2023-12-07 16 浏览
朋友介紹去食特色fusion 泰菜,所以就去左尼間位於尖沙咀樓上既靚靚特色泰國餐廳 - Siam 28,門口裝修簡約,店內佈置以簡約綠色植物為主,店內燈光柔和,感覺寫意休閒👍🏻餐廳主打新派泰式菜,且性價比高,係適合回味泰國美食既好地方🧏🏻‍♀️✔️ 脆香腰果蝦乾魚仔〔推介😋〕$109Crispy Cashew Nuts with Dried Shrimp and Mini Fishes👍🏻 微辣👍🏻 香口👍🏻 特色惹味👍🏻 配 酒世一✔️ 泰皇咖哩蟹肉餅〔真心推介😋〕$128Crab Meat Roti with Thai Curry Sauce👍🏻 鬆軟👍🏻 酥脆👍🏻 大量蟹肉👍🏻 咖喱食一流✔️ 香茅雞脾菇蛋碎生菜包〔推介😋〕$69Minced Egg and King Oyster Mushroom served with Lettuce👍🏻 適合重口味人士👍🏻 香口配 新鮮生菜😋😋👍🏻 惹味✔️ 泰式濕炒海鮮“停頓”之麵〔真心推介😋〕$122" PAUSE " Noodle with Gravy ( Seafood )👍🏻 麵條香脆👍🏻 賣相吸引👍🏻 惹味👍🏻 掛汁👍🏻 有風味👍🏻 打卡

✔️ 脆香腰果蝦乾魚仔〔推介😋〕$109

👍🏻 掛汁
👍🏻 有風味
👍🏻 打卡一流
👍🏻 多款海鮮🦑🦐

✔️ Mocktail - Flower〔真心推介😋〕$68
Butterfly Pea Tea, Cranberry Juice, Lavender Syrup, Fresh Lime
👍🏻 酸甜開胃
👍🏻 fresh
👍🏻 味道獨特

✔️ Cocktail - Purple Dream🍹〔真心推介😋$78
Vodka, Malibu, Butterfly Pea Tea, Lime Juice
👍🏻 微酸
👍🏻 fresh
👍🏻 配小食一流
2023-12-06 15 浏览
今日去尖東接朋友放工搵咗間泰國菜食,入面幾大幾舒服播住泰文歌令你覺得好似置身於泰國一樣食物仲好大份,非常足料我哋食滿$500仲送一張$100 coupon可以去佢哋旗下嘅餐廳度用都得好開心呀🤩🤩🤩💚炸女婿蛋🥚🐷個名好得意叫做炸女婿蛋原來係鵪鶉蛋炸過,再加上一啲肉片仲用咗酸子醬整,味道幾得意幾特別🤭🤭🤭💚半生熟三文魚件香茅沙律🐟🥗三文魚煎得啱啱好,真係半生熟咁樣再配埋酸酸咪咪嘅汁同埋沙律非常開胃仲有三大舊三文魚添呀😚😚😚💚香蒜香茅燒雞(半隻)🐔真係有半隻雞好大隻香蒜加埋香茅,非常惹味燒到個皮有少少脆,入邊又啖啖肉😋😋😋💚炒鮮蝦金邊粉🍤超級足料大啲嘅金邊粉味道啱啱好,又唔會太鹹食完超級滿足🤤🤤🤤💚冬瓜龍眼茶☕️天氣涼涼哋叫咗兩杯熱飲冬瓜龍眼茶唔會太甜,不錯不錯😌😌😌💚菠蘿青檸蜜🍵雖然有青檸,但係又唔會好酸加埋蜜糖非常潤喉😉😉😉
今日去尖東接朋友放工
搵咗間泰國菜食,入面幾大幾舒服
播住泰文歌令你覺得好似置身於泰國一樣
食物仲好大份,非常足料
我哋食滿$500仲送一張$100 coupon
可以去佢哋旗下嘅餐廳度用都得
好開心呀🤩🤩🤩

