2023-12-21 23 浏览
👬尖嘴食泰國🇹🇭野😗香辣🦆燒鴨鬆🥬生菜包 呢個幾新穎 一般刪除包都係🐷 啱用嘅味道整得好好 每一片生菜都好新鮮好大片 成到餸幾滿足😉烏隆燒🐮胸油 外表睇落以為係豬頸肉😝 成嚿油但唔係肥膏 口感有啲似比較硬嘅牛筋 牛嘅味道好重 好口感 外表香脆 好啱配啤酒🥹 但冇泰王咖喱蟹肉薄餅 呢個好好食💯 蟹肉配印度薄餅 仲有啲蔬菜 一啖咬落去超滿足😍 而且蟹肉鮮甜 咖喱係偏甜冇乜辣個隻飲品分別係波羅青檸蜜 + 菠蘿沙冰 菠蘿青檸蜜係熱飲 養生之選 菠蘿沙冰有少少辣粉 除咗正常菠蘿味 仲有啲刺激感

👬尖嘴食泰國🇹🇭野😗

2023-12-20 22 浏览
臨近聖誕,與朋友來到尖沙咀這間叫Siam 28的泰國餐廳食晚餐。半生熟三文魚伴香茅沙律三文魚外層酥脆,肉質嫩滑濕潤,酸辣醬汁和香茅辣椒和乾蔥蒜頭相融合,非常開胃!地道泰式海鮮桶2人份海鮮桶有沾滿了醬汁的新鮮虎蝦、藍青口、原粒帶子、大蜆、魷魚,醬汁甜辣可口。泰式濕炒海鮮「停頓」之麵立體食物,賣相非常特別,香脆的麵用筷子固定形狀,一壺醬汁倒在麵上一起享用,配料豐富,有蝦、魷魚、大蜆、西蘭花、蘑菇、甘筍。當汁料倒在上面時,脆麵依然保持著酥脆口感,香味濃郁。冬瓜龍眼茶(熱)味道清新甘甜,大粒龍眼肉鮮甜。羅望子香茅沙冰羅望子飲品很少見,味道非常清甜。

半生熟三文魚伴香茅沙律

地道泰式海鮮桶2人份

泰式濕炒海鮮「停頓」之麵

冬瓜龍眼茶(熱)
味道清新甘甜,大粒龍眼肉鮮甜。

羅望子香茅沙冰
羅望子飲品很少見,味道非常清甜。
2023-12-20 51 浏览
多次來幫襯,服務好,環境舒適,食物質素擺盤有近酒店水準。今次試女店員創意甜品,以泰式奶茶和椰汁做既蘑菇造型布甸,得意得黎又好味,唔甜又有椰汁味,很回味超讚另午餐咖哩軟殼蟹也超水準,可加配小食種類多,飲品也制作認真。
多次來幫襯,服務好,環境舒適,食物質素擺盤有近酒店水準。

超讚

2023-12-20
2023-12-20 8 浏览
今日放工去左尖東做facial, 跟著老公係附近等我搞店去食個晚飯。太耐無去過泰國,但見新聞講到果邊旅行都唔太安全,淆底既我真係唔敢去,但我地對泰國菜真係心心念念,所以決定要一嚐解思鄉既滋味😝 係附近見到間Siam28, 個燈牌好搶眼,一望就見到,即刻上左去先算。上到去原來係食泰北菜,掂啦!因為平時食開曼谷菜,今次即管試下泰北菜有咩分別❤️間鋪頭環境好舒服,播住聖誕歌,燈光又柔和。今日天氣太凍,想食左熱野先,叫左個泰式蟹肉冬菇冬筍羹。 熱辣辣好正,仲要用個火鍋興住個底保持熱度,食落似我地碗仔翅但佢更足料同埋開胃🤤 入面仲有鵪鶉蛋好驚喜!跟住叫左炸鮮木瓜沙律配自家醬汁,因為平時食開青木瓜沙律做膽,呢度話炸青木瓜沙律,覺得咁得意就trytry! 上到黎,個青木瓜絲炸到山咁高,個醬汁同蝦擺係一邊伴住個沙律。味道好特別,除左有食開青木瓜沙律既味,仲有啲好似食薯條既口感,雖然係炸但一啲都唔油膩!廚師處理得唔錯。配以自家醬汁酸酸辣辣,好過癮。愛辣既我地再叫左個香辣燒鴨鬆沙律,呢個要講下真係幾正,平時食開豬肉碎沙律,但呢度用鴨鬆,必食!佢個鴨鬆炒到好香,用生菜包住食好爽,呢味越食越辣但又停唔到口果隻😝

