2023-11-24 380 浏览
午餐套餐有$88至$168不等,已經包前菜湯或咖啡,一個主菜同埋飲品。食物質素非常高,所有餐具亦都非常精緻。絕對係中上環區午餐嘅好選擇。餐廳環境亦都非常之好,由於人客不太多,絕對係傾偈嘅首選。意粉微辣非常惹味。南瓜意大利飯亦係超出預期。我哋亦都加咗錢叫咗兩個甜品。火焰火山非常大份,亦都好有儀式感。另外一個係crème brûlée, 連同開心果雪糕,非常好食。餐廳有兩層,地下嗰層有好大個長枱,可以同時容納10幾人。公司一班人食飯就最啱啦。

今次介紹嘅係一間地點不太方便,隱藏於摩囉街古董舖之中嘅特色fusion餐廳,餐廳將中菜特色fusion西班牙傳統菜式🇪🇸,感覺令人煥然一新😌 可能老闆想襯返摩羅街喇,新舊融合呀嘛🤣 而我哋最欣賞嘅係,呢間餐廳每上一道菜,都有侍應去介紹每一道菜及建議食法,呢啲好似好普通嘅嘢,不過喺宜家呢個速食世代已經買少見少🤷🏻‍♀️🤷🏻避風塘雞軟骨($98):佢係一鍋上,無錯,真係一鍋咁上,好大份😱 炸雞軟骨大大舊,而且仲有雞肉痴住,食落口感香脆,最驚喜嘅係佢哋個避風塘嘅香、辣等調味處理得好好,大量嘅炸蒜/辣椒🌶️ 越食越過癮慢煮八爪魚配加泰隆尼亞汁($138):西班牙作為沿海城市,八爪魚都係佢哋嘅食材,呢味八爪魚完全表現出新鮮,點解我哋咁講?係因為餐廳用咗真空慢煮嘅煮法令到八爪魚鬚一啲都唔韌,彈彈吓咁,而且咬落好juicy添🤤 襯埋個加泰隆尼亞汁,味道帶少少酸,幾開胃👍🏻西班牙蒜片蝦($168):份量唔多,得6-7隻左右,呢度要扣分!😔 撇除份量唔夠呢個缺點之外,橄欖油盡吸蒜片、辣椒嘅香氣,然後緊緊咁包住蝦肉,蝦肉爽口彈牙😍 食完後仲可以將附上嘅麵包沾少少盡吸蒜片、辣椒香氣嘅橄欖油🥹北京填鴨扁意粉($1

北京填鴨扁意粉($188):呢度我哋真係佩服大廚,居然可以將傳統嘅片皮鴨,再用上fusion手法去煮個意粉。首先大廚將海鮮醬調校成汁再煮扁意粉,令到個意粉有少少掛汁嘅狀態,食落有海鮮醬嘅味道。而傳統片皮鴨果部分,餐廳就用咗鴨胸,而且係厚切,令到每一啖咬落去啲鴨油咇出嚟🤤 最抵死嘅係佢連傳統片皮鴨嘅京蔥薑絲都有,食一啖意粉,再將一舊鴨胸連京蔥薑絲點少少海鮮醬食,食完之後個感覺好似真係食完片皮鴨咁😂

四川麻辣黑毛豬扁意粉($178):佢哋啲豬肉都係厚切,而且份量多,不過要注意嘅係呢味菜味道就相對麻辣。佢哋嘅調味就同傳統嘅四川菜一樣,有香、麻、最後先辣,而且意份都係掛汁嘅,佢哋嘅黑毛豬豬肉冇雪味(可能因為四川調味太濃,我哋都食唔出啦🤫),口感唔講以為食緊牛肉啊🤯 越食就越辣,越辣就越想繼續食,好鬼正🥵

食咗咁多又熱氣又辣嘅嘢,我哋都忍唔住叫咗個甜品

蛋白杏仁茶焦糖燉蛋($88):佢哋連甜品都fusion咗傳統中式甜品蛋白杏仁茶,同侍應交流後,我哋知道,原來餐廳老闆用咗好多方法想將杏仁茶嘅滑融合落去焦糖燉蛋度,不過用咗好多方法都唔成功,而家我哋食到嘅已經係最成功嘅一個方法喇。講返個甜品甜品唔會太甜,面頭嘅焦糖厚薄適中,我哋最怕焦糖又厚又硬,咬到牙都崩🤓 而且甜品係附送少少生果及開心果味gelato,以呢個價嚟講算合理😌

