2022-09-25 523 浏览
💜𝕊𝔼𝕀ℤ𝕀ℕ𝔾💜⚫️今次又來到深水埗Cafe尋找特色小店Cafe📣⚪️位於太子基隆街的橫街小巷。感覺不陌生吧!!!近年基隆街附近都開了很好多特色舖頭、餐廳小店,令人眼前一亮🌟🌟🌟🟤由於朋友是貓控,前排路經,見有很多貓的擺設的cafe,所以忍不住要試試🟢全店裝修顏色是綠色的🟩綠色🟰和諧、平靜、和平令人有種安寧嘅感覺🟠而鋪面內外都擺放着貓及動物的擺設,相信這裏的老闆亦是十分有愛心的💜🟡室內設有幾張細枱,樓上亦有一樓雅座,但不是經常開放的🟤門口位亦之前有一個拍攝小corner ,地磚都是白綠色的格仔,鋪內外都充滿着歐陸風▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️All day breakfast $138傳統的all day Breakfast配料包括有煙燻蕃茄,煙肉,黑松露炒蛋,德國腸,黑色冬菇、多士,salad ▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️Carbonara With spaghettini $88 朋友的最💜卡邦尼意粉,濃郁的味道,多汁夠creamy …加了少量的蟹子 ▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️Fruit Punch $68 Seizing Mocktail $68(淡淡的梳打水味)🌟如果想搵個地方聚腳
💜𝕊𝔼𝕀ℤ𝕀ℕ𝔾💜

⚫️今次又來到深水埗Cafe尋找特色小店Cafe📣

🟢全店裝修顏色是綠色的🟩綠色🟰和諧、平靜、和平
令人有種安寧嘅感覺

🟡室內設有幾張細枱,樓上亦有一樓雅座,但不是經常開放的

All day breakfast $138

傳統的all day Breakfast

▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️

▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️
Fruit Punch $68

Seizing Mocktail $68
(淡淡的梳打水味)

🌟如果想搵個地方聚腳 ,也是一個不錯的選擇🌟
2022-09-16
2022-09-23 316 浏览
這間cafe 不只是有打卡位、而且coffee 好飲,感覺是有❤️做好coffee 的…最重要coffee可以揀nutty or fruity .我同朋友分別叫了一杯 espresso nutty, 我叫了fruity, 有微微的酸,咖啡好鹹。人均消費:$48

人均消費:$48
2022-08-16 295 浏览
深水埗coffee shop小店有好多,呢間咖啡店屬於清淨,坐得舒服嘅一間,佢哋以綠色為裝修主色,有貓貓咕臣,亦係寵物友善店舖,All day Breakfast 份量豐富大份,而且水準都幾高,上餐速度都好快大約15分鐘,早餐set $148包Americano,➕$20轉左杯Latte,Latte香滑,濃郁;員工有兩個,都好nice,坐左2個半鐘都冇趕我走埋單時仲比左張單我表示下次來唔嗌set可以有9折優惠
員工有兩個,都好nice,坐左2個半鐘都冇趕我走
埋單時仲比左張單我表示下次來唔嗌set可以有9折優惠
2022-08-06
早餐
1K
2022-07-24 285 浏览
讚1 環境幾寧靜2 夜晚飲嘢有啡有酒 呢區唔太多 同埋雞尾酒係調得幾有層次 唔會係一味酒精感或者超甜果種3 薯條幾好味噃彈1 冷氣分佈唔平衡 近吧檯位係中暑級 開左三部座地風扇都搞唔掂 後尾頂唔順要換位 要搞搞噃

