🐃 [ 𝐒𝐢𝐠𝐧𝐢𝐭𝐮𝐫𝐞 𝐒𝐞𝐭 - 慢煮澳洲𝐌𝟕和牛板腱 | 𝐇𝐊$𝟐𝟓𝟖 ]🍢 [ 配 冰鎮清酒鮑魚 | 石蝦天婦羅 | 蒲燒鰻魚玉子燒 ]前菜吸引,冰鎮鮑魚口味清爽。石蝦天婦羅,蛋黃醬勁邪惡,皮脆蝦肉爽。蒲燒鰻魚玉子燒,玉子燒香甜,簡單嘅美味。有驚喜嘅牛板腱,呢個價錢黎講性價比幾高。😋 牛板腱肉味明顯,雖然煮得偏熟,但唔會韌。喜歡食牛板腱,中間有透明嫩筋,受熱後肉質更帶口感。 🍲 Side Dish,可以揀飯/蒟蒻麵, 涼拌蒟蒻麵,咬口同口感都清爽解膩。小碟嘅感覺好似好豐富咁,咩都可以食啲。--🍝 [ 𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 𝐒𝐞𝐭 - 北海道帶子虎蝦椰香冬陰功意粉 | 𝐇𝐊$𝟐𝟔𝟖 ]🥣 [ 套餐升級 青咖哩紐西蘭青口 +𝐇𝐊$𝟐𝟖 | 龍蝦忌廉湯 +𝐇𝐊$𝟏𝟖 ]前菜沙律,升級青口,份量都幾多,而青咖哩口味特別,而且好夾。(🤣 彷彿夾咗個泰式口味套餐咁) 是日餐湯南瓜忌廉湯,升級龍蝦忌廉湯,調味唔會過鹹,龍蝦味都幾突出。意粉配上嘅海鮮都幾足,啖啖肉,食到海鮮本身嘅味道,而且爽口。冬陰功嘅醬汁,偏向冬陰功嘅酸味,所以感覺開胃,配上海鮮好夾。-🍧 [ 阿華田脆脆奶昔 | 𝐇𝐊$𝟔𝟖 (套

北海道帶子虎蝦椰香冬陰功意粉

阿華田脆脆奶昔

🍧 [ 阿華田脆脆奶昔 | 𝐇𝐊$𝟔𝟖 (套餐減𝐇𝐊$𝟏𝟓) ]

雖然都諗到阿華田係咩味,但係呢杯飲品真係好邪惡幾鐘意。 面頭鋪上阿華田脆脆同忌廉。🥰 中間嘅奶昔用上北海道8.0牛乳打成,所以阿華田味中帶牛奶雪糕嘅香滑。
阿華田脆脆奶昔
  • 北海道帶子虎蝦椰香冬陰功意粉
2024-03-01 3054 浏览
呢間餐廳成日經過,位於Times Square,Mtr一出就係,十分方便舖頭係日式簡約風,幾舒適嘅感覺前菜🧊冰鎮清酒鮑魚先生好鐘意,因為有清酒味道,又有山葵醬油汁,嗰味好啱佢好清新🍤石蝦天婦羅呢個就我好鐘意啦,蝦炸得香脆但不油膩,沾上香蒜蛋黃醬更惹味,餸飯一流🥢蒲燒鰻魚 玉子鰻魚夠多汁又入味,好juicy😋玉子都索咗啲鰻魚汁,都係好好食嘅前菜主菜🐟燒銀鱈魚肉質好甜好滑,配上照燒汁,幾夾嘅味道🐮慢煮澳洲M7和牛板腱扒5-7成熟,配上紅椒香蒜牛油,幾香口可配🥚溫泉蛋越光米飯/ 🥢小木耳涼拌蒟蒻麵先生話溫泉蛋飯超正😋飲品🥜海鹽芝士花生醬奶昔一定要讚呢到飲品超得又靚,呢杯milkshake 賣相吸引,用上北海道8.0軟香糕,特別細滑,有濃濃花生醬味道,但又唔會太膩,值得一試🍎日本蘋果汁超清甜,細細杯都好夠飲💰Signature Set $258🚩SENSU (時代廣場) (銅鑼灣) @hksensu 📍銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場B2樓B224A號舖