特別一提,餐廳嘅wine list 以呢個規模嘅餐廳來講都幾齊全,有傳統嘅汽、白、紅葡萄酒(唔記得有冇Sauternes🤔),去到spirits 都有,睇得出老闆應該係愛飲之人,我哋期待下次可以試吓佢哋嘅雞尾酒。小小總結啦,呢間餐廳食物質素、創作心思都好好,唯獨是係價錢略為進取,如果價錢可以向下微調少少,我相信佢就算開到喺沙頭角,都有一大班fans入去支持。
2023-11-23 384 浏览
Poor service and communication.We made a dinner reservation for 2 but went in earlier for happy hour. The lady waiter did not greet us when we walked in, she walked us to the table and left the menus without saying a word. I was slightly put off at this moment but didn’t want to ruin the mood.I noticed the happy hour buy 1 get 1 offer (Mon- thur until 8pm) on the table stand flyer, which we weren’t informed of. We proceeded to order 2 cocktails. After the meal I asked for the bill and the lady b

After the meal I asked for the bill and the lady bluntly asked you girls aren’t going for another round? I said no. She handed over the bill and I saw they charged the drinks at full price so I asked about the happy hour offer, she rudely said that’s why I asked if you want another round, you need to order 4 drinks!

At this point I felt like we were scammed and the situation was handled poorly. We walked out feeling very disappointed.

The food was decent (wish portion is bigger) it’s a shame that the customer service was disappointing. They need to clarify the happy hour offer is for PER PERSON both in writing and in person. Or simply state buy 2 get 2 on the flyer! It was very misleading.

I do not recommend this restaurant. There are better options out there.

2023-11-22
朋友生日, book咗上環好有情調嘅小酒館食飯,呢度主打fusion菜,我睇開我嘅朋友都知我好鍾意試新嘢~~~所以成餐飯full of surprise🥰由於食得太多嘢,所以分為上下兩集,今日就講吓前菜同埋主菜先😆❤️ 前菜✨Saliva Chicken 檸檬口水雞 $88 口水雞全部都冇骨,好啱懶人食~檸檬嘅酸味可以中和口水醬嘅辣味,味道亦都會更加有層次,酸酸辣辣咁樣,好過癮🤭✨Belly Bao 乳豬腩夾膜 $128必食❗❗❗通常呢啲夾膜嘅餡料通常已經冧咗,係呢個西班牙style嘅乳豬Keep到卜卜脆,肉質好soft,夾膜個皮一啲都唔硬,軟林林,一啖有唔同口感,超正❤️‍🔥✨Pulpo 慢煮八爪魚配加泰龍尼亞汁 $138平視我好怕食八爪魚,因為好難煮得好,通常都好韌,呢度用咗慢煮所以可以令肉質軟腍,加上特製嘅Romesco醬汁,天衣無縫。✨Beef Salad Bowl 封門柳沙律碗 $138全部菜都勁新鮮,加埋輕輕燒過嘅封門柳,生熟啱啱好,保留肉汁!所以食菜嘅時候都好大浸肉味hahah❤️ 主菜✨火焰三黃春雞 Roasted France Yellow Spring Chicken $

❤️ 前菜
✨Saliva Chicken 檸檬口水雞 $88

✨Belly Bao 乳豬腩夾膜 $128

✨Pulpo 慢煮八爪魚配加泰龍尼亞汁 $138

✨Beef Salad Bowl 封門柳沙律碗 $138

❤️ 主菜
✨火焰三黃春雞 Roasted France Yellow Spring Chicken $288
店員加入玫瑰露再點火,外皮酥脆惹味,三黃春雞黃油味超正,嫩滑多汁,又啖啖肉!!

✨Flank Steak with kimchi sauce 側腹牛排配泡菜沙沙汁 (12oz) $388
入口肉質軟腍,香盈肉汁慢慢釋出,濃郁的牛香令人迷醉🤤

✨糖醋豬肋骨 $268
賣相嚟講佢真係臥虎藏龍,面頭用咗蛋漿煎成嘅雀巢造型,冚住入邊嘅豬肋骨,好似開盲盒咁樣😳味道嚟講呢個係平時糖醋骨嘅變奏版,用咗西式嘅ribs,外皮酥脆,醬汁酸酸甜甜!!

