2013-08-14 285 浏览
這天看完激戰後,消耗了體力,肚子空空, 於是便到simplylife看看。選了這個almond croissant,表面鋪著糖粉,杏仁脆片,挺吸引的。沒有翻熱牛角包,雖然不是十分鬆脆,但牛油味仍頗濃郁,牛角包內層呈一層層氣孔,即使不是熱食亦不至軟淋淋。配上面頭的杏仁脆片及糖粉,哪會不美味呢!
這天看完激戰後,消耗了體力,肚子空空,
 於是便到simplylife看看。
Almond Croissant
外卖自取
Almond Croissant
2013-07-26 263 浏览
這是一間長龍店,如非必要,我是不會排隊的,因為真係好多人,下下要等半個鐘咁滯呀!今日來是因為同同事食 bye bye 飯呀!所以還是排了。其實我地嚟過好多次,餐牌變化不大,分1湯或前菜﹑2主菜﹑3是日甜品,淨點1為$79,點1+2為$89,三樣要哂就$99,全部都要加一。我地好快諗倒食乜,雞扒凱撒沙律﹑蘑菇雞肉漢堡﹑芝士煙肉漢堡﹑白汁忌廉煙肉意粉同埋 Egg Benedict配煙肉。是日餐湯為忌廉薯仔湯,味道不錯。沙律係用意大利醋,什菜為主,但多左青瓜同辣椒,湯同沙律都有跟招牌麵包,好味。跟餐會送汽水或果茶,是日果茶係柚子,味道幾好。主菜隨住果茶逐碟來了,除左Egg Benedict我唔食外,其他都吃。大部份我地都食過多於一次,所以 comment 也放在相裡算了。甜品係咖啡芝士蛋糕或 Chocolate Brownie,雖然食到好飽,但我地都有買番公司下午茶呢!好滿足既一餐!

忌廉薯仔湯
蘑菇雞肉漢堡
必吃芝士煙肉漢堡
是日甜品
2013-06-14 236 浏览
呢間餐廳俾我嘅印象就係,無論星期一到星期日都好,都一定會有長長嘅人龍係到輪候嘅。不過難得友人們都係附近返工,所以就相約左係呢到食喇。平時大多數都係去又一城個間分店既, 2間分店唔同既特色就係, 呢間有set dinner, 咁就可以又有湯/沙律, 仲有野飲添!是日我地被安排坐係outside, 其實感覺都有d唔係幾好, 因為我地坐個位正正就係人地排隊既位置, 全程好俾人監視住你咁……我好鍾意法包, 而呢到會俾法包同麥包2款包你選擇, 再配以olive oil同醋一齊食, yummy!是日沙律: 蘑菇沙律; 是日餐湯: 青豆湯嗯…聽到青豆湯就即刻say no, 所以我就揀左蘑菇沙律喇本身諗住d是日沙律都應該係細細碟, 份量好少, 點知佢係一碗上架喎賣相的確唔錯, 面頭放左塊西柚, 感覺好fresh呀沙律個dressing係類似cranberry sauce, 酸酸甜甜好醒胃呀本人好鍾意食意大利飯, 所以只要個間餐廳有呢個菜式我都必定會叫架喇呢個意大利飯煮得剛好, 飯既軟硬恰到好處! 汁都煮得好好味, 一入口就覺得好creamy 喇! 可惜佢d海鮮唔新鮮, 好似雪左好耐, 霉霉地……牛扒上
是日沙律: 蘑菇沙律
海鮮意大利飯
牛扒上面塊香草牛油, 令人未食都已經覺得佢好滋味可惜無咩牛肉味, 普通左d la…….我地叫左個凱撒沙律, 好搞笑地佢係最後一碟上既菜, 沙律唔係應該頭盤黎架咩?! 呢到個凱撒沙律一早已經幫你撈好左d律, 而唔係係咁依吱d醬係面就算雞肉都好嫩滑, 所以每次黎都忍唔住會叫佢個沙律黎食架整體上都唔錯既, 除左個牛扒。不過真係要一早黎排隊, 因為我地到食完野埋單, 出面仍然有長長既人龍係到等侯。

