🌊 鯉景灣海旁 外國氣氛Chill寫意🛋️ 經典美式設計 環境闊落舒適🍽️ 食物質素高 份量亦不少!有時候放Lunch也會去鯉景灣覓食走在海旁散步時 心情也會放鬆一點( ˆ̑‵̮ˆ̑ )一看外面的紅色綠色配搭 就很美式Feel!走進餐廳十分光猛舒適整體感覺好舒服(*´˘`*)♡店員好熱情也介紹Lunch Set 發現其實不貴 也挺大份的𓃟十分推薦給【 公司聚餐 / Chill下】的朋友趕快分享給同事/朋友吧୧( •̀ㅁ•́๑)૭✧ 𓄵𓄵𓄵 【🍕 Pizza Pepperoni 】Lunch Set $128午市套餐 有前菜和飲品即叫即做Pizza 🍕有8塊 份量夠兩個人Share了~批底偏薄 但批邊外脆內煙靭 超級好吃【 Texas style Pork Ribs (Half) $188半份豬肋骨的份量超乎想像!有7-8支骨 足夠4-6人了啦(๑⃙⃘'ᢃ'๑⃙⃘)燒烤醬十分惹味 ~肉質厚而嫩 不會很乾那種【 Penne Devil 】$128有小番茄、伏特加、帕馬豆芝士、羅勒及辣椒片醬汁Creamy 有一點點辣 𓄵𓄵𓄵| 𝘼𝘽𝙊𝙐𝙏 |𓉸 𝙎𝙤𝙘𝙞𝙖𝙡 𝘽𝙖𝙧 & 𝙂𝙧𝙞𝙡𝙡 @socialb

🌊 鯉景灣海旁 外國氣氛Chill寫意
🛋️ 經典美式設計 環境闊落舒適
🍽️ 食物質素高 份量亦不少!

有時候放Lunch也會去鯉景灣覓食
走在海旁散步時 心情也會放鬆一點( ˆ̑‵̮ˆ̑ )
一看外面的紅色綠色配搭 就很美式Feel!
走進餐廳十分光猛舒適

趕快分享給同事/朋友吧୧( •̀ㅁ•́๑)૭✧

𓄵𓄵𓄵

午市套餐 有前菜和飲品
即叫即做Pizza 🍕有8塊
份量夠兩個人Share了~
批底偏薄 但批邊外脆內煙靭 超級好吃

半份豬肋骨的份量超乎想像!
有7-8支骨 足夠4-6人了啦(๑⃙⃘'ᢃ'๑⃙⃘)
燒烤醬十分惹味 ~
肉質厚而嫩 不會很乾那種

【 Penne Devil 】$128
有小番茄、伏特加、帕馬豆芝士、羅勒及辣椒片
醬汁Creamy 有一點點辣

𓄵𓄵𓄵

| 𝘼𝘽𝙊𝙐𝙏 |

𓉸 𝙎𝙤𝙘𝙞𝙖𝙡 𝘽𝙖𝙧 & 𝙂𝙧𝙞𝙡𝙡 @socialbarandgrill
2024-02-01 13 浏览
🎉瑪格麗特薄餅🍕係現場烤制嘅薄餅嚟嫁😋, 送上嚟時仲係火辣辣的🔥,芝士🧀量好足, 薄餅底烤到超脆, 所以滋味同芝味都勁濃, 吃到最後一口都仍是好香脆。🎉印第安雞肉漢堡🍔 + 忌廉波菜🥗面包鬆軟,調味就有啲特別, 係用Cajun spices,啲雞🐓肉唔會過份調味,仲能保持鮮嫩,香味四溢添。 再追加奶味香濃嘅忌廉波菜,加強健康感, 勁👍。🎉洋湯湯🥣在西湯中,最鐘意🤤飲🧅洋蔥湯,每口都嚐到湯頭的濃郁風味, 响冬天食多啲洋蔥,可以保健添💪
🎉瑪格麗特薄餅🍕