舖頭係日式簡約風,幾舒適嘅感覺

前菜
🧊冰鎮清酒鮑魚

🍤石蝦天婦羅

🥢蒲燒鰻魚 玉子

主菜
🐟燒銀鱈魚
肉質好甜好滑,配上照燒汁,幾夾嘅味道

🐮慢煮澳洲M7和牛板腱扒
5-7成熟,配上紅椒香蒜牛油,幾香口

可配
🥚溫泉蛋越光米飯/ 🥢小木耳涼拌蒟蒻麵
先生話溫泉蛋飯超正😋

飲品
🥜海鹽芝士花生醬奶昔

🍎日本蘋果汁
超清甜,細細杯都好夠飲

💰Signature Set $258
🚩SENSU (時代廣場) (銅鑼灣) @hksensu
📍銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場B2樓B224A號舖
  • 石蝦天婦羅
2024-02-29 138 浏览
今天是情人節,經過見到SENSU 的signature set十分吸引,決定在這餐廳慶祝~前菜:冰鎮清酒鮑魚,山葵醬油汁:結合了清酒鮑魚和辛辣的山葵醬油汁。鮑魚的質感軟嫩,帶有淡淡的清酒甜味,加上微微山葵醬油汁的辛辣,十分有趣。石蝦天婦羅,香蒜蛋黃醬:石蝦的肉質爽口,外層炸得酥脆。搭配的香蒜蛋黃醬增添了豐富的風味,帶來了濃郁的蛋香和蒜味。蒲燒鰻魚,玉子燒:一道經典的日本料理,鰻魚經過蒲燒處理,肉質鮮嫩,醬汁甘甜,搭配著滑嫩的玉子燒,增添了口感的豐富度,細緻而美味的體驗。主食:烤乳豬卷,橙杏桃果醬:乳豬外皮烤得香脆,肉質嫩滑,搭配橙杏桃果醬的果香和酸甜感,令人驚艷。這道菜展現了乳豬肉的豐富風味,帶來了一種美味和創新的組合。慢煮澳洲M7和牛板腱扒,紅椒香蒜牛油:牛肉經過慢煮處理,肉質仍然充滿彈性,每一口都充滿了濃郁的牛肉風味。紅椒香蒜牛油的加入增添了一種香辣和濃郁的口感,使這道菜更加令人難以忘懷。越光米溫泉蛋:越光米溫泉蛋是一道簡單而美味的主食。溫泉蛋的蛋黃柔軟濕潤,與越光米的香氣相得益彰。小木耳涼拌蒟蒻麵:小木耳的脆爽口感與蒟蒻麵的彈牙口感完美結合,搭配著涼拌醬汁,帶來了一份清新的口味。
前菜:
冰鎮清酒鮑魚,山葵醬油汁:
石蝦天婦羅,香蒜蛋黃醬:
蒲燒鰻魚,玉子燒:

主食:
烤乳豬卷,橙杏桃果醬:

慢煮澳洲M7和牛板腱扒,紅椒香蒜牛油:
越光米溫泉蛋:
小木耳涼拌蒟蒻麵:
小木耳的脆爽口感與蒟蒻麵的彈牙口感完美結合,搭配著涼拌醬汁,帶來了一份清新的口味。這道菜適合輕食和素食愛好者,提供了一種輕盈而美味的選擇。
甜品
北海道8.0牛乳軟雪糕:
北海道8.0牛乳軟雪糕豐潤而濃郁,口感滑順。加上提子跟草莓,酸酸甜生很清爽。
飲品:
海鹽芝士花生醬奶昔:
這款飲品絕對是一個驚喜。海鹽芝士和花生醬的組合營造出一種獨特的口味,既鹹中帶甜又奶香十足,給人一種獨特的味覺體驗。
沙冰伯爵鴛鴦沙冰配咖啡酒雪糕:
這款飲品是一個絕妙的結合。伯爵茶和鴛鴦的混合為這道沙冰帶來了豐富的口味,而咖啡酒雪糕的加入使得它更加獨特。這是一個令人耳目一新的飲品。
2024-02-28 2390 浏览
今晚去到銅鑼灣唔知食咩好,見到餐廳外邊嘅菜單,款式都幾多選擇!最緊要係佢嘅飲品Menu非常吸引!👍🏻Signature Set✨ Cold :冰鎮清酒鮑魚帶有微微嘅酒香嘅鮑魚,切成一片片肉質爽彈清甜,用上山葵醬油汁去作點綴,味道更為濃烈一點。✨Hot : 石蝦天婦羅、蒲燒鰻魚玉子燒天婦羅嘅外皮加上蛋黃醬,酥脆得黎帶點邪惡,蝦肉爽彈;鰻魚尚算肥美,有少少幼骨,而玉子蛋香味濃郁✨Main : 燒銀鱈魚 •照燒汁鱈魚相當肥美,襯上照燒汁亦都唔會喧賓奪主,配上小木耳涼拌蒟蒻麵,特別清爽亦中和一下油膩感覺。如果唔鍾意食魚嘅朋友,亦都有烤乳豬卷同澳洲M7和牛板腱扒選擇!💡 隨餐附上漬物及是日餐湯💡 是日精選蛋糕 +$38💡北海道8.0牛乳軟雪糕+$48✨Drinks :華田咖啡沙冰配脆脆鮮忌廉小編絕對稱得上為阿華田嘅粉絲,將阿華田加入去咖啡,帶點港式風味,味道令人喜愛!面頭嘅裝飾亦都盡顯心思點!✨海鹽芝士花生醬奶昔成杯飲品嘅吸睛度相當之高,特別係個花生醬杯邊效果,採用北海道8.0軟雪糕去Mix,牛奶味出色,加上海鹽芝士份外邪惡,最驚喜嘅係飲完都唔會感覺到非常滯肚