如果想坐得耐既話就最好唔好揀呢間餐廳啦, 因為出面排緊隊既人會牛咁眼望住你架!
题外话/补充资料: 因為呢到9成既枱都係for walk-in, 如果唔想黎到要排隊的話, 最好就預早一個月前book枱啦
2013-06-11
是日沙律: 蘑菇沙律
海鮮意大利飯
2013-06-01 207 浏览
士多啤梨酥餅個樣幾可人紅紅大大粒既士多啤梨睇落好香甜食落都香甜酥餅方方正正入面有吉士醬同少量忌廉唔太甜作為下午茶黎講係唔錯既選擇但個人唔鐘意佢個酥餅太硬太脆但如果你係一個鐘意食酥皮脆卜卜既人就岩你喇
士多啤梨酥餅個樣幾可人
唔太甜作為下午茶黎講係唔錯既選擇

但個人唔鐘意佢個酥餅太硬太脆
但如果你係一個鐘意食酥皮脆卜卜既人就岩你喇
2013-05-27
1 分钟 (外卖自取)
有位無人座,排足20分鐘@simply life 11:45前基本上不用等位11:40已到店, 竟然有人龍(前面有3-4班人比我們排了更久)為是那麼旺場嗎??全世界同我爭位因開放式可以看到店內情況呀?! 為何有8成空位, 竟然沒人座店員有很多=___= 但沒有招呼帶位Open kitchen 很多員工埋首工作(煮)是看不到鼓譟的人龍還是視而不見-___-好了, 應該是有員工遲到回到上班15分鐘終於有人出來開始帶位到入座時已是12:00, 企了20分鐘呀!!!You are what you eatElaine Bee 真人是麵包人太愛吃包, 塊面都包包似的但我還是堅持食同類>0<Order 雞肉漢堡set~ $ 120(連加一)薯條新鮮炸起,鬆脆無比入口時燙口...第一口燙到舌頭雞肉漢堡有1cm 厚, 不過唔juicy如果可以加醬料豐富一下味道好生好油的煎洋蔥=__=生硬得像機械人跳舞……..我討厭吃半生不熟洋蔥會產生口氣>0< =3 呵氣如蔥~~ 個芝士唔係片裝的芝士而是從一大塊cheese切出來不夠熱, 唔溶滲唔出芝士的味芝士的美味, 是要完全加熱
有位無人座,排足20分鐘@simply life
11:45前基本上不用等位
11:40已到店, 竟然有人龍
(前面有3-4班人比我們排了更久)
為是那麼旺場嗎??全世界同我爭位
因開放式可以看到店內情況
呀?! 為何有8成空位, 竟然沒人座
店員有很多=___= 但沒有招呼帶位
Open kitchen 很多員工埋首工作(煮)
是看不到鼓譟的人龍還是視而不見
-___-好了, 應該是有員工遲到回到上班
15分鐘終於有人出來開始帶位
到入座時已是12:00, 企了20分鐘呀!!!

You are what you eat
Elaine Bee 真人是麵包人
太愛吃包, 塊面都包包似的
但我還是堅持食同類>0<
Order 雞肉漢堡set~ $ 120(連加一)
薯條新鮮炸起,鬆脆無比
入口時燙口...第一口燙到舌頭
雞肉漢堡有1cm 厚, 不過唔juicy
如果可以加醬料豐富一下味道

好生好油的煎洋蔥=__=
生硬得像機械人跳舞……..
我討厭吃半生不熟洋蔥
會產生口氣>0< =3 呵氣如蔥~~

個芝士唔係片裝的芝士
而是從一大塊cheese切出來
不夠熱, 唔溶滲唔出芝士的味
芝士的美味, 是要完全加熱才發揮到
仲有個皮係最鹹最乾同最重乳so味的部份
我自己食只會取中間最軟滑香口的位置吃
為何連皮上餐桌供客人享用

