𝐘𝐎𝐇𝐎又有新餐廳啦~為食寶寶當然要借啲易約埋朋友一齊會一會佢😎餐廳設有室內外位置,裝修設計舒適休閒天氣唔太熱有客人帶同狗狗一齊户外用餐🐕🐕▸ 泰式椰汁雞湯 $𝟓𝟖 無後悔為雞湯而捨棄個意粉!椰味香濃質感非常厚滑不油膩,香茅味不過重帶有清爽酸甜味。不得不讚每舊雞肉都好~入味之餘肉嫩爽彈👍🏻仲有不少草菇同蕃茄仔▸ 泰式咖喱軟殻蟹 $𝟏𝟒𝟖可配飯或烤餅,我地選了後者。兩隻軟殼蟹都唔算細,即使沾了咖喱汁依舊脆身,肉質嫩而不霉。咖喱細滑不辣,濃稠度較高令烤餅更易沾上超多咖喱一齊食🤤▸ 泰式串燒沙嗲 (半打) $𝟗𝟖雞、牛、豬各兩串,每款口感柔軟帶點嚼勁,配上濃郁沙嗲醬惹味又中和肉膩感▸ 飛天通菜 $𝟖𝟖唔知點解食親泰菜都要叫通菜😂加入蒜頭、辣椒、蝦乾等一齊炒,正常發揮味道不太咸🧋▸ 泰式奶茶 (凍) $𝟑𝟓▸ 椰奶蓋珍珠皇家泰茶 (凍) $𝟒𝟓奶茶先甜後甘香,茶味濃而不苦且幼滑。奶蓋綿椰味不太重,珍珠軟硬適中QQ的🎂▸ 皇家泰茶刨冰 $𝟏𝟏𝟖甜品不得之了 食完極有罪惡感🫣椰汁雪糕球奶香奶香的,質感有點似土耳其雪糕🍨奶蓋綿密厚感珍珠煙韌,綿滑陣陣茶香刨冰內有不少脆脆,層次口感好豐富
餐廳設有室內外位置,裝修設計舒適休閒
天氣唔太熱有客人帶同狗狗一齊户外用餐🐕🐕
▸ 泰式椰汁雞湯 $𝟓𝟖
無後悔為雞湯而捨棄個意粉!
▸ 泰式咖喱軟殻蟹 $𝟏𝟒𝟖
可配飯或烤餅,我地選了後者。
▸ 泰式串燒沙嗲 (半打) $𝟗𝟖
甜品不得之了 食完極有罪惡感🫣
泰式串燒沙嗲
椰奶蓋珍珠皇家泰茶
2024-04-30 36 浏览
這間泰國菜餐廳佈置頗有熱帶風情, 外面是露天太陽傘加上戶外枱櫈, 自由自在幾寫意。餐廳內部則是藤製家具, 裝修整潔, 令人感覺閒逸舒適。香葉肉碎意粉配溫泉蛋肉碎鹹香又惹味, 香葉散發香味, 意粉爽滑彈牙, 加上香滑嘅溫泉蛋, 蛋黃伴勻意粉, 口感更加順滑。海南雞飯雞油飯好香口, 海南雞去咗骨, 雞肉嫩滑, 不肥不膩, 配以幾款調味醬料, 令雞味更突出。皇家泰茶刨冰賣相精緻, 用泰國奶茶製成嘅刨冰, 茶味好濃郁, 加上香滑嘅椰子雪糕, 口感好豐富。蝶豆花白桃梳打紫色蝶豆花色彩有格調, 白桃梳打味道清新。香芋椰子朱古力香芋幼滑配以椰子清香, 加上朱古力濃郁香味, 甜度適中, 兼備多層次嘅口感。#元朗美食 #泰國菜 #元朗探店 #地道美食 #美食打卡#香港好去處 #元朗推薦食品#香港美食 #香港打卡