👍🏻Signature Set

✨ Cold :冰鎮清酒鮑魚

✨Hot : 石蝦天婦羅、蒲燒鰻魚玉子燒

✨Main : 燒銀鱈魚 •照燒汁

💡 隨餐附上漬物及是日餐湯
💡 是日精選蛋糕 +$38
💡北海道8.0牛乳軟雪糕+$48

✨Drinks :華田咖啡沙冰配脆脆鮮忌廉

✨海鹽芝士花生醬奶昔
  • 石蝦天婦羅
  • 華田咖啡沙冰配脆脆鮮忌廉
𠌥唔到Times Square都有唔貴又豐富嘅日式套餐食😋! 餐廳以木系簡潔裝修為主,同食物一樣好精緻🥰 我同媽咪每人叫咗一個SIGNATURE SET,每人都係$258,就有冷盤、熱盤、天婦羅、主食(肉類)、飯麵🙆🏻‍♀️嗌埋嘢飲仲可以-$15🥳🐚 冰鎮清酒鮑魚 山葵醬油汁鮑魚好清甜!而且仲好大隻,感覺似係新鮮鮑魚😍🍤 石蝦天婦羅 香蒜蛋黃醬石蝦天婦羅🍤有成4-5舊,個醬鹹鹹哋辣辣哋,好開胃㗎🤤🍳 蒲燒鰻魚 玉子燒我超愛呢個!玉子燒嫩滑,加上燒得香甜嘅鰻魚好好食啊🤩🥩 慢煮澳洲 M7 和牛板腱扒 紅椒香蒜牛油主菜方面,我揀咗M7和牛板腱,估唔到牛板腱都唔會又鞋又瘦!呢塊和牛板腱扒肥瘦適中,醬汁入味,香口好食🤤!🍖 烤乳豬卷 橙杏桃果醬呢個乳豬卷好特別!個廚師張乳豬皮重新卷喺乳豬肉外面,整成圓形⭕️ 個皮仲係超級脆㗎!🥳🍚 越光米飯 温泉蛋🍜 小木耳 涼拌蒟蒻麵澱粉方面有日本飯加温泉蛋同健康嘅蒟蒻麵揀,温泉蛋超流心好正😆 蒟蒻麵要加上小木耳等配料好豐富💕☕️ 華田咖啡沙冰配脆脆鲜忌廉 ($68,套餐-$15)🍵 白桃烏龍拿鐵 ($48,套餐-$15)呢度嘅飲品實在太靚喇😍 好適合打卡!

