預約困難店,等左成個月,食落真心一般般(呢餐,種感覺係食鮨食齋藤咁既失望咁既水準不穩。成餐無伏,係仲等緊件令我驚艷嘅時候,但係真係成餐都冇……好老實地呢個係我嘅感覺。甚至呢餐係似鮨齋藤,我係中咗佢水準唔穩定個種,總之成餐算係一般般同浪費時間😥)但鐘意佢可每個月網上預約,個下真心好似返返U時搶reg科既feel;同埋咁樣公平啲。 同埋「reg」完後睇關注組,大家好似同學咁分享reg成點好得意😂(因為搶唔到,無門路而唔鍾意啲預約滿左成年以上既……🥲)成餐最好食我覺得係佢;因為我鍾意三文魚子😂。仲覺得佢俾嘅份量好generous,入面有舊細年糕,第一次食到有年糕,好得意我大約有既壽司,全部有種等緊一件令我嘩一聲既,但都係無……同埋飯今次太濕今次我都係話無野唔食,出小肌同秋刀。小肌似剛食完既志魂一樣無令我偷吐😂正正路路忍到。但秋刀好腥,趙到魚入面近內臟既肉差啲想吐返出黎(不過呢兩件都係我個人口味嘅,好似有人唔食苦瓜青椒。但食omakase,我就想試下,俾到咁既價錢,可唔可以令我改觀。食到質素好嘅,夾硬食都算得落個種😂;但如果你要我食啲心理上仲未接受到既野?我真係食唔落,好似是但up既話……白子
(因為搶唔到,無門路而唔鍾意啲預約滿左成年以上既……🥲)

(不過呢兩件都係我個人口味嘅,好似有人唔食苦瓜青椒。但食omakase,我就想試下,俾到咁既價錢,可唔可以令我改觀。食到質素好嘅,夾硬食都算得落個種😂;但如果你要我食啲心理上仲未接受到既野?我真係食唔落,好似是但up既話……白子?鯨魚肉、牛鞭之類)

頭兩件白身都係正正路路同偏薄,佢又唔係近來食完雲隱咁俾我同舊飯一齊趙完既感覺,呢度食落只係偏薄身咁。意思係舊飯比例我覺得過大而舊魚好薄😂 但呢度我食落,我瘦&細食都係覺得細飯
同另一半去,又係我叫一個680,佢叫1280既,問左佢叫唔叫酒,佢話唔洗
(今餐佢都覺得好一般,仲話好彩無叫酒送壽司;笑死😅)

同貴餐一樣有既八爪魚,好味但唔夠志魂個種好味
佢個份餐嘅刺身,無試無興趣,侍應仲要介紹錯魚😂。(師傅當日好低氣壓,副手上慢左薑、侍應介紹錯魚、上錯豉油碟:男女唔同色個種。都當下&負負地面&低氣壓&嚴肅但又當住客面唔想直罵又要表達好嬲既情緒……。咁令我有啲尷尬⋯⋯甩碌冇辦法,如果有下次都係之後同下面嘅人講返好啲,當住客唔洗太「chur」)

我都係好求其,是但食唔去認(要認既話食個下係電話mark低咩魚、熟成、產地、點特別處理,師傅講一粒字mark一粒字😂。我鍾意睇關注組既長文但又無個人輸出因為我hea😂。同埋個人都唔算多食omakase,一星期?至兩星期內一次個種……如果來回唔使兩個鐘左右會多啲🥲。 食自己最愛既手拉麵同水煮魚要搭車係慣晒同值得😂😂😂😂😂😂)

