2023-06-23
🇮🇹🇮🇹 🇮🇹l傳統意大利手工麵唔係度度都有,依間小店主要做新鮮製意粉,齋睇menu 都知道佢地用心製作,部分菜色少見,兼且店員對自己既食物都非常有信心意式生牛肉他他拌自家製醬汁($139)好清新,醬汁唔酸,無咩生既感覺,易入口,加埋餅食非常夾,做前菜好好味👍🏻👍🏻👍🏻牛油鯷魚煮偏意粉($148)少聽鯷魚作食材,望落去好似普通自己屋企煮既意粉,食落魚味好重,但唔係魚既腥味,少少咸魚咸香味撈意粉👍🏻👍🏻👍🏻軟糯薯仔粉團配羅勒醬($138)菜式如其名,好軟糯,好煙韌既粉團,醬汁除左羅勒,都有少少青檸味,都算清新唔膩自家製肉醬煮意式巴馬火腿戒指雲吞($138)普通既肉醬煮意粉,好香濃蕃茄汁味道,雲吞唔會太腍,但份量比較少溶化什香料辣沙樂美腸蕃茄醬混多重芝士煮新鮮貓耳朵粉($145)同樣係肉醬,但比肉醬雲吞層次感更高,辣肉腸少少辣,令整碟既味道豐富左,新鮮貓耳朵粉好滑好幼細,芝士味道好重👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻意式豬肉腸拌意式玉米糊($390) 需前一天預/等候30-45分鐘玉米糊味道好似糉入面既綠豆蓉,豬肉腸既味道好似牛餐肉加咸牛肉,兩者加埋令人聯想到咸肉糉,豬肉腸味道咸,同玉米糊夾埋食都係一個新嘗
意式生牛肉他他拌自家製醬汁($139)
牛油鯷魚煮偏意粉($148)
軟糯薯仔粉團配羅勒醬($138)
自家製肉醬煮意式巴馬火腿戒指雲吞($138)
玉米糊味道好似糉入面既綠豆蓉,豬肉腸既味道好似牛餐肉加咸牛肉,兩者加埋令人聯想到咸肉糉,豬肉腸味道咸,同玉米糊夾埋食都係一個新嘗試
意式豬肘拌薯蓉($350) 需前一天預/等候30-45分鐘
賣相唔算吸引但好香,豬手肉質好腍,一切就會散開,薯蓉超級滑,可以成為一項單品菜式,豬手係有種咸香味道,都同樣需要配合薯蓉
開心果蛋糕($75)
是日精選甜品,但個人覺得太甜,感覺過多糖霜太多忌廉
意式芝士餅($65)
無諗過用杯裝,比想像中少,味道唔會太甜,但芝士相對幾溜
意式檸檬吉士批($70)
味道清新唔太甜,檸檬味多於吉士味,好香好味
意式新鮮蘋果撻($65)
蘋果撻出奇地有爽脆蘋果片,唔同平時腍身既蘋果,有驚喜👍🏻👍🏻
餐廳都有外國人參與主理,相信小店菜式亦比較地道,所以好睇個人口味