香葉肉碎意粉配溫泉蛋

海南雞飯

蝶豆花白桃梳打
紫色蝶豆花色彩有格調, 白桃梳打味道清新。
香芋椰子朱古力

#元朗美食 #泰國菜 #元朗探店
#地道美食 #美食打卡
#香港好去處 #元朗推薦食品
#香港美食 #香港打卡
2024-04-27 41 浏览
元級形點餐廳,食完會想再光顧,這餐廳就是SO!BangKok Thai Eatery & Dessert,餐廳粉色系裝修為主,少女色彩豐富,有露天和室內可以坐,坐得舒服,食材特色好味,色香味俱全,連大佬Neil 都說好食。價錢合理,人均消費二百幾三百元。泰式脆炸蒜香胡椒豬頸肉$98一碟份量都不算小,豬頸肉切成薄片,外層微脆口感,內層肉質爽彈口感,再加泰式辣醬,蒜香胡椒風味,真心好食。泰式串燒沙嗲半打(雞/豬/牛)$98沙嗲串同樣出色,啖啖肉,沙嗲醬惹味獨到,肉串口感和肉質令人食完想再食。泰婆婆秘製海南雞飯$88海南雞肉質嫩滑,連皮食都不感肥膩,跟配的飯份量都多,價錢經濟實惠,性質比很高。泰式青咖喱豬頸肉$118配烤餅烤餅香口鬆脆,牛油香氣撲鼻。青咖喱豬頸肉爽口嫩肉,一大碗滿滿的份量,十分滿意。皇家泰茶刨冰$118泰茶刨冰配自家製椰子意大利雪糕,幼滑口感,椰子香氣濃郁。還有椰子奶油泡沫、珍珠、雪紡蛋糕作點綴。重點是泰茶刨冰中的刨冰蘊含豐富的泰茶味道,每啖都濃烈,而且雖叫刨冰,但口感極幼,尤如飲泰茶般濃厚,美味。

泰式脆炸蒜香胡椒豬頸肉$98

泰式串燒沙嗲半打(雞/豬/牛)$98

泰婆婆秘製海南雞飯$88

泰式青咖喱豬頸肉$118
配烤餅

皇家泰茶刨冰$118

2024-04-15
極少打食評的我 真係要比多啲人知佢伏野元朗店見佢新裝修,同班姐妹去試下泰國菜,餐牌無生蝦海鮮種類好少 選擇都係好少個豬頸肉咸到苦,食左一舊唔對路酸辣鳳爪都好咸🤮🤮海南雞不過不失😒沙嗲係正常😒個杯水果茶 難飲到一個點,又淡又有膠味飲水好過 好驚嚇唔知用乜嘢沖出嚟態度都係一般,食完所有野叫佢上甜品唔知乜事侍應黑口黑面,聽完就咁行過🤷🏻‍♀️食完成餐飯 都唔知食左乜嘢泰國菜都可以整得咁難食中伏呢家野 一次就夠 bye
極少打食評的我 真係要比多啲人知佢伏野

元朗店見佢新裝修,同班姐妹去試下
泰國菜,餐牌無生蝦
海鮮種類好少 選擇都係好少
個豬頸肉咸到苦,食左一舊唔對路
酸辣鳳爪都好咸🤮🤮
海南雞不過不失😒
沙嗲係正常😒
個杯水果茶 難飲到一個點,又淡又有膠味
飲水好過 好驚嚇
唔知用乜嘢沖出嚟