🐚 冰鎮清酒鮑魚 山葵醬油汁
鮑魚好清甜!而且仲好大隻,感覺似係新鮮鮑魚😍

🍤 石蝦天婦羅 香蒜蛋黃醬
石蝦天婦羅🍤有成4-5舊,個醬鹹鹹哋辣辣哋,好開胃㗎🤤

🍳 蒲燒鰻魚 玉子燒
我超愛呢個!玉子燒嫩滑,加上燒得香甜嘅鰻魚好好食啊🤩

🥩 慢煮澳洲 M7 和牛板腱扒 紅椒香蒜牛油

🍖 烤乳豬卷 橙杏桃果醬

🍚 越光米飯 温泉蛋
🍜 小木耳 涼拌蒟蒻麵

☕️ 華田咖啡沙冰配脆脆鲜忌廉 ($68,套餐-$15)
🍵 白桃烏龍拿鐵 ($48,套餐-$15)
呢度嘅飲品實在太靚喇😍 好適合打卡!
2024-02-26 117 浏览
之前食過荃灣個間,今次見銅鑼灣呢間有dinner set,睇落都唔錯,咁就試一試😆燒春雞.燴西班牙香腸白豆 $198呢半隻燒雞的賣相都唔錯,烤得好靚好吸引。先食雞脾肉,口感夠嫩滑,好juicy,連皮都好食😍不過雞胸就一般啦,有d鞋口。墊底的小米好好食,應該用上湯煮過,又吸收哂雞的肉汁,仲夾雜咗蘑菇碎,口感同味道都好出色。薯蓉好creamy,不過西班牙香腸唔係咁啱口味,調味怪怪哋,可能佢本身有好多香草?🤔️是日沙律 Parma Ham沙律火腿質素唔錯,蜜瓜夠甜,沙律菜都新鮮,但個sauce好似食到d芥辣味,唔係咁啱我口味。是日餐湯 蘑菇湯磨菇味好濃郁,但質地唔夠creamy,呢個湯不過不失啦。SENSU (時代廣場) (銅鑼灣)銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場B2樓B224A號舖*上述文章只供參考及以當時價格為準

燒春雞.燴西班牙香腸白豆 $198
呢半隻燒雞的賣相都唔錯,烤得好靚好吸引。

是日沙律 Parma Ham沙律

是日餐湯 蘑菇湯
磨菇味好濃郁,但質地唔夠creamy,呢個湯不過不失啦。

SENSU (時代廣場) (銅鑼灣)
銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場B2樓B224A號舖

*上述文章只供參考及以當時價格為準
2024-02-24 127 浏览
⭕最近知道銅鑼灣有間新餐廳開咗感覺食物質素都唔錯於是早排就試左一下佢地既signature set🍽️想知質素點樣繼續睇落去👇🏻✨整體評分:8.5/10✨味道:8.5/10✨服務:9/10✨環境:8.5/10✨人均消費:~$275分別叫咗兩個main,跟溫泉蛋飯/蒟蒻麵▫️烤乳猪卷,橙杏桃果醬🐽乳猪卷,上碟到熱辣辣嘅不過我覺得佢個皮可以再脆啲個汁就甜甜地 幾match 乳猪但本身見到個份量就覺得有啲少嘅🫣▫️燒銀鱈魚,照燒汁反而我覺得魚好有驚喜🐟佢都幾大條 幾厚肉地兩個main相比嚟講呢我會覺得魚係抵食啲嘅👏🏻👏🏻👏🏻而且佢條魚係超級無敵滑好有水份💦 呢個cp值會高啲🩷佢一個set入面都有好多頭盤包咗👉🏻KETO冰鎮清酒的魚、山葵醬油汁我覺得佢個wasabi有少少攻鼻😆但個味道係幾好嘅 鮑魚有切片方便入口👉🏻石蝦天婦羅、香蒜蛋黃醬呢個反而我覺得麻麻地佢食落口其實唔係蝦既口感覺得似炸雞多啲同埋上碟唔係好熱 感覺預先炸好咗👉🏻蒲燒魚、玉子燒呢個夾埋個口感係幾好食嘅鰻魚都幾滑 幾香另外都加咗個是日蛋糕🍰chesse cake蛋糕都大個嘅不過口感就中規中矩反而我幾鍾意佢嘅飲品▫️海鹽芝士花生醬奶昔(使
⭕最近知道銅鑼灣有間新餐廳開咗

✨味道:8.5/10
✨服務:9/10
✨環境:8.5/10
✨人均消費:~$275

分別叫咗兩個main,跟溫泉蛋飯/蒟蒻麵
▫️烤乳猪卷,橙杏桃果醬🐽
乳猪卷,上碟到熱辣辣嘅
不過我覺得佢個皮可以再脆啲
個汁就甜甜地 幾match 乳猪
但本身見到個份量就覺得有啲少嘅🫣

▫️燒銀鱈魚,照燒汁
反而我覺得魚好有驚喜🐟
佢都幾大條 幾厚肉地
兩個main相比嚟講呢
我會覺得魚係抵食啲嘅👏🏻👏🏻👏🏻
而且佢條魚係超級無敵滑
好有水份💦 呢個cp值會高啲🩷

佢一個set入面都有好多頭盤包咗
👉🏻KETO冰鎮清酒的魚、山葵醬油汁
我覺得佢個wasabi有少少攻鼻😆
但個味道係幾好嘅
鮑魚有切片方便入口

👉🏻石蝦天婦羅、香蒜蛋黃醬
呢個反而我覺得麻麻地

另外都加咗個是日蛋糕🍰chesse cake
蛋糕都大個嘅
不過口感就中規中矩

反而我幾鍾意佢嘅飲品
▫️海鹽芝士花生醬奶昔(使用北海道 8.0 軟雪糕)
呢個飲落雖然甜少少
但老實講我幾鍾意佢個花生醬🥜
幾濃 而且好香
配搭埋海鹽芝士味道
呢個飲落去比較特別👍🏻👍🏻