🎉印第安雞肉漢堡🍔 + 忌廉波菜🥗

🎉洋湯湯🥣

2024-01-25
2024-01-31 16 浏览
今天要介紹的餐廳位於西灣河海旁蘇豪區,是一家近海傍既美式酒吧。店內面積幾大,用深啡色做裝修主調,加埋皮革梳化,坐得舒服。另外餐廳有一個地埋優勢就係近海旁,食完飯可行出海濱散下步,消化一下。阿拉斯加蟹餅 $118呢個蟹餅外皮整到金黃色 ,入面就大量蟹肉,亦加左紅青椒增加口感。而蟹餅之間用檸檬隔開,所以沾上少少檸檬既味道,食落冇咁油膩。招牌和牛漢堡 $168 自家手打漢堡 除左有和牛,裹面仲夾左煙肉,芝士同酸瓜等加埋BBQ醬,有少少美式風格既感範,亦都配埋粗炸薯條。德州燒豬肋骨 半份 $188另一份主菜就叫咗半份豬肋骨,共有七支至八支嘅豬肋骨幾大份,豬肋骨有經過煙燻配上燒烤醬非常夾,另外配菜有粗炸薯條同椰菜沙律。After Sunrise $68店内有提供mocktail,呢杯外觀係橙色令人會聯相到黃昏,用左橙同檸檬加埋木槿花茶和鷹嘴豆水,飲落酸酸甜甜。📍Social Bar & Grill西灣河鯉景灣太康街45號蘇豪東B期地下GB02-07號舖港鐵西灣河站 A 出口, 步行約8分鐘

阿拉斯加蟹餅 $118

招牌和牛漢堡 $168

德州燒豬肋骨 半份 $188

After Sunrise $68

📍Social Bar & Grill
港鐵西灣河站 A 出口, 步行約8分鐘
呢晚約咗兩位友人食個晚飯 遷就返喺呢頭返工嘅佢地就非常罕有咁嚟咗西灣河食飯 先發現呢頭都好多餐😎 呢晚揀咗呢間西餐廳 每人揀咗一份主食迷你牛肉漢堡迷你漢堡真係好適合同朋友開心share😋 見佢嘅size細啲 本來以為佢入面嘅配料都會少啲 但係原來入面都好足料 入面有煙肉 芝士 牛肉漢堡 生菜同番茄🍔 漢堡扒肉汁非常多 一碟有三個burger 加上側邊有大量嘅薯條🍟 呢個價錢真係好抵食煙燻豬手呢個豬手外層烤得好香脆 所以油脂感減少咗好多🐷 煙燻烤豬手仲要已經起骨 真係好方便我哋食呀 食西餐最緊要Elegant呀嘛👍🏻 豬手配上阿根廷香辣青醬真係更加好食 有少少辣味 更加可以帶出豬手嘅香味😍蒜香蝦特濃芝士通粉呢個通心粉用上咗四種濃厚嘅芝士 新鮮焗起可以做到拉絲效果 呢個調味落咗蒜蓉 所以唔會太膩 面頭仲配上大蝦🦐 蝦肉彈牙呢晚餐廳唔算好多客人 所以感覺好舒適 真係同餐廳名一樣 好適合約朋友嚟social啊😂