✨慢煮八爪魚配伊比利亞肉餅飯 $198
主菜嚟講佢係mvp❗❗❗伊比利亞肉餅加咗羊肚菌,所以令到成個肉餅同埋飯勁香,一上台我哋已經流晒口水!老闆話以前用意大利米,而家轉咗日本米,可以做到有飯焦嘅口感,每一粒飯粒粒分明👍🏻👍🏻

✨北京填鴨扁意粉 $188
有別普通酒樓嘅北京填鴨,換上鴨胸,油脂感更加香,但係配菜同醬汁,沿用左北京填鴨嘅做法,建議加少少京蔥、意粉、鴨胸,一啖食落口好滿足👅

✨黑椒封門柳扁意粉 $138
佢嘅味道完全係茶餐廳風格,但係就換咗封門柳,好搞笑><

❤️ Drinks
✨Alchemy $148
呢個影得勁靚,一上枱就有店員點火,打卡一流,唔飲得都睇得啦!(但係其實飲落都好正,飲落甜甜地,有啲蜜桃味,女仔好啱!)
✨Golden Chrysanthemun Tea $128
尼杯加咗菊花茶、菠蘿汁同桂花,好清新,搭配gin簡直係perfect match
✨Peekaboo $128
個樣已經係中西合璧嘅代表,用咗萬壽無疆嘅杯,加入elderflower and cranberry juice,會帶酸酸甜甜,加埋薑嘅辣味唔會喧賓奪主,鍾意特別嘅你一定要試呢杯!!
✨Exotic Delight $128
呢杯就有啲泰國風情,加咗香茅味,好似thai massage 嘅welcome drink 咁

❤️ Desserts
最驚喜一定係呢個環節!
✨火焰雪山
已經買少見少,整得好更加難,因為整得唔好,啲酒味會喧賓奪主,呢度做得啱啱好,出面嘅蛋白整到好soft,我以為係入口即溶,中間係蛋糕部份,最入面係雪糕,成件事嘅口感好輕盈!係我人生中食過最好食嘅火焰雪山❗❗❗
✨Crème brûlée 焦糖燉蛋配雪糕
呢度嘅Crème brûlée唔會好甜,中間仲食到粒粒雲呢拿籽,隔離嘅雪糕係我最鍾意嘅開心果味,好少餐廳會有開心果味雪糕,好香濃!

餐廳分咗上下兩層,好似迷宮+私竇咁樣,好正,老闆絕對係有品味嘅人!如果多啲人嘅話都可以book房,有得唱埋K~~

好耐都冇去過一間餐廳係各方面都超出我預期,誠心推介俾大家,一定要打電話book爆佢!同埋用埋我私人醒你哋嘅9️⃣折優惠💕💕💕💕 @hk_playneat
2023-10-27 320 浏览
如果想食多樣化美食,呢間絕對是一個值得造訪的餐廳!我叫左好多款🤣,整體我覺得唔錯~係好食既!1. 黑椒封門柳扁意粉:意粉煮得剛好,帶有一點嚼勁。牛肉新鮮!2. 慢煮八爪魚肉餅飯:呢個煲仔飯不得了!我個人非常推薦!飯好香,好好食!八爪魚好彈牙,口感豐富,飯煮得岩岩好.每一粒飯分明,唔硬又唔淋身!飯底部有微焦,可以食到少少飯焦,增添了一種香脆既口感。👍🏻👍🏻3. 火焰三黃春雞:這道火焰三黃春雞在上桌時給人留下了深刻的印象。火焰效果,給用餐體驗增添了一份樂趣。打卡不錯的👍🏻4. 糖醋豬肋骨:這道糖醋豬肋骨是一道傳統的中式美食,豬肋骨肉質鮮嫩好淋唔‘鞋’,醬汁的甜酸口味恰到好處,讓人一口接一口。這道菜適合喜愛中式糖醋口味的人品嚐。5. 側腹牛排配泡菜沙沙汁:牛排烤得剛好,外脆內嫩,肉質鮮美。這間餐廳每一道菜也有特色,不會太細碟食唔飽,每道菜份量也很足!

1. 黑椒封門柳扁意粉:
意粉煮得剛好,帶有一點嚼勁。牛肉新鮮!

2. 慢煮八爪魚肉餅飯:

3. 火焰三黃春雞:

4. 糖醋豬肋骨:

5. 側腹牛排配泡菜沙沙汁:
牛排烤得剛好,外脆內嫩,肉質鮮美。

• 慢煮八爪魚煲仔飯
2023-09-25 345 浏览
位於鬧市區上環的西餐廳,環境寬敞,裝修時尚,走本土創作西餐路線,每一道菜不論賣相定味道👅都令人垂涎欲滴。🔸檸檬口水雞 Saliva Chicken $88雞肉鮮嫩多汁,搭配著檸檬的清新酸味和微辣的口水醬,令人垂涎三尺。每一口都帶來了豐富的口感和層次感。酸酸地帶微辣,過癮🤭🔸招牌慢煮八瓜魚 配加泰隆尼亞汁 Pulpo $138西班牙菜🇪🇸的八爪魚向來首屈一指👍🏻真空慢煮 ,柔軟又富彈性。🔸乳豬腩夾饃 西斑牙豬 Belly Bao $128我的最愛❤️外皮烤得剛剛好,略帶微微的焦香,乳豬相當柔軟,一咬即開,配合獨特的香濃醬油。香饅頭外皮鬆軟,內餡豐富。豬肉和饅頭的完美結合,瞬間愛上!😍🔸北京填鴨扁意粉 Peking $88鴨肉和彈牙的意粉完美地融合在一起,搭配著濃郁的北京醬汁,帶來了豐富的味覺享受。🔸Sow by Loft 7 炒飯 $188招牌菜之一,炒飯裡面有各種豐富的配料,包括海蝦🦐、帶子,每一口都充滿了美味和想像力。🔸側腹牛排配泡菜沙沙汁 (12oz) Flank Steak $388入口肉質軟腍,香盈肉汁慢慢釋出,濃郁的牛香令人迷醉🤤🔸糖醋豬肋骨 Pork Ribs $268豬肋

🔸乳豬腩夾饃 西斑牙豬 Belly Bao $128

我的最愛❤️

🔸Sow by Loft 7 炒飯 $188

入口肉質軟腍,香盈肉汁慢慢釋出,濃郁的牛香令人迷醉🤤

🔸糖醋豬肋骨 Pork Ribs $268

豬肋骨鮮嫩多汁,經過烤製後,外皮酥脆。搭配著糖醋醬汁的甜酸口味,豬肉的風味更加突出

溯 Sow by Loft 7
📍上環荷李活道189號華冠大廈地下5號舖
2023.09.14三女一男之Happy Night✌🏻餐廳以西班牙🇪🇸Fusion菜為主又有超型嘅女調酒師悉心調出不同美酒🍷🥂🍸🥃🍾地庫仲有包廂服務可以選擇💁🏻‍♀️設有卡拉OK唱🎤無論係想食飯🍽️飲嘢🍻傾計💬放鬆下都係個好地方👍🏻今晚食咗D乜嘢⬇️🔸檸檬口水雞 Saliva Chicken $88🔸招牌慢煮八瓜魚 配加泰隆尼亞汁 Pulpo $138🔸乳豬腩夾饃 西斑牙豬 Belly Bao $128🔸側腹牛排配泡菜沙沙汁 (12oz) Flank Steak $388🔸糖醋豬肋骨 Pork Ribs $268🔸Sow by Loft 7 炒飯 SOW $188🔸北京填鴨扁意粉 Peking $88全部都份量十足而且利用創意特式嘅烹調方法👨🏻‍🍳完全係性價比👏🏻又有驚喜🤩基本上一上菜就個個都食唔停口😋另外仲叫咗幾杯cocktail🍹紅酒🍷最後大家都滿心歡喜地回家☺️
2023.09.14

完全係性價比👏🏻又有驚喜🤩
基本上一上菜就個個都食唔停口😋
另外仲叫咗幾杯cocktail🍹紅酒🍷

最後大家都滿心歡喜地回家☺️
Happy Group Gathering tonight✨🍽🥳💫..中上環一帶,一向都多特色餐廳🍽,旺中帶靜、埋藏住好多隱世高質西餐廳呢!今次同朋友們就來到一間準不錯既酒吧餐廳,岩晒一班朋友來聚聚喔!餐廳融合現代 & 懷舊裝潢,如採用水泥牆及磚牆設計;食物則主打高級西式中餐,而Bartender🤵🏻 會提供專業建議,挑選適合你口味既美酒🍸🍹🥂🍷🥃🍾 作配對,來享受頓獨特風味既菜餚吧。🔸檸檬口水雞 Saliva Chicken $88開胃菜式之一,雞絲🐥 嫩滑帶微辣打開味蕾。🔸招牌慢煮八瓜魚 配加泰隆尼亞汁 Pulpo $138新鮮彈牙 🐙口感剛好,保險彈性又鮮味。🔸乳豬腩夾饃 西班牙豬 Belly Bao $128超驚喜!😍 麵包鬆軟,夾上西班牙豬🐽 (乳豬皮薄,而脂肪似油般溶化,滿油香被白麵包吸收,口感再香一點。推薦💕🔸北京填鴨扁意粉 Peking $88中西合壁✨汁 以北京填鴨海鮮醬 製作,再旁邊配以燒烤鮮鴨胸,拌以大蔥 & 青瓜絲同吃 滋味。🔸Sow by Loft 7 炒飯 SOW $188大頭蝦膏 帶子鮮嫩 帶泰式海鮮炒飯🔸側腹牛排配泡菜沙沙汁 (12oz) Flank