▫️日本特濃抹茶奶昔(使用北海道8.0軟雪糕)
我覺得呢個就普通少少🫠
我會鍾意抹茶既茶味可以再濃啲
係甜口啲嘅抹茶
但not bad ge🙂
2024-02-23 98 浏览
又係銅鑼灣喇 哈哈~~Sensu cafe出新餐牌見到有鮑魚食更係要衝過去睇下咩環境喇!SIGNATURE SET $258 就咁睇個牌就好吸引我哋又睇下有好唔好食先 Cold & Hot Appetizer有齊3款食物💓冰鎮清酒鮑魚.山葵醬油汁 :鮑魚煙韌的口感沾上山葵醬油汁令舌頭微辣中帶少少甜,開胃又惹味💓石蝦天婦羅.香蒜蛋黃醬:有驚喜,沾滿醬汁但又夠彈牙另有一番風味,好好送飯💓蒲燒鰻魚.玉子:一啖食晒個鰻魚無骨味道細緻爽口,食鰻魚無骨先好過癮Main 我地3選2 呢兩樣👇🏻💓烤乳豬卷.橙杏桃果醬:脆豬皮脆卜卜💓慢煮澳洲M7 和牛板腱扒·紅椒香蒜牛油 KETO:厚切啖啖肉。肉質嫩滑,入口油脂非常香濃,如果再生少少會更加好Side💓越光米飯.溫泉蛋💓小木耳·涼拌蒟蒻麵 KETO

SIGNATURE SET $258
就咁睇個牌就好吸引我哋又睇下有好唔好食先

Cold & Hot Appetizer有齊3款食物

Main 我地3選2 呢兩樣👇🏻
💓烤乳豬卷.橙杏桃果醬:脆豬皮脆卜卜

Side
💓越光米飯.溫泉蛋
💓小木耳·涼拌蒟蒻麵 KETO
龍年快樂 最近同男朋友去咗銅鑼灣時代廣場呢間我新發現嘅餐廳😚 佢嘅dinner set好抵食!拉花超靚~ 而且佢張枱好特別!向下望好似一條長長嘅樓梯咁🪜😳✻ Hojicha Latte HKD48日本特濃焙茶latte 好睇又好飲🤎 焙茶味香濃!我同男朋友都好鍾意~ 而且估唔到佢嘅拉花係龍🐲 真係好靚好特別!非常ig-able😚 dinner set 叫飲品仲有-$15優惠添~ 折完30幾蚊好抵!!✻ Matcha Milkshake HKD68日本特濃抹茶奶昔 用咗北海道8.0軟雪糕~超大杯😆賣相吸引 口感Creamy 仲好濃抹茶味添💚 同樣dinner set 叫飲品仲有-$15優惠!✻ Daily Salad 是日沙律份量都幾多而且仲有好多灸燒吞拿魚!✻ Daily Soup是日餐湯吃南瓜湯creamy而且好重南瓜香味Dinner Set ✻香煎三文魚 芫茜青醬 扁意粉 HKD188大大塊香煎三文魚~ 意粉質地彈牙!配芫茜青醬同埋蕃茄仔好refresh🥰😋 係一個好清新嘅combination! ✻美國牛煙肉 大蝦 昆布忌廉汁 扁意粉 溫泉蛋 HKD208意粉質地同樣彈牙 配埋煙

✻ Hojicha Latte HKD48

✻ Matcha Milkshake HKD68

✻ Daily Salad
是日沙律份量都幾多
而且仲有好多灸燒吞拿魚!

