 浏览
呢個造型去 文青cafe真係啱哂😂難得可以休閒地同洋洋撐枱腳,今次選擇咗呢間位於太子嘅文青風格餐廳,門口嘅佈置絕對係打卡位之一,餐廳內裏環境優雅,感覺恬靜舒服我同洋洋坐喺靠近門口位置,抬頭就可以見到專業嘅煮咖啡工具。時間上大概到下午茶,所以我哋選擇咗輕食一個意粉同飲杯果汁🍴Crab Roe Carbonara with Spaghetti🍝蟹籽卡邦尼意粉 $98忌廉奶香,芝士味香濃,再加上蛋黃啖啖Creamy,配上爽脆嘅蟹籽,口感一流Fruit Punch 🍹雜果賓治 $68檸檬🍋菠蘿🍍橙🍊西柚水果大雜燴,小朋友一定無法抗拒呢種酸酸甜甜口感
呢個造型去 文青cafe真係啱哂😂
門口嘅佈置絕對係打卡位之一,餐廳內裏環境優雅,感覺恬靜舒服

我同洋洋坐喺靠近門口位置,抬頭就可以見到專業嘅煮咖啡工具。
時間上大概到下午茶,所以我哋選擇咗輕食一個意粉同飲杯果汁🍴

蟹籽卡邦尼意粉 $98
忌廉奶香,芝士味香濃,再加上蛋黃
啖啖Creamy,配上爽脆嘅蟹籽,口感一流

Fruit Punch 🍹
雜果賓治 $68
檸檬🍋菠蘿🍍橙🍊西柚
水果大雜燴,小朋友一定無法抗拒呢種酸酸甜甜口感
2023-11-07 15 浏览
今日喺太子行完街,諗住搵間Cafe坐低chill下,經過一間文青Cafe☕️,比門口有兩個可愛貓貓🐱 cushion吸引咗然後就試下佢啦🔅Seizing雞翼沙律🥗煎到金黃帶少少焦香嘅雞翼,再配上清新嘅沙律菜!呢個搭配好fresh好開胃,而且沙律菜嘅份量好多👍🔅Espresso Tonic☕️好特別!🧡上咖啡嘅時候,佢地準備埋咖啡☕️嘅粉啊俾你先聞一聞👃感官體驗第一步!再有多一小杯espresso 俾你飲到杯咖啡嘅原味,然後再品嚐啲杯香噴噴嘅咖啡☕️🔅藍青口配忌廉蘑菇汁🍄法國藍青口雖然細細隻,但勝在味道鮮甜;再加上蒜蓉麵包配個蘑菇汁,香脆可口😋🔅 handmade cheesecake🍰呢個芝士蛋糕質感好幼滑好soft,入口即溶而且唔會太甜;🍰再配上個冧酒雲呢拿雪糕另外,值得讚賞係有一位女店員服務非常之好!

🔅Seizing雞翼沙律🥗

🔅Espresso Tonic☕️

🔅藍青口配忌廉蘑菇汁🍄

🔅 handmade cheesecake🍰

另外,值得讚賞係有一位女店員服務非常之好!
2023-10-28 294 浏览
📍 @seizing28 in Prince Edward Cafe Food: 💛💛💛💛🤍Décor: 💛💛💛💛🤍Service:💛💛💛💛💛Price Value: 💛💛💛💛🤍Favourite:💖 BLT------------------------------✅ Located at King Lung Street, takes only 3 minutes walk from Prince Edward MTR station. Very convenient.✅ The menu offers a wide variety of delicious and mouthwatering choices varied from salad,pasta, burger, desserts and drinks.✅ The BLT is stunning. A beautiful combination of lettuce, Beacon and tomato.✅ Their breakfast set is a great deal 🫶🏻✅ Overall the food
📍 @seizing28 in Prince Edward
Cafe