迷你牛肉漢堡
迷你牛肉漢堡

煙燻豬手
煙燻豬手

蒜香蝦特濃芝士通粉
蒜蓉蝦特濃芝士通粉
蒜蓉蝦特濃芝士通粉

冬天終於來了,天氣變得很冷不想做飯,而且因為有點想要吃漢堡,所以來了鯉景灣海旁這邊吃個西餐。這邊海旁有很多西餐廳,而且大多環境都很好,這次選了這間Social Bar & Grill﹐餐廳門面看上去小小的,但是內裏其實挺大的,當日去到還看到有一家大細在慶祝生日。先想讚一下是餐廳的經理是個外國人,非常熱情,所以用餐體驗很不錯。餐廳食品選項挺多的,餐廳的名字是叫Grill所以當然有一些串燒、燒海鮮和燒牛扒等,另外還有意粉、pizza跟漢堡等,所以帶小朋友來也可以有適合他們吃的食物。前菜我們點了一個墨西哥粟米片,上菜時肉醬是分開一小碟在旁邊讓你蘸的,另外上頭淋了希臘酸奶、牛油果醬、番茄莎莎, 還有芝士、豆類跟一些橄欖,整體非常經典正宗的配置!主菜方面當然有想吃的漢堡,選了一個和牛漢堡,漢堡扒非常厚身,還有煙肉,口感很豐富。另外點了一個grill的項目:peri peri chicken! 因為奇怪地在香港這種非洲醬料配烤雞並不是所有很常見,而這家是用一大盤上碟,真的有差不多一整隻雞!雞髀的部分煮得非常嫩滑!而且額外放了一碟靈魂peri peri醬汁,可以自行調味,挺細心的!整體餐廳的氣氛不錯

整體餐廳的氣氛不錯,環境也很舒適,很適合一班朋友來聚餐的。而且有一些旁邊的座位是梳化,比較小的孩子來坐也可以,挺不錯的。
  • 霹靂霹靂原隻烤雞
2024-01-26 7 浏览
Social Bar & Grill地址:西灣河鯉景灣太康街45號蘇豪東B期地下GB02-07號舖西灣河海旁好多好靚好有feel既餐廳,而依間Social Bar就係其中一間,好有氣氛,而且相當多外國人捧場👍今晚帶咗另一半過黎鋸吓扒chill 1 chill☺️有個二人餐$458,計埋加一都係大約$500左右就食到咁高質既牛扒,性價比都不錯😋😋所以叫咗兩塊牛扒,配菜可以自選Sirloin 澳洲安格斯沙朗牛扒Sirloin指的是牛隻的後背部分,介於肋骨和腰椎之間的區域。肉質通常比較少肉筋和脂肪,肉味濃郁而且質地較為嫩滑,肉質一流,彈牙得嚟唔會太硬,每一啖都感受到牛肉嘅鮮甜同肉香。外面煎得啱啱好,輕輕嘅焦香包裹住嫩滑多汁嘅內裡,真係咀嚼間滿足感爆棚。不過最正嘅係佢嗰個火候掌握,保留咗牛肉原汁原味,每一刀切落去都令人期待下一口。☺️☺️😊Ribeye 澳洲安格斯肉眼牛扒 澳洲安格斯肉眼牛扒係我更加鍾意既牛肉,惹味至極,肉質細嫩多汁,肥瘦間隙恰到好處,脂肪部分香而不膩,入口即溶。火候掌握得宜,外皮輕微焦脆,內裡保持粉嫩,帶出肉眼扒嘅豐富層次感。每塊牛扒嘅紋理清晰可見,嚐一口已感受到澳洲安格斯嘅品質保
Social Bar & Grill

Sirloin 澳洲安格斯沙朗牛扒

Ribeye 澳洲安格斯肉眼牛扒
澳洲安格斯肉眼牛扒係我更加鍾意既牛肉,惹味至極,肉質細嫩多汁,肥瘦間隙恰到好處,脂肪部分香而不膩,入口即溶。火候掌握得宜,外皮輕微焦脆,內裡保持粉嫩,帶出肉眼扒嘅豐富層次感。每塊牛扒嘅紋理清晰可見,嚐一口已感受到澳洲安格斯嘅品質保證!😋😋真心正依個

