2024-06-18 13 浏览
To ease stress from work. Shelter cafe is prefect the place to go. With friendly chef, staff and yummy comfort food, quilted coffee.. plus a stunning view to harbor front. Well decorated dinning environment. Chill and able to get energy back for next round of work.
All  day  breakfast
Mocha  coffee
2024-06-17
All  day  breakfast
Mocha  coffee
2024-05-16 211 浏览
柴灣工廠大廈隱蔽海景餐廳,食午餐都可以有個靚靚view🔹蘑菇🍄‍🟫忌廉湯 忌廉湯入口順滑,同時滿滿碎碎蘑菇口感,仲要分量多,正🔹紐西蘭牛漢堡配薯角 牛漢堡肉質嫩滑,幾juicy,而麵包烘煎得外層脆脆,配合芝士及番茄等,味道不錯。薯角就比較失色,食落一啲都唔脆,似炸左好耐🔹All day breakfast 材料豐富,大茹烤到外脆內濕潤,黑松露炒蛋香滑creamy,配埋炸薯餅、煙三文魚、香草豬肉腸及牛角飽,真心真係大滿足😋🔹Caffe Latte & Matcha Latte🍵 Caffe Latte 就正正常常,反而Matcha Latte 有驚喜,綠茶味香醇味厚👍🏻作為美食沙漠🌵的柴灣,能食到性價比高嘅西餐,真心難~仲要坐得舒服❤️
柴灣工廠大廈隱蔽海景餐廳,食午餐都可以有個靚靚view

🔹蘑菇🍄‍🟫忌廉湯
忌廉湯入口順滑,同時滿滿碎碎蘑菇口感,仲要分量多,正

🔹紐西蘭牛漢堡配薯角

🔹All day breakfast

🔹Caffe Latte & Matcha Latte🍵

2023-09-06 1607 浏览
咁岩係柴灣附近放工,記得有朋友曾經推介過呢間餐廳就即興過黎試試。😁夏天關係趁太陽未落山 未完全天黑可以清楚望到旁邊碼頭海景,即時搵個窗邊位置坐底欣賞風景。餐廳裝修簡約但溫馨。用手機掃描QR CODE落單可以即時網上付款,方便!👍餐點價錢大眾化,食物味道同埋貌相都好好。😋😋店員好有禮貌即使見到我地掛住影相都好有耐性👍👍辛勞工作過後可以慢慢享受美景+美食感覺幸福。呢間餐廳值得好好支持及收藏。🥰
用手機掃描QR CODE落單可以即時網上付款,方便!👍
餐點價錢大眾化,食物味道同埋貌相都好好。😋😋
店員好有禮貌即使見到我地掛住影相都好有耐性👍👍
2023-09-04 1029 浏览
Lunch經常去嘅一間cafe,最近menu岀返我最鐘意嘅辣肉腸焗意粉,決定岀個post。餐廳位於柴灣工業城,相信係柴灣同小西灣返工嘅朋友都一定聽過或者去過。餐牌選擇唔算多,不過味道出乎意料地岀色。每一碟都好精緻,不過份量略嫌細碟,女仔嘅話應該夠食。今次點咗辣肉腸焗意粉,一貫地保持水準。lunch比較多人,焗嘅時間大概要等15分鐘左右。肉醬好夠味,意粉亦唔會太淋,個靈魂係辣肉腸,三者配合簡直無可挑剔。題外話,小小一間cafe窗口位可以望到海,係繁忙嘅工業區上班時間不失為一個lunch抖抖氣嘅地方!