Food: 💛💛💛💛🤍
Décor: 💛💛💛💛🤍
Service:💛💛💛💛💛
Price Value: 💛💛💛💛🤍
Favourite:💖 BLT

✅ Overall the food quality was outstanding
✅ Portions are generous
✅ Great experience! They provide good service and comfortable environment.
✅ Can’t wait to return and wouldn’t hesitate to recommend to anyone looking for somewhere to chill with friends and family
✅ Very nice food. I would highly recommend this place for its food and drink.
✅Servers are also great and always efficient, happy, and polite
✅ A delightful experience. Friendly reminder: be sure to making a booking well in advance

𝙿𝚕𝚎𝚊𝚜𝚞𝚛𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚕𝚒𝚙𝚜, 𝚕𝚒𝚏𝚎𝚝𝚒𝚖𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚑𝚒𝚙𝚜 🐰

𝙻𝚒𝚙𝚜 𝚏𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 : @eatwithbunny_ ✨
H𝚒𝚙𝚜 𝚏𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 : @workoutwithbunny 🏃‍♀️
#globaleats #eatwithfoodiez
2023-10-27 173 浏览
今日本來一早要去旺角見客,點知臨時比人放飛機,唯有搵下附近有咩cafe啦,始終呢排都開咗好多優質coffee shop。雖然只有早上10點但經過時見到呢間已經差不多坐滿,有一枱更加帶埋狗狗來,超得意,所以就決定入來。呢到裝修好特別,牆上好多手繪畫,但因為呢間cafe都有賣cocktail同酒,所以個feel都同一般打卡cafe有分別。另外cafe都有特別整左d halloween裝飾,好festive!我結果要左個all day breakfast set,佢哋早餐做到12點,所以如果早食lunch都可以enjoy都優惠d嘅價錢~佢地所有早餐set都包一杯熱americano或熱lychee tea,罕有連orange juice或者pineapple juice都得,不過喜歡奶啡嘅人都可以加錢upgrade。我今次就要左杯今年新興嘅dirty~呢d秋涼天氣我最鐘意飲dirty,熱espresso倒到凍奶上面,每一啖都有唔同嘅咖啡香或者奶香。呢到呢杯dirty好香好濃超好飲。至於all day breakfast份量都好大,我覺得都抵食,有齊salad,sausahe,grilled

我結果要左個all day breakfast set,佢哋早餐做到12點,所以如果早食lunch都可以enjoy都優惠d嘅價錢~佢地所有早餐set都包一杯熱americano或熱lychee tea,罕有連orange juice或者pineapple juice都得,不過喜歡奶啡嘅人都可以加錢upgrade。我今次就要左杯今年新興嘅dirty~呢d秋涼天氣我最鐘意飲dirty,熱espresso倒到凍奶上面,每一啖都有唔同嘅咖啡香或者奶香。呢到呢杯dirty好香好濃超好飲。至於all day breakfast份量都好大,我覺得都抵食,有齊salad,sausahe,grilled tomato,bacon,黑松露炒蛋同garlic bread。所有野都好好食,冇話煎得過油,但我最鐘意都係個portebello mushroom,超級大隻!超厚身!好juicy!

呢間cafe我覺得幾好,下次我一定會再來,特別想時下d hand drip coffee,如果夜晚來就可以試埋coffee cocktail,感覺應該都幾好。其實最後一個優點就係呢到menu好豐富,好多mains同snacks,所以可以經常來!
2023-10-24 53 浏览
下班後來一杯香濃的咖啡,是成年人的享受吧~ 『SEIZING啡酒館』剛好在我家附近,下班的時候經過都可以去好好享受一杯咖啡,而且環境也十分Chill喔😍.Rose Latte🌹幾乎每次來也必點的☕️,玫瑰味和咖啡香互相融合,十分適合女生飲☺️Cappuccino ☕️意式濃縮咖啡,牛奶和奶泡混合而成,口感獨特,細膩的綿密口感令人愛不釋口✨炸洋蔥圈即叫即制,熱辣香脆,吃得出洋蔥的淡淡甜味,十分好吃😋啡酒館位於太子地鐵站附近,交通十分方便,大家也快來試試吧🖤