配 Creamy Corn 忌廉粟米
忌廉粟米口感順滑,甜中帶咸,粟米粒粒飽滿,忌廉香濃而不膩,簡單一碟,卻意外地惹味。

Grill Asparagus 烤蘆筍
烤蘆筍外皮微焦香脆,裡面保持鮮嫩多汁,撒上少許海鹽提味,簡單而美味!
2024-01-25 6 浏览
放工同朋友想去輕鬆一下,近近地就去左蘇豪東搵左間美式餐廳 chill 返下餐廳裝修走懷舊美餐廳風格,環境寬闊,空間感十足,設有大量梳化卡位而且仲有室外座位,可以感受下海風,夠曬舒服餐廳主打美國菜,有多款小食、意粉、扒類、海鮮及薄餅等食物方面:阿拉斯加蟹餅 : 蟹餅外層炸到金黃香脆,內裡係滿既阿拉斯加蟹肉及紅椒香草等香料,味道相當可口,再沾上少少他他醬更加惹味極灸炭火燒烤洲安格欺里脊肉 : 選擇左五成熟,里脊肉脂肪同紅肉既比例均勻,肉味比其他部位更香濃,經炭燒後肉質幼嫩又有咬口,再用迷迭香煙燻過,帶點炭香香氣,再配埋焗蒜、車厘茄及黑松露汁,味道更加提升森林蘑菇燴飯 : 用上牛肝菌、番茜、白葡萄酒配上帕馬臣芝士去做燴飯,飯粒吸收曬芝士及葡萄酒既味道,帶少少酒香,香氣十足

而且仲有室外座位,可以感受下海風,夠曬舒服

餐廳主打美國菜,有多款小食、意粉、扒類、海鮮及薄餅等

食物方面:

2024-01-23
Social Bar & Grill 🆘Friday就梗係要happy啦🥂 除咗中上環一帶嘅SoHo,其實位於西灣河海濱長廊SoHo East都係個好地方😎 相對冇咁多人但都好熱鬧,重點係可以對住個大海景chill一chill🌊Prawn Skewer🦐兩隻大蝦加以車厘茄、洋蔥同甜椒一一串起,帶有巴西風味串燒🇧🇷 色彩繽紛,更能增加視覺享受🎨 蝦子已經挑走咗腸子,烤過後海味更突出,甜椒口感清爽🫑 一份3串,除咗基本嘅鹽同胡椒嘅調味,亦可以加上伴碟嘅夏威夷千島醬🟠Salmon Carpaccio🥗多款沙律菜上排上三文魚片同醃紫洋葱絲🧅 三文魚片份量都幾多,接近完全覆蓋咗啲菜😂 橙香酸酸地,非常開胃🍊Penne Bolognese🍝長通粉軟硬適中,凹凸不平嘅外表更容易掛上肉醬汁,蕃茄味重🍅 加上磨碎芝士🧀Pineapple Mint Smash🍍pineapple|lime juice |syrup |mint |cucumber雖然happy friday,但呢排成日飲酒,都係(懶)健康咁諗住嗌杯無酒精飲品🍹 見罐裝可樂都要幾十蚊,何不試下Mocktail呢😋 幾款黃黃綠綠又口感清爽嘅材
Social Bar & Grill 🆘

Prawn Skewer🦐

Salmon Carpaccio🥗

Salmon Carpaccio

Penne Bolognese🍝

Penne Bolognese

Pineapple Mint Smash🍍

Pineapple Mint Smash

雖然happy friday,但呢排成日飲酒,都係(懶)健康咁諗住嗌杯無酒精飲品🍹 見罐裝可樂都要幾十蚊,何不試下Mocktail呢😋 幾款黃黃綠綠又口感清爽嘅材料調製而成🍋 長身嘅青瓜片圍於杯中🥒 菠蘿同薄荷味道最出,其次係青檸🌱