2023-08-02 782 浏览
嚟親柴灣每次都係茶餐廳、三哥、小吃⋯估唔到今次有驚喜喎!呢間是在偉大嘅Google map發現,同上篇一樣都係因工作關係而要出差到柴灣😚😚奉承小妹喜好,超級鍾意一早訂位!早成個月訂位換來望海景最靚個張枱💖店內裝潢很美很文青,雖然今日只得一位店員打理,但係都做得很好☺️☺️餐牌上選擇唔多,不過款款都有特色同非常好美😍🐷日式咖喱吉列豬扒墨汁飯🌚吉列豬扒皮薄厚切,墨汁飯吾黏口粒粒分明🥳配埋飯靚碟,成幅畫咁,賞心悅目🩷🇰🇷 温泉蛋泡菜咸豬手忌廉意粉🍝估唔到!泡菜、咸豬手、忌廉咁夾,超級好食丫,泡菜微辣同忌廉汁完美配合,加埋溫泉蛋,excellent 🤩🤩大推👍🏻👍🏻☕️Cafe latte ☕️Flat White (用梵高名作-《星夜》的杯碟)兩杯咖啡都夠熱同拉花都好用心❤️🍰熱情果芒果撻酸酸甜甜,味道似以前Haagen Dazs的熱情果雪糕批,好味😋🧁藍莓鬆餅藍莓🫐味香噴噴,蛋糕鬆軟好味😋一流💗💗隱世靚景Cafe,配藍天白雲 So Chill,寓工作於娛樂,即使走遍全港出差,但一諗到又可以去新地方食晏~成個Feel都開心啲🧡

🐷日式咖喱吉列豬扒墨汁飯🌚
吉列豬扒皮薄厚切,墨汁飯吾黏口粒粒分明🥳
配埋飯靚碟,成幅畫咁,賞心悅目🩷

🇰🇷 温泉蛋泡菜咸豬手忌廉意粉🍝

☕️Cafe latte
☕️Flat White (用梵高名作-《星夜》的杯碟)
兩杯咖啡都夠熱同拉花都好用心❤️

🍰熱情果芒果撻
🧁藍莓鬆餅
藍莓🫐味香噴噴,蛋糕鬆軟好味😋一流💗💗

日式咖喱吉列豬扒墨汁飯
Tea    Set
熱情果芒果撻
藍莓鬆餅
2023-07-09 598 浏览
搬咗嚟柴灣大半年都唔知原來有間咁正嘅cafe🤩星期日lunch 用openrice 訂位,一個人都坐到窗邊位,超正🥰嘢食好味😋而且最驚喜係牛角包🥐有奶味,好特別😙值得推介😆👍
All  Day Breakfast    &  Latte
柴灣爆炸戲棚近日試演耳熟能詳既“小男人周記”既音樂劇,同幾個朋友預先係附近訂定餐廳,就揾到呢一間都算係好隱蔽既超高高高質素既餐廳。SHELTER座落於柴灣工業中心,距離柴灣地鐵站係需要15分鐘路程。最快捷既方法係係柴灣地鐵EXIT D向右源住天橋一直行過去對面公園,然後穿過公園經過一間學校轉左行,再一直行到漁灣村盡頭過馬路即達。一進入餐廳,感覺忽然間好寧靜,再望到個海景,感覺好舒服好靚,我地由黃昏坐到夜晚,望住天空既變化,係一個好適合放鬆自療既好地方。食物方面價錢算幾高性價比,而且好味度爆哂燈,逐一介紹下佢地先:💖無花果巴馬火腿沙律配意式黑醋💖全部食材好新鮮,而且黑醋屬於甜個一種,夾雜住無花果等等既配料提升左個鮮味,好開冑好驚喜,大愛,一定要點啊!💖墨汁一口和牛炊飯💖WOW! 這個不得了,係一個唔會食到成口墨汁既墨汁飯。點解?因為佢但屬於乾身既醬汁,就係呢一點就體會到廚師既心思,要知道係街度食墨汁飯係幾甘尷尬,𡯁其如果係第一次約會嘅人,食到成口墨汁都咪話唔開冑,所以SHELTER就無呢個煩惱啦。和牛細細件一口,煎得好香脆。💖紐西蘭牛肉芝士漢堡配薯條💖麵包脆口,牛肉夠多汁又滑嫰而且勁厚

無花果巴馬火腿沙律配意式黑醋

💖無花果巴馬火腿沙律配意式黑醋💖
墨汁一口和牛炊飯

💖墨汁一口和牛炊飯💖

紐西蘭牛肉芝士漢堡配薯條

💖紐西蘭牛肉芝士漢堡配薯條💖
麵包脆口,牛肉夠多汁又滑嫰而且勁厚,配襯適量既沙律醬,半溶芝士,就算分成4等份都夠4個人食。薯條炸得香脆,讓人一口接一口甘食。👍
芝士本茹雞肉意粉