💚炸女婿蛋🥚🐷
個名好得意叫做炸女婿蛋
原來係鵪鶉蛋炸過,再加上一啲肉片
仲用咗酸子醬整,味道幾得意幾特別🤭🤭🤭

💚半生熟三文魚件香茅沙律🐟🥗
三文魚煎得啱啱好,真係半生熟咁樣
再配埋酸酸咪咪嘅汁同埋沙律非常開胃
仲有三大舊三文魚添呀😚😚😚

💚香蒜香茅燒雞(半隻)🐔
真係有半隻雞好大隻
香蒜加埋香茅,非常惹味
燒到個皮有少少脆,入邊又啖啖肉😋😋😋

💚炒鮮蝦金邊粉🍤
超級足料大啲嘅金邊粉
味道啱啱好,又唔會太鹹
食完超級滿足🤤🤤🤤

💚冬瓜龍眼茶☕️
天氣涼涼哋叫咗兩杯熱飲
冬瓜龍眼茶唔會太甜,不錯不錯😌😌😌

💚菠蘿青檸蜜🍵
雖然有青檸,但係又唔會好酸
加埋蜜糖非常潤喉😉😉😉
2023-12-05 15 浏览
家住在九龍城,經常都吃泰菜,差不多已經吃過很多間,今晚衝出九龍城,尋覓其他地區的泰國美食。夜繽紛:辣椒膏炒蜆、炸木瓜沙律配自家製醬汁$99。辣椒膏炒花甲,醬汁非常之惹味,帶點椰汁香味,而不太濃郁,酸酸辣辣,非常配合花甲的鮮味。炸木瓜沙律配自家製醬汁,根據店員解釋,店主在清邁旅遊的時候,發現這個沙律,回港之後便創造了這個木瓜沙律。木瓜經過油炸之後,變得非常香脆可口,加上酸酸辣辣的醬汁,非常惹味這個醬汁用上魚露、青檸、辣椒,令人不能停口。泰式濕炒海鮮停頓之麵$122,店員將麵放在枱上,等待客人影相鉛筆之後,便將醬汁淋上炸麵之上,造成瀑布效果。之後再將炸麵分成數份,給客人享用。炸麵上醬汁之後,減少了油膩感,增加了味道的層次。醬汁有蝦肉、草菇、魷魚。芒果煎糯米飯$89 ,糯米飯經過煎香之後,帶出了糯米的香味,加上椰汁和芒果,味道非常正宗。Lemongrass world$78,味道清爽,容易入口,加上薄荷葉的香味,令人口腔回復清新。Thai pink lady$78,淡淡果汁的香甜味道,令到這個雞尾酒,更加配合吃泰國菜。現在推廣活動,消費每$500 ,送一張$100的coupon,可以在銅鑼灣

夜繽紛:辣椒膏炒蜆、炸木瓜沙律配自家製醬汁$99。

現在推廣活動,消費每$500 ,送一張$100的coupon,可以在銅鑼灣崇光附近的食肆滿$500使用一張$100 coupon ,可向店員查詢。

另外只要追蹤它的社交平台,便可以以每杯$22的優惠價,享用冬季泰式熱飲一杯。
2023-12-02 18 浏览
餐廳主打新式泰菜,而整個環境綠油油,地方寬敞🌿有熱帶雨林感覺.難得當日天氣涼少少就試一下新出嘅泰式鍋物暖暖身~鍋物以一人一鍋形式上枱,一路食一路熱烘著♨️熱辣辣暖笠笠泰式鍋物:🔸船湯豚肉片配粉絲($78)🔸冬蔭功牛肉片配白飯($78)🔹冬瓜龍眼茶(+$8)🔹菠蘿青檸蜜(+8)船河湯底濃郁,不偏鹹.豚肉厚身大片,粉絲吸收船河湯底,非常滋味!而冬陰功酸酸辣辣,開胃惹味.最後仲可以當湯飲.另外同樣包括:雜菌,豆腐,金菇,粟米仔及生菜.而飲品雖帶甜,但同樣暖身又保健.怕凍人士啱晒!