買過一整塊芝士來食的人應該明白我

沙律有紅菜頭沙律
紅菜頭甜又爽口, 不俗
配紅莓乾黑麥麵包
麵包乾身難咬, 只吃了一片作罷
如果時間多一點, 我會照吃王誤吃光
不過遲入座, 用餐時間得15分鐘
2013-03-23 111 浏览
已經吾系第一次黎,因為太難忘!!所以決定再黎挑戰肚皮!!因為知道多人黎食,所以一早就黎食,所以吾洗等位➨主菜:❶燒雞肉芝士漢堡 推介程度❤❤❤❤❤(呢D漢堡出面食得多,但佢咁新鮮即叫即整,真系吾系成日食到,佢果個磨菇真系好新鮮,一咬落去充滿彈性,菇既鮮味,一D都吾似一般菇,再配埋個新鮮蕃茄,夠曬厚,佢只系煎焦個面,入面仲系充滿蕃茄汁,真系好清甜,一D都吾酸,吾會有乾既感覺,佢個主牌"雞肉"真系好嫩滑,只系個面燒一燒,少少焦焦地,咁簡單已經拎曬分,咬一入咇肉汁,全部一齊黎食,簡直配合得太完美)總結:由服務員既細心服務到食材新鮮,細心煮食真系值得加分回頭指數❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤ 10分 (10分滿)外表♛♛♛♛味道♛♛♛♛♛環境♛♛♛♛服務太態♛♛♛♛氣氛♛♛♛♛上菜速度♛♛♛♛衛生♛♛♛♛情侶必到處✓✓✓✓✓♥♥ⒿⓘⓜⒿⓘⓜⒷⒷ♥♥♥♥ⒿⓘⓜⒿⓘⓜⒷⒷ♥♥♥♥ⒿⓘⓜⒿⓘⓜⒷⒷ♥♥♥♥ⒿⓘⓜⒿⓘⓜⒷⒷ♥♥♥♥ⒿⓘⓜⒿⓘⓜⒷⒷ♥♥♥♥ⒿⓘⓜⒿⓘⓜⒷⒷ♥♥
已經吾系第一次黎,因為太難忘!!所以決定再黎挑戰肚皮!!
因為知道多人黎食,所以一早就黎食,所以吾洗等位
➨主菜:❶燒雞肉芝士漢堡 推介程度❤❤❤❤❤

總結:由服務員既細心服務到食材新鮮,細心煮食真系值得加分
回頭指數❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤ 10分 (10分滿)

情侶必到處✓✓✓✓✓

2013-03-07
  • 燒雞肉芝士漢堡
2013-03-18 310 浏览
I used to visit this cafe at least twice a day. In the good old days, food were good, service was surperb and price was value for money. I vosited there again after 1.5 yrs and it was a totally disappointment.We ordered 1 beef burger, 1 fish and chips and 1 salmon and egg with bagel.Food - taste still not bad but it was just not as good as before. And no presentation at all and they just dumped all onto the plate.Service - real bad. We have ordered, reordered and chased our 3 cups of coffee for

Service - real bad. We have ordered, reordered and chased our 3 cups of coffee for at least 3 times... but at the end of the day we were only lucky enough to get one! What pissed us off was that the servers just don't border to tell you what went wrong nor if your order is missed, even we have asked such question for many times!