💖芝士本茹雞肉意粉💖
雖然係creamy,但都不失香口,因為雞肉同茹應該係煎過再煮,所以食落唔會淋哂,係好輕盈兼少少辣辣地既風味。

OREO甜甜圈和朱古力鬆餅

最後都多謝同麻煩哂,就算last order左,廚師都特登走出來整埋個甜品俾我地。不過OREO圈唔建議,可能放得耐相較硬身,但朱古力鬆餅超熱超好味,面頭既朱古力半溶狀態,配埋蛋糕既輕盈好夾。👍😋

可能交通唔就腳,呢度人流相對少啲,但每碟菜大約70到80蚊,服務態度友善,SHELTER真的值得被看見啊。💖💪
2023-06-15
無花果巴馬火腿沙律配意式黑醋
墨汁一口和牛炊飯
紐西蘭牛肉芝士漢堡配薯條
芝士本茹雞肉意粉
OREO甜甜圈和朱古力鬆餅
2023-06-14 190 浏览
如果冇朋友介紹,我應該唔會知原來柴灣工業區都有樓上Cafe,仲要係價錢相宜質素高!入到佢唔會好多人,環境闊落,而且對住海景,天氣好仲望到將藍大橋!絕對係同朋友食嘢吹水,談心嘅好地方!要特別講一講食物嘅質素,我佢嘅主席都相當有特色,絕對唔係一般嘅行貨。和牛墨魚汁意大利飯,和牛固然出色,意大利飯味道十足,香但係唔會太重味。而另一個雜菌卡邦尼意粉,成道菜嘅靈魂就係意粉,煮得啱啱好,唔會太淋或者太硬,而醬汁亦都唔會太濃烈。整體嚟講,呢一間已經比我自己列為一定會多啲幫襯既cafe

整體嚟講,呢一間已經比我自己列為一定會多啲幫襯既cafe
雜菌卡邦尼意粉
和牛墨魚汁意大利飯
2023-05-22
用餐时段
雜菌卡邦尼意粉
和牛墨魚汁意大利飯
2023-06-10 185 浏览
早一日經open rice book了夜晚7:30 4位,原本想早少少睇住日落,一邊欣賞海景一邊傾計食嘢,但要就朋友放工先嚟到,仲以為夜晚冇景睇,點知夜景都唔錯🌃,環境好舒服好闊落,服務好好,我哋叫咗幾様嘢, 叫咗個無花果沙律share食,每人一個黑松露蘑菇忌廉湯🫕,紐西蘭牛肉芝士漢堡,Burger 配啲薯條都好味,個包外脆內軟,牛肉好juicy🍔, 個蒜香欖油鮮蝦意粉,少少辣辣哋👍🏻,黑松露蘆筍蘑菇意粉,我就比較怕忌廉,所以我就不評論嘞,墨汁一口和牛炊飲,好香墨汁味,啲飯唔會好濕,和牛幾香👍🏻👍🏻,跟住叫咗甜品,熱情果芒果撻同埋朱古力批,熱情果酸酸哋 唔會太甜,不過我嫌個餅底淋咗啲,朱古力批味道唔錯,甜度適中,始終都係嫌餅底淋咗啲😅
2023-06-10
2023-05-01 188 浏览
我同朋友去咗柴灣嘅Shelter Cafe,位置比較偏遠但交通方便。餐廳嘅Menu都寫喺黑板上,定期更新選擇。試咗佢哋嘅全日早餐(諗唔到食嗰咩)份量足夠,味道好好。煎蛋、培根同烤番茄鮮美,三文治夾滿蔬菜同芝士香濃,班戟配楓糖糖漿好滑好甜。店內裝潢簡約舒適,店員服務態度好好,最緊要強調一次去近柴灣朋友住嘅地方。Shelter Cafe係一間有心思嘅餐廳,每樣食物都有佢獨特嘅味道特色。如果你係柴灣附近,想搵一間舒適嘅cafe食飯,我好推薦你嚟呢度試吓。