泰式鍋物:
🔸船湯豚肉片配粉絲($78)
🔸冬蔭功牛肉片配白飯($78)
🔹冬瓜龍眼茶(+$8)
🔹菠蘿青檸蜜(+8)

2023-12-02 16 浏览
首先服務同食物都不錯,尤其是冬陰功湯,因為小編男朋友其實麻麻哋飲冬陰功,但係連佢都讚不絕口,兩個人成功清晒個湯🤩,不過有樣比較唔好嘅就係個碗仔,真係傳熱非常快,如果係有小朋友嘅朋友,記住就真係要小心啲,因為連大人拎上手都有啲困難☺️而且份量足夠,價錢又唔會話太貴👍🏻不過建議大家都係open rice訂咗位先,因為食飯時間真係幾多人,同埋今次食得太飽都冇機會試吓個甜品,小編見佢個甜品係幾特別煎芒果糯米飯☺️

2023-12-01
Siam 28 (尖沙咀) @siam28_tst 📍:尖沙咀金馬倫道48號中國保險大廈1樓A及B號舖🚗:尖沙咀地鐵B2出口 步行3分鐘📞:+852 3104-0075💲:~HKD250/head for dinnerFood quality✔️:夜繽紛、沙爹雞豬、炸青木瓜沙律、Lychee Garden👌🏼:Flower、泰式濕炒海鮮麵、烏隆燒牛胸油總結:😋一間較為創新嘅泰北菜 見到隔離枱係主廚嘅朋友 都係泰國🇹🇭人 都對呢度有啲信心 環境幽暗 閒日夜晚人流都算旺😋近日響應政府嘅夜繽紛出咗個$50一碟 兩大碟都係做緊$99嘅優惠 非常抵 試咗沙爹雞豬同炸青木瓜沙律 兩者都係拌碟嘅汁醬非常出色 前者花生🥜味超濃 $50蚊only仲要有6大串 因為影相影耐咗唔太熱 但蘸醬後都惹味😋炸青木瓜沙律🥗 係炸咗嘅papaya 蘸上酸辣嘅醬 好開胃😋cocktail同mocktail相對下價錢算係比較合理啲 lychee garden係由荔枝 薄荷葉 fresh mint同ginger ale組成 成杯嘢好多香葉所以幾清新 適合女仔飲🙆🏼‍♀️😋員工非常友善同每碟菜式都介紹得好詳細 仲預留時間畀我哋影
Siam 28 (尖沙咀) @siam28_tst
📍:尖沙咀金馬倫道48號中國保險大廈1樓A及B號舖
🚗:尖沙咀地鐵B2出口 步行3分鐘
📞:+852 3104-0075
💲:~HKD250/head for dinner

Food quality
👌🏼:Flower、泰式濕炒海鮮麵、烏隆燒牛胸油

總結:

😋員工非常友善同每碟菜式都介紹得好詳細 仲預留時間畀我哋影相 一流

🤔flower係碟豆花茶加上蔓越莓汁 加啲啲薰衣草糖漿同青檸 飲落較酸啲啲 比較成熟嘅感覺😈

🤔停頓麵係泰式濕炒海鮮麵 打卡一流 同粵式嘅炒伊麵有啲異曲同工之妙 脆麵配上泰式濕炒嘅汁 底下係份量好多嘅海鮮 有蝦球 魷魚 蜆 仲有西蘭花🥦椰菜花同雜菇 飽肚之選

🤔烏隆燒牛胸油實在太邪惡 建議有男性友人同行先叫 啖啖都係油脂真係愈食愈難勸自己放入肚🤣

• 夜繽紛
  • 沙爹雞豬
  • 炸青木瓜沙律
  • Lychee Garden
2023-11-29 17 浏览
疫情好耐冇去旅行,真係好掛住泰國菜,呢間泰菜出名搞創意,搞到我即係揾個日子去試下先🍜泰式濕炒海鮮’停頓’之麵賣相好特別,第一次食立體食物,我如為日本餐廳先見到,呢到真係好鬼有創意香脆的麵用筷子固定造型,有一壺醬汁倒落麵一齊食,配料有大量海鮮超足料,有蝦、魷魚、蜆,西蘭花、椰菜花等等,好好食呀😻香辣燒鴨鬆沙律🥗生菜好新鮮,配上濃味的燒鴨,帶點少少辣,十分香口,係一個好好的前菜炸女婿蛋🧆呢個名好有創意,好特別,餐廳介紹的時候,原來係結婚既菜式,有點酸酸甜甜,用上鵪鶉蛋同豬肉片,味道超惹味泰皇咖哩蟹肉簿餅🏖️尖沙咀店的限定小食,真係要試下佢,一碟有三舊簿餅,酥餅配上新鮮蟹肉加埋棷香十足的咖哩汁,無得彈Lychee Garden 🍹原粒荔枝加入薄荷葉、溝埋薑汁汽水,味道清新Yellow 🍹青檸混合橙汁,薄荷葉加上薑汁,味道辛辣,但真心好正呢到環境舒適,而且價錢頗抵食,現在做緊優惠價二杯飲品加$99,有二款小食,真係物超所值🤤