I know the traffic and patronage was busy as it always been, but such a service level is really no better than a fast food chain! I don't think it is worth me to come again
2013-03-17
2013-01-10 68 浏览
嗰朝同屋企人諗住去食個brunch 所以近近地去左simply life 雖然好多人但我覺得值得等 其實已經去過幾次 我覺得嗰度嘅食物都唔錯 所以先會再去😁我地全部都飲蘑菇湯 個湯真係落重蘑菇 呈深灰色 好香蘑菇味 個質感比較thick 佢仲有法包比你同湯一齊享用 我地叫左個煙肉蕃茄意粉 啲蕃茄食落好新鮮但啲煙肉就有啲肥 意份嘅口感唔錯 軟硬適中仲有一個牛肉芝士burger 好厚同埋食得出佢個漢堡係自制嘅 所以好好味 伴碟有個烤過但仍然係生嘅洋蔥同蕃茄 個burger配有薯條 啲薯條係粗身嗰種 熱辣辣所以好好味另外一樣係啤酒炸魚薯條 個魚食落有陣陣啤酒嘅香味 再配薯條一齊食真係好似係英國食fish n chips咁我地都飲apple iced tea 都幾有果味 其實我個人黎講都幾鐘意果茶 所以佢嗰度個grapefruit iced tea我都好鐘意到甜品那 我地叫左個brownie同lemon cheese cake 兩樣都非常正 唔會太甜 唯一一樣唔好就係雪如個brownie硬哂 整體種黎講我覺得simply life嘅價錢合理 樣樣嘢都好對板😊

2012-12-14 85 浏览
很久沒到太古城逛,因看電影關係到來,適逢周日例必人山人海,入場前先來杯咖啡提提神,以免錯過電影中精采情節。到地庫找來這店,心知屬連鎖經營,但看見排在店內的各種各樣飽點已相當吸引,進店光顧。點了意式咖啡,另一半點了牛奶咖啡,一個牛角包及咖啡包;兩杯咖啡賣相不俗,優雅的瓷杯配上巧手的拉花,至於味道我倆都覺略欠香濃;面包方面,近來很少光顧面包店,因家中來了部面包機的關係,所以今回點了酥皮的牛角及咖啡酥,牛角酥軟且帶有牛油的香味,咖啡酥稍欠咖啡味值得扣分。
2012-12-09
  • 牛角酥
2012-12-12 75 浏览
得閒都會跟同事來Simplylife午餐,但發覺要越來越早到,否則要企足一個鐘頭等第二輪。這天我們11:50am就到了。最近坐在附近的女同事都在積極減肥中,同行另外兩位其中一個也不例外。由於我們三位口味差不多,三個都要了同一個主菜:燒雞肉 芝士漢堡。其中一位同事差不多每次都點這道,今次也來嚐嚐看。由於想盡量減少脂肪攝取,我那份走芝士。跟有Cheese的比,當然比較乾,但肉還是嫩嫩的。而且雞肉已經做成漢堡扒,味道還不錯。一大片蕃茄跟洋蔥是aside的,任君選擇怎麼處置。我是習慣把所有東西分開食,所以完全無難度。本來沒有打算把薯菜吃光,但今次的真的好像剛炸好一樣,熱熱的令人食慾大增,最後是全部KO(Oh No~)。最後來一杯柚子tea解油膩,滿足!淨主菜+飲品連加一$90落樓當然不能算是便宜,但勝在quality能保持水準,就給一個笑臉吧

最後來一杯柚子tea解油膩,滿足!

题外话/补充资料: 今次服務很好,但有時都要睇luck。peak hour都試過完全被無視,上錯單之餘後補又慢,所以話,都系12點前黎最穩陣,唔係的話就1330後可能好D(其實未試過)。
2012-12-10
2012-11-20 58 浏览
早兩個星期難得放早,同男朋友吃了一個afternoon tea其實入座時候巳經差不多5時,所時店內的人不多只有數枱巳經吃完的食客在談天我跟男朋友一人叫了一個tea set 他叫了burger 而我叫了牛角包從前上學時常常吃又一城分店,我覺得太古分店比起又一城分店好像更好吃可能因為下午茶時段人較少的關係burger一層層分明,中間那塊肉很厚身,不過略為乾burger吃下去脆脆的,很好味!而牛角包則較有驚喜牛角包中間夾了餡仍能保持香脆 切開亦不會散開!!!除了食物好吃外,我認為服務亦值得一讚最初的時候,因為梳化位都有人坐,所以我倆被安排坐圓枱坐下良久,侍應走過來說有梳化位,如果想的話可以換位我對服務員的貼心倒感到有點驚訝沒有照相,但是仍想推介SIMPLY LIFE雖然很多人都吃過,但我覺得連鎖店有好的服務卻是難得
其實入座時候巳經差不多5時,所時店內的人不多
只有數枱巳經吃完的食客在談天

我跟男朋友一人叫了一個tea set
他叫了burger 而我叫了牛角包
可能因為下午茶時段人較少的關係
burger一層層分明,中間那塊肉很厚身,不過略為乾
burger吃下去脆脆的,很好味!
而牛角包則較有驚喜
牛角包中間夾了餡仍能保持香脆 切開亦不會散開!!!