全日早餐+ latte
全日早餐
2023-03-11
等候时间
5 分钟 (堂食)
全日早餐+ latte
全日早餐
2023-04-21 145 浏览
難得一日放假,同老公出去chill下。見到食評家介紹呢間餐廳的環境&食物的質素性價比高,所以就黎試試。餐廳環境幾闊落,枱與枱相隔一定距離,讓每枱食客有足夠的私密空間,傾秘密野都唔會咁易俾其他食客聽到。本來我想試牛小排日式咖喱飯,點知轉左餐牌。所以今次我地叫左忌廉磨菇湯,紐西蘭牛肉芝士漢堡伴薯角,明太子煙三文魚意粉。飲品就叫左Iced Mocha&Matcha Latte Expresso忌廉磨菇湯好濃郁,有好新鮮的磨菇味,係其他餐廳飲唔到的好味道。紐西蘭牛肉芝士漢堡係老公點既,佢話好好味,我試左一口,覺得一般,正常發揮。明太子煙三文魚意粉就好正喇,雖然煙三文魚的份量少左d,但每條意粉都有明太子痴住,仲食到粒粒明太子的卜卜脆,幾驚喜。而且意粉份量不少,好飽。而飲品方面,因為Iced Mocha 係老公點既,我冇試到,品評唔到。不過杯Matcha Latte Expresso我就覺得苦左D,不過我冇落糖既,大家飲時有需要就自己調校下喇。總括黎講,呢間餐廳都值得一試的,有機會可以再試餐牌上的其他菜式同甜品。而且餐廳會不定時轉菜式,都有驚喜的。
難得一日放假,同老公出去chill下。

本來我想試牛小排日式咖喱飯,點知轉左餐牌。

忌廉磨菇湯

2023-04-20
忌廉磨菇湯
明太子意粉
2023-04-06 125 浏览
係工業區收工,又想同友人晚餐一聚,於是就去左位於工廈既cafe!🌟All day breakfast 呢間Cafe嘅all day breakfast依然係我心目中既首選🤣份量比一般cafe嘅多,重點係有我最愛既薯餅😋實屬難得!🌟芝士焗辣肉腸意粉呢款意粉醬汁夠多,所以佢份量會偏細少少,就算食曬成盒都唔會覺得好漏!食完份量岩岩好🥹!🌟蘑菇湯嚟到cafe建議大家一定要試試!好香蘑菇加重忌廉味,飲落仲有磨菇蓉,超級好飲!大愛!餐廳店面只有一人服務,但態度好有禮,時刻留意客人所需!讚!☺️重點係cafe可以望海,望住海景,食住好西,再同友人一聚,令忙左一日既身心都可以鬆一鬆!

🌟All day breakfast

🌟芝士焗辣肉腸意粉

🌟蘑菇湯

2023-04-03
{Shelter Cafe}柴灣工廈竟有海境Cafe?! .柴灣工業區入面竟然望海境咖啡店~對!是一眾附近上班人士的「呼吸餐廳」入來飲杯咖啡☕️ 吃上一頓放鬆的午餐能緩解不少工作壓力~所以午市常常滿客 記得要提早預約留位啊!.✎  溫泉蛋卡邦尼意粉 $78 如果想不到點什麼 就吃卡邦尼吧意粉煮得彈牙 軟硬適中醬汁十分Creamy 也不會太水狀 剛好是掛汁狀態配合香脆煙肉 和溫泉蛋黃拌著吃 好好味~✽好味指數:★★★★/5.✎  All Day Breakfast $102(黑松露炒蛋、煙三文魚、日式香草豬肉腸、鮮烤大啡菇、薯餅、牛角包、茄汁豆和沙律)十分豐富嘅全日早餐~當中牛角包🥐焗的鬆脆黑松露炒蛋炒得嫩滑 保留蛋香味菇菇十分Juicy 多汁鮮美✽好味指數:★★★★/5.✎  泡菜煙鴨胸忌廉烏冬 ~$80賣相十分吸引~ 粉橙色的泡菜sauce 很creamy牢牢抓著烏冬 配合溫泉蛋 把整碟烏冬昇華了✽好味指數:★★★★/5.| 𝘼𝘽𝙊𝙐𝙏 |⚐ Shelter Cafe地址:  柴灣永泰道60號柴灣工業城1期1307室人均消費:HK$90 (ppl)回訪指數:🤤🤤🤤🤤/5環境舒適:🪑🪑🪑
{Shelter Cafe}柴灣工廈竟有海境Cafe?!
柴灣工業區入面竟然望海境咖啡店~
對!是一眾附近上班人士的「呼吸餐廳」
入來飲杯咖啡☕️ 吃上一頓放鬆的午餐
能緩解不少工作壓力~
所以午市常常滿客 記得要提早預約留位啊!
Latte