侍應係返緊工既話,刺身壽司來來去去都係個啲,我有啲唔係好理解去到咁樣嘅價位,啲侍應仲係唔記得😂
我既蝦,係鎬蝦定咩唔記得

另一半有我最愛既甜蝦,我仲想追加,但今餐愈食愈怪&同覺得普通&師傅同侍應無問追唔追加、飽唔飽之類緊咁就算

鬢辮仔嘅燒太刀魚,太濕唔算香唔算好食

另一半既大拖就有整靚啲,係鮨慎食到既樣,我680既就一片過😅

呢間暫時應該唔想去住……,既然師傅出自鮨慎……終於想回味下鮨慎,已book,睇下點😂😂😂
2021-09-18 2179 浏览
Came here in the early days of its opening, with so many new ones opening during Covid that omakase is the new norm now!Each piece was quite good, neta and shari. The more interesting combination is awabi with mochi with liver sauce for its different level of chewiness. Dinner was on the higher price range, while I don’t recall anything extraordinary that wow-ed, overall I think it was not too bad. Looks like lunch would be a much better deal though.
2021-09-07 1354 浏览
2021-08-17 1817 浏览
相比起晚餐,中午的確性價比高,$680一位,十二件壽司,品質跟晚上相似,可惜今天中午的飯有點硬,否則會吃的更開心 🙂今天最喜歡的幾件壽司分別是,鎮店之寶 - 海膽昆布This sushi never disappoint me from Masa to Kami to Shion 甜蝦壽司 冇上次晚上係咁gel嘴,但都好鮮甜。魷魚🦑最考師傅刀工,加上少少懷鹽真係好夾。碎蔥吞拿魚卷也不錯😌這是我第二次到訪這餐廳🍴我覺得中午價錢這樣的水平真的很不錯但聽說這裏也要等兩三個月才能吃到了
相比起晚餐,中午的確性價比高,
$680一位,十二件壽司,品質跟晚上相似,
可惜今天中午的飯有點硬,
否則會吃的更開心 🙂

今天最喜歡的幾件壽司分別是,

鎮店之寶 - 海膽昆布

甜蝦壽司
冇上次晚上係咁gel嘴,但都好鮮甜。

魷魚🦑最考師傅刀工,
加上少少懷鹽真係好夾。

碎蔥吞拿魚卷也不錯😌

這是我第二次到訪這餐廳🍴
我覺得中午價錢這樣的水平真的很不錯

但聽說這裏也要等兩三個月才能吃到了
  • 海膽昆布壽司
2021-06-26 2932 浏览
Oishii ~ 用呢個字黎做標題係最好不過,因為真係好好味。得悉Adachi San新鋪5月開張,即時打去book,book到6月中呀。今日,終於輪到我食喇!鋪頭係木系裝修,非常簡潔企理,空間感亦足夠。我點左$680 (+10%) 12貫壽司,包茶碗蒸,前菜,麵豉湯,甜品/雪糕/咖啡。茶碗蒸 - 非常滑,魚子亦新鮮。前菜立魚魚子八爪魚🤎 - 八爪魚好好食。十二貫 (相片由上至下,左至右)1. 深海池魚2. 左口魚🤎3. 牡丹蝦4. 中拖羅5. 赤身6. 鱒魚7. 甘目魚🤎8. 赤貝🤎9. 小肌 10. 昆布海膽🤎11. 墨魚12. 吞拿魚楠手卷🤎麵豉湯及蛋糕甜品焙茶奶凍雖然食物風格同Adachi San之前做嗰間有d似,但一樣都係咁好食,價錢亦都一樣,大家可以多個選擇。每樣野都係藝術品咁(包括食物同碗碟),希望可以快d book到再黎食🤎