除了食物好吃外,我認為服務亦值得一讚
最初的時候,因為梳化位都有人坐,所以我倆被安排坐圓枱
坐下良久,侍應走過來說有梳化位,如果想的話可以換位
我對服務員的貼心倒感到有點驚訝
沒有照相,但是仍想推介SIMPLY LIFE
雖然很多人都吃過,但我覺得連鎖店有好的服務卻是難得
2012-11-02
  • burger
2012-10-16 70 浏览
印象中只食過一次Simplylife, 見佢成日爆晒棚, 其實都有d費解... 今日早咗少少食Lunch, 又週圍都食到悶晒, 興起再走o黎Try Try...餐廳外面嘅區域仲未有客...今次因為時間尚早, 都係坐係餐廳入面... 仲要都係坐番上次同一張枱, 有冇咁橋呀?!!午餐包飲品及主菜($82), 加頭盤OR甜品($92), 加頭盤AND甜品($102)... 甜品係Brownies/Cheese Cake, 冇咩興趣, 所以我地要2份Set Lunch加頭盤...想飲熱檸茶居然加$10... 唔係化?!! 咁咪照餐牌Order Homemade Iced Tea同埋Soft Drink囉...Homemade Iced Tea -- 估唔到, 茶味好重, 好似有d似蜜桃茶味, 幾好飲... 頭盤可以揀是日餐湯或者沙律...是日餐湯 -- 蘑菇湯口感稠密, 重重的蘑菇味, 不鹹不淡, 味道剛好... 麵包暖暖的, 外脆內軟, 充滿麥味, 都幾好味...沙律 -- 嘩... 咁多菇嘅?!! 使唔使咁大隻添呀?!! 西柚唔苦, 沙律菜好新鮮, 好味...南瓜栗子有機糙米飯 -- 呢個
餐廳入口
餐廳外面
餐廳外面嘅區域仲未有客...
餐廳入面

Homemade Iced Tea

頭盤可以揀是日餐湯或者沙律...
餐湯
是日餐湯
南瓜栗子有機糙米飯
-- 呢個我至Like!!! 南瓜切成立方體形狀, 加埋栗子一切煮, 粒粒米都比南瓜蓉包住, 好Creamy, 好香南瓜味, 好好味!!!
意大利煙肉芝士牛肉漢堡
-- 一向唔多叫Burger嘅我, 見到隔離枱碟Burger好正咁, 所以叫o黎試吓... 個樣係咪好吸引呢... 薯條最正, 因為用薯格做法, 好冶味... 伴菜嘅焗蕃茄同焗洋蔥都好好味... 煙肉唔鹹又唔硬, OK喎... 牛肉漢堡好Juicy又香牛肉味, 仲好厚身, 好味...

比起2年前, 1個午餐只係加咗$10, 都算係咁...

味道同上菜速度比2年前提升咗, 可以再食... 不過份量太大, 怕肥, 嘻嘻, 唔可以時時食...