溫泉蛋卡邦尼意粉

✎  溫泉蛋卡邦尼意粉 $78
如果想不到點什麼 就吃卡邦尼吧
意粉煮得彈牙 軟硬適中
醬汁十分Creamy 也不會太水狀 剛好是掛汁狀態
配合香脆煙肉 和溫泉蛋黃拌著吃 好好味~
All Day Breakfast

✎  All Day Breakfast $102
十分豐富嘅全日早餐~
當中牛角包🥐焗的鬆脆

配合溫泉蛋 把整碟烏冬昇華了
| 𝘼𝘽𝙊𝙐𝙏 |
⚐ Shelter Cafe
地址:  柴灣永泰道60號柴灣工業城1期1307室
人均消費:HK$90 (ppl)
回訪指數:🤤🤤🤤🤤/5
環境舒適:🪑🪑🪑🪑/5
Latte
溫泉蛋卡邦尼意粉
All Day Breakfast
泡菜煙鴨胸忌廉烏冬
2023-03-25 1382 浏览
同事話帶我去柴灣一間隱世cafe店☕️,雖然位置比較偏遠,在柴灣工業區,但我地灣仔搭巴士🚍去只需要🔟分鐘,非常方便🥰。餐廳位於柴灣工業城1️⃣期1️⃣3️⃣樓,入面非常闊落,又多打卡位📸,而且枱與枱之間擺得一啲都唔密,坐得好舒服🥰,而且仲有海景🌁位添,一路望住個海🌊一路飲咖啡☕️,零舍Chill😍。餐廳Menu全寫在黑板上⬛,聽店員講餐廳Menu會定期更新🥰。忌廉鮮蘑菇湯 $26每一啖都散發著濃郁嘅蘑菇🍄香味和粒粒蘑菇碎,與忌廉嘅香甜完美融合,滑順口感令人回味無窮😋。美國安格斯牛小排日式咖喱飯 $98牛小排🐂肉質柔軟,帶有微微的嚼勁,與日式咖喱嘅香甜微辣🌶形成一個完美的搭配,令人一試難忘😍。紐西蘭牛肉芝士漢堡(伴薯條) $88紐西蘭牛肉🐂肉質細嫩多汁,搭配上芝士🧀,入口香味四溢。漢堡麵包🍔鬆軟可口,外層烤得酥脆,內裡柔軟,同牛肉🐂、芝士🧀、新鮮蕃茄🍅和蔬菜🥬嘅味道融合,口感顯得十分豐富。另外薯條🍟外脆內軟,非常好味😋。熱情果芒果撻 +$20一口咬下去就能感受到濃郁嘅芒果🥭香味和酸酸甜甜的熱情果味,加上放在上面的熱情果籽,層次感非常豐富🥰。碎曲奇冬甩 +$20冬甩🍩上鋪滿了曲奇碎🍪,入面就充滿