態度都係一般,食完所有野叫佢上甜品
唔知乜事侍應黑口黑面,聽完就咁行過🤷🏻‍♀️
食完成餐飯 都唔知食左乜嘢
泰國菜都可以整得咁難食
中伏呢家野 一次就夠 bye
2024-04-26 33 浏览
知道屋企附近開了一間泰國餐廳今日放工終於可以去食個晚餐,入到餐廳裝修很有特色亦有室外坐位可以帶埋小動物一齊共進晚餐。泰婆婆秘製雙拼雞飯:這道菜以雙拼的方式呈現,搭配了兩種口感不同的雞肉,分別是炸雞和海南雞。炸雞外脆內嫩,海南雞則帶有濃郁雞肉味道,雞肉搭配香氣四溢的泰式米飯,非常美味。泰式“哭泣老虎"燒安格斯牛柳這道菜以燒安格斯牛柳為主打,搭配了泰式的調味料和香料。牛柳肉質鮮嫩多汁,搭配上獨特的泰式醬汁,讓整道菜的味道更加豐富。而名為“哭泣老虎”的命名則象徵了這道菜的烤牛肉,鮮美軟嫩令人無法抗拒。飛天通菜飛天通菜是一道經典的泰式炒菜,以通菜為主要食材。通菜具有脆嫩的口感,經過快速的翻炒後,保留了菜的鮮美和營養價值。這道菜的特色在於配料的選擇和獨特的調味,例如辣椒、蒜頭和魚露等,使得整道菜更加香辣開胃。招牌泰式新地材料好豐富的泰式新地有自家製椰子意大利雪糕配珍多、泰式小丸于、粟米、花生、椰青肉、椰奶、仙草、刨冰及煉奶,好感豐富既甜品。凍泰式青檸梳打最後飲埋杯酸酸甜甜青檸梳打,飲落好醒胃。

泰婆婆秘製雙拼雞飯:

泰式“哭泣老虎"燒安格斯牛柳

招牌泰式新地

凍泰式青檸梳打
最後飲埋杯酸酸甜甜青檸梳打,飲落好醒胃。

2024-04-26 16 浏览
Yoho新開一家泰國菜館,室內以曼谷街頭裝飾主調,室外設有露營風座位打造休閒的用餐環境冬蔭功海鮮湯(2人份)$128呢排落雨涼涼地飲番個熱辣辣冬蔭功湯,真係好激發食慾,不得不讚仲有大頭蝦,大頭蝦有兩大隻,蝦頭蝦膏飽滿,肉質夠彈牙,另外仲有幾款配料魷魚、花甲、草菇滿滿泰式”哭泣老虎”燒安格斯牛柳$268牛隻身上最幼嫩的部份,肉質較為細緻油脂豐富,裡面呈現誘人粉紅色配埋泰式醬汁,充滿泰味泰婆婆秘製海南雞$88自製秘製醬汁惹味,蘸滿雞飯、雞肉,辣香惹味焦糖布丁配自家製椰子雪糕$58So!嘅甜品都非常出色,布丁口感香醇,細緻滑順,椰子雪糕不會太甜會帶少少椰絲📍SO! Bangkok Thai Eatery & DessertsYOHO MALL I G G005