✻ Daily Soup
是日餐湯吃南瓜湯
creamy而且好重南瓜香味
Dinner Set

✻香煎三文魚 芫茜青醬 扁意粉 HKD188
香煎三文魚 芫茜青醬 扁意粉

意粉質地同樣彈牙 配埋煙肉同大蝦等等,非常豐富 重點係有溫泉蛋!撈埋一齊好好食😛
美國牛煙肉 大蝦 昆布忌廉汁 扁意粉 溫泉蛋

✻ Homemade Basque Burnt Cheesecake HKD58
我哋另外叫咗個芝士蛋糕做甜品~ 芝士味都幾濃🧀

香煎三文魚 芫茜青醬 扁意粉
美國牛煙肉 大蝦 昆布忌廉汁 扁意粉 溫泉蛋
2024-02-22 155 浏览
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯都市人生活壓力大,想搵知地方放鬆下都唔易。今次介紹嘅餐廳「Sensu」,採用日式森系風格打造和風輕食體驗,令人食完身心都有滿足嘅體驗。Signature set $258Appetizer (3選1)冰鎮清酒鮑魚,山葵醬油汁鮑魚係凍食,預先用咗清酒醃製,充滿酒香和醬油味,而飽魚口感爽口彈牙。Main (3選1)烤乳豬卷,橙杏桃果醬外皮香脆嘅乳豬卷,內間肉質有彈性又軟腍。橙杏桃果醬可以帶番啲果香出嚟,更加可以中和油膩感。Side (2選1)越光米飯.溫泉蛋Add-on 北海道8.0牛乳軟雪糕 +$48我就另外選配咗士多啤梨醬雙色鮮果,雪糕口感幼滑又有奶香。Dinner set $338是日沙律是日餐湯今日嘅廚師推介餐湯係南瓜湯,味道夠清甜又冇顆粒感。Main (8選1)慢煮澳洲 M7和牛板腿扒,紅撒香熬牛油M7級數嘅和牛油花已經好豐富,慢煮可以更有效地鎖住肉汁,亦都可以令到口感更加軟腍。如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️ ⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯SENSU

Signature set $258

Appetizer (3選1)
冰鎮清酒鮑魚,山葵醬油汁

Main (3選1)
烤乳豬卷,橙杏桃果醬

Side (2選1)
越光米飯.溫泉蛋

Add-on
北海道8.0牛乳軟雪糕 +$48
我就另外選配咗士多啤梨醬雙色鮮果,雪糕口感幼滑又有奶香。

Dinner set $338
是日沙律

是日餐湯
今日嘅廚師推介餐湯係南瓜湯,味道夠清甜又冇顆粒感。

Main (8選1)
慢煮澳洲 M7和牛板腿扒,紅撒香熬牛油

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

SENSU (時代廣場) (銅鑼灣)
銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場B2樓B224A號舖

2024-02-21 139 浏览
SENSU每一家分店裝潢更是落足心思,為客人提供別具格調的舒適用餐體驗,今日到訪銅鑼灣即約埋朋友👫每個SET都可以簡兩個前菜,一個主菜,同埋一份主食,另外跟餐仲有漬物同湯,冰鎮清酒鮑魚 . 山葵醬油汁爽口彈牙,鮑魚配咗山葵醬油汁,令味覺層次更豐富石蝦天婦羅 . 香蒜蛋黃醬外脆內軟嘅蝦肉,啖啖爽脆,外層包裹金黃外層配埋蛋黃醬非常惹味燒銀鱈魚 . 照燒汁鱈魚表面金黃,魚肉帶有淡淡白味噌的甘甜味,半熟溫泉蛋配粒粒飽滿越光米非常滿足冰鎮清酒鮑魚 . 山葵醬油汁蒲燒鰻魚 . 玉子鰻魚充滿油脂,仲帶少少焦脆,一口鰻魚一口玉子✨慢煮澳洲 M7 和牛板腱扒 .紅椒香蒜牛油肉味香濃而且咬落去有肉汁,配埋個紅椒香蒜牛油帶點焦香小木耳 . 涼拌蒟蒻麵美味健康清新嘅一款主食,蒟蒻麵低卡無負擔✨伯爵鴛鴦沙冰配咖啡酒雪糕賣相非常可愛,而且好吸引飲落去會帶少少酒香味,但係唔會好甜📍SENSU CAFE 銅鑼灣勿地臣街1 號時代廣場B2 樓B224A 號舖