鋪頭係木系裝修,非常簡潔企理,空間感亦足夠。

茶碗蒸 - 非常滑,魚子亦新鮮。

前菜立魚魚子八爪魚🤎 - 八爪魚好好食。

十二貫 (相片由上至下,左至右)
1. 深海池魚
12. 吞拿魚楠手卷🤎

麵豉湯及蛋糕

甜品焙茶奶凍

2021-06-21 1540 浏览
最近新開的人氣店,$680 lunch set 有12件高質壽司的Omakase真係好抵食!這間真係好難book!!今天我有幸終於可以來到,水準非常高同穩定,基本上整個餐都無可挑剔,終於明白點解有人未試過,都會一次過book幾個Booking,希望我有機會可以再來食😋🍣三文魚籽茶碗蒸、芝麻奶凍、蛋壽司、麵豉湯第一件唔記得了🙏,深海池魚、野生北寄貝、野生金目鯛小肌魚、野生樽魚、中拖、赤身赤貝、昆布海膽壽司、墨魚、野生黑鯥魚紫蘇葉拖羅蓉手卷
三文魚籽茶碗蒸、芝麻奶凍、蛋壽司、麵豉湯
第一件唔記得了🙏,深海池魚、野生北寄貝、野生金目鯛
小肌魚、野生樽魚、中拖、赤身
赤貝、昆布海膽壽司、墨魚、野生黑鯥魚
紫蘇葉拖羅蓉手卷
2021-06-18 1090 浏览
Japanese chef Adachi San from Kami has his own shop now. Nice comfortable interior. Counter seats 10 ppl max. 2 small private rooms. Only 1 set of 12 sushi pieces available for lunch. 2 seatings. Ours started at 12pm.First to come was a piping hot steamed egg with ikura on top and mochi bits inside.Next was 2 slices of octopus and 魚子Then came the sushi:鲬魚 (flathead)深海池魚 (Shima-aji)金目鯛 (Kinmedai)赤貝牡丹蝦小肌 (Kohada)- not pricey but uncommon in Hong Kong, as many ppl considered it too acidic (as it is

Then came the sushi:
鲬魚 (flathead)
深海池魚 (Shima-aji)
金目鯛 (Kinmedai)
赤貝

牡丹蝦

小肌 (Kohada)- not pricey but uncommon in Hong Kong, as many ppl considered it too acidic (as it is usually marinaded in vinegar for a few days).

中 toro- slight variation of the Kami style: 4 thin pieces of toro one on top the other on the piece of rice instead of wrapping around it.

赤身 (akami)- aged for a few days

魷魚

姫鱒 (trout)

昆布 uni

Toro hand roll- very crispy seaweed.
Red miso soup.
Tamago.

As dessert, a choice of milk custard or green tea IceCream with cracker. I chose the latter.

In summary, yummy traditional sushi. Fresh ingredients. Rice was on the acidic side. Recommended. (Wanted to book again for dinner but was told that they are fully booked till August.)
2021-06-10 1086 浏览
Sushi shion 上月開張,而我們亦早一個月預訂了食午市。我地一行4人比預訂時間早10分鐘到,當然佢地係準時開門,所以我地係要係門口等既。當塔正12:00,我地就正式入去,裝修簡潔,也是木係主題,唯一扣分既,係裝修味仲好濃烈...師傅發辦Menu有兩個,我地因為都係壽司控,所以簡左$680 12件壽司餐,心諗唔夠最多問問有無得追加🤣看到Adachi san 的工作,是非常流暢同快,但係一啲都唔急,反而更增添我地望住佢做每一件壽司🍣。而最最最驚喜既係,Adachi san 原來識講同識聽廣東話,原來係香港已經16年了☺️☺️所以全程溝通係無問題,而且仲好風趣幽默。食壽司,好睇佢醋飯係點,Adachi san 既醋飯比較淡,但亦是我喜歡的。我非常怕那些很酸的醋飯。而最最最要睇既係玉子燒!一句:絕!我地食完成個course.原來都幾飽。不過都決定再來,即場問最快晚餐幾時有,原來都要去到8月呢。好期待下一次。

Chawanmushi
Sumi  ika
Toro  taku
Tamago
甜品
近排小編心情好低落😞、又冇乜衝勁!好彩有好食神家姊、姊夫、老細一齊氹我開心🥳,咁就大家一齊食食食😋前年(19年)去睇容祖兒演唱會時係第一次去舊舖試Adachi San 手藝,他非常之細心又留意客人的反應,點解咁講呢?話說姐夫食食吓嗰陣時突然有個重要長途電話要接聽,Adachi San 立即轉慢節奏,等我姐夫快速收線後,才送上手卷!要知道食手卷係一項重要環節,說是快那時慢嘅時候就要立即放進口中來品嚐香脆紫菜😋😋唔講咁多睇相啦😋😋😋後記:如果一定要找負面事件,只能說在洗手間內,一般日本人開舖頭嘅洗手間一定會用日本式座廁(有洗pat pat嗰種及體貼用品,但係呢度就用咗好普通嘅座廁及洗手間內沒有牙線、女性衛生用品、漱口水⋯等
近排小編心情好低落😞、又冇乜衝勁!
唔講咁多睇相啦😋😋😋