冬蔭功海鮮湯(2人份)$128

泰式”哭泣老虎”燒安格斯牛柳$268

泰婆婆秘製海南雞$88
自製秘製醬汁惹味,蘸滿雞飯、雞肉,辣香惹味

焦糖布丁配自家製椰子雪糕$58

YOHO MALL I G G005
2024-04-26 21 浏览
📍 SO! BangKok Thai Eatery &Desserts - 元朗今日雖然落雨☔️但都冇打算岀去食好西既念頭~下午茶仲有打卡少女系列~以粉紅色士多啤梨做主題!由鹹食到甜食🧁既夢幻{Pink high tea set }$258for 2 people 🩷 Sweets 甜點🩷{上層}紅寶石朱古力貝殼蛋糕🍰最特別係粒寶石💎好似細個最愛食既糖一樣硬🤭🤭什苺慕絲果凍,酸酸甜甜,好開胃🤤{中層}全部都係士多啤梨🍓好吸引🤩士多啤利泡芙士多啤利忌廉蛋糕士多啤利拿破崙卷全部都係士多啤梨🍓cream ,唔會太甜❣️💙Savories 咸點💙{下層}粉紅士多啤利麻糬窩夫煙三文魚忌廉芝士穌盒炸蝦餅配芒果莎莎巴馬火腿水蜜桃沙律以咸點係底,由鹹食到甜,每人各一款一件~✨炸蝦餅外酥內嫩,口感十分滿足;而芒果的甜蜜和酸爽完美平衡🍤✨ 三文魚的煙燻風味與忌廉芝士的濃郁口感完美融合!✨ 粉紅士多啤利麻糬窩夫第一次食麻糬窩夫🧇又唔會太膩~套裝仲包括,果茶或玄米茶兩杯岩哂女士😍✨馬薩曼和牛面額肉醬寬麵條寬麵條沾滿醬汁,酸甜交雜扁扁的麵條更容易沾附滿滿肉醬感受到濃郁的口感,更有層次!和牛面額軟淋,有啲位微焦,幾脆

今日雖然落雨☔️但都冇打算岀去食好西既念頭~

下午茶仲有打卡少女系列~
以粉紅色士多啤梨做主題!
由鹹食到甜食🧁既夢幻
{Pink high tea set }
$258for 2 people

🩷 Sweets 甜點🩷
{上層}

什苺慕絲果凍,酸酸甜甜,好開胃🤤

{中層}全部都係士多啤梨🍓好吸引🤩
士多啤利泡芙
士多啤利忌廉蛋糕
士多啤利拿破崙卷
全部都係士多啤梨🍓cream ,唔會太甜❣️

💙Savories 咸點💙
{下層}
粉紅士多啤利麻糬窩夫
煙三文魚忌廉芝士穌盒
炸蝦餅配芒果莎莎
巴馬火腿水蜜桃沙律

以咸點係底,由鹹食到甜,每人各一款一件~
✨ 三文魚的煙燻風味與忌廉芝士的濃郁口感完美融合!
✨ 粉紅士多啤利麻糬窩夫
第一次食麻糬窩夫🧇又唔會太膩~

套裝仲包括,果茶或玄米茶兩杯
岩哂女士😍

✨馬薩曼和牛面額肉醬寬麵條
寬麵條沾滿醬汁,酸甜交雜
扁扁的麵條更容易沾附滿滿肉醬
感受到濃郁的口感,更有層次!
和牛面額軟淋,有啲位微焦,幾脆口🍝

✨泰婆婆秘製海南雞+炸雞
海南雞去骨啖啖肉,雞肉很鮮嫩
唔算特別肥美,但係就非常滑
雞味較走地雞濃啲,配油飯都好甘香 😋
炸雞唔會太油膩,雞肉保持肉汁~
醬汁集鹹酸辣於一身油飯香而不油膩
粒粒飽滿分明🍚