1 環境幾寧靜
3 薯條幾好味噃

2022-05-21 361 浏览
同朋友咁岩係附近等緊野,見有間幾清新既cafe就入去食住個靚早餐邊等。早餐時段10am - 11:30am, breakfast set 包普通Americano / tea of the day / juice, 加$20可以轉 latte果啲,補差價亦可以轉其他特色野飲。 Dirty (原價$50)跟餐加$20😋 Rose Latte 🌹 原價$58,跟餐連補差價 $26個奶打得好好,又滑又綿,咖啡飲落唔會得苦味❤️唔知係咪岩岩開鋪冇耐,個早餐都等左有段時間。All Day Breakfast ($138)個腸係芝士腸😋 炒蛋有驚喜,夠晒滑,配埋黑松露正~Chicken Steak ($88)塊雞扒都煎得好食,唔會話好油,但又juicy,如果可以大塊啲就好啦。整體黎講唔趕時間既可以黎chill下,環境同野食都唔錯👍🏻

Dirty (原價$50)
跟餐加$20😋

Rose Latte 🌹
原價$58,跟餐連補差價 $26
個奶打得好好,又滑又綿,咖啡飲落唔會得苦味❤️

唔知係咪岩岩開鋪冇耐,個早餐都等左有段時間。

All Day Breakfast ($138)

個腸係芝士腸😋 炒蛋有驚喜,夠晒滑,配埋黑松露正~

Chicken Steak ($88)

整體黎講唔趕時間既可以黎chill下,環境同野食都唔錯👍🏻
2022-04-23 245 浏览
成間餐廳嘅menu都係英文,完全無理會唔識英文嘅客(呢區應該平民比較多)仲要無圖,何來有真相?因為咁,我已經好想離開只係見到個位妹妹仔好用心介紹食物,最後就揀左其中一個比較有興趣試嘅早餐飲品我揀左加$20嘅Latte,總算係最有誠意嘅飲品
仲要無圖,何來有真相?因為咁,我已經好想離開

飲品我揀左加$20嘅Latte,總算係最有誠意嘅飲品

牛油果🥑 toast with salads
2022-04-23
$100 (早餐)
2022-03-28 274 浏览
Seizing在一群舊樓當中採用綠色門面非常顯眼。門口座椅有可愛的貓貓咕𠱸迎接客人🐱🐱cafe 有兩層以綠色為主調帶點工業風。但暫時因疫情關係沒有開放上層。這間寵物友善餐廳亦歡迎大家帶同主子一齊打卡🐱🐱🐶🐶啡酒館顧名思義有酒、有咖啡,亦有加入coffe 調配的cocktail🍹雞泡魚乾:$58正常冇特別Baileys Mocha :$88 朱古力味香濃帶點酒香 每杯咖啡都會配上一小杯Espresso咖啡的基底,可以品嚐咖啡的原味。Rose Latte:$58靚靚玫瑰花瓣+香濃咖啡👍🏻軟殼蟹意粉:$88忌廉汁再多啲就好啦!IPA:$38 手工啤”India Pale Ale(印度淡色艾爾)”的縮寫。 具酒精濃度較高,酒花氣味較重🍺Green tea Latte:$50 奶滑茶香Fish & Potato Wedges:$88即叫即炸,有3塊魚柳👌🏻Cafe 嘅嘢飲嘢食都味道唔錯👍🏻,但價錢略貴一點🥲💰💰💰💰
Seizing在一群舊樓當中採用綠色門面非常顯眼。
門口座椅有可愛的貓貓咕𠱸迎接客人🐱🐱
cafe 有兩層以綠色為主調帶點工業風。
雞泡魚乾:$58正常冇特別
Baileys Mocha :$88 朱古力味香濃帶點酒香