🍜泰式濕炒海鮮’停頓’之麵

香辣燒鴨鬆沙律🥗

炸女婿蛋🧆

泰皇咖哩蟹肉簿餅🏖️

Lychee Garden 🍹
原粒荔枝加入薄荷葉、溝埋薑汁汽水,味道清新

Yellow 🍹
青檸混合橙汁,薄荷葉加上薑汁,味道辛辣,但真心好正

去完泰國之後心思思仲想食泰國菜,今日搵到網上評價好高分嘅Siam28,位於尖沙咀旺區,而且係厚福街附近,非常容易搵!一出𨋢就會見到佢哋大大個logo餐廳內嘅裝修走森林自然風,裝飾自然得黎又幾適合打卡!咁而且餐廳有分兩邊,右邊好適合普通平時朋友聚會,左邊比較隱蔽,好適合一大班人book枱食飯!咁啱我哋嗰日去食嘅時候就見到有一班大小朋友嘅家庭聚會,因為餐廳空間都好大,就算小朋友走動都唔會危險~門口設有可愛打卡位~🪄地道泰式海鮮桶 2人份 $218🫗🦑🌽虎蝦|藍青口|原粒帶子|大蜆|魷魚醬汁甜甜辣辣,十分惹味!完全還原泰式夜市可以食到嘅海鮮桶!🤍海鮮全部都好新鮮,尤其是滿滿嘅魷魚!🦑面頭沾滿醬汁,真係勁滿足~💕🌸夜繽紛Happy Hour限時優惠*🌸惠顧任何兩杯正價酒精飲品或無酒精雞尾酒🍹即可+$99優惠價選購兩款主餐牌內THAIPAS 泰式小食!🥗星期日至星期四5pm-9pm呢段時間去食就可以享有優惠!〰️香茅雞脾菇蛋碎生菜包非常之健康嘅配搭,清爽嘅香茅汁配上雞髀菇蛋碎,再用生菜包住,雞髀菇嘅香味同口感爽彈,食吓食吓就唔經唔覺食晒全部!〰鮮蝦柚子沙律一開頭我覺得好似好普通,但係原來唔係普通出
去完泰國之後心思思仲想食泰國菜,
今日搵到網上評價好高分嘅Siam28,
位於尖沙咀旺區,而且係厚福街附近,非常容易搵!
一出𨋢就會見到佢哋大大個logo

餐廳內嘅裝修走森林自然風,裝飾自然得黎又幾適合打卡!
咁而且餐廳有分兩邊,右邊好適合普通平時朋友聚會,
左邊比較隱蔽,好適合一大班人book枱食飯!
就算小朋友走動都唔會危險~

門口設有可愛打卡位~

🪄
地道泰式海鮮桶 2人份 $218🫗🦑🌽
虎蝦|藍青口|原粒帶子|大蜆|魷魚
地道泰式海鮮桶

醬汁甜甜辣辣,十分惹味!
完全還原泰式夜市可以食到嘅海鮮桶!🤍
海鮮全部都好新鮮,
尤其是滿滿嘅魷魚!🦑
面頭沾滿醬汁,真係勁滿足~💕

🌸夜繽紛Happy Hour限時優惠*🌸
惠顧任何兩杯正價酒精飲品或無酒精雞尾酒🍹
夜繽紛Happy Hour限時優惠

星期日至星期四5pm-9pm呢段時間去食就可以享有優惠!

〰️香茅雞脾菇蛋碎生菜包
非常之健康嘅配搭,
清爽嘅香茅汁配上雞髀菇蛋碎,
再用生菜包住,

雞髀菇嘅香味同口感爽彈,
食吓食吓就唔經唔覺食晒全部!