間鋪頭環境好舒服,播住聖誕歌,燈光又柔和。

主食叫左個泰式濕炒海鮮停頓麵,佢係一個造型好特別既菜式,個麵係半空用筷子hold住既狀態。底下有好多海鮮同醬汁。將佢地撈埋一齊就變返一個濕炒麵既狀態,味道好食,而且又大量配料包括蔬菜海鮮,賣相又好睇,必點!

我地最後仲叫左兩杯飲品,解解辣🤪
Lychee Garden
入面有荔枝,薄荷葉,ginger ale • 好清新飲落好醒神

蝶豆花芋頭沙冰
第一次飲蝶豆花咋,原來佢加埋芋頭嘅味道係咁夾㗎。賣相好靚,而且好好飲。

甜品食咗造型好得意嘅蘑菇,上面係泰式奶茶糕下面係椰汁糕,加埋Oreo 碎,好味😋

今餐好滿足同埋食得好飽啊!
2023-12-18 18 浏览
唔係淨係得九龍城嘅泰國茶先好食,尖沙咀都有好食嘅泰國菜架! 呢間Siam 28嘅菜式好新穎,而且員工亦好funny好nice ❤️我地叫左個泰北牛腩湯,呢個湯都幾辣,岩哂鐘意食辣嘅我,而且好香九層塔味,牛腩又夠哂淋,索哂D湯味真係好正,加埋冬天飲番個辣辣地嘅湯真係暖笠笠😋餐牌見到炸木瓜沙律又覺得好創新,第一次見係炸,忍唔住要叫黎試下~一上枱就見一條條青木瓜炸得金黃酥脆,跟平時新鮮嘅青木瓜完全係兩回事,跟埋一兜酸酸甜甜嘅醬汁,醬汁仲有3隻蝦添,味道一流👍仲有叫左泰式安格斯牛肉沙律,平時食開生菜包係包豬肉,呢度可以試下包安格斯牛肉,亦都好好食~泰國菜叫個濕炒海鮮河粉點少得,有蜆,蝦同魷魚,份量都算幾多~而且河粉好特別,口感煙韌,唔似平時食魚蛋粉果D河粉,我覺得幾好味~餐廳出左個新甜品,緊係要試下啦!泰茶菇菇🍄職員拎過黎時已經見到2粒菇動L動L咁,好得意! 菇頂係泰茶味,菇身係椰汁,則邊有D oreo味嘅餅碎~真係又食得又睇得🤩飲品叫左一杯熱嘅冬瓜龍眼茶,夠滋潤嘛~同埋呢走款係冬天限定先出架~另外叫左🍸cocktail, 叫Lemongrass World ~有Gum, 青檸,薄荷葉,梳打同埋
唔係淨係得九龍城嘅泰國茶先好食,尖沙咀都有好食嘅泰國菜架!

泰北牛腩湯

炸木瓜沙律

泰式安格斯牛肉沙律

濕炒河粉(海鮮)

餐廳出左個新甜品,緊係要試下啦!
泰茶菇菇🍄

泰茶菇菇

有Gum, 青檸,薄荷葉,梳打同埋香茂,好夠fresh, 食完咁多野飲番啖一流呀!