2012-08-21
餐廳入口
餐廳外面
餐廳入面
Homemade Iced Tea
餐湯
2012-10-03 65 浏览
個磨菇湯好怪, 個after-taste 係苦既同個waitress講, 佢去完廚房話冇問題問我駛唔駛換沙律service 100分 個個勁nice連樣都養眼既main course 係catch of the day(是日海鮮)唔記得咩魚-淨係知好味, 外脆內軟佢既oven baked vegetables are so good因為菜好易乾,一乾就唔好味但係焗薯仔就一定要乾我懷疑佢分開焗雖然我最討厭等位,但值得再去
個磨菇湯好怪, 個after-taste 係苦既
同個waitress講, 佢去完廚房話冇問題
問我駛唔駛換沙律
service 100分 個個勁nice
連樣都養眼既

唔記得咩魚-淨係知好味, 外脆內軟
因為菜好易乾,一乾就唔好味
但係焗薯仔就一定要乾
我懷疑佢分開焗

雖然我最討厭等位,但值得再去
2012-10-02
2012-09-18 45 浏览
有時生活簡單一點人都會開心一點, 出來工作多年會隨著年齡既不同追求既事物都有所不同.現階段既我只想開心地生活不用想太多, 放工後就忘記所有工作上既煩惱, 假日時同朋友就岩時間就一起出來傾下計行下街就已經好滿足.星期日除左可以約朋友行街之外, 其實就係喜歡搵下CAFE飲杯野八卦一番.地點選左來太古城既SIMPLYLIFE, 因食完LUNCH不久,我只點左杯Cappuccino及Bailey Cheese CakeCappuccino香濃而多奶既關係一點都不苦澀, 更加喜歡面層既泡沫.有美味既咖啡當然不少得配上一件奶滑既芝士餅, 今次選既Bailey口味既芝士餅沒有令我失望. Bailey與芝士好配合, 每一啖都食到微微既Bailey又不致太濃烈就算唔喜歡酒味既人士都可以一試, 而且芝士做得奶滑濃郁一啖芝士餅一啖咖啡, 生活就係咁簡單.

2012-09-02
2012-09-02 42 浏览
七夕的晚上, 因為本小姐要到太古選購生日禮物,早了一點去攞位...6:45PM到達, 已經要排隊了...真誇張7:00PM我的飯伴到達...一起再多等15分鐘...大概7:15入座~這間SIMPLYLIFE是做SET的,價錢也比又一城的店要平宜一點。由於想多試一點不同食物, 我們一人一個SET, 一個要SOUP一個要SALAD =)先到來餐前面包, 飯伴在點菜時要求要軟身面包!面包其實不熱的, 但味道還可以。SALAD - 材料算新鮮, 可惜沙津醋太多了, 有點兒太酸。SOUP - 味道有點像MASH POTATO的湯, 味道OK。Main Course1. Cheese Mushroom Chicken Burger - 底同面的2片麵包烘得剛剛好, 有一點兒香脆, 配上大片CHEESE同MUSHROOM, 很好吃的說。2. Seafood Risotto - 我是一個很喜歡吃CREAMY RISOTTO的人, 這個RISOTTO的SAUCE係忌廉汁, 加上意大利飯入口的質感很"煙韌", SAUCE的份量岩岩好夾到D飯...好好味!!!=D至於海鮮, 入面有蝦, 青口, 魷魚, 也算
七夕的晚上, 因為本小姐要到太古選購生日禮物,
早了一點去攞位...

6:45PM到達, 已經要排隊了...真誇張

7:00PM我的飯伴到達...
一起再多等15分鐘...
大概7:15入座~
Menu
這間SIMPLYLIFE是做SET的,
價錢也比又一城的店要平宜一點。

先到來餐前面包, 飯伴在點菜時要求要軟身面包!
面包其實不熱的, 但味道還可以。
Bread
Salad
Cream Soup
Main Course
至於海鮮, 入面有蝦, 青口, 魷魚, 也算鮮味的。
呀! 不過這個RISOTTO加了好多好多我最討厭的青豆...不過由於由細開始的訓練, 我總可以把它們乾乾淨淨的"分類"出來, 一大堆的青豆就由我的飯伴解決了解!!
Seafood Risotto
餐飲:西柚青檸 - 開頭聽到侍應說這個飲品覺得會很酸...本來想穩陣一點叫ICE LEMON TEA, 點知要加$10 @.@, 我們當然沒有點喇哈哈! 幸好"西柚青檸"特飲一點也不酸, 清清甜甜的, 還可以過得去。
西柚青檸Drink
2012-08-23