🔸檸檬口水雞 Saliva Chicken $88
開胃菜式之一,雞絲🐥 嫩滑帶微辣打開味蕾。

🔸招牌慢煮八瓜魚 配加泰隆尼亞汁 Pulpo $138
新鮮彈牙 🐙口感剛好,保險彈性又鮮味。

🔸乳豬腩夾饃 西班牙豬 Belly Bao $128

🔸北京填鴨扁意粉 Peking $88
中西合壁✨汁 以北京填鴨海鮮醬 製作,

再旁邊配以燒烤鮮鴨胸,拌以大蔥 & 青瓜絲同吃 滋味。

🔸Sow by Loft 7 炒飯 SOW $188
大頭蝦膏 帶子鮮嫩 帶泰式海鮮炒飯

粉嫩度剛好❤️ 外層煎封而內裡柔軟

🔸糖醋豬肋骨 Pork Ribs $268
用上意大利黑醋調配🖤,糖醋剛好包住帶糖皮脆。

最後介紹既4杯特調Cocktails🍸🧉🍷🥃🍾🧊, 都各有特色,值得試試喔!

老闆仲有生產自己既酒,也是必試之一呢。亦多謝你地同我食飯慶祝😆,有機會再來🥳!
×××[Sow by Loft 7]×××
©上環荷李活道189號華冠大廈地舖
2023-09-05 225 浏览
Sow By Loft 7是大角咀Loft 7的姊妹店, 走較精緻接近Fine Dining的路線, 但三道菜的午餐也不用$300, 以大廚出身於Chef Uwe及Chef Vicky兩位星級大廚的經歷, 相當抵食.首先是頭盤的選擇, 我選了Burrata cheese和煎北海道帶子. Burrata cheese非常新鮮, 沒有出水, 外層柔軟, 內部濕潤奶香,搭配新鮮蔬菜和香草油, 相當清爽. 至於煎北海道帶子, 帶子的質感非常鮮嫩, 煎得恰到好處, 保持了帶子的鮮甜風味, 搭配上醬料和微微的辣椒提味, 非常開胃.接下來是主菜的部分, 點了四川風格麻辣豬頸肉炒意粉和羊架, 前者中西合璧, 也是一道非常具有麻辣風味的菜式, 豬頸肉炒得鮮嫩多汁, 配上花椒和子彈椒的調味, 讓整道菜散發出濃郁的四川風味. 意粉煮得剛好, 口感彈牙. 而羊架則是一道非常受歡迎的主菜,羊架烤得香氣撲鼻,外表香脆,, 肉質嫩滑, 搭配上薄荷芥末醬的調味, 羶香柔和討人喜愛. 兩道主菜都非常滿足我的味蕾.最後是甜品部分, 我選了火焰雪山. 這道甜品絕對是一個驚喜! 火焰雪山由香濃的冰淇淋和焦糖製成, 點燃時,

最後是甜品部分, 我選了火焰雪山. 這道甜品絕對是一個驚喜! 火焰雪山由香濃的冰淇淋和焦糖製成, 點燃時, 整個甜品散發出迷人的香氣和火焰效果, 給人留下深刻的印象. 吃起來, 冰淇淋的口感滑順, 甜度適中, 焦糖的甘甜和微微的苦味完美融合, 真是一個絕妙的結尾. 餐廳的環境舒適, 比較陰暗的氛圍提高了餐廳的私隱度, 服務親切專業. 絕對值得更多的食客去欣賞和品嚐!

2023-07-25 323 浏览
估唔到呢間小店真係好有驚喜表面係一間西餐廳但菜式竟然係中西合璧的fusion 菜而且仲有地庫可以唱K 🤪開party 一流啊重點係價錢非常親民👍性價比極高避風塘雞翼地中海海鮮米形粉一粒粒的米形粉玩上大蝦、魷魚、帶子及沙律菜,清新又健康西班牙蛋餅及西班牙乳豬最近餐廳仲推出左summer special 銀雪魚西京燒配特調雞尾酒 將醬汁放係西瓜入面,勁特別😜Short ribs 呢個慢煮36小時的牛真係一定要叫肉質鮮嫩多汁,咬落好軟身好重牛味北京填鴨risottoRisotto 跟足外國傳統做法粒粒米飯比較硬身🤪好有口感Signature Cocktails 🍹 IGNITED 係烏龍茶底味的cocktail BLEEDING VINE係雞骨草、洛神花味Golden chrysanthemum tea 係菊花茶底配桂花、菠蘿汁及gin 的cocktail LOHON GOR係接骨木花味的cocktail最後仲有杯Summer special用上Pineapple juice、蛋酒、Vodka、江小白及Passion fruit juice調配而成,酒味比較濃杯杯都別樹一格,各有特色而且口味