〰鮮蝦柚子沙律
一開頭我覺得好似好普通,
但係原來唔係普通出面食到嘅沙律,
而係用咗柚子為主,
每一啖都係散發緊柚子嘅香氣!
鮮蝦柚子沙律

同時間面頭嘅櫻花蝦乾等等嘅配料,
中和左柚子嘅澀味,令到成件事更加清爽!
鮮蝦口感都彈牙,可以配埋柚子一齊食!

而飲品我哋就揀咗兩者都係用咗蝶豆花做Base,叫左一杯酒精飲品同一杯無酒精雞尾酒

〰️Purple Dream
比較特別嘅Purple Dream由vodka,Malibu椰子Rum酒,青檸汁組成,
非常易入口而且好Fresh!

〰️Flower
裝飾嘅花朵同隻杯都好可愛
淡淡嘅薰衣草味,再加上紅莓汁,甜甜酸酸嘅配搭!

甜品🥧泰式炸香蕉

外脆內軟嘅炸香蕉,
淋上朱古力同煉奶十分之香甜!
一家人聚會最尾叫呢個甜品就啱晒!
泰式炸香蕉

最近餐廳有特別嘅優惠,
每滿$500會獲得$100coupon!
可以喺佢哋集團下嘅四間餐廳使用^〰️

餐廳嘅廚師由泰國人主理,
目的係令客人可以享受到最正宗嘅泰式風味!

餐廳職員都好積極踴躍,帶俾食客良好嘅體驗~一個主食,兩個小食,兩杯飲品同一個甜品,加埋都唔使$600!其實都幾抵食~

🏠 Siam 28 (中國保險大廈) (尖沙咀)
📍 尖沙咀金馬倫道48號中國保險大廈1樓A及B號舖
🕰️ 12:00-15:00/17:00-23:00

*不包括LEO啤酒及泰式生蝦,需加一收費
^優惠詳情請向店員查詢

地道泰式海鮮桶
夜繽紛Happy Hour限時優惠
鮮蝦柚子沙律
  • 香茅雞脾菇蛋碎生菜包
主打泰北菜嘅泰國餐廳 "SIAM 28", 跟平時出面食嘅泰菜唔同, 泰有新鮮感🤗, 好鍾意🥰餐廳呢排做緊 "夜繽紛" 逢星期日至四, 17:00 - 21:00 Order兩杯Mocktail或者Cocktail, 就可以用優惠價$99, 任選兩款小食(泰式生蝦除外), 好抵💓💓 🥔Yellow $68混合咗泰式辣椒、菠蘿糖漿、橙汁、薑汁、薑汁汽水, 飲落完全唔覺辣, 有菠蘿同橙汁嘅清香味, 好飲👍🥔Flower $68混合咗蝶豆花、酸果蔓汁、薰衣草糖漿、青檸, 味道獨特可以一試🥔Purple Dream $78混合咗伏特加、冧酒、蝶豆花、青檸, 酸酸哋有種清新嘅感覺😋🥔Thai Pink Lady $78混合咗伏特加、生薑、梅汁、青檸、檸檬, 比較偏酸, 都唔錯任選兩款小食 $99🥔炸青木瓜沙律配自家製醬汁炸木瓜都係第一次食, 口感酥脆, 配上彈牙鮮蝦嘅自家製醬汁, 酸辣醒胃好惹味👍🥔香茅雞髀菇蛋碎生菜包以為係普通嘅家常菜, 但加咗香茅完全唔同曬, 味道即刻提升咗, 包埋生菜食, 更多咗種層次任選兩款小食 $99🥔乾扁蝦醬豆角泰式蝦醬有種咸蝦鮮味, 呢種鮮味真係好鍾意, 值得一試😋

🥔Yellow $68

🥔Flower $68

🥔Purple Dream $78
混合咗伏特加、冧酒、蝶豆花、青檸, 酸酸哋有種清新嘅感覺😋

🥔Thai Pink Lady $78
混合咗伏特加、生薑、梅汁、青檸、檸檬, 比較偏酸, 都唔錯

任選兩款小食 $99
🥔炸青木瓜沙律配自家製醬汁
🥔香茅雞髀菇蛋碎生菜包

任選兩款小食 $99
🥔乾扁蝦醬豆角
泰式蝦醬有種咸蝦鮮味, 呢種鮮味真係好鍾意, 值得一試😋
🥔香料炒軟殼蟹
廚師將軟殼蟹🦀斬件沾上脆漿, 炸得香脆, 再用泰北特製辣蝦碎炒勻, 乾身香口, 越食越滋味🫶