最近餐廳有優惠,食夠$500仲有$100 coupon送,可以3個月內用係其他分店🙌🙌

泰北牛腩湯
炸木瓜沙律
泰式安格斯牛肉沙律
濕炒河粉(海鮮)
泰茶菇菇
2023-12-17 20 浏览
{食盡尖沙咀之泰國菜 — Siam28 }————————————————聖誕節仲有幾日就到啦😆大家諗好同朋友,伴侶,還是屋企人食咩慶祝呢!🥳 位於尖沙咀金馬倫道既樓上特色泰菜,又會唔會係一個好選擇呢😼🔸 炸女婿蛋 $79睇完中文名再睇埋英文叫做son-in-law egg,到底係咩東東🤔 原來係泰國版嘅#炸鵪鶉蛋 呀🤣, 鵪鶉蛋表皮感覺似魚蛋嗰層皮有啲彈牙, 夾埋佢本身嘅生菜同超好味醬汁嘅豬肉片一齊食,very good!😋🔸 泰式濕炒海鮮[停頓]之麵 $122平時喺日本就見得多喇,究竟懸浮嘅麵條係點樣做到嘅呢🤩成日以為背後其實有支棍叉住,原來冇嫁!! 呢個面炸得超脆口, 食嘅時候用筷子整斷啲面,再點埋啲汁一齊食,海鮮款款多,岩2人share!😆🔸 芒果煎糯米飯 $89呢個真係大推薦! 我本身個人其實唔係特別鍾意食泰式嗰種傳統嘅 #芒果糯米飯, 但係當佢將糯米飯煎成一塊餅咁食嘅時候, 成個體驗真係再升級😯!芒果本身都好甜唔會酸,必試!👍🔸 泰皇咖哩蟹肉餅 $128店員表示呢個咖哩蟹肉餅最適合想食得斯文嘅女士😆, 一啖一塊包住咖哩蟹肉既薄餅,咁就唔會食到週圍都係啦🤭 佢每一塊嘅蟹肉份量
{食盡尖沙咀之泰國菜 — Siam28 }
————————————————

🔸 炸女婿蛋 $79

🔸 泰式濕炒海鮮[停頓]之麵 $122

🔸 芒果煎糯米飯 $89

🔸 泰皇咖哩蟹肉餅 $128

店員表示呢個咖哩蟹肉餅最適合想食得斯文嘅女士😆, 一啖一塊包住咖哩蟹肉既薄餅,咁就唔會食到週圍都係啦🤭 佢每一塊嘅蟹肉份量都好多㗎😁

Overall comment:
由依家去到聖誕嘅時期間,餐廳都會送優惠券,滿500就送100, 真係超級抵呀!😍
尖沙咀樓上一間泰國餐廳,環境幾舒服闊落,裝修都幾啱打卡,適合同朋友吹水,坐耐少少都冇問題。🔥泰式濕炒海鮮“停頓”之麵 $122 ★★★★☆呢個造型好特別,係半空對筷子Hold住個麵,打卡一流。成個菜式就係中泰Fuison菜式咁,泰國濕粉個醬汁導遇上中式麵。麵條係中式生麵,炸到好香口酥脆,淋上醬汁後就會淋身小小,撈埋個醬汁食,脆、淋都夾雜。個醬汁仲有唔同新鮮海鮮:鮮蝦、魷魚、硯、各種蔬菜,食落好滿足。🔥炸軟殼蟹配紅咖哩蟹肉汁 $188★★★★☆呢個菜式有4件薄餅附送,軟殼蟹炸到好酥脆,點埋個勁惹味嘅咖哩汁,超好食。個紅咖哩汁唔係好辣,甜甜地偏向椰香味較重,同軟殼蟹、薄餅都好夾。叫呢個有埋4件薄餅附送🔥泰式蟹肉冬菇各冬荀羹 $109★★★★☆呢個菜式上枱會有個小火爐助熱,一路飲都可以Keep住咁熱辣辣。呢個比起湯會杰身,更似係中式湯羹個質感。入面食材超豐富,有蟹肉之外,有各種唔同菇、荀、鵪鶉蛋。冬天叫呢個飲暖笠笠。🔥Santol Chilli & Salt Smoothie $48★★★★☆店員推薦呢杯沙冰,加上辣、咸又酸甜,幾特別。Santol係一種香港唔常見水果,應該都冇咩人識包括我。
🔥泰式濕炒海鮮“停頓”之麵 $122
🔥炸軟殼蟹配紅咖哩蟹肉汁 $188
🔥泰式蟹肉冬菇各冬荀羹 $109
★★★★☆
店員推薦呢杯沙冰,加上辣、咸又酸甜,幾特別。Santol係一種香港唔常見水果,應該都冇咩人識包括我。佢飲落酸酸甜甜,又帶少少辣同咸,咩味都有啲,但又唔會唔夾,幾有趣。