✨椰奶蓋珍珠皇家泰茶
珍珠並非黑糖珍珠,咬落有點煙韌,帶有點鹹味
好特別🫰🏻
面層更鋪滿椰奶的奶蓋,唔會好膩,溝埋泰茶更特岀🙆🏻‍♀️

✨香芋椰子泰式咖啡
濃郁嘅香芋味帶點椰子味🥥
甜度偏高的泰奶加上黑咖啡的苦
中和起來甜度很剛好,也帶有泰奶獨特的香甜
蠻值得嘗試☕️

✨椰子阿芙佳朵
椰子味嘅雲呢拿雪糕配暖笠笠嘅咖啡
一倒落去雪糕入面,望住慢慢溶,有種治癒的感覺😍

【✨元朗新開特色泰國餐廳🇹🇭💕$30迷你泰茶刨冰🍧】最近同朋友去開元朗想食泰國菜 經過見到呢間新開嘅 SO! BangKok Thai Eatery & Desserts 餐廳以粉紅色為主💖 無論室內定室外環境都好有feel 有好多霓虹燈裝飾💕 仲有好睇又好食嘅刨冰!雖然迷你但係其實份量都幾多~🍧 另外佢哋嘅招牌燒雞都好好食😚 dinner set 性價比都好高~~Weekday dinner Bento HKD$138✻ 餐湯/沙律 我哋揀咗餐湯係粟米湯🌽✻ 泰式蝦餅 +HKD20 佢有好多小食可以揀 我哋加錢叫咗蝦餅 外脆內彈牙!啖啖蝦肉🍤😋✻ 泰式燒安格斯牛肉 +HKD20同樣有好多主食可以揀 我哋揀咗安格斯牛肉~ 牛肉味好濃郁 烤得啱啱好 而且好入味🥰 配埋佢特別嘅醬汁非常之夾!而且賣相都好吸引 牛肉呈嫰粉紅色❣️套餐可以揀麵或者飯 例如冬陰功金邊粉 泰式船麵 雞湯金邊粉 白飯 或者可以加錢叫雞油飯~ 我哋邪惡地加咗$8叫咗雞油飯😚 雞油撈飯真係冇得輸!同牛肉一齊食超正✻ 凍班蘭香芋泰式小丸子鮮奶 +HKD$28飲品選擇超多元化🩷💚💜 我揀咗呢杯賣相超吸引嘅!斑斕同埋香芋呢個配

【✨元朗新開特色泰國餐廳🇹🇭💕$30迷你泰茶刨冰🍧】

Weekday dinner Bento HKD$138
✻ 餐湯/沙律 我哋揀咗餐湯係粟米湯🌽

✻ 泰式蝦餅 +HKD20

✻ 泰式燒安格斯牛肉 +HKD20

✻ 凍班蘭香芋泰式小丸子鮮奶 +HKD$28
飲品選擇超多元化🩷💚💜 我揀咗呢杯賣相超吸引嘅!斑斕同埋香芋呢個配搭咁match~~ 我同朋友都覺得幾好味!

✻ 招牌泰式燒雞 HKD$158
我哋兩個人所以揀咗半隻份量😛
熱辣辣皮脆肉嫩!雞肉肉質真係好嫩滑仲好juicy~~~✨yummy!! 點埋醬汁一流!
招牌泰式燒雞

✻ 泰式香草炒肉碎炒意粉配溫泉蛋 HKD$138
意粉質地彈牙 炒肉碎非常惹味 配埋流心溫泉蛋撈埋一齊食好match~

✻ 迷你皇家泰茶刨冰 +HKD$30
賣相超吸引嘅泰茶刨冰 套餐加$30真係好抵!!刨冰好濃泰茶香味 好好食甜而不膩~ 沙冰口感都好軟滑🤤 呢個價錢冇嘢可以挑剔😚

招牌泰式燒雞
2024-04-20 158 浏览
喺openrice見到有個afternoon tea set for 2 嘅餐牌, 寫住$198, 啲食物都係泰式嘅, 一心諗住去試吓, 點知去到轉咗餐牌, 係士多啤梨主題嘅set, 而個餐牌係寫住$258, fine! 餐廳轉餐牌都合理嘅… 照叫啦, 用QR code落單, 入面變咗$298, 咁就問waiter其實係幾錢啦, 佢就收走咗個實體餐牌, 然後即時print咗張新嘅餐牌出嚟, 變咗$298俾返我睇… ok, weekend你要收我貴啲, 俾你… 一落咗單就嚟咗兩杯果茶, 不以為然飲咗啖, 嘩! so surprise, 咩嚟, 得個甜字再加少少藥水味嘅後勁… 然後俾咗兩隻碟我, 其中一隻係痴住啲食物嘅… 已經feel到呢餐伏伏地… 等咗一輪, 個餐嚟啦, 見到已經心知不妙… 嗰pat桃紅色好似廣告彩咁嘅醬係咩事, 連個黏嘅程度都好似廣告彩, 然後個waffle係軟到咕𠱸咁… 除咗兩件鹹食同沙律係正常 (只係常, 稱唔上好食, 而因為其他都好難食, 所以當刻食到正常已經好感恩…), 其他都唔知自己食緊啲乜, 大概都係糖同色素…中間嗰層係同一款cream嘅變奏, 而個crea