🥔泰皇咖哩蟹肉餅🦀 $128
淡淡蟹肉配上咖喱同薄餅, 一啖食落去, 享受三種味道同層次🤤

🥔脆炸牛舌伴泰式海鮮醬👅 $98
好大條牛舌, 仲大過隻手掌🤗, 外面炸得脆口內裏煮得軟淋, 點埋海鮮醬仲好味

🥔泰式濕炒海鮮 "停頓" 之麵 $122
賣相一流, 非常吸睛, 一上枱大家都趕住打卡📸, 全蛋麵一睇就知就炸得非常脆, 用咗麵豉做醬汁加入大蝦、大蜆、魷魚, 所有食材都食得出非常新鮮😘♥️

• 泰式濕炒海鮮”停頓”之麵
2023-11-27 15 浏览
終於等到marvel又新戲, 假日來到尖沙咀行街睇戲。 朋友很醒目book定餐廳, 睇完戲就唔使排隊可以立刻享受美食。 之前在銅鑼灣,也吃過這間泰國菜, 現在九龍區也有分店。炸女婿蛋很特別的小吃,味道酸酸甜甜, 鵪鶉蛋炸得金黃, 外層香脆內裏嫩滑。 配搭肉類和蔬菜 味道開胃 非常惹味。半生熟三文魚半香茅沙律用三文魚做的泰式沙律,味道甚有驚喜, 感覺清新, 三文魚外層香脆, 魚肉仍然保持 多汁細膩, 配搭香茅辣椒 乾蔥蒜頭, 十分開胃。雞肉馬沙文咖哩咖哩味道香濃, 馬莎紋咖哩特色市香農的花生味道, 配搭雞肉青紅椒顏色鮮豔奪目, 薯仔吸收了咖哩醬汁非常美味。鮮蝦炒金邊粉賣相已經非常吸引, 大蝦肉質爽口,味道鮮甜, 加入豆乾豆芽 和酸酸甜甜的醬汁, 金邊粉 彈牙爽身, 配搭青檸和辣椒粉 會更美味

炸女婿蛋

半生熟三文魚半香茅沙律

雞肉馬沙文咖哩

鮮蝦炒金邊粉

2023-11-26 20 浏览
呢間泰國菜之前喺銅鑼灣已經食過,同朋友都覺得一致好評,所以今次嚟到尖沙咀分店再食!宜家餐廳仲做緊夜繽紛優惠,只要光顧兩杯Cocktail或者Mocktail,就可以加$99就有兩款泰式小食,非常抵食!Yellow🍹Lychee Garden🍸我同朋友揀咗呢兩杯mocktail都好重水果味,前者就以菠蘿汁同橙汁做base,特別嘅係加埋泰式辣椒汁,即刻令到杯飲品唔同晒,辣辣地好特別!而後者就好似荔枝味嘅Mojito咁,好重薄荷葉嘅清新,仲有粒粒荔枝,一路飲又可以一路食。半生熟三文魚伴香茅沙律🐠小食來講份量一啲都唔少,有兩大舊三文魚,煎得啱啱好,再配埋香濃嘅香茅汁,真係越食越開胃。炸青木瓜沙律🥗呢款沙律超特別,店員話係老闆去泰北旅行嘅時候取經而來🤣將青木瓜絲炸到脆卜卜,然後再沾上特製嘅酸辣汁,真係好惹味,仲有幾隻爽口嘅蝦添!炸女婿蛋🧆呢款小食係店員特別推介,係泰北獨有嘅小食,將鵪鶉蛋炸過,睇落就好似魚蛋一樣,下面就有酸酸甜甜嘅豬肉片,嗰下真係好想嗌碗飯🤭泰式濕炒海鮮麵🍜一上枱嘅時候真係俾佢嘅造型嚇親,就好似港式嘅肉絲炒麵咁,將泰國蛋麵炸到脆身,然後再淋水芡汁,海鮮嘅份量非常多,有蝦、魷魚、蜆