估唔到呢間小店真係好有驚喜
表面係一間西餐廳
但菜式竟然係中西合璧的fusion 菜
而且仲有地庫可以唱K 🤪開party 一流啊
重點係價錢非常親民👍性價比極高

地中海海鮮米形粉
一粒粒的米形粉玩上大蝦、魷魚、帶子及沙律菜,
清新又健康

西班牙蛋餅及西班牙乳豬

最近餐廳仲推出左summer special
銀雪魚西京燒配特調雞尾酒
將醬汁放係西瓜入面,勁特別😜

Short ribs
呢個慢煮36小時的牛真係一定要叫
肉質鮮嫩多汁,咬落好軟身好重牛味

北京填鴨risotto
Risotto 跟足外國傳統做法
粒粒米飯比較硬身🤪好有口感

Signature Cocktails 🍹
IGNITED 係烏龍茶底味的cocktail
BLEEDING VINE係雞骨草、洛神花味

菠蘿汁及gin 的cocktail
LOHON GOR係接骨木花味的cocktail

最後仲有杯Summer special
Passion fruit juice調配而成,酒味比較濃
杯杯都別樹一格,各有特色
而且口味獨特,出邊少見,可以一試😎
2023-07-15 1381 浏览
店內裝潢融合現代與懷舊,好切合摩羅街特色😌晚餐前不妨先點幾款加入特色signature cocktail,如Lohon Gor (四川辣椒infused gin、羅漢果茶等)、Bleeding Vine (雞骨草、洛神花、清酒等)同時亦推出Summer Special~加入菠蘿百香果汁的蛋酒🍍前菜~避風塘雞翼、西班牙蛋餅及北海道帆立貝他他、地中海海鮮米形粉蛋餅烤至金黃色,入口鬆軟香甜,材料豐富;米形粉似飯嘅意粉,口感特別,配上海鮮、沙律菜、芝士,感覺清爽主菜~北京填鴨意大利飯🦆、虎蝦扁意粉🦐、Short Ribs🥩、西班牙乳豬🐷、銀鱈魚西京燒🐟驚喜抵食有Short Ribs,脂肪比例高,煮得剛好,食落特別軟腍,肉味香濃,而且不用$300 就食到。 虎蝦扁意粉用上虎蝦、鳳尾蝦、及蝦膏去烹調,醬汁特別鮮味濃郁銀鱈魚西京燒擺盤令人眼前一亮🤩,伴碟用上西瓜,上面放了Rosemary syrup ,一齊食為炎炎夏日帶來清爽感💦這裡好多菜式都配上特色cocktail,如果想飲別的,經歷豐富的店長亦會為你介紹😉除了美食餐飲外,也有獨立房間可供聚會🎈
店內裝潢融合現代與懷舊,好切合摩羅街特色😌

北海道帆立貝他他
虎蝦扁意粉
銀鱈魚西京燒
除了美食餐飲外,也有獨立房間可供聚會🎈
西班牙乳豬
北京填鴨意大利飯
北海道帆立貝他他
虎蝦扁意粉
西班牙乳豬
  • Mediterranean  Seafood  Orzo
  • 銀雪魚西京燒
  • Hokkaido  Scallop  Tartare
  • 北京填鴨意大利飯
  • 避風塘雞翼
  • Bleeding Vine
  • Lohon Gor
🔅 Sow by Loft 7 溯🔅上環🔅西餐🔅前輩請食飯,而且前輩都係超級foodie,佢介紹嘅餐廳值得一記!一行十幾人去左間又放鬆又高質嘅西餐廳,由前菜到主菜到甜品同紅酒,我地都讚不絕口~ Gordon為我地設計特色menu,係廚師發辦💕 份量大份又適合share~好細心,小朋友會有卡邦尼意粉添~前菜:🥔 芝士黑松露蕃薯條🐙 油浸八爪魚🥖 意大利麵包盤🍗 避風塘雞翼、黃金炸雞翼🧆 黃金雞粒粒出色嘅小菜,八爪魚鮮甜,單骨雞翼惹味開胃,咸蛋黃同避風塘脆脆唔會太咸,麵包好多款,配小食都好好主菜:🍖 西班牙乳豬必食!外脆內軟,油香好食,主廚介紹係慢煮左兩日再烤香外皮,難怪極度juicy! 旁邊嘅薯蓉同烤蔬菜都超入味,好正!🥩 Tomahawk 牛扒好奢侈嘅享受,牛肉中間鮮嫩,係餐廳先做到高溫鎖住肉汁,好好食!蕃茄仔吸晒啲牛肉汁,juicy爆!🥘 鴨肉意大利燉飯鴨肉都係粉嫩,片片鮮甜,意大利飯偏硬身反而更為傳統,香草香氣十足! 🍝 四川椒辣豬肉扁意粉我幾中意佢麻而不太辣嘅配搭,意粉同樣好出色,係西餐廳食到混血菜式,有驚喜~🦪 仲有沙白、青口、卡邦尼~多人食嘅好處就係咩都試到少少,好幸福!甜品
🔅 Sow by Loft 7 溯🔅上環🔅西餐🔅