🔥泰式奶茶 $58
★★★★☆
叫左走甜,飲落奶味偏重,茶味有,飲落順滑。

🌟總括:環境幾好,某啲位仲可以影相打卡。食物、飲品某D都幾特別,個停頓之麵幾搞笑,食落好香口。
2023-12-14 19 浏览
約左朋友去尖沙咀行街,朋友話上次食過呢間泰菜唔錯,就帶我黎試下~餐廳最近推出咗呢個泰式鍋,可以自選湯底、主菜同埋粉麵底,未食過泰式鍋湯粉,所以我地都想試下😎🔸泰式船湯豚肉鍋($78)船湯嘅湯底非常濃郁,配上豚肉,非常夾🔸泰式椰汁海鮮鍋($98)呢個椰汁湯底有少少酸酸甜甜,仲有椰香,我非常中意,而且海鮮份量都非常足料~我哋另外仲叫咗兩款小食,一個係朋友中意嘅蝦餅,一個係我中意嘅青木瓜沙律~🔸蝦餅($25)彈牙得嚟有非常香脆,而且入面嘅蝦亦都好有口感🔸青木瓜沙律($18)食泰菜我最中意食青木瓜沙律,非常開胃!

🔸泰式船湯豚肉鍋($78)
船湯嘅湯底非常濃郁,配上豚肉,非常夾

🔸泰式椰汁海鮮鍋($98)

🔸蝦餅($25)
彈牙得嚟有非常香脆,而且入面嘅蝦亦都好有口感

🔸青木瓜沙律($18)
食泰菜我最中意食青木瓜沙律,非常開胃!
2023-12-10
午餐
2023-12-12 17 浏览
午餐去咗「Siam 28」試新嘢:泰式鍋物,其實就係一個小火鍋,有3款湯底選擇:冬蔭、椰汁、船湯,餸菜有3款選擇:肥牛片、豚肉片、海鮮,主食亦都有3款選擇:白飯、金邊粉、粉絲。每款鍋物都會有雜菌、金菇、豆腐、粟米仔、甘荀同埋生菜。我今次就揀咗船湯、豚肉片同埋金邊粉,另外一個就揀咗椰汁、海鮮同埋粉絲。飲品方面就要咗冬瓜龍眼茶同埋菠蘿青檸蜜,另外我哋仲追加左個甜品:芒果煎糯米飯。船湯好濃郁惹味,配金邊粉真係一絕,不過我相信配其餘兩款都會好啱,因為個船湯真係好好味,而且份量好足,我個煲𥚃面足足有6大片豚肉片,好滿足。海鮮既配料亦都好豐富,有蝦、蜆、青口同埋魷魚。CP值高,我果鍋船湯、豚肉片、金邊粉,只係$78免加一,幾抵食。芒果煎糯米飯 - 呢個我好鍾意食,佢嘅糯米飯係加咗蛋液一齊煎,多咗份蛋香味,仲正。