Yellow🍹Lychee Garden🍸

半生熟三文魚伴香茅沙律🐠

炸青木瓜沙律🥗

炸女婿蛋🧆

泰式濕炒海鮮麵🍜
一上枱嘅時候真係俾佢嘅造型嚇親,就好似港式嘅肉絲炒麵咁,將泰國蛋麵炸到脆身,然後再淋水芡汁,海鮮嘅份量非常多,有蝦、魷魚、蜆、西蘭花等蔬菜,好食得來又健康。

芒果糯米飯🥭
連簡單嘅芒果糯米飯呢度都整得好有誠意,將糯米飯切成一片片,然後用蛋漿煎過,感覺就好似食緊煎年糕咁,芒果都好甜!
2023-11-25 261 浏览
約咗朋友去尖沙咀食lunch,今次發掘金馬倫道有乜好嘢食,見到間上樓嘅泰國餐廳,裝修幾靚,幾特別。「 Set Lunch 」Soup : 🥣Vegetarian Tomyum 冬蔭雜菜湯🥣Thai Clear soup 泰式清湯Main :🦀🫓Deep Fried Soft Shell Crab with Curry Sauce served with Roti $78泰式咖哩軟殼蟹 配 薄餅~香脆軟殼蟹,香濃咖哩醬配煎薄餅👍🏻🦐Pad Thai with Shrimp $98 炒鮮蝦金邊粉~ 好正宗,甜甜地少辣Lunch Taipas:+ $44🐖Pomelo Salad + Grilled Pork Neck 柚子沙律+ 燒豬頸肉~少少辣🥗Green Papaya Salad + Vegetarian Spring Roll 木瓜沙律+炸素春卷~少少辣Dessert : 🥭 Mango with Pan Fried Sticky Rice + $28芒果煎糯米飯 ~ 好特別嘅糯米飯,因為好少食煎過嘅,所以好香口😋Drink : 🦋 Butterfly

「 Set Lunch 」
Soup :
🥣Vegetarian Tomyum 冬蔭雜菜湯
🥣Thai Clear soup 泰式清湯

Main :
泰式咖哩軟殼蟹 配 薄餅
~香脆軟殼蟹,香濃咖哩醬配煎薄餅👍🏻

🦐Pad Thai with Shrimp $98
炒鮮蝦金邊粉
~ 好正宗,甜甜地少辣

Lunch Taipas:+ $44
柚子沙律+ 燒豬頸肉~少少辣
木瓜沙律+炸素春卷~少少辣

Dessert :

Drink :
🦋 Butterfly Pea Tea
蝶豆花茶~甜度可以自己添加蜜糖
🍹Longan Iced Tea + $12
龍眼冰~超級多龍眼肉,唔會太甜

🧾Total : $286
2023-11-20
午餐
呢度嘅午市套餐由$62起,有好多選擇,加配小食只係$22就有兩款,份量都唔少。想加埋甜品只係$15起。我哋叫咗兩個午餐套餐,加埋兩款小食,仲有另外散叫咗午市優惠嘅生蝦刺身。午市套餐仲有冬陰功湯或清湯,我哋每人揀咗一款。小食加埋豬頸肉同炸蝦餅😎主食揀咗係泰式船粉金邊粉,味道好正宗😍湯底非常濃郁,配料有豬肉、豬肉丸、豬紅、炸豬皮等等,而且有好多泰國香料味非常正宗😋真係一定要叫👍🏻另一款主食揀咗泰式海南雞,油飯好香,每一口都能夠感受到雞肉同油飯嘅完美結合。叫咗生蝦刺身,好爽口。另外豬頸肉有炭燒香味,肉質好嫩,配埋微辣同酸甜嘅泰式醬汁,真係令人好正。而炸蝦餅就,金黃香脆!飲品方面,一定要試下佢哋嘅泰國奶茶同蜂蜜香茅茶。泰國奶茶濃郁香甜,而蜂蜜香茅茶清新滋潤。