Rose Latte:$58靚靚玫瑰花瓣+香濃咖啡👍🏻
軟殼蟹意粉:$88忌廉汁再多啲就好啦!
IPA:$38 手工啤
”India Pale Ale(印度淡色艾爾)”的縮寫。
具酒精濃度較高,酒花氣味較重🍺
Green tea Latte:$50 奶滑茶香
2022-03-27
2021-12-10 348 浏览
其實唔係第一次喺度食嘢,深水埗太子實在有太多Cafe,其實真係唔會突然間諗起呢間啡酒館,今次都係經過基隆街想食下舒服嘅早餐,所以就入咗去。叫咗個最平嘅黑松露炒蛋多士沙律$68,連埋杯Latte飲加咗$20。個人認為份量都大份,最鍾意食佢新鮮嘅沙律菜同埋好香嘅黑松露💕。整體都坐得舒服嘅,因為太無聊🙄坐咗3個鐘,店員周不時都有過嚟加水我飲,如果Cafe來講有咁嘅服務已經叫做好好啦。而且又唔會限時趕走你,係一個放假Hea嘅好地方。💤見到有一個free flow2小時任飲,店員介紹話可以任飲全部生啤同埋Cocktail,下次我應該會試吓呢個。
黑松露炒蛋多士沙律
黑松露炒蛋多士
2021-12-09
$88 (早餐)
黑松露炒蛋多士沙律
黑松露炒蛋多士
2021-11-23 241 浏览
同老公去完拎主子嘅藥後, 就去醫肚啦! 見好耐冇去啡酒館, 就去食下啦!一入到去見地下果層已經坐咗幾枱客, 好多人HAPPY HOUR 喎! 咁我哋揀咗坐樓上。樓上都大, 有幾張枱, 有2 隻大窗, 都舒服。而且坐樓上可以隨時以QR CODE 落單, 可以以信用卡俾錢同埋有95 折, 都係一個不錯嘅選擇。如果想店員推介食物都唔駛驚, 因為店員會不時咁上嚟睇下你有咩需要, 絕對唔會忽略。好啦! 今次我就叫咗個和牛粒沙律, 加$30 要咗湯同沙律。(係呀! 想勁食菜! )是日餐湯係南瓜湯, 個濃稠度都幾好, 不過偏鹹 沙律都係一如以住嘅新鮮, 而且會撈埋橄欖油同醋先, 好味! 因為想俾D 沙律菜狗狗食, 所以我要求主菜嘅沙律菜不加油同醋, 食店會將橄欖油同醋另外上俾我 沙律菜同和牛粒都多, 而且今次D 和牛粒係咬到嘅, 記得之前食過一次D 和牛係好韌, 但今次完全唔會, 調味亦都好好! 滿足的一餐!

是日餐湯係南瓜湯, 個濃稠度都幾好, 不過偏鹹

沙律都係一如以住嘅新鮮, 而且會撈埋橄欖油同醋先, 好味!

滿足的一餐!
和牛粒沙律
2021-11-19
和牛粒沙律
2021-11-17 181 浏览
沒有search comments 只是路過,想飲下coffee !見到有下午茶及唔多人所以進入、有禮waitress 及窩心給客人清水兩杯,已經少有細心,要讃下,下午茶menu price $58 up …而且coffee味道合格夠香⋯窩夫配雪糕外觀好靚及味道okay nei…下次有機會要去lunch ,希望keep 住各方面水準
2021-11-16
2021-11-10 132 浏览
同狗狗喺附近診所睇醫生,因為要等一個鐘頭,所以過咗嚟呢間cafe ~ 店員帶咗我哋上第二層最入嘅位置,環境非常舒適,食物質素正,飲品好好味,狗狗亦都舒服到瞓着咗😂 至於環境方面,設計得好靚,有幾個座位望住街飲嘢,衛生方面亦都做得好好, 乾淨企理。值得推介!

值得推介!