前菜:
🥔 芝士黑松露蕃薯條
🐙 油浸八爪魚
🥖 意大利麵包盤
🍗 避風塘雞翼、黃金炸雞
🧆 黃金雞粒粒

主菜:
🍖 西班牙乳豬

🥩 Tomahawk 牛扒

🥘 鴨肉意大利燉飯

🍝 四川椒辣豬肉扁意粉

🦪 仲有沙白、青口、卡邦尼~
多人食嘅好處就係咩都試到少少,好幸福!

甜品
🍫 心太軟
超流心嘅心太軟,朱古力唔會太甜或假,忍唔住食多幾啖

🍨 火焰雪山
軟綿綿嘅蛋白泡泡加酒精火焰~酒味唔係好重

🍮 焦糖燉蛋配雪糕
好creamy~雪糕超好食

食完大餐超級飽~店員超友善,黃店,好滿足!一齊傾偈好開心就一晚~

Sow by Loft 7
網上訂座即賺Rice Dollars
網址: https://s.openrice.com/QrbS0uAiB00~uZ5MGAA
地址: 上環荷李活道189號華冠大廈地舖
電話: 61361309
=====================
#hkig #hkfoodie #hkgirl #香港餐廳 #香港餐廳推介 #西餐 #上環美食 #上環cafe #上環黃店 #餐廳美食 #聚餐 #聚會餐廳 #牛扒 #羊扒 #心太軟 #火焰雪山 #烤脆豬 #四川意粉 #鴨肉意大利飯 #避風塘雞翼

🍹 IGNITED 118 oolong infused rum, elderflower liq, passionfruit liq, oolong tea, red date syrup風味獨特,飲落好smooth 🍹 BLEEDING VINE 108sake, red date syrup. sour hibiscus tea, red wine, tonic water; love-pea vine雞骨草、 洛神花酸酸甜甜🍹 LOHON GOR 118sichuan pepper infused gin, monk fruit tea reduced, campari, vermouth rosso比起其他相對濃烈啲🌼 西班牙蛋餅 128又香又soft 🌼 避風塘雞翼 88單骨架!好方便食🌼 Hokkaido Scallop Tartare 168 賣相吸引 ❤️ 帶子切粒大細啱啱好加上有飛魚子、牛油果🥑、薄片蕃茄、魚露調味。微辣爽口🌼 北京填鴨risotto 188依到就會食到比較正宗嘅risotto 。唔好係出面好軟淋淋嘅risotto 🌼 Short rib 298今場嘅

🍹 IGNITED 118

風味獨特,飲落好smooth

🍹 BLEEDING VINE 108

又香又soft

🌼 避風塘雞翼 88

單骨架!好方便食

賣相吸引 ❤️ 帶子切粒大細啱啱好
加上有飛魚子、牛油果🥑、薄片蕃茄、魚露調味。微辣爽口

🌼 北京填鴨risotto 188

🌼 Short rib 298

今場嘅MVP !! Slow cook 36 hrs 再燒 😎
保持返個肉味係到之餘仲要好淋身又juicy

大家唔想食西餐,可以去下 佢地日法 fine dining ✨ 荃灣 Chalet by loft 7 。
又係好親民價,高汁!