冰鎮清酒鮑魚 . 山葵醬油汁
爽口彈牙,鮑魚配咗山葵醬油汁,令味覺層次更豐富

石蝦天婦羅 . 香蒜蛋黃醬

燒銀鱈魚 . 照燒汁

冰鎮清酒鮑魚 . 山葵醬油汁
蒲燒鰻魚 . 玉子
鰻魚充滿油脂,仲帶少少焦脆,一口鰻魚一口玉子✨

慢煮澳洲 M7 和牛板腱扒 .紅椒香蒜牛油
肉味香濃而且咬落去有肉汁,配埋個紅椒香蒜牛油帶點焦香

小木耳 . 涼拌蒟蒻麵
美味健康清新嘅一款主食,蒟蒻麵低卡無負擔✨

伯爵鴛鴦沙冰配咖啡酒雪糕
賣相非常可愛,而且好吸引飲落去會帶少少酒香味,但係唔會好甜

📍SENSU CAFE
銅鑼灣勿地臣街1 號時代廣場B2 樓B224A 號舖

2024-02-21 97 浏览
銅鑼灣小清新Cafe之前喺荃灣食過呢間下午茶覺得唔錯今晚嚟銅鑼灣呢間食晚餐原來餐廳裝潢設計好唔同銅鑼灣呢間以木系為主調柔和舒服小清新嘅感覺我哋坐最入面嘅小圓枱張枱好得意㗎,望入去好似有個冇盡頭嘅隧道今晚叫咗兩份Signature Set $258隨餐附上漬物及是日餐湯今日餐湯喺南瓜🎃湯,都幾好味,不過唔夠熱第一眼就見到個鮑魚,冰鎮清酒鮑魚好爽口彈牙上面加咗少少山葵醬油汁,令味覺層次更豐富好掂👍🏻石蝦天婦羅🍤我就麻麻哋本來炸好嘅天婦羅,淋咗香蒜蛋黃醬變咗原本應該脆口嘅天婦羅一半淋一半脆怪怪地咁,但係蝦子餅覺得好好味如果個香蒜蛋黃醬,另外小碟上自由選擇點唔點會更加好🥰或者食之前先點細細件蒲燒鰻魚好香口,好味到唔夠喉玉子賣相好似迷你蛋包飯,勁可愛!甜甜地味道都唔錯主菜我哋叫咗慢煮澳洲 M7 和牛板腱扒 . 紅椒香蒜牛油肉味勁濃嘅澳洲 M7 和牛,略微熟咗少少鍾意有咬勁嘅朋友應該會喜歡燒銀鱈魚 . 照燒汁,香滑到不行的銀鱈魚伴隨照燒汁超惹味蝦子餅點了越光米飯配溫泉蛋我就點了健康小木耳涼拌蒟蒻麵口感清爽又健康,感覺吃多少都不會長脂肪😝飲品是我們最欣賞和最推薦的冷香橙鮮果茶 $52濃濃的香橙🍊味,
銅鑼灣小清新Cafe

之前喺荃灣食過呢間下午茶覺得唔錯
今晚嚟銅鑼灣呢間食晚餐
原來餐廳裝潢設計好唔同
銅鑼灣呢間以木系為主調
柔和舒服小清新嘅感覺

我哋坐最入面嘅小圓枱
張枱好得意㗎,望入去好似有個冇盡頭嘅隧道

今晚叫咗兩份Signature Set $258
隨餐附上漬物及是日餐湯
今日餐湯喺南瓜🎃湯,都幾好味,不過唔夠熱

第一眼就見到個鮑魚,冰鎮清酒鮑魚好爽口彈牙
上面加咗少少山葵醬油汁,令味覺層次更豐富
好掂👍🏻

石蝦天婦羅🍤我就麻麻哋
本來炸好嘅天婦羅,淋咗香蒜蛋黃醬
變咗原本應該脆口嘅天婦羅一半淋一半脆
怪怪地咁,但係蝦子餅覺得好好味
如果個香蒜蛋黃醬,另外小碟上
自由選擇點唔點會更加好🥰
或者食之前先點