等咗一輪, 個餐嚟啦, 見到已經心知不妙…

So! Afternoon Tea Set For 2

中間嗰層係同一款cream嘅變奏, 而個cream係難食嘅…

頂層嘅啫喱真係出色, 恕我形容唔到detail, 因為食咗一啖就頂唔順食唔到落去… 嗰舊貝殼蛋糕就係普通好甜嘅蛋糕, 但唔知係咪因為佢加咗層粉紅色嘅嘢喺面, 有種怪味嘅後勁…

平時食到唔係咁好食嘅嘢, 都會為咗唔想浪費, 點都食晒, 但今次真係果斷捨棄, 極難食, 請愛惜生命, 千祈唔好試!
2024-04-17 119 浏览
星期日晚7点左右,餐廳坐滿八成以上。十多分鐘後差不多滿。餐裝修ok又新開所以來試下。QR Code 落單,選了兩份晚餐共$4百多。等了半個小時才上湯飲品,樓面共四人明顯人手不足。可能有些我看不到吧!等了45分鐘冇嘢上,追單兩次hea應,完全冇追過!第三次再追,又話追了等等!忍不住大聲駡了就上了兩個粉(冇餸),餸又再等十分鐘才上一份。等了接近一小時,來了份軟身凍春卷。又再等多十分鐘都未上另一份餐,就去埋單。拿了條飲身凍春卷给經理摸下,因另一份餐未上齊,又見我們有D火所只收一份錢。總结未能欣賞泰式慢食凍食。浪費時間,浪費個胃。

總结
未能欣賞泰式慢食凍食。
浪費時間,浪費個胃。
2024-04-16 36 浏览
十分十分少寫食評的我,唔係因為間餐廳太過份都唔會想寫。呢間野,雖然新開無幾耐,但服務態度差,同埋上菜速度慢,原來都唔係新聞。昨天經過,諗住唔使等又新裝修,就諗住入去試吓,點知原來咁伏。點咗野食,等咗差唔多二十分鐘都未有野食,所以我就問吓個waiter,可唔可以幫我跟吓張單,佢就咁哦咗聲就走左。然後再等多十分鐘,我再問,佢已經好不耐煩咁黑住面咁講,廚房整緊。講真,我已經等咗半個鐘,已經係十分肚餓。最後我再等多左陣,就同佢講,未整就取消佢。佢先黑住面咁去廚房拎咗啲食物出嚟。食物質素係絕對不值得,味道很一般。隨便入任何一間泰菜都好食過佢平過佢,重點係我無必要受佢氣。雖然我兩個人只係食咗八百蚊,唔係咩大客,不過呢個經歷感覺太差太差!
十分十分少寫食評的我,唔係因為間餐廳太過份都唔會想寫。