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

溯 | 𝐒𝐎𝐖

📍上環荷李活道189號華冠大廈地舖
2023-06-22 324 浏览
之前男朋友行過見到呢間野好chill 咁 就bk 左黎試下🤩✨Pulpo $138一上菜首先比佢隻碟吸引左🤣🤣 佢好似摺起左 個design好有特色 🤣 八爪魚燒得好爽彈 又juicy 😋 側邊啲唔知係咪一啲椒嘅醬 小小辣配埋一齊食好正👍✨Caprese $118呢個係蕃茄配厚切水牛芝士 仲有啲沙律菜 呢個相對普通啲 不過作為前菜都幾開胃🤔✨Shortrib $298都幾多塊牛 有十塊八塊 都幾牛味都幾嫩 🤤 旁邊仲有好多疏菜 好健康 份量都適中 夠飽😋🍸Ignited $118呢個有烏龍茶喺入面 少少苦澀咁 上面放左兩條玉桂🍹Golden chrysanthemum tea $128呢個非常甜🤣🤣 非常易入口 好啱我飲 仲好香桂花味🍸Lohon gor $118 (buy 1 get 1 free)🙈🙈 呢杯完全唔啱我口味 聞落好香煙燻味但飲落好苦🙈 上面有兩粒紅棗送🍹 Caterpillar $108 (buy 1 get 1 free)好清新 好香青瓜味👍👍所以我嘅排名係Golden chrysanthemum tea > Ignited > Caterpilla

✨Pulpo $138

✨Caprese $118

✨Shortrib $298

🍸Ignited $118
呢個有烏龍茶喺入面 少少苦澀咁 上面放左兩條玉桂

呢個非常甜🤣🤣 非常易入口 好啱我飲 仲好香桂花味

好清新 好香青瓜味👍👍

所以我嘅排名係
Golden chrysanthemum tea > Ignited > Caterpillar > Lohon gor

總括味道都好好 環境好舒適好chill 好適合3,4 個朋友黎小聚傾計👍👍

味道❤️❤️❤️❤️💔
抵食❤️❤️❤️💔
服務❤️❤️❤️❤️
環境❤️❤️❤️❤️💔

💰晚餐人均~$440(收+1)

2023-06-07 310 浏览
୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧其實喺室外見到佢個門口比較隱藏但係充滿神秘感,入邊裝修充滿特色,呢個餐廳嘅特別之處係佢有好多特別菜式,另外豐富選擇酒類或者雞尾酒,餐廳分上下兩層,環境深得我心,絕對係同朋友飲多幾杯談心好去處!食物方面不斷有驚喜!Pulpo Callega romesco Sous cide pain octopus低溫慢煮八爪魚口感非常軟腍,帶少許煙煙韌韌,配搭沙律蕃茄等,絕對推薦!Caprese salad可以見到佢哋有buffalo cheese、black tomato和raspberry balsamic,色彩繽紛之餘亦都係好既開胃小菜Gambas Ai Ajillo 橄欖油蒜油大蝦配搭法包Hokkaido Scallop Tartare 賣相10分吸引,帶子切粒大細啱啱好,加上有飛魚子同鮮花喺最上面做裝飾,下面亦有互成薄片的蕃茄,主要係用魚露調味。Steamed rice with beef and poached egg比較特別嘅一道菜,因為係用左意大利米去做煲仔飯,邊個又可以抗拒流心蛋加牛肉,再加上秘製蘑菇汁Roasted France
୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧

Pulpo

Caprese salad

Gambas Ai Ajillo
橄欖油蒜油大蝦配搭法包

Hokkaido Scallop Tartare

好搶眼一道菜,熊熊烈火燒香雞嘅上下表面,令到我去皮鬆脆,仲有多款豐富配菜

Spanish Cochinillos De Segovia Sucking Pig
乳豬會先經過慢煮嘅方式,令到內在肉質變得比較軟,之後再拎去燒令到外皮鬆脆,點上微微帶酸醬汁,加上佢本身都唔係好油膩,真係食到停唔到口!

另外要提到餐廳嘅雞尾酒絕對出色,選擇種類多之餘亦有好多好有特色嘅雞尾酒,外型搶眼之餘大家都對佢哋嘅雞尾酒呢讚不絕口!

Golden Chrysanthemum Tea
用chry gin 做base,再加入桂花糖漿,菠蘿汁同埋菊花茶,菊花茶嘅味道其實都好出,然後後尾感受到桂花香味,同埋果味!黃色雞尾酒用高腳杯細緻泡沫上加上桂花同埋少少乾花做點綴,相信外型同味道都深得大多女仔喜愛

Bleeding Vine
個名聽落去血腥但係其實杯嘢清新可口,點解咁話呢因為呢佢用咗清酒做base,其他嘅材料就比較中式啦例如有啲紅酒洛神花紅棗雞骨草,一開頭見到杯野其實係比較透明,交錯雞骨草中間有一粒調味過嘅洛神花,不斷飲用嘅時候呢洛神花會將味道同顏色融入酒中,越飲越有味而且顏色都會變得更加紅艷

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧

Sow by Loft 7 (上環)
上環荷李活道189號華冠大廈地舖

୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈୨୧