叫咗生蝦刺身,好爽口。

2023-11-23 12 浏览
尖沙咀泰國菜選擇都唔少,但呢間又整得幾精緻抵食😌😋😋。夜晚有個promote做緊,叫cocktail/mocktail 可加$99配兩款小食,幾抵食👍🏼我地叫左杯「Purple Dream ($78):」呢杯Purple Dream用上伏特加、馬利布、蝶豆花茶同青檸汁,味道酸甜適中。蝶豆花茶嘅深紫色加上青檸汁嘅鮮亮色彩。「Yellow ($68):」呢杯Yellow比較清新風味,用上泰式辣椒、菠蘿糖漿、橙汁同薑汁,加上薑味汽水,味道酸辣又帶點辣椒嘅香氣。菠蘿糖漿同橙汁嘅結合帶出一份甜中帶酸嘅口感,薑汁同薑味汽水令整杯飲品更加爽口。。🥢小食(燒茄子沙律配香茅鮮蝦)燒茄子沙律好開胃,燒過嘅茄子帶出一份煙燻嘅香氣,配上新鮮嘅香茅鮮蝦同其他配料,味道鮮美而且爽口。。🥢小食(香料炒軟殼蟹)香料軟殼蟹經過炒製,保持住蟹肉嘅鮮嫩同鮮味。配上香料同其他調味料,味道香濃而且多層次。每一啖都能夠感受到軟殼蟹嘅鮮美同香料嘅香氣。。🥢泰式濕炒海鮮麵 ($122):呢個泰式濕炒海鮮麵真係好打卡!麵條彈牙,配上新鮮嘅海鮮同泰式調味醬,味道濃郁而且香辣。海鮮嘅鮮甜同麵條嘅咬勁相互輝映。。🥢芒果煎糯米飯 ($89):
尖沙咀泰國菜選擇都唔少,但呢間又整得幾精緻抵食😌😋😋

🥢小食(燒茄子沙律配香茅鮮蝦)

🥢小食(香料炒軟殼蟹)

🥢泰式濕炒海鮮麵 ($122):

🥢芒果煎糯米飯 ($89):
呢碗芒果煎糯米飯真係一份甜蜜嘅甜品!糯米飯煎至金黃酥脆加雞蛋煎,配上新鮮嘅芒果,味道鮮甜而且多汁。
位於尖沙咀樓上餐廳門口有打卡位 環境舒適 不會太迫 價錢實惠 款式多選擇細心留意佢每款菜式 其實睇得出全部都擺過心思諗都諗唔到呢到個lunch set 咁抵食 岩曬我呢D眼闊肚窄 但又每款都想食既吃貨 事關叫完lunch set可以+$22 揀2款小食 我地一行4人 合共+$88 叫左8款小食 炒鮮蝦金邊粉 其實我本身就唔係好食pha thai 因為我怕酸 但係我被佢既賣相吸引左 佢係我食過最好食既pha thai 甚至好食過係泰國食 咖哩軟殼蟹食泰國咖哩點可以無薄餅? 食完白飯再加多份!!好香好rich既咖哩 薄餅is the best!!! 仲有得揀辣度👍🏻冬蔭海鮮湯粉正宗冬蔭 食到個個lam lam 利 海鮮新鮮足料 由於我食咖哩薄餅食飽左所以無食到個粉…芒果煎糯米飯 第一次食煎既糯米 期待左成餐lunch 就係為左呢個moment喇! 一路幻想 煎左2邊 會唔會好似日本既飯團咁呢? 真係要試!口感特別 煙煙韌韌 酸酸甜甜 好好食 為我地一班同事既happy Friday lunch畫上完美既句號 整體評分:味道: 5/5環境: 5/5服務: 5/5抵食: 5/5Siam 28📍
位於尖沙咀樓上餐廳

但係我被佢既賣相吸引左
佢係我食過最好食既pha thai
甚至好食過係泰國食

咖哩軟殼蟹
食泰國咖哩點可以無薄餅? 食完白飯再加多份!!
好香好rich既咖哩 薄餅is the best!!!
仲有得揀辣度👍🏻

冬蔭海鮮湯粉
正宗冬蔭 食到個個lam lam 利
海鮮新鮮足料
由於我食咖哩薄餅食飽左
所以無食到個粉…

芒果煎糯米飯
第一次食煎既糯米
期待左成餐lunch 就係為左呢個moment喇!
一路幻想 煎左2邊 會唔會好似日本既飯團咁呢?
真係要試!口感特別
煙煙韌韌 酸酸甜甜 好好食