講真,我已經等咗半個鐘,已經係十分肚餓。
食物質素係絕對不值得,味道很一般。

隨便入任何一間泰菜都好食過佢平過佢,重點係我無必要受佢氣。
2024-04-15
2024-04-12 39 浏览
時下食肆除左講求食物質素外,環境亦須要同時講究,尤其是泰國食品果種價廉物美,今晚就嚟到元朗形點I 地下新開泰國菜館#SO! BangKok Thai Eatery & Desserts ,一尋泰國風味!戶外座環境別緻,室內裝潢亦清新可愛!泰式串燒沙爹半打(豬🐷,牛🐮,雞🐥)雞牛豬各2款,串燒得軟腍多汁,本身亦有醃好,雞肉串最特出,配搭甜甜地沙嗲醬,絕對係味蕾一大享受!泰式涼拌三文魚三文魚味道較清淡,酸甜適中,帶點輕輕爽脆又美味!黑松露臘腸炸雲吞咬落去外皮真系 “咔咔” 聲架,內裡嘅臘腸亦好飽滿,亦不乏黑松露,點埋個泰式甜辣醬就更惹味!泰婆婆秘製海南雞飯無骨海南雞飯,雞肉幾嫩口同滑,絕不”鞋”口,帶皮有肉連骨,而油飯不油膩!再加上爽口嫩嫩的青瓜,令整個口感更清新!凍香椰子朱古力口感濃郁豐富,想減一減壓,除了咖啡外,朱古力系個好選擇!草莓鮮奶椰子奶蓋椰子奶蓋好香,唔系太甜,啱晒鍾意椰子味重嘅朋友仔!焦糖布丁配椰子意大利雪榚味道充滿蛋香同奶味,口感紮實,幾樣材料一次過擺入口,整體唔太甜,賣相好靚啊!

戶外座環境別緻,室內裝潢亦清新可愛!

泰式串燒沙爹半打(豬🐷,牛🐮,雞🐥)

泰式涼拌三文魚
三文魚味道較清淡,酸甜適中,帶點輕輕爽脆又美味!

黑松露臘腸炸雲吞

泰婆婆秘製海南雞飯

凍香椰子朱古力
口感濃郁豐富,想減一減壓,除了咖啡外,朱古力系個好選擇!
草莓鮮奶椰子奶蓋

椰子奶蓋好香,唔系太甜,啱晒鍾意椰子味重嘅朋友仔!

焦糖布丁配椰子意大利雪榚
2024-04-12 30 浏览
Yoho 又開左新餐廳用左d 霓虹燈黎裝修,感覺比較型格打卡風出面仲可以帶埋寵物一齊食好Pet friendly💓泰式燒安格斯牛柳沙律都有幾多塊牛柳牛柳好入味, 幾有口感沙律菜好爽脆💓冬蔭功海鮮湯Menu 寫係二人份但起碼有4-5 碗又多配料同埋兩隻大大隻虎蝦湯底味道濃郁💓泰式辣醬虎蝦蕃茄煙肉長通粉個辣醬好惹味面頭兩塊煙肉煎到好乾身好脆口長通粉比較彈牙💓芒果糯米飯芒果一睇就知已經熟透好甜糯米飯偏軟身無咬得甘累💓凍蝶豆花白桃梳打(加仙草)顏色漸變好靚~底下仲有d 啫喱同埋果肉外加仙草都幾夾~
Yoho 又開左新餐廳