忌廉鮮蘑菇湯 $26

美國安格斯牛小排日式咖喱飯 $98

紐西蘭牛肉芝士漢堡(伴薯條) $88

熱情果芒果撻 +$20

碎曲奇冬甩 +$20
冬甩🍩上鋪滿了曲奇碎🍪,入面就充滿流心忌廉餡,加埋一齊食,非常好味😋。

Flat White $38
咖啡味☕️香濃,估唔到Flat White都有拉花😍。

Mocha $38
朱古力味🍫香濃,朱古力和咖啡的比例剛剛好🥰。

總括而言,餐廳裝修簡單,空間感充裕,坐得好舒服,又有海景望🌁。雖然當日只有1位店員,但服務態度真係要俾足💯。真心一句,望住海景嘆咖啡真係幾Chill下😂。
2023-03-22
  • 熱情果芒果撻
  • 美國安格斯牛小排日式咖喱飯
  • 忌廉鮮蘑菇湯
餐廳:Shelter Cafe (柴灣)地址:柴灣永泰道60號柴灣工業城1期1307室香港嘅Cafe真喺有成千間,地舖嘅樓上嘅各有特色,有啲主打飲咖啡☕️,有啲主打玩Board games♟,有啲主打食甜品🍰,有啲主打寵物/主題特色,真喺想要咩就有咩。不過有無發覺大部份Cafe都喺坐得好迫夾、食物質素參差、有最低消費、會趕人走……好難得去到柴灣工廠區呢間隱世嘅避難所Cafe——Shelter Cafe @sheltercafe1307 ,電子Menu上面一句「The Hidden Place to Be」真喺講中晒呢間Cafe嘅精髓😎,開咗一年多啲,真心希望每一個嚟嘅人都可以喺度透吓休息吓,遠離繁囂急速嘅市區,而我確實感受到呢一點無Minimum charge;唔會趕你走,由中午12點坐到夜晚九點收鋪都得🕘;座位唔多而且闊落有私隱度,唔洗同陌生人逼住坐埋同一枱;有大玻璃可以望到少少海景🌊;仲有好客搞笑好傾得嘅店員,同幾個與別不同嘅空間,可以睇吓書📚、欣賞吓同旅行有關嘅油畫、搖滾音樂同擺設區🎷,相信每個人上到嚟都會搵到屬於自己嘅心靈小角落💕✝️黑松露鮮蘑菇忌廉湯 $26足料嘅蘑菇濃湯🍲,無加
餐廳:Shelter Cafe (柴灣)
地址:柴灣永泰道60號柴灣工業城1期1307室

✝️黑松露鮮蘑菇忌廉湯 $26
足料嘅蘑菇濃湯🍲,無加任何味精,用新鮮蘑菇同黑松露加上忌廉打成🍄,每啖飲落都有粒粒蘑菇碎,配合埋黑松露嘅香味同忌廉嘅奶滑,喺我飲過性價比比較高嘅一碗蘑菇湯

✝️美國安格斯牛小排日式咖喱飯 $98
吉列豬扒咖喱飯就食得多,用頂級美國安格斯牛小排做配料嘅日式咖喱飯你又食過未🍛?
混合西式同日式元素,將鮮嫩多汁、肉質細緻又帶有煙韌口感嘅牛小排,每塊都食得出陣陣牛脂香,令人一試難忘🤩,加上色香味俱全嘅咖哩飯,估唔到兩者嘅配搭又幾夾

✝️泡菜煙鴨胸忌廉烏冬 $80
Shelter Cafe嘅大廚真喺好鍾意試唔同嘅新組合😆,將韓式泡菜加入日式溫泉蛋,配埋意式忌廉烏冬,整成呢個非常開胃嘅主食。
除咗泡菜嘅爽口酸辣🌶,仲有煙鴨胸嘅鹹香,令人食唔停口

本身以為下午茶先有呢個$55一份甜品加一杯咖啡嘅Tea Set,點知原來全日都可以用呢個優惠😍,平時一杯咖啡都要三十幾四十蚊,依家呢個組合真心抵🤑。要咗個朱古力批同朱古力鬆餅,
鬆餅上枱嗰陣仲喺熱辣辣🔥,濃郁嘅朱古力香味配上外層焦脆內層鬆軟嘅鬆餅,配埋杯用梵高作品《星夜》為設計圖案靚靚杯裝住嘅Cappuccino/Flat White☕️,加上精細嘅拉花,喺度享受返一個傍晚真心夠晒正🌆

2023-03-12
等候时间
10 分钟 (堂食)