呢到係間「非常純正」嘅西餐廳,店員定廚師都清一色係外國人,不過放心大部分店員都識講地聽廣東話🤣

Salmon Carpaccio
Penne Bolognese
Pineapple Mint Smash
2024-01-22 12 浏览
係一間唔錯嘅餐廳值得去!環境非常好!最重要嘅係服務!服務員Pravat值得誇獎!佢嘅服務,令我非常滿意!喺香港很難得找到一間服務又好環境唔錯價錢合理嘅地方!值得一試🍷🍷🍷星期一食物嘅Menu有買一送一!超抵食!每日還有happy hour時段!紅酒啤酒、汽酒都有特價!我同我先生住喺九龍塘,但仍然好喜歡開車過嚟!就知道有幾好啦!
2024-01-22 19 浏览
對住海邊,當然要揀一間有格調嘅西餐廳慢慢chill。呢間餐廳裝修好有高級感,沙發位坐得舒服,唔講會以為去咗中環酒吧添!🤍澳洲安格斯沙朗牛扒一塊好食既牛扒,牛扒本身夠靚佔咗8成比例,但餘下嘅烹調技巧就會定奪勝負。 我哋叫咗Medium rare, 牛扒切開粉嫩多汁,入口仲有好香嘅煙燻味,烤得剛剛好。呢個部位點都會有根,但肉質偏淋易咬,整體出色🤍自家製香辣肉丸賣相吸引,蕃茄醬濃郁,酸酸地夠開胃。肉丸唔會好多肥膏係入面,juicy有咬口。🤍Mac and Cheese熱辣辣嘅拉絲芝士,份量夠多,真係要share 嚟食

🤍澳洲安格斯沙朗牛扒

🤍自家製香辣肉丸

🤍Mac and Cheese
熱辣辣嘅拉絲芝士,份量夠多,真係要share 嚟食

2024-01-21 32 浏览
又去鯉景灣搵嘢食今次食Social Bar & Grill 環境寬敞舒適 燈光柔和 好relax🦀 Alaska Crab Cake推薦呢個蟹餅 外皮金黃色 入面啖啖蟹肉加上紅青椒調味 好香口🍝Spaghetti Meatballs自家製肉丸有4大粒 肉有咬口 加咗黑胡椒調味 有少少辣蕃茄醬汁好香濃 意粉軟硬度啱啱好🍕 Assorted Seafood Pizza海鮮份量有好多 有魷魚、青口、大蝦、蜆肉等餅底配以芝士 有淡淡嘅芝士香味

又去鯉景灣搵嘢食

自家製肉丸有4大粒 肉有咬口
加咗黑胡椒調味 有少少辣
蕃茄醬汁好香濃 意粉軟硬度啱啱好

🍕 Assorted Seafood Pizza
海鮮份量有好多 有魷魚、青口、大蝦、蜆肉等
餅底配以芝士 有淡淡嘅芝士香味
2024-01-18 11 浏览
Social Bar & Grill西灣河鯉景灣太康街45號蘇豪東B期地下GB02-07號舖提起西灣河,因沒有大型shopping mall 吸引人流,而在區都純住宅,比較小機會專登過去。其實呢邊都有個soho 區,來食野好chillmenu 上選擇眾多,同男朋友兩人,就點了2個dishes $228 grilled peri peri chicken ,用了試盛的澳洲春雞,個醬風味十足,烤到香噴噴的雞,它的貢獻沒有白費。叫多個$78 asparagus 伴返隻雞$168 social wagyu burger ,自家手打patty ,bacon , cheese , pickle ,是用了bbq sauce ,酸酸甜甜的,同食開的burger醬有點不同,美式風格,有埋炸薯條
Social Bar & Grill