2023-12-12 21 浏览
今日午飯時間黎餐廳,坐滿左人,等左一陣間枱,員工友善有禮。午餐真係超值啊,有差唔多,煮食,同埋餐飲👍🏻每個餐都好吸引😍😍今次有機會試左兩個泰式鍋物,分別係船湯海鮮金邊粉同埋冬陰功肥牛片配白飯👍🏻鍋物原個鍋爐上枱,全程用火興住個湯底,熱辣辣非常之好味😋船湯有濃郁嘅香料味,有種暗辣,好惹味👍🏻海鮮好豐富,很新鮮👍🏻金邊粉爽滑彈牙,配上船湯非常開胃。冬陰功湯超濃郁,鍋物除咗有新鮮牛肉片之外仲有好多配菜,食得好満足。餐飲龍眼蜜啲龍眼大大粒,好厚身,實為靚龍眼,整杯龍眼蜜十分清甜、滋潤👍🏻
今日午飯時間黎餐廳,坐滿左人,等左一陣間枱,員工友善有禮。
午餐真係超值啊,有差唔多,煮食,同埋餐飲👍🏻
鍋物原個鍋爐上枱,全程用火興住個湯底,熱辣辣非常之好味😋
2023-12-11 17 浏览
今日去左尖沙咀一間樓上泰國fusion 菜廳,成為我近期最愛餐廳。首先頭盤食左個炸青木瓜沙律配泰式蝦酸辣汁。好特別,暫時喺香港好少見呢個菜式,炸木瓜絲,木瓜絲好脆口,不油膩,口感十足,配酸辣汁好開胃,蝦好彈牙,成個菜都好fresh !另外叫左個地道泰式灣鮮桶,食材好豐富,有大虎蝦,大梘,青口,魷魚,香甜粟米。海鮮整體新鮮,特別表揚係青口,魷魚!甜甜辣辣泰式汁點綴了海鮮既味道!主菜叫左個泰式濕炒海鮮面,賣相非常吸引,打卡一流!店員仲會教你點樣倒汁同食個面,配菜都好多海鮮,味道好清甜,倒汁後個面仲好脆,二人食剛剛好 !冬瓜龍眼茶,養身之選😄走既時候見到佢個午餐都好抵食,如果係尖沙咀返工既朋友可以來試下!而家食夠500元,有100 coupon!可以用喺旗下四間餐廳!

甜甜辣辣泰式汁點綴了海鮮既味道!

冬瓜龍眼茶,養身之選😄

2023-12-11 37 浏览
經常都會出尖咀,朋友很喜歡泰菜,這天朋友網上找到這間泰菜,比相片中的大熊貓和長頸鹿吸引而來的。 餐廳種類選擇多,我們點了以下菜式: 炸女婿蛋($79):第一次聽這道菜式,職員介紹是泰北菜,是炸的鵪鶉蛋和豬肉,是傳統給女婿吃的菜式。蛋炸至金黃酥脆。豬肉帶有酸酸甜甜的味道。 香茅雞脾菇蛋碎生菜包($69):生菜包吃得多,這是素食的菜式,本身雞髀菇口感彈牙,用生菜包來吃很適合,雞髀菇帶有香茅調味很惹味,辣度適中,蛋碎亦很香口。 粉絲大頭蝦煲($338):一向很喜歡這道菜,蝦有兩隻切開為四,大大隻很美味,蝦肉很容易離殼,煮得剛好亦很新鮮,蝦味甜及彈牙。粉絲煮得很入味,味道比一般吃的較為特色,由肉桂,斑蘭葉,八角等等煮成,很新鮮的味道,帶來驚喜,很滋味。 榴槤春卷($79):有四件,春卷皮是人手包的,可配椰漿點來吃。春卷皮炸得很脆,內裡填滿了榴槤蓉,非常濃郁香口,作為甜品很適合。 Follow IG的話指定飲品只需$22,好抵飲。 冬瓜龍眼茶:味道清新甘甜,冬瓜很清香,龍眼肉鮮甜。 菠蘿青檸蜜:味道酸甜可口,菠蘿的甜味和青檸的酸平衡得剛好。 這間餐廳食物美味,環境舒適,職員有禮,是和朋友聚會的好

餐廳種類選擇多,我們點了以下菜式:

Follow IG的話指定飲品只需$22,好抵飲。

冬瓜龍眼茶:味道清新甘甜,冬瓜很清香,龍眼肉鮮甜。

菠蘿青檸蜜:味道酸甜可口,菠蘿的甜味和青檸的酸平衡得剛好。

這間餐廳食物美味,環境舒適,職員有禮,是和朋友聚會的好地方。
2023-12-07
已經多次光顧,但不得不讚賞服務一流,怕液體流出精心包好,食物好味,盡量滿足客人極度細心,在電話留言也盡量滿足客人需要,東西也是新鮮非常乾淨衛生,簡直是心目中的第一飯店
2023-12-11
外卖自取
2023-12-08 24 浏览
siam28(尖沙咀)📍尖沙咀金馬倫道48號中國保險大廈1樓A及B號舖尖沙咀泰式餐廳 入面裝修精緻食物價錢CP值都幾高🥗香茅雞髀菇蛋碎生菜包$69呢款係素菜前菜 食落又滋味雞髀菇切成粒粒連蛋碎一齊食好有口感🦐粉絲蝦煲$338粉絲一上台就香氣撲鼻粉絲啖啖都吸晒啲味入面有幾隻好多蝦膏嘅蝦 份量都唔少 🥭芒果糯米飯$89呢度嘅芒果糯米飯比較特別糯米飯係煎咗先 有啲似年糕芒果質素都唔錯 今日幾甜最鍾意就係點埋個椰汁一齊食冬天最好就係飲熱嘢like左社交平台仲可以用優惠價$22飲滋潤嘅熱飲一杯冬瓜龍眼茶(熱)好滋潤 又唔會過甜仲有龍眼肉可以食埋菠蘿青檸蜜(熱) 青檸味好香 菠蘿都唔會過甜兩個幾match 又潤喉餐廳而家做緊推廣食滿$500就會送$100 coupon仲可以去佢旗下其他唔同餐廳食
siam28(尖沙咀)
📍尖沙咀金馬倫道48號中國保險大廈1樓A及B號舖

芒果質素都唔錯 今日幾甜
最鍾意就係點埋個椰汁一齊食

冬天最好就係飲熱嘢
like左社交平台仲可以用優惠價$22飲滋潤嘅熱飲一杯

冬瓜龍眼茶(熱)
好滋潤 又唔會過甜
仲有龍眼肉可以食埋

菠蘿青檸蜜(熱)
青檸味好香 菠蘿都唔會過甜
兩個幾match 又潤喉

餐廳而家做緊推廣
食滿$500就會送$100 coupon
仲可以去佢旗下其他唔同餐廳食

2023-12-08 22 浏览
今日收工之後同朋友去尖沙咀行街之後一齊食晚餐,朋友話不如食泰國餐廳。朋友揀咗呢間餐廳環境幾非常寫意成間餐廳佈置咗好多綠色嘅植物感覺好舒服,而且一入門口仲有一個打卡點非常適合女生來打卡。香辣燒鴨鬆沙律呢個沙律感覺上有啲似以前食開嘅泰式生菜包不過個餡變咗做燒鴨粒食落辣辣地幾開胃配埋生一齊食非常清新。地道泰式海鮮桶入面海鮮非常豐富,包括虎蝦,青口,帶子蜆同埋魷魚,呢個海鮮桶真係必點啲海鮮充滿晒秘製醬汁,入口甜甜地非常好食。泰式濕炒海鮮麵呢個絕對值得打卡嘅海鮮麵造型非常特別用對筷子凌空左啲麵真係第一次見,啲麵炸到脆卜卜之後下面有啲海鮮同蔬菜配上啲芡汁,打完卡之後將麵同啲芡汁撈埋一齊食可以適當減低油膩感。羅望子香茅沙冰& 龍眼茶龍眼茶成杯都充滿晒龍眼肉非常足料,羅望子香茅沙冰飲落酸酸甜甜食辣叫黎飲真係岩曬。

香辣燒鴨鬆沙律

地道泰式海鮮桶