2021-11-10
尋日系太子路過一件綠色嘅餐廳,見到個裝修係尼頭好似好特別咁,走左入去食飯,尼間舖叫啡酒館啦,同職員傾計先發現,原來佢地係覺得依家D人返工放工太攰啦,所以想係太子尼度開一間可以食飯,可以飲咖啡又可以飲酒嘅餐廳,又滿足到一個人食飯享受me time嘅客人,又可以滿足幾個朋友一齊食飯,有多種元素和選擇,最後我揀左杯洛神甜梅茶同一份迷你肉醬貝殼粉,個味道又幾好食wor,洛神甜梅茶甜甜酸酸咁,又開胃又清爽,迷你肉醬貝殼粉真係好適合一個人夜晚唔想食太多野果陣食。落單就係有個二維碼係度啦,有時想靜靜雞自己一個,念下野,又唔會話有人煩住你,同埋個環境都好正,又有好多影相位。
2021-10-16 96 浏览
某天飯局前多了點空餘時間人在太子就找間Cafe坐坐,最後行經這間Seizing 啡酒館就入去吃件甜品嘆杯啡。Seizing在一眾舊樓中以綠色作門面非常養眼,門口還有一隻可愛的貓貓咕𠱸在招客,我亦是因為這樣被吸引入去。啡酒館內有不少壁畫作裝飾同配上養眼的綠色系感覺好清新,而且還有上層位置可惜這天沒開!接近黃昏時候夕陽餘暉映照入內這畫面太愜意了吧!我們選了兩份Tea Set來甜蜜分享。Tea Set有5款輕食和甜點可選擇,而每份也跟上Hot Americano或是日靚茶,怕熱的我則另加$10轉為Ice Americano,呷一口咖啡味道不十分出色但尚算可以。而不喝咖啡的車爸爸則加$20選上Lychee Soda,喝下去就是正常的甜甜荔枝味道。這份是Waffle Ice-cream$68窩夫配上一大球朱古力雪糕賣相挺為吸引,窩夫可以香脆點會更合我口味,朱古力雪糕不是超濃郁的那款但口感也叫滑溜,兩者碰在一起品嚐總是有吸引的地方。另一客是日甜品這天是Earl Grey Mille Crêpes$58配抹茶味雪糕一球。伯爵茶千層蛋糕一入口帶上濃濃的佛手柑味,面層鋪有伯爵茶奶凍口感滑溜,而千層皮吃下

伯爵茶千層蛋糕一入口帶上濃濃的佛手柑味,面層鋪有伯爵茶奶凍口感滑溜,而千層皮吃下較為厚實影響了整件蛋糕的口感。

抹茶雪糕帶上幽幽的抹茶香甜,可惜奶味挺濃不太合我胃口。

我覺得這間Seizing啡酒館環境比食物更佳,或許酒的質素會更吸引吧!
2021-09-16
下午茶
2021-10-06 88 浏览
今日帶Deep Deep (我隻狗)去睇醫生,去到診所,話醫生做緊手術要多等一會,但我隻狗極度怕狗,一見其他貓狗就狂吠,我心不知怎樣時,有位小姐走過來,話不如去我地cafe飲杯嘢,等一陣間,我哋歡迎🐶,太好啦,我哋坐上樓上,沒有其他狗狗,我哋叫咗咖啡、鮮奶綠茶🍵、香蕉班戟同薄餅,一邊等一邊食,飲品到咗,醫生話做完手術,我快快行過隔離同🐶抽血,再回cafe點知佢地同我講,我哋等你地睇完醫生再上食物,我心好溫暖,他們太渦心,我說不用啦,我們仲要等抽血報告,我下次睇獸醫時一定、一定再來,他們的態度太好啦,萬分感謝🙏,當然食物也非常美味
2021-10-03
員工友善 寵物可入嘅餐廳,到店時間剛好截早餐 店員都好好幫我照落早餐~ 門口唔怕熱嘅 或 要食煙嘅都有一個打卡位咖啡不錯 , 而店設有每日不同兩款是日甜品可詢問店員。 All day breakfast 的腸內含芝士有驚喜 多士偏硬了一啲啲但整體來說很不錯。 愛貓嘅人士不妨嚟打個卡😹飲杯嘢抖下,環境舒適 廁所位亦有裝飾。
門口唔怕熱嘅 或 要食煙嘅都有一個打卡位