用左d 霓虹燈黎裝修,感覺比較型格打卡風

出面仲可以帶埋寵物一齊食好Pet friendly

💓泰式燒安格斯牛柳沙律
都有幾多塊牛柳
牛柳好入味, 幾有口感
沙律菜好爽脆

長通粉比較彈牙

💓芒果糯米飯
芒果一睇就知已經熟透好甜
糯米飯偏軟身無咬得甘累

💓凍蝶豆花白桃梳打(加仙草)
顏色漸變好靚~
底下仲有d 啫喱同埋果肉
外加仙草都幾夾~
2024-04-11
2024-04-12 33 浏览
SO! Bangkok主打新派泰國菜,店面的霓虹燈招牌,吸引目光。餐廳環境寬敞,佈置充滿泰式風情,坐在玻璃窗旁,感覺心神放鬆。設有戶外用餐區,粉嫰的Camping主題,坐在舒適露營椅,享受美食之餘,沐浴在微風下,浪漫又愜意。泰式青咖喱豬頸肉 配烤餅 118青咖喱惹味微辣,厚身豬頸肉,軟腍細膩,入口肉香滋味,吸收了青咖哩香,香氣濃厚。酥餅酥脆可口,一層層起酥的口感,沾上咖喱汁,美味甘香,加上泰式茄子,配搭誘人。泰婆婆秘製海南雞飯 88去骨的海南雞啖啖肉,雞皮滑溜,雞肉油潤肥美,沾了泰式辣醬,配一口油飯,令人食指大動!飛天通菜 88通菜炒至柔軟,鑊氣十足,加上豆醬及辣椒絲炒香,辣香衝襲味蕾,風味吸引。泰式串燒沙嗲半打 98雞肉串表面甘香焦脆,咬一口肉汁濕潤。豬肉串肥美,沾上靈魂的沙嗲醬汁,充滿花生香氣,使肉味更香濃,十分回味。招牌泰式新地 58新地配料豐富,疊成小山丘,加上自家製椰子意大利雪糕,令人心心眼。煙韌口感的泰式小丸子,夾合天然的椰青肉、粟米、花生、椰奶、煉奶刨冰,還有滑溜的仙草。先吃一口椰子雪糕🍦,香甜柔滑,食到底的椰汁🥥綿綿冰,冰爽滋味,每口窩心。蝶豆花白桃梳打45白桃梳打清新

泰式青咖喱豬頸肉 配烤餅 118

泰婆婆秘製海南雞飯 88

飛天通菜 88

泰式串燒沙嗲半打 98

招牌泰式新地 58

蝶豆花白桃梳打45
白桃梳打清新怡人,拌勻後蜜甜有致,十分解渴。
班蘭香芋泰式小丸子鮮奶 45
漸層的班蘭、香芋及鮮奶,綿密幽香,啜一口洋溢班蘭香氣,清香中帶濃濃椰子香,加上彈牙小丸子,滋潤味蕾。
2024-04-11 107 浏览
這天晚上我約了家人去元朗吃晚飯,經過朋友的介紹,我們便決定來到這間泰國菜餐廳試一試,店內環境明亮和清潔衛生,餐廳會播放泰國歌,十分有泰國風情皇家泰茶刨冰($118)泰式奶茶刨冰,用泰國的奶茶製成,奶茶味道十分濃,十分地道,份量非常多,自家製椰子意大利雪糕味道恰到好處,不會太甜,椰子奶油泡沫幽香清膩,珍珠軟糯,雪芳蛋糕鬆軟泰式哭泣老虎燒安格斯牛柳($268)安格斯牛柳稔香軟彈,燒得恰到好處,不會太生不會太熟,肉味非常濃,質素非常高,非常新鮮,份量十分多,配上自家製的醬汁,味道酸中帶一點辣太婆婆秘製海南雞飯($88)蕃茄鮮甜,瓜爽口,海南雞非常嫩滑細密,非常新鮮,配上自家製的雞醬,味道酸中帶一點辣,油飯粒粒分明,質素十分高冬陰功海鮮湯($128)魷魚彈牙,蜆清鮮甜美,蝦爽彈鮮美,菇軟彈煙韌,十分足料,冬陰功湯味道酸中帶一點甜飛天通菜($88)通菜非常爽口,非常新鮮,用馬拉盞和蒜頭調味,味道恰到好處,不會太鹹,份量非常多整體來說,食物的質素非常高,食物的份量非常多,食物的選擇非常多,食物的用料非常新鮮,食物的賣相非常吸引,價錢相對合理,而店員亦有良好的服務態度和積極,所以我認為這間餐廳是值得

皇家泰茶刨冰($118)

泰式哭泣老虎燒安格斯牛柳($268)

太婆婆秘製海南雞飯($88)

冬陰功海鮮湯($128)

飛天通菜($88)

整體來說,食物的質素非常高,食物的份量非常多,食物的選擇非常多,食物的用料非常新鮮,食物的賣相非常吸引,價錢相對合理,而店員亦有良好的服務態度和積極,所以我認為這間餐廳是值得再去惠顧
泰式哭泣老虎燒安格斯牛柳
太婆婆秘製海南雞飯