細細件蒲燒鰻魚好香口,好味到唔夠喉
玉子賣相好似迷你蛋包飯,勁可愛!
甜甜地味道都唔錯

主菜我哋叫咗
慢煮澳洲 M7 和牛板腱扒 . 紅椒香蒜牛油
肉味勁濃嘅澳洲 M7 和牛,略微熟咗少少
鍾意有咬勁嘅朋友應該會喜歡

燒銀鱈魚 . 照燒汁,香滑到不行的銀鱈魚
伴隨照燒汁超惹味

蝦子餅點了越光米飯配溫泉蛋
我就點了健康小木耳涼拌蒟蒻麵
口感清爽又健康,感覺吃多少都不會長脂肪😝

飲品是我們最欣賞和最推薦的
冷香橙鮮果茶 $52
濃濃的香橙🍊味,不酸微甜,很清新

日本特濃抹茶奶昔 $68
超香滑嘅奶昔用咗北海道8.0軟雪糕製造
配特濃抹茶的茶味,既香滑又甘甜

最後當然少不了甜品
北海道8.0牛乳軟雪糕上加上現刨雙重朱古力
北海道的雪糕真係得輸
蝦子餅每次食親都大讚好好味

SENSU (時代廣場)
地址: 銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場B2樓B224A號舖
大蝦昆布忌廉汁溫泉蛋扁意粉,$208💰扁意粉煙燻的香氣讓人食指大動。大蝦則以鮮嫩多汁口感和濃郁昆布忌廉汁,而扁意粉搭配溫泉蛋的組合,為整體用餐體驗增添了一絲溫暖。扁意粉煮得剛好彈牙口感,搭配著溫泉蛋的絲滑蛋黃的濃郁,帶來了一種滿足感,仲有埋跟餐龍蝦湯,這是一個濃郁的湯品,用了新鮮的龍蝦肉頭味道鮮甜🍝香煎豬鞍.韓式燒肉汁,$238💰香煎豬鞍厚切的豬鞍肉,表面煎得金黃酥脆,內裡則保持多汁嫩度,配上一種韓式調製的燒肉汁,經過香煎後肉質鮮嫩多汁,搭配著韓式燒肉汁香氣,啖啖的美味🐷阿華田脆脆奶昔,$68💰阿華田脆脆奶昔用了北海道8.0軟雪糕,口感濃郁順滑,帶有著淡淡阿華田風味,非常可口🤩冷雙色葡萄鮮果茶,$52💰冷雙色葡萄鮮果茶飲清新怡人,葡萄甜美和茶葉的清香相融合,讓人享受葡萄香甜🍇

大蝦昆布忌廉汁溫泉蛋扁意粉,$208💰

香煎豬鞍.韓式燒肉汁,$238💰

阿華田脆脆奶昔,$68💰

冷雙色葡萄鮮果茶,$52💰
2024-02-20 104 浏览
Sensu呢間餐廳有數間分店,好像間間氛圍主題都是不一樣的。來到時代廣場地庫這一間,裝潢走悠閒度假風~情人節中午選擇了兩份午餐,可以自選3款 $138/4款 $158配漬物及餐湯 。火炙吞拿魚 配香料蛋黃醬鮮味濃縮,配上特色惹味醬料慢煮雞肉 配青花椒柚子汁雞肉嫩滑,青花椒夠香,同柚子清新好夾!燒茄子 水牛芝士 茄醬炸豆腐 青咖哩蛋黃醬 慢煮豬肉眼 有4-5塊,慢煮保濕 寶雲酥三文魚用上麵包糠油煎鎖住肉汁越光米飯·溫泉蛋蛋汁濃稠滑順十二穀種酸種多士 餐品用木製小托盤及細細精緻食器盛住,本以為會不夠飽,原來吃起來份量還是剛好!

情人節中午選擇了兩份午餐,

可以自選
3款 $138/4款 $158配漬物及餐湯 。

火炙吞拿魚 配香料蛋黃醬
鮮味濃縮,配上特色惹味醬料

慢煮雞肉 配青花椒柚子汁
雞肉嫩滑,青花椒夠香,同柚子清新好夾!

燒茄子 水牛芝士 茄醬

用上麵包糠油煎鎖住肉汁

越光米飯·溫泉蛋蛋汁濃稠滑順

十二穀種酸種多士

2024-02-18 79 浏览
一直都比較少行去time square地庫原本地庫內都幾多唔同類型嘅餐廳咁啱經過見到呢間sensu見到內在環境好舒服又充滿休閑風Signature set Cold & Hot Appetizer l Soup l Main l SideCold & Hot Appetizer 冰鎮清酒鮑魚.山葵醬油汁鮑魚彈牙又唔會過韌味道充滿清酒甘甜香氣加入少少山葵帶辛香感更惹味石蝦天婦羅。香蒜蛋黃醬蝦肉好爽彈 外層炸漿又唔會過厚外脆內彈牙 入口充滿蝦鮮味加入香甜蛋黃醬平衡返油炸膩感蒲燒鰻魚•玉子燒鰻魚汁香甜惹味鰻魚無骨啖啖肉底下玉子燒厚身又鬆軟Soup薯仔忌廉湯香滑又充滿薯香Main燒銀鱈魚.照燒汁銀鱈魚自己充滿豐腴油分入口充滿濃厚甘香鱈魚肉質香滑結實又唔鬆散入口好香滑嫩香慢煮澳洲M7和牛板腱扒。紅椒蒜香牛油牛板腱肉質好嫩腍又唔會帶筋切開中間仍然保持粉嫩雖然油脂量較低但肉味更突出Side越光米飯。溫泉蛋珍珠米粒粒分明每粒飯粒都好飽滿加入溫泉蛋充滿蛋香得黎又香滑冷雙色葡萄鮮果茶葡萄好香甜 味道好清新好清爽解膩現刨雙色特濃朱古力熔岩級朱古力 朱古力好香濃入口好香滑 朱古力控一定唔好錯過
一直都比較少行去time square地庫

冰鎮清酒鮑魚.山葵醬油汁
鮑魚彈牙又唔會過韌
味道充滿清酒甘甜香氣
加入少少山葵帶辛香感更惹味

石蝦天婦羅。香蒜蛋黃醬
蝦肉好爽彈 外層炸漿又唔會過厚
外脆內彈牙 入口充滿蝦鮮味