Rose Latte🌹

Cappuccino ☕️

炸洋蔥圈
即叫即制,熱辣香脆,吃得出洋蔥的淡淡甜味,十分好吃😋

啡酒館位於太子地鐵站附近,交通十分方便,大家也快來試試吧🖤
2023-09-17 123 浏览
今天帶我的老婆婆🐶kuma去NPV 找林醫生覆診,難得讓她出巡,就想在附近找一間環境不錯的pet friendly 餐廳讓kuma看完醫生後去 hea一下,嘆一下咖啡。我簡單直接說一下咖啡好味, 意粉軟硬程度適中,不似其他店煮到冧冧的,但味道還好,未至於太大驚喜。價格還好,但又未到CP值好高,但店員態度友善親切就加很多分,在裡面過了一個悠閑tea time時光,我會再來,也推薦給大家試試看 ,特別是能帶毛孩來渡過一個休閑下午,這裡絕對是不錯之選完XD

我簡單直接說一下

咖啡好味

價格還好,但又未到CP值好高,但店員態度友善親切就加很多分
,在裡面過了一個悠閑tea time時光,

完XD
2023-08-12 159 浏览
朝早阿貓妹又要返去診所見醫生,大小姐話早餐都要再嚟食🙄,雖然比周邊嘅食肆貴啲,但事實上真係好味,仲要俾大小姐不停隔離hard sell😒 食啦~未食過早餐時段,Let’s try!我兩個比較細食,叫咗個All Day Breakfast同嘢飲,同我預期一樣,飽到唔認得個囡,可能係我哋問題😑。不過真係好好食,大啡菇軟淋淋,大小姐勁讚,兩種腸都好好食,第一次食千島腸,出奇🥸(大鄉里出城😆),又有沙律唔係淨肉,又有多士,大小姐仲唔飽?😎

早餐
要帶貓貓去睇醫生,上網search就近 有咩舖頭啱我同小朋友食,真係意外收穫!無論黑松露忌廉磨菇意粉定雞翼沙律都係小朋友先主動話好好食,我飲嘅Mojito 都好Chill,小朋友都好欣賞杯荔枝梳打(覺得有粒荔枝食好驚喜 XD) 整體而言,不論環境、食物、服務都好高質,價錢又唔算天價,舖頭仲有樓上一層,搞下小型Party就Perfect!
無論黑松露忌廉磨菇意粉定雞翼沙律都係小朋友先主動話好好食,
雞翼沙律
Mojito
黑松靈忌廉意粉
2023-08-01
雞翼沙律
Mojito
黑松靈忌廉意粉
2022-12-04 707 浏览
位於太子比較靜的一條街,但近地鐵站。門口看見$38一大杯hoegaarden, 於是試吓。有樓上樓下,但樓上沒開放,樓下只有一枱客,開放式廚房。我點了一個白汁海鮮意粉,只有兩種配料,蜆肉和魷魚圈,雖然配料少,但味道不錯很多酒巴賣$108/$98一大杯,這裡賣$38,真的很平了。香腸併盤,即叫即煎,要$148,價錢少少貴,但份量足夠,味道豐富,略嫌沙律菜不夠多。還有其他調酒飲,價錢也是偏實惠的。這店的最大優點是價錢偏抵,還有易拎位,不用排隊,夠清靜,值得再去。
位於太子比較靜的一條街,但近地鐵站。
門口看見$38一大杯hoegaarden, 於是試吓。

有樓上樓下,但樓上沒開放,樓下只有一枱客,開放式廚房。

白汁海鮮意粉

還有其他調酒飲,價錢也是偏實惠的。
白汁海鮮意粉