menu 上選擇眾多,同男朋友兩人,就點了2個dishes

叫多個$78 asparagus 伴返隻雞

2024-01-16 22 浏览
Social Bar & Grill - 有情調餐廳今日嚟到西灣河區一間西餐廳,位於港島區嘅蘇豪東,坐落海旁邊,配合餐廳嘅設計裝潢,俾人一種非常有情調嘅氣氛。三文魚串燒 $98大大粒嘅三文魚粒,油脂豐盈,魚油日出,燒烤時間剛剛好,配上三色椒、蕃茄仔一齊食嘅串燒。意大利辣香腸薄餅 $158經典嘅意大利薄餅,用上水牛芝士、意大利辣香腸、香草,薄餅底唔會係太薄或者太厚太乾,恰到好處。德州燒豬肋骨 半份 $188主菜就叫咗半份豬肋骨,唔講仲以為係全份添,總共有七支至八支嘅豬肋骨,啖啖肉又厚肉又唔會太乾,燒烤醬非常惹味,配上大量嘅粗炸薯條同埋椰菜沙律。
Social Bar & Grill - 有情調餐廳

三文魚串燒 $98

意大利辣香腸薄餅 $158

德州燒豬肋骨 半份 $188

2024-01-16 26 浏览
最近同朋友去左西灣河一間美式餐廳,位置就喺海邊附近,環境好舒服,座位亦都相當闊落我地叫左美式燒烤醬雞翼,肉質鮮嫩多汁,再配上香濃嘅燒烤醬,真係一啖落去,香濃可口,令人停唔到口!煙燻豬手真係必試嘅招牌菜,煙燻得剛剛好,肉質滑嫩多汁,每一口都帶有啲燻香味,真係令人回味無窮,配上特製醬汁,真係一種咁嘅完美組合!而且分量十足,適合3-4人share森林蘑菇燴飯都值得推薦,汁多香濃,配埋飯粒軟糯,每一口都帶有啲濃厚嘅味道,十分有滿足感最後,想讚一讚呢度既服務,侍應都好細心友善,服務周到👍🏻

最後,想讚一讚呢度既服務,侍應都好細心友善,服務周到👍🏻

• Pork Knuckle
星期五的晚上就是喜歡無所事事,今日如常在觀塘放工,女友話要坐船到對面行吓,行到海邊看到一間很浪漫的餐廳就要入去拍下拖!全外國人打理的social bar ,非常有氣氛和浪漫!女友比曬like!香辣炸魷魚🦑用大蒜辣椒,醃製配辣沙律醬!即叫即炸!非常香脆和新鮮的魷魚粒!原來精華是在醬汁!非常惹味和開胃的前菜!而份量很夠!可惜今日揸車不能喝酒!否則這個絕對是飲酒必食小食!松露牛肝菌薄餅🍕即叫即焗的手工pizza,睇住外籍人士放入焗!十多分鐘後就食得!令人非常驚喜的松露Pizza!整塊Pizza也鋪滿一層黑松露,松露味道極濃郁!從未食過那麼足料的黑松露pizza!加上水牛芝士和牛肝菌!我們都給它99分了!特色肉丸肉醬意粉🍝必食這裏的自家製肉丸!粒粒都很大粒!有點像食緊漢堡扒的感覺!粒粒肉醬黐住每一條意粉!感覺是真材實料的!朱古力雪糕🍦以為是普通單球雪糕,點知還有一件有薄荷葉的朱古力蛋糕和熱情果蛋糕!很有心思的甜品☺️食埋個甜品就為這餐豐富的晚餐畫上完美的句點。這裏絕對是被低估的西餐廳,這裏的氣氛非常好,環境浪漫坐得舒服,這個價錢還要吃到頂級的黑松露pizza!食完西餐仲可以在海旁行吓吹下風傾吓心

香辣炸魷魚🦑

松露牛肝菌薄餅🍕

特色肉丸肉醬意粉🍝

朱古力雪糕🍦
食埋個甜品就為這餐豐富的晚餐畫上完美的句點。

這裏絕對是被低估的西餐廳,這裏的氣氛非常好,環境浪漫坐得舒服,這個價錢還要吃到頂級的黑松露pizza!食完西餐仲可以在海旁行吓吹下風傾吓心事~真心絕對會推介給朋友!🤩
